assos gezilecek yerler 1

Assos Gezilecek Yerler

Şehir hayatından çok mu sıkıldınız? Gri ve kasvetli binalar üzerinize mi gelmeye başladı? Sakinlik ve huzur dolu bir tatilin hayalini kuruyorsanız Assos sizin için en doğru adreslerden biri. Kazdağları’nın eteklerine kurulmuş bu şirin beldede trafik gürültüsünün yerini kuş sesleri alıyor. Sadece doğal güzelliği ile değil binlerce yıllık tarihi ile de misafirlerine kucak açan Assos’u bir kez keşfettikten sonra tekrar gelmek için plan yapacağınıza eminim. Hadi gelin, Assos gezilecek yerler yazımla birlikte Assos’a doğru keyifli bir yolculuğa çıkalım…

svg%3E
Assos Antik Liman

Assos Nerede ve Assos’a Nasıl Gidilir?

Kuzey Ege’nin sakin tatil beldelerinden biri olan Assos Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yer alıyor. Edremit Körfezi’ne hakim konumu ile yeşilin ve mavinin en güzel tonlarını gözler önüne seren Assos Çanakkale’ye 90 kilometre, Ayvacık’a ise 18 kilometre mesafede bulunuyor.

svg%3E
Assos

Assos öyle avantajlı bir konumda ki Bozcaada, Çanakkale, Balıkesir, Kazdağları, Edremit, Ayvalık seyahatleriniz sırasında uğrayabileceğiniz kadar yakın. Biz Assos’a Bozcaada seyahatimiz sonrasında uğradık. Bir gece Assos’ta konakladıktan sonra rotamıza Kazdağları’nın en güzel köyleri olan Adatepe ve Yeşilyurt’u da ekleyerek harika bir gün geçirdik. Dilerseniz siz de rotanızı bu şekilde planlayabilirsiniz. Hepsi birbirine yakın olduğu için bir arada gezmek çok daha kolay oluyor.

Bozcaada’dan Assos’a Nasıl Gidilir?

Bozcaada Assos arası ortalama 1.5 saat sürüyor. Bozcaada’dan feribotla Geyikli İskelesi’ne 30 dakikada ulaştıktan sonra sırasıyla Gökçebayır, Ezine, Bozeli ve Ayvacık tabelalarını takip ediyorsunuz. Ayvacık’ın içine girmeden devam ettiğinizde ileride Behramkale tabelasını göreceksiniz.

İstanbul’dan Assos’a Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan Assos’a gitmek isteyenler için farklı seçenekler mevcut. İlk olarak Silivri, Marmaraereğlisi, Tekirdağ, Şarköy ve Gelibolu yollarını takip ederek Lapseki feribotuna binebilirsiniz. Ortalama 30 dakika süren feribot yolculuğu sonrasında Gelibolu’dan Lapseki’ye ulaştıktan sonra Çanakkale, Ezine ve Ayvacık tabelalarını takip etmeniz yeterli. Bu yolculuk yaklaşık altı saat sürüyor.

svg%3E

İstanbul’dan Assos’a gitmek isteyenler için bir diğer seçenek Yenikapı-Bandırma feribotunu kullanmaktır. Yenikapı’dan aracınızla bineceğiniz Bandırma feribotu ile deniz yolculuğu ortalama üç saat sürüyor. Bandırma Feribot İskelesi’nden indikten sonra Biga, Çan, Ezine ve Ayvacık tabelalarını takip ederek Assos’a gelebilirsiniz. Edremit-Assos arası yaklaşık iki saat sürüyor. Eğer bu seçeneği tercih edersiniz ortalama beş saatte Assos yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz.

Ankara’dan Assos’a Nasıl Gidilir?

Ankara’dan Assos’a gitmek isterseniz ortalama sekiz saatlik bir yolculuğa hazır olun. Polatlı, Eskişehir, Bozüyük, İnegöl, Bursa, Susurluk, Balıkesir, Edremit, Akçay rotasını takip edebilirsiniz.

Bursa’dan Assos’a Nasıl Gidilir?

Bursa Assos arası ise yaklaşık 300 kilometre. Bursa’dan Assos’a gitmek için Balıkesir, Edremit, Akçay rotasını takip etmeniz yeterli. Yolculuk yaklaşık 3.5 saat sürüyor. Bursa ve Balıkesir üzerinden Assos’a gelenler, Kazdağları’nın eşsiz manzaraları eşliğinde yolculuk yapacağınız için zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız bile!

svg%3E
Assos sokaklarında fotoğraf çekmeye doyamayacaksınız

Assos’a Otobüs İle Ulaşım

Assos’a şehirlerarası otobüslerle ulaşım sağlamak isterseniz Ayvacık, Küçükkuyu, Balıkesir veya Altınoluk’a giden otobüs firmalarını tercih edebilirsiniz. Çünkü Assos’a direkt otobüs ile ulaşım bulunmuyor. Dilerseniz otobüsle Çanakkale’ye gelebilir, buradan Ayvacık’a giden otobüslere binebilirsiniz. Yaz aylarında Ayvacık Assos arası minibüsler sık aralıklarla karşılıklı sefer düzenliyor.

Assos’a Havayolu İle Ulaşım

Assos’a uçak ile gelmeyi düşünenler için en yakın havalimanları Çanakkale ve Edremit’te. Çanakkale Havalimanı Assos’a ortalama 90 kilometre uzaklıktayken Balıkesir Kocaseyit Havalimanı Assos arası mesafeyse 60 kilometre. Çanakkale Havalimanı’na İstanbul’dan THY ile birlikte Onur Air’in direkt uçuşu bulunuyor. Ankara’dan da THY ile aktarmasız olarak Çanakkale’ye uçabilirsiniz. Ankara’dan hem THY hem de Pegasus Havayolları Balıkesir Kocaseyit Havalimanı’na direkt ulaşım sağlıyor. İstanbul’dan ise sadece THY ile Edremit’e bir saatte ulaşabilirsiniz. Havalimanlarından transfer hizmeti ayarlarsanız bir saat sonra Assos’un dingin havasına kendinizi bırakabilirsiniz.

svg%3E
Assos Gezilecek Yerler-Assos Antik Liman

Assos’ta Ulaşım

Assos antik liman oldukça küçük bir bölge. Buraya araç ile giriş bulunmuyor. Aracınızı antik kentin girişine park ettikten sonra bir dakikalık yürüyüşle liman bölgesine ulaşabilirsiniz. Liman en fazla 10 dakikalık yürüyüşle gezilebiliyor. Assos Antik Kenti ve Behramkale Köyü ise denizden 200 metre yükseklikte yer alıyor. Antik kente aracınızla beş dakikada ulaşabilirsiniz. Behramkale minibüsleri de antik limandan sık aralıklarla hareket ediyor. Behramkale’ye ulaştıktan sonra Assos Antik Kenti’ne gitmek için biraz yokuş çıkmanız gerekiyor, bu nedenle mutlaka spor ayakkabı giymenizi tavsiye ederim. Assos sadece antik liman ve antik kentten ibaret değil. Çevresinde keşfedilmeyi bekleyen birbirinden güzel koylar bulunuyor. Kadırga Koyu, Koruoba Sahili, Sivrice Koyu ve Sokakağzı’nı da ziyaret etmelisiniz. Araç veya motosikletle gelmeniz daha rahat gezmeniz açısından avantaj sağlıyor.

svg%3E
Assos’ta konaklamak için Assos Hotel’i tercih ettik

Assos’ta Nerede Kalınır?

Assos’ta konaklama tercihiniz tatil beklentinize göre şekilleniyor. Eğer tarihi doku ile iç içe olayım, sabahları deniz manzarasına karşı uyanayım derseniz siz de bizim gibi konaklamanızı Assos antik liman bölgesinde yapabilirsiniz. Burada hiçbir çirkin yapılaşma göremezsiniz, otellerin hemen hepsi antik kalıntılarla uyumlu olacak şekilde taş binada misafirlerini ağırlıyor. Assos’ta nerede kalınır diye soranlar için Assos Hotel’i gönül rahatlığı ile önerebilirim. Odalarının birçoğu antik liman manzaralı olan otel oda-kahvaltı konsepti ile hizmet veriyor.

svg%3E
Otel odasından antik liman manzarası…

Sabah tablo gibi bir manzaraya karşı uyandıktan sonra teknelerin yanı başında serpme kahvaltı keyfi yapabilirsiniz. Biz mayıs ayının sonunda gittiğimiz için etraf öylesine sakindi ki bizden başka toplasanız 15-20 kişi anca vardı. İşte bu nedenle bahar tatili yapmayı çok seviyorum…

svg%3E
Assos Hotel’in serpme kahvaltısı…

Assos Hotel’e geceliği iki kişi 141 TL ödedik. Assos antik liman bölgesindeki otellerin fiyatları haziran-eylül ayları arasında geceliği 200-250 TL’den başlıyor. Sundukları hizmete göre ücretleri 450 TL’ye kadar çıkıyor. Assos Antik liman bölgesinde konaklarsanız yaz aylarında iskeleden denize girme şansınız bulunuyor. Tüm gün denizin ve güneşin tadını çıkardıktan sonra akşamları deniz kenarındaki restoranlarda rakı-balık keyfi yapabilirsiniz. Assos otelleri arasında seçim yaparken Sivrice Koyu, Sokakağzı, Kadırga Koyu’na da göz atabilirsiniz. Assos’a araba ile en fazla yarım saat uzaklıktaki koylarda konaklama ücretleri biraz daha uygun.

svg%3E
Assos

Assos’ta Ne Yapılır?

Antik çağlardan bu yana yerleşimin kesintisiz devam ettiği Assos cam gibi koyları, taş evlerden oluşan mimarisi, antik limanı ve salaş balık lokantaları ile fazlasıyla davetkar! Tüm yılın yorgunluğunu üzerinizden atmak ve sakinlik içerisinde tatilinizi geçirmek istiyorsanız Assos planlarınızı yapmaya başlayabilirsiniz. Assos’u bir kere keşfettikten sonra kolay kolay ayrılmak istemeyeceğinize eminim. Hadi, kalemi-kağıdı alın ve Assos gezilecek yerler listesinden notlar almaya başlayın…

svg%3E
Assos Gezilecek Yerler-Behramkale

Behramkale’nin Yokuşlu Sokaklarını Turlayın

 Assos Antik Kenti’nin surları içerisinde yer alan Behramkale Köyü sizi adeta geçmişe doğru keyifli bir yolculuğa çıkartıyor. SİT alanında bulunduğu için köye tabir-i caizse çivi çakmak bile yasak. Çarpık yapılaşmaya alışmış bünyemize ilaç gibi geldi Behramkale. Sadece 150 hanenin yaşadığı bu şirin köyü gezerken fotoğraf makinenizi elinizden düşürmeyeceğinize eminim.

svg%3E
Behramkale

Behramkale Köyü içerisinde de oteller ve pansiyonlar yer alıyor. Dilerseniz konaklamanızı bu tarihi köyde de yapabilirsiniz. Behramkale’nin girişine aracınızı bıraktıktan sonra zirveye tırmanmak için bol yokuşlu bir yol sizleri bekliyor. Yokuşta sağlı sollu hediyelik eşya ve yöresel ürünler satan köylü kadınlar Behramkale’nin medar-ı iftiharı bence. Sabahın erken saatlerinden itibaren tezgahlarının başına geçen kadınlar evlerinde yaptıkları reçelleri, pekmezleri, salçaları satarak geçimlerini sağlıyor.

svg%3E
Behramkale’den mutlaka baharat alışverişi yapın

Behramkale’ye adımınızı atar atmaz kekik kokusu sarıyor dört bir yanınızı. Çünkü buranın kekiği oldukça meşhur. Üç bardak mis kokulu köy kekiğini sadece 2 TL’ye alabilirsiniz. Magnet almak isterseniz 2 tanesi 5 TL. Çanakkale insanı başkadır derler ya, gerçekten öyle. Alışveriş yapmanız şart değil, bir “kolay gelsin” sözü bile mutlu ediyor onları…

svg%3E
Assos Antik Kenti-Hüdavendigar Camii

Assos Antik Kenti’nin giriş tarafında Osmanlı Dönemi’nden günümüze miras kalan Hüdavendigar Cami’ni görebilirsiniz. 14. yüzyılda Osmanlı padişahı I. Murad Hüdavendigar tarafından yaptırılan camiinin en önemli özelliği kapısının Cornelius kentine ait olması. Yokuşlu yollar sizi yorduysa yorgunluğunuzu Behramkale köy kahvesinde atabilirsiniz. Damla sakızlı Türk kahvesi sonrası enerjinizin yerine geleceğine eminim.

Assos Antik Kenti’nde Tarihi Zenginliği Keşfedin

Behramkale’nin yokuşlu yolunun sonunda sizi Assos Antik Kenti karşılıyor. Günümüze dek korunmuş en iyi Yunan şehir devleti olarak bilinen Assos Antik Kenti’nin tarihi MÖ. 2000’li yıllara kadar uzanıyor. Volkanik bir tepenin üst tarafında kurulan antik kentte Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslar hakimiyet kurmuş, ünlü Yunan filozof Aristo ise 3 yılını bu topraklarda geçirmiş ve burada bir felsefe okulu açmış. Hatta ünlü filozofun Erdem’e Övgü adlı eserini burada tamamladığı söyleniyor.

svg%3E
Assos Antik Kenti-Athena Tapınağı

Assos Antik Kenti’nde sizi bekleyen en önemli tarihi yapı ise hiç şüphesiz Athena Tapınağı. Burası antik kentin Akropol kısmını oluşturuyor. (Akro: yukarı, polis: şehir demek.) Antik çağda Akropol kısmından kurulmaya başlanan kent antik limana kadar uzanıyor. Assos Antik Kenti hiçbir yerde göremeyeceğiniz bir özelliğe sahip. Efes gibi antik kentlerin hepsinin inşasında mermer kullanılırken Assoslular burayı inşa ederken andezit taşı kullanmışlar.

Athena Tapınağı Zeus’un kızı olarak kabul edilen Athena’ya ithaf edilmiştir. Athena aynı zamanda zeka ve bilgelik tanrıçası olarak Assos kentinin koruyucusu olarak kabul ediliyordu. Olimpos Dağı’nın zirvesinde yaşadığına inanılan Athena’yı yüceltmek için en yükseğe inşa edilen tapınak büyüleyici bir deniz manzarasına sahip. Tüm Edremit Körfezi adeta ayaklarınızın altına serilirken eğer şansınıza hava açıksa Midilli Adası’nı da görebilirsiniz. Püfür püfür esen rüzgarla birlikte zirvede vakit geçirmek öyle keyifli ki…

svg%3E
Athena Tapınağı minyatürü

Athena Tapınağı’nın minyatürünü de burada görebilirsiniz. Sarnıçlar, mezarlar ve şehir sur duvarları da antik kentte karşınıza çıkan tarihi eserler arasında yer alıyor. Agora, gymnasium ve bazilika burada görebileceğiniz önemli yapılardan.

svg%3E
Assos amfitiyatro

Antik kentin bir kısmını da Behramkale’ye giderken sağ tarafta görebilirsiniz. Ancak burada kazı çalışmaları devam ettiği için girişe kapatılmış. Burada uzaktan da olsa amfitiyatroyu inceleme şansı bulabilirsiniz.

svg%3E
Assos Antik Kenti’nin manzarası oldukça büyüleyici

Assos Antik Kenti’nde ilk kazı çalışmaları 1800’lü yıllara dayanıyor. İlk olarak Amerikalı arkeologlar tarafından başlatılan kazı çalışmalarında elde edilen eserlerin büyük bir kısmı bu nedenle Boston Müzesi’nde yer alıyor. Tapınağın en önemli eseri olan Athena Heykeli’ni ise ne yazık ki elimizden kaçırmış bulunuyoruz. O da bugün Boston Müzesi’nde sergileniyor… Geri kalan tarihi eserler ise Paris’teki Louvre Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne dağıtılmış durumda.

svg%3E
Assos Antik Kenti’ni Müzekart ile ücretsiz gezebilirsiniz

Assos Antik Kenti Giriş Ücreti 2019: Assos Antik Kenti’ni 15 TL ödeyerek gezebilirsiniz. Eğer Müzekart’ınız varsa ören yerine ücret ödemeden girebilirsiniz.

Assos Antik Kenti Ziyaret Saatleri: 15 Nisan-2 Ekim: 8.30-21.30  3 Ekim-14 Nisan: 08.00-17.00

Tavsiye: Assos Antik Kenti’ni ziyaret etmek için en ideal zaman sabahın erken saatleri ile akşam üstü. Özellikle yaz döneminde gelmeyi düşünüyorsanız güneş tepenizdeyken gezmekte zorlanabilirsiniz. Eğer sonbahar veya kış döneminde buraya gelirseniz rüzgar ve yağış ihtimalini göz önünde bulundurmanızı öneririm. Biz mayıs ayında gitmemize rağmen hava aşırı rüzgarlı olduğu için kimi yerleri gezerken zorlandık.

svg%3E
Assos Antik Liman

Antik Liman Manzarasına Karşı Güneşi Batırın

Yüzyıllar öncesinde önemli bir ticaret merkezi olan Assos Antik liman günümüzde oteller ve salaş balık restoranlarına ev sahipliği yapıyor. Rengarenk balıkçı tekneleri ile adeta tablo gibi bir manzara sunan Assos Antik limanda rakınızı gün batımına karşı kaldırabilir, iyot kokusu eşliğinde mide ziyafeti çekebilirsiniz. Yaz aylarında iskeleden denize de girebileceğinizi unutmayın.

svg%3E
Assos Gezilecek Yerler-Kadırga Koyu

Daha Fazla Deniz Keyfi İçin İstikamet Kadırga Koyu

 Sizin için tatilin anlamı deniz, kum, güneşse rotanızı Kadırga Koyu’na çevirebilirsiniz. Assos’a iki kilometre uzaklıkta yer alan Kadırga Koyu oldukça geniş bir plaja sahip. Kazdağları’nın yemyeşil atmosferi eşliğinde denize girebileceğiniz Kadırga Koyu’nda halk plajının yanı sıra otellere ve işletmelere ait plajlar da bulunuyor. Denizi taşlık olduğu için deniz ayakkabınızı yanınızda getirmenizde fayda var. Assos’un gözde konaklama bölgelerinden biri olan Kadırga Koyu çevresinde birçok butik otel, apart otel ve pansiyon hizmet veriyor. Denize yakın olayım derseniz konaklamak için Kadırga Koyu civarını da tercih edebilirsiniz.

svg%3E
Assos Gezilecek Yerler-Sokakağzı

Sakinliği Sevenlere Özel: Sokakağzı

Çanakkale’nin her bir köşesi huzur dolu, aylarca kalsanız sıkılmazsınız! Dönüşte yine hüzün kaplar içinizi. Assos’a 15 kilometre mesafede yer alan Sokakağzı tam bir “beni burada bırakın” yeri. Koyunevi Köyü’nün sahil kısmında yer alan Sokakağzı sakin denizi, bakir doğası ve şirin pansiyonları ile misafirlerini ağırlıyor. Lüks bir tatil beklentiniz varsa Sokakağzı beklentileriniz karşılayamayabilir. Burası Çanakkale’nin saklı kalmış köylerinden biri olduğu için her şey doğal ve salaş. Sokakağzı aynı zamanda dalış meraklıları için en güzel bölgelerden biri, çünkü beldede dalış merkezi bulunuyor. Sokakağzı’nda başka ne mi yapılır? Midilli Adası’na karşı keyifle balığınızı yiyebilir, çayınızı yudumlayabilirsiniz. Parmak ısırtan zeytinyağlı yemeklerin tadına bakmayı ise sakın unutmayın. Dilerseniz yanı başındaki Sivrice ve Koruoba Koyu’nu da listenize ekleyebilirsiniz.

svg%3E
Assos

Assos Yeme İçme Notları

Assos deyince taptaze deniz ürünleri, zeytinyağlılar ve mezelerin hayali kurulmaya başlıyor. Antik limanda deniz kenarına sıralanmış yedi-sekiz tane restoran bulunuyor. Denizin mis gibi kokusunu içinize çekerek karnınızı doyurabilir, sevdiklerinizle rakı-balık keyfi yapabilirsiniz. Biz Bozcaada’dan yola çıkıp Assos’a gelene kadar bir hayli acıkmıştık, yiyecek aperitif bir şeyler ararken otelimizin yan sokağındaki Dr. No Antik Pansiyon’a takıldı gözümüz.

svg%3E
Assos’ta avcı böreğini tatma fırsatı buldum

Buraya dışarıdan da yemek yemeğe gelebiliyorsunuz. Zeytinyağlı yaprak sarması, otlu gözleme ile birlikte buranın meşhur avcı böreğini deneme fırsatı bulduk. Hepsi gayet lezzetliydi. Assos’a gelirseniz ve daha önce yemediyseniz avcı böreğini tavsiye ederim. Kıymalı harç ile hazırlanan börek rulo şeklinde sarılıp yağda pişiriliyor ve sıcak sıcak servis ediliyor. Avcı böreğinin ücreti 13 TL.

svg%3E
Assos dondurmasının tadına bakmanızı öneririm

Assos’a gelmişken dondurma yememek olmaz dedik ve Meşhur Yahya Usta Assos Dondurmacısı’na uğrayıp bal badem, karadut ve vişneli dondurmalarımızı aldık. Yahya Usta’nın asıl yeri Kadırga Koyu’ndaymış sanıyorum. Eğer fırsatınız olursa, orada da deneyebilirsiniz. Üç top dondurma 5 TL.

svg%3E
Assos Uzun Ev Restaurant

Assos’ta akşam yemeği için tercihimizi Uzun Ev Restaurant’tan yana kullandık. Zaten Antik limanda konaklıyorsanız deniz kenarında sıralanmış hepi topu 5-6 tane restoran var. Bizim gittiğimiz dönem henüz sezon açılmadığı için etraf çok sakindi, bu sayede mekanlar da bizimle baya ilgilenme fırsatı buldular:) Uzun Ev’de haydari, deniz börülcesi, kalamar, ahtapot, tereyağlı karides ve beyaz şaraptan oluşan deniz ürünü ağırlıklı bir seçim yaptık. Mezelerin fiyatı 10 TL, kalamar, karides ise 40 TL. Bu arada mekanların hepsinin önünde fiyat listesi yer alıyor ve hepsinin fiyatları hemen hemen aynı. Yemek sonrası kapanışı sıcak helva ile yaptık, çayları ise ikram ettiler.

svg%3E
Kuzey Ege’nin cennet köyü: Adatepe

Assos’a Yakın Gezilecek Yerler

Hazır Assos’a gelmişken buranın büyüsünü daha da artırmaya ne dersiniz? Eğer vaktiniz varsa Adatepe ve Yeşilyurt köylerini de mutlaka görmeli, Kazdağları’nın tertemiz havasını içinize çekmelisiniz. Yol üzerindeki Zeus Altarı ve Adatepe Zeytinyağı Müzesi’ni de listenize eklemeyi unutmayın. Dilerseniz Çanakkale ve Bozcaada‘yı da kapsayan keyifli bir Ege turuna da çıkabilirsiniz. Kazdağları’nın en güzel köyleri: Adatepe ve Yeşilyurt gezi rehberi  yazımı okuyabilirsiniz.

*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.

*Yazı veya konuyla ilgili kafanıza takılan bir şey mi var? Düşüncelerinizi yorumlara yazarsanız çok sevinirim:)

0 0 votes
Yazımı nasıl buldunuz?

Zeen Social Icons

Daha Fazla İçerik
Adsız 2
Floransa İpuçları
0
Yazım hakkında merak ettiklerin varsa, hemen yorumla!x