cenova gezi rehberi 1

Cenova Gezi Rehberi

Yüzyıllar öncesinden kalma sarayları, yeşil panjurlu evleri, yürümenin keyfe dönüşeceği sokakları ile şirin bir İtalyan şehri Cenova. 600 yıl boyunca Ceneviz Cumhuriyeti’nin başkentliğini yapmış olan şehir aynı zamanda İtalya’nın en büyük liman kenti olma özelliğine de sahip. Cenova’ya ilk görüşte ısınmanız biraz zor olsa da keşfettikçe sevmeye başlıyorsunuz, çünkü bu şehir göründüğünden çok daha fazlasına sahip! İşte karşısınızda kapsamlı bir Cenova gezi rehberi.

Cenova’ya Nasıl Gidilir?

Ligurya bölgesinin başkenti Cenova İtalya’nın kuzeybatısında yer alıyor. İstanbul’dan Cenova’ya direkt uçuş bulunmuyor. Eskiden THY Cenova’ya direkt sefer düzenliyordu, sanıyorum ki talep azlığı nedeniyle kaldırılmış. Cenova Milano’dan yaklaşık iki saat, Verona’dan ise üç saat uzaklıkta bulunuyor. Eğer kuzey İtalya turu düşünüyorsanız ya da Cinque Terre, Portofino gibi cennet köşelere gitme planlarınız varsa Cenova’ya günübirlik de olsa uğrayabilirsiniz.

Cinque Terre gezinizi planlamaya yardımcı olabilecek kapsamlı Cinque Terre gezi rehberi yazıma da göz atabilirsiniz.

svg%3E
Cenova’da Principe ve Brignole tren istasyonları şehir merkezinde yer alıyor

Biz Nice gezimizden sonra İtalya’ya geçtik ve ilk durağımız da Cenova’ydı. Flixbus ile iki buçuk saatlik bir yolculuk sonrası Cenova’ya vardığımızda gözümde canlandırdığım şehirden biraz daha farklıydı her şey. Floransa, Roma, Milano gibi İtalyan şehirlerinin yanında Cenova başka bir kimliğe sahip. Fransa’da Paris ile Marsilya arasındaki fark nasılsa İtalya’da da Milano ve Cenova’daki fark o. Burada her şey çok daha salaş, snob İtalyanlar yerine insanlar daha sıcak ama göçmen sayısı da hayli fazla. Rengarenk kıyafetleri ile etrafta dolaşan Afrikalılar şehre ayrı bir hava katsa da gece yürürken ister istemez tedirginlik yaşıyorsunuz.

Cenova’ya Ne Zaman Gidilir?

Akdeniz ikliminin hakim olduğu Cenova’ya yaz-kış rahatlıkla gidebilirsiniz. Haziran ayında gittiğimizde puslu bir hava karşıladı bizi, sıcaklık ise 25 derece civarındaydı. Eğer Cinque Terre ve Portofino’ya da gitme planınız varsa size önerim mayıs, eylül aylarını tercih etmeniz. Hem turist yoğunluğundan bunalmazsınız hem de havadan. Kışın gitmek isterseniz liman kenti olduğundan dolayı hava genelde rüzgarlı ve yağmurlu olsa da 10 derecenin altına düşmüyormuş.

Cenova’da Ulaşım

Her şehri yürüyerek gezme geleneğimizi burada da sürdürdük ve toplu ulaşımı sadece birkaç kere kullandık. Cenova’da toplu ulaşım metro, otobüs ve fünikülerle sağlanıyor. Cenova metrosu oldukça eski ve küçük. Şaşırabilirsiniz ancak sadece tek bir hattı, 8 tane durağı var. Nice’ten bavullarla geldiğimizde otele gitmek için metroyu kullanmak istediğimizde girişte görevli bulunmuyordu, baktık ki herkes elini kolunu sallayarak giriyor, biz de bilet almadan metroya biniverdik 🙂 Avrupa gezilerimizde hemen hemen bir ilk oldu bu. Çünkü diğer şehirlerdeki gibi ne sıkı bir denetim vardı, ne de gişede bekleyen bir görevli. Bize mi denk geldi bilmiyorum ama ertesi gece otele dönerken otobüse de aynı şekilde biletsiz bindik 🙂 Son sefer olmasından dolayı otobüs zaten tıklım tıklımdı, yine baktık her otobüse binen eline telefonunu alıp takılıyor (toplu ulaşımı kullanan çoğu kişi turistlerden oluşuyor) biz de “aman canım, turistiz şunun şurasında ne olacak ki” dedik ve bindik. Otobüs şoförünün zaten dünya umurunda değildi, seferimi bitirsem de evime gidip uyusam derdinde olduğu için kim bilet bastı kim basmadı işlerini çoktan geçmişe benziyordu.

