Amasra, Batı Karadeniz gezisi planlayanlar için ilk sırada yer almaya değer noktalardan biri. Göz alıcı doğasıyla tarihin birleştiği, her sokağın denize çıktığı, şehir yorgunluğunu bir anda alıp götüren Bartın’ın şirin ilçesi Amasra Batı Karadeniz’in en popüler sahil kasabalarından. Fatih Sultan Mehmet dünyanın göz bebeği olarak adlandırmış Amasra’yı. Eğer yolunuz Amasra ile henüz kesişmediyse mutlaka fırsat yaratın ve sakinliğin tadını çıkarın.
Amasra Gezilecek Yerler Listesi
Yazının İçindekiler
Amasra küçük bir kasaba, günübirlik rahatlıkla gezebilirsiniz. Eğer yaz aylarında gelmeyi planlıyorsanız burada çok sayıda apart otel ve pansiyon mevcut. Birkaç gece konaklamalı bir plan yapabilirsiniz. Amasra plajlarında denizin ve güneşin keyfine varabilir, sahilde sıralanan restoranlarda taptaze balıkların ve Amasra salatasının tadına bakabilirsiniz.
1- Amasra Kalesi
Amasra’da gezilecek yerler nereler diye soranlar ilk olarak Amasra Kalesi ile tura başlayabilir. Bizans döneminde inşa edilen Amasra Kalesi Ceneviz ve Osmanlılar döneminde ciddi onarımlar görerek günümüze gelebilmiş. Amasra Kalesi iki ana kütleden oluşuyor. Birincisi Kemere Köprüsü ile Amasra’ya bağlanan Boztepe’deki Sormagir Kalesi, diğeri Amasra’daki Zindan Kalesi. Amasra Kalesi’ni çevreleyen surların büyük bir kısmı yıkılsa da 50 metre uzunluğundaki batı surlarını hala görebilmek mümkün.
2- Direkli Kaya
Amasra gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken yerlerden biri Direkli Kaya. Burası aynı zamanda Amasra’nın en güzel fotoğraf noktalarından biri. Dik bir merdivenden indikten sonra sizi karşılayan Direkli Kaya Cenevizliler zamanında hem denizi aydınlatmak hem de gözetleme amacıyla inşa edilmiş. Direğin üzerine ateş yakarak gemicilere yol göstermek için bir nevi deniz feneri gibi kullanılıyormuş.
Direkli Kaya Amasra’ya ismini veren Kraliçe Amastris’in havuzunun bulunduğu yer olarak biliniyor. Efsaneye göre Amastris’in güzelliği Direkli Kaya’daki havuzdan geliyor. Buradaki suyun şifalı olduğuna inanılıyor. Efsane ne kadar doğru bilinmez ama günümüzde Direkli Kaya’da denize girmek her ne kadar yasak olsa da yaz aylarında pek çok kişi burada yüzmeye devam ediyor.
3- Amasra Gezilecek Yerler: Kemere Köprüsü
Amasra’ya geldiğinizde görmeden dönmemeniz gereken tarihi yapılardan bir diğeri meşhur Kemere Köprüsü. Roma İmparatorluğu döneminden miras kalan Kemere Köprüsü’nden yürüyerek geçin ve Amasra’yı bir de buradan izleyin. Eğer gün batımına yakın saatlerde gelirseniz seyrine doyulmaz bir manzaranın sizleri beklediğini anımsatmak isterim.
Kemere Köprüsü’nün tam karşısında küçük bir adacık göreceksiniz. Burası Tavşan Adası olarak biliniyor. İsmini yıllar önce adaya bırakılan tavşanlardan alan Tavşan Adası’na tekne turları ile uğramak mümkün.
4- Ağlayan Ağaç
Kemere Köprüsü’nden Boztepe’ye doğru ilerlediğinizde Amasra manzarası daha da güzelleşiyor. Burada Ağlayan Ağaç olarak bilinen 350 yıllık bir ardıç ağacı bulunuyor. Biz Amasra’ya gittiğimizde ağaç kupkuruydu. Nemi fazlasıyla tutan bir ağaç olduğu için bir zamanlar dallarından ve gövdesinden sular damlıyormuş, bu nedenle halk arasında Ağlayan Ağaç ismi verilmiş.
Boztepe Amasra’nın en uç noktası olduğu için fazlasıyla rüzgar alıyor, yazın gelirseniz sıcakta bunalmadan vakit geçirebilirsiniz. Burada çay, kahve içebileceğiniz bir kafe de mevcut. Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız güzel kareler yakalayabilirsiniz.
