basel gezi rehberi 1

Sanat ve Ötesi: Basel Gezi Rehberi

“Bir şehir düşünün, neredeyse her sokağında müze ya da galeri ile karşılaşabileceğiniz, mimari yapıları ile hayranlık uyandıran, ruhunuzu sanata doyuran… Çok eskiye gitmeye gerek yok, İkinci Dünya Savaşı’nda yerle bir olduktan sonra ayağa kalmasını bilmiş Basel. Silkelenmiş ve yeni dünya düzeninde ‘ben de varım’ demesini bilmiş. 21. yüzyılın ‘sanat başkenti’ olmayı başarmış. Sayısı 40’ı aşan müzesi ve galerisi ile Basel bu unvanı sonuna kadar hak ediyor…”

Basel gezimizi Youtube videomuzdan izleyebilirsiniz.


Alsace gezimizi bitirdikten sonra sıra geldi Fransa’nın sınır komşusu Basel’i keşfetmeye… İsviçre’nin üçüncü büyük şehri Basel’e asıl geliş amacımız dünyaca ünlü sanat fuarı Art Basel’e gitmekti. Seyahatimizin tarihi ile Art Basel denk gelince biz de bu fırsatı değerlendirerek hem Basel’i gezdik hem de Art Basel’de sanat dolu bir gün geçirdik.

svg%3E
Basel’in tarihi binaları göz alıcı

Basel Nerede?

İsviçre’nin, Almanya ve Fransa ile komşu şehri Basel, ortasından Ren nehrinin geçtiği İsviçre Alpleri’nin en kuzeyindeki şehir. İsviçre’nin bir şehri olduğuna bakmayın, kentte Alman kültürünün etkisi çok daha fazla hissediliyor. Basel öyle bir şehir ki sabah kahvaltınızı Fransa’da yapabilir, öğle yemeğinizi Almanya’da yiyebilirsiniz. Üstelik ülkeler arasındaki mesafe en fazla kırk beş dakika sürüyor. Üç ülkeden de birbirlerine çalışmaya gidip gelenlerin sayısı hayli yüksek. Basel birçok kişi tarafından İsviçre’nin başkenti olarak bilinse de İsviçre’nin başkenti Bern. Fransa’dan trenle Basel’e geçecekseniz isminin Fransızca’da “Bale” olarak yazıldığını bilmelisiniz.

svg%3E
Basel’in en önemli ulaşım aracı tramvaylar…

Basel Ulaşım

Basel ulaşım konusunda sıkıntıya düşmeyeceğiniz şehirlerden biri. Görülmesi gereken yerleri yürüyerek kolayca gezebileceğiniz gibi şehrin her yerine giden tramvaylara da binebilirsiniz. Basel tam bir tramvay şehri. Şehre adım atar atmaz sağınızdan solunuzdan geçen tramvaylar sizde de şaşkınlığa neden olabilir, aman dikkat! Basel Havaalanı’ndan şehre nasıl ulaşacağınız, Basel şehir içi ulaşım notları ve şehir içi tramvay ve otobüs bilet fiyatları hakkında bilgi edinmek isterseniz Basel Ulaşım Rehberi yazımı okuyabilirsiniz.

svg%3E
Ren nehri

Basel’e Ne Zaman Gidilir?

Fransa ve Almanya arasındaki Ren Vadisi’ne konumlanan Basel, İsviçre Alpleri’nin kuzeyindeki en sıcak şehri. Basel’in havası diğer İsviçre şehirlerine göre 2-3 derece farklılık gösteriyor. Basel’e gitmek için en uygun zaman sıcaklığın ortalama seviyelerde olduğu Mayıs ortasından Haziran sonuna kadar ve Ağustos ortasından Ekim sonuna kadar olan dönem. Haziran’ın ortasında gittiğimizde hava yaklaşık 28 dereceydi. İsviçre soğuk olur diye düşünürken hava beni yanılttı. Temmuz ve Ağustos aylarında sizi sıcak havaların beklediğini unutmayın. Siz de Baselliler gibi Ren nehrinde serinlemek isterseniz yanınıza mayo ve bikininizi mutlaka alın. Mart ve Nisan ayları yağmurlu geçerken kışın ise karlar altında Basel’i gezmek elbette romantik olur, tabii soğuğa karşı dayanıklı bir bünyeniz varsa 🙂

svg%3E
Mayıs-haziran ayları Basel’i gezmek için en uygun aylar

Saat tutkunları için dünyanın en büyük saat ve mücevher fuarı olan Baselworld mart ayında gerçekleşiyor. Aksesuar severler Mart ayında Basel’e yoğun ilgi gösteriyor. Sanat ve tasarım tutkunları için Basel’e gidilecek en uygun zamansa Haziran ayı. Her yıl Haziran ayının üçüncü haftasında dünyaca ünlü Art Basel düzenleniyor.

