basel ulaşım rehberi

Basel Ulaşım Rehberi

Toplu taşıma sisteminde dünyanın en iyileri arasında gösterilen İsviçre’nin neden zirveye oynadığını Basel’e gidince hemen anlayabiliyorsunuz. Şehre adım atar atmaz tramvayların baş döndürücü bir şekilde etrafınızdan geçtiği Basel ulaşım konusunda oldukça gelişmiş olsa da sıra ulaşımdan faydalanmaya gelince biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. Basel’e gittiğinizde ulaşımda zorluk çekmemeniz adına kısaca bilgiler vererek Basel Ulaşım Rehberi’ni hazırladım.

svg%3E
EuroAirport Havalimanı

Basel’e Nasıl Gidilir?

İsviçre’nin, Almanya ve Fransa ile komşu şehri Basel, ortasından Ren nehrinin geçtiği İsviçre Alpleri’nin en kuzeyindeki şehir. Basel’e ülkemizden THY ve Pegasus’un karşılıklı seferleri ile direkt ulaşabilirsiniz. İstanbul-Basel arası uçakla yaklaşık 2.5 saat sürüyor. Basel’e 6 km mesafede bulunan Basel EuroAirpot Havalimanı Fransa, Almanya ve İsviçre tarafından ortak kullanılıyor. Üç ülkenin kesişme noktası olan Basel EuroAirport’a indiğinizde Basel, Mulhouse ve Freiburg ya da civar şehirlere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Tabelaları izleyerek ya da görevlilere sorarak gitmek istediğiniz yere göre geçiş kapısını bulabilirsiniz.

  • Basel EuroAirport Havalimanı’ndan Almanya’ya ulaşmak için Freiburg kapısından
  • Basel EuroAirport Havalimanı’ndan Fransa’ya ulaşmak için Mulhouse kapısından
  • Basel EuroAirport Havalimanı’ndan İsviçre’ye ulaşmak için Basel kapısından geçmelisiniz.
svg%3E
50 numaralı otobüsle Basel merkezden havalimanına ulaşabilirsiniz

Basel EuroAirport Havalimanı’ndan Basel’e Ulaşım

Basel EuroAirport Havalimanı’ndan Basel’e otobüs ve trenle ulaşım sağlayabilirsiniz. Araç kiralayarak Basel’in çevresini de gezmeyi düşünüyorsanız havalimanında araç kiralama ofisleri bulunuyor.

Otobüs ile Ulaşım

Basel Havalimanı’ndan Basel şehir merkezine direkt ulaşmak için havalimanı önündeki otobüs durağından kalkan 50 numaralı otobüse binmelisiniz. 50 numaralı otobüs genellikle sabah 04.35’ten gece 23.40’a kadar çalışıyor ancak günlere göre bu saatler farklılık gösterebiliyor. 50 numaralı otobüsle 4 CHF karşılığında 15-20 dakika gibi kısa sürede Basel Havalimanı’ndan Basel SBB Tren İstasyonu’na ulaşabilirsiniz. Basel şehir merkezinden Basel Havalimanı’na gitmek için aynı şekilde tren istasyonundan hareket eden 50 numaralı otobüse binebilirsiniz. Otobüs saatleri hakkında bilgi almak için buraya tıklayın.

Tren ile Ulaşım

Basel Havalimanı’ndan Basel şehir merkezine trenle ulaşmak için öncelikle Basel EuroAirport’a en yakın tren istasyonu olan Saint Louis (Haut Rhin) Tren İstasyonu’na ulaşmalısınız. Saint Louis Tren İstasyonu’na havalimanının önünden kalkan 11 numaralı otobüsle 3 CHF ya da 2.5 euro karşılığında 10 dakikada ulaşabilirsiniz. 11 numaralı otobüsün hareket saatleri için buraya tıklayın. Basel SBB tren istasyonu şehir merkezinde, Gross Basel’de yer alıyor ve eski şehir bölgesine yürüyerek 15 dakikada ulaşabiliyorsunuz.

Basel’deki bir diğer tren istasyonu olan Basel Badischer Bahnhof tren istasyonu Klein Basel’de ancak Basel EuroAirport Havalimanı’ndan trenle direkt ulaşım maalesef yok. Ana tren istasyonuna geldikten sonra aktarma yapabilir ya da tramvaya binebilirsiniz.