5- Fatih Camii
Fatih Camii 9. yüzyılda Amasra Kalesi içerisine Bizans kilisesi olarak inşa edilmiş, 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Amasra’yı fethi ile birlikte camiye dönüştürülmüş. Fatih Camii’nin bir diğer özelliği ise Cuma hutbelerinin kılıçla okunması. Bu gelenek de Fatih Sultan Mehmet döneminden günümüze yaşatılmaya devam ediyor.
6- Küçük Kilise
Amasra Kalesi içinde Bizans döneminde inşa edilen Küçük Kilise günümüzde ziyarete kapalı. Sadece dışarıdan görebiliyorsunuz, maalesef kaderine terk edilmiş bir hali var. Aslına uygun olarak restore edilmiş ancak yine de kullanılmıyor.
7- Amasra Gezisi: Çekiciler Çarşısı
Çekiciler Çarşısı Amasra’da alışveriş yapabileceğiniz, hediyelik eşyaların satıldığı küçük bir çarşı. Sağlı sollu dükkanlarda Amasra’ya özgü pek çok ürün bulmak mümkün. Ahşap ürünlere meraklıysanız burada vakit geçirmek hoşunuza gidebilir. Ağaç oymacılığı ile ünlü Amasra’dan hem kendinize hem sevdiklerinize hatıra ürünler alabilirsiniz.
8- Amasra Müzesi
Amasra tarihine yakından tanık olabileceğiniz Amasra Müzesi Bizans döneminden Osmanlı’ya kadar pek çok tarihi esere ev sahipliği yapıyor. 3000 yıllık Amasra tarihine ışık tutan Amasra Müzesi küçük bir müze olduğu için kısa sürede gezilebiliyor. Amasra Müzesi’ne giriş ücreti 12.5 TL, Müzekart sahipleri ücretsiz ziyaret edebilir. Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 09.00-17.00 saatleri arasında açık.
9- Kuş Kayası Yol Anıtı
Kuş Kayası Yol Anıtı Bartın-Amasra yolu üzerinde tahta merdivenlere çıkarak ulaşabileceğiniz Roma döneminden kalma bir anıt. Amasra’ya giderken kahverengi tabela ile ayrılan Kuş Kayası Yol Anıtı MS 1. yüzyılda Roma İmparatoru Claudius onuruna dağdaki kayalar oyularak yapılmış. Anıt üzerinde başsız bir kartal figürü ve insan figürü görülüyor, yanında bir de kitabe var. Kuş Kayası Yol Anıtı Anadolu’daki tek yol anıtı olma özelliğine sahip. İlginizi çekerse Amasra’ya gitmişken uğrayın derim.
10- Bakacak Tepesi
Amasra’nın hem tarihi hem doğal güzelliklerini kuş bakışı görebileceğiniz, nefis bir seyir durağı Bakacak Tepesi. Fatih Sultan Mehmet’in Amasra’nın fethi sırasında lalasına dönüp “Lala lala çeşm-i cihan bu mu ola?” dediği yer tam da burası. Gün batımına yakın saatlerde renklerin ve manzaranın güzelliği sizi de hayran bırakabilir.
Amasra Plajları
Amasra’ya yaz döneminde gitmeyi planlıyorsanız yanınıza mayonuzu mutlaka alın. Hem ilçede hem çevresinde deniz, kum, güneş keyfi yapabileceğiniz pek çok plaj bulunuyor. Ancak hafta sonları ve bayramlarda oldukça kalabalık olabileceğini unutmayın.
- Büyük Liman Plajı
- Küçük Liman Plajı
- Çakraz Plajı
- Bozköy Sahili
- Kapısuyu Plajı
- Mugada Plajı
Amasra’ya Nasıl Gidilir?
Amasra İstanbul arası yaklaşık 450 kilometre, özel aracınızla 5.5 saatlik bir yolculukla Amasra’ya ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan Amasra’ya gitmek için Gebze, İzmit, Sakarya, Düzce, Bolu, Devrek, Çaycuma, Bartın yolunu takip edebilirsiniz. Ankara’dan Amasra çok daha yakın, ortalama 300 kilometre.
Bartın gezilecek yerler yazısına göz atmak için tıklayın.
Amasra ile ilgili daha detaylı bilgileri Instagram @seyahatimgeldi hesabımda bulabilir, daha fazla gezi önerisi için beni takip edebilirsiniz.