Bu sene daha önce hiç yapmadığım kadar baharda tatil yapma fırsatı yakaladım. Hazır kalabalıklar artmamış, sıcak hava bastırmamışken mini bir Ege turuna daha çıkmaya karar verdim. İlk durağım güzeller güzeli Bozcaada oldu. Nasıl özlemişim, anlatamam! Feribot iskeleye yanaşırken başlayan heyecanım uzun süre geçmedi… Bozcaada’nın ayrı bir büyüsü olduğuna inananlardanım. Havasından mıdır, suyundan mıdır bilmiyorum ama buraya her gelişimde pozitif enerjiyle doluyorum. Heredot Bozcaada için “İnsanlar uzun ömürlü olsun diye yaratılmış” der… Ne kadar da haklı, insan burada yaşlanır mı hiç? Hadi gelin, Bozcaada gezi planı yaparken sizlere yardımcı olabilecek Bozcaada gezi rehberi yazımla adayı daha yakından tanıyalım.
Bozcaada seyahatimi bu sefer uzun tutmaya çalıştım ve adada dolu dolu bir hafta geçirdim. Yetti mi, tabii ki hayır… Bana kalsa aylarca burada yaşayabilirim. Yavaş yaşamı seviyorsanız eminim Bozcaada sizin de vazgeçilmeziniz olacak… Burada herkes birbirini tanıyor, selamsız geçip gitmek yok. Ayak üstü sohbetler uzayıp gidiyor. Kimsenin bir yere yetişme telaşı bulunmuyor, işe yürüyerek ya da bisikletle gidiyorlar. Ve belki de en önemlisi doğal besleniyorlar. Domatesin kokusu bile farklı olur mu? Bozcaada’daysanız olur. Zeytinyağları, reçelleri, peynir ve zeytinleri en doğalından sofraları süslerken sabah kahvaltılarını da unutulmaz kılıyor.
Kahvaltınızı yaparken yanınıza usulca sokulan kargalardan sakın korkmayın. Onlar Bozcaada’nın simgesi ve ayrı bir özellikleri var: buz mavisi gözleri. Tenedos kargaları öyle meşhur ki hediyelik eşyalarda bile kendilerine yer bulmuşlar. Yollarda size eşlik eden keçiler, sokakları gezerken size arkadaşlık eden kedi ve köpekler Bozcaada’nın sevimli sakinleri arasında. İnsanlarla birlikte bu güzel havayı paylaşıyorlar. Hadi gelin, sizinle birlikte ada havası almaya gidelim!
Bozcaada Nerede?
Yazının İçindekiler
Bozcaada ulaşım konusuna geçmeden önce konumu hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Bozcaada Marmara Bölgesi’ndeki Çanakkale iline bağlı bir ada. Ege Denizi’nde Gökçeada‘dan sonra ikinci büyük ada olan Bozcaada ülkemizde köyü olmayan tek ilçe konumunda.
Bozcaada’ya Nasıl Gidilir?
Maalesef Bozcaada’ya ulaşım biraz zahmetli, ama bu durum ada aşkının önüne geçemiyor. Sadece hafta sonu tatili için İstanbul’dan her yıl on binlerce kişi soluğu Bozcaada’da alıyor. Bozcaada’ya ulaşım sadece feribotlar ile sağlanıyor. İstanbul’dan Bozcaada’ya gitmek için Lapseki, Eceabat ya da Kilitbahir’den feribotlara binerek öncelikle Çanakkale’ye ulaşım sağlayabilirsiniz. Çanakkale’den Geyikli’ye yaklaşık bir saatlik kara yolculuğu sonrası her saat başı hareket eden feribotlar ile adaya yarım saatte varabilirsiniz. Yaz döneminde Bozcaada feribot seferlerinin oldukça yoğun olduğunu unutmayın, bu nedenle biletinizi önceden alıp dönüş rezervasyonunuzu yaptırın. Yoksa saatleriniz beklemekle geçebilir. İstanbul’dan Bozcaada’ya araba ile diğer bir ulaşım alternatifi ise Yenikapı-Bandırma hızlı feribotunu kullanmak. İki saate yakın yolculuk sonrası Lapseki-Çanakkale-Geyikli güzergahını izleyebilirsiniz. Yenikapı Bandırma feribot ücretleri diğerlerine göre biraz daha yüksek ve sefer sayısı az. Bozcaada’ya ulaşım konusunda kapsamlı bir yazı hazırladım. Bozcaada ulaşım rehberi yazımda detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
Bozcaada İçi Ulaşım
Bozcaada içi ulaşım tatilden beklentinize göre şekilleniyor. Eğer “sadece merkezde takılmak bana yeter” derseniz arabasız çok rahat gezebilirsiniz. Adanın merkezi küçücük, bir saatte her yeri bitirebilirsiniz. Konaklayacağınız yeri de merkezde seçerseniz yazın park yeri bulma sorunundan kurtularak rahat bir tatil geçirebilirsiniz. Ama gelin görün ki, Bozcaada sadece merkezden ibaret değil. Keşfedilmeye değer harika güzelliklerle dolu. “Ada havasını tamamen solumak ve denize girmek istiyorum” derseniz araba şart, çünkü mesafeler bayağı uzak. Arabanız yoksa denize gitmek için minibüsleri tercih edebilirsiniz.
