Sırbistan’ın başkenti Belgrad Balkanlar’ın köklü mutfak geleneğine sahip. Uzun yıllar Osmanlı Devleti’nin himayesinde kaldığı için yemek kültürümüz fazlasıyla benziyor. Belgrad’dayken yemek seçimi konusunda asla zorlanmayacağınıza eminim. Orta Avrupa hatta Dünya mutfağından seçkin lezzetler sunan pek çok restoranın yer aldığı Belgrad’da nerede ne yenir gelin birlikte bakalım!
Belgrad’da Ne Yenir?: Belgrad’ın Meşhur Yemekleri
Yazının İçindekiler
Yurt dışı seyahati planlarken belki de en çok araştırılan konuların başında yemek ve restoran seçimi geliyor. Belgrad bu konuda en rahat edeceğiniz şehirlerden biri. Sırp mutfağı et ve hamur işi ağırlıklı. Bu yönüyle Türk mutfağı ile benzerlik gösteriyor.
Belgrad’da her bütçeye uygun yeme-içme alternatifi var. Sırp mutfağından lezzetler denemek isterseniz Kafana ismi verilen yerel restoranları tercih edebilir, lüks ve şık bir mekanda akşam yemeği yemek isterseniz Sava Nehri kıyısındaki alternatifleri değerlendirebilirsiniz.
Peki, Belgrad pahalı mı? Belgrad’da yemek fiyatları İstanbul ortalamasında diyebilirim. Hatta belki daha ucuz bile sayılabilir. Üstelik porsiyonlar büyük ve oldukça doyurucu. Dilerseniz tek tabak söyleyip iki kişi rahatlıkla paylaşabilirsiniz. Alkol fiyatları ise kesinlikle çok daha uygun. Biz Belgrad’a Nisan 2023’te gittik, 1 TL 5.5 Sırp Dinarı (RSD) idi. Restoranda akşam yemeği kişi başı 850 RSD, büfelerde sandviç 250 RSD, 1 kadeh ev şarabı 290 RSD’den başlıyor.
Belgrad’ın Meşhur Yemekleri
- Cevapi (Köfte)
- Pljeskavica (Hamburger köftesi)
- Gibanica (Börek)
- Burek (Börek)
- Karacorceva Şnitsla (Şnitzel)
- Sarma
- Ajvar (Közlenmiş patlıcan-domates sos)
- Kajmak (Tuzlu kaymak)
- Trileçe
Yurt dışı seyahat planınız var ama internet kullanımı konusunda ne yapacağınızı bilmiyorsanız sizin için harika bir önerim var: Airalo Elektronik Sim Kart uygulaması. Airalo’ya kaydolup eSIM paketinizi 3$ indirimli almak için BIRTEN5418 referans kodununu kullanabilirsiniz. Buradan kayıt olabilirsiniz.
Belgrad Mekan Önerileri
5 günlük Belgrad gezimizde çok sayıda mekan deneme fırsatı bulduk ve lezzet anlamında hepsinden memnun ayrıldık. Belgrad mekanları ile ilgili olumsuz iki şey var; servisin aşırı yavaş olması ve bazı mekanların önünde uzayan kuyruklar:) İlkine yapacak bir şey yok belki ama mekanın önünde kuyruk beklememek için önceden rezervasyon yapmak şart.
*Belgrad yeme içme fiyatları Nisan 2023’e aittir.
Belgrad’ın En İyi Pizzacısı: Pizza Majstor i Margarita
Belgrad’da ne yenir diyenler için ilk önerim Avrupa’nın en iyi 50 pizzacısı arasına giren ödüllü bir mekan: Pizza Majstor i Margarita. Napoli usulü pizza seviyorsanız bu mekanı listenizin en üst sırasına ekleyin derim. Pizzalarının dışı kalın, hamuru incecik ve sulu sulu.
Klasikten vazgeçmem diyorsanız Margherita, değişik lezzetlere açığım diyorsanız pesto soslu kabaklı ricotta ve mozzarella peynirli Primavera’yı öneririm. Pizzalarda 25 cm ve 32 cm olmak üzere iki seçenek sunuluyor.
