antalya gezi rehberi

Antalya Gezi Rehberi

Antik kentleri, şelaleleri, kanyonları, kilometrelerce uzunlukta mavi bayraklı plajları, yemyeşil doğası ve her daim ılıman havası ile Antalya Türkiye’nin en özel şehirlerinden biri. Antalya’ya her gelişimde farklı güzelliklerini keşfediyorum ve bu şehre her defasında hayran kalıyorum! Antalya’ya ilk kez gelecek olanlar için şimdiden belirteyim. Burayı baştan sona gezmek isterseniz en az 3-4 hafta ayırmanız gerekir, çünkü şehirde çok fazla alternatif var.

Türkiye’de en çok antik kent bulunan ilin Antalya olduğunu biliyor muydunuz? Geçmişten günümüze pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Antalya’da Aspendos Antik Kenti başta olmak üzere, Perge, Myra, Termessos, Olympos, Simena ve Side Antik Kenti tarih tutkunları için unutulmaz bir deneyim sunuyor.

Ben doğa ve macera odaklıyım diyorsanız Köprülü Kanyon, Tazı Kanyonu, Göynük Kanyonu, Manavgat Şelalesi, Düden Şelalesi, Kurşunlu Şelalesi gibi pek çok doğal güzellik Antalya gezilecek yerler arasında ilk sırada bulunuyor. Likya Yolu‘nun büyük bir kısmı ise Antalya’dan geçiyor. Konyaaltı, Lara, Phaselis, Çıralı, Adrasan, Tekirova gibi Antalya plajları zaten anlatmakla bitmez. Eğer siz de yakın zamanda Antalya gezisi planlıyorsanız işte en detaylısından Antalya gezi rehberi.

Antalya Gezi Rehberi: Antalya’ya Nasıl Gidilir?

Antalya Havalimanı Ulaşım

Antalya’ya uçakla gelmek isteyenler için Antalya Havalimanı şehir merkezine ortalama 15 kilometre uzaklıkta bulunuyor. İstanbul’dan Türk Hava Yolları ve Pegasus’un Antalya’ya direkt uçak seferleri mevcut. İstanbul Antalya arası uçak yolculuğu ortalama 55 dakika sürüyor. Antalya uçak bileti fiyatları yaz döneminde yükselişe geçiyor. Mayıs-Ekim ayları arasında Antalya uçak bileti gidiş-dönüş 1500 TL civarında iken Kasım-Nisan ayları düşük sezon olduğu için bilet fiyatları da daha uygun oluyor.

Ankara, Adana, Trabzon’dan Antalya’ya gelmek isteyenler yine Türk Hava Yolları veya Pegasus’u tercih ederek aktarmasız şekilde şehre ulaşım sağlayabilirler. Sun Express ile Gaziantep, Mardin, İzmir, Diyarbakır, Van, Samsun’dan Antalya’ya aktarmasız uçuş düzenleniyor.

Instagram hesabımdan @seyahatimgeldi uçak bileti kampanyalarını sık sık paylaşıyorum. Seyahat fırsatlarından haberdar olmak isterseniz takip edebilirsiniz:)

Antalya Havalimanı
Antalya Havalimanı

Antalya Havalimanı en sevdiğim havalimanlarından biri. Küçük olduğu için hem bagajınızı fazla sıra beklemeden alıyorsunuz hem de dönüşte arama ve check-in kuyruğu zaman kaybı yaratmıyor. (yoğun sezon dışında) D-400 karayolu ile şehir merkezine bağlanan Antalya Havalimanı ulaşım konusunda da büyük kolaylık sağlıyor. Antalya Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmek için otobüs, tramvay ve Havaş servislerini tercih edebilirsiniz. 

ÖNEMLİ BİLGİ

Antalya toplu taşıma araçlarına Antalya Kent Kart ile ya da temassız kredi kartı ile biniş yapabilirsiniz. Antalya Kent Kart’ı havalimanı otoparkının yanındaki bilet makinelerinden satın alabilir ve dolum yapabilirsiniz. Antalya Kart ücreti 15 TL. (Haziran 2022) Antalya’da tam ulaşım ücreti 8 TL, öğrenci 4 TL. Otobüs ve tramvay içerisinde şoföre nakit ödeme yapılamıyor.

Antalya Havalimanı Otobüs 

Antalya Havalimanı’ndan toplu taşıma ile şehir merkezine gitmeyi düşünenler için ilk seçenek belediye otobüsü. Havalimanının önünden hareket eden 600 numaralı otobüse binerek Antalya Otogarı’na kadar ulaşım sağlayabilirsiniz. 600 numaralı otobüsün güzergahını ve sefer saatlerini buradan inceleyebilirsiniz.

800 numaralı havalimanı otobüsü ile Lara bölgesine kadar ulaşabilirsiniz. 800 numaralı otobüsün güzergahını ve sefer saatlerini buradan inceleyebilirsiniz. Antalya Havalimanı 600 ve 800 numaralı otobüslerde çift bilet uygulaması yapılıyor. Bilet ücreti 16 TL.

Antalya Havalimanı Havaş 

Antalya Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için tercih edebileceğiniz diğer bir alternatif  Havaş servisleri. İç Hatlar’ın karşısından hareket eden Havaş servisleri ile ortalama 30 dakikada merkeze ulaşım sağlayabilirsiniz. Antalya Havaş bilet ücreti kişi başı 30 TL. Antalya Havaş güzergahını buradan inceleyebilirsiniz. 

svg%3E
Antalya Tramvay

Antalya Havalimanı Tramvay

Geçtiğimiz yıllarda Antalya’da hizmete giren tramvay sayesinde özellikle Antalya Havalimanı ile şehir merkezi arası ulaşım çok daha kolay hale geldi. Biz de bu seyahatimizde tramvayı kullanarak hızlı ve konforlu bir şekilde merkeze ulaşım sağladık. Antray olarak da bilinen tramvay Antalya Havalimanı İç Hatlar bölümüne yürüyerek sadece iki dakika uzaklıkta.