Bozcaada minibüsleri Mayıs-Eylül ayları arasında Ayazma Plajı ve Habbele Koyu’na sefer düzenliyor. Kalabalık arttıkça adanın en güzel koylarından biri olan Akvaryum koyuna, Tuzburnu ve Beylik koyuna da minibüs seferleri başlıyor. Bozcaada minibüs durağı merkezde, Bozcaada Kalesi’nin önünde bulunuyor. Yazın daha yoğun olduğu için sık aralıklar ile kalkan minibüsler ile plajlara ortalama 30 dakikada ulaşabilirsiniz. Bozcaada minibüs ücretleri 2018 yılı için kişi başı 7 TL. Sabah saatlerinde sefere başlayan minibüsler akşam üstüne kadar yolcu taşımaya devam ediyor. Bozcaada gün batımı izlemek için Polente Feneri’ne de minibüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Ada’nın merkezinde dört-beş taksinin hizmet verdiği bir taksi durağı da bulunuyor. Eğer kalabalıksanız taksici ile anlaşıp ada turu yapabilir veya koylara taksi ile gidebilirsiniz. Fiyatlar 35-40 TL’den başlıyor.
Bana sorarsanız Bozcaada’yı keşfetmenin en kolay ve zevkli yanı motorla gezmek. Bu gezimi farklı kılan da bu oldu. Adayı baştan başa motorla gezdik. Tabir-i caizse adım atılmadık yerini bırakmadık. Aldık rüzgarı arkamıza her gün farklı bir koya gittik, üzüm bağlarını gezdik, araba ile girmenin yasak olduğu Göztepe’de manzaraya karşı kahvaltı bile yaptık:) Bence motor en çok adalara yakışıyor, trafik de olmayınca yolun nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz bile. Ehliyetiniz varsa adada motor kiralayabileceğiniz yerler mevcut. Bi’ düşünün derim:)
Bozcaada’ya Ne Zaman Gidilir?
Bana kalırsa Bozcaada’nın en keyifli dönemleri Mayıs, Eylül ve Ekim ayları. Kalabalıktan uzak, sadece Ada sakinleri ve siz… Son yıllarda yaz tatiline karşı fazla önyargılı olmaya başladım. Siz ne düşünüyorsunuz bilmiyorum ama yer kapma savaşlarının olduğu ortamlarda tatil yapma fikrinden epeydir uzağım. Bodrum’a ve Antalya’ya bile sırf bu yüzden bahar aylarında gidiyorum. Telaşsız, sakin ve dingin bir tatil yapmak için… Adı üstünde tatil bu, yemek yemek için sıra bekleyeceksem, gürültüden uyuyamayacaksam, dönüş yolunda saatlerimi harcayacaksam tatilin ne anlamı kaldı ki?
Bozcaada’ya hiç yazın gitmedim, hep en sakin dönemlerini gördüm. Bu yüzden belki de bu denli keyif aldım. Eğer vakit sıkıntınız yoksa ilkbahar ve sonbahar ayları Ada’nın havasını solumak için en ideal dönemler. Ben sakinlikten sıkılırım, bana eğlence ve hareket gerek derseniz bu sene üçüncüsü düzenlenecek olan Bozcaada Caz Festivali tam size göre. Bu yıl 19-20-21 Temmuz 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Bozcaada Caz Festivali ile açık havada caz müziğin tadını çıkarabilir, farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Bozcaada Caz Festivalı Ada’nın en güzel yerlerinden biri olan Ayazma Manastırı’nda…
Bozcaada’ya yazın gelirseniz doya doya denize girebilirsiniz, neden mi? Çünkü denizi gerçekten çok soğuk ve ben daha ılık hali ile bir türlü tanışamadım. Ama şikayet etmek yok, kumsalda oturup dalga seslerini dinlemek bile başlı başına bir keyif. Bozcaada’nın en güzel dönemi ise hiç şüphesiz bağbozumu zamanı. Her yıl Eylül ayının başında düzenlenen Bağ Bozumu Festivali ile ada çok farklı bir havaya bürünüyor. Üzümler toplanıyor, şarkılar söyleniyor, ada panayır yerine dönüyor. Fırsatınız olursa kaçırmayın derim.
Bozcaada’da Nerede Kalınır?
