“Porsuk kenarında yürüyorum. Kalabalığın etrafı sarması için henüz çok erken. Geleli birkaç saat olmasına rağmen sanki daha önce sayısız kez burada bulunmuş gibiyim. Sokaklar, caddeler, kaldırımlar yabancı değil. Dört bir yana savrulan güz yaprakları ile her bir köşe fotoğraflık kareler sunarken bu kez anı ölümsüzleştirmenin değil anı yaşamanın keyfini çıkarıyorum. Anadolu’nun gözbebeği Eskişehir’deyim…Meğer sonbaharda gelerek ne iyi yapmışım. Evet, hava çok soğuk ama sonbaharın renkleri içimi ısıtmaya yetiyor. Eskişehir beklentilerimin de ötesinde… Yeni yerler görmek ne güzel…”
Eskişehir uzun zamandır gitmek istediğim ama bir türlü tren bileti bulamadığım için hep ertelemek zorunda kaldığım yerlerden biriydi. Burada geçirdiğim ilk günün sonunda neden Avrupa şehirleriyle kıyaslandığını çok daha iyi anladım. Porsuk Çayı’nda süzülen gondolları görünce Venedik’e, sokaklarda gezerken Amsterdam’a, Sazova’ya geldiğinizde Disneyland’e ışınlanmış gibi hissediyorsunuz. Normalde karşılaştırma yapmayı çok sevmem ama Eskişehir Avrupai havasıyla epey etkiledi beni. Birkaç günlüğüne hava değişikliğine ihtiyacınız varsa atlayın gelin Eskişehir’e. Yollarınız bir kere kesiştikten sonra tekrar gelmek için fırsat yaratacağınıza eminim! Hazırsanız bol detaylı Eskişehir gezi rehberi başlıyor.
Dilerseniz Eskişehir Yeme İçme Notları yazıma da göz atabilirsiniz.
Eskişehir’e Nasıl Gidilir?
Yazının İçindekiler
İçinden tren geçen şehirde medeniyet vardır derler. Demir ağlar ile birbirine bağlanan şehirlerden biri de Eskişehir. Yüksek Hızlı Tren hattı sayesinde Eskişehir’e ulaşım hem konforlu hem de zaman tasarrufu sağlıyor. Tek sorun bilet bulmanın biraz zor oluşu. Hem İstanbul’dan hem de Ankara’dan Eskişehir’e trenle gelinebiliyor. Konum olarak oldukça avantajlı bir yer Eskişehir. Karayoluyla İstanbul-Eskişehir arası ortalama 4 saat, Bursa-Eskişehir arası 2 saat, Ankara-Eskişehir arası ise 2.5 saat. Hafta sonu tatili için rahatlıkla gelip gezebilirsiniz. Toplu taşıma ile gelmeyi düşünenler için Eskişehir ulaşım konusunu daha detaylı ele almak istiyorum.
Eskişehir’e Trenle Nasıl Gidilir?
Eskişehir’e nostaljik bir yolculuk yapmayı düşünenler için tren harika bir seçenek. İstanbul, Ankara ve Konya’dan haftanın her günü karşılıklı olarak Eskişehir’e tren seferi bulunuyor. Bulunduğunuz şehre göre planınızı yapıp Es-Es yolculuğuna çıkabilirsiniz.
İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren
Haftanın her günü İstanbul-Ankara arası karşılıklı 16 sefer düzenleyen YHT sırasıyla Halkalı, Bakırköy, Söğütlüçeşme, Bostancı, Pendik, Gebze, İzmit, Arifiye, Bilecik, Bozüyük, Eskişehir, Polatlı, Eryaman duraklarında duruyor. Halkalı, Pendik gibi ulaşımı zor tren istasyonlarına Marmaray ile kolaylıkla geçebilirsiniz. İstanbul-Eskişehir arası trenle ortalama 2.5 saat sürüyor.
İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Tren
Haftanın her günü İstanbul-Konya arası karşılıklı 6 sefer düzenleyen YHT sırasıyla Halkalı, Bakırköy, Söğütlüçeşme, Bostancı, Pendik, Gebze, İzmit, Arifiye, Bilecik, Bozüyük, Eskişehir, Konya duraklarında duruyor. Konya Eskişehir arası trenle 2.5 saat sürüyor.
Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren
Haftanın her günü karşılıklı 16 sefer düzenleyen YHT Eryaman, Polatlı’dan sonra Eskişehir’e ulaşıyor. Ankara Eskişehir arası tren yolculuğu 1.5 saat sürüyor. TCDD tren biletlerini iki hafta önceden satışa çıkartıyor. Örneğin 10 Ocak için bilet almak isterseniz en erken 25 Aralık’ta alabilirsiniz. Özellikle hafta sonu bilet bulabilmek epey zor, çıktığı gibi tükeniyor. Benim Eskişehir seyahatim plansız olduğu için ben de tren bileti bulamadım, hem gidişte hem de dönüşte otobüsü tercih ettim. Ama bir sonraki gidişimde tren yolculuğu yapmayı çok istiyorum. Eskişehir tren bileti satın almak için TCDD’nin resmi bilet satış sitesine ve tren sefer saatlerine buradan ulaşabilirsiniz.
İstanbul-Eskişehir tren bileti fiyatı ekonomi sınıfı için 55.50 TL, business sınıfı için 80.50 TL. Başkentten gelmeyi düşünenler için Ankara-Eskişehir tren bileti fiyatı ekonomi sınıfı için 37.50 TL, business sınıfı için 54.50 TL. Eskişehir Tren Garı konum olarak otobüs terminaline göre daha avantajlı çünkü şehir merkezinde yer alıyor. Buradan İsmet İnönü Caddesi’ne ve çarşıya yürüyerek rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Eğer tren garından Odunpazarı bölgesine gitmek isterseniz Espark (Gar) durağından tramvaya binerek Atatürk Lisesi’nde inebilirsiniz. Buradan birkaç dakikalık yürüyüşle Odunpazarı bölgesine ulaşabilirsiniz.
*Tren bileti ücretleri Kasım 2019’a aittir.
Eskişehir’e Otobüsle Nasıl Gidilir?
Yüksek hızlı tren bileti bulamayınca Eskişehir ulaşımı için tek seçeneğim otobüstü. Alibeyköy’den 01.30’da hareket eden otobüs 03.00’te Samandıra’ya, 07.00’de Eskişehir Otobüs Terminali’ne ulaştı. İstanbul Avrupa yakasından otobüs yolculuğu yaklaşık 6 saat sürerken Anadolu yakasından ortalama 4 saat sürüyor. Eskişehir Otobüs Terminali merkezin biraz dışında olsa da önünden hareket eden tramvay sayesinde 20 dakikada şehir içine gidebiliyorsunuz. Terminalde ücretsiz Wi-Fi var, tuvaletleri de ücret ödemeden kullanabiliyorsunuz. Karnınızı doyurabileceğiniz, çay-kahve içebileceğiniz, Eskişehir’in meşhur lezzetlerini satın alabileceğiniz dükkanlar bulunuyor.
Eskişehir Otobüs Terminali’nden Şehir Merkezine Ulaşım
Eskişehir Otobüs Terminali’nden çıkar çıkmaz tramvay hattını karşınızda göreceksiniz. Estram olarak bilinen tramvay şehir içi ulaşımda büyük bir kolaylık sağlıyor. Tramvaya binmek için öncelikli olarak ya tek binişlik bilet ya da Eskart almanız gerekiyor. Terminal çıkışında sol tarafta Eskart Satış Noktası’ndan ulaşım biletinizi alabilirsiniz. Bu satış noktaları merkezde de sıkça karşınıza çıkıyor. Saat 6.00-00.00 arası hizmet veriyor. Ben 3 gün kalacağım için kendime Eskart satın aldım. Eskart ücreti 6 TL. İçine de 20 TL’lik bakiye yüklettim. Eğer tek binişlik bilet alırsanız tam 3.5 TL, indirimli 3.25 TL. Eskişehir Otobüs Terminali’nden şehir merkezine giden iki hat var. 1 numaralı Otogar-SSK hattı ile 4 numaralı Otogar-OGÜ hattı. Otogardan şehir merkezine tramvayla 20 dakikada ulaşabiliyorsunuz.