NOT: Basel gezinizi pazar gününe denk getirmemenizi öneririm, çünkü diğer Avrupa şehirlerinde olduğu gibi şehrin birçok noktası ölüm sessizliğine bürünüyor. Yemek yiyebileceğiniz yerlerin sayısı oldukça kısıtlı, büyük marketlerin çoğu kapalı oluyor. Tecrübeyle sabit:)

svg%3E
Basel’de konaklama fiyatları genel olarak oldukça yüksek

Basel’de Nerede Kalınır?

Ren Nehri, Basel’i Grossbasel ve Kleinbasel olarak ikiye ayırsa da bu bölümlerin her biri Basel Eski Kenti’nin bir parçası. Bu nedenle Altstadt Grossbasel (Grossbasel tarafındaki eski şehir) ve Altstadt Kleinbasel (Kleinbasel tarafındaki eski şehir) Basel’de kalmak için en yerler arasında bulunuyor.

  • Altstadt Grossbasel: Altstadt Grossbasel, Basel’in neredeyse tüm müze, tarihi eser, eğlence merkezi ve restoranlarına ev sahipliği yapıyor. Burada kalırsanız her yere yürüyerek gidebilirsiniz. Basel SBB Tren İstasyonu’nun bu yakada olması birçok kişi için burada kalmayı cazibeli hale getiriyor.
  • Altstadt Kleinbasel: Ren’in sağ kıyısında yer alan Altstadt Kleinbasel’de diğer kıyıya göre daha az konaklama seçeneği bulunuyor ama fotoğraf tutkunları için en güzel manzaralar da bu yakada. Art Basel, Design Basel ve Baselworld’e ev sahipliği yapıyor.

Basel konaklama seçeneklerinin tamamına buradan göz atabilir ve rezervasyon yaptırabilirsiniz. Seyahatinizde ev konforunu devam ettirmek için Airbnb tercih etmeyi düşünüyorsanız buradan yeni üyelik oluşturarak ev rezervasyonunuzda 130 TL tutarında indirim kazanabilirsiniz.

Her iki yakada da konaklama, yeme-içme fiyatları cep yakan cinsten. Basel’de sezon dışında kalmak için bile gecelik en az 250 TL’yi gözden çıkarmalısınız. Yeme-içme fiyatları normal Avrupa şehirlerine göre 2-3 euro daha fazla. Basel hükümeti Basel’de konaklayanlara kaldıkları gün süresince 10, 11, 13 ve 15. bölgelere ücretsiz ulaşım hakkı sunan Basel Mobility Ticket veriyor. Kaldığınız otelden istemeyi unutmayın.

Basel’in pahalı bir şehir oluşu bu iki bölgede de kalmayı zorlaştırabiliyor. Bu yüzden Basel konaklama önerisi vermem gerekirse benim de kalmayı tercih ettiğim Basel’e sadece 10 dakikalık mesafede olan Mulhouse. Mulhouse Basel’e göre konaklama ve yeme-içme konusunda çok daha uygun fiyatlara ve alternatiflere sahip.

Basel’de Para Birimi Nedir?

Basel aynı zamanda İsviçre’nin en zengin şehri. Sebebi ise sanayinin büyük bir bölümünün burada olması. İsviçre Avrupa Birliği üyesi olmamasına rağmen Schengen grubunda yer alıyor. Schengen grubu üyesi ancak İsviçre para birimi olarak Euro’yu değil İsviçre Frangı’nı kullanıyor. (CHF) 2017  Temmuz ayı itibariyle 1 İsviçre Frangı 3,75 TL’ye denk geliyordu. 2018 Aralık ayında ise 1 CHF 5.33 TL‘ye kadar yükseldi. Bu yanıyla euro’dan ucuz gibi gözükse de Basel pahalı bir şehir. Şöyle düşünün, en kötü magnet bile 7 Frank’tı. Almaya gönlüm el vermedi 🙂  

svg%3E
Basel

Basel’de Alışveriş

Basel neredeyse Avrupa’nın en pahalı şehirlerinden. Dünyaca ünlü birçok giyim markasına ve dünyanın en iyi saat markalarına ev sahipliği yaptığı Marktplatz, Gerbergasse ve Freie Strasse caddeleri Basel’de alışveriş yapabileceğiniz caddelerden bazıları. Spalenberg‘de butik dükkanları gezebilir, Petersplatz‘da her cumartesi kurulan antika pazarında kendiniz ve sevdikleriniz için harika parçalar bulabilirsiniz.