Cenova’da toplu taşıma için bilet fiyatları

Tek binişlik bilet: 1.5 euro 100 dakika boyunca geçerli.

Genova Pass: 24 saat boyunca geçerli olan bu kartla bütün toplu ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanabiliyorsunuz. Fiyatı ise 4.5 euro. Biletleri gazete bayilerinden ve metro gişelerinden satın alabilirsiniz. Cenova’da metronun saat 6.00’dan 21.00’e kadar çalıştığı bilgisi aklınızda bulunsun.

svg%3E
Brignole tren istasyonu

Cenova Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Cenova Cristoforo Colombo Havaalanı’nından bineceğiniz Volabus servisleriyle Brignole ve Principle tren istasyonlarına kolayca ulaşabilirsiniz. Her iki istasyon da şehir merkezinde yer alıyor. Havaalanından şehir merkezine ulaşım yaklaşık 30 dakika sürüyor. Bileti otobüs şoföründen alabileceğiniz gibi makinelerden veya büfelerden de satın alabilirsiniz. Volabus’a binmek için alacağınız biletin fiyatı 6 euro. Bilet 1 saat içerisinde kullanacağınız metro, otobüs vb ulaşım araçlarında da geçerli. Sabah altıda başlayan seferler gece yarısında kadar sürüyor.

Cenova’da Konaklama

Cenova her ne kadar küçük ve yürüyerek gezmesi kolay bir şehir olsa da merkezi yerde konaklamanız özellikle akşam güvenli bir şekilde otelinize dönmeniz açışından önemli. Otelinizi Brignole ya da Principle tren istasyonuna yakın seçmenizi öneririm. Her iki yer de görülmesi gereken saraylara, meydanlara oldukça yakın. Biz Cenova konaklama seçimimizi Hotel Nologo’dan yana kullanmıştık. Brignole tren istasyonuna 500 metre uzaklıkta olmasının yanı sıra Ferrari ve Garibaldi meydanına da yürüyerek 10 dakikada gidiyorduk. Bir apartmanın tek katını konsept bir otele dönüştürmüşler. Herbir odaya da farklı bir müzik türünün adını vermişler. Bizimki Jazz’dı 🙂 İki gecelik konaklama için iki kişi 100 euro ödedik. Fiyata kahvaltı dahil değildi, isterseniz 4 euro’ya ekmek, peynir, çay, reçel ya da kruvasan, portakal suyunun olduğu iki farklı kahvaltı çeşidinden birini alabiliyorsunuz. Otelde Wifi’ın iyi çekmesi ve odaların her gün temizlenmesi ise sevdiğim iki özellik oldu. Cenova konaklama seçeneklerinin tamamına buradan göz atabilir, rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Seyahatinizde ev konforunu devam ettirmek için Airbnb tercih etmeyi düşünüyorsanız buradan yeni üyelik oluşturarak ev rezervasyonunuzda 130 TL tutarında indirim kazanabilirsiniz.

Cenova’da Alışveriş

Cenova’da alışveriş deyince uğramanız gereken ilk yer XX Settembre caddesi. Burası şehrin alışveriş caddesi olarak ün salmış durumda. H&M’den Mango’ya bildiğiniz bütün yabancı mağazaları burada bulabilirsiniz. Ferrari Meydanı’na çıkan Via XXV Aprile ise alışveriş için uğramanız gereken bir diğer cadde. Louis Vuitton, Prada gibi ünlü markalara ev sahipliği yapan Via Rome’a ise mağazalara bakmak için bile olsa uğrayabilirsiniz. Via Garibaldi çevresinde ise yerel dükkanlar sizi bekliyor. Birbirinden farklı antika ürünler için de rotanız yine Garibaldi caddesi olmalı.

