bursa gezilecek yerler kopya

Bursa Gezi Rehberi

Osmanlı’nın gözbebeği Bursa… Tarihe tanıklık etmenin gururu, koca imparatorluğun ilk başkenti olmasının mağrurluğunu taşıyor üzerinde… Camiileri, hanları, türbeleri, tarihi çarşıları ile yıllara meydan okuyor Bursa. Ahmet Hamdi Tanpınar “Beş Şehir” adlı kitabında övgüyle bahseder bu köklü şehirden. “Bursa’da ikinci bir zaman daha vardır” der, “Yaşadığımız, gülüp eğlendiğimiz zamandan çok daha başka, derin, takvim ve saatle alakası olmayan yekpare bir zaman…” Tanpınar’ın ne kadar haklı olduğunu Bursa’yı keşfettikçe daha iyi anlıyor insan. Ulu Yol‘dan içerilere doğru usul usul ilerlerken tarihi camiler ve hanlar sarıyor dört bir yanınızı. Sanki şimdiki zamanla olan bağınız kopuyor ve kendinizi yüzyıllar öncesine seyahat ederken buluyorsunuz. Bursa’da sizi bekleyen elbette sadece tarih değil, doğal güzellikleriyle de görülmeye değer bir şehir Bursa. Yanı başındaki Uludağ yemyeşil etekleriyle selamlıyor sizi. Saitabad Şelalesi buz gibi suyuyla sıcak havalarda en keyifli serinleme mekanları arasında yer alırken Gölyazı Apolyont’un kıyısında huzur dolu vakit geçirmek isteyenleri bekliyor. 

Bursa gezilecek yerler saymakla bitmez. Deniz havası almak isterseniz rotanızı Güzelyalı ve Mudanya‘ya çevirebilir, Trilye‘nin meşhur Çamlı Kahvesi’nde denize karşı bol köpüklü Türk kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Doğa ile daha fazla iç içe olmak isterseniz Sadağı Kanyonu listenize eklemeniz gereken yeryüzü cennetlerinden biri. Karacabey Longoz Ormanları da dört mevsim ayrı güzellikler sunan Bursa’nın doğal güzellikleri arasında. Orhan Veli’nin dizelerine hayat veren Gemlik ile MÖ 2500 yılına uzanan zengin bir tarihe sahip İznik Bursa’ya yolunuzu düşürmek için başlı başına bir sebep. Bu şehirde tarihe de, doğaya da, deniz havasına da doymanız garanti. Doymak demişken Bursa’nın damak çatlatan lezzetlerine de ayrı bir parantez açmak lazım. İskender kebap, pideli köfte, cantık, tahinli pide, Kemalpaşa tatlısı ve Bursa kestanesi aklıma ilk gelenler. Hem göze hem mideye hitap eden böyle bir şehir kolay kolay bulamazsınız. Hadi o zaman, sizin için hazırladığım kapsamlı Bursa gezi rehberi yazımla yeşil Bursa’nın güzelliklerini beraber keşfedelim!

Bursa gezi rehberine başlamadan önce bu yazılarıma da göz atabilirsiniz!

Bursa Nerede?

Bursa Marmara Bölgesi’nin güneyinde yer alıyor. Yalova, Kocaeli, Bilecik, Kütahya, Balıkesir ve Sakarya illeri ile komşu olan Bursa İstanbul’a yakın gezilecek yerler arasında da ilk sıralarda bulunuyor.

svg%3E
Gökyüzünden Bursa

Bursa’ya Nasıl Gidilir?

Bursa deniz ve karayolu ile ulaşımı oldukça kolay olan şehirlerimizden biri. İstanbul-Bursa arası yaklaşık 150 km ve yol 2 saat sürüyor. Osmangazi Köprüsü‘nün açılması ile bu süre 1 saate kadar düştü. 2023 yılı için Osmangazi Köprüsü araç geçiş ücreti ise 184.50 TLİstanbul’dan Bursa’ya arabayla gitmek isteyenler için en ideal seçenek her ne kadar ücreti yüksek olsa da Osmangazi Köprüsü’nü kullanmak. Bursa araç kiralama seçeneğini değerlendirerek Bursa’ya toplu taşıma seçenekleri ile ulaşıp neredeyse köprü ve otoyol geçişleri için vereceğiniz ücretlerle araç kiralayabilirsiniz.

Eğer Bursa’yı gezmek için sadece birkaç gününüz varsa bu sayede zamandan tasarruf edebilirsiniz. İstanbul’dan Bursa’ya arabayla gidiş için diğer bir alternatif ise İDO hızlı feribotu kullanmak. Her iki seçeceği de aşağıda detaylıca anlattım.

Bursa Deniz Yolu Ulaşımı

İstanbul’dan Bursa’ya deniz yoluyla gitmek için Eminönü’den kalkan deniz otobüslerine binebilirsiniz. Deniz yoluyla Bursa’ya ulaşım için iki alternatif bulunuyor.