Basel Gezilecek Yerler

Basel Büyük Basel (Gross Basel) ve Küçük Basel (Klein Basel) olmak üzere Ren nehri tarafından ikiye ayrılmış. Büyük Basel şehrin tarihi yapılarının ağırlıkta olduğu kısmıyken Küçük Basel daha modern mimarinin hakim olduğu kısım. Biz zamanımızın büyük bölümünü Gross Basel’de geçirdik. Bu şehirde kaybolma endişesi yaşamayacaksınız, çünkü tabelalarla nereye ne kadar sürede gideceğiniz devamlı karşınıza çıkıyor.

Basel’i gezerken bu iki yakayı düşünerek gezerseniz çok daha rahat edebilirsiniz. Kısaca bahsetmek gerekirse Gross Basel’de Basel Münster, Spalen Kapısı, Markplatz, Kunstmuseum ve Saint Alban Kapısı gibi tarihi yapılar bulunurken Klein Basel’de modern mimarinin eserlerinden örneklerden yanı sıra Foundation Beyeler ve Jean Tinguely Müzesi bulunuyor. Foundation Beyeler‘de Miro ve Rodin’in eserlerini görebilirsiniz.

svg%3E
Basel’in en iyi müzelerinden biri Kunstmuseum

Kunstmuseum’da Sanat Turuna Çıkın

Basel yürüyerek kolayca keşfedebileceğiniz şehirlerden biri. Tren istasyonundan merkeze doğru 10 dakika ilerlediğinizde karşınıza Basel’in hatta İsviçre’nin en ünlü müzesi Kunstmuseum (Güzel Sanatlar Müzesi)  çıkacak. 17. yüzyıldan bugüne hizmet veren müzede Monet, Van Gogh, Warhol ve Picasso gibi ünlü isimlerin en önemli eserleri sergileniyor. Bizim ziyaret ettiğimiz dönemde Cezanne’ın eserleri görücüye çıkmıştı. Kunstmuseum’a giriş ücreti biraz pahalı maalesef. Bütün sergileri gezmek isterseniz giriş ücreti 26 CHF. (140 TL) Öğrenci ve grup indirimleri de mevcut. Bu parayı verecek bütçem yok diyenler üzülmesin! Salı, çarşamba, perşembe ve cuma günleri saat 17.00’den sonra giriş ücreti ödemeden Kunstmuseum’u gezebileceğinizi unutmayın. Ayrıca her ayın ilk pazar günü de Kunstmuseum’a giriş ücretsiz. Salı günleri ise giriş ücreti 16 CHF‘ye düşüyor.

Kunstmuseum pazartesi günleri kapalı, diğer günler 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. St. Alban-Graben caddesinde bulunan Kunstmuseum’a dilerseniz 1, 2, 6 ve 15 numaralı tramvaylara binip Kunstmuseum durağında inerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Kunstmuseum konumu için tıklayın.

svg%3E
Basel Manastırı kırmızı rengi ile dikkat çekiyor

Basel Manastırı’nı Ziyaret Edin

Sıra geldi Münsterplatz’a doğru ilerlemeye… Kunstmusem’dan 1-2 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunan Münsterplatz ana meydanında Basel Manastırı’nı görebilirsiniz. Şehrin simge yapılarından biri olan Basel Manastırı kızıl tuğlalarıyla bir hayli ilgi çekiyor. Romanesk ve gotik mimarisi ile hayran bırakan Basel Manastırı 1300’lü yıllarda meydana gelen büyük bir deprem sonrası yıkılmış ve yeniden inşa edilmiş. Buraya gelmişken katedralin hemen yanındaki Pfalz’a uğrayın ve terasta harika manzaranın tadını çıkarın. MünsterPlatz ve Basel Manastırı’na dilerseniz 1, 2, 6 ve 15 numaralı tramvaylara binip Kunstmuseum durağında inerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Münsterplatz ve Basel Manastırı konumu için tıklayın.