Bozcaada ulaşım ile birlikte en fazla merak edilen konulardan bir diğeri Bozcaada konaklama konusu. Bozcaada’ya arabasız gelirseniz en uygun konaklama yeri adanın merkezi. Türk ve Rum mahallelerinde yer alan işletmelerin bir çoğu pansiyon veya butik otel. Bozcaada konaklama için merkezi tercih ederseniz restoranlara ve plajlara ulaşım konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Bozcaada otelleri konsept olarak farklılık gösterse de birçoğu oda-kahvaltı şeklinde hizmet veriyor. Gümüş Otel, Yeldeğirmeni Otel, Eftelya Otel, Apollon Otel, Mylos Otel, Lavinya Otel, Rüzgargülü Otel en çok tercih edilen Bozcaada otelleri arasında yer alıyor. Bozcaada otel fiyatları sezona bağlı olarak değişmekle birlikte gecelik ücreti 150 TL ile 400 TL arasında değişebiliyor.
Bozcaada’da Konaklama: Bozcaada Pansiyonları
Bozcaada pansiyonları adada konaklamak isteyenler için bir diğer tercih. Adanın hem merkezinde hem de Rum mahallesinde çok sayıda pansiyon seçeceği bulunuyor. Bozcaada Pansiyon, Ergin Pansiyon, Kale Pansiyon, Martı Pansiyon, Dafne Pansiyon Bozcaada pansiyonlarıdan sadece birkaçı. Hatırlatmakta fayda var, Bozcaada pansiyonları az odaya sahip olduğu için rezervasyonunuzu mutlaka seyahatinizden en az bir ay önce yapmanızı öneririm. (yaz dönemi için)
Bozcaada konaklama planınız için Airbnb‘ye de göz atmanızı tavsiye ederim. Bozcaada günlük kiralık ev konusunda pek çok seçenek sunuyor. Özellikle kalabalık arkadaş grubunuzla gitmeyi düşünüyorsanız ev kiralayabilir, konaklama ücretini aşağılara çekebilirsiniz. Airbnb’de evde veya otelde oda kiralama imkanınız da mevcut. Siz de Bozcaada seyahatinizde Airbnb tercih etmeyi düşünüyorsanız buradan yeni üyelik oluşturarak ev rezervasyonunuzda 130 TL tutarında indirim kazanabilirsiniz.
Bozcaada Bağevi
Yeşillikler içerisindeki Bozcaada bağ evleri ise adada üçüncü konaklama seçeneği. Patiska Bağ Evi, Karadut Bağ Evleri, Nar Bağ Evi, Harmani Tatil Çiftliği doğanın kucağında konaklayabileceğiniz bağ evlerinden sadece birkaçı. Zeytin ağaçları arasında kahvenizi yudumlarken kuşların melodisine kulak verebilir, birkaç gün de olsa şehir hayatının yarattığı yorgunluğu üzerinizden atabilirsiniz. Bağ evleri merkezden uzak ve fiyatları merkezdeki otellere oranla biraz daha yüksek. Bozcaada’ya Haziran-Eylül arası gelmeyi düşünüyorsanız konaklama ücretleri artış gösteriyor. Bir diğer handikap ise yer bulma sorunu. Yaz dönemi için rezervasyonunuzu birkaç ay önceden yaptırmayı ihmal etmeyin.
Bozcaada Kamp
Bozcaada kamp yapmak isteyenlerin de fazlasıyla tercih ettiği adalardan biri. Özellikle öğrenciler ya da düşük bütçeli seyahat etmek isteyenler için kamp en ideal seçenekler arasında. Bozcaada’da kamp yapmak istiyorsanız adada bir tek kamp alanı var: Bozcaada Camping. Sulubahçe mevkiinde yer alan kamp alanına kendi çadırınızı getirebileceğiniz gibi oradan da kiralama şansınız bulunuyor. Bozcaada Camping için çadırınızı kendiniz getirirseniz kişi başı ücret 55 TL, buradan kiralarsanız kişi başı ücret 70 TL. Elektrik, su, WC, internet ve buzdolabı kullanımı ise ücretsiz. Karavan tatili yapma imkanınız da mevcut.
Bozcaada’da Kaç Gün Kalınır?
Bozcaada’ya ilk gelişimde iki gün kalmıştım, sonraki gelişlerimde süreyi biraz daha uzun tutmaya çalıştım. Bu seyahatimde ise bir hafta kalarak adanın tadını doyasıya çıkardım. Eğer adaya ilk kez gelecekseniz en az iki ya da üç gece konaklamanızı öneririm. Evet, adanın merkezi küçük. Yarım günde bile kolaylıkla gezebilirsiniz. Ancak koyları, bağları, birbirinden güzel mekanları derken iki-üç gün bile yeterli gelmediğini göreceksiniz. Buranın havasına kendinizi kaptırınca şehir hayatına geri dönmek çok zor… İyi bir planlama yaparsanız yarım gününüzü merkezde gezilecek yerlere ayırabilir, sonraki günlerde Bozcaada plajlarında keyif yapabilirsiniz. Bir akşam üstünüzü Polente Feneri’nde gün batımına ayırmayı ise sakın unutmayın.