1- BUDO: BUDO haftanın her günü belirli saatlerde seferler düzenliyor. BUDO ile sadece yolcu ulaşımı sağlanıyor. Eğer İstanbul’dan Bursa’ya arabasız gitmek istiyorsanız tercih edebileceğiniz ilk seçenek bu. BUDO, Bursa’nın Mudanya iskelesine yanaşıyor. İskele Meydan’dan kalkan otobüslerle ya da dolmuşlarla Bursa şehir merkezine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Kampanyaları takip ederseniz gidiş-dönüş biletinizi ucuza getirebilirsiniz. BUDO İstanbul-Mudanya ulaşım ücreti kişi başı 110 TL. (2023) Biletinizi BUDO’nun internet sitesine girerek kolayca alabilirsiniz. 

Mudanya İskele’den kalkan F/1 numaralı belediye otobüsleriyle Bursa Terminali’ne ulaşım sağlayabilirsiniz. F/1 numaralı belediye otobüsünün güzergahına ve hareket saatlerine buradan ulaşabilirsiniz. Uludağ Kayak Merkezi’ne gitmek isterseniz Mudanya İskele’den kalkan F/3 numaralı belediye otobüsleriyle Teleferik’e ulaşım sağlayabilirsiniz. F/3 numaralı belediye otobüsünün güzergahına ve hareket saatlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Mudanya İskelesi’nin karşısındaki duraktan geçen Bursa-Mudanya minibüsleriyle Emek ya da Organize Sanayi metrosuna aktarma yaparak Bursa şehir merkezine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

svg%3E
Bursa Deniz Otobüsü

2: İDO: İDO haftanın her günü İstanbul’dan Bursa Güzelyalı İskelesi’ne  arabalı vapur ve deniz otobüsü seferleri düzenliyor. İDO Yenikapı’dan hem arabalı vapur hem de deniz otobüsü seferleri düzenlerken Kadıköy’den sadece deniz otobüsü seferleri bulunuyor. Yenikapı ve Kadıköy’den hareket eden arabalı vapur ve deniz otobüsleri Bursa Güzelyalı İskelesi’ne yanaşıyor. Yolculuk süresi hava şartlarına göre değişse de ortalama 1.5 saat sürüyor. İDO sefer saatlerini bu adresten kontrol edebilir, dilerseniz biletinizi de buradan alabilirsiniz.

Güzelyalı İskelesi’den kalkan 1/GY numaralı belediye otobüsleriyle Emek Metro İstasyonu’na kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. 1/GY numaralı belediye otobüsünün güzergahına ve hareket saatlerine buradan ulaşabilirsiniz. Dilerseniz Güzelyalı İskelesi’nden kalkan Güzelyalı-Bursa minibüsleriyle Emek ya da Organize Sanayi metrosuna aktarma yaparak Bursa şehir merkezine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Bursa’ya deniz yolu ile ulaşımın en olumsuz tarafı hava şartlarına bağlı olarak iptallerin olması. Özellikle lodoslu günlerde karşılıklı olarak sefer iptalleri sıkça yaşanıyor. Bu nedenle biletinizi alırken ve yolculuğa çıkmadan önce iptal durumunu internet sitesinden mutlaka kontrol edin. Ayrıca rüzgarlı havalarda feribot fena sallıyor, deniz tutması sorununuz varsa bence uzak durun, tecrübeyle sabit:)

svg%3E
Bursa

Bursa Kara Yoluyla Ulaşım

İstanbul’dan Bursa’ya kara yoluyla ulaşım sağlayan çok sayıda otobüs firması var. Osmangazi Köprüsü’nün açılmasıyla bu yolculuk alternatifine olan ilgi de epey artış gösterdi. İstanbul Esenler, Harem ya da Dudullu’dan kalkan otobüslerle Bursa’ya yaklaşık olarak 2 saat gibi bir süre içerisinde ulaşmanız mümkün. Fiyat aralığı firmalar arasında değişiklik göstermekle birlikte 140-150 TL arasında. Bursa’ya nasıl gidilir diyenler için diğer bir alternatif ise Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan düzenli olarak hareket eden Burulaş otobüsleri. Ben her Bursa’ya gidişimde Burulaş otobüslerini tercih ediyorum. Sabiha Gökçen Havalimanı ulaşım bilgilerini yazımdan okuyabilirsiniz. Burulaş otobüsleri Osmangazi Köprüsü’nü kullandığı için Sabiha Gökçen Havalimanı ile Bursa Şehirlerarası Terminal arası ulaşım ortalama 1.5 saat sürüyor. Bilet ücreti ise kişi başı 140 TL(2023 Ocak ayında güncellenmiştir) Biletinizi havalimanındaki Burulaş gişesinden satın alabileceğiniz gibi resmi internet sitesi üzerinden de alabilirsiniz.

Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden Bursa şehir merkezine ulaşmak için otobüs ya da taksi kullanabilirsiniz. Bursa’da toplu taşımadan yararlanmak istiyorsanız mutlaka elektronik bilet ya da Bursakart satın almalısınız.

  • Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden Acemler’e ulaşmak için  38/B, 43/H, 93, 95/A, 96, 97/G numaralı otobüsleri kullanabilirsiniz.
  • Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden Kent Meydanı’na ulaşmak için 38, 38/B, 38/D, 38/G, 97/G numaralı otobüsleri kullanabilirsiniz.
  • Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden Heykel’e ulaşmak için 92 numaralı otobüsü kullanabilirsiniz.
  • Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden Çekirge’ye ulaşmak için 38/B, 92, 96 numaralı otobüsleri kullanabilirsiniz.
  • Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminal’inden kalkan otobüsleri, otobüs güzergahlarını ve hareket saatlerini buradan kontrol edebilirsiniz.
svg%3E
Bursa – Tophane

Bursa’ya Ne Zaman Gidilir?

Bursa dört mevsim gidilebilecek şehirlerden biri mi derseniz, evet! Tabii Uludağ Kayak Merkezi‘ne gidiyorsanız 🙂 Bursa’nın her mevsimini görmüş biri olarak kışını bir türlü sevemedim çünkü buzzz gibi. Bursa’nın meşhur rüzgarı öyle bir esiyor ki soğuk adeta içinize işliyor. Eğer amacınız sadece lezzetli bir yemek turuna çıkmaksa tercihinizi bahar aylarından yana kullanın derim. Özellikle Nisan, Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim ayları hem doğa hem kültür ve gurme odaklı Bursa gezisi için en ideal dönem. Hava sıcaklığı 20-25 derecelerde ve nem bunaltıcı düzeyde değil. Temmuz, Ağustos aylarında şehir merkezinde aşırı sıcakların etkisini hissetmeniz fazlasıyla mümkün. Yaz ayları turist gruplarının da yoğun olarak Bursa gezisi yaptığı dönem. Sıcak ve kalabalık bir süre sonra gezinizi çekilmez hale getirebilir. Mudanya, Trilye, Cumalıkızık ve Gölyazı Bursa’nın en popüler yerleri olduğundan hafta sonları her daim kalabalık. Fırsatınız varsa hafta içi görmenizi öneririm, çok daha fazla keyif alacağınızdan emin olabilirsiniz.

Bursa’da Nerede Kalınır?

Bursa’da konaklama konusunda birazcık şanslı sayılırım çünkü en yakın arkadaşlarımız Bursa’da yaşıyor. Özellikle son birkaç yıldır düzenli olarak Bursa’ya gidiyorum. Bu sayede şehri iyice yakından tanıma fırsatı buluyorum. Bursa’da nerede kalınır diye soranlar için aslında cevaplanması gereken ilk soru şu: “Seyahatinizin amacı ne?” Eğer “Bursa’da tarihi yerleri göreyim, meşhur lezzetlerini tadayım” diye gelmeyi planlıyorsanız konaklamanızı şehrin en büyük ilçesinde, Osmangazi‘de ayarlamanız isabetli olur. Başta Ulu Cami, Kozahan, Kapalı Çarşı, Osmangazi ve Orhangazi Türbesi, Tophane olmak üzere görülecek tarihi yerlerin büyük bir kısmı Osmangazi’de yer alıyor. Yeşil Türbe, Yeşil Camii ve Irgandı Köprüsü ise Yıldırım ilçesinde yer almakla birlikte Ulu Camii’den yirmi dakikalık yürüyüş mesafesinde. Aynı zamanda Bursa’nın merkezi olan Osmangazi ilçesinde her bütçeye uygun otel seçeneği mevcut.

svg%3E
Bursa Gezi Blog

Osmangazi ilçesine bağlı Çekirge semti de Bursa’da konaklamak isteyenler için lüks ve konforlu otel seçeneklerine sahip. Çekirge Bursa’nın en eski yerleşim yeri olan Muradiye’ye olan yakınlığı ile tercih sebebi olabilir. Muradiye Külliyesi ve çevresi de Bursa gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda. Gönlüferah Hotel ve Mercure Bursa Çekirge’deki en iyi Bursa otelleri arasında. Eğer seyahat amacınız Bursa’ya yakın gezilecek yerler ise konaklamanızı Mudanya‘da ayarlayabilir, Trilye’ye buradan kolaylıkla geçebilirsiniz. Armistis Hotel, La Fontaine Butik Hotel, Hotel Montania Mudanya otellerinden sadece birkaçı.

Bursa otellerinin tamamına buradan göz atabilir ve rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Bursa’da Kaç Gün Kalınır?

Bursa gezi planı hazırlarken kafanızı kurcalaması muhtemel sorulardan biri de buraya kaç gün ayırmanız gerektiğidir. Eğer amacınız sadece tarihi yerleri görmek ve mide ziyafeti çekmekse 2 gün yeterli olur. Ama Bursa’nın öne çıkan güzelliklerini doyasıya keşfetmek istiyorum derseniz gezinizi en az 4-5 gün olarak planlayabilirsiniz. Tabii Bursa bu kadar kısa sürede gezip bitirebileceğiniz bir şehir mi? Elbette değil. Bursa’ya bir kere ayak bastığınızda tekrar tekrar gelip her seferinde kendinizi başka bir yeri keşfederken bulacaksınız benden söylemesi. Eğer Bursa için sadece hafta sonunuzu ayırmayı düşünüyorsanız cumartesi günü şehir merkezini, pazar günü Mudanya ve Trilye’yi gezip feribotla İstanbul’a dönebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında pek çok kişi sadece rakı-balık yapmak için bile feribota atlayıp günübirlik Mudanya’ya geliyor. Sadece fırsat yaratmanız yeterli 🙂

Bursa Gezilecek Yerler

Bursa gezilecek yerler listesini hazırlarken kolaylık olması için Bursa Tarihi Yerler ve Bursa Müzeleri olarak ikiye ayırdım. Bursa’ya Yakın Gezilecek Yerler ayrı bir yazı olarak blogda yer alıyor. Bursa’da gezilecek yerler fazla olduğu için en az 3 günlük plan yapabilirsiniz ancak o kadar vaktiniz yoksa 2 günlük hızlı bir Bursa turu da mümkün.

