Bir şehir düşünün, sokaklarında insanların özgür bir şekilde dolaşabildiği, mimari yapılarıyla hayranlık uyandıran, biranın neredeyse su gibi tüketildiği, zamanın yavaş aktığı…En basit anlamıyla işte böyle bir şehir Prag.
Çek Cumhuriyeti’nin başkenti ve en büyük şehri olan Prag aynı zamanda Avrupa’nın en çok ziyaret edilen şehirlerin başında geliyor. Orta Avrupa’nın incisi Prag görkemli yapıları, tarih kokan sokakları ve eşsiz güzelliği ile hayranlık uyandırıyor. Prag binlerce yıllık tarihinin yanı sıra muhteşem doğası ile de aşık olunası bir şehir.
İkinci Dünya Savaşı’ndan fazla zarar görmeden kurtulma şansına erişen Prag’da gezerken Kafka’nın, Havel’in, Rilke’nin eserleri gözümde canlanıyor. Adeta Ortaçağ’da yaşıyormuş hissine kapılıyorum.
Büyüleciyi tarihiyle, alışık olmadığımız yaşam kültürüyle ve romantik bir şehir olmasıyla Prag birçok kişinin tatil rotasına girmeyi başarıyor.
Çek Cumhuriyeti Avrupa Birliği üyesi olduğu için Prag’a gitmek için Schengen vizenizin olması gerekiyor. Çok girişli Schengen vizesi alırsanız Prag’a gelmişken Budapeşte ve Viyana turu da yapabilirsiniz.
Prag Kaç Günde Gezilir?
Yazının İçindekiler
Prag’a gitmek isteyenlerin en çok sorduğu sorulardan biri olan ‘Prag Kaç Günde Gezilir?’in cevabını vermem gerekirse bence üç gün ideal. Ben Prag’da dört gün kaldım. Görülmesi gereken yerler zaten yürüme mesafesinde olduğu için neredeyse bir günde şehrin merkezini bitirebiliyorsunuz. Şehrin diğer güzelliklerini keşfetmek ya da hazır Prag’a gelmişken Karlovy Vary‘i de ziyaret etmek isterseniz üç gün sizin için gayet yeterli olacaktır.
Prag’a Ne Zaman Gidilir?
Kış aylarında dondurucu soğukların hakim olduğu Prag’a gitmek için en ideal mevsim yaz. Ancak yine de yanınıza hırka ve kazak almayı ihmal etmeyin. Akşamları hava ani bir şekilde soğuyor. Yazın gitmenin tek dezavantajı etrafta istemediğiniz kadar fazla turist olması. Ben Prag’a ekim ayının sonunda gitmiştim; hava gündüz 5 dereceyi geçmezken akşam çok daha soğuk oluyordu. Sonbaharda gitmeyi düşünüyorsanız atkı ve berenizi de bavulunuza koyun. Ve tabii şemsiyenizi de:)
Prag’da Döviz Bozdurma
Çek Cumhuriyeti 2004 yılında Avrupa Birliği’ne girmiş olmasına rağmen Euro yerine kendi para birimleri olan Çek Korunası (CZK) kullanıyor.
Prag’a ilk kez gidiyorsanız dikkat! Birçok yerde euro geçmiyor. Türkiye’den Prag’a giderken yanınızda mecbur euro götüreceksiniz ancak ülkede serbest kur sistemi olduğundan euro bozdurmada farklı kurlar ve komisyonlar uygulanıyor. Havaalanında iner inmez döviz bozdurma işine sakın girişmeyin çünkü havaalanında düşük kurdan işlem yapılıyor. Sokaklarda birçok döviz bürosu var ama sizden yüksek komisyon ücreti alıyorlar ve bunu çaktırmadan yapıyorlar.
Benden size tavsiye, para bozduracağınız yerin komisyon almadığından emin olun ve güncel kur fiyatını mutlaka kontrol edin. Sonrasında kasiyere ‘100 euro bozduracağım, karşılığında kaç kron alırım?‘ diye sorun ya da bir kağıda yazın. Merak etmeyin Prag’da orta düzey İngilizce ile çok rahat anlaşabilirsiniz. 2017 itibari ile 100 euro 2700 Çek Korunası ediyor. Bu değerin altında bir rakam söylerse oradan hızla uzaklaşmalısınız çünkü dolandırılmak üzeresiniz.
