contemporary 2017

Biraz Sanat Konuşalım: Contemporary İstanbul 2017

“Sanat ruhumuzdan günlük hayatın tozunu alır götürür” demiş Picasso. Sanat dünyası için geçtiğimiz yıl kuşkusuz oldukça zorlayıcıydı. Güvenlik endişesi, galerilerin fuarlara katılmak istememesini beraberinde getiriyor, yaşanan sansür olayları sanatçıların ilhamına gölge düşürüyordu. Yaşanan üzücü olaylar ülkemizin imajını ne yazık ki zedeledi. İstanbul’un global sanat haritasındaki yerini almasında en önemli pay sahiplerinden biri olan Contemporary’nin eski günlerine dönmesi için gösterilen çaba ise takdire şayandı. Yabancı galerilerin tekrar ülkemize çekilmeye çalışılması, koleksiyonerlerin teşvik edilmesi ve İstanbul Bienali ile aynı tarihte açılması ülkemizin itibarı için de atılması gereken en doğru adımlar oldu.. Bu yıl 12.’si düzenlenen Contemporary İstanbul ilk kez Eylül ayında kapılarını açtı. İstanbul Bienali başta olmak üzere, Sakıp Sabancı Müzesi’nde Ai Weiwei‘nin sergi açılışının da Eylül’de olması tarihin neden öne alındığının göstergesi. Aynı hafta içerisinde gerçekleşecek etkinliklerle yerli ve yabancı ziyaretçilerin sanatla iç içe bir ay geçirmeleri hedeflenmiş.

12. yaşını kutlayan Contemporary İstanbul‘a bu yıl 42’si yabancı 75 galeri katıldı. Amerika, İngiltere, Çin, İsrail gibi onlarca farklı ülkeden sanatçının eserlerinin sergilendiği fuarda ilgimi çeken çalışmaları sizlerle paylaşmak istedim.

Fotoğraflara geçmeden önce dünyaca ünlü Art Basel fuarı izlenimlerimi okumak isterseniz sizi buraya alalım.

Contemporary İstanbul 2017’den Objektifime Takılanlar

svg%3E

Geçen yılki fuarda yaptığı heykelin göbeğinde padişah resmi var diye eseri sergiden kaldırılan sanatçı Ali Elmacı bu yıl da çalışmalarıyla büyük ilgi topladı. “Ali Harikalar Diyarında” adını verdiği 360 derece dönen heykel belki de fuarın en dikkat çekici işiydi.

svg%3E

Genç sanatçı Alican Leblebici “Global” adlı eserinde dünyayı stres topuna dönüştürerek öfkesini tuvale böyle resmetmiş. Eser tuval üzerine akrilik ve yağlı boya ile yapılmış.

svg%3E

Sonia Serpil Aslan “Koruyucu” adlı renksiz heykelleri ile çocukluk döneminden kalma tramvalara dikkat çekmiş. Heykellerinde psikolojik unsurlara yer veren Aslan, çocukken yaşadığımız olayların ileriki yaşantımızı etkilediğini çarpıcı bir şekilde gözler önüne sermiş.

svg%3E

Eserlerinde İstanbul silüetlerini adeta oya gibi işleyen usta ressam Devrim Erbil her yıl olduğu gibi bu yıl da eserleriyle sanatseverleri büyüledi. Kullanılan renkler tabloyu daha da etkileyici kılmamış mı?

svg%3E

Güney Afrikalı sanatçı Esther Mahlangu‘nun BMW Art Car projesi için rengarenk bir sanat eserine dönüştürdüğü 1991 model BMW 525i. İnsanın binip gidesi geliyor 🙂

svg%3E

Maria Kılıçlıoğlu‘nun “Ben Doğayım” isimli heykeli

svg%3E

Dünyanın en gizemli sokak sanatçısı Banksy‘nin kanvas üzerine sprey boya ile yaptığı “Girl and Baloon” eseri

svg%3E

Sinan Demirtaş‘ın “Aral” isimli eseri. Masumiyet bundan daha iyi nasıl anlatılabilir?

svg%3E

Halı üzerine yağlı boya ve akrilik çalışması ile Christiaan Lieverse

svg%3E

Herkesin fotoğraf çektirmek için sıraya girdiği Emre Yusufi‘nin boks eldivenli herkülü Contemporary 2017’ye damga vurdu. Eser için istenen fiyat ise 45 bin euro.

svg%3E

Genç ressam Çağla Sel eserlerinde giderek yalnızlaşan insanları ve içe kapanmayı işliyor. Resimlerde genellikle kendisini çiziyor.

svg%3E

Tigan Tsitoghdzyan‘ın “Mirror O” eseri. Ressam geçen sene olduğu gibi bu sene de farklı portre resimleriyle ilgi çekmeyi başardı.

svg%3E

Yeni medya sanatının dikkat çeken eserlerine ev sahipliği yapan Plugin bölümünde Can Büyükberber’in çalışması oldukça dikkat çekiciydi.

Dipnot: Contemporary İstanbul 2018’de 13-16 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek. Sanatseverlere duyurulur!

0 0 votes
Yazımı nasıl buldunuz?

Zeen Social Icons

Daha Fazla İçerik
koln bonn havalimani sehir merkezi ulasim
Köln Bonn Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?
0
Yazım hakkında merak ettiklerin varsa, hemen yorumla!x