svg%3E
Bu şirin arabaya atlayıp İtalya turu yapmak istiyorum:)

Cenova Gezilecek Yerler

svg%3E
Cenova limanı

Porto Antico (Eski Liman Bölgesi)

Cenova gezinize eski liman bölgesinden başlamanızı öneririm. Ceneviz Cumhuriyeti’nin başkentiyken etrafı surlarla çevrili olan liman bölgesi bugün daha farklı bir görünüme sahip. İtalyan mimar Renzo Piano tarafından yeni baştan dizayn edilen liman bölgesine dev bir akvaryum, biyosfer, deniz müzesi ve şehri tepeden izlemenizi sağlayan bir asansör inşa edilmiş. Geçmişte burada bulunan surların büyük bir kısmı yıkılmış ama bazılarına şehri gezerken rastlayabilirsiniz.

Acquario di Genova (Cenova Akvaryumu)

Eski Liman’da Avrupa’nın en büyük ikinci akvaryumu olan Acquario di Genova’yı ziyaret edebilirsiniz. Buram buram deniz kokan bir şehirde böylesine devasa bir akvaryumun varlığı insanı hiç şaşırtmıyor doğrusu. Yaklaşık onbeş bin deniz canlısı ve 400’den fazla türe ev sahipliği yapan akvaryum eğer çocuğunuz da varsa gezinizi çok daha renkli bir hale getirebilir. Cenova akvaryumuna giriş yetişkinler için 25 euro, çocuklar için 17 euro.

Biosfera (Biyosfer)

Akvaryumun yanı başında ise kocaman bir cam küre göreceksiniz. Burası da İtalyan mimar Renzo Piano’nun tasarımını yaptığı bir biyosfer. Bir nevi yüzen botanik bir bahçe. Tropikal ağaç ve kuş türlerinin bulunduğu biyosfere giriş ise yetişkinler için 5 euro, 12 yaş altı çocuklar için 3.5 euro.

Galata Museo Del Mare (Galata Deniz Müzesi)

Müzelere meraklıysanız liman bölgesinde bulunan Galata Museo Del Mare yani Galata Denizcilik Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Galata ismi tanıdık geliyor değil mi? Galata Kulesi’nin Cenevizliler tarafından yapıldığını ve Galata bölgesinde bir zamanlar Cenevizlilerin yaşadığını İlber Hoca’dan öğrenince aradaki bağı daha iyi kavradım. Akdeniz’in en büyük denizcilik müzesi olan Galata Deniz Müzesi’ne giriş 12 euro. Cenevizlilerin tarihi ile ilgileniyorsanız müzenin size çok şey katacağını unutmayın. Galata Denicilik Müzesi Pazartesi günleri kapalı, diğer günler 10.00-18.00 saatleri arasında gezebilirsiniz.

Bigo (Panoramik Asansör)

Limanda gözünüze çarpacak olan diğer bir şey ise Bigo yani panoramik asansör. 40 metre yükseklikten nefes kesici Cenova manzarasını izlemek isterseniz 10 dakikada bir kalkan asansöre bilet almanız yeterli. Bilet fiyatı 4 euro.

svg%3E
Ünlü kaşif Kristof Kolomb’un Amerika’yı fethettiği geminin birebir aynısını limanda görebilirsiniz

Korsan Gemisi

Ünlü kaşif Kristof Kolomb’un Cenova doğumlu olduğunu biliyor muydunuz? Cenova limanındaki devasa korsan gemisini görmeden liman turunuzu bitirmeyin. Gemi Polonyalı yönetmen ve oyuncu Roman Polanski’nin 1986 yılında çekmiş olduğu Pirates filmi için yapılmış, ancak Kolomb’un tarihin seyrini değiştiren gemisi Santa Maria’nın orijinal boyutları ve görünümünde tasarlandığı için ayrı bir öneme sahip. Dilerseniz ünlü korsan gemisinin içerisini de ücret karşılığında gezebilirsiniz.

Cattedrale di San Lorenzo (San Lorenzo Katedrali)

Eski liman bölgesinin dar sokaklarından yukarı doğru çıktığınızda heybetli yapısıyla sizi Cenova Katedrali olarak da bilinen San Lorenzo Katedrali karşılıyor. Romanesk, gotik ve barok mimariden esinlenerek yapılan katedralin içini ücretsiz olarak gezebilir, merdivenlerinde soluklanabilirsiniz.