Bozcaada Gezilecek Yerler
Bozcaada’ya gelmek için neden çok, bahane yok! Bozcaada’da görülecek yerleri iki günde bitirip sonra adanın keyfini doyasıya çıkartabilirsiniz. Herkesin önceliği tabii ki farklı. İşte, benim gözümden Bozcaada gezilecek yerler & Bozcaada’da yapılabilecekler ve favorilerim…
Rum Mahallesi’nde Fotoğraf Turuna Çıkın
Adanın ilçe merkezi Türk ve Rum mahallesi olmak üzere ikiye ayrılıyor. Sokakları dolaşırken küçük bir sahil kasabasındaymış gibi hissediyorsunuz. Rengarenk panjurlar ve çiçeklerle bezenmiş evlerle Rum mahallesi çok daha canlı ve nostaljik. Her kapının önünde fotoğraf çektirir mi bir insan:) Söz konusu Bozcaada evleri ise çektirir. Rum mahallesinin ara sokaklarını gezerken elinizden fotoğraf makinenizi düşürmeyeceğinizden eminim! Mahallenin girişinde renkli dekorasyonları ile meyhane ve restoranlar göze çarpıyor. Yaz akşamlarında iğne atsanız yere düşmeyen bir kalabalığın hakim olduğu sokaklar bahar aylarında öyle keyifli ki… Sokaklarda sadece biz ve bize eşlik eden sevimli kediler var.
Rum mahallesini gezerken karşınıza bir kilise çıkıyor. Rum Ortodoks Kilisesi olan Meryem Ana Kilisesi adada ibadete açık olan tek kilise. 1869 yılında inşa edilen kilisenin içini ziyaret etme şansı bulamadık. Çünkü sadece Pazar günü ayinlerde açıkmış.
Eski Rum evlerinin bir çoğu günümüzde pansiyona çevrilmiş durumda. Sokakları dolaşırken hayranlıkla baktığınız birçok evde konaklama fırsatı bulabilirsiniz. Geçmişte Rumların ve Türklerin bir arada yaşadığı Bozcaada’da şu an Rum nüfusu öylesine az ki, nereden baksanız 30’u geçmiyor.
Rum mahallesini gezdikten sonra soluklanmak için Çınaraltı Çay Bahçesi’ne uğrayabilir, çayınızı yudumlarken püfür püfür esen rüzgarla serinleyebilirsiniz. Rum mahallesini yarım saatte rahatlıkla gezebilirsiniz, ancak fotoğraf işin içine girdiğinde bir saatte bile ayrılmak oldukça zor 🙂
Bozcaada Kalesi’nde Zaman Yolculuğuna Çıkın
Feribottan adaya yanaşırken tüm heybeti ile sizi selamlar Bozcaada Kalesi. Deniz, kum, güneş üçlüsünde çoğunlukla unutulur, yanından gelip geçilir. Ama vaktiniz varsa güzel Bozcaada’yı bir de kaleden görmelisiniz. Ülkemizin en iyi korunmuş kalelerinden biri olan Bozcaada Kalesi Truva Kralı Priamos tarafından kente yapılan saldırıları önleme amacıyla yapılmış. O dönemki adı ile Tenedos Kalesi (Bozcaada’nın mitolojik ismi) Venedikliler tarafından yıkılarak tekrar inşa edilmiş. Ancak kale Venedikliler ve Cenevizliler arasında sürekli bir anlaşmazlığa sebep olmuş. Kalenin surları yıkılmış ve tamamen kullanılamaz hale getirilmiş. Fatih Sultan Mehmet Dönemi’nde Osmanlı Devleti hakimiyetine geçen Tenedos Kalesi tekrar inşa edilse de bu sefer İngilizler ve Ruslar Bozcaada’yı ele geçirip kaleyi yıkmışlar. II. Mahmut Dönemi’nde kapsamlı bir onarım gören kalenin 1915’te kimi kısımları tahrip olsa da görülmeye değer tarihi değerlerden biri.
Osmanlı ve Rumlara ait eski mezar taşları, amforalar, Apollon’a adanmış tapınak kalıntıları, sadaka taşı kalede görebileceğiniz tarihi eserler arasında yer alıyor. Eserlerin yanı başında bilgiler edinebileceğiniz panolar yer alıyor. Cephanelik, camii, revir ve kışla bölümü ise günümüze kadar maalesef ulaşamayan bölümler arasında. Bozcaada Kalesi giriş ücreti öğrenci için 3 TL, tam 5 TL (2018). Tarihi yapılara meraklıysanız tavsiye ederim.
