buyukada gezilecek yerler 1

Büyükada Gezilecek Yerler

İstanbul’a yakın gezilecek yerler denince sizin de aklınıza ilk olarak Büyükada gelmiyor mu? Seyahat için çoğunlukla uzak rotaları düşlesek de aslında mutluluğu mesafelerle ölçmeye gerek yok, huzuru o kadar uzaklarda aramamak lazım.

Birkaç gün İstanbul’un karmaşasından uzaklaşmak ne iyi olur” diyenlerdenseniz sadece vapura binip yarım saatte Büyükada’ya gidip koca şehrin tüm stresini arkanızda bırakabilirsiniz.

Büyükada İstanbul’a çok yakın ama -doğru zamanda gittiğinizde- bir o kadar uzak aslında. Yeşil ve mavinin buluştuğu, kimsenin olmadığı köşeler keşfetmesini bilenleri hayran bırakıyor. Büyükada’ya ilk kez gelecek olanlar için hatırlatmak isterim ki, burayı günübirlik gezmek çok zor. İmkanınız varsa birkaç gece konaklayın ve gerçek Büyükada ile tanışın!

Prens Adaları’nın en büyüğü Büyükada’da neler yapılır, nerelere gidilir derseniz önerilerimi sıralıyorum.

svg%3E

Büyükada’da Gezilecek Yerler

Tarihi Büyükada Köşkleri

Binlerce yıl öncesinin sürgün yeri olan Büyükada, 1900’lü yılların başından itibaren Batılılışma’nın etkisiyle tamamen farklı bir çehreye bürünmeye başladı. Birbiri ardına inşa edilen köşkler günümüzde Büyükada’nın muhteşem mimarisini gözler önüne seriyor. Öyle ki günümüzde Büyükada köşkleri için özel fotoğraf turları düzenleniyor.

Siz de vapurla İskele Meydanı’ndan indikten sonra Saat Kulesi’ni geçip Çankaya Caddesi boyunca yürüyerek bu görkemli köşkler arasında keyifli bir gezi yapabilirsiniz. Yaz aylarında köşkleri pembe begonviller sarıp sarmalıyor adeta, sırf bu görsel şölen için bile Büyükada’ya gelinir.

Fotoğraf Çekmelik En Güzel Büyükada Köşkleri

  • Agopyan Köşkü
  • Con Paşa Köşkü
  • Fabiato Kçşkü
  • Hazzopoulo Köşkü
  • Mizzi Köşkü
  • Sabuncu Köşkü
  • Abdülkadir Efendi Köşkü

Büyükada’nın en ihtişamlı köşkleri Nizam mevkiindeki Çankaya Caddesi üzerinde olsa da Kadıyoran Caddesi ve Maden bölgesi de muhteşem Büyükada köşkleri ile çevrili. Eğer daha önce Çankaya Caddesi’ndeki köşkleri gördüyseniz bu sefer rotanızı Maden bölgesine çevirin ve Yılmaz Türk Caddesi’ni boylu boyunca turlayın.

Reşat Nuri Güntekin’in Büyükada’da yaşadığı dönemlerde kaldığı ev de bu cadde üzerinde. Ama maalesef ziyaret edilemiyor. Keşke Burgazada’daki Sait Faik Abasıyanık Müzesi gibi Reşat Nuri Güntekin’in de evi müzeye dönüştürülseydi.

svg%3E

Büyükada Büyük Tur Bisiklet Rotası

Bir kitap, bir bisiklet, sınırsız özgürlük… Büyükada’da kendinizle baş başa bir gün geçirmek isterseniz yanınıza en sevdiğiniz kitabı alın, bisiklet kiralayarak adanın sakin köşelerinden birine doğru pedallayın. Ya da sevdiklerinizle birlikte adanın çevresini keşfe çıkın.

Büyükada’da bisiklet turu yapmak isterseniz büyük tur ya da küçük tur seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Ama bisiklet kiralamadan önce inişli çıkışlı Büyükada sokaklarının sizleri beklediğini unutmayın.

Büyükada büyük tur rotası vapur iskelesinden başlıyor, Çankaya Caddesi, Nizam, Dilburnu ve Birlik Meydanı’ndan sonra Rum Yetimhanesi, Eskibağ, Viranbağ ve Maden bölgesini de içeren, adanın yerleşimi olmayan bölgelerini de görme fırsatı bulabileceğiniz kapsamlı bir rota.

