Gotik ve barok mimarinin en güzel eserlerini cömertçe sergileyen Budapeşte, ortasında süzülerek geçen Tuna Nehri’yle Doğu Avrupa’nın incisi. Tuna Nehri’nin batısı Buda, doğusu ise Peşte olarak ikiye ayrılıyor. Buda tarihi yapıların yoğunluğu ve geçmişe dair izlerin hala taşındığı, dik yokuşlarıyla meşhur. Peşte ise daha modern mimarinin hüküm sürdüğü, gece hayatı ve sosyal yaşamın hız kazandığı bir yer. Gezinizi planlarken Buda’da görülmesi gereken yerlerin sonrasında Peşte tarafına ağırlık vermeniz gününüzü verimli değerlendirmeniz açısından en doğrusu. O halde, kapsamlı Budapeşte gezi rehberi yazıma buyrun!
Macaristan’ın başkenti Budapeşte kimilerine göre Avrupa’nın soğuk yüzlü şehri olsa da ben bu şehri çok sevdim. Yine gelir miyim? Kesinlikle, evet! Nedenlerini aşağıda sıraladım, bana hak vereceğinizi umuyorum:)
Budapeşte Kaç Günde Gezilir?
Yazının İçindekiler
Orta Avrupa turu yapacaksanız muhtemelen Prag, Viyana, Budapeşte üçlüsünü birlikte görme şansınız olacak. Ancak bu turların dezavantajı Budapeşte’ye 1, en fazla 2 gün ayırmaları. Bu güzel şehri hakkıyla gezmek için daha fazla zamana ihtiyacınız olduğunu söylemem gerek. Budapeşte gezilecek yerler birkaç güne sığdırmakla bitmez. Eğer fırsatınız varsa Budapeşte’ye en az 4–5 gününüzü ayırmanızı öneririm. Biz Budapeşte’de 6 gün geçirmiştik yine de göremediğimiz birçok yer kaldı.
Budapeşte’ye Ne Zaman Gitmeli?
Kış aylarında dondurucu soğukların hakim olduğu Budapeşte’ye gitmek için en ideal mevsim yaz. Ben temmuz sonunda gitmiştim, o zaman bile hava sabah günlük güneşlikken öğlen birden kapatıp saatlerce yağmur yağmıştı. Budapeşte yağmuru ile ünlü olduğu için hangi mevsim giderseniz gidin yanınıza mutlaka yağmurluk ve şemsiye almayı ihmal etmeyin. Yaz aylarında sıcaklık ortalama 25-30 derecelerdeyken kışın eksi derecelere düşüyor ve kar uzun süre yerden kalkmıyor. Bahar ayları da yağmurlu ve rüzgarlı olan Budapeşte alabildiğine yeşilliğini bu iklime borçlu.
Budapeşte Para Birimi Nedir?
Macaristan her ne kadar Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden biri olsa da ülkede hala kendi para birimi olan Macar forinti kullanılıyor. Euro da birçok yerde geçerli ancak kur farkı nedeniyle fiyatlarda birkaç lira artış oluyor. Macar forintinin simgesi HUF. Budapeşte’de para harcarken dikkat etmeniz gereken en önemli konu ise Macar forintinin bol sıfırlı olması. *2018 Aralık ayı itibariyle 1 TL yaklaşık olarak 54 Macar forinti ediyor. Etiketlerde çoğu zaman bunun yanında üç-dört sıfır daha görebilirsiniz, şaşırmayın. Açıkçası ilk birkaç gün bol sıfırlı Macar parasına alışmakta zorluk çektim. Budapeşte’ye gelirken yanınıza euro ya da dolar alıp burada forinte çevirtebilirsiniz.
Budapeşte’ye Nasıl Gidilir?
Budapeşte’ye Türk Hava Yolları ve Pegasus aktarmasız olarak uçuş sağlıyor. Biz Budapeşte’ye Pegasus’un kampanya döneminde aldığım bilet ile gidiş-dönüş 200 TL’ye gitmiştik. Kampanya dönemlerinde bilet fiyatları oldukça uyguna gelebiliyor. İstanbul-Budapeşte arası yaklaşık 2 saat sürüyor. Budapeşte Ferenc Liszt Havaalanı‘na indikten sonra metro ile kolay bir şekilde kalacağımız yere ulaştık. Budapeşte’de Ulaşım yazımda konuyla ilgili detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
Budapeşte’de Nerede Kalınır?