Göztepe’de Eşsiz Manzara Eşliğinde Kahvaltı Yapın
Uzun zamandır aklımdaydı, Göztepe ile tanışmak bu gelişime kısmet oldu! Göztepe Bozcaada’nın en yüksek noktası. Bu da demek oluyor ki adaya hakim konumda harika saatler sizi bekliyor:) Göztepe’ye ulaşım sadece araç ve motosikletle sağlanıyor. Ancak son birkaç yıldır araç ile bir noktaya kadar gelebiliyorsunuz, sonrasını yürüyerek devam etmeniz gerekiyor. Dik bir yokuş olduğu için biraz zorlanabilirsiniz ancak sonrasında sizi harika bir manzaranın beklediğini unutmayın.
Biz motorla geldiğimiz için yukarıya kadar çıkabildik. Burada sadece bir tane bank yer alıyor. Zamanlama açısından şanslıydık, bizden başka kimse yoktu 🙂 Buraya gelmeden Tarihi Veli Dede fırınından taze taze poğaça ve simitlerimizi aldık, sabah kalkar kalkmaz çayımızı demledik ve termosumuza koyduk. Önümüzde Çayır Plajı, engin bir deniz ve ileride Yunan Adaları manzarası… Bir sabah kahvaltısı daha ne kadar güzel olabilir ki?
Göztepe’ye Bozcaada gün batımı için de gelebilirsiniz. Polente Feneri ile birlikte Bozcaada’da gün batımının en güzel izlenebileceği yerlerden biri de burası. Ayazma yoluna giderken sağa ayrılan yolu takip ederek Göztepe’ye 20 dakikada ulaşabilirsiniz. Eğer araçla gelecekseniz 20 dakikalık yürüyüşle kendinizi manzaranın kucağında bulabilirsiniz. Göztepe’nin tek olumsuz yanı biraz fazla esiyor, giderken yanınıza şal ve hırka getirmeyi unutmayın.
Üzüm Bağları’nda Keyifli Bir Yürüyüşe Ne Dersiniz?
Üzüm kokulu Bozcaada’da yapabileceğiniz en güzel aktivitelerden biri de bağ yolu yürüyüşü. Bozcaada’da bağcılık yüzyıllardır devam ettirilen bir gelenek. Bir zamanlar tüm geçimini bağcılık ile sürdüren adanın neredeyse yarısı alabildiğine üzüm bağları ile çevrili. Eğer aracınız varsa adayı turladığınızda yemyeşil üzüm bağları arasında kısa bir mola verebilir, birbirinden güzel bağ evlerini fotoğraflayabilir, “burada yaşamak ne güzel olurdu” diye düşlere dalabilirsiniz.
Bozcaada’da üzümün yetişmesine imkan tanıyan ve bu denli lezzetli olmasını sağlayan etmen ise adanın kuzey rüzgarlarına açık olması. İklim yapısı ve toprak özellikleri sayesinde Bozcaada’ya özgü üzüm çeşitlerinin yanı sıra Merlot, Syrah, Cabarnet gibi üzüm türleri de yetiştiriliyor. Eğer şaraba meraklıysanız ve kendinizi bir süreliğine Toskana’da hissetmek istiyorsanız Bağ Yolu Yürüyüş Rotası’na uğrayabilirsiniz.
1 kilometre uzunluğundaki bağ yolunu yürüyerek gezebileceğiniz gibi yeşillikler arasında bisiklet sürmenin tadını çıkarabilirsiniz. Bu sene Bozcaada Belediyesi tarafından yenilenen tabelalar ile bağ yolu rotası çok daha bilgi verir hale getirilmiş. Tabelalarda hangi üzüm türünün nerelerde yetişebildiği, rengi, aroması, ne zaman olgunlaştığı ve özellikleri konusunda kapsamlı bilgiler bulabilir, şarap seçiminde bu bilgileri göz önünde bulundurabilirsiniz.
Bozcaada’ya özgü üzüm türleri Çavuş, Karalahna, Vasilaki ve Kuntra. (Aşağıda yer alan Bozcaada’da alışveriş bölümünde şarap alışverişi konusunda daha ayrıntılı olarak bahsettim.) Bağ yolu rotasının iki ayrı girişi bulunuyor. Birincisi Ayazma Plajı’na giderken Sulubahçe Oteli’nin önünde, ikincisi ise mesire alanına giderken sol tarafta karşınıza çıkıyor. Eylül ayının başında gelirseniz üzümlerin olgunlaşmış halini yakından görebilir, nefis fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.