Yön tabelaları sayesinde kolaylıkla bulabilirsiniz. Havalimanı önünden sık aralıklarla hareket eden tramvay ile şehir merkezine ortalama 40 dakikada ulaşım sağlamanız mümkün. Antray Havalimanı hareket saatlerini buradan inceleyebilirsiniz. Tramvay girişinde bilet alabileceğiniz makineler bulunuyor. Tramvay içerisinde ise maalesef ödeme yapılamıyor. Antalya Kart ile tramvaya biniş ücreti tam 8 TL, öğrenci 4 TL.

ÖNEMLİ NOT: Antalya Havalimanı’ndan Kaleiçi’ne gitmek istiyorsanız tramvaya binerek İsmet Paşa Durağı’nda inmelisiniz. İsmet Paşa Durağı Cumhuriyet Meydanı, Dönerciler Çarşısı ve dolayısı ile Kaleiçi’ne oldukça yakın. 

Antalya Havalimanı İlçeler Ulaşımı

Antalya Havalimanı’ndan Kemer, Belek, Alanya, Side, Çıralı, Göynük, Olympos gibi civar ilçe ve tatil beldelerine ulaşım ne yazık ki yok. Bence en büyük eksikliklerden biri de bu. Tüm bu noktalara direkt ulaşım için Antalya Havalimanı araç kiralama hizmetinden yararlanabilir veya transfer şirketlerinden araç ayarlayabilirsiniz. Toplu taşıma ile gitmeyi düşünüyorsanız Havaş veya tramvay ile Antalya Otobüs Terminali’ne ulaşabilir, ardından gitmek istediğiniz ilçe veya tatil beldesi için minibüse binebilirsiniz.

Antalya Gezi Rehberi-Kaleiçi
Antalya Gezi Rehberi-Kaleiçi

Antalya’ya Ne Zaman Gidilir?

Türkiye’nin turizm başkenti Antalya, İstanbul ile birlikte dünyanın en fazla ziyaretçi ağırlayan şehirlerinden biri. 2018 yılında dünyanın en çok ziyaret edilen şehirleri listesinde Antalya 11. sırada yer alarak neredeyse 12 milyona yakın yabancı turiste ev sahipliği yapmış. Antalya çok yönlü yapısı ile hem deniz hem doğa-kültür turizmine olanak sağladığı için dört mevsim ziyaret edilebilen nadir şehirlerden biri.

Daha önce Antalya’ya pek çok kez gitmiş biri olarak bu güzel şehrin dört mevsimini de yaşadım. Eğer siz de benim gibi fazla sıcaktan ve kalabalıktan hoşlanmıyorsanız Nisan, Mayıs ve Ekim ayları Antalya’nın en güzel zamanları. Yaz dönemi deniz sezonu için cazip olsa da aşırı sıcaktan dolayı buharlaşma riskiniz var benden söylemesi:)

Antalya tatilimi çoğunlukla mayıs ayına ayarlıyorum. Antalya’nın mayısı öyle güzel ki hava ne üşütüyor ne bunaltıyor. Üstelik hazır kimseler yokken deniz keyfini doyasıya yaşayabilme lüksünüz de var, daha ne olsun. İlk başta su soğuk gelse de yüzdükçe çıkasınız gelmiyor. Mayıs demişken, bahar yağmurlarına denk gelme ihtimaliniz de var tabii. Ama yağmur yağsa bile birkaç saat sonra güneş kendisini gösteriyor. Antalya’nın kışı da çoğunlukla ılık geçiyor. Her ne kadar dolu ve fırtına olayları son dönemlerde sık görülse de Antalya hava durumunu takip edip keyifli bir kış tatili geçirmeniz mümkün.

Yazın 45 dereceye varan sıcaklığa sahip olsa da Antalya’da kışın kayak da yapılabiliyor. Nasıl mı? Antalya’nın yanı başındaki Saklıkent Kayak Merkezi ile bir anda kış mevsimine geçiş yapabiliyorsunuz:) Hava şartlarına bağlı olarak değişmekle birlikte Aralık sonunda açılan kayak sezonu Mart ayına kadar devam ediyor.

Saklıkent Kayak Merkezi’nde kar kalınlığı ise ortalama 100-200 cm. 2550 metre yüksekliğe sahip Saklıkent Kayak Merkezi’nde dağ evlerinde konaklayabilir ya da günübirlik olarak gidebilirsiniz. Saklıkent Kayak Merkezi şehir merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıkta. Hafta sonları ise 5M Migros’un önünden sabah saat 08.00’de ücretli servis hizmet mevcut. 

Antalya’da Nerede Kalınır? Antalya Konaklama

Antalya gezilecek yerler kısmına geçmeden önce konaklama konusundan da bahsetmek istiyorum. Babam Antalya’da yaşadığı için bu konuda biraz şanslıyım sanırım ama bu tavsiye vermeyeceğim anlamına gelmiyor tabii:) Antalya konaklama seçenekleri tamamen sizin tatil anlayışınıza göre şekilleniyor. “Bana deniz, kum güneş olsun, üç öğün açık büfe yemek harika olur” diyorsanız Her Şey Dahil Antalya Otelleri tam size göre. Aksu, Kemer, Belek, Beldibi yüzlerce otel alternatifine sahip.