Dönüşte fazladan Çek Korunası kaldıysa mutlaka euro’ya çevirtin çünkü ülkemizdeki döviz bürolarında bozduramayacağınız için bir dahaki Çek tatiline kadar beklemek durumunda kalabilirsiniz. Restoranlarda, mağazalarda ve müze girişlerinde kredi kartınızı rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Prag’da dolandırıcılık olaylarına aman dikkat edin, çünkü Prag Avrupa’da yankesicilik olayının en çok yaşandığı 5 şehirden biri burası. Çanta ve telefonunuzu gözünüzün önünden ayırmayın. Bir anlık dikkatsizliğiniz size pahalıya mal olabilir. Ben bu konuda çok fazla hikaye dinlediğim için çantama sıkı sıkıya sarılıp öyle gezdim desem yeridir. Sadece dışarıda gezerken değil toplu taşımadayken de kalabalığı fırsat bilip siz farkına bile varmadan telefonunuzu alıp götürebiliyorlar. Pasaportunuzu yanınızda taşımak yerine fotokopisini çekin, biz öyle yaptık.
Prag’da Nerede Kalınır?
Prag toplamda 10 bölgeden oluşuyor. Prag’da nerede kalınır derseniz yukarıdaki haritada da görebileceğiniz üzere 1. bölgedeki Mala Strana, Hradcany ve Ujezd ve yine 1. bölgede UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Stare Mesto (Eski Şehir), 2’nci bölgede bulunan ve bir çok meydana ve ünlü restorana ev sahipliği yapan Nove Mesto (Yeni Şehir) diyebilirim. Ancak buralardaki oteller konumu gereği fiyatlarını yüksek tutuyor.
Konaklama için daha az para harcamak istiyorsanız gerek Stare Mesto (Eski Şehir), Nove Mesto (Yeni Şehir), alışveriş merkezi ve cafelere olan yakınlığı gerekse etkin metro ve tramvay hattına sahip olmasından dolayı 2 bölge içinde bulunan Vinohrady bölgesinde kalabilirsiniz.
Prag’da Alışveriş
Prag’dan ne alınır ve Prag’da alışveriş yapılacak yerleri merak edenler Prag da diğer Avrupa şehirleri gibi oldukça zengin alışveriş seçeneklerine sahip. Prag geziniz boyunca kendinize ve sevdiklerinize güzel hediyeler alabilirsiniz. Ancak baştan söyleyeyim buradan kıyafet almayı düşünüyorsanız o hayalinizi İtalya’ya saklamanızı öneririm çünkü Prag tekstil konusunda bence çok geride kalmış bir şehir. Elbette H&M, Topshop, Zara gibi mağazalar var ancak o mağazalar ülkemizde de olduğu için en fazla farklı kreasyonları görme şansına sahip olabilirsiniz.
Louis Vuitton, Prada, Cartier, Dolce&Gabbana gibi dünyaca ünlü markaları bulabileceğiniz Parizska Sokağı Eski Şehir Meydanı’nın hemen arka tarafında yer alıyor. Bir şey almasanız bile bence bir uğrayın.
Wenceslas ya da diğer adıyla Vaclav Meydanı’nda birçok mağaza ve hediyelik eşya dükkanını gezerken vaktin nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.
Prag sokak pazarları ile de ünlü bir şehir. Kentteki sokak pazarlarını gezerek uygun fiyatlı alışverişin keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz. Havelske pazarında el işi ürünlerin, deri çanta, seramik ve cam işlemelerin yanı sıra Prag lezzetlerini de deneme şansı bulabilirsiniz. Havelske pazarı Eski Şehir Meydanı’na çok yakın bir mesafede ve haftanın her günü kuruluyor.
