Almanya’nın başkenti ve en büyük şehri Berlin her ne kadar geçirdiği savaşlar sonrası harabeye dönse de günümüzde Avrupa’nın en çok turist ağırlayan şehirlerinden biri konumunda. Geçmişin acı izlerinden sıyrılıp küllerinden doğan Berlin etkileyici müzeleri, tarihi yapıları, modern kafeleri ve sabahın ilk ışıklarına dek süren gece hayatıyla oldukça popüler.
İstanbul’dan yaklaşık üç saatlik uçak yolculuğu ile ulaşabileceğiniz Berlin için en az 3-4 günlük bir gezi planı yapmanızı öneririm. Bu yazımda Berlin Brandenburg Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım hakkında detayları paylaşacağım.
Berlin Gezilecek Yerler yazımı okuyarak Berlin seyahatinizi kolaylıkla planlayabilirsiniz. Instagram hesabımda (@seyahatimgeldi) Berlin gezimizin tüm detaylarını paylaştım, öne çıkan hikayelere ve postlara göz atmayı unutmayın:)
Berlin Brandenburg Havalimanı Ulaşım
Yazının İçindekiler
Berlin Brandenburg Havalimanı şehir merkezine yaklaşık 27 kilometre mesafede yer alıyor. Berlin Brandenburg Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için en pratik seçenek S-Bahn, FEX ve RE Bölgesel Ekspres trenleri. Otobüs ve taksi ile de şehir merkezine hızlıca ulaşabilirsiniz. Berlin Brandenburg Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım toplu taşıma ile ortalama 30 dakika sürüyor.
Berlin Brandenburg Havalimanı’ndan Tren ile Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?
Berlin’in gelişmiş tren ağı, havalimanı ile şehir merkezi arasında hızlı ve ekonomik bir seyahat imkanı sunuyor. Berlin banliyö (S-Bahn) trenlerinin Berlin şehir içi metro ağı ile entegre bir şekilde çalışması kolaylıkla aktarma yapmanıza imkan sağlıyor. Berlin şehir merkezinin neredeyse tamamının örümcek ağı gibi demir ağlarla örüldüğünü söylesek abartmış olmayız. O kadar gelişmiş bir tren ağı var ki, gitmek istediğiniz noktaya birçok farklı tren alternatifiyle de kolaylıkla gidebiliyorsunuz.
S-Bahn, FEX ve RE Bölgesel Ekspres trenleri Berlin Brandenburg Havalimanı’ndan şehir merkezine trenle ulaşım için büyük kolaylık sağlıyor. Yanlış trene binmemek için Berlin şehir merkezine giden trenlerin Alexanderplatz Hbf, Berlin Hbf (Hauptbahnhof), Friedrichstrasse Hbf duraklarından en azından bir tanesinden geçtiğini bilmeniz faydalı olabilir.
S-Bahn Treni ile Berlin Havalimanı Ulaşım
Berlin Brandenburg Havalimanı’ndan Alexanderplatz’a S9 Flughafen BER – Spandau S-Bahn Treni ile ulaşabilirsiniz. Berlin Havalimanı’ndan saatte bir hareket eden S9 S-Bahn Treni ile şehir merkezine yolculuk 30 dakika sürüyor.
S9 Durakları
1. Flughagen BER – Waßmannsdorf – … – 15.Alexanderplatz – 16.Hackescher Markt – 17.Friedrichstraße – 18.Hauptbahnhof – … – 29.Stresow – 30.Spandau
FEX ve RE Bölgesel Ekspres Trenler
FEX Trenleri ( Flughafen-Express)
Berlin Brandenburg Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşmanın en rahat ve en kolay yolu FEX trenleri. FEX trenleri Flughafen Express’in kısaltmasından geliyor ve sadece Berlin Brandenburg Havalimanı’ndan Berlin Tren İstasyonu’na (Berlin Hbf- Hauptbahnhof) ekspres sefer yapıyor.
FEX Durakları
Flughafen BER – Terminal 1-2 – Berlin Ostkreuz – Berlin Gesundbrunnen – Berlin Hbf
RE Bölgesel Trenleri
RE Bölgesel Trenleri, Berlin metro ağı üzerinden Berlin şehir merkezini Berlin Brandenburg Havalimanı ile birbirine bağlıyor. Kırmızı renkte olan bu trenler Berlin’in diğer metrolarıyla kolaylıkla ayrışıyor. RE8 VE RB23 saatte bir hizmet verse de dönüşümlü olarak çalıştıkları için şehir merkezinden her 30 dakikada bir havalimanına kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
RE8 Bölgesel Treni
RE8 Durakları
Flughafen BER – Terminal 1-2 – Berlin Ostkreuz – Berlin Ostbahnhof – Berlin Alexanderplatz – Berlin Friedrichstraße – Berlin Hbf –.. – Schwer – Wismar
RB23 Bölgesel Treni
RB23 Durakları
Flughafen BER – Terminal 1-2 – Berlin Ostkreuz – Berlin Ostbahnhof – Berlin Alexanderplatz – Berlin Friedrichstraße – Berlin Hbf – … -Potsdam Park Sanssouci – Golm
Berlin Ulaşım Ücretleri 2024
Berlin ulaşım kartlarının fiyatları ve sağladığı avantajlar geçerli olduğu bölgelere ve tek seferlik, çoklu, günlük, aylık ve seyahat sürenize özel olarak değişiklik gösteriyor.