Daha önceki seyahatlerimizde Kemer’deki Limak Limra ve Aksu’daki Asteria Kremlin Palace otellerinde kalmıştık. Beş yıldızlı Antalya otelleri gerçekten dünya standartlarında. Ama son yıllarda otel tatili yerine daha doğa ve keşif odaklı tatilleri seviyorum. Eğer yılda bir kez tatile gidiyorum, her şey kusursuz olsun diyorsanız Antalya tatil köyü ve otelleri sizin için en ideal seçenek. Yaz aylarında Antalya otel fiyatları oldukça yüksek olsa da düşük sezonda daha makul fiyatlara konaklama imkanı bulabilirsiniz. 

Antalya merkezde konaklama önerisi isteyenler içinse Kaleiçi en güzel bölge. Gerek tarihi dokusu gerek her yere yakınlığı ile öne çıkan Kaleiçi zengin yeme-içme alternatiflerine de sahip. Yat Limanı’na yakın olması sayesinde tekne turlarına katılabilir, tarihi evler arasında yürüyüş yaparak keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Kaleiçi Marina Butik Hotel, Aspen Hotel, Route Hotel Kaleiçi, Delight Deluxe Butik Hotel, Lavin Suites Hotel, Mia Butik Hotel en çok tercih edilen Kaleiçi otelleri arasında yer alıyor. Kaleiçi butik otel fiyatları gecelik 500 TL ’den başlıyor, yaz döneminde 1000-2000 TL arasında değişiyor. Düşük bütçeli seyahat etmek isteyenler için Kaleiçi hostelleri de mevcut. Old House Hostel, Rola Street Hostel, Marina Hostel tercih edebileceğiniz hostellerden birkaçı. 

Antalya merkezden uzaklaşıp çevresini keşfetmek istiyorsanız Kaş, Çıralı, Olimpos, Göynük, Adrasan konaklama açısından sayısız seçeneğe sahip. Özellikle bu bölgelerde ağaçlar altında bungalov tatili yapabilir, tüm gün denize doyabilirsiniz. 

Antalya Gezi Rehberi-Kaleiçi
Antalya Gezi Rehberi-Kaleiçi

Antalya Gezilecek Yerler

Hem tarih hem doğa hem de deniz tutkunları için sayısız alternatif sunan Antalya bence ülkemizin açık ara en güzel şehirlerinden biri. İsteyene lüks otel keyfi, isteyene bol keşifli macera deneyimi… Yukarıda da söz ettiğim gibi Antalya’yı baştan sona gezmeye günler yetmez. Batısında Kaş, doğusunda Gazipaşa ile Antalya yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük altıncı ili.

Seyahat planı yaparken kolaylık olması için Antalya gezilecek yerler listesini şehir merkezi ve çevresi olarak ayırdım.

Antalya Merkezde Gezilecek Yerler

Eğer Antalya tatili için sadece 2-3 gününüz varsa gezinize şehir merkezinden başlayabilirsiniz. Kilometrelerce uzanan sahil şeridi, bol bol yeşile doyacağınız parkları, gürül gürül akan şelaleleri, müze ve tarihi yapılarıyla Antalya şehir merkezi gezip görülecek çok sayıda alternatif sunuyor. Eğer seyahatiniz bahar aylarına denk gelirse şehir merkezini yürüyerek keşfetmek son derece keyifli oluyor. 

Kaleiçi evleri
Kaleiçi evleri

Antalya Kaleiçi Gezilecek Yerler

Kaleiçi hem tarihi dokusu hem mimari yapılarıyla Antalya gezilecek yerler arasında ilk sırada bulunuyor. Ben de her Antalya seyahatimde mutlaka Kaleiçi’ne uğrayıp tarihi evler arasında gezmeye bayılıyorum. Kaleiçi tarihi yat limanı ile birlikte Antalya’nın ilk yerleşim yeri. Dar sokakları, yüzyıllar öncesinden günümüze ulaşan tarihi yapıları, muhteşem güzellikteki evleriyle Antalya şehrinin ilk kurulduğu yer Kaleiçi. Bu nedenle Antalya gezi planı yaparken Kaleiçi’ni mutlaka görmenizi öneririm.

Kendinizi bir anda bambaşka bir atmosferde hissedeceğiniz Kaleiçi bölgesinde Antalya’nın geçmişine doğru keyifli bir yolculuğa çıkmaya hazır olun. Kaleiçi çok sayıda restoran, kafe, bar ve pub ile Antalya gece hayatı için de önemli duraklardan biri.

Kaleiçi’nin iki farklı girişi var. Birincisi Cumhuriyet Meydanı’ndan, ikincisi ise Üç Kapılar olarak bilinen tarihi Hadrian Kapısı’ndan. Ben genellikle Cumhuriyet Meydanı’ndan girip Hadrian Kapısı’ndan çıkmayı tercih ediyorum. Meydana ilk girdiğinizde sol tarafınızda nefis Kaleiçi manzarası, sağ tarafınızda uçsuz bucaksız Akdeniz sizi karşılıyor.

Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız gezinize Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayabilirsiniz. Eğer kısıtlı vaktiniz varsa meydandaki asansör ile tarihi yat limanına inebileceğinizi hatırlatmak isterim. 

Kaleiçi konum için tıklayın.

Antalya Gezilecek Yerler-Yivli Minare
Antalya Gezilecek Yerler-Yivli Minare

Kaleiçi Gezilecek Yerler

Yivli Minare

Kaleiçi toplamda bir kilometrekarelik bir alana sahip. En fazla 2-3 saatinizi ayırarak bölgeyi gezebilirsiniz. Kaleiçi’ne araç girişi yasak olduğu için yürümek fazlasıyla keyifli. Kaleiçi’nde görülmesi gereken ilk tarihi yapı ise Yivli Minare. Selçuklu Dönemi’nden günümüze gelmeyi başaran Yivli Minare 8 asırlık bir cami. Anadolu Selçuklu hükümdarı I. Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılan Yivli Minare Camii kentin ilk Türk-İslam eseri.