Eskişehir Şehir İçi Ulaşım
Eskişehir gezim boyunca tramvaya sayılı kez bindim, çünkü bu şehri yürüyerek keşfetmesi hem çok kolay hem de çok zevkli! İhtiyacınız olan tek şey bir çift rahat spor ayakkabı 🙂 Yorulduğunuzda ise tramvay hattı sayesinde dakikalar içerisinde istediğiniz yere ulaşabiliyorsunuz. Yukarıda da bahsettiğim gibi şehir merkezinden geçen tramvay hattının numarası 1. Otogar-SSK tramvay hattı ile Odunpazarı’na gitmek isterseniz inmeniz gereken durak Atatürk Lisesi. Çarşı durağında inerek yeme-içme ve alışveriş dükkanlarını gezebilir, Doktorlar Caddesi olarak da bilinen İsmet İnönü durağında inerek Porsuk Çayı, Barlar Sokağı gibi en merkezi yerlere ulaşabilirsiniz. Tren garına ulaşmak isterseniz Espark durağında inebilirsiniz. Tramvayın tek olumsuz yanı aşırı kalabalık olması. Sabah da bindim, öğlen ve akşam üzeri de, hiç boş anını göremedim. Tramvay haricinde otobüs ve dolmuş da diğer ulaşım seçenekleri arasında. Kullanma fırsatım olmadı ama taksi ücretlerinin büyük şehirlere göre daha uygun olduğunu söylediler. Özellikle Sazova Parkı gibi tramvayın gitmediği yerler için aklınızda bulunsun.
Eskişehir Toplu Taşıma Ücretleri (2019 )
- Tam: 2.5 TL
- Öğrenci: 1.60 TL
- Aktarma: 35 kuruş (1 saat boyunca)
- Eskart Ücreti: 6 TL
- Tek Binişlik Tam Bilet Ücreti: 3.5 TL
- Tek Binişlik İndirimli Bilet: 3.25 TL
Eskişehir’de Nerede Kalınır?
Eskişehir seyahati planlarken en önemli kısımlardan biri de konaklama. Öncelikle Eskişehir’de konaklamak için tercih edebileceğiniz 3 bölge bulunuyor. Birincisi Odunpazarı, ikincisi Porsuk çevresi, üçüncüsü Eskişehir Tren İstasyonu çevresi. Konaklama bölgesini şehirden beklentinize göre seçebilirsiniz. Eğer Eskişehir’e trenle gelmeyi düşünüyor ve vaktinizin çoğunu merkezde geçirmeyi planlıyorsanız Bağlar bölgesini (tren istasyonu çevresi) tercih edebilirsiniz. Porsuk çevresi de konaklama için en merkezi bölgelerden biri. Hem Odunpazarı’na hem de İsmet İnönü Caddesi’ne yürüyüş mesafesinde olabileceğiniz Porsuk çevresinde toplu taşımaya neredeyse hiç ihtiyaç duymazsınız. Odunpazarı ise Eskişehir’in “old town” olarak adlandırılan renkli ve tarihi evlerin yer aldığı bölge. Başta Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykelleri Müzesi ve OMM olmak üzere çok sayıda müze Odunpazarı’nda bulunuyor.
Ben Eskişehir’de konaklamak için Odunpazarı bölgesinde yer alan The Breeze Hotel’i tercih ettim. Tramvay durağına yürüyerek bir dakikalık mesafede bulunan otel hem Odunpazarı’na hem Porsuk çevresine de 10-15 dakikalık mesafede yer alıyor. Otelin konumu sayesinde Eskişehir’e ilk kez gelmeme rağmen hiç zorluk yaşamadım. Yeme-içme, alışveriş dükkanları ve toplu taşıma araçları tabir-i caizse ayağımın altındaydı. Kaldığım oda gayet temiz ve büyüktü. Saat 07.00-10.00 arası kahvaltı hizmetinin de bulunduğu otelde 2 gece konakladım ve gecelik 100 TL ödedim. Dilerseniz oteli buradan inceleyebilir ve rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Eskişehir Otelleri
Eskişehir’de her bütçeye uygun konaklama seçeneği mevcut. Benim konakladığım The Breeze Hotel’in yanı sıra en fazla tercih edilen diğer otel seçeneklerine de yer vermek istiyorum.