Bozcaada Plajları’nda Denizin ve Güneşin Tadını Çıkarın
Her ne kadar suyu çivi gibi olsa da bu Bozcaada plajlarından geri kalacağız anlamına gelmesin. Turkuaz rengi denizi ve bakir koyları fazlasıyla cezbedici. Bozcaada plajları arasında en fazla tercih edilen Ayazma Koyu olsa da keşfedilmeye değer birçok koy sizleri bekliyor. Tuzburnu, Çayır Plajı, Beylik Koyu, Habbele, Sulubahçe, Akvaryum Koyu Bozcaada’da denize doyabileceğiniz adresler arasında yer alıyor. Mayıs sonunda açılan deniz sezonu ekim ayına kadar devam ediyor. Bozcaada plaj ve koylarını harita eşliğinde anlattığım kapsamlı Bozcaada Plajları yazısını okuyabilirsiniz.
Bozcaada Gün Batımı: Polente Feneri
“Dünyadaki yüzbin şehrin her birinde güneş benzersiz şekilde batıyor. Sadece bir defa buna şahit olmak için seyahat etmeye değer” demiş Ryu Murakami, ne de güzel ifade etmiş. Adanın batısındaki Polente Feneri ve yanı başındaki rüzgar gülleri şüphesiz Bozcaada’nın en meşhur yeri. Biz de adaya her gidişimizde olduğu gibi geleneği sürdürdük ve bir akşam üzerimizi gün batımını izlemeye ayırdık.
Rüzgar güllerine gitmeden önce Talay’dan kırmızı şarabımızı aldık, Bo’boz’a uğrayarak sandviçlerimizi yaptırdık. Örtümüzü ve şarap bardaklarımızı da yanımıza almayı ihmal etmedik. Yerler taşlık olduğu için aracınızla gelirseniz katlanabilir sandalyenizi yanınıza almanızı tavsiye ediyorum.
Saat 19.00 gibi yola çıktıktan 20 dakika sonra nefes kesen manzaraya ulaşmıştık bile… Polente Feneri yaz aylarında fazlasıyla rağbet görüyor. Eğer arabasız geldiyseniz Haziran-Eylül ayları arasında merkezden kalkan minibüsler ile buraya ulaşım sağlayabilirsiniz. Tabii yoğunluğu göz önüne almalısınız.
Bozcaada’nın diğer bir özelliği burada gördüğünüz rüzgar türbinlerinden elektrik elde ediliyor olması. Hem de öyle azımsanacak bir rakam değil, ada tüketiminin 30 kat fazlası üretiliyor. Türbinlerin bir tanesi bile adanın enerji ihtiyacını karşılamaya yetiyor. Güneş veda etmeye hazırlanırken uzun süre hafızanıza kazınacak bir manzarayı da beraberinde getiriyor. Eğer Bozcaada’yı bu ilk ziyaretiniz olacaksa yapılacaklar listenize mutlaka Polente’de gün batımını izlemeyi ekleyin derim. Şarabınızı yudumlarken usul usul esen rüzgar iyot kokusuyla birleşince adaya aşık olmamak elde değil…
Seramik Yapımına Katılarak Yeteneklerinizi Sergileyin
Deniz, kum, güneş nereye kadar! Bozcaada seyahatinize biraz da farklı deneyimler eklemek isterseniz merkezdeki Atölye Miskin’e yolunuzu düşürebilirsiniz. Burası tam bir seramik cenneti. Renk renk, model model bardaklar, tabaklar ve ev eşyaları ile aradığınız her türlü hediyelik eşyayı burada bulabilirsiniz. Ama burayı özel kılansa kendi seramiğinizi hazırlayıp hatıra olarak alabiliyor olmanız. Hem de ücretsiz.
Bozcaada’daki son günümüzde fırsat bu fırsat deyip, el sanatları konusunda üstün yeteneklerimi (!) sergilemek için önlüğü taktım ve başladım seramik tabağımın hazırlıklarına… Küçük parçalar halinde kopardığım hamurları seramik kabının tamamına yerleştirdim, birbirine yapışmaları için elimle şekil verdikten sonra seramiğin her tarafını su ile ıslattığım süngerle sildim. Beş dakika kadar kurumasını bekledikten sonra kalıptan çıkan seramik tabak fırınlanmak üzere raftaki yerini almıştı:) Kafa dağıtmak ve eğlenceli bir saat geçirmek için seramik yapımı birebirmiş, aklınızda bulunsun.
Bozcaada Yeme-İçme Rehberi
Damak çatlatan kurabiyeleri, meşhur Ege otları, tadına doyulmaz meze ve deniz ürünleri, bir kadehin asla yetmeyeceği şarapları, mis kokulu domatesi, ev yapımı reçelleri ile Bozcaada’da mide ziyafetine hazır olun! İster Rum Mahallesi’ndeki renkli restoranlarda ada akşamlarınıza keyif katın, isterseniz denize karşı rakı-balığın tadını çıkarın, isterseniz çay bahçesinde oturarak gazetenizi okuyup çayınızı yudumlayın. Bozcaada’da damak tadınıza uygun bir yer mutlaka bulacaksınız. Tek olumsuz yanı fiyatların İstanbul ile yarışır düzeyde olması. Hem sezonun kısa olması hem de ada olmanın getirdiği şartlar nedeniyle yeme-içme fiyatlarının biraz yüksek olduğunu bilmelisiniz. Daha kapsamlı bilgiler için Bozcaada yeme içme rehberi yazıma göz atabilirsiniz.