Antalya’nın simgesi konumunda olan Yivli Minare Camii aynı zamanda UNESCO Dünya Mirasları Geçici Listesi’nde yer alıyor. Yivli Minare Külliyesi içerisinde Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi, Selçuklu Medresesi, Mevlevihane, Zincirkıran Türbesi ve Nigar Hatun Türbesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. 

Antalya Gezilecek Yerler-Kesik Minare
Antalya Gezilecek Yerler-Kesik Minare
Kesik Minare

Kaleiçi gezi listenize ekleyebileceğiniz tarihi yapılardan bir diğeri Kesik Minare olarak bilinen Korkut Camii. Ancak bu konuda üzücü bir haberim var. 120 yılı aşkın süredir orijinal yapısını korumayı başaran Kesik Minare restorasyon çalışması nedeniyle artık eski görünümünden oldukça uzak!

Selçukluların Antalya’yı fethetmesinin onuruna yaptırılan ve geçirdiği yangın nedeniyle kullanılamaz duruma gelen Korkut Camii yenileme çalışmasına alındı. Ancak restore edilirken orijinal minaresine külah takıldığı için artık eski görünümüne sahip değil. Kesik Minare ise artık fotoğraflarda anı olarak kalacak maalesef…

Tarihi Kaleiçi Evleri
Tarihi Kaleiçi Evleri
Tarihi Kaleiçi Evleri

19. ve 20. yüzyılın başlarında inşa edilen Kaleiçi evleri özgün mimarisi ile bölgenin havasını tamamen değiştiriyor. Çoğunlukla iki katlı ve ahşap çatılı evler Osmanlı mimarisinden izler taşıyor. Kaleiçi evlerinin büyük bir kısmı butik otel, pansiyon ve restoran olarak hizmet veriyor. 

Kaleiçi’ndeki Müzeler

Kaleiçi sadece tarihi yapıları ve evleri ile değil müzeleri ile de ilgi çekiyor. Kaleiçi’ne gelmişken ziyaret edebileceğiniz ilk müze Antalya Etnografya Müzesi. İki katlı tarihi konakta misafirlerini ağırlayan Antalya Etnografya Müzesi’nde Osmanlı Dönemi’nde Antalya yaşam kültürü gözler önüne seriliyor.

Kilim dokuma ve halı örnekleri, yöresel müzik aletleri ile birlikte ev yaşamını ve giyim örneklerini müzede görebilirsiniz. Antalya Etnofrafya Müzesi’ne giriş ücretsiz. Suna – İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi ve Antalya Oyuncak Müzesi gezi listenize ekleyebileceğiniz diğer müzeler arasında. 

Hıdırlık Kulesi 

Kaleiçi surlarının aşağı kısmında yer alan Hıdırlık Kulesi Hadrian Kapısı ile birlikte Roma Dönemi’nde inşa edilen ikinci yapı. MS 2. yüzyıldan günümüze gelen Hıdırlık Kulesi günümüzde ziyarete kapalı. 

Tarihi Yat Limanı

Kaleiçi’nin tarihi atmosferini yeterince yaşadıysanız liman bölgesine uğrayabilir, mis gibi iyot havasını içinize çekerek biraz mola verebilirsiniz. Kaleiçi Tarihi Yat Limanı aynı zamanda tekne turlarının da kalkış noktası. Günübirlik koylara açılmak ve farklı bir gün geçirmek isterseniz Kaleiçi tekne turlarını araştırabilirsiniz. 

Mermerli Plajı

Ve karşınızda Kaleiçi’nin güzeller güzeli plajı: Mermerli. Burası Konyaaltı ile birlikte Antalya merkezde denize girebileceğiniz tek plaj. Eğer hava rüzgarlı değilse Mermerli Plajı cam gibi bir denizle karşılıyor sizi. Her ne kadar kayalıkların arasında olsa da girişi Konyaaltı gibi taşlık değil. Sığ olması sayesinde çocuklu aileler için de fazlasıyla uygun.

Mermerli Plajı giriş ücreti 70 TL. Burası Mermerli Restaurant tarafından işletiliyor. Mayıs-Ekim ayları arasında açık olan Mermerli Plajı’nda şezlong, şemsiye, WC, soyunma kabini mevcut. İçeriye yiyecek içecekle girmek yasak. İsterseniz plaj bölümünde isterseniz restoran kısmında karnınızı doyurabilirsiniz.

Mermerli Plajı’nda köfte ve tavuk şiş 100 TL, hamburger 35 TL. Kahvaltı imkanı da bulunan Mermerli Plajı’nda çay 10 TL, su 6 TL. Mermerli Plajı’nda yazın yer bulabilmek için 10.00 civarı gitmenizi öneririm. Yabancı turistler yoğunlukta. Eğer vaktiniz varsa gün batımını izleyip buradan öyle ayrılın derim. 

Mermerli Plajı konum için tıklayın.

Hadrian Kapısı (Üç Kapılar)

Roma İmparatoru Hadrianus tarafından Antalya’yı ziyareti sırasında yaptırılan Hadiran Kapısı Kaleiçi gezilecek yerler listemizin son durağı. Halk arasında Üç Kapılar olarak da bilinen Hadrian Kapısı MS 130 yılında inşa edilmiş. Antalya’nın tarihi dokusunu koruyan nadir yapılarından biri olan Hadrian Kapısı’nı Antalya’ya gelmişken mutlaka görmenizi tavsiye ederim.