San Lorenzo Katedrali konum için tıklayın

svg%3E
Ferrari Meydanı Cenovalı gençlerin buluşma noktası

Piazza De Ferrari (Ferrari Meydanı)

Şehrin en ünlü meydanı ise kuşkusuz Piazza de Ferrari. Ortasında bulunan kocaman havuzu, etrafını çevreleyen sarayları ve opera binası ile seyir zevki veren yerlerden biri. Ferrari meydanı deyince gözünüzde kırmızı bir Ferrari canlanabilir ama meydanın ismi araba markasından gelmiyor.

svg%3E
Ferrari meydanı çevresinde fotoğraf makinesi elinizden düşmeyecek

Ferrari meydanı her daim canlı, gençlerin buluşma noktası olduğu gibi, etrafındaki bankaların yoğunluğu nedeniyle işe gidenlerin de uğrak noktası konumunda. Cenova’da dikkatimi çeken diğer bir şey banka binaları oldu. Hepsi yüzyıllar öncesinden kalma taş binalar. O kadar heybetli ve güzeller ki bu durum fotoğraf karelerine de yansıyor. Özellikle meydanın tam karşısında bulunan Nuovo Borsa binasını mutlaka görün derim. Ferrari meydanına metro ile ulaşmak isterseniz aynı ismi taşıyan Ferrari durağında inmeniz yeterli.

Ferrari meydanı konum için tıklayın.

Palazzo Ducale (Düklük Sarayı)

Ferrari Meydanı’nda görmeden dönmemeniz gereken meşhur Düklük Sarayı geçmiş yıllarda onlarca Cenovalı düke ev sahipliği yapmış. Günümüzde ise kültür sanat merkezi olarak kullanılan sarayda sergiler ve konserler düzenleniyor. Bizim ziyaret ettiğimiz dönemde Modigliani sergisi vardı ve bu fırsatı kaçırmayarak sergiyi gezme şansı buldum.

Düklük Sarayı konum için tıklayın

Casa di Cristoforo Colombo (Kristof Kolomb’un Evi)

Amerika’yı keşfeden Kristof Kolomb’un Cenova’da doğduğunu yukarıda belirtmiştim. Doğduğu ev ise Via Dante’nin hemen girişinde bulunuyor. Ömrünü denizlere adayan Kristof Kolomb’un çocukluğunun geçtiği ev müze haline getirilmiş. Ziyaret etmek isterseniz giriş 5 euro. Pazartesi günleri kapalı olan müzeyi salı-pazar günleri arası 11.00-18.00 saatleri arasında gezebilirsiniz.

Kristof Kolomb’un evinin konumu için tıklayın.

svg%3E
Eski şehir kapısının bir kısmı hala ayakta

Porta Soprana (Eski Şehir Kapısı)

Ceneviz Cumhuriyeti döneminde inşa edilen surların bir kısmını şehrin farklı yerlerinde görebilirsiniz demiştim. İşte Porta Soprana bunlardan biri. Yüzyıllar öncesinde inşa edilen surların bir kısmı yıkılmadan ayakta kalmayı başarmış. Kristof Kolomb’un evini geçtikten sonra karşınıza çıkan devasa sur kapısı oldukça etkileyici.

Porta Soprana’dan geçtikten sonra ara sokaklarda Eski Cenova’nın tarihi binalarını görebilirsiniz. Bence bu sokaklarda kaybolmak en güzeli!

Porta Soprana konum için tıklayın

svg%3E
Revaklarla çevrili XX Settembre caddesi

Via XX Settembre (20 Eylül Caddesi)

Şehrin en canlı alışveriş caddelerinden biri olan XX Settembre’de dikkatinizi çekecek olan ilk şey revaklı ve kemerli yapılar. Cenova’nın taş binaları bana Bologna’yı anımsattı. Yağmurdan, rüzgardan ve sıcaktan korunmak için baştan sona kemerlerle ve revaklarla kaplanmış yapılar eski Romalıların mimari çözümlerinden biri. Şehre de ayrı bir çekicilik kattığı kesin!