Budapeşte konaklama açısından oldukça zengin, ancak kalacağınız yeri seçerken Buda mı yoksa Peşte tarafında mı olmalı diye tereddüte düşebilirsiniz. Budapeşte pahalı bir şehir değil ancak yaz sezonunda gitmeyi düşünüyorsanız konaklama fiyatları oldukça yükselebiliyor. Buda tarafını kalmanız için tavsiye etmem, çünkü şehrin en canlı yeri Peşte. Özellikle Budapeşte gece hayatını yaşamak istiyorsanız kalacağınız yeri Peşte tarafında seçmelisiniz.
Budapeşte’de oteller genellikle daha pahalı. Bu nedenle ben 6 günlük ev kiralamayı tercih ettim ve Budapeşte konaklamamız çok daha uygun fiyata geldi. 2 kişi 6 gece için 1600 TL verdik. Budapeşte’de kaldığımız ev olan Molnar Design Apartment Budapeşte’nin en ünlü caddesi Vaci Utca’ya 1 dakikalık yürüme mesafesinde olması, metroya ve köprülere olan yakınlığı ile tatilimizin kusursuz geçmesinde en büyük rolü oynadı. Budapeşte’de konaklama önerisi isteyenlere tavsiyem Booking.com veya Airbnb’deki evlere bakmanız. Üstelik 5-6 arkadaş gidiyorsanız tatilinizi daha ucuza getirebilirsiniz. Budapeşte konaklama seçeneklerinin tamamına göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Budapeşte Gezilecek Yerler
Sakinliğin ve huzurun şehri Budapeşte’de görülmesi gereken yerleri Peşte ve Buda yakası olarak sıraladım. Böylece Peşte bölümünde kalıyorsanız önce Peşte kısmını gezebilir, ertesi gününüzü Buda bölümüne ayırabilirsiniz.
Peşte Gezilecek Yerler
St. Stephen Bazilikası (Szent Istvan)
Budapeşte’nin en büyük kilisesi olma unvanını taşıyan St. Stephen Bazilikası yaklaşık 10 tonluk çanı ile de oldukça meşhur. Kilisenin içi de dışı gibi büyüleyici ve giriş ücretsiz. Ancak kilisenin terasında manzara seyretmek isterseniz 500 HUF (9 TL) ödeyerek asansörle çıkabilirsiniz.
Nasıl Ulaşabilirsiniz?: Deak Ferenc Fer metro durağında inip 5 dakikalık bir yürüyüş mesafesi ile kiliseye ulaşabilirsiniz.
Parlamento Binası (Orszaghaz)
Budapeşte’nin en sevdiğim binası burası! Budapeşte’de görülmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda yer alan Parlamento Binası en etkilendiğim yapılardan biri oldu. Budapeşte’nin en büyük ve yüksek yapısı olma özelliği bulunan Parlamento Binası meclis olarak kullanılıyor. Yüzlerce odası bulunan binayı rehberli turlar eşliğinde günün belirli saatlerinde gezmek mümkün. (4000 HUF) Gotik mimarisiyle fotoğraflamaya doyamayacağınız Parlamento Binası’nı gece ışıklandırılmış haliyle de mutlaka görün.
Nasıl Ulaşabilirsiniz?: Kırmızı metro hattındaki Kossuth Lajos Ter durağında inerek ulaşabilirsiniz. Bina şehrin ana meydanı olan Deak Ferenc Ter’e de yürüme mesafesinde bulunuyor.
Tuna Nehrindeki Ayakkabılar (Cipok a Duna-parton)
Sakin sakin akan Tuna Nehri aslında içinde tarifsiz acılar barındırıyor. Savaşın son yıllarında Yahudilerin gördüğü zulüm Macaristan’da da devam etti. Binlerce Yahudi aylar boyunca geceleri kurşuna dizilerek ve ayaklarına taş bağlanarak Tuna Nehri’nin derin sularına atıldı. Hayatını kaybeden binlerce Yahudinin anısına 2005 yılında 60 ayakkabıdan oluşan bu anıt yapıldı. Tasarımcısı Can Togay adında bir Türk olan bu anıt, bir dönemin utanç abidesi olarak Tuna’nın kıyısında sessiz çığlıklar atıyor.