Bursa Gezi Rehberi: Bursa Tarihi Yerler

Bursa’da görülmesi gereken tarihi yapıların hemen hepsi yürüme mesafesinde, Osmangazi ilçesinde bulunuyor. Bir gününüzü ayırarak Bursa’daki tarihi yerleri kolaylıkla gezebilirsiniz.

svg%3E
Bursa Ulu Camii

Bursa Ulu Camii

Bursa deyince akla ilk gelen tarihi yapı Ulu Camii bence başlı başına Bursa gezi sebebi olabilir. 1396 yılında Yıldırım Bayezid’in inşa ettirdiği Bursa Ulu Camii Selçuklu ve Osmanlı döneminin izlerini taşıyor. Beş bölümden oluşan Ulu Camii’nin 20 kubbesi bulunuyor. Ortadaki kubbenin camdan yapılması caminin aydınlatılmasını sağlıyor. Ulu Camii’ye girer girmez büyüklüğü karşısında şaşkınlığa uğramanız mümkün. Çünkü burası Türkiye’nin namaz kılma alanı en geniş camii. Kadın ve erkeklerin ayrı bölümlerde ibadetlerini gerçekleştirdikleri Ulu Camii’nin içerisi hat sanatları ile süslü. Cam kubbenin altındaki 18 köşeli şadırvan ise hemen göze çarpıyor.

svg%3E
Bursa Gezi Rehberi – Bursa Ulu Camii

Bursa Ulu Camii‘nin asıl önemli özelliği ise minberinde güneş sisteminin işlenmiş olması. Ceviz ağacının işlenerek kündekari yöntemiyle yapıldığı minberde sıralanmış 10 adet kabartmayı görebilirsiniz. Güneş sistemindeki sıralama ve büyüklüğe göre yapılmış olan bu sistemin 1400’lü yıllarda keşfedilmiş olması ve camiiye işlenmesi beni oldukça etkiledi. İki minaresiyle şehrin kalbinde yer alan Bursa Ulu Camii Bursa gezilecek yerler arasında ilk sırada bulunuyor.

Bursa Ulu Camii konum için tıklayın.

svg%3E
Kapalı Çarşı – Bursa

Kapalı Çarşı

Ulu Camii’nin yanı başında bulunan Kapalı Çarşı kuyumcular çarşısı olarak da biliniyor. Evlilik hazırlığında olanların uğrak noktalarından biri olan Bursa Kapalı Çarşı Osmanlı’dan günümüze miras kalan eserlerden biri. Ancak 1958 yılındaki yangın sonrası restore edilen bedestenin şimdiki hali bende tarihi dokusunu kaybetmiş hissi uyandırdı.

Kapalı çarşı konum için tıklayın.

svg%3E
Bursa Gezilecek Yerler – Kozahan

Hanlar Bölgesi: Koza Han

Bursa Osmanlı Devleti’ne başkentlik yaptığı yıllarda önemli bir ticaret merkeziymiş. Bu nedenle şehrin tarihi bölgesinde 14. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar pek çok han ve bedesten inşa edilmiş. Ulu Camii ve Kapalı Çarşı’ya uğradıktan sonra soluklanmak ve bir şeyler içmek için bu Hanlar Bölgesi‘nin en ünlüsü olan Koza Han’a uğrayabilirsiniz. Osmanlı Dönemi’nde ipek ticareti ile ünlenmiş ve adını buradan almış olan Koza Han’da rengarenk ipek şal ve elbiseler sizi bekliyor. II. Bayezid tarafından yaptırılan Koza Han taş duvarlarla örülü ve iki katlı. Ortasındaki mescit ve hemen altındaki şadırvan Koza Han’ı büyüleyici kılmaya yetiyor. İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in de ziyarete geldiği tarihi hanın girişindeki çay bahçelerinde simit-çay molası verebilirsiniz. Benim son zamanlardaki favorim ise Hacı Şerif‘in meşhur dondurmalı irmik tatlısı.

Koza Han konum için tıklayın.

svg%3E
Bursa Gezisi – Fidan Han

Fidan Han

Bursa’nın Hanlar Bölgesi’nde yer alan tarihi yapılardan bir diğeri ise Fidan Han. Fatih Sultan Mehmet’in sadrazamı Mahmud Paşa tarafından 15. yüzyılda inşa ettirilen Fidan Han ilk bakışta Koz Han ile fazlasıyla benzerlik gösteriyor. İki katlı hanın ortasında mescid yer alıyor, giriş katlarda ise söz ve nişan elbisesi satan mağazalarla birlikte kuyumcu dükkanları mevcut. Fidan Han’ı her ziyaretimde Baycan Bey’in Kahvesi’ne uğruyorum. Nar şerbeti ve hurma tatlısı ile servis edilen Türk kahvesi eşliğinde bu huzurlu atmosferi keyfe dönüştürebilirsiniz. Koza Han ve Fidan Han ile birlikte Pirinç Han, İpek Han ve Çukur Han‘ı da ziyaret edebilirsiniz.