Büyükada küçük tur ise büyük tura oranla daha kısa olsa da özellikle bisiklet sürmeye yeni başlayanlar için tercih edilesi.

svg%3E

Büyükada Gezilecek Yerler: Dilburnu Tabiat Parkı

Bana kalırsa Büyükada’nın en huzurlu köşelerinden biri Dilburnu Tabiat Parkı. Çankaya Caddesi ve Nizam Caddesi’ni geçtikten sonra karşınıza çıkan Dilburnu Tabiat Parkı bol oksijenli havası ve eşsiz deniz manzarası ile kendinizi bir an için Ege’ye ışınlanmış hissedebileceğiniz kadar güzel.

İsmini denize adeta dil gibi uzanmasından alan Dilburnu’na yürüyerek gelmek mümkün, İskele Meydanı’ndan yaklaşık 2.5 kilometre uzaklıkta. Dilerseniz elektrikli araçla da ulaşım sağlayabilirsiniz.

Dilburnu Tabiat Parkı giriş ücreti kişi başı 9 TL, tahta masalarda oturup piknik yapılabiliyor. Burası aynı zamanda Büyükada’da mangal yapılabilen nadir yerler arasında. Hafta sonu gelirseniz kalabalıktan şikayet etmeniz olası, buranın asıl keyfini hafta içi çıkarabilirsiniz.

Dilburnu Tabiat Parkı içerisinde kır lokantası da bulunuyor. Burada serpme kahvaltının yanı sıra öğle ve akşam yemeği yiyebilirsiniz. Yürüyüş parkuru, wc, manzara seyir terasları, çocuklar için oyun alanı bulunan Dilburnu Tabiat Parkı Büyükada gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunmalı.

Dilburnu Tabiat Parkı konum için tıklayın.

Aşıklar Yolu

Çam ve fıstık ağaçlarının arasında yürüyüş yaparak sevgilinizle keyifli vakit geçirmek isterseniz takip etmeniz gereken yol Aşıklar Yolu. Büyükada’nın kalabalığından bunalanlar için adeta bir kaçış noktası olan Aşıklar Yolu’nun zirvesinde sizi muhteşem bir tarihi yapı karşılıyor: Büyükada Rum Yetimhanesi.

svg%3E

Büyükada’da Gezilecek Yerler: Büyükada Rum Yetimhanesi

Sadece Büyükada’nın değil ülkemizin en değerli tarihi miraslarından biri olan Büyükada Rum Yetimhanesi, Manastır Tepesi‘nde, ormanlık bölgenin içerisinde var gücüyle ayakta durmaya çalışıyor. Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ikinci büyük ahşap yapısı olarak bilinen Büyükada Rum Yetimhanesi’ni yakından görünce boğazım düğümlendi resmen.

Daha önce pek çok kez fotoğrafını gördüğüm Ada’nın yaşlı ve yalnız güzeli tüm heybeti ile karşımdaydı. 1890’lı yılların sonunda lüks bir otel olarak tasarlanan bina Osmanlı yönetiminin karşı çıkması sonucu Rum Ortodoks Patrikhanesi’ne bağışlanmış. II. Abdulhamit döneminde ise binanın yetimhane olarak kullanılmasına karar verilmiş. 

Küçük yaşta annesini/babasını kaybeden çocuklara yuva olan Büyükada Rum Yetimhanesi 1956 yılına kadar kullanılmış, sonrasında ise kaderine terk edilmiş. Yangınlar ve depremlerle iyiden iyiye hasar alan Rum Yetimhanesi’nden sevindirici haber geldi, restorasyon çalışmalarına başlanıyor. Umarım kısa süre içerisinde aslına uygun olarak restore edilir ve ziyarete açılır.

Büyükada Rum Yetimhanesi yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu için içerisini gezmek yasak, sadece dışarıdan fotoğraflarını çekebiliyorsunuz.

Büyükada Rum Yetimhanesi konum için tıklayın.

svg%3E

Aya Yorgi Tepesi

Büyükada gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı Aya Yorgi Tepesi. Burası Yüce Tepe olarak da biliniyor ve Büyükada’nın en yüksek noktası olduğu için şahane bir manzaraya sahip. Aya Yorgi Tepesi’ne yürüyerek ulaşmak isteyenleri öncelikli olarak 3 kilometrelik yürüyüş yolu bekliyor.

Aya Yorgi Tepesi Dilburnu Tabiat Parkı’nın biraz ilerisinde, Lunapark Restaurant’ın da bulunduğu Birlik Meydanı’na geldiğinizde ise Aya Yorgi Tepesi’ne tırmanma macerası başlıyor. Bisikletle gelirseniz yanınıza kilit almayı unutmayın, Birlik Meydanı’nda bisikletinizi bırakmanız gerekiyor.

Yokuş yaklaşık bir kilometre uzunluğunda, eğer öğlen saatlerini tercih ederseniz fazlasıyla zorlayıcı olabilir. Ortalama 30 dakikalık bir tırmanıştan sonra varış noktasına ulaşıyorsunuz.

Zirveye ulaştığınızda Ortodokslar için hac noktası olarak kabul edilen Aya Yorgi Manastırı karşınıza çıkıyor. Dileklerin gerçekleştiği manastır olarak da bilinen Aya Yorgi Manastırı her yıl 23 Nisan ve 24 Eylül tarihlerinde adeta ziyaretçi akınına uğruyor. Dilek ağaçlarına bağlanan çaputlara da burada sıkça rastlayabilirsiniz.

Eğer Büyükada’ya ilk gelişinizse yorulurum diye düşünmeyin, inanın manzarayı gördükten sonra tüm yorgunluğunuzu unutuyorsunuz. İster kayalıklara oturun, isterseniz Yücetepe Kır Gazinosu‘nda manzaraya karşı kahvenizi yudumlayın. Gün batımına denk gelirseniz değmeyin keyfinize.

Aya Yorgi Kilisesi konum için tıklayın.

Adalar Müzesi

Prens Adaları’nın geçmişine doğru keyifli bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? Adalar Müzesi birbirinden farklı obje, fotoğraf ve belgeler ile Adalar’ın jeolojik oluşumundan günümüze uzanan zengin tarihini gözler önüne seriyor.

Adalar’ın mimarisi, ulaşımı, gelenek ve göreneklerini yakından inceleyebileceğiniz müzede Adalı yazarlara ait kişisel eşyalar da sergileniyor. Müzenin görülmeye değer kısımlarından biri de Büyükada Rum Yetimhanesi’ndeki öğrencilerin eşyaları. 

Adalar Müzesi’nin ana binası olan Aya Nikola Hangar Müze Alanı pazartesi günleri kapalı. Haftanın diğer günleri 09.30-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Adalar Müzesi’ne giriş ücreti yetişkinler için 10 TL, indirimli bilet ise 5 TL.

Adalar Müzesi Maden mevkiinde yer alıyor, buraya yürüyerek ulaşmak biraz yorucu olabilir, bisikletle ya da elektrikli araçlarla gelmek en iyi çözüm.

Adalar Müzesi konum için tıklayın.

svg%3E

Büyükada Plajları

İstanbul’da denize girilecek yerler arasında Büyükada plajları önemli rol oynuyor. Ben Adalar’da bir kez denize girdim, Heybeliada’daki Burak Plajı’nda yüzme fırsatım olmuştu. Deniz hem soğuktu hem de fazlasıyla deniz anası vardı. Marmara Denizi elbette Ege ya da Akdeniz ile karşılaştırılamaz ama yine de tercih meselesi tabii ki.

Eğer yaz aylarında Büyükada’ya gelmeyi düşünüyorsanız adada irili ufaklı çok sayıda plaj var ama halk plajı maalesef yok. Hepsinde günlük giriş ücreti alınıyor. Şezlong ve şemsiye ücrete dahil. Birçok işletme iskeleden belli saat aralıklarında tekne ile plajlara ücretsiz ulaşım imkanı sunuyor.

Eski ismi Yorgoli olan Yörükali Plajı Büyükada’nın en fazla ilgi gören plajlarından biri. Kumsal kısmı da olduğu için çocuklu aileler de rahatlıkla tercih edebiliyor. Yörükali Plajı konum olarak Dilburnu’nun arka tarafında kalıyor.

Büyükada plajlarından bir diğeri ise Nakibey Plajı. Ada’nın doğu tarafında, Maden mevkiinde yer alan Nakibey Plajı’na tıpkı Yörükali Plajı’nda olduğu gibi iskeleden teknelerle ücretsiz ulaşım sağlanabiliyor.