Zincir Köprü (Szechenyi)
Budapeşte’nin en önemli simgesi hiç şüphesiz Zincir Köprü. Chain köprüsü ya da Aslanlı köprü olarak da bilinen bu harika yapı 19.yy’dan bugüne Buda ve Peşte’yi birbirine bağlıyor. Siz de arkadaşlarınıza Budapeşte’deydim diye nispet yapmak istiyorsanız Zincir Köprü’de bol bol fotoğraf çekin ve yürüyerek mutlaka şehrin karşı yakasına geçin.
Nasıl Ulaşabilirsiniz?: Peşte’deyseniz Tuna Nehri kıyısındaki Four Seasons Hotel’in hemen önünde, Buda’daysanız Buda Kalesi’nin çıkışında görebilirsiniz.
Kahramanlar Meydanı (Hösök Tere)
Macarların savaş kahramanlarının yer aldığı ünlü Kahramanlar Meydanı devasa büyüklüğüyle ilk gördüğümde beni oldukça şaşırttı. Burası Macar halkının gösteriler ve kutlamalar için toplandığı alanmış. Şehrin buluşma noktalarından biri olan meydan Andrassy Ut caddesinin sonunda yer alıyor. Dilerseniz buradan yürüyüşe başlayarak ünlü Andrassy Ut caddesindeki mağazaları gezip Deak Ferenc Ter’e kadar bir rota çizebilirsiniz. Cadde boyunca birbirinden ünlü mağazaların yanı sıra Opera Binası, Terör Müzesi, Franz Liszt Meydanı’nı da görebilir, 45 dakika süren bu yürüyüş ile şehrin dokusunu yürüyerek daha iyi keşfedebilirsiniz.
Nasıl Ulaşabilirsiniz?: Sarı metro hattına binip Hösök Tere durağında inerek.
Şehir Parkı (Varosliget)
Budapeşte’de neredeyse adım başı karşınıza bir park çıkıyor. Gördüğüm en yeşil Avrupa şehirlerinden birinin Budapeşte olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Kahramanlar Meydanı’nın hemen arkasında kalan Varosliget de sizleri adeta huzura davet eden bir park. Gözlerinizin yeşile doyacağı bu parkta en az birkaç saat vücudunuzu dinlendirip yorgunluğunuzu atmalısınız.
Terör Evi Müzesi (Terror Haza)
Nazi döneminin soğuk yüzünü hissedebileceğiniz diğer adreslerden biri de Terör Evi Müzesi. Bir zamanlar Nazi karakoluna ev sahipliği yapmış olan bina şimdilerde müzeye çevrilmiş ve o dönemin izlerini gözler önüne seriyor. İşkence odaları ve hücrelerin bulunduğu müzeyi Pazartesi günleri hariç 10.00-18.00 saatleri arasında 3000 HUF (55 TL) ödeyerek gezebilirsiniz.
Nasıl Ulaşabilirsiniz?: Andrassy Ut caddesi üzerinde 60 numaralı bina.
Vaci Caddesi (Vaci Utca)
Budapeşte’nin Nişantaşı’sı diyebileceğimiz Vaci Utca her daim canlı ve kalabalık. Budapeşte’ye gelenlerin uğrak noktası olan Vaci Utca’nın sağlı sollu mağazalarında aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Karnınız acıktıysa birçok restoran ve kafe burada sizi bekliyor. Vaci Utca’da mekan önerileri için Budapeşte yeme içme notları yazımı okuyabilirsiniz. Cadde araç trafiğine kapalı olduğu için rahatça gezmenin keyfini çıkartın.
Nasıl Ulaşabilirsiniz?: Mavi hatta yer alan Kalvin Ter metro durağında inerek.
Büyük Market (Nagy Vasarcsarnok)
Bana göre bir şehri tanımanın en güzel yanı pazarlarını gezmektir. O şehre özgü yerel yiyecekleri denemek, mağazalarda bulamayacağım eşyaları keşfetmek gibisi yok. Büyük Market de Macaristan’ın yerlileri ile bir araya gelebileceğiniz, şehre özgü lezzetleri tadabileceğiniz en güzel yerlerden biri.
Özgürlük Köprüsü’nün Peşte ayağında yer alan Büyük Market’in içinde gıdadan kıyafete kadar her şeyi bulabilirsiniz. Mağazalara göre daha uygun fiyatlara hediyelik eşya alabilir, üst katta Macar lezzetlerinin tadına bakabileceğiniz restoranlarda oturabilirsiniz. Büyük Market Salı-Cuma 06.00-18.00 Cumartesi 06.00-14.00 Pazartesi ise 06.00-17.00 saatleri arası açık.
Nasıl Ulaşabilirsiniz?: Yeşil metro hattındaki Fövam Ter istasyonunda inerek.
Margit Adası (Margitsziget)
Budapeşte gezi planı yaparken Margit Adası’nı da dahil etmeyi unutmayın, yoksa çok şey kaçırırsınız. Arpad köprüsü ile Margit köprüsü arasında yer alan Margit Adası şehir hayatından sıyrılıp huzurlu bir gün geçirmek için fazlasıyla ideal. Eğer 4-5 gününüzü Budapeşte’de geçirecekseniz Margit Adası’nı listenize mutlaka eklemenizi öneririm. Hele bir de yaz sezonuna denk geldiyseniz adadaki Palatinus eğlence havuzunda tatilinizi keyfe dönüştürebilirsiniz. Ada hakkında daha detaylı bilgileri Margit Adası yazımda bulabilirsiniz.
Nasıl Ulaşabilirsiniz?: 4 ya da 6 numaralı tramvay ile.
Buda’da Gezilecek Yerler
Buda Kalesi (Budavari Palota)
13. yüzyıldaki Moğol fethinden sonra Macaristan kralının emriyle inşa edilen Buda Kalesi savaşlar ve istilalar nedeniyle yıkılmış ve tekrar yapılmış. Ancak ne yazık ki orijinal halinden pek bir şey kalmamış. Şimdilerle Macar Ulusal Galerisi, Budapeşte Tarihi Müzesi, Kraliyet Sarayı ve Szechenyi Ulusal Kütüphanesi’ne ev sahipliği yapan kalenin tepesinden şehri tüm güzelliği ile izleyebilirsiniz.
Nasıl Ulaşabilirsiniz?: Kaleye çıkmak için en iyi yol füniküler. Önünde uzun kuyruklar olabiliyor, bu nedenle sabah erken saatlerde gitmekte fayda var. Buda Kalesi ziyaret saatleri sabah 7.30 akşam 22.00 arası. Buda Kalesi’ne füniküler ile çıkmak isterseniz tek yön bilet fiyatı 1200 HUF, gidiş dönüş 1800 HUF. Kredi kartı ile de ödeme yapabiliyorsunuz. Ayrıca 16 numaralı otobüsle de kaleye gidebilirsiniz. Yorulmam diyorsanız yürümek de bir diğer alternatif, ancak zorlayıcı bir yokuşun sizi beklediğini unutmayın.
Balıkçılar Burcu (Halaszbastya)
Kendinizi masal diyarında gibi hissedebileceğiniz, kalenin ilerisinde yer alan Balıkçılar Burcu Balıkçı Tabyası olarak da adlandırılıyor. Yapı 1905 yılında mimar Frigyes Schulek tarafından inşa edilmiş. Matyas kilisesi ile komşu olan Balıkçılar Burcu’nda kısa bir yürüyüş yapıp harika fotoğraf kareleri çekebilirsiniz. Tuna Nehri ve Peşte’ye bir de Balıkçılar Burcu’ndan bakın, manzara enfes.
Matyas Kilisesi (Matyas Templom)
13. yüzyılda yapımına başlanan Matyas Kilisesi Osmanlı İmparatorluğu döneminde camiye çevrilse de Osmanlı’nın hakimiyetinden çıktıktan sonra tekrar kilise olarak inşa edilmiş. Barok ve gotik mimarinin izlerini taşıyan Matyas Kilisesi Budapeşte’nin önemli dini yapılarından biri.
Gellert Tepesi (Gellert Hegy)
Budapeşte’ye gelenleri tüm ihtişamı ile karşılayan Özgürlük Anıtı Gellert Tepesi’nde yer alıyor. 1947 yılında şehrin Nazi işgalinden kurtulmasından sonra dikilen anıtın yanında şehrin savunmasını sağlamak amacı inşa edilen bir kale de bulunuyor.
Nasıl Ulaşabilirsiniz?: 41, 47 ve 49 numaralı tramvay ile Gellert Tepesi’ne ulaşım mümkün.
Budapeşte’de Mutlaka
- Budapeşte termal kaplıcaları ile ünlü bir şehir. Bu nedenle Budapeşte’ye gelirken mayonuzu da mutlaka yanınıza alın. Szechenyi termal hamamı ve Gellert Hamamı‘nda yorgunluğunuzu atabilirsiniz!
- Budapeşte gezimizde herhangi bir dil sorunu yaşamadık. Alışveriş yaparken ya da restoranların hemen hepsinde İngilizce’yi gayet iyi konuşuyorlardı.
- Budapeşte’de gece dışarı çıkmak istiyorsanız Szimpla Kert‘e mutlaka uğrayın.
- Festivalleri seviyorsanız Budapeşte’ye ağustos ayında gelmelisiniz. Dünyanın en büyük müzik festivallerinden biri olan Sziget festivali her yıl ağustos ayının ikinci haftası düzenleniyor.
- Budapeşte’ye gelmişken Tuna nehri gezisi yapmadan dönmek olmaz! Eğer gece turuna katılırsanız ışıklar içindeki Budapeşte’ye hayran kalacağınıza eminim. Budapeşte nehir turu yazımı buradan okuyabilirsiniz.
- Budapeşte’ye yakın yerleri keşfetmek isterseniz 45 dakikalık uzaklıkta bulunan Macaristan’ın sanat köyü Szentendre’ye uğrayabilirsiniz. Szentendre gezi yazıma göz atarak ulaşım ve gezi konusunda bilgiler edinebilirsiniz.
Budapeşte yeme içme notları hakkında detaylı bilgileri yazımda bulabilirsiniz.
*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.
*Yazı veya konuyla ilgili kafanıza takılan bir şey mi var? Düşüncelerinizi yorumlara yazarsanız çok sevinirim:)
Gerçekten Budapeşte harika ve sakin bir şehir.Tekrar gitmiş gibi olduk:) Ben gItmeden önce rehber ayarladım. Arkadaşlar süperlerdi. Havalimani transferini ve şehir turu kusursuzdu ve fiyatları uygundu. Biz tura katıldık. Vaktinizi iyi kullanmak için kesinlikle aynısını yapın derİm. Hele bizim gibi kalabalık grup ve çocuklar var ıse çok fazdalı.Şehri hikayeleri ve tarihiyle gezmek çok zevkliydi. Estergona gelmişken gidin derim. Çigan gecesinde yer bulamadık bir dahaki sefere dedik…
Ilk etapta tipik bir avrupa şehri izlenimi yaratsa da tanıdıkça içinizde sempati uyandıracak, özellikle christmas dönemini geçirmek için avrupa’nın en güzel yerlerinden biri olan güzeller güzeli şehir ; Budapeste. Gitmeden once Budapestede lokal turk rehber Bulent e ulastik. Internette budapestetur diye yazinca hemen cikiyor turk rehber olarak. Aile ile gidince stress yasamadan yorulmadan gezmek birde sehiri gercekleriyle ögrenmek icin bu yolu tavsiye ederim. Transferde istedim 45 euroya onlardan. Yarim gunluk sehir yuruyus turu 4 kisi icin 80 euroya anlastim. Otobus turlarindan ucuza geldi. Ustelik bize ait rehberimiz oldu. Kalvinterdeki esnaf lokantasini; sicak sarabi; gece manzaralarini; CF dondurmasini unutmayacagiz. Aparti 80… Read more »