Bozcaada’da Alışveriş
Bozcaada’da alışveriş denince akla ilk olarak yörenin üzümlerinden yapılan şaraplar geliyor. Bozcaada’dan şarap almak isterseniz Corvus, Talay, Çamlıbağ, Ataol ve Amadeus’un satış mağazalarına uğrayabilirsiniz. 2013 yılında çıkartılan yasa gereği daha önceleri Bozcaada’da şarap tadımı içkiye özendirildiği gerekçesiyle maalesef yasaklandı. Biz bu ziyaretimizde şaraplarımızı Corvus ve Talay’dan aldık. Eğer beyaz şarap seviyorsanız Vasilaki ve Çavuş’u deneyebilirsiniz. Kırmızı şarap tutkunuysanız Karalahna ve Kuntra Bozcaada’nın en çok tercih edilen şarapları arasında yer alıyor.
Talay şaraplarının fiyatları Corvus’a göre daha uygun. Karalahna, Kuntra, Çavuş, Vasilaki şarapları 25 TL. (2018) Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir 35 TL, Karasakız Pembe ise 50 TL. Ben genellikle tercihimi Vasilaki ve Kuntra’dan yana kullanıyorum. Vasilaki kolay içimli ve aromalı bir şarap. Kuntra da tatlı şarap sevenler için ideal lezzete sahip. İsmini Bozcaada’nın meşhur kargalarından alan Corvus daha geniş bir şarap seçkisine sahip. Ev şarapları 35 TL’den başlarken Karga’lar 44 TL, Bornova misket 66 TL, Syrah 2011 87 TL. (2018 fiyatları)
Şarap düşkünleri için Bozcaada’da harika bir mağaza var: Şarap Takıları. Mağaza sadece şarap aksesuarlarına yoğunlaşmış. Şarap kadehlerinden magnetlere, açacaktan karafa yüzlerce farklı aksesuar burada sizleri bekliyor. Fiyatlar da gayet uygun, magnetler 5 TL, şarap kadehleri 14 TL, karaflar 20 TL. Şarap Takıları mağazası Meryem Ana Kilisesi’nin biraz ilerisinde yer alıyor.
Su kabaklarından lambaları yakından incelemek isterseniz Kargabak, rengarenk takılar ve özel tasarım ürünler için Aki Gift Shop, hayranlık uyandıran seramik tasarımlar için Noah, Atölye Miskin ve Sayfiye, kitap tutkunuysanız Bozcaada Kitapçısı listenize ekleyebileceğiniz adresler arasında. Ev yapımı reçellerle birlikte zeytinyağı, damla sakızlı Türk kahvesi, Ada kurabiyesi ve daha birçok lezzeti Bozcaadalı Veli Dede’nin satış mağazasında bulabilirsiniz. Veli Dede’nin adada iki tane mağazası bulunuyor. Birincisi Cumhuriyet Meydanı’nda kendisine ait fırının yanında, ikincisi Atatürk Caddesi’nde Kahverengi Roastery’nin içerisinde. Çınaraltı Çay Bahçesi’nin içerisinde satılan Gökçeada’nın meşhur efi badem kurabiyesi ise bu gezimin en harika keşiflerinden biri oldu.
Uygun fiyatlı hediyelik eşyalar için rotanızı Cumhuriyet Meydanı’ndaki stantlara çevirebilir, magnetten ev süslerine kadar geniş seçkide alışverişinizi yapabilirsiniz. (4 magnetin fiyatı 10 TL.) Bozcaada’nın Çarşamba pazarına denk gelirseniz mis kokulu domateslerin tadına bakabilir, adanın meşhur domates ve gelincik reçellerinden satın alabilirsiniz. Küçük boy reçellerin fiyatı 5 TL, büyük boy reçeller ise 10 TL.
Bozcaada Gece Hayatı
Nisan, mayıs aylarında Bozcaada’ya gelirseniz sakin bir gece hayatı ile karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksek. Mendirek’te çay&kahve içip kısa bir yürüyüşe çıkabilir, huzurlu gecelerin keyfini sürebilirsiniz. Sezonun açılması ile birlikte adada gece hayatı da hız kazanmaya başlıyor. Bakkal ile birlikte Polente Bar, Salhane ve Fuska Bozcaada gece hayatının uğrak durakları arasında yer alıyor. Tercihiniz arkadaşlarınızla birlikte rakı-balık keyfi yapmaksa Rum Mahallesi’ndeki meyhaneler ile birlikte deniz kenarındaki restoranları tercih edebilir, felekten bir gece geçirebilirsiniz. Ada’m, Sandal, Cabalı Meyhane, Simyon Meyhane, Asmalı Meyhane, Battı Balık, Asma 6 Bozcaada akşamlarına renk katan mekanlardan sadece birkaçı. Yaz döneminde yoğunluk oldukça fazla olduğu için rezervasyon yaptırmayı unutmayın.
Bozcaada Notları
- Bozcaada Müzesi’ni gezmeyi çok istiyordum, ancak ne zaman gitsek kapalıydı. Eğer denk gelirseniz ziyaret edebilirsiniz. Müze Rum Mahallesi’nde Bakkal’ın tam karşısında bulunuyor.
- Adada her türlü ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz birçok market var. Ancak Çınarlı Çarşı Caddesi’ndeki Adakale içlerinden en iyisi. Adeta küçük bir Migros, ne ararsanız var.
- Bozcaada’da sadece bir tane benzinlik bulunuyor. Ayazma Koyu’na giderken sağ tarafta Opet’i görebilirsiniz.
- Haziran-Eylül ayları arasında adanın merkezi trafiğe kapandığı için rahatça dolaşabilirsiniz. Araba ile gelirseniz sadece ana yolları kullanabiliyorsunuz.
- Adada her bankanın ATM’si yok. Ziraat Bankası, Garanti, Akbank, Yapı Kredi ve İş Bankası’nın ATM’leri ile birlikte PTT’nin de bir şubesi bulunuyor.
- Sonbahar ve ilkbahar aylarında adanın poyrazı sert esiyor, yanınıza mutlaka kalın kazak ve hırka alın. Özellikle akşamları oldukça serin olabiliyor.
- Adada denize rahatça girmek için deniz ayakkabınızı getirmeyi unutmayın. Koyların birçoğu taşlık.
- Bozcaada’da hemen her mağazada ve restoranda mor rengiyle büyüleyen bir çiçek karşınıza çıkıyor. Adanın simgelerinden biri olan Amaranda çiçeği bahar aylarında en çok Tuzburnu’nda yetişiyormuş. Ada halkı taze taze topladıktan sonra isteyenlere satıyor, destesi 15 TL. Kurutulunca renginden bir şey kaybetmemesi ise en büyük özelliği…
- Bozcaada’ya gelmişken zamanınız varsa bizim gibi Assos, Çanakkale ve Kaz Dağları gezisi yapabilir, seyahatinizi farklı deneyimlerle taçlandırabilirsiniz.
*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.
*Yazı veya konuyla ilgili kafanıza takılan bir şey mi var? Düşüncelerinizi yorumlara yazarsanız çok sevinirim:)
Bozcaada’ya bu yıl mayis ayında gittim eylül u de merak ediyorum yaz sonu tam kafa dinleme yeri
Eylül’ü de çok güzeldir, bağ bozumu zamanı keyfine doyum olmaz:)
Bozcaada ile ilgili okuduğum en güzel yazıyı hazırlamışsınız, hem tebrikler hem teşekkürler. Eylül ayına, bağ bozumuna göre plan ve rezervasyon yapmıştım zaten, ancak otobüs ya da araba/motor konusunda kararsızdım. Az önce feribot biletimi aldım 🙂 Tüm gezileriniz gönlünüzce olsun, selamlar.
Çok teşekkür ederim, Bozcaada’nın en güzel zamanında gidiyorsunuz keyifli seyahatler:)
merhabalar
Çok keyifle okudum yazılarınızı aklıma hep bir soru takıldı durdu 🙂
Motorunuzla geziniz ile ilgili bir yazıda yazsanız onuda keyifle okusak mesela 🙂
Tehlikeli yanları oluyor mu? Güzel yanları neler ? konaklama yerleri ? Seyahatte nelere dikkat ediyorsunuz gibi gibi
Şimdiden teşekkürler
Merhaba, ne güzel bir öneri:) Tabii ki hazırlarım 🙂
Okuması ve bakması keyifli bir içerik olmuş, Teşekkürler
İlginiz için teşekkür ederim:)
Bozcaada’yı ne güzel anlatmışsınız,gezimiz öncesi çok yararlı olacak, sevgilerle
Güzel düşünceleriniz için çok teşekkürler 🙂
Çok güzel bir rehber olmuş, yeme-içme ve plajlarla ilgili yazılarınız da çok detaylı ve güzel. Teşekkürler, tebrikler 🙂
İşinize yaradıysa ne mutlu bana:)
Bozcaada hakkında aklıma takılan her soruya cevap bulduğum harika bir yazı.
Teşekkürler, umarım işinize yaramıştır 🙂
Baştan sona keyifle okudum.. Fotoğraflarınız da harika.. Elinize sağlık efendim.
Çok teşekkür ederim ilginiz için, elimden geldiğince Bozcaada’yı anlatmaya çalıştım:)