Piazza de Ferrari’den başlayan uzun alışveriş caddesi boyunca mağazaların yanı sıra cafe ve restoranlar da bulabilirsiniz. Piazza della Vittoria’ya kadar uzanan cadde Brignole tren istasyonuna da oldukça yakın. Piazza della Vittoria’daki meşhur zafer takını da görmenizi öneririm.

Via XX Settembre konum için tıklayın

Via Garibaldi (Garibaldi Caddesi)

Sarayları ile meşhur Cenova’nın bir nevi saraylar caddesi olan Garibaldi sizi geçmiş yıllara doğru bir yolculuğa çıkartıyor. Palazzo Rosso, Palazzo Doria Tursi, Palazzo Carrega Cataldi Garibaldi caddesinde görebileceğiniz sarayların sadece birkaçı. Birçoğu müze, banka ya da belediye binası olarak kullanılan yapıları tek tek gezmenizi öneririm. Caddenin trafiğe kapalı olması gezerken avantaj sağlıyor.

Via Garibaldi konum için tıklayın

svg%3E

Cenova’da Mutlaka

  • İtalya’nın meşhur sahil kasabaları Cinque Terre ve Portofino Cenova’dan sadece bir buçuk saat uzaklıkta. Eğer fazla vaktiniz varsa görmeden dönmeyin.
  • Renkli evleriyle ünlü balıkçı köyü Boccadasse Akdeniz havasını doyasıya hissedebileceğiniz bir yer. Principe’den kalkan otobüslerle buraya yarım saatte gelebilirsiniz.

svg%3E

  • Limanda pizza şarap ikilisi için Bigo Cafe‘yi tercih edebilirsiniz. Panaromik asansörün hemen karşısında.
  • Cenova demek pesto sos demek. Kendinize pesto soslu makarna ısmarlamadan dönmek olmaz.
  • Gittiğiniz şehirdeki yerel pazarları gezmeyi seviyorsanız Via XX Settembre üzerindeki Mercato Orientale’ye uğrayın derim. Taze sebze ve meyveler iştah açıyor!
  • Karbonhidrata doymak ve bilmediğim yerde de yemek istemiyorum diyorsanız Limandaki Eataly sizi bekliyor. Pizza servisinin akşam 19.00’dan sonra başladığı aklınızda bulunsun.

svg%3E

  • Sabah kahvaltısı için sıcacık focaccia’ları deneyebilirsiniz. Hemen her köşebaşındaki pastanede karşınıza çıkacak olan focaccia kekikli, zeytinli, peynirli bir ekmek çeşidi.
  • Cenova’ya gelmişken denemenizi önereceğim bir diğer lezzet ise farinata. Nohut unundan yapılan ekmeğin en lezzetlisi peynirli ve soğanlısı!
  • Cenova’da akşamları yürürken dikkatli olmanızda fayda var, sokaklar çok ıssız ve göçmen sayısı fazla olunca ister istemez tedirginlik duyuyorsunuz.
  • Punto Shop 24 geceyarısı karnınız acıkırsa ya da canınız çay, kahve, cola çekerse imdadınıza yetişiyor, aklınızda bulunsun.
  • Metrolar saat 21.00’e kadar çalışıyor. Akşam planınızı ona göre yapın derim.
  • Hızlı bir turla Cenova’yı bir günde rahatlıkla gezebilirsiniz. Detaylı bir gezi içinse 3 gün yeterli olur.
  • Piazza delle Erbe gençlerin sosyalleştiği, cafe ve restoranlarla cıvıl cıvıl bir yer. Spritz molası için uğrayabilirsiniz.
  • Cenova’da el yapımı ayakkabı ve deri çantalar diğer İtalyan şehirlerine göre daha ucuz. Deri ürünlere mutlaka göz atın.

*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.

*Yazı veya konuyla ilgili kafanıza takılan bir şey mi var? Düşüncelerinizi yorumlara yazarsanız çok sevinirim:)

0 0 votes
Yazımı nasıl buldunuz?

Zeen Social Icons

Daha Fazla İçerik
londrada yaşam
İngiltere’de Yaşam: Londra’ya Taşınma ve Ankara Anlaşması
9
0
Yazım hakkında merak ettiklerin varsa, hemen yorumla!x