Benim için Bozcaada huzur ve sakinlik demek. Bu nedenle adaya gitmek için ilkbahar ve sonbahar aylarını iple çekerim. Beklerim ki kalabalık dağılsın, ada dingin haline dönsün… Öyle güzeldir ki ada baharda, yüzünüzü okşayan rüzgarla birlikte dalar gidersiniz hayallere… Her gün farklı bir koyda alırsınız soluğu, ne yer kapma sorunu vardır, ne de rahatsız olacağınız bir ses… Dalga sesleri karışır kuş seslerine. Kulağınıza çalınan tek sestir bu. Akvaryum gibidir denizi Bozcaada’nın. Çivi gibidir, titrersiniz belki ama girmeseniz bile iyot kokusunu solumak kafidir mutlu olmak için. Dört bir yanı denizle çevrili Bozcaada’nın her bir koyu ayrı güzeldir. O halde, Bozcaada koylarına doğru keyifli bir yolculuğa çıkalım…
“Bozcaada’da nerede yüzülür” diyenler için kolaylık olması amacıyla koyların yerini haritada işaretledim. Böylece hem merkeze hem birbirlerine uzaklıklarını daha rahat görebilirsiniz.
*Yazıya geçmeden önce Bozcaada gezi rehberi, Bozcaada yeme içme rehberi ve Bozcaada’ya ulaşım yazılarıma da göz atabilirsiniz.
Akvaryum Koyu
Yazının İçindekiler
Bozcaada’nın en güzel koyu bence burası. Turkuaz rengi ile görenleri büyüleyen Akvaryum koyuna en kolay kendi aracınızla ulaşabilirsiniz. Ancak aracınızı yol kenarına park edip koya yürüyerek devam etmeniz gerekiyor, çünkü koya giden yol özel bir mülke ait olduğu için araç girişine kapatılmış. Toprak yoldan ortalama 15 dakika yürüdükten sonra ulaşabileceğiniz Akvaryum koyunda kayalıklara çıkabilir ve şahane manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Küçük bir koy olduğu için yazın fazlasıyla kalabalık olabilir, erken saatlerde gitmenizde fayda var. Aracınız yoksa yoğun dönemlerde Akvaryum koyuna günde bir kez minibüs seferi de düzenleniyor. Hem sahil hem denizin içi kum olduğu için rahatça girebilirsiniz. Şezlong ve şemsiye bulunmadığı için tedbirli gitmenizi öneririm. Yaz döneminde yüzen marketin hizmet verdiği koyda su vb. ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
Konumu: Güney
Merkeze Uzaklığı: 7 kilometre
Ayazma Plajı
Bozcaada’nın en popüler plajı Ayazma. Adaya yolu düşenlerin uğrak noktası olan Ayazma Plajı’nda şezlong ve şemsiye kiralama imkanınız bulunuyor. Ayazma Plajı giriş ücreti 2 şezlong ve 1 şemsiye için 60 TL. (2020 Temmuz) Dilerseniz ücretli kısmın yanındaki yere havlunuzu serip deniz, kum ve güneşin keyfini hiçbir ücret ödemeden çıkarabilirsiniz. Ayazma Plajı’nın bir kısmı kum iken diğer kısmı taşlık. Denize rahatça girebilmek için deniz ayakkabınızı yanınıza almanızı tavsiye ederim.
Ayazma Plajı’na merkezden kalkan dolmuşlarla kolayca ulaşabilirsiniz. Öğlene doğru başlayan seferler akşam üstüne kadar devam ediyor. Minibüs Ayazma Plajı’nın önünde bırakıyor. Duş ve WC ihtiyacınızı plajın karşısındaki Koreli’den karşılayabilirsiniz. Duş için otomata 1 TL ücret ödemeniz gerekiyor. (duşa ücret ödendiğini ilk defa gördüm) Karnınız acıktığında Vahit’in Yeri, Ali Baba Restaurant ve Koreli’ye gidebilir, deniz ve güneşten yorgun düşmüş bedeninizi dinlendirebilirsiniz. Lezzetli sandviçler için Bo’boz’dan paket sipariş verebileceğinizi de unutmayın.