Prag’a özgü ürünleri Celetna Caddesi başta olmak üzere Prag’ın neredeyse her köşesinde depresyonu azalttığına inanılan Lal taşı, neşeyi artırdığına inanılan Kehribar taşı, Prag kuklaları, Prag kristalleri ve el yapımı ahşap oyuncaklar satan mağazalara denk gelebilirsiniz. Farklı boylarda satılan Prag kuklaları geziniz sırasında birçok mağazada karşınıza çıkacak. Bence Prag’a gelmişken el yapımı kukla almadan dönmeyin. Küçük kuklaların fiyatları 10 euro’dan başlıyor boyları büyüdükçe 50 euro’ya kadar çıkıyor.
Prag’da oldukça fazla AVM var deseler inanmazdım ama maalesef var. İstanbul’da çok fazla görmek zorunda olduğumdan mıdır nedir burada bir çoğununun önünden koşarak uzaklaştım. Ancak siz ille de ben AVM’siz yapamam diyorsanız Metro A hattı ile Flora metro durağında inerek Palace Flora’ya ve şehir merkezinde bulunan Metro B Hattı Namesti Republiky durağında inerek Palladium’a gidebilirsiniz.
Karl Köprüsü üzerinde ve Eski Şehir Meydanı‘nda hediyelik eşyalar bulabilirsiniz, ancak buralardaki fiyatları yüksek bulabilirsiniz çünkü bütün turistler burada!
Prag’a özgü en güzel içecek tarçın aromalı Çek likörü Becherovka’dır. Hemen her dükkanda bulabileceğiniz Becherovka’yı shot bardağı ile tek seferde içmelisiniz. Fiyatı yaklaşık 300 Çek Korunası.
Prag Pahalı mı?
Prag’a gelmek isteyenlerin ilk sorduğu sorulardan biri de Prag’da yeme içme ve alışveriş fiyatlarının pahalı olup olmadığı. Prag uygun fiyatlı Avrupa şehirlerinden biri olsa da aşırı bir ucuzluk beklemeyin. Fiyatlar Türkiye ile neredeyse aynı. Şehir merkezinde ortalama bir restoranda oturup yemek yerseniz fiyatlar kişi başı 10 euro’dan başlıyor. Su her Avrupa şehrinde olduğu gibi burada da altın değerinde. 1 şişe su almak isterseniz en az 1-2 euro vermeniz gerekiyor. Buna karşı içki fiyatları oldukça uygun. 1 kutu Çek birası 0,80 euro-1 euro arası. Dışarıda içmek isterseniz 3-5 euro’ya içebilirsiniz. Prag alışveriş fiyatları da yerine göre değişiklik gösteriyor. Şehir merkezinde alışveriş fiyatları elbette daha yüksekken, pazarlardan alacağınız ürünler çok daha uygun fiyatlı.
Prag Gezilecek Yerler
Vltava Nehri’nin her iki tarafında konumlanmış Prag mimari yapısıyla, köprüleriyle, meydanlarıyla, heykelleriye tam bir Ortaçağ kenti görünümü sunuyor bizlere.
Prag gezilecek yerler birbirlerine yakın ve ana destinasyonlarda olduğu için gezi planınızı yaparken yakın yerleri aynı güne sığdırmaya özen gösterin. Eğer gezi planızı güzel yaparsanız bir gün de nehir turuna rahatlıkla vakit ayırabilirsiniz.
Eski Şehir Meydanı (Old Town/Stare Mesto)
Eski Şehir Meydanı Prag’ı ziyaret ediyorsanız mutlaka önünden bolca geçeceğiniz şehrin en büyük meydanı. Old Town ya da Stare Mesto olarak da bilinen meydan Prag’ın kalbi söylemini sonuna kadar hak ediyor; çünkü Eski Şehir Meydanı turistlerin uğrak noktası olduğu gibi sokak sanatçılarına ve turistik etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.
Şehirdeki tarihi yapıların neredeyse büyük bir bölümü Eski Şehir Meydanı’nda yer alıyor. Meydanın en önemli simgesi Belediye Binası ve Astronomik Saat Kulesi’ dir.
Aziz Niklaus Kilisesi, Jan Hus Anıtı ve Franz Kafka’nın bir dönem kaldığı Dum U Minuty Evi olmak üzere Eski Şehir Meydanı’nda daha birçok önemli eser bulunuyor. Eski Şehir Meydanı trafiğe kapalı olduğu için yürüyerek rahatça gezebilirsiniz.
Nasıl ulaşabilirsiniz:? A ve B metro hatlarının kesişim durağı olan Mustek durağında inerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Konum için tıklayın.
Astronomik Saat Kulesi (Prague Astronomical Clock /Pražský orloj)
Tartışmasız Prag’da gezilecek yerlerin en başında yer alan eserlerden biri de Astronomik Saat Kulesi. 1410 yılında yapılmış olup günümüze kadar birçok hasar almış olmasına rağmen bir dizi onarım sonrası hala çalışıyor olması ona dünyanın en eski çalışan saati unvanını kazandırmış.
Astronomik saatin adı nereden geliyor diye merak edenler için öğrendiğim kadarıyla bu isim astronomik çiziminden geliyor. Bu çizimde merkezde dünya olmak üzere etrafında alacakaranlık, şafak vakti, doğu ve batı kelimelerinin latinceleri bulunuyor.
Efsaneye göre 15.yy’da saati yapan mimar Hanus öyle bir şaheser yaratıyor ki Avrupa’nın her yerinden insanlar Prag’a Astronomik Saat Kulesi‘ni görmek için gelmeye başlıyorlar. Zaman geçtikçe saatin mimarı ünleniyor ve başka ülkelerden buna benzer bir saat kulesi yapması için teklifler geliyor. Bunu duyan dönemin Kral’ı saatin eşi benzeri olmasın diye mimarın gözüne mil çektiriyor. Kör olan mimar saat mekanizmasına kendisini bırakarak intihar ediyor ve saati bozuyor. İntikamını bu şekilde alan mimarın ölümünden sonra uzun süre çalışmayan saat başka bir ustaya tamir ettiriliyor ve günümüze kadar geliyor. Ardında hüzünlü bir efsaneyi barındıran bu meşhur saat sadece zamanı değil güneş, dünya ve ayın da konumunu gösteriyor. Her saat başı çan sesleriyle birlikte, saatin üzerinde bulunan 4 figür hareket ediyor, 12 havari pencerenin önünden geçerek toplanan kalabalığa eğlenceli anlar yaşatıyor.
Sırf bu animasyonu tekrar görmek için hem öğlen hem de akşam saat kulesinin başında bekledim:) Her seferinde de turistlerin yoğun bir ilgisi vardı.
Nasıl Ulaşabilirsiniz? Staroměstské nám. 1. Konum için tıklayın.
Prag Kalesi (Prague Castle, Prazsky Hrad)
Prag Kalesi, Prag’ta gezilecek yerler arasında gotik havasıyla en ilgi çeken yerlerden biri. Prag’ın en eski yerleşim yeri olan görkemli Prag kalesinin yapımına 9.yy’da başlanıyor, 14.yy’a kadar kilise ve manastırlara ev sahipliği yapıyor. 1541 yılında çıkan büyük bir yangın sonucu hasar görse de kısa sürede yenilenerek bugünkü haline gelmeyi başarıyor. Şu an bir bölümü Çek Cumhurbaşkanı’nın ofisi olarak kullanılan kalede hükümet binaları ve bakanlıkların olması aynı zamanda diplomatik bir önem taşımasını sağlıyor. Prag Kalesi’nde St. Vitus Katedrali gibi bir çok önemli eseri görebilirsiniz.
Prag Kalesi ve St. Vitus Katedrali giriş ücreti ikisi bir arada 350 Kron’dur.
Nasıl ulaşabilirsiniz:? A Metro Hattı’ndaki Hradcanska ve Malostranka’dan yürüyerek ulaşabilirsiniz. Konum için tıklayın.
Aziz Vitus Katedrali (St. Vitus Cathedral/Katedrála Sv. Víta)
Prag Kalesi’nde bulunan Aziz Vitus Katedrali Çek Cumhuriyeti’nin en önemli sembolü ve dini yapısı. Katedral sivri kuleleriyle gotik mimari özelliği taşıyor. Katedralin yapımına IV. Karl döneminde başlanıyor. Ancak yaşanan sıkıntılar ve olumsuzluklar nedeniyle tam 600 yılda tamamlanabiliyor. İçerisinde Bohemya Krallarının mezarlarının ve paha biçilemeyen sayısız mücevherin yer aldığı katedralde Çek Başpsikoposluğu bulunuyor ve zaman zaman ayinler düzenleniyor.