Ibıs Hotel: Eskişehir otelleri arasında en fazla tercih edilen seçeneklerden biri. 3 yıldızlı otel hem tren istasyonuna hem de Porsuk Çayı’na yürüyüş mesafesinde. Arabayla gelmek isteyenler için otoparkı da bulunuyor. Ibıs Hotel Eskişehir’i buradan inceleyebilir ve rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Senna City Hotel: Porsuk manzarasına karşı konaklamak isterseniz Adalar bölgesinde yer alan Senna City Hotel tam size göre. Gezilecek yerlere yürüyerek ulaşım sağlayabileceğiniz otelin anlaşmalı otoparkı da bulunuyor. Senna City Hotel’i buradan inceleyebilir ve rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Abacı Konak Otel: Odunpazarı’nın popüler konaklama seçeneklerinden biri. Müzelerin yanında olması büyük avantaj. OMM ve Balmumu Heykelleri Müzesi hemen dibinde yer alıyor. Abacı Konak Otel’i buradan inceleyebilir ve rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Arslanlı Konak Hotel: Odunpazarı’nın tarihi atmosferini yaşamak istiyorsanız tercih edebileceğiniz konaklama yerlerinden bir diğeri Arslanlı Konak Hotel. Kurşunlu Külliyesi, Balmumu Müzesi, OMM yürüyerek beş dakikalık uzaklıkta. Arslanlı Konak Hotel’i buradan inceleyebilir ve rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Eskişehir Hostelleri
Eskişehir öğrenci şehri olduğu için çok sayıda hostele de ev sahipliği yapıyor. Eğer seyahatinizi düşük bütçeli tutmak istiyorsanız Adalar bölgesinde yer alan Hosteleski ile birlikte Bulvar Hostel ve Deeps Hostel listenize eklemeniz gereken konaklama seçenekleri arasında.
Eskişehir’de nerede kalınır diyenler için popüler otel seçeneklerini sıraladım. Eskişehir otellerinin tamamını incelemek isterseniz tık tık.
Eskişehir seyahatinizde ev konforunu devam ettirmek için Airbnb tercih etmeyi düşünüyorsanız buradan yeni üyelik oluşturarak ev rezervasyonunuzda 130 TL tutarında indirim kazanabilirsiniz.
Eskişehir’e Ne Zaman Gidilir?
Eskişehir’e gelmeden hava durumuna baktığımda gündüzleri 17, akşamları 1-2 derece gösteriyordu. (Kasım’ın 18’i) Ama şunu söyleyebilirim ki hissedilen çok çok daha düşük. Özellikle sabah 8-11 saatleri arasında dışarı çıktığında feci bir ayaz oluyor. Öğleden sonra hava biraz ısınıyor gibi olsa da akşama doğru tekrar soğumaya başlıyor. Ben sabah erken saatlerde gezmeye başladığım için -5 dereceyi bile gördüm. Eğer sonbahar aylarında gitmeyi düşünüyorsanız mutlaka kalın kıyafetlerinizi yanınıza alın. Kışın zaten söylemeye bile gerek yok 🙂 İç Anadolu bölgesinin meşhur ayazı üşütse de Eskişehir’de sonbaharı çok sevdim. Üşümeyi sevmem derseniz gezinizi ilkbahar ve yaz aylarına planlayın.
Eskişehir’de Kaç Gün Kalınır?
Bence Eskişehir tam da hafta sonu seyahat etmelik bir şehir. Eğer beyaz yakalıysanız ve izin kullanmadan gezmek istiyorsanız rotanızı Eskişehir’e çevirebilirsiniz. Ama baştan hatırlatayım her ne kadar küçük bir şehir gibi görünse de müzeleri, parkları ve lezzet durakları ile iki günde her yeri görmeniz biraz zor. Ben 3 gün kalmama rağmen göremediğim yerler oldu. Son yıllarda Eskişehir turları da epey revaçta. Ama bana kalırsa Eskişehir günübirlik gezilebilecek bir yer değil. Tadını çıkartarak her yeri gezmek isterseniz en az 3-4 günlük bir plan yapmalısınız.
Eskişehir Gezilecek Yerler
Eskişehir’e gitmek için neden çok, bahane yok! Hem ulaşımın kolaylığı hem öğrenci şehri olmasından dolayı fiyatlarının uygunluğu hem de gezip görülecek yer açısından zenginliği ile Eskişehir son dönemlerin gözde seyahat rotaları arasında. MÖ 3000 yılına uzanan tarihi ile “Eskişehir” ismini alan kentte bir yandan geçmişin izlerini takip ederken diğer yandan çağdaş ve modern bir şehircilik anlayışı ile karşılaşıyorsunuz. Bunda en büyük pay hiç şüphesiz 20 senedir Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in. Şehre sayısız yenilik kazandıran Yılmaz Hoca sayesinde Eskişehir tam bir Avrupa kenti görünümüne kavuşmuş. Hadi gelin, şimdi hep birlikte Eskişehir gezilecek yerler listemize göz atalım.