svg%3E
Belediye Sarayı’nın içerisini mutlaka gezin

Adeta Bir Sanat Eseri: Belediye Sarayı (Rathaus)

Münsterplatz’dan beş dakika yürüdükten sonra şehrin ana meydanı Marktplatz’a ulaşabilirsiniz. Burada görmeniz gereken ilk yapı Rathaus yani Belediye Sarayı.  Zaten kırmızı rengiyle hemen dikkatinizi çekecek olan yapının dışarıdan fotoğrafını çekmekle yetinmeyin, avlusuna da girin. 16.yüzyılda kırmızı kum taşı kullanılarak yapılmış olan binanın odalarını rehberli turlar eşliğinde gezmek mümkün. Rathaus halen belediye sarayı olarak hizmet veriyor. Rathaus Belediye Sarayı‘na dilerseniz 6, 8, 11, 14, 16 ve 17 numaralı tramvaylara binip Marktplatz ve Schifflande durağında inerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Rathaus’un konumu için tıklayın.

svg%3E
Basel Gezilecek Yerler-Spalen Kapısı

Zamana Direnen Yapı: Spalen Kapısı

MarktPlatz’dan 10 dakika yürürseniz şehrin arka sokaklarında ilerlediğinizde karşınıza Spalentor yani Spalen Kapısı çıkacak. 14. yüzyılda inşa edilen surun günümüzde sadece bir kısmı ayakta kalmış. Spalen kapısı İsviçre’nin ulusal mirası listesinde yer alıyor. Spalenvorstadt caddesinde ihtişamıyla yükselen Spalen Kapısı’na dilerseniz 3 numaralı tramvayı, 30 ve 33 numaralı otobüsleri kullanıp Spalentor durağında inerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Spalen Kapısı konumu için tıklayın.

Aşk Kilidi Takmadan Olmaz: Mittlere Brücke Köprüsü

Mittlere Brücke köprüsü Basel’in sembolü haline gelmiş en ünlü yapılardan biri. Şehrin neredeyse en güzel manzarasına Mittlere Brücke köprüsü üzerinde rastlayabilirsiniz. Köprü üzerinde bulunan küçük şatonun demirleri aşk kilidi ile dolu. Siz de adet yerini bulsun istiyorsanız kilitlerinizi yanınıza alın:) Eğer seyahatiniz bizim gibi yaz aylarına denk gelirse Ren Nehri’nin sularına kendilerini bırakan Baselliler görebilirsiniz, şaşırmayın! Basel halkı sıcak havaya karşı çözümü bu şekilde bulmuşlar 🙂 Baselliler ellerinde su geçirmez şişme çantalarla kendilerini suyun akıntısına bırakıyor ve köprü böyle geçerek turu tamamlıyor. Bu çantalara büyük marketlerde rastlayabilirsiniz. 1200’lü yıllardan kalma Mittlere Brücke’den geçerek Küçük Basel (Klein Basel)’e ulaşabilirsiniz. Küçük Basel’de nehir kenarındaki banklarda oturup karşı kıyıyı seyrederek sandviçinizi yiyebilir, soluklanabilirsiniz. Mittlere Brücke Köprüsü’ne dilerseniz 6, 8, 11, 14, 15 ve 17 numaralı tramvaylara ve 31, 34, 38 numaralı otobüslere binip Schifflande ve Rheingasse duraklarında inerek kolaylıkla gelebilirsiniz.

Mittlere Brücke Köprüsü konumu için tıklayın.

Alışveriş Tutkunları Not Etsin: Claraplatz

KleinBasel’in ünlü caddesi Claraplatz sağlı sollu mağazaları ile Basel’de alışveriş tutkunlarının vazgeçilmez adreslerinden biri. Caddenin hemen girişinde bulunan Clarakirche‘yi ziyaret edebilirsiniz. Eğer Aralık ayında Basel’e yolunuz düşerse rengarenk noel pazarlarında keyifli vakit geçirebilirsiniz.

svg%3E
Art Basel

Ruhunu Sanata Doyurmak İsteyenlere Özel: Art Basel ve Design Basel

Eğer siz de dünyanın en önemli sanat fuarlarından biri sayılan Art Basel’i ve dünyanın en önemli tasarım fuarlarından biri olan Design Basel’i ziyaret etmek isterseniz seyahatinizi Haziran ayının üçüncü hafta sonuna denk gelecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Art Basel hakkındaki ayrıntılı yazım için Art Basel Gezi Notları yazıma tıklayabilirsiniz. Dünyaca ünlü saat ve mücevher fuarı olan Baselworld de her yıl Mart ayında burada düzenleniyor.