Nasıl Ulaşabilirsiniz:? III.Nadvroi 48/2. A Metro Hattı Hradcanska ve Malostranka’dan yürüyerek ulaşabilirsiniz. Konum için tıklayın.
Karl Köprüsü (Charles Bridge/Karluv Most)
Karl Köprüsü, Vltava Nehri’nin üzerine kurulmuş hiç şüphesiz dünyanın en ünlü ve tarihi köprülerinden biri… IV Karl’ın emri ile yapılan köprü pek çok afet ve savaş görmesine rağmen günümüze kadar varlığını sürdürerek Prag’ın en turistik noktası olmayı başarıyor. Trafiğe kapalı olan köprüde rahatça gezerek hediyelik eşya satın alabilir, müzisyenleri dinleyebilirsiniz. Köprünün her iki yanında yer alan muhteşem heykellerin yanından geçerken durun ve Prag’ın eşsiz manzarasını bir de buradan izleyin.
Nasıl Ulaşabilirsiniz? Metro A hattı Malostranka durağında inerek yürüyerek ulaşabilirsiniz. Konum için tıklayın.
Vaclav Meydanı (Wenceslas/Václavské nám)
Vaclav Meydanı olarak da bilinen Wenceslas Meydanı, Prag’ın tarihini soluyabileceğiniz en önemli meydanlarından biridir. Prag Baharı ve Jan Palach olayı bunlardan sadece bir kaçıdır. Sadece yaşanılan tarihsel olaylarla değil son dönemlerde etrafındaki otel, cafe ve restoranlarla turistlerin ilgi odağı olmuştur. Vaclav adını meydanda bulunan 1912 yılında inşa edilen Aziz Vaclav heykelinden almıştır.
Wenceslas Meydanı’nda ayrıca meydana hakim durumda Prag Ulusal Müzesi bulunuyor. Müzede arkeolojik kalıntılar ve sergileri gezebilirsiniz. Müze girişi ücretli.
Nasıl Ulaşabilirsiniz? Vaclavske Namesti 68. Metro A ve B kesişim yeri olan Mustek durağı ya da Metro A ve C kesişim yeri olan Muzeum durağında inerek. Konum için tıklayın.
Eski Yahudi Mahallesi (Josefov)
Josefov olarak da bilinen Eski Yahudi mahallesi Prag’ın en eski yerleşim yerlerinin başında geliyor. Eski Şehir Meydanı ve VItava Nehri arasında bulunan mahalle Kafka’nın da heykeline ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Eski Yahudi Mahallesine gitmişken yahudilerin defnedildiği Eski Yahudi Mezarlığı, Azize Agnes Mezarlığı ve İspanyol sinagoga uğramadan dönmeyin. Bu alanlara girerken ücret ödemeniz gerekiyor ancak eğer Prag Kart’a sahipseniz bu alanlardan ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz.
Nasıl Ulaşabilirsiniz ? Metro A hattı Staromestska durağında inip yürüyerek. Konum için tıklayın.
Dans Eden Ev (Dancing House/Tancici Dum)
‘Fred and Ginger’ olarak bilinen Dans Eden Ev, Prag’da gezilecek yerler arasında barok ve gotik tarz mimari yapılarının arasında farklılık yaratmasıyla öne çıkıyor. Yapımı her ne kadar tartışmalara yol açsa da en yaratıcı tasarıma sahip binaların arasında gösteriliyor. Dans eden iki çifti simgeleyen orijinal yapı iş merkezi olarak kullanılıyor. Restoran dışındaki bölümleri halka açık değil.
Nasıl Ulaşabilirsiniz? Jiraskovo namesti 1981/6, Metro B hattı Karlovo Namesti durağında inip yürüyerek ulaşabilirsiniz. Konum için tıklayın.
Prag’a gitmeden önce bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Prag hakkında bilgileri buradan bulabilirsiniz.