Kendinizi Venedik’te Hissetmeye Hazır Olun: Porsuk Çayı
Eskişehir’i keşfetmeye ilk olarak Porsuk Çayı’ndan başladım. Yaprakları yeşilden sarıya dönmüş ağaçları, rengarenk köprüleri ve gondolları ile Porsuk çevresinde yürüyüş yapmak öyle keyifliydi ki! Havanın soğuk olmasına aldırış etmeden bir saat boyunca Porsuk Çayı kenarında turladım. Bence burası Eskişehir’in en keyifli gezi durağı. Porsuk Çayı’nın bulunduğu yer Adalar olarak da biliniyor.
Kendinizi Venedik’teymiş gibi hissedeceğiniz gondol turları ise Eskişehir gezinizi unutulmaz kılabilir. Porsuk Çayı gondol turları dört kişilik, ücreti ise 40 TL. Tur 10 dakika sürüyor. Venedik’te 80 euro olduğunu düşünürseniz gayet hesaplı 🙂 Eskişehir’in diğer bir keyifli aktivitesi ise Porsuk Çayı tekne turu. Esbot adı verilen tekneler ile yaklaşık 15 dakika süren tura katılabilirsiniz. Ücret kişi başı 7.5 TL. 6 yaş ve üzeri çocuklar için de ücret alınıyor. Porsuk çevresinde yeme-içme ve kahve molası verebileceğiniz pek çok kafe de bulunuyor.
Eskişehir’in İstiklal’i: Doktorlar Caddesi
Yurt dışı ya da yurt içi fark etmez, nerede uzun bir alışveriş caddesi görürsek orayı İstiklal Caddesi’ne benzetmek farz oldu 🙂 Porsuk Çayı’nın arka paralelinde yer alan Doktorlar Caddesi şehrin en kalabalık noktalarından biri. Alışveriş mağazaları, fast food restoranları, kafeler, bankalar ne ararsanız bu cadde üzerinde bulabilirsiniz. Kanatlı Alışveriş Merkezi de bu caddede yer alıyor. Her ne kadar Doktorlar Caddesi olarak bilinse de buranın asıl ismi İsmet İnönü 1 Bulvarı. Tramvay ile gelmek isterseniz İsmet İnönü durağında inebilirsiniz. (1 numaralı tramvay) Buraya gelmişken meşhur “Dedikodu Yapan Teyzeler” heykelini fotoğraflamayı unutmayın. 🙂
Gezmeye Keyifli Bir Mola: Haller Gençlik Merkezi
Porsuk Çayı ve Doktorlar Caddesi’ni gezdikten sonra üçüncü durağım Haller Gençlik Merkezi oldu. İsmi neden Haller diyecek olursanız burası eskiden sebze-meyve satılan bir halmiş. Restore edildikten sonra hediyelik eşya, giyim ve aksesuar dükkanları ile birlikte yeme-içme mekanları açılmış, ortaya şahane bir sosyalleşme noktası çıkmış. Şehri gezmekten yorgun düştüğünüzde tavsiyem Haller Gençlik Merkezi içindeki Mazlumlar Muhallebicisi’ne uğrayın ve kendinizi lezzetli bir kazandibi ile ödüllendirin. Sütlü tatlılar konusunda uzman olan Mazlumlar Muhallebicisi Eskişehir’in meşhur lezzet duraklarından biri.
Çarşı’da Alışveriş Turuna Çıkın
Bana sorarsanız bir şehri tanımanın en iyi yolu esnafla sohbet edip yerlilerle iç içe vakit geçirmek. Eskişehir Çarşısı’nda yürürken hiç yabancılık hissetmedim. Bir tarafta taptaze kuruyemiş satan dükkanlar, öbür tarafta balıkçılar, baharatçılar, helvacılar… Burası Eskişehir’de gördüğüm en kalabalık yerdi. Çarşı’ya Porsuk kenarından yürüyerek gelebileceğiniz gibi tramvayla Çarşı durağında inerek de ulaşabilirsiniz.