Tuzpazarı

Kahvenizi içtikten sonra alışveriş turuna çıkmaya ne dersiniz? Tuzpazarı Bursa’nın en eski pazarlarından biri. Uzun Çarşı boyunca yürüdüğünüde kolaylıkla ulaşabileceğiniz Tuzpazarı‘nda kuruyemişten peynire, baharattan sebze ve meyveye kadar aradığınız her şeyin tazesini bulabilirsiniz. Pazartesi, perşembe, cuma günleri kurulan Reyhan Pazarı da Tuzpazarı’nın az ilerisinde konumlanıyor. Denk gelirseniz mutlaka gezin derim.

svg%3E
Osman Gazi Türbesi – Bursa

Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbesi

Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi’nin türbeleri Bursa Tophane’de bulunuyor. Osman Gazi’nin oğlu Orhan Gazi Bursa’yı 1326 yılında feth etmesinin ardından babasının vasiyetini yerine getirerek onu Gümüşlü Kubbe adı verilen yapının içine defnetmiş. Burası aslında Bizans şapeliymiş ve Osmanlı döneminde türbeye dönüştürülmüş. Yangın ve depremlerde hasar gören türbe Sultan Abdülaziz tarafından yeniden yaptırılmış. Türbenin ortasındaki dev sanduka Osman Gazi’ye aitken yanındaki sandukalar ise eşi ve çocuklarının.

svg%3E
Orhan Gazi Türbesi – Bursa

Osman Gazi türbesini ziyaret ettikten sonra oğlu Orhan Gazi’nin hemen karşısında yer alan türbesine geçebilirsiniz. 21 sandukanın bulunduğu türbe kare planlı ve dört sütun üzerine oturan küçük bir kubbe ile örtülü. Türbede Orhan Gazi’nin eşi Nilüfer Hatun, oğlu Şehzade Kasım’ın yanı sıra Yıldırım Bayezid’in kızı Fatma Sultan ve Cem Sultan’ın oğluna ait sandukalar da yer alıyor.

Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbesi konum için tıklayın

svg%3E
Bursa Saat Kulesi – Tophane

Tophane Saat Kulesi

Osman Gazi türbesinin hemen karşısında bulunan Saat Kulesi Tophane Parkı’ndan şehri selamlıyor. Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılan Saat Kulesi bilinmeyen bir nedenle yıkıldıktan sonra 1904 yılında yeniden inşa edilmiş. Bursalıların buluşma noktası olan 65 metre uzunluğundaki Saat Kulesi’nin çevresinde fotoğraf çektirebilir, yeşilliklerin altındaki banklarda dinlenebilirsiniz. Tophane aynı zamanda Bursa’yı panoramik olarak görebileceğiniz yerlerden biri.

Saat Kulesi konum için tıklayın 

svg%3E
Bursa Gezilecek Yerler – Saltanat Kapısı

Bursa Kalesi ve Surları

Bursa gezilecek yerler arasında bulunması gereken yerlerden biri de Bursa Kalesi ve surları. Bithynialılar tarafından inşa edilen kale kuşatmalar sonrası hasar görmüş, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde onarımlardan geçirilmiş ancak 1900’lü yıllarda tamamen yıkılmış. 5 kapısı ve 14 burcu bulunan kalenin en ünlü kapısı ise Saltanat kapısı olarak biliniyor. Şehrin ana giriş kapısı olarak adlandırılan Saltanat kapısı restore çalışmalarının ardından aslına uygun hale getirilmeye çalışılmış.

svg%3E
Bursa Gezi Rehberi – Yeşil Türbe

Yeşil Türbe

Bursa gezilecek yerler listemizde sıra geldi meşhur Yeşil Türbe’ye. Bursa’nın Ulu Camii’den sonra en önemli sembolü bence Yeşil Türbe. Osmanlı Devleti’nin ikinci kurucusu kabul edilen Yıldırım Bayezid’in oğlu Çelebi Mehmet tarafından 1421 yılında yaptırılan türbenin en önemli özelliği tamamının çini ile kaplı olması. Bu anlamda Osmanlı mimarisi için de ilk niteliği taşıyor. Yeşil Türbe’ye yakından baktığınızda İznik çiniciliğine hayran kalacağınıza eminim.

svg%3E
Bursa – Yeşil Türbe

Bursa Yeşil Türbe’nin sadece dışına bakmakla yetinmeyin, mutlaka içerisini de ziyaret edin. Yeşil Türbe’de Çelebi Mehmet’in yanı sıra çocuklarının da sandukaları yer alıyor. Hacı İvaz Paşa tarafından yapılan Yeşil Türbe mavi, yeşil ve turkuaz çinileriyle bir zamanlar Bursa’nın her yerinden görülebilen tek yapıymış. Ancak zamanla inşa edilen yüksek katlı binalar nedeniyle bugün bu özelliğini ne yazık ki kaybetmiş.