Mekanın içi küçük, eğer seyahatiniz kışın ise mutlaka rezervasyon yaptırıp öyle gidin. Dışarıda daha geniş bir oturma alanı var ama burası için rezervasyon almıyorlar. Biz pizzalarını çok beğendiğimiz için iki kere gittik, ilkinde 15-20 dakika masa bekledik.
Pizza Majstor i Margarita’da pizza fiyatları 870 RSD’den başlıyor. Mantarlı pizza (Fungi) 1230 RSD, Burrata peynirli pizza 1590 RSD. 50’lik bira 395 RSD, ev şarabı 290 RSD, aperol spritz 590 RSD.
Pizza Majstor i Margarita konum olarak Knez Mihailova Caddesi’nin yan sokağında yer alıyor. Tam konuma buradan bakabilirsiniz.
Belgrad’da Nerede Yemek Yenir?: Lorenzo & Kakalamba
Belgrad’ın en iyi restoranı listesine ilk sıralardan girmeye aday bir mekan var sırada. Sadece yemekleriyle değil sıra dışı dekorasyonuyla da ilgi çeken Lorenzo & Kakalamba’nın her köşesi fotoğraf çekmelik. Mekanın içi oldukça geniş ve ferah, eğer şık bir akşam yemeği planlıyorsanız gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim.
Lorenzo & Kakalamba’nın menüsü Sırp ve Dünya mutfağı ağırlıklı. Pizza, balık, makarna ve et yemekleri var. Ben Ribic na Kajmaku isimli ağır ateşte pişirilmiş sığır eti yanında püre ve kaymak ile servis edilen yöresel bir yemek tercih ettim. Et yumuşacık, çok lezzetliydi. Balkan ülkelerinde kaymak bizden farklı olarak köfte ve et yemeklerinin yanında servis ediliyor. Tuzlu olduğu için yemeğe ayrı bir lezzet katıyor.
Lorenzo & Kakalamba’da pizza fiyatları 920 RSD’den başlıyor, et yemeği fiyatları ise 1300 ile 1890 RSD arasında. Yemek sonrası lezzetli bir kapanış yapmak isterseniz Trileçe’nin tadına mutlaka bakın derim. (480 RSD)
Biz birkaç gün öncesinden rezervasyon yaparak gitmiştik, riske atmak istemedik. Lorenzo & Kakalamba’nın internet sitesinden rezervasyon yaptırabiliyorsunuz. Konuma buradan bakabilirsiniz.
Manufaktura
Belgrad mekanları arasında adına sıkça rastlanan yerlerden biri de Manufaktura Restaurant. Kalemegdan’a birkaç dakikalık yürüyüş mesafesinde konumlanan Manufaktura Sırp mutfağı ağırlıklı menüsüyle dikkat çekiyor. Kırmızı şemsiyelerin altında keyifli bir atmosferi var ama yemekleri çok lezzetli mi derseniz bence ortalama. Biz ortaya şarküteri tabağı ve cevapi istedik. Cevapi patates, soğan ve tırnak pide ile servis ediliyor. Porsiyon olarak iki kişi rahatlıkla doyar. Fiyatı 950 RSD. Konuma buradan bakabilirsiniz.
Za Druga Restaurant
Nikola Tesla Müzesi’ni gezdikten sonra öyle acıkmıştık ki tesadüfen gözümüze ilişen Za Druga’da yemek molası verdik. Burada Pljeskavica ile hazırlanan Beef Burger denedim. (%100 dana eti) Bildiğimiz burgerlerden farklı olarak alta ekmek üstüne 350 gr hamburger köftesi koymuşlardı. Peynirli ve biberli kaymak benzeri bir sosla servis yaptılar. İki kişinin rahatlıkla doyacağı büyüklükteydi. Fiyatı da 1390 RSD idi. Konuma buradan bakabilirsiniz.