Berlin’de Toplu Taşıma Nasıl Kullanılır?
Berlin FEX, S-Bahn, U-Bahn ve Bölgesel trenleriyle inanılmaz bir ulaşım ağına sahip olsa da hem fazla bilet ücreti hem de ceza ödememek için bilet satın almadan önce biletlerin geçerli olduğu bölgeleri bilmenizde fayda var.
Berlin’de A, B ve C olmak üzere 3 farklı toplu taşıma bölgesi bulunuyor.
-A Bölgesi – Berlin’in merkezindeki (Ringbahn) tüm mahalleleri kapsar.
-B Bölgesi – Ringbahn dışındaki ve Berlin’in merkezindeki mahalleleri kapsar.
-C Bölgesi – Berlin’ın dışındaki Berlin Brandenburg Havalimanı, Potsdam ve Oranienburg gibi bölgeleri kapsar.
Mitte, Alexanderplatz, Tiergarten, Kreuzburg, Kurfürstendamm, Unter den Linden, Friedrichstr gibi Berlin’in popüler merkezlerinin hepsi A bölgesi içinde bulunur. Eğer şehir içinde gezecekseniz A bölgesi biletleri sizin için yeterli olur. Ancak Berlin Brandenburg Havalimanı C Bölgesinde bulunduğu için havalimanında şehir merkezine giderken C Bölgesi bileti satın almak zorundasınız aksi halde kontrol edildiğinde 60 euro para cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Ayrıca Berlin’de toplu ulaşım 0-6 yaş aralığındaki çocuklara ücretsiz olup, 6-14 yaş aralığındaki çocuklara indirimli bilet imkanı sunuyor. 14 yaşından büyük herkesin tam bilet alması gerekiyor.
Berlin’de Bilet Aldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Berlin metrolarına geçiş için herhangi bir bilet basıp ya da okutup geçebileceğiniz turnike bulunmuyor. Bunun yerine istasyonlarda bilet damgalama makinaları bulunuyor. Satın aldığınız bileti sarı ya da kırmızı renkte olan bu makinalardan damgalattıktan (valid) sonra geçerli olarak kabul ediliyor ve geçerlilik süresi o andan itibaren başlıyor.
İstasyonlarda turnike ya da görevli bulunmasa da trenlerin içerisinde bilet kontrolü yapan görevlilere rastlamak oldukça olası. Bilet kontrolü sırasında tren vagonlarının kapısını da kapattıkları için bilet almayanların ceza yemekten kaçması gibi bir durum da bulunmuyor.
Berlin ulaşımında kullandığınız bilet tarihi geçmiş ya da valid edilmediyse 60 euro para cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bilet satın aldıktan sonra makinalardan biletinizi valid ettirmeyi sakın ama sakın unutmayın.
Berlin Ulaşım Bilet Türleri
Berlin Tek Yön Ulaşım Bileti Ücreti 2024
Tek yön biletler satın alındığı bölgeye göre valid edildikten sonra 120 dakika boyunca geçerlidir.
- A ve B Bölgelerinde geçerli tek yön bilet 3,50 Euro,
- B ve C Bölgelerinde geçerli tek yön bilet 4,00 Euro
- A-B-C Bölgelerinde geçerli tek yön bilet 4,40 Euro’dur.
Berlin 24 Saatlik Ulaşım Bileti Ücreti
24 saatlik ulaşım biletleri valid edildikten sonra 24 saat boyunca geçerlidir.
- A ve B Bölgelerinde geçerli tek yön bilet 9,90 Euro
- B ve C Bölgelerinde geçerli tek yön bilet 10,40 Euro
- A-B-C Bölgelerinde geçerli tek yön bileti 11,40 Euro’dur.
Berlin Welcome Card Ücreti 2024
Berlin’de toplu taşımayı sık kullanmayı planlıyorsanız Berlin Welcome Card almanızı öneririm. 48 ve 72 saatin yanı sıra 4-5 ve 6 günlük çeşitleri de bulunuyor.
- 48 saatlik Berlin Welcome Card (A ve B Bölgelerinde geçerli) 26,00 Euro,
- 48 saatlik Berlin Welcome Card (A-B-C Bölgelerinde geçerli) 31,00 Euro’dur.
Harika bir rehber teşekkürler
Çok ayrıntılı ve güzel bir paylaşım olmuş.Teşekkürler..