Renkli Evler Arasında Geçmişe Yolculuk: Odunpazarı
Çarşı’da kendimi tam bir Eskişehirli gibi hissettikten sonra sıra geldi şehrin en özel bölgesini keşfetmeye… Odunpazarı Eskişehir’e öyle bir hava katıyor ki semtin sokaklarına adım atar atmaz “burada tahmin ettiğinizden çok daha fazlası var, hadi keşfet beni” diyor. İlk gün Odunpazarı Evleri arasında kısa bir yürüyüşten sonra buraya daha fazla zaman ayırmaya karar verdim. Ertesi gün gezimin ilk durağı Odunpazarı oldu. Eskişehir gezilecek yerler denince akla ilk Odunpazarı gelmesi boşa değil. Burası Eskişehir’in ilk yerleşim bölgesiymiş. Beni de seyahatim boyunca en fazla heyecanlandıran yer oldu.
Mavi, pembe, sarı, turuncu, yeşil… Sanki bir ressamın tualinden çıkmışçasına sıra sıra dizilen evler yüzyıllar öncesine alıp götürdü beni. Geleneksel Anadolu Türk mimarisinin en güzel örneklerini sergileyen Tarihi Odunpazarı Evleri kahverengi ahşap çerçeveli ve cumbalı. Tarihi ve Kentsel Sit Alanı olarak koruma altına alınmış Odunpazarı aynı zamanda UNESCO Dünya Mirasları Geçici Listesi’nde yer alıyor. Tarihi Odunpazarı Evleri’nin bulunduğu sokaklar arasında yürürken bu nostalji yolculuğu hiç bitmesin istiyorsunuz. Çarpık yapılaşmaya öyle alıştırılmışız ki böyle yerleri görünce geçmişe özlem duymamak mümkün değil…
Odunpazarı gezilecek yerler listesi hayli uzun. Eğer keyfine vararak keşfetmek istiyorum derseniz buraya bir gününüzü ayırmanızı tavsiye ederim. Başta Kurşunlu Külliyesi olmak üzere Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, Lületaşı Müzesi, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Atlıhan El Sanatları Çarşısı ve Eskişehir’in en yenisi Odunpazarı Modern Müze (OMM) burada yer alıyor. Odunpazarı sizleri hem tarihi hem de kültürel bir yolculuğa davet ediyor.
Odunpazarı Ulaşım: Odunpazarı çarşı bölgesine yaklaşık 30 dakikalık yürüyüş mesafesinde. Tramvay ile gelmek isterseniz inmeniz gereken durak Atatürk Lisesi. Buradan birkaç dakikalık yürüyüş sonrası Odunpazarı’na rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
HATIRLATMA: Odunpazarı gezinizi pazartesi günü için planlarsanız müzelerinin tamamının kapalı olacağını unutmayın.
Odunpazarı Gezilecek Yerler: Kurşunlu Külliyesi
Odunpazarı’nı keşfetmeye Kurşunlu Külliyesi’nden başladım. 16. yüzyılda inşa edilmiş olan Kurşunlu Camii küçük ama tarihi dokusuyla insanı etkileyen bir yapı. Kurşunlu Külliyesi içerisinde camii ile birlikte Lületaşı Müzesi, Ahşap Eserler Galerisi, El Sanatları Merkezi, Sıcak Cam Atölyesi ve Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi bulunuyor. Tarihi yapıların bu şekilde günümüze uyarlanması öyle anlamlı ki…
Lületaşı Müzesi
Odunpazarı sokaklarını gezdiğinizde lületaşını özenle işleyen hünerli ustaları görmeniz mümkün. Peki, nedir bu lületaşı derseniz dünyada en fazla rezerve sahip olan yerlerden biri Eskişehir’miş. Öyle ki lületaşı Eskişehir’in simgesi olmuş, hatta “Eskişehir’in beyaz altını” diyenler bile var. Lületaşı ile bu denli ünlü Eskişehir’de taşın sanatla buluştuğu bir yer kurmak kaçınılmaz hale gelmiş, ortaya Lületaşı Müzesi çıkmış. Kurşunlu Külliyesi içerisinde ziyaret edebileceğiniz Lületaşı Müzesi küçük ama hem eserleri inceleyebilir hem de alışveriş yapabilirsiniz. Kolye, yüzük, tespih ve pipo en çok satılan lületaşı hediyelikler arasında. Yüzük fiyatları 10 TL, kolyeler ve tespihler 15 TL’den başlıyor. İçeriyi gezmek ücretsiz.