Hadrian Kapısı konum olarak Atatürk Caddesi üzerinde, Cumhuriyet Meydanı’na 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde. Yukarıda belirttiğim gibi Kaleiçi gezinize Hadrian Kapısı’ndan da başlayabilirsiniz. 

Antalya Gezilecek Yerler-Karaalioğlu Parkı
Antalya Gezilecek Yerler-Karaalioğlu Parkı

Kaleiçi Gezisi: Karaalioğlu Parkı

Antalya’nın dört bir yanı parklarla çevrili. Kaleiçi’nin yanı başında hem yeşile hem maviye doyacağınız Karaalioğlu Parkı da bunlardan biri. Parkı gezdikten sonra nefis Akdeniz manzarasına karşı oturup kısa bir dinlenme molası verebilirsiniz. Özellikle gün batımına yakın saatlerde gelirseniz güneşi burada batırabilir, birbirinden güzel manzara fotoğrafları çekebilirsiniz.

Karaalioğlu Parkı konum için tıklayın.

Antalya Gezilecek Yerler-Antalya Müzesi
Antalya Gezilecek Yerler-Antalya Müzesi

Antalya Gezilecek Yerler: Antalya Müzesi

Antalya her ne kadar lüks otelleri ve plajları ile tanınsa da sahip olduğu zengin tarihi geçmiş şehri yakından tanımak isteyenlere harika fırsatlar sunuyor. Bunlardan biri de Antalya Müzesi. Antalya’ya gelince müze gezmek birçoğumuzun aklına gelmiyor maalesef.

Abartılı cümleler kurmayı sevmem ama Antalya Müzesi gerçekten Türkiye’de gezdiğim en iyi müzelerden biri. Özellikle müzede sergilenen heykel koleksiyonu kendimi adeta Roma’da bir müzedeymişim gibi hissettiriyor.

Antalya Müzesi 12 ayrı teşhir salonundan oluşuyor. Giriş bölümünde Tabiat Tarihi ve Prehistorya Salonu ile antik çağlardaki ilk yerleşim izlerini inceleyerek müze gezinize başlıyorsunuz. Buradaki buluntuların büyük bir kısmı 500 bin yıl öncesine ışık tutan Karain Mağarası’nda yapılan kazılar sonucu elde edilmiş. 

Bölge Kazıları Salonu-Antalya Müzesi
Bölge Kazıları Salonu-Antalya Müzesi

Bölge Kazıları Salonu’nda Antalya ve çevresindeki kazılarda elde edilen heykeller, figürler, çanak ve çömlekler sergilenirken müzenin en büyüleyici kısmına doğru geldiğinizde sizi devasa heykeller karşılıyor. Tamamına yakını Perge Antik Kenti kazıları sırasında bulunan ve MS. 2. yüzyıla tarihlenen heykeller Roma Dönemi İmparator ve İmparatoriçelerine ait. “Dans Eden Kadın Heykeli” ve “Üç Güzeller” müzenin öne çıkan heykelleri arasında. 

Lahitler Salonu-Antalya Müzesi
Lahitler Salonu-Antalya Müzesi

Zeus, Athena, Apollon, Hermes ve daha pek çok Yunan Tanrı ve Tanrıçasını yakından inceleyebileceğiniz Tanrı ve Tanrıçalar Salonu ile birlikte Lahitler Salonu müzeye duyduğum hayranlığı kat be kat artırdı. Perge Nekropol’ünden getirtilen onlarca lahit özenli işlemeleri ile sanatın zirvesini yansıtıyor. Antalya Müzesi iki kattan oluşuyor. İlk katı gezdikten sonra ikinci kata çıkarak Sikke, Küçük Eserler ve İkonalar Salonu’nu da ziyaret edebilirsiniz. Müzenin bahçesinde de pek çok heykel sergileniyor, mutlaka göz atın derim. 

Antalya Müzesi giriş ücreti 70 TL, Müzekart geçerli. Konyaaltı Caddesi’nde yer aldığı için ulaşımı da oldukça kolay. 

Antalya Müzesi Ziyaret Saatleri: 1 Nisan- 1 Ekim: 08.30-19.00 / 1 Ekim-1 Nisan: 08.30-18.00

Antalya Müzesi konum için tıklayın.

Cennetten Bir Köşe: Düden Şelalesi

Antalya’ya bahar ya da yaz aylarında gelirseniz sıcak havadan kaçabileceğiniz en ideal noktalardan biri Düden Şelalesi. Antalya’da iki Düden Şelalesi bulunuyor. Benim gittiğim Kepez İlçesi’ndeki Yukarı Düden Şelalesi. Burası ana şelale ve aynı zamanda mesire yeri. Aşağı Düden Şelalesi (Kıyı Şelalesi) ise Lara’da falezlerden denize dökülüyor. Yaklaşık 40 metre yükseklikten dökülen Düden Şelalesi adeta bir görsel şölen sunuyor.

Kışın su seviyesinde zaman zaman azalmalar olsa da bahar ve yaz aylarında akış gücü artıyor. Mağaralar kısmından girip şelalenin arka kısımlarını dolaşabilir, farklı fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Düden Şelalesi’nin piknik alanlarında yiyecek-içeceğinizi getirip doğa ile iç içe bir gün geçirebilir, serin havanın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. İçeride yemek yiyebileceğiniz yöresel restoranlar da mevcut. 

Düden Şelalesi’ne özel aracınızla gelmek isterseniz girişte otopark bulunuyor. Şehir merkezine uzaklığı ise yaklaşık yarım saat. Varsak tarafına giden otobüs ve minibüsler ile de Düden Şelalesi’ne ulaşım sağlayabilirsiniz. Ancak otobüs seferleri oldukça azaltılmış durumda, saatte bir geliyor.