Konum: Güneybatı
Merkeze Uzaklığı: 7 kilometre
Sulubahçe Koyu
Ayazma Plajı’nın yanı başında yer alan Sulubahçe genellikle daha sakin oluyor. Kafa dinlemek, kitap okumak ve denizin tadını daha rahat çıkarmak isterseniz Sulubahçe koyunu tercih edebilirsiniz. Burada şezlong ve şemsiye bulunmuyor. Su ve yiyecek ihtiyacınızı da önceden ayarlamanızı öneririm. Deniz ve sahil kum olduğu için çok rahat girebilirsiniz, ayrıca sığ olduğu için çocuklu aileler için de büyük bir avantaj. Aracınız yoksa Ayazma Plajı’na gelen minibüsler ile buraya ulaşım sağlayabilirsiniz.
Konum: Güneybatı
Merkeze Uzaklığı: 7 kilometre
Habbele Koyu
Bozcaada’da denize girilebilecek yerlerden bir diğeri de Habbele koyu. İmkanınız varsa buranın tadını baharda çıkarmanızı tavsiye ederim. Biz gittiğimizde plajda bizimle birlikte sadece yabancı bir çift vardı. Ama yazın çok daha kalabalık oluyor. Habbele koyunun ücretsiz kısmı olduğu gibi biraz ilerisinde Mitos Beach hizmet veriyor. Şezlong ve şemsiyeler burada ücretli. Ücretsiz kısmından girmek isterseniz denizi taşlık, deniz ayakkabılarınızı unutmayın. Habbele koyuna da merkezden düzenli minibüs seferleri bulunuyor.
Konum: Güneybatı
Merkeze Uzaklığı: 7 kilometre
Beylik Koyu
Güzel Bozcaada’nın şanssız koyu Beylik. Çünkü yaklaşık üç yıldır karaya oturan gemi nedeniyle bu koyda denize girilemiyor. 2015 yılında fırtına nedeniyle Beylik koyuna sürüklenen ve kaldırma çalışmalarının “nihayet” sonuna yaklaşılan gemi binlerce ziyaretçinin de ilgisini çekmişti. Ancak işin bir de görünmeyen yüzü var. Geminin yarattığı tahribat nedeniyle suda insan sağlığına zararlı kimyasal maddeler bulunuyor. Bu nedenle bu sene de Beylik koyuna uzaktan bakmakla yetineceğiniz gibi… Beylik koyuna yoğun dönemlerde minibüs seferleri düzenleniyor.
Konum: Güneybatı
Merkeze Uzaklığı: 7 kilometre
Çayır Plajı
Çayır Plajı ile Göztepe’ye çıktığımda yukarıdan da olsa tanıştım. Oldukça geniş bir sahili var, burayı pek fazla kişi bilmediği için sakinlikten hoşlanıyorsanız listenize ekleyebilirsiniz. Şezlong, şemsiye gibi imkanlar yok, bu nedenle fazlasıyla bakir. Ancak rüzgarlı günlerde gitmeyin, keyif almayabilirsiniz. Burası rüzgara fazlasıyla açık olduğu için kitesurf yapanlar tarafından da sıkça tercih ediliyor.
Konum: Kuzeybatı
Merkeze Uzaklığı: 4 kilometre
Tuzburnu Koyu
Bozcaada’nın sakin koylarından bir diğeri de Tuzburnu. Lodoslu havalarda sütliman olan koya gelmeden önce yiyecek-içeceklerinizi hazırlayın, çünkü etrafta tesis bulunmuyor. Turkuaz rengi denizinin yanı sıra Tuzburnu kekik ve Bozcaada’nın meşhur amaranda çiçeğini toplamak için en ideal adres. Koyun ilerisinde yer alan Tuzburnu fenerine gidip harika manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Konum: Güneyde
Merkeze Uzaklığı: 5 kilometre
Poyraz Limanı Koyu
Merkeze en yakın koy olduğu için arabasız gelenlerin yürüyerek ulaşabildiği Poyraz Limanı koyu rüzgardan korunaklı olması ile de tercih sebebi oluyor. Denizi Ayazma’ya göre daha ılık sayılır, şezlong ve şemsiyenin bulunmadığını ise hatırlatmak isterim.
Konum: Güney
Merkeze Uzaklığı: 2 kilometre
Tekirbahçe Koyu
Poyraz Limanı’nın biraz ilerisinde yer alan Tekirbahçe koyu Bozcaada’da denizin keyfini sürebileceğiniz en güzel koylardan biri. Burada da şezlong ve şemsiye bulunmuyor. Sahil ve deniz kum olduğu için ayağınız acımadan rahatça yürüyebilir ve denize girebilirsiniz.
Konum: Güney
Merkeze Uzaklığı: 3 kilometre
Ayana Koyu
Adanın bakir koylarından biri de Ayana koyu. Ayana’da herhangi bir tesis bulunmuyor. İhtiyaç duyabilecekleri yanınıza götürdükten sonra size sadece denizin ve güneşin keyini çıkartmak kalıyor. Akvaryum koyunun biraz ilerisinde yer adlığı için orası kalabalıksa Ayana koyuna geçebilir, denizin tadını sakinlik içerisinde çıkarabilirsiniz.
Konum: Güney
Merkeze Uzaklığı: 7 kilometre
BONUS: Bozcaada merkezinde denize girilebilen nadir adalardan biri. Eğer aracınız yoksa, minibüs sırasına girmek istemiyorsanız Bozcaada Yat Limanı çevresinde de denize girebilirsiniz. Haziran ayının gelmesi ile birlikte Mendirek’teki kafeler deniz kenarına şezlong ve şemsiyeler yerleştiriyor. Burada hem karnınızı doyurabilir, hem de serin sularda açılabilirsiniz.
Bozcaada’da Rüzgarın Yönünü Belirleme
Bildiğiniz üzere Bozcaada devamlı esen rüzgarı ile ünlü. Adanın hemen her günü rüzgarlı geçiyor. Rüzgarın nereden estiğini belirlerseniz dalgalarla yüzmek yerine sakinlik içerisinde denizin tadını çıkarabilirsiniz. Adaya hakim iki rüzgar var; birisi poyraz, diğeri lodos. Windy.com‘dan rüzgarın yönünü ve hızını kolayca kontrol edebilirsiniz. Biz seyahatimiz boyunca sıkça kullandık.
Poyrazda Hangi Koylara Gidebilirsiniz?
Rüzgar kuzeyden esiyorsa Ayazma, Sulubahçe, Habbele, Akvaryum ve Beylik koylarını tercih edebilirsiniz.
Lodosta Hangi Koylara Gidebilirsiniz?
Rüzgar güneyden esiyorsa Tuzburnu, Tekirbahçe, Poyraz Limanı ve Çayır koylarına gidebilirsiniz.
*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.
*Yazı veya konuyla ilgili kafanıza takılan bir şey mi var? Düşüncelerinizi yorumlara yazarsanız çok sevinirim:)
Gitmiyi planlıyordum . Gezilecek yerler hakkında önceden bilgi sahibi olmak çok yayarlı oldu . Çok güzel bir site olmuş. Teşekkür ederim 🙂
Merhaba, Beylik Koyu’ndaki geminin durumunundan bahsetmişsiniz ama söylediğiniz gibi Beylik Koyu’nda denize girmek gerçekten sakıncalı mı ? Daha önce orada kamp yapmıştık biz ama şu an ona izin veriliyor mu?
Son Bozcaada gezimiz sırasında Beylik Koyu’ndaki geminin kaldırılma çalışmalarının sonuna denk geldim. İşin başında duran yetkili paslanmaya bağlı gemiden çok sayıda zararlı kimyasal maddelerin denize karıştığını söyledi. Denize girer misiniz bilmiyorum ama bence bir süre daha uzak durmanızda fayda var. Kamp konusunda maalesef yeterli bilgiye sahip değilim.
Yazınız sayesinde Bozcaada plajlarına ulaşmakta hiç zorluk çekmedik. Harita uygulaması da plan yapmamız için fazlasıyla yardımcı oldu. Gitmek isteyenler için Akvaryum koyu bizim favorimiz. Teşekkürler :))
Ben de en çok Akvaryum Koyu’nda zaman geçirmeyi seviyorum. Özel mülk olduğundan belki de bu kadar bozulmadan durabilmiş. Yazım size kolaylık sağladıysa ne mutlu bana, sevgiler…