El Sanatları Merkezi
Külliye içerisinde ziyaret edebileceğiniz diğer bir bölüm El Sanatları Merkezi. Burada da lületaşından yapılan hediyelik eşyalar ile birlikte el sanatlarına yönelik çalışmalar sergileniyor.
Sıcak Cam Atölyesi
Cam eşyaların yapımına dair merakınız varsa Sıcak Cam Atölyesi’ne uğrayabilirsiniz. Günün belirli saatlerinde gösteriler de düzenleniyor.
Ahşap Eserler Galerisi
Kurşunlu Külliyesi’nin Kervansaray bölümü günümüzde Ahşap Eserler Galerisi olarak hizmet veriyor. Gezmesi oldukça keyifli, sergilenen eserlerin bir kısmı Türk sanatçılara, bir kısmı yabancı ahşap sanatçılarına ait. Ahşap işçiliği fazlasıyla yaratıcılık ve sabır istiyor. Eserler arasında “bunu nasıl yapabilmiş acaba” diye hayranlık duyduğum çok oldu. Ahşap Eserler Galerisi’nin girişi ücretli. Kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık gereği kadınlar ve öğrenciler 2.5 TL, erkekler 3.5 TL ödüyor.
Ahşap Eserler Galerisi Ziyaret Saatleri:
- Hafta İçi: 10.00-17.00
- Hafta Sonu: 09.00-17.00
*Pazartesi günleri kapalı.
Ataol Behramoğlu Kitaplığı
265 yıllık tarihi bir konağın zengin bir kitaplığa çevriliş öyküsü… Bir Edebiyat tutkunu olarak ziyaret etmekten son derece keyif aldığım Ataol Behramoğlu Kitaplığı Eskişehir’in en yeni kazanımlarından biri. Türk ve Dünya Edebiyatı ile birlikte sanat, siyaset, felsefe, tarih kitaplarının yer aldığı Ataol Behramoğlu Kitaplığı 7 bini aşkın esere ev sahipliği yapıyor. Böylesine bir yer özellikle Eskişehir’de okuyan öğrenciler için büyük bir şans. İçeride kitap okuma ve çalışma odası da bulunuyor.
Ataol Behramoğlu Kitaplığı Ziyaret Saatleri:
- Hafta İçi: 10.00-18.00
- Hafta Sonu: 09.00-18.00
*Pazartesi günleri kapalı.
Atlıhan El Sanatları Çarşısı
Ataol Behramoğlu Kitaplığı’nın yanı başında yer alan Atlıhan El Sanatları Çarşısı hediyelik eşya alışverişi yapmak için şehre gelenlerin uğrak duraklarından biri. Sabah erken saatlerde olmasına rağmen tur otobüsü geldiği için aşırı kalabalıktı, fazla tadını çıkaramadım ama lületaşı, ahşap ve cam eserlerle süslü dükkanları görmek için bile buraya gelinir. Atlıhan El Sanatları Çarşısı iki katlı, dilerseniz otantik dükkanlarda Türk kahvesi eşliğinde kısa bir dinlenme molası verebilirsiniz.
Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi
Eskişehir müzeleri ile ilgili araştırma yaparken bir isim dikkatimi çekti, daktilo müzesi… Uzun zamandır daktilolara karşı epey merakım var. Hatta iki sene önce doğum günüm için gelen hediyelerden biri kırmızı bir daktiloydu, odamın en güzel yerinde duruyor. Odunpazarı’na gelmişken daktilo merakım beni Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi’ne götürdü. Burası da tarihi Şamlıoğlu Konağı’nın restore edilmesiyle müzeye dönüştürülmüş. Gazeteci ve televizyoncu Tayfun Talipoğlu’nun hem kendi koleksiyonunda bulunan hem de bağışlanan daktilolar sergileniyor. Daha önce hiçbir yerde benzerini görmedim, sanırım Lületaşı gibi Daktilo Müzesi de alanında ilk olma özelliğini taşıyor.
Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi üç katlı, her katta 3 farklı oda yer alıyor. Odalardan biri merhum Başbakan Bülent Ecevit’e ayrılmış. Balmumu heykeli ile birlikte kendisinin kullandığı daktilo da burada sergileniyor. Tarihi Odunpazarı Evleri’nin en güzel örneklerinden biri olan Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi’ne giriş kadın ve öğrenciler için 2.5 TL, erkekler için 3.5 TL.
Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi Ziyaret Saatleri:
08.00-17.00
*Pazartