Sırbistan’ın başkenti Belgrad İstanbul’a 1.5 saat uzaklıkta, vizesiz, sadece pasaportunuzu alıp gidebileceğiniz ideal bir seyahat rotası. İlk kez yurt dışına çıkmak isteyenler için de Belgrad en uygun başlangıç noktalarından biri. Üstelik yakın zamanda Sırbistan’a çipli kimlik ile giriş uygulamasının da başlaması bekleniyor.
300 yılı aşkın Osmanlı Devleti’nin hakimiyetinde kalan Belgrad’ı gezerken kültürümüzün izlerini görmek mümkün. Sava ve Tuna nehirlerinin birleştiği noktada yer alan Belgrad’ı dolu dolu gezmek istiyorum derseniz en az üç gününüzü ayırmalısınız.
Belgrad gezisi planlıyorsanız ve süreniz kısıtlı değilse Sırbistan ve Bosna Hersek’i birlikte görmenizi tavsiye ederim. Biz gezimize Belgrad ile başlayıp beş gün Belgrad’da kaldık, günübirlik Sırbistan’ın ikinci büyük şehri Novi Sad’a gittik. Belgrad’dan gece otobüsle Saraybosna’ya geçip tüm gün gezdikten sonra kiraladığımız araç ile Mostar’a geçtik. Bir gece Mostar’da kaldıktan sonra ertesi gün Saraybosna’dan uçağa binip döndük.
Böylece tek seferde hem Sırbistan hem Bosna Hersek’i görmüş olduk. Hatta geniş bir zaman ayırabilirseniz Karadağ’ı da listeye dahil edip keyifli bir Balkanlar turu yapabilirsiniz. Hazırsanız, Belgrad gezilecek yerler listesi ile Belgrad’ı keşfetmeye başlayalım!
Belgrad Gezisi Planlayanlar İçin Önemli Bilgiler:
Para Birimi: Sırp Dinarı 1 TL 5.22 Sırp Dinarı (RSD) 1 Euro 117 Sırp Dinarı (2023, Haziran)
Saat Farkı: Kışın Türkiye’den 2 saat geri, yazın ise 1 saat geri.
Vize Durumu: Vizesiz, pasaportla giriş.
Yurt dışı seyahat planınız var ama internet kullanımı konusunda ne yapacağınızı bilmiyorsanız sizin için harika bir önerim var: Airalo Elektronik Sim Kart uygulaması. Airalo’ya kaydolup eSIM paketinizi 3$ indirimli almak için BIRTEN5418 referans kodununu kullanabilirsiniz. Buradan kayıt olabilirsiniz. Ayrıca SEYAHATIMGELDI10 kodu ile sonraki eSIM paket alımlarınızda %10 indirim kazanabilirsiniz.
Belgrad Gezi Planı:
Belgrad gezmesi en kolay şehirlerden biri. Eğer yürümeyi seviyorsanız Zemun dışındaki her yere yürüyerek gidebilirsiniz. Belgrad’ın en güzel yanı yorulduğunuzda dinlenebileceğiniz parklarının olması. Yeşillikler içinde biraz mola verip keşif turuna devam edebilirsiniz.
Belgrad’a ilk kez gidecek olanlar aşağıdaki gezi planına göre şehri keşfedebilir.
Belgrad Gezilecek Yerler Listesi
Yazının İçindekiler
1- Cumhuriyet Meydanı
Belgrad turuna şehrin kalbinden başlamaya ne dersiniz? Günün her saati hareketli olan Cumhuriyet Meydanı’nda Sırbistan Ulusal Müzesi ve Belgrad Ulusal Tiyatrosu’nu görmek mümkün. Knez Mihailova’nın yanı başında bulunan meydanda bir şeyler yiyip içebileceğiniz kafeler gecenin ilerleyen saatlerine kadar hizmet veriyor.
2- Knez Mihailova Caddesi
Belgrad’da nerede alışveriş yapılır diyenler Knez Mihailova Caddesi’ni mutlaka not etsin. Terazije ile Kalemegdan arasında yer alan ve bir kilometre uzunluğa sahip Knez Mihailova Caddesi sağlı sollu mağazalar ve restoranlarıyla İstanbul’un İstiklal Caddesi’ni andırıyor. Araba girişi yasak olduğu için caddede rahatça yürüyebiliyorsunuz. Özellikle akşam ve hafta sonları çok kalabalık oluyor.
Knez Mihailova Caddesi’ndeki tarihi yapılar oldukça etkileyici. Her ne kadar alışveriş caddesi olarak bilinse de fotoğraf çekmeyi sevenlerin de mutlaka uğraması gereken adreslerin başında geliyor.
H&M, Zara, Tezenis, Adidas gibi aşina olduğumuz mağazalar hep bu caddede. Benim size önerim ise caddenin girişinde yer alan Reserved mağazası. Polonya menşeli mağazanın ürünleri hem kaliteli hem de diğer mağazalara göre daha uygun fiyatlı.
Belgrad alışveriş yapmak için ideal bir şehir değil, artan kur nedeniyle fiyatlar Avrupa standartlarında. Zara ve H&M gibi mağazaları gezince bizde fiyatlar daha uygun kalıyor. AVM gezmeyi sevenler için Rajiceva isminde büyük bir alışveriş merkezi de Knez Mihailova Caddesi’nde yer alıyor. Girişinde Starbucks var. Filtre kahve 220 RSD, latte 300 RSD, cool lime 380 RSD.
3- Kalemegdan (Belgrad Kalesi)
Belgrad gezilecek yerler listemize şehrin simge yapısı olan Kalemegdan ile devam ediyoruz. İsminden de anlayabileceğiniz gibi Kalemegdan Osmanlı İmparatorluğu döneminde verilen bir isim; yani Kale Meydanı. Şehrin en güzel manzarasına sahip Kalemegdan Knez Mihailova Caddesi’nin bitiminde yer alıyor.
Kalemegdan aynı zamanda Belgrad’ın en eski yerleşim yeri. M.Ö 3. yüzyılda Kelt’lerin yerleştiği kale 1521 yılında Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına katılmış. Günümüzde Osmanlılardan kalan eserlere de ev sahipliği yapan Kalemegdan oldukça geniş bir alana sahip.
Bir günde tamamını gezmek zor olacağı için önerim akşam üstü gün batımını izleyecek şekilde planınızı yapmanız. Çünkü Belgrad’da gün batımını izleyeceğiniz en güzel yer Kalemegdan. Tuna ve Sava Nehirleri’nin birleştiği manzara gün batımı ile birleşince ortaya muhteşem fotoğraf kareleri çıkıyor, benden söylemesi.
Kalemegdan sadece tarihi bir kale değil Belgrad’ın en büyük şehir parkı. İlkbahar ve yaz aylarında giderseniz burada vakit geçirmek fazlasıyla keyifli. Dilerseniz marketten yiyecek içeceğinizi alıp Belgradlılar gibi burada piknik yapabilirsiniz.
İstanbul Kapısı, Damat Ali Paşa Türbesi, Sokullu Mehmet Paşa Çeşmesi ve muhteşem mimarisiyle Paşa Konağı Kalemegdan’da Osmanlı izlerini günümüze kadar taşıyan tarihi eserler arasında yer alıyor. I. Dünya Savaşı’ndan kalma yüzlerce tank ve ağır silahın sergilendiği Askeri Müze’yi de burada görebilirsiniz.
4- Bayraklı Camii
Belgrad’da fetihten sonra 200’e yakın camii varken günümüze kadar gelebilen ve hala ibadete açık olan tek camii Bayraklı Camii. Kalemegdan’a konum olarak oldukça yakın, 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde. Kim tarafından, hangi tarihte inşa ettirildiği tam olarak bilinmeyen Bayraklı Camii Belgrad’da görülmesi gereken tarihi yapılardan biri.
5- Belgrad Gezilecek Yerler: Skadarlija
Belgrad gezisi yapanların görmeden dönmemesi gereken yerlerden birindeyiz! Belgrad’ın Stari Grad (eski şehir) bölgesinde bohem havasıyla ünlü Skadarlija mahallesi Paris’in Montmartre’ına benzetiliyor. 19. yüzyıldan kalma sokak lambaları, dar sokakları, renkli binaları ile dikkat çeken Skadarlija geçmişte pek çok yazar ve sanatçıya ev sahipliği yapmış bir mahalle. Saraybosna Başçarşı’da yer alan meşhur Sebil’in replikasını Skadarlija’da görmeniz mümkün. Sebil 1989 yılında Saraybosna tarafından Belgrad’a bağışlanmış.
Belgrad’ın yöresel lezzetleri eşliğinde yanınıza gelip yerel ezgileri çalan eğlence konseptli kafanalar (restoranlar) Skadarlija’yı öne çıkaran bir diğer özellik. Biz tercih etmedik ama hem yerel yemekleri tadayım hem de çalgı-çengi eşliğinde keyifli bir akşam geçireyim derseniz Sesir Moj, Tri Sesira, Velika öne çıkan Skadarlija restoranları arasında.