Düden Şelalesi giriş ücreti 10 TL, öğrenciler için 5 TL. Haftanın her günü 08.45-18.45 saatleri arasında ziyarete açık. 

Düden Şelalesi konum için tıklayın

Antalya’da Bir Doğa Harikası: Kurşunlu Şelalesi

Antalya’nın doğal güzellikleri saymakla bitmez demiştim. İşte onlardan biri daha: Kurşunlu Şelalesi. Aslında burası sadece bir şelaleden ibaret değil, yedi küçük göletin birbirine irili ufaklı şelalelerle bağlandığı devasa bir park. Hazırlıklı gelirseniz bütün günü burada geçirebilir, hatta dönmek istemeyebilirsiniz:) 18 metre yükseklikten dökülen Kurşunlu Şelalesi Antalya’nın Aksu ilçesinde yer alıyor. Gözünüzün yeşile, ciğerlerinizin oksijene doyacağı Kurşunlu Şelalesi giriş ücreti 16 TL, öğrenciler için 8 TL. Antalya’ya gelmişken uğramadan dönmeyin. 

Kurşunlu Şelalesi konum için tıklayın

Dünyanın En Büyük Tünel Akvaryumu: Antalya Akvaryum

Tarih ve doğa gezilerine ara verip çocuğunuzla birlikte eğlenceli vakit geçirmek isterseniz Antalya Akvaryum’u listenize eklemenizi öneririm. 130 metre uzunluğu ile dünyanın en büyük tünel akvaryumu olan Antalya Akvaryum sualtının gizemli dünyasını yakından tanımanız için sizleri bekliyor. Mercanlar, yılan balıkları, mürenler ve 200’den fazla köpekbalığı başta olmak üzere sayısız sualtı canlısını yakından görebileceğiniz Antalya Akvaryum haftanın her günü 9.30-23.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

İçeride çocuklar için tema parklar da bulunuyor. 5M Migros Alışveriş Merkezi’nin karşısında yer alan Antalya Akvaryum için fiyatlar yerlilere ayrı yabancılara ayrı olarak belirlenmiş. Bundan beş sene önce 35 TL ücret ödeyerek girmiştim ama şuan fiyatlar epey yükselmiş. Antalya Akvaryum giriş ücreti 109 TL.

Antalya Akvaryum konum için tıklayın.

Çıralı-Antalya
Çıralı-Antalya

Antalya Çevresinde Gezilecek Yerler

Antalya merkezde gezilecek yerleri bitirdikten sonra sıra geldi çevresindeki güzellikleri keşfetmeye. Hem tarih hem doğa tutkunlarını mest edecek zenginliklerle dolu Antalya antik kentler, kanyonlar, el değmemiş plajlar ile sizleri unutulmaz bir maceraya davet ediyor.

Dilerseniz Çıralı gezi rehberi ve Olimpos gezi rehberi içeriklerime de göz atabilirsiniz.

Geçmişe Işık Tutmak İsteyenlere Özel: Antalya Antik Kentleri

Geçmişten günümüze pek çok farklı medeniyete kucak açan Antalya antik kent bakımından Türkiye’nin en zengin şehri. Likyalılar’dan başlayıp günümüze uzanan köklü tarihi ile Antalya arkeoloji ve tarih meraklıları için de vazgeçilmez şehirlerden biri. Eğer Antalya’da birden fazla antik kenti ziyaret etmeyi planlıyorsanız Müzekart çıkarmanızı tavsiye ederim. Antalya antik kentlerinin hepsinde Müzekart geçerli. 

Aspendos Antik Kenti
Aspendos Antik Kenti
Aspendos Antik Kenti

Antalya Antik Kentleri listenize ekleyebileceğiniz ilk yer hiç şüphesiz Aspendos olmalı. Asırlar boyunca ayakta kalmayı başarabilen nadir antik tiyatrolardan birine sahip olan Aspendos Antik Kenti Antalya’ya gelenlerin en fazla ziyaret ettiği ören yerlerinin başında geliyor. MS. 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilen amfi tiyatro ile birlikte su kemerli de görenleri hayran bırakıyor. Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Aspendos Antik Kenti giriş ücreti 75 TL. Müzekart varsa giriş ücretsiz. 

Aspendos Antik Kenti konum için tıklayın.

Termessos Antik Kenti

Antalya merkeze yaklaşık 35 kilometre uzaklıktaki görülmeye değer antik kentlerden bir diğeri ise Termessos. Antik kent Beydağları Termessos Milli Parkı içerisinde yer aldığı için hem tarih hem doğa ile kucaklaşabileceğiniz nadir ören yerlerinden biri. Çam ormanları ile kaplı dik bir yamaç üzerine inşa edilen Termessos Antik Kenti 1050 metre yükseklikte yer aldığı için “Kartal Yuvası” olarak da anılıyor.

Kayalara oyulmuş su sarnıçları ile birlikte tapınaklar, nekropol, agora ve tiyatro Termossos Antik Kenti kalıntıları arasında yer alıyor. Giriş kısmından antik tiyatroya ulaşmak için yaklaşık yirmi dakikalık bir yokuş sizleri bekliyor. Bu nedenle spor ayakkabı giymeyi ve yanınıza bol miktarda su almayı unutmayın. Termessos Antik Kenti giriş ücreti 15 TL, Müzekart geçerli. 