Eskibağ mevkiindeki Halik Koyu Büyükada’nın en uzun sahili olarak biliniyor. Büyükada plajları denince sakinliği ve huzurlu ortamıyla öne çıkan Prenses Koyu gün boyu deniz ve güneşin tadını çıkarabileceğiniz adresler arasında. Kalabalıktan bunalanlar adanın uç noktasında yer alan Viranbağ Plajı‘nı da tercih edebilir.

Sedef Adası

Büyükada’ya konaklamalı geldiyseniz tekne ile on dakika mesafedeki Sedef Adası farklı bir alternatif olabilir. Daha nezih ve şık bir ortamda denize girmek ya da özel bir akşam yemeği yemek istiyorsanız Sedef Adası’na geçebilirsiniz. Burası pek fazla bilinmiyor çünkü adanın büyük bir bölümü özel mülk. Gelmişken adayı gezeyim diyemiyorsunuz.

Sedef Adası’nın en meşhur işletmesi Elio Sedef. Burada yüzme için ayrılmış beach bölümünde denize girebilir, restoran bölümünde sevdiklerinizle keyifli bir akşam geçirebilirsiniz. Elio Sedef düğün ve nişan gibi organizasyonlar için de çok şık bir alternatif.

Sedef Adası restoran/beach clublardan bir diğeri de Sedef Liya. Her iki işletme de hem gündüz hem akşam Büyükada-Sedef Adası arası tekne ulaşımını sağlıyor. Ayrıca Kartal İDO’dan da Elio Sedef’e ve Sedef Ziya’ya günde iki kez tekne ulaşımı yapılıyor. Yolculuk 20 dakika sürüyor. Mekanların giriş ücretleri ve yeme-içme fiyatları Büyükada’nın biraz üzerinde olduğunu da hatırlatayım.

svg%3E

Büyükada Yeme İçme Önerileri

Büyükada’da iki gece konakladık, otelimizde kahvaltı dahil olduğu sadece akşam yemeklerini dışarıda yedik. Birinci akşam daha önce gidip memnun kaldığımız Palya Restaurant’ı tercih ettik. İkinci akşam da Büyükada’nın en şık restoranlarından biri olan Loc’ada hem mezeleri hem deniz ürünleriyle favorimiz oldu.

Gerek iç gerek dış mimarisiyle Büyükada’nın en güzel oteli Splendid Palace‘ın bahçesinde hizmet veren Chocowhite‘ın brownie’si ve Dondurmacı Yunus‘un şeftalili dondurması damağıma kazınan Ada lezzetleri arasındaydı.

Denediğim tüm mekan ve lezzetleri Büyükada yeme içme notları yazımda detaylıca anlattım. Dilerseniz göz atabilirsiniz.

svg%3E

Büyükada’da Konaklama 

Büyükada’yı daha önceleri hep günübirlik ziyaret etmiştim. Sabah erkenden vapura biner, hava kararmadan da yine vapurla dönerdim. Konaklamalı gittiğimde fark ettim ki ben Büyükada’yı yaşamadan dönmüşüm. Adanın görmediğim ne güzel köşeleri varmış, gün batımı bile ayrı güzelmiş.

Eğer siz de benim gibi Büyükada’yı günübirlik ziyaret ettiyseniz en az 1 gece kalın, ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacaksınız. Adalar arasında konaklama seçenekleri bakımından en zengini Büyükada. Her bütçeye uygun konaklama imkanı sunan Büyükada’da pansiyon ve otel sayısı oldukça fazla.

Ben Büyükada’daki ilk konaklama deneyimim için Köşk Orman Butik Otel’i tercih ettim. 115 yıllık ahşap tarihi köşk deniz ve orman manzarasına sahip. Kendine ait küçük bir de havuzu var.

Adanın en sakin köşelerinin birinde, kalabalıktan uzak, tertemiz orman havası eşliğinde geçirdiğim iki gün sonunda huzuru uzaklarda aramanın anlamsız olduğunu fark ettim. Büyükada’da nerede kalınır merak ediyorsanız Büyükada Konaklama Deneyimi: Köşk Orman Otel yazıma göz atabilirsiniz.

*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni @Seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.

0 0 votes
Yazımı nasıl buldunuz?

Zeen Social Icons

Daha Fazla İçerik
berlin gezilecek yerler
Berlin Gezilecek Yerler
0
Yazım hakkında merak ettiklerin varsa, hemen yorumla!x