6- Hotel Moskva
Belgrad gezilecek yerler listesinde otelin ne işi var diyebilirsiniz ama Hotel Moskva Belgrad’ın en güzel ve en eski yapılarından biri. Rus mimarisinin izlerini taşıyan Hotel Moskva 1908 yılından günümüze gelen şehrin en lüks oteli. Albert Einstein’dan Alfred Hitchcock’a, Brad Pitt’ten Pavarotti’ye dünyaca ünlü pek çok ismin misafir olduğu Hotel Moskva’da konaklamasanız bile içini gezebilirsiniz. Otelin kafesinde piyano dinletisi yapılıyor. Kahvenizi yudumlayıp otelin ünlü tatlısı Moskva Snit’i tatmanızı tavsiye ederim. Hotel Moskva Terazije Caddesi’nde, Skadarlija ve Cumhuriyet Meydanı’na beş dakikalık yürüyüş mesafesinde.
7- Tasmajdan Parkı ve St. Mark Kilisesi
Belgrad gördüğüm en yeşil şehirlerden biri. Sokakları gezerken adım başı parka rastlıyorsunuz. Taşmeydan Parkı olarak çevirebileceğimiz Tasmajdan da Belgrad’ın yeşillikler içerisindeki en güzel parklarından biri. Özellikle çocuklu ailelerin burada keyifle zaman geçireceğine eminim.
Parkın içerisinde kentin önde gelen kiliselerinden biri olan St. Mark Kilisesi (Aziz Mark Kilisesi) bulunuyor. 1940 yılında inşa edilen St. Mark Kilisesi’nin içerisini ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.
8- Nikola Tesla Müzesi: Belgrad’da Görülmesi Gereken Yerler
Dünyaca ünlü bilim adamı ve mucit Nikola Tesla’nın Sırbistan doğumlu olduğunu biliyor muydunuz? Belgrad Havalimanı’na da ismini veren Nikola Tesla’nın şehirde bir de müzesi bulunuyor. Tesla’nın orijinal icatlarını ve kişisel eşyalarını görebileceğiniz Nikola Tesla Müzesi Belgrad müzeleri arasında en popüler olanı.
Nikola Tesla Müzesi’ne gitmeden önce bilmeniz gereken ilk şey müzeyi bireysel olarak gezemiyorsunuz. Günün belirli saatlerinde Sırpça ve İngilizce turlar düzenleniyor. Nikola Tesla Müzesi’nin resmi sitesinden ziyaret etmek istediğiniz günü belirleyerek İngilizce turların saatlerini kontrol edebilirsiniz. Yanında ** bu şekilde yıldız varsa tur dolmuş demektir.
Nikola Tesla Müzesi’ne ilgi yoğun olduğu için turun düzenleneceği saatten en az yarım saat öncesinde sıraya girmenizi öneririm. Biz müzeye üçüncü denememizde girebildik, her seferinde önünde kuyruk vardı. Nikola Tesla Müzesi giriş ücreti kişi başı 800 RSD, bileti sadece müzede alabiliyorsunuz. Kredi kartı geçerli değil, sadece nakit olarak satılıyor.
Müze içerisine belirli bir sayıda girişe izin veriliyor. Önce Nikola Tesla’nın hayatına dair 15 dakikalık video gösterimi yapılıyor. Bizim girdiğimiz turda çok sayıda Türk olduğu için altyazı olarak Türkçe seçeneğini seçtiler. Video ise İngilizceydi. Video gösterimi sonrası müze rehberi Nikola Tesla’nın en bilinen icatlarından olan Tesla Bobini’ni denetiyor.
15 kişiye florasan dağıttıktan sonra kablo bağlantısı olmadan iletim yoluyla florasanlar yanıyor. Kısa süreli olsa da bence eğlenceli ve farklı bir deneyimdi. İlginizi çekiyorsa gitmenizi öneririm. Müze çok küçük olduğu gezecek fazla bir alanı yok. Ek bilgi olarak Tesla’nın külleri de müzede sergileniyor.
Nikola Tesla Müzesi Çalışma Saatleri:
Haftanın her günü açık. Pazartesi: 10.00-18.00
Salı-Pazar: 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
9- St. Sava Katedrali: Belgrad Gezi Rehberi
Belgrad gezimize Aziz Sava Katedrali ile devam ediyoruz. Dünyanın en büyük ortodoks kiliselerinden biri olan Aziz Sava Katedrali aynı zamanda Balkanlar’ın en büyük ibadethanesi. 1894 yılında inşasına başlanan katedral bir türlü tamamlanamamış, bu yönüyle Barselona’daki La Sagrada Familia Kilisesi’ne benzer bir durumu var.
Dış görünüşüyle Ayasofya’ya benzeyen St. Sava Katedrali’nin içine girerken etkilenmemek elde değil. Altın rengi fresklerle bezeli katedral öyle ihtişamlı ki her bir detayı fotoğraflamak saatler sürer. St. Sava Katedrali’nin içerisini ücretsiz gezebilirsiniz. Haftanın her günü 07.00-20.00 saatleri arasında açık, pazar günleri ayin nedeniyle kalabalık olabileceğini unutmayın. Konum olarak Nikola Tesla Müzesi’nden on dakikalık yürüyüş mesafesinde.