Yeşil Türbe konum için tıklayın

Yeşil Türbe’yi ziyaret ettikten sonra hemen karşısında yer alan Yeşil Camii de mutlaka görün. 1424 yılında ibadete açılan Yeşil Camii çini süslemeleri ve yemyeşil ağaçların bulunduğu huzurlu bahçesi ile bulunduğu semte adını verecek kadar güzel.

Yeşil Camii konum için tıklayın

svg%3E
Bursa – Irgandı Köprüsü

Irgandı Köprüsü

Depremlere karşı direndi, nice savaşlar gördü ama yıkılmadı… 1412 yılından beri Osmangazi ve Yıldırım ilçelerini birbirine bağlayan, dünyada sadece dört örneği bulunan Irgandı Köprüsü Gökdere nehrinin üzerinde boylu boyunca uzanıyor. Venedik’teki Rialto Köprüsü, Floransa’daki Ponte Vecchio Köprüsü, Lofça’daki Osma Köprüsü Irgandı’nın dünyadaki örnekleri. Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de övgülerle söz ettiği Irgandı Köprüsü’nde bugün galeriler ve hediyelik eşya satan dükkanlar bulunuyor. 2004 yılında restore edilen Irgandı Köprüsü aynı zamanda şehrin en fotojenik yerlerinden biri. Bursa’dayken Floransa’daymış hissi uyandıran Irgandı Köprüsü Yeşil Türbe’ye yürüyerek on dakika uzaklıkta. Eğer yolunuz bahar aylarında buraya düşerse aşağıdaki gibi manzaralar yakalama şansı bulabilirsiniz. 🙂

Irgandı Köprüsü konumu için tıklayın.

svg%3E
Bursa Gezilecek Yerler – Muradiye Külliyesi

Bursa Gezilecek Yerler: Muradiye

Bursa’da Osmanlı dönemine ait izleri keşfetmek isterseniz gezi listenize eklemeniz gereken semtlerden biri de Muradiye. Sakin, huzurlu ve gezmesi oldukça keyifli. Semtin simgesi olan Osmanlı evlerinin büyük bir kısmı zamana yenik düşerek yerlerini yeni binalara bırakmaya başlamış. Muradiye semtini özel kılansa Osmanlı hanedanlığına ait en büyük türbe topluluğuna ev sahipliği yapması. Bursa’nın en eski semti olan Muradiye adını Sultan II. Murad’ın 1425 tarihinde yaptırdığı Muradiye Külliyesi’nden alıyor. Osmanlı sultanları tarafından yaptırılan son külliye olması ile de ayrı bir önem taşıyan Muradiye Külliyesi UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor. Külliyenin içerisinde cami ile birlikte türbeler, medrese ve hamam bulunuyor. Muradiye Camii Osmanlı’dan günümüze miras kalan en güzel camilerden biri. Ahşap ve çini işçiliği ile göz dolduran caminin içerisini de görmenizi tavsiye ederim.

svg%3E
Muradiye Külliyesi – Cem Sultan Türbesi

Muradiye Külliyesi’ni gezerken beni en çok etkileyen yer ise türbe kısmı oldu. Bildiğiniz gibi Bursa “Osmanlı türbeler şehri” olarak anılıyor. Muradiye Külliyesi Osmanlı hanedanlarına ait 12 ayrı türbeye ev sahipliği yapıyor. Sultan II. Murad’ın yanı sıra Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Mustafa, Şehzade Mahmut, Şehzade Ahmet, Cem Sultan, Gülşah Hatun, Ebe Hatun, Hüma Hatun gibi 40 Osmanlı hanedanının mezarı Muradiye Külliyesi’nde bulunuyor. Türbelerin bir kısmı çok sadeyken bir kısmı ise çini işlemeleri ile hayranlık uyandırıyor. Özellikle Cem Sultan, Sultan II. Murad ve Şehzade Mahmud türbelerini gezmenizi öneririm. Türbe ziyareti sonrasında külliyenin bahçesinde sergilenen açık hava mezar taşlarını da görmeyi unutmayın.

svg%3E
Muradiye Kuran ve El Yazmaları Müzesi

Muradiye Külliyesi’nin önemli bölümlerinden bir diğeri ise medrese. Muradiye Medresesi geçmişte öğrencilerin eğitim gördüğü bir yerken günümüze gelene kadar çok sayıda restorasyon çalışması geçirmiş. 2019 yılının başında ise Kuran ve El Yazmaları Müzesi olarak hizmet vermeye başlamış. Çok ferah ve gezmesi keyifli bir müze, ben gittiğimde açılalı henüz iki ay olmuştu. Her bir odada farklı dönemlere ait Kuran-ı Kerim ile birlikte el yazması eserler ve hat sanatları sergileniyor. Müzenin girişi ücretsiz.

svg%3E
Osmanlı Evi Müzesi

Osmanlı Evi Müzesi

Muradiye Külliyesi ziyaretinden sonra Muradiye sokaklarını gezerken Osmanlı Evi Müzesi çıktı karşıma. 17. yüzyıla ait eski bir Osmanlı evi restore edilerek müze olarak hizmete açılmış. Evin avlusuna girer girmez 400 yıl öncesine gidiyorsunuz, yaşanmışlığın her odaya sindiği muhteşem bir Osmanlı konağı… Halen ayakta kalabilmiş olması ise bence büyük şans. İki katlı evde odaları gezerken canlandırmalarla o döneme ait yaşam biçimleri sergilenmeye çalışılmış. Evin tamamını on beş dakikada gezmek mümkün. Osmanlı Evi Müzesi’nde giriş ücretinin olmadığını hatırlatmak isterim. Muradiye Külliyesi’ne yürüyerek birkaç dakikalık mesafede.