Riehenring caddesi üzerinde bulunan Art Basel ve Desing Basel’e tramvayla ulaşmak isterseniz 1, 2, 6, 14, 15 ve 21 numaralı tramvaylara binip Basel Messeplatz durağında inmelisiniz.

Art Basel ve Design Basel konumu için tıklayın.

Basel’de Mutlaka

  • Eğer Basel’de uzun süreli bir tatil planınız varsa ve müzeleri de görmek istiyorum diyorsanız Basel Card almanızı öneririm. 24 saatlik Basel Card 20 CHF, 48 saatlik Basel Card 30 CHF. Tek bir müze girişinin 30 CHF olduğunu düşünürseniz Basel Card almak oldukça mantıklı. Basel Card ile toplu ulaşımdan bedava yararlanabilir, müzelere ücretsiz girebilirsiniz. Basel Card ile ilgili daha fazla bilgiyi buradan bulabilirsiniz.
  • Basel’de karşınıza tanıdık bir market çıkabilir: Migros. Restoranlar pahalı olduğu için sandviç, su vb. ihtiyaçlarınızı Migros’tan ya da Coop’tan karşılayabilirsiniz.
  • Basel’de suya para harcamanıza gerek yok, şebeke suyunu şişenize doldurup içebilirsiniz.
  • Lezzetli bir kahve içmek isterseniz Casanova’ya mutlaka uğrayın. Ancak pazar günleri kapalı olduğunu hatırlatayım.
  • Vaktiniz varsa Basel Hayvanat Bahçesi’ni gezebilirsiniz. Basel Hayvanat Bahçesi’nin girişi yetişkinler için 21 CHF iken 24 yaş altındakiler için 15 CHF. 10 ve 17 numaralı tramvaylara binip Zoo durağında inebilirsiniz.
  • Basel küçük bir şehir ama 40’ı aşkın müze bulunuyor. Jean Tinguely Müzesi, Oyuncak Müzesi, Kağıt Müzesi, Müzik Müzesi‘nin yanı sıra çağdaş sanat galerileri ile de ruhunuz sanata doyacak.
  • Çağdaş sanat tutkunuysanız Schaulager‘i mutlaka not edin. Tasarımı ile hayranlık duyacağınız binada düzenlenen sergileri ziyaret edebilirsiniz.
  • Ren nehrinine kadar gelmişken nehirden tekneyle geçmek isterseniz Rheinfahre tam size göre. Basel Manastırı’nın arkasındaki tekneler 1.60 CHF ücret karşılığında birkaç dakikalık süre içersinde karşıya geçmenizi sağlıyor.
  • Renkli ve tarihi Basel evleri için adres Augusstinergasse. Harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.
  • Basel’in ünlü Basler Leckerli bisküvilerini görürseniz tadına bakmadan geçmeyin. Basler içinde fındık, kiraz, bal ve şeker kabuğunun olduğu Basel’e özgü tatlı bir kurabiye.
  • Orijinal adı Fasnacht olan Basel Karnavalı genellikle Şubat-Mart aylarında düzenleniyor. Avrupa’da oldukça ünlü olan İsviçre’nin en önemli eğlencelerinden Basel Karnavalı’nda sıradışı kıyafetler giyen ve Larve adı verilen maskeler takan insanlar trampet ve bir çeşit flüt olan piccolo eşliğinde 3 gün boyunca sokaklarda fener alayı yaparak dolaşıyor. Basel gezinizi bu tarihlerde planlıyorsanız Basel Karnavalı’nı mutlaka araştırın.

Basel’e gelmişken Alsace şarap yolu rotasını da listenize eklemek isterseniz Colmar’dan Strasbourg’a Alsace Şarap Yolu Rotası yazıma göz atmayı unutmayın.

*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.

*Yazı veya konuyla ilgili kafanıza takılan bir şey mi var? Düşüncelerinizi yorumlara yazarsanız çok sevinirim:)

0 0 votes
Yazımı nasıl buldunuz?

Zeen Social Icons

Daha Fazla İçerik
lviv alisveris rehberi
Lviv Alışveriş Rehberi
5
0
Yazım hakkında merak ettiklerin varsa, hemen yorumla!x