Saint Louis Tren İstasyonu’ndan Basel SBB Tren İstasyonu’na 10 dakikadan az zamanda kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bilet fiyatları alacağınız zamana bağlı olarak 5-10 CHF arasında değişiklik gösteriyor.

Basel Mulhouse Havalimanı’ndan Colmar’a gitmek istiyorsanız yazımı okuyabilirsiniz.

svg%3E
Basel tren istasyonu merkeze 15 dakikalık yürüyüş mesafesinde

Mulhouse’den Basel’e Ulaşım

İsviçre ve Fransa sınır komşusu olduğu için iki ülke arasında geçiş oldukça kolay. Neredeyse 10 dakika içerisinde başka bir ülkeye ayak basabiliyorsunuz. Basel’e gelen turistlerin büyük çoğunluğu “buna biz de dahiliz:)” İsviçre’nin pahalı olması nedeniyle Mulhouse’de kalmayı tercih ediyor. Mulhouse’den Basel’e ulaşımın en kolay yolu tren. Mulhouse tren istasyonundan kişi başı 7.5 euro verdiğimiz tren 15 dakika sonra Basel’deydi. Basel tren istasyonu şehrin merkezinde yer alıyor.

DİKKAT! Basel şehir içi ulaşım rehberine giriş yapmadan hatırlatmak istiyorum. Basel’de tramvaya ya da otobüse binmeden önce biletinizi makinelere okutmayı unutmayın. Avrupa’nın birçok şehrinde olduğu gibi Basel’de de yetkililer bu konuda oldukça hassas. Biletiniz olsa bile makineye okutmadığınız için 100 CHF ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Basel şehir içi ulaşıma geçmeden önce ufak bir bilgilendirme daha yapmak istiyorum. Basel’de turistik bölgeleri yürüyerek rahatlıkla gezebilirsiniz. Şehir içi ulaşım oldukça gelişmiş fakat fiyatlar bizim para birimimize dönünce cep yakacak cinsten. Aşağıda bilet ve kart fiyatlarını CHF olarak yazdım. 2018 Aralık ayı itibariyle 1 CHF 5.3 TL ediyor. Bileti otomatlardan alacaksanız euro ile de alabilirsiniz.

svg%3E

Basel Şehir İçi Ulaşım

Basel’e adım attığınız an ilk göreceğiniz manzara sarı ve yeşil tramvaylar… Basel’de ulaşımın büyük bir kısımını bu tramvaylar karşılıyor. Tramvayların neredeyse hepsinin kent merkezinde iki ana durak olan Barfüsserplatz ve Marktplatz (Rathaus- Kırmızı Belediye Sarayı)’tan geçtiğini unutmayın. Tramvay duraklarında bulunan biletmatiklerden ve panolardan tramvay haritasından sefer saatlerine kadar birçok bilgiye kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Basel otobüs ve tramvay hatlarını gösteren haritayı görmek için tıklayın.

Basel Gezilecek Yerlere Toplu Taşımayla Ulaşım  

  • Kunstmuseum‘a 1, 2, ve 15 numaralı tramvaylara binip Kunstmuseum durağında inerek,
  • Münsterplatz ve Basel Manastırı’na  1, 2, 6 ve 15 numaralı tramvaylara binip Kunstmuseum durağında inip 1-2 dakika yürüyerek,
  • Rathaus Belediye Sarayı‘na 6, 8, 11, 14, 16 ve 17 numaralı tramvaylara binip Marktplatz veya Schifflande durağında inerek,
  • Spalen Kapısı’na 3 numaralı tramvayı, 30 ve 33 numaralı otobüsleri kullanıp Spalentor durağında inerek,
  • Mittlere Brücke Köprüsü’ne  6, 8, 11, 14, 15 ve 17 numaralı tramvaylara ve 31, 34, 38 numaralı otobüslere binip Schifflande ve Rheingasse duraklarında inerek
  • Art Basel ve Desing Basel’e 1, 2, 6, 14, 15 ve 21 numaralı tramvaylara binip Basel Messeplatz durağında inerek,
  • Basel Hayvanat Bahçesi’ne 10 ve 17 numaralı tramvaylara binip Zoo durağında inerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
  • Basel Bahnhof SBB Tren İstasyonu’na 1, 2, 8, 10, 11, E11, 16 numaralı tramvaylara ve 30, 42, 48 ve 50 numaralı otobüslere binip Bahnhof SBB durağında inerek ulaşabilirsiniz.
  • Basel Badischer Bahnhof Tren İstasyonu’na 1, 2, 6 ve 21 numaralı tramvaylara ve 30, 36 ve 55 numaralı otobüslere binip Basel Badischer Bahnhof durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Basel Şehir İçi Ulaşım Bilet Fiyatları

Avrupa’nın birçok yerinde olduğu gibi Basel’de de şehir içi ulaşım için kullanılan biletler farklılık gösteriyor. Basel şehir içi ulaşımda kullanılan biletler Tek, Çok Kullanımlı ve Günlük Bilet olmak üzere düzenlemiş durumda. Biletleri tramvay duraklarındaki makinelerden, bilet ofislerinden, hatta SBB Mobile uygulaması indirerek uygulama üzerinden ya da internetten alabilirsiniz. Basel ulaşımda 6-16 yaşındakiler indirimli bilet seçeneğinden yararlanabiliyor.

Tekli Bilet (Single Tickets)

Tekli biletler tek yönlü yolculuklar için geçerlidir. General Travelcard (GA) ve tüm BVB otobüsleri ve tramvaylarında geçerlidir. Tekli biletler mesafeye göre farklı seçeneklerle satışa sunuluyor. Bunlar;

  • Kısa Mesafeli Tekli Bilet (Short Journey Ticket): Kısa süreli bilet satın alarak 30 dakika boyunca maksimum 4 durak olacak şekilde tek yönlü sınırsız ulaşım hakkına sahip olabilirsiniz. Kısa mesafeli bilet fiyatı 2.30 CHF, öğrenci (6-16 yaş) 1.80 CHF.
  • Tekli Bilet (Single Tickets): Aldığınız biletin kullanılacağı bölgeye göre fiyatlandırılması değişiyor. 1. bölge 3.80 CHF, 2. bölge 4.70 CHF, öğrenci (6-16 yaş): 1. bölge 2.60 – 2. bölge 3.10 CHF.

Çok Kullanımlı Bilet (Multi-use Tickets)

Çok kullanımlı bileti aldığınız zaman dilimine göre geçerli olacak şekilde toplamda 6 kez kullanabilirsiniz. Çok kullanımlı biletten tramvaya ve otobüse binmeden makineye her okuttuğunuzda 1 seyahat hakkınız düşüyor. 6 seyahat hakkınızı 3 yıl içinde kullanabilirsiniz. 6 seyahatte kullanabileceğiniz kısa mesafeli bilet (30 dakika içinde en fazla 4 durak ) 12.40 CHF, 1 bölge 20.50 CHF, 2 bölge 25.50 CHF’den satılıyor.

Basel ulaşımda kullanılan çok kullanımlı biletin tekli biletten farkı 6 seyahatten 1 tanesinin bedavaya gelmesidir.

Günlük Biletler (Day Tickets)

Günlük bilet ile satın aldığınız gün boyunca sınırsız ulaşım hakkına sahip olabilirsiniz. Bileti aldığınız saatten itibaren ertesi gün sabah 05.00’e kadar geçerlidir. 10, 11, 13 ve 15’inci bölgede geçerli olan günlük bilet yetişkinler için 9.90 CHF iken öğrenciler için 6.90 CHF’dir.

Basel’in tüm bölgelerinde geçerli olan günlük biletleri 1 günlük 18.70 CHF (Öğrenci 12.10 CHF), 2 günlük 26.90 CHF (Öğrenci 18.10 CHF), 3 günlük 33.10 CHF (Öğrenci 22.10 CHF)’den satılıyor.

Basel Mobility Ticket

Eğer Basel’de otelde kalıyorsanız bazı oteller check-in yaptırdığınız anda size Basel Mobility Ticket veriyorlar. Basel Mobility Ticket ile Basel’de kaldığınız süre boyunca (1 aya kadar) 10, 11, 13 ve 15 numaralı bölgelerde ücretsiz seyahat hakkı elde edebiliyorsunuz. Basel’de otellerin bazıları bu durumu biraz ilerleterek internet üzerinden yaptığınız ön ödemeli rezervasyonla size onaylı Basel Mobility Ticket verebiliyor. Bu kart ile havalimanından otele 50 numaralı otobüsü kullanarak ücretsiz transfer yapabilirsiniz.

Basel Card

24 ve 48 saatlik geçerlilik süresi olan Basel Card ile geçerli olduğu süre boyunca şehrin turistik yerlerinden ve kültürel mirasını keşfetmek için seçilmiş turistik etkinliklerden %50 indirimle yararlanabilirsiniz. Bunlar;

  • Ren Nehri üzerinde tekne turu
  • Sightseeing otobüsleriyle 2 saatlik Basel turu
  • Basel’in ünlü hayvanat bahçesine giriş
  • Augusta Raurica, Fondation Beyeler, Kunstmuseum, Tinguely başta olmak üzere birçok birinci sınıf müzeye giriş
  • Rehber eşliğinde şehir turu
  • Basel tiyatrosuna giriş
  • Feribotla Ren Nehri’ni 1 kez ücretsiz geçme

24 saatlik Basel Card 20 CHF, 48 saatlik Basel Card 30 CHF. Tek bir müze girişinin 30 CHF olduğunu düşünürseniz müze severler için Basel Card almak oldukça mantıklı. Basel Card ile ilgili daha fazla bilgiyi buradan bulabilirsiniz. İndirimden yararlandığınız yerlerin ayrıntılı listesine ise buradan ulaşabilirsiniz.

Swiss Museum Pass (İsviçre Müze Kartı)

İsviçre hükümeti sanat tutkunlarını düşünerek İsviçre sınırlarında bulunan 500’den fazla müzede ücretsiz giriş hakkı sunan Swiss Museum Pass’ı çıkartmış. Bu kart uzun sure İsviçre’de kalacaklar için mükemmel bir fırsat olsa da kısa süreli turistik gezi yapanlar için pek de iyi bütçe dostu olduğu söylenemez çünkü İsviçre Müze Kart’ı 1 yıl geçerli olacak şekilde satışa sunuluyor ve fiyatı 166 CHF.

İsviçre Kart hakkında daha fazla bilgi almak ve satın alma işlemi yapmak için burayı ziyaret edebilirsiniz. 

Swiss Travel Pass (İsviçre Seyahat Kartı)

Swiss Travel Pass, turistlerin İsviçre’yi daha kolay keşfetmesi için tasarlanmış bir kart. Bu kart sayesinde İsviçre sınırları içerisindeki otobüs, tren ve tekne seyahatlerinize ek ücret ödemezsiniz. İsviçre Seyahat Kartı ile araçla ulaşımın olmadığı köylere giden fünikülerde %50 indirim kazanabildiğiniz gibi 500’den fazla müzeye ücretsiz giriş imkanına sahip olabiliyorsunuz.

3, 4, 8 ve 15 günlük satılan Swiss Travel Pass 3 günlük 216 CHF, 4 günlük 259 CHF, 8 günlük 376 CHF ve 15 günlük 458 CHF. 26 yaşını geçmemiş öğrencilerde kart fiyatlarına %15 indirim uygulanıyor.

Kartın aynı zamanda aile ve esnek kullanım seçenekleri bulunuyor. İsviçre Seyahat Kart hakkında daha fazla bilgi almak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Basel gezilecek yerleri keşfetmek için Basel gezi rehberi yazımı okuyabilirsiniz.

*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.

*Yazı veya konuyla ilgili kafanıza takılan bir şey mi var? Düşüncelerinizi yorumlara yazarsanız çok sevinirim:)

0 0 votes
Yazımı nasıl buldunuz?

Zeen Social Icons

Daha Fazla İçerik
Gaziantepte en iyi baklava nerede yenir
Gaziantep’te Baklava Nerede Yenir?
10
0
Yazım hakkında merak ettiklerin varsa, hemen yorumla!x