Belgrad Mekan Önerisi: Bloom
Belgrad’da kahvaltı nerede yapılır diyenler için nokta atışı bir öneriyle geldim: Bloom. Menüde çırpılmış yumurta, brioche tost, granola tabağı, smoothie çeşitleri ağırlıkta. Hem içeride hem dışarıda oturma imkanı sunsa da Belgrad mekanları arasında fazlasıyla popüler olduğu için 10.00’dan sonra gelirseniz kapıda sıra beklemeniz muhtemel. Pek çok mekanda olduğu gibi burada da servis ağır işliyor.
Brioche tost 540 RSD’den başlıyor, domatesli-peynirli omlet 620 RSD, meyveli acai bowl 890 RSD. Konuma buradan bakabilirsiniz.
Kafeterija Magazin 1907
Belgrad’da kahvaltı yaptığımız bir diğer mekan Kafeterija Magazin 1907. İç tasarımı oldukça şık bir mekan, dilerseniz bilgisayarınızı yanınıza alıp rahatlıkla çalışabilirsiniz. Aslında burası Sırbistan’ın ünlü kahvecilerinden biri ama kahvaltı için de sıkça tercih ediliyor. Omlet, bagel, muffin, tost ve kruvasan çeşitlerinin ağırlıklı olduğu kahvaltı menüsünde fiyatlar 650-750 RSD arasında. Konuma buradan bakabilirsiniz.
Hleb&Kifle
Kahvaltı için fazla zaman ayırmak istemiyorsanız seçiminizi Belgrad’ın ünlü pastanesi Hleb&Kifle’den yana kullanabilirsiniz. Şehrin pek çok farklı noktasında yer alan ve Sırpça “Pekara” olarak bilinen hamur işi ürünler satan küçük bir dükkan. Balkanlar’ın meşhur burekleri (börek) ile hızlı ve lezzetli bir kahvaltı yapabileceğiniz Hleb&Kifle’de 3 farklı börek çeşidi, iki kahveye 680 RSD ödedik. Börekler kıyır kıyır ağızda dağılıyor. İçeride küçük bir oturma alanı da mevcut. Biz Cumhuriyet Meydanı’ndakine gittik, konumda buradan bakabilirsiniz.
Hotel Moskva
Belgrad’ın en ünlü otelinde piyano dinletisi eşliğinde tatlı-kahve keyfi yapmaya ne dersiniz? Hotel Moskva’da konaklamasanız bile giriş katındaki restoranında oturup bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Mekanın zengin bir tatlı menüsü var ama bizim favorimiz Moskva Snit ve Zito sa Slagom oldu. Moskva Snit Hotel Moskva’nın ünlü meyveli pastası. Ananas, kiraz ve şeftali ile hazırlanan pasta file badem ile servis ediliyor.
Zito sa Slagom ise yine Sırbistan’a özgü öğütülmüş buğday üzerine krem şanti ile hazırlanan çok lezzetli bir tatlı. İç kısmında oturursanız piyano eşliğinde oldukça keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Hotel Moskva’da tatlı fiyatları 500-650 RSD, kahveler ise 280 RSD-350 RSD aralığında. Servis hızlı, garsonlar oldukça ilgili ve kibar. Hotel Moskva’nın konumuna buradan bakabilirsiniz.
Crna Ovca
Belgrad yeme içme notları devam ediyor. Sırada Belgrad’ın ünlü dondurmacısı Crna Ovca var. Şehrin 4-5 farklı noktasında şubesi olsa da bizim gittiğimiz Rajiceva AVM’nin arkasında kalıyor. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında yolunuz Belgrad’a düşerse Crna Ovca’nın dondurmalarını mutlaka denemenizi öneririm. Porsiyonları bizdeki gibi değil, iki top dört top ediyor neredeyse:)
Küçük boy 230 RSD, orta boy 380 RSD, büyük boy 560 RSD. Kıvamı harika, çok fazla çeşit var. İster kornet isterseniz kapta alabilirsiniz. Konuma buradan bakabilirsiniz.
Black Turtle
Daha önce meyveli bira içtiniz mi? Eğer henüz denemediyseniz Black Turtle’ı listenize ekleyin çünkü mekan meyveli biraları ile ünlü. Burası Belgrad’ın en eski bira üreticilerinden biri. Ben ilk kez çilekli bira içtim burada ve tadına bayıldım! Böğürtlenli birası da oldukça meşhur. Kendi üretimleri olduğu için farklı bira çeşitleri bulmak mümkün.
Bira fiyatları 300 RSD’den başlıyor. Konum olarak Kalemegdan’a yürüyüş mesafesinde, Sava Nehri manzaralı. Black Turtle’ın konumuna buradan bakabilirsiniz.
Samo Pivo
Bira içmeyi sevenler için bir mekan önerim daha var: Samo Pivo. Terazije Meydanı’nda alt geçitten geçip ulaşabileceğiniz sıradışı bir mekan. Samo Pivo’nun Türkçesi “Sadece Bira” demekmiş, adının hakkını verircesine burada çok fazla bira çeşidi var, seçim yaparken zorlanabilirsiniz:)
20’den fazla şişe bira çeşidinin yanı sıra fıçı bira seçenekleri de bulunan Samo Pivo’da biralar 400 RSD’den başlıyor. Biranın yanına cips isterseniz paket halinde satılıyor. (160 RSD) Açık havada geniş bir oturma alanının bulunması yaz ayları için ideal. Samo Pivo’nun konumuna buradan bakabilirsiniz.
Belgrad Yeme İçme Notları
- Belgrad mekanlarının hemen hepsinde içeride sigara içiliyor. Benim gibi hassasiyetiniz varsa can sıkıcı bir durum. Neyseki bizim seyahatimiz Nisan sonu olduğu için çoğunlukla dışarıda oturduk.
- Belgrad’da içki fiyatları bize göre oldukça uygun. Biz içki alışverişi için Rajiceva AVM’nin alt katındaki Maxi’ye gittik. Bizdeki Migros gibi her şeyi bulabileceğiniz büyük bir market. Sırbistan’ın yerel bira markası Jelen ve Lav 65 RSD, şaraplar 319 RSD’den başlıyor.
- Belgrad’da sokaktaki sebillerden ücretsiz su içebilirsiniz. Ama kapalı su tercih ediyorsanız büfelerden değil süpermarketlerden alın. Su büfelerde 120 RSD’ye satılırken markette 49 RSD’ye bulmak mümkün. Ayrıca mekanlarda servisle birlikte masaya ücretsiz su getiriliyor.
- Balkan rakısı olarak bilinen Rakija Sırbistan’da en çok tüketilen içkilerin başında geliyor. Alkol oranı yüksek olduğu için shot bardaklarında servis edilen Rakija’ya çoğunlukla mürdüm eriğinden yapılıyor.
- Uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde kalan Belgrad’da canınız Türk kahvesi çekerse “traditional coffee” sipariş verebilirsiniz. Bizdeki ile benzer tatta, biraz daha büyük bardakta servis ediliyor.
- Biz fazla turistik bulduğumuz için gitmedik ama Skadarlija bölgesinde yöresel lezzetler ve müzik eşliğinde yemek yiyebileceğiniz mekanlar bulunuyor. Gitmeden önce rezervasyon yaptırmayı unutmayın.
- Belgrad sokaklarında özellikle Knez Mihailova’da yürürken yoğun patlamış mısır kokusu size eşlik ediyor, canınız ister istemez mısır çekiyor:) Patlamış mısır severek tüketilen atıştırmalıklardan biri ve çoğu yerde karşınıza çıkıyor.
Belgrad seyahati ile ilgili daha detaylı bilgileri Instagram @seyahatimgeldi hesabımda bulabilir, daha fazla gezi önerisi için beni takip edebilirsiniz.
Belgrad gezisi planlıyorsanız aşağıdaki yazılarıma da göz atmanızı tavsiye ederim:
- Belgrad Gezilecek Yerler
- Belgrad’da Nerede Kalınır?
- Belgrad Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?
merhabalar, yazınız için teşekkür ederiz, benim sorum restoranlara nasıl rezervasyon yapıldığı hakkında olacaktı?