Muradiye’ye gelmişken 110 yıllık Tarihi İnanç Fırın‘a uğramamak olmaz. Zaten etrafı saran hamur işlerinin kokusu ister istemez sizi buraya getirecek 🙂 İnanç Fırın’da benim favorim tahinli pide ve cevizli lokum. Hemen yanındaki En Lezzet Pide ve Cantık Salonu ise benim için başlı başına Muradiye’ye gelme sebebi 🙂 Burada cantık yemeden Muradiye’den dönmeyin derim.

svg%3E
Bursa Müzeleri – Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi

Bursa Gezilecek Yerler: Bursa Müzeleri

Bursa’da tarihi yerleri gördükten sonra vakitiniz kalırsa müzeleri de listenize ekleyebilirsiniz. Bana sorarsanız bir şehri en iyi tanıyabileceğiniz yerler müzeler. Bir şehrin kültürünü, yaşam biçimini, yüzyıllar öncesine ait gelenekleri müzeleri gezerek keşfetmeye bayılıyorum. Müzeler şehrin saklı hazineleri gibi. Siz de Bursa’yı daha yakından tanımak isterseniz kentte 15’i aşkın müze yer alıyor. Hepsini tek seferde gezmek elbette zor, ilginizi çekenleri listeleyip keyifli bir kültür turuna çıkabilirsiniz. Üstelik Bursa müzelerinin hemen hepsi ücretsiz. İşte en fazla ziyaretçi ağırlayan ve benim de ziyaret ettiğim Bursa Müzeleri:

svg%3E
Bursa Gezilecek Yerler – Bursa Kent Müzesi

Bursa Kent Müzesi

Bursa’nın ilk kurulduğu günlerden günümüze değin nostalji yolculuğu yaşamak isterseniz Bursa Kent Müzesi sizleri bekliyor. 7000 yıl önce Neolitik Dönem’den başlayan Bursa tarihi Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemi ile doruk noktasına ulaşmış. Kronolojik olarak ilerleyen müzede kentin geçmişi hakkında doyurucu bilgilere sahip olmanın yanı sıra bu denli zengin bir tarihi geçmişi olmasına hayranlık duyuyorsunuz. Müzenin giriş katında Bursa’nın tarihini öğrendikten sonra ikinci kata çıkıp dünden bugüne Bursa’nın kültürel değerlerine göz atabilirsiniz. Yüzyıllar öncesindeki Bursa’da yaşamın nasıl olduğu fotoğraflar ve canlandırmalarla detaylı bir şekilde anlatılmış. Bursa’nın en önemli kültürel değerlerinin başında gelen Hacivat ve Karagöz de unutulmamış elbet. Bursa hamamları, kaplıcalar, Bursa’nın meşhur lezzetleri, Bursalı sanatçılar hatta Bursaspor’a bile müzede yer verilmiş. Bursa müzeleri arasında en keyifli olanlardan biri Kent Müzesi.

Bursa Kent Müzesi Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 09.30-17.30 saatleri arasında açık. Giriş ücretsiz.

Bursa Kent Müzesi Atatürk Caddesi’nde, meşhur Atatürk Heykeli’nin yanında yer alıyor, Ulu Camii ve Hanlar Bölgesi’ni gezdikten sonra yürüyerek rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Bursa Kent Müzesi konum için tıklayın.

svg%3E
Bursa Bıçak Müzesi

Bursa Bıçak Müzesi

Bursa’nın en ilginç müzelerinden biri olan Bıçak Müzesi kapılarını 2017 yılında açmış. Bıçakçılık Bursa’nın geleneksel sanatlarının başında geliyor. 700 yılı aşkın bir geçmişi bulunan Bursa bıçağının 15’e yakın çeşidi bulunuyor. Müzeyi gezdiğinizde birbirinden farklı bıçakları kronolojik şekilde görme şansı bulabilir hatta üç boyutlu olarak kendi bıçağınızı tasarlama şansına sahip olabilirsiniz. Bıçak tasarımınız mail adresinize gönderiliyor ve Bursa’dan size hoş bir hatıra olarak kalıyor. Müzede Bursa bıçaklarından satın alabileceğiniz bir mağaza da bulunuyor.

Bursa Bıçak Müzesi Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 09.30-17.30 saatleri arasında açık. Giriş ücretsiz.

Bıçak Müzesi konum olarak Bursa Kent Müzesi’ne oldukça yakın, dilerseniz her iki müzeyi aynı gün gezebilirsiniz.

