cumalikizik gezisi 1

Bursa Cumalıkızık Köyü Gezilecek Yerler

Bursa çevresinde gezilecek yerler arasında ilk sıraya nereyi koymalı derseniz cevabım Cumalıkızık olur. Büyükşehirlerde yorgun düşmüş bedenlere ilaç gibi gelecek bir yer burası. Daracık sokakların arasından Uludağ’ın buz gibi akan suyu, yıllara meydan okuyan renkli evleri, özlem duyduğumuz temiz havası ile Bursa Cumalıkızık köyü bizlere sonsuz huzur vaad ediyor. Cumalıkızık Uludağ eteklerinde kurulan beş kızık köyünden biri. Osmanlı izlerini 700 yıldır taşıyan Cumalıkızık’ta yaklaşık 250 ev bulunuyor ve birçoğu yapılan restorasyon çalışmaları sayesinde orijinal görünümünü korumayı başarmış. Osmanlı Devleti’nin Bursa’da ilk yerleşim yeri olan Cumalıkızık UNESCO Dünya Mirası Listesi‘nde yer alıyor.

Bursa Cumalıkızık köyü gezilecek yerler yazıma geçmeden önce aşağıdaki rehberlere de göz atabilirsiniz.

svg%3E
Bursa Cumalıkızık Köyü

Bursa Cumalıkızık köyüne geldiğinizde adeta 1300’lü yıllara doğru yolculuk ediyorsunuz. Eski Osmanlı evleri arasında yürürken sanki nostaljik bir filmin kahramanı gibi hissetmek mümkün. 2000’li yılların başında çekilen Kınalı Kar dizisi ile adını duyurmaya başlayan Cumalıkızık köyü hala Bursa’nın en fazla ziyaret edilen yerlerinden biri. 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesiyle birlikte yurt dışından gelen turistlerin de ilgi odağı olmayı başardı. Bu duruma en çok sevinense elbette Cumalıkızık köyü sakinleri…

Cumalıkızık meydanda sizi el emeği göz nuru ürünlerini satarak geçinen köy halkının şirin dükkanları ve stantları karşılıyor. Burada ısrar yok, bolca güleryüz, en içteninden misafirperverlik var. Ürünlerin fiyatları oldukça uygun, bu güzel insanları sevindirmek istiyorsanız kendi yaptıkları reçelleri, salçaları, dalından topladıkları taze meyveleri ya da buraya özgü el işi ürünleri satın alabilirsiniz.

Cumalıkızık’ta Kahvaltı

Cumalıkızık meydandan ara sokaklara dalınca iki adımda bir durma ihtiyacı hissediyorsunuz çünkü evler, sokaklar o kadar güzel ki fotoğraf çekmemek mümkün değil. Cumalıkızık’a gelirken fotoğraf makinenizi mutlaka yanınıza alın, harika kareler yakalayabilirsiniz.

svg%3E
Cumalıkızık’a gelmişken köy kahvaltısı yapmadan olmaz. Biz de tercihimizi Azime Abla’nın Yeri’nden yana kullandık

Cumalıkızık gezinizi sabah saatlerinde yaparsanız yöresel ürünlerden hazırlanan harika serpme köy kahvaltısını deneme şansı bulabilirsiniz. Biz de bu fırsatı kaçırmayıp Cumalıkızık gezimizi Azime Abla’nın Yeri ile taçlandırdık. Burası Kınalı Kar filminin çekildiği evin tam karşısında yer alıyor. Girişte sıcacık gözleme yapan dört teyze sizi karşılıyor, mekanın arkası yeşillikler içinde… Sedir de var, sandalyeler de… Seçin, beğenin, oturun. Atmosfer o kadar güzel ki aç olmasanız bile bir şeyler yiyesiniz geliyor, köy havası meğer ne güzel şeymiş, bizler büyükşehirde plazalara hapsolmuşuz haberimiz yok…

svg%3E
Cumalıkızık kahvaltı

Azime Abla’nın Yeri’nde iki kişilik serpme köy kahvaltısı yanına da peynirli ve patatesli gözleme söyledik, bir demlik de çay. Burada kahvaltının olmazsa olmazı gözlemeymiş. Sahanda yumurta, patates köftesi, üç çeşit peynir, yaprak sarma, zeytin ve ev yapımı reçelleri 3 kişi neredeyse zor bitirdik. Gözlemeler yağsız ve hamuru incecikti. Gerek servisi gerek kahvaltısıyla Azime Abla’nın Yeri kalbimizi fethetti. Serpme köy kahvaltısı, demlik çay ve iki gözleme dahil 55 TL ödedik.  Cumalıkızık’ta kahvaltı fiyatının bu kadar uygun olmasını beklemiyorduk.