Termessos Antik Kenti konum için tıklayın.

svg%3E
Perge Antik Kenti
Perge Antik Kenti

Geçmişte Pamfilya bölgesine başkentlik yapmış Perge Antik Kenti Antalya’da ziyaret edebileceğiniz önemli antik kentler arasında bulunuyor. Şehir merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Perge Antik Kenti’nden günümüze ulaşmış olan kalıntıların büyük bir kısmı Roma dönemine ait. Roma hamamı, agora, su kanalları, sütunlar ve stadyum ile birlikte geçmişe doğru keyifli bir yolculuğa çıkmaya hazır olun.

Perge Antik Kenti’ni önemli kılan özelliklerden biri ise Antalya Müzesi’nde sergilenen Roma İmparatoru ve İmparatoriçe heykellerinin buradan getirilmiş olması. Perge Antik Kenti giriş ücreti 75 TL, Müzekart geçerli. 

Perge Antik Kenti konum için tıklayın.

Olimpos Antik Kenti
Olimpos Antik Kenti
Olimpos Antik Kenti

Doğa ve tarihi iç içe sunan Antalya ören yerlerinden bir diğeri de Olimpos Antik Kenti. Likya Birliği’nin altı önemli antik kentinden biri olan Olimpos’taki mimari yapıların büyük bir çoğunluğu Helenistik, Roma ve Bizans Dönemi’ne ait. Büyük bir kısmı zamana yenik düşse de kazı ve yenileme çalışmalarının devam ettiği Olimpos Antik Kenti tarihinin MÖ 300’lü yıllara dayandığı tahmin ediliyor.

Olimpos Antik Kenti’nin iki giriş kapısı var. Eğer Olimpos tarafından geliyorsanız aracınızı park edebileceğiniz otopark da mevcut. Günlük ücreti ise 5 TL. Eğer tekne turu ile Adrasan’dan veya Çıralı sahilden geliyorsanız plaj bölümündeki giriş kapısından girerek antik kenti ziyaret edebilirsiniz. Olimpos Antik Kenti giriş ücreti 70 TL, Müzekart geçerli. 

Olimpos Antik Kenti konum için tıklayın.

Antalya antik kentleri saymakla bitmez. İyi bir planlama ile yola çıkarsanız Demre ilçesindeki Simena ve Myra, Tekirova yakınlarındaki Phaselis ile birlikte en önemli antik kentlerden biri olan Side Antik Kenti’ni de Antalya gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve içinde insan yaşamış en büyük mağara olarak bilinen Karain Mağarası da görülmeye değer yerlerden biri. 

Macera Tutkunlarına Özel: Antalya Kanyonları

Gezinize bol aksiyon ve macera katmaya ne dersiniz? Ben dağ taş yürürüm yeter ki doğal güzellik olsun diyorsanız Antalya Kanyonları listenizi hazırlayın. Gerek manzarası gerek rafting imkanı ile her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Köprülü Kanyon ilk durağınız olabilir. Üstelik Köprülü Kanyon girişi ücretsiz. Şehir merkezine 80 kilometre uzaklıkta bulunan Köprülü Kanyon’da eşsiz manzaralar görmeye hazır olun.

14 kilometre uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun kanyonlarından biri olan Köprülü Kanyon’da rafting yaparak nabzınızı daha da hızlandırabilirsiniz. Şu sıralar en çok gitmek istenen yerlerden biri olan Tazı Kanyonu da Köprülü Kanyon Milli Parkı içerisinde yer alıyor. Göynük Kanyonu, Güver Uçurumu Kanyonu, Kesme Boğazı Kanyonu da ziyaret edebileceğiniz Antalya Kanyonları arasında. 

Antalya-Konyaaltı Plajı
Antalya-Konyaaltı Plajı

Fazlasıyla Davetkar: Antalya Plajları

Ege Bölgesi deniz tatili için daha fazla ön plana çıkmış olsa da Akdeniz’in yeri her zaman ayrı. Özellikle Antalya ve çevresinde öyle güzel plajlar var inanın Ege sahillerini aratmıyor. Eğer Antalya merkezde denize girilecek yer arıyorsanız 7 kilometre uzunluğu ile adeta Nice sahilini andıran Konyaaltı Plajı ilk tercihiniz olabilir. Her ne kadar yazın fazlasıyla kalabalık olsa da merkezde denize girilebilecek en iyi alternatiflerden biri burası.

Konyaaltı sahilinde isterseniz ücretli işletmelerde şezlong ve şemsiye kiralayabilir ya da havlunuzu kuma serip hiçbir ücret ödemeden denize girebilirsiniz. Konyaaltı’nın denizi taşlık olduğu için yanınıza mutlaka deniz ayakkabısı getirmenizi öneririm, yoksa giriş çıkışlarda ayağınız çok acıyor.

Denizin birkaç adım sonra derinleştiğini de hatırlatayım. Konyaaltı Plajı’na araçsız gelirseniz yeni yapılan asansör ile zahmetsiz bir şekilde varyanttan plaj kısmına inebilirsiniz. Konyaaltı Plajı’nda karnınızı doyurabileceğiniz pek çok işletme mevcut.

Antalya-Mermerli Plajı
Antalya-Mermerli Plajı

Antalya merkezde denize girebileceğiniz bir diğer yer yukarıda uzunca bahsettiğim Mermerli Plajı. Eğer Kaleiçi bölgesinde kalıyorsanız deniz keyfi için Mermerli Plajı’nı tercih edebilirsiniz. Tek olumsuz yanı özel işletmeye ait olduğu için girişinin ücretli olması. (70 TL) 

Antalya-Lara Plajı
Antalya-Lara Plajı

Şehir merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki Lara bölgesi de geniş bir plaja sahip. Geçtiğimiz yıl Antalya seyahatimde Lara Plajı’nı deneme fırsatı bulmuştum ama beklentimin altında kaldı. Sıra sıra özel işletmelerin bulunduğu Lara Plajı’nın avantajı denizinin kum olması. Su sıcaklığı Konyaaltı’na göre daha yüksek sayılır ama dalgalı olduğu için ben fazla keyif alamamıştım. Plaj girişinde mangal yerleri bulunduğu için hafta sonları çok kalabalık. Lara Plajı önünden belediye otobüsleri düzenli olarak şehir merkezine ulaşım sağlıyor. 

Antalya’da ücretsiz denize girilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz yerlerden bir diğeri de Lara bölgesinde bulunan falez plajları. Muratpaşa Belediyesi’nin hizmete açtığı falez plajlarına giriş ücretsiz. Şezlong ve şemsiye isterseniz de kişi başı 20 TL ödeyerek kiralayabiliyorsunuz. Ücretsiz falez plajları: İnciraltı Plajı, Erenkuş Plajı, Erdal İnönü Kent Parkı Plajı, Engelsiz Kafe Halk Plajı, Konserve Koyu Halk Plajı.

Biz son Antalya gezimizde İnciraltı Plajı ile Erenkuş Plajı’na gitme fırsatı bulduk. Her iki plaj da birbirine çok yakın mesafede. İnciraltı Plajı biraz daha büyük ve asansör ile inilebilen tek halk plajı olma özelliğine sahip. Tesislerin tamamında duş, soyunma kabini, wc ve uygun fiyatlı yiyecek ve içeceklerin satıldığı büfe bulunuyor.

svg%3E
Antalya-Çıralı

Eğer aracınız varsa Antalya çevresindeki koy ve plajlara doğru keyifli bir geziye çıkabilirsiniz. Tekirova, Göynük, Çıralı Plajı, Adrasan Koyu, Kaputaş Plajı, Kekova Koyu, Kaş Küçük Çakıl ve Büyük Çakıl Koyu, Patara Plajı listenizin ilk başına eklenmeye değer Antalya Plajları arasında. Benim favorimse her daim Çıralı Plajı.

Özellikle sezon açılmadan gelirseniz etrafınızda kimseler yokken cam gibi denizin tadını çıkarabilirsiniz. Çıralı Plajı da taşlık olduğu için deniz ayakkabısı şart. Antalya çevresinde irili ufaklı onlarca gizli koy var. Keşfettikçe Antalya’yı daha fazla seveceğinize eminim:)

Il Vicino Restaurant-Kaleçi
Il Vicino Restaurant-Kaleçi

Antalya’da Ne Yenir? Antalya Mekan Önerileri

Gezdik, dolaştık, ee karnımız acıktı diyenler için Antalya’nın meşhur lezzetlerinden de biraz bahsetmek istiyorum. Antalya’nın öne çıkan iki yemeği var: Köfte ve tahinli piyaz. Antalya’da köfte piyaz nerede yenir diyorsanız Meşhur Piyazcı Mustafa’nın Yeri’ne uğrayabilirsiniz. Şiş köfte ile birlikte tahin sosu ile servis edilen piyazı oldukça lezzetli. Yemeğe ayırdığınız bütçe fazlaysa bir Antalya klasiği olan 7 Mehmet gerek servis kalitesi, gerek yemeklerinin lezzeti ile övgüyü hak eden mekanlardan biri.

Nefis deniz manzarasına karşı balık keyfi yapmak isterseniz Kaleiçi’ndeki Mermerli Restaurant’ı da tavsiye ederim. Kaleiçi mekan önerisi isteyenler için diğer tavsiyem ise Il Vicino Pizzeria. Ağaçlar altında şık bir atmosfere sahip Il Vicino Pizzeria’da fiyatlar İstanbul standartlarında.

Antalya Mekanları

Antalya Kaleiçi’nde sadece çocuklar için değil yetişkinler için de son derece keyifli bir mekan önerim daha var: Just a Candy Sweet Factory. İçeride rengarenk şekerlerin satıldığı mekanda belirli aralıklarla çocuklar için şeker yapma atölyeleri de düzenleniyor. Şekerlerin tamamı el yapımı ve doğal. Just a Candy Sweet Factory aynı zamanda bir kafe. Belçika çikolatalı waffle’ı denemenizi öneririm, çok lezzetliydi.

Antalya mekan önerileri listemde oldukça keyifli bir yere götürmek istiyorum sizleri: Başka Ol. Burası Akra Hotel’e ait bir mekan. İçeride geniş bir kitaplığın yer aldığı, kitap kafe bölümü var. Burada ister kitap okuyabilir, isterseniz bilgisayarınızı yanınıza alıp çalışabilirsiniz.

Başka Ol’un yiyecek-içecek bölümü de oldukça zengin. Kahvaltıdan ana yemeğe geniş bir seçki sunan mekanın tatlıları günlük olarak Akra Hotel’den geliyor. Alkollü içecek ve kokteyl çeşitlerinin de yer aldığı Başka Ol Lara’da. Antalya’ya gelirseniz mutlaka uğrayın derim.

Herkesin damak tadına hitap etmese de yanık dondurma Antalya’nın bir diğer meşhur lezzeti. Antalya’nın Korkuteli ilçesine ait yanık dondurma keçi sütünün kaynatılırken hafif yakılması ile elde ediliyor. Eğer siz de yanık dondurma da neyin nesiymiş diye denemek isterseniz Nur Pastaneleri ve Akdeniz Pastanesi’nde bulabilirsiniz. 1 top yanık dondurma 5 TL. 

*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni @Seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.


0 0 votes
Yazımı nasıl buldunuz?

Zeen Social Icons

Daha Fazla İçerik
venedik gezi rehberi 1
Venedik Gezi Rehberi
1
0
Yazım hakkında merak ettiklerin varsa, hemen yorumla!x