10- Belgrad’a Yakın Gezilecek Yerler: Zemun
Belgrad’ın karşı yakasında, Avusturya mimarisinin izlerini taşıyan huzur dolu bir yerleşim yeri Zemun. Geçmişte Avusturya ve Osmanlı İmparatorluğu arasında sınır kasabası olan Zemun 1934 yılında Belgrad’a katılmış ve günümüzde Belgrad’a bağlı 17 ilçeden biri.
Belgrad gezinizi planlarken en az yarım gününüzü Zemun’a ayıracak şekilde planlama yapmanızı öneririm. Zemun’a geldiğinizde Belgrad’da değil de sanki Viyana’nın bir kasabasındaymış gibi hissedeceğinize eminim.
Zemun’da Neler Yapılır?
Zemun’da neler yapılır derseniz Tuna Nehri kıyısında sıralanan restoranlardan birine girip nehir manzarası eşliğinde yemeğinizi yiyebilir, nehir kıyısında yürüyüşe çıkabilirsiniz. Sonrasında istikamet Gardos Tepesi. Rengarenk evlerin arasından geçerek biraz yokuş çıkacaksınız ama inanın değiyor!
Tuna Nehri ile birlikte Zemun’u panoramik olarak izleyebileceğiniz Gardos Tepesi fotoğraf çekmeyi sevenler için de ideal bir nokta. Gardos Tepesi’nde yer alan Gardos Kulesi manzarayı yukarıdan izlemenize imkan sunuyor. Tarihi Gardos Kulesi’ne kişi başı 200 dinar (2 euro) ödeyerek çıkabilirsiniz.
Belgrad’dan Zemun’a Nasıl Gidilir?
Zemun Belgrad’a 13 kilometre uzaklıkta. Belgrad’dan tren, otobüs ve taksi ile Zemun’a kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
Otobüs: Belgrad Skadarlija’dan hareket eden 95 numaralı otobüse binerek Sava Centar’da inin. Buradan 88 numaralı otobüs ile Zemun’a gidebilirsiniz. Ayrıca Terazije Meydanı’ndan hareket eden 704 numaralı otobüsle de Zemun’a ulaşım sağlayabilirsiniz.
Eğer toplu taşımayı sık kullanmayacaksanız şehrin pek çok yerinde bulabileceğiniz kiosklardan 89 RSD’lik tek binişlik bilet alın. Bu biletle 90 dakika boyunca toplu taşımayı kullanabilirsiniz. (1 ve 2. bölge için) Eğer bileti otobüs şoföründen alırsanız 150 RSD ödemeniz gerekiyor. Belgrad’da otobüse bindiğinizde biletinizi onaylatmanız gerektiğini unutmayın.
Zemun’a taksi ile gitmek isterseniz ve genel olarak Belgrad’da taksi kullanmak isterseniz Pink Taxi’yi tercih etmenizi öneririm. Belgrad’da rastgele taksiye binerseniz yüksek ücret ödemek zorunda kalabilirsiniz. Cep telefonunuza Pink Taxi uygulamasını indirin, Uber’den taksi çağırır gibi bulunduğunuz konuma taksi çağırabilirsiniz. (Belgrad’da Uber hizmet vermiyor) Belgrad şehir merkezinden Zemun’a taksi ile gitmek isterseniz yaklaşık 1300 RSD (11 euro) tutuyor. Yolculuk 10 dakika sürüyor.
Biz gidemedik ama belki siz buraları da Belgrad gezi listenize eklemek istersiniz:
- Ada Ciganlija
- Savamala
- Beton Hala
- Yugoslavya Müzesi
- Çağdaş Sanat Müzesi
Belgrad ile ilgili daha detaylı bilgileri Instagram @seyahatimgeldi hesabımda bulabilir, daha fazla gezi önerisi için beni takip edebilirsiniz.
Belgrad’da konaklama seçeneklerini merak ediyor ve Belgrad’ın hangi bölgesinde konaklanır diyorsanız Belgrad’da Nerede Kalınır? yazımı okuyabilirsiniz.
En iyi Belgrad mekanları, fiyat ve yemek önerileri için Belgrad Yeme İçme Rehberi yazıma mutlaka göz atın. Belgrad Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir? yazımda da tüm ulaşım detaylarını bulabilirsiniz.
Merhaba,
Ben de arkadaşımla 30 Kasım sabahı gidiyorum. Çok güzel özet şekilde yazmışsınız teşekkürler paylaşımınız için. Hepsini okudum
Benim merak ettiğim ama kimsenin yazmadığı lokal ulaşım hizmetleri. Beograd Plus isimli ulaşım uygulaması mevcut ancak hiç bilgi bulamadım siz deneyimlediniz mi ?