svg%3E
Cumalıkızık Köyü

Cumalıkızık Gezilecek Yerler

Cumalıkızık ufak bir köy olduğu için 2-3 saatte rahatlıkla gezebilirsiniz. Cumalıkızık sokaklarında kaybolurum diye korkmayın, dönüp dolaşıp mutlaka aynı yere çıkıyorsunuz. Cumalıkızık Kınalı Kar dizisine ev sahipliği yapmasıyla özellikle 2000’li yılların başında iyice tanınmaya başlamış. Öyle ki o dönemde dizinin hayranları akın akın bu şirin köye akın ediyormuş. Biz gezimizi hafta sonuna denk getirdiğimiz için sokaklar oldukça tenhaydı, ancak Bursalı arkadaşlarımın dediğine göre hafta sonları oturulacak yer bulunamadığı zamanlar oluyormuş.

svg%3E
Cumalıkızık Köy Evleri

Cumalıkızık Evleri

Cumalıkızık evleri genelde üç katlı, taş ve kerpiçten yapılmış. Mavi, sarı ve pembenin en güzel tonlarını görebileceğiniz evlerin kapıları ise övgüyü hak edecek cinsten. Köyde 250’ye yakın ev bulunsa da bunların 180 tanesi kullanılıyor. Geçmiş yılların izlerini taşıyan Cumalıkızık evlerinin bir kısmı pansiyon, kahvaltı mekanı ya da restoran olarak hizmet veriyor.

svg%3E
Bursa Cumalıkızık

Anıt Çınarlar

Cumalıkızık köy meydanına girdiğinizde iki devasa çınar ağacı karşılıyor sizleri. Bursa’nın yıllara meydan okuyan anıt ağaçları oldukça meşhur. Hem İnkaya’da hem Gölyazı’da hem de Cumalıkızık’ta bu asırlık ağaçları görmek mümkün. Anıt çınarların çevresinde hediyelik eşyalar satan stantlar bulunuyor. Hem kendinize hem sevdiklerinize ufak hediyeler satın alabilirsiniz.

svg%3E
Bursa Cumalıkızık Köyü

Cumalıkızık Etnografya Müzesi

Cumalıkızık gezilecek yerler arasında bir de etnografya müzesi bulunuyor. Cumalıkızık’ın tarihini ve kültürünü yakından incelemek isterseniz Cumalıkızık Etnografya Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Köy halkının bağışlarıyla 2015 yılında açılan müzede yıllar öncesinde kullanılan tarım aletleri ve ev eşyaları ile birlikte gündelik yaşamın sergilendiği bir köşe de bulunuyor. Cumalıkızık Etnografya Müzesi pazartesi günleri hariç her gün ziyarete açık ve giriş ücretsiz.

svg%3E
Cin Aralığı Sokağı – Cumalıkızık

Dar Sokak

Cumalıkızık köyünü farklı kılan diğer bir özelliği ise “dünyanın en dar sokağına” sahip olması. ‘Cin Aralığı‘ ismi verilen bu sokaktan geçmeye cesaret edemedim, sanırım sorunsuz geçmek için oldukça zayıf olmak gerekiyor. 🙂 İki evin arasındaki bu sokağı bir de gece görmek lazım. 🙂

Cumalıkızık gezimde beni en çok etkileyen şey sokakların ortasından usul usul akan suydu. Uludağ eteklerinden gelen suyun sesini dinleyerek uyumak kim bilir nasıl güzel bir şeydir. Burada yaşayan köylüler gerçekten çok şanslı… Cumalıkızık’ta konaklama için köyde pansiyonlar da mevcut. Narlı Bahçe, Mavi Boncuk ve Bulanlar en çok rağbet gören pansiyonların başında geliyor.

svg%3E
Cumalıkızık sokaklarından akan buz gibi doğal kaynak suyu köyü diğer köylerden ayıran en büyük özelliği…

Bursa Cumalıkızık gezisi için yarım gününüzü ayırmanız yeterli. Ben bu köye doyamadım derseniz köyün şirin pansiyonlarından birinde konaklayabilirsiniz. Bursa’ya geldiğinizde ne yapın edin, Osmanlı’nın bizlere mirası bu harika köye mutlaka uğrayıp temiz havasını içinize çekin!

Cumalıkızık Ulaşım

Cumalıkızık Bursa merkezden yaklaşık 30 dakika uzaklıkta bulunuyor. Ancak otobüs ya da dolmuşla gelirseniz bu süre 1 saati bulabilir. Kent Meydanı’ndaki mavi dolmuş terminalinden kalkan Cumalıkızık dolmuşları ile gelebileceğiniz gibi arabayla gelmek isterseniz Ankara yolunu takip ettikten sonra Cumalıkızık tabelası karşınıza çıkıyor. Köyün girişinde otopark bulunuyor, fiyatı ise 5 TL.

Cumalıkızık konum için tıklayın.

*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.

*Bursa Cumalıkızık Köyü yazısı ile ilgili kafanıza takılan bir şey mi var? Düşüncelerinizi yorumlara yazarsanız çok sevinirim:)

0 0 votes
Yazımı nasıl buldunuz?

Zeen Social Icons

Daha Fazla İçerik
Gaziantep gezilecek yerler
Gaziantep’te Nerede Kalınır?
1
0
Yazım hakkında merak ettiklerin varsa, hemen yorumla!x