Bıçak Müzesi konum için tıklayın.

svg%3E
Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi

Dünyanın tam panoramik en büyük müzesinin Bursa’da olduğunu biliyor muydunuz? Panorama 1326 Fetih Müzesi aslında sadece müze değil, sergi salonları, kütüphanesi, konferans ve seminer salonlarıyla geniş bir kültür kompleksi. Müzenin giriş katında Osmanlı Devleti’nin kuruluş hikayesi tablolar eşliğinde anlatılmaya çalışılmış. Giriş bölümünde aynı zamanda Diriliş Ertuğrul dizisinde kullanılan kıyafetler de sergileniyor. Yürüyen merdivenlerle üst kata çıktığınızda ise 692 yıl öncesine giderek Bursa’nın fethediliş hikayesini sanki bugünmüş gibi yaşıyorsunuz. 360 derecelik çizimlerle yansıtılan Bursa’nın fethi çocuklar için de oldukça öğretici. Zaten biz gittiğimizde de okul turları çoğunluktaydı.

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 09.00-17.00 saatleri arası açık. Müzeye giriş ücretsiz.

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi Irgandı Köprüsü’ne yürüyerek 10 dakikalık mesafede. Yokuş aşağı indiğinizde kolaylıkla bulabilirsiniz.

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi konum için tıklayın.

svg%3E
Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi

Bursa’da gezmesi en keyifli müzelerden bir diğeri de Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi. Eğer vaktiniz kalırsa Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu arabaları müzesi olan Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi’ni ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Eski ipek fabrikasının müzeye dönüştürülmesi ile hayat bulan Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi’nde 2600 yıl önce kullanılan geleneksel arabalardan günümüze uzanan bir seçki sergileniyor. Müzeyi gezdikten sonra botanik bahçesini de ziyaret etmeyi sakın unutmayın.

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri hariç diğer günler 10.00-17.00 saatleri arasında açık. Müzeye giriş ücretsiz.

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi konum için tıklayın.

Bursa Atatürk Evi Müzesi, Bursa Karagöz Müzesi, Hünkar Köşkü Müzesi, Bursa Göç Tarihi Müzesi kentte ziyaret edebileceğiniz diğer önemli müzeler.

Bursa’da Alışveriş

Bursa geçmişten günümüze tekstilde hep ön planda olan, ticaretin uzun soluklu yapıldığı şehirlerimizden biri. Osmanlılar döneminde hanlarda yapılan alışveriş günümüzde varlığını hala sürdürse de AVM kültürü yaygınlaşmaya devam ediyor. İpek şallara, kıyafetlere meraklıysanız Koza Han’a uğrayabilir, Uzun Çarşı‘da keyifli bir alışveriş turuna çıkabilirsiniz. Taze kuruyemiş ve baharatlar için Tuzpazarı listenizde bulunması gereken adresler arasında. Şehreküstü ve Fomara da alışveriş turu için uğrayabileceğiniz diğer adresler. Bursa’nın bıçaklarının meşhur olduğunu biliyor muydunuz? Çeşit çeşit bıçaklar için Kayhan Çarşısı en doğru adres.

svg%3E
Zafer Plaza Bursa’nın ilk AVM’si…

Bursa’nın ilk alışveriş merkezi, arkadaşların buluşma noktası Zafer Plaza’nın ise Bursalılarda yeri ayrı. Yürüyen merdiven ilk burada kullanılmış, piramit şeklindeki yapısı ile şehre farklı bir soluk kazandırmış. Altıparmak Caddesi üzerinde bulunan Zafer Plaza şehrin giyim, yeme içme ve eğlence ihtiyacını karşılıyor.

svg%3E
Korupark

Korupark AVM ise Mudanya yolunda Osmangazi’de bulunan şehrin en eski alışveriş merkezlerinden bir diğeri. Aradığınız birçok markayı bulabileceğiniz Korupark’ın yanı sıra şehrin en yenisi Endülüs Park ve Sur Yapı AVM’ye de uğrayabilirsiniz. Yolunuz Nilüfer’e düşerse FSM Bulvarı ve hemen ilerisindeki Podyum Park ise daha çok üniversite öğrencilerinin sosyalleştiği, şehrin en canlı bölümü. Burada New Castle, Köşebaşı, Casita, Jolly Joker gibi İstanbul’dan aşina olduğumuz eğlence ve yeme içme mekanları var, özellikle hafta sonları önlerinde kuyruk oluyormuş. Fomara’nın aşağısındaki Kent Meydanı da AVM tutkunları için uğranabilecek adresler arasında. 

Bursa’da görülmesi gereken tarihi yerleri hızlı bir planlamayla yarım günde bitirebilirsiniz. İçlerinden hangisini mutlaka görmeliyim derseniz ‘Ulu Camii, Hanlar Bölgesi, Yeşil Türbe ve Irgandı Köprüsü‘nü en başa ekleyin derim.


*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.

*Bursa gezi rehberi ilgili kafanıza takılan bir şey mi var? Düşüncelerinizi yorumlara yazarsanız çok sevinirim:)

0 0 votes
Yazımı nasıl buldunuz?

Zeen Social Icons

Daha Fazla İçerik
DSC 0108
Milano Yeme İçme Rehberi
6
0
Yazım hakkında merak ettiklerin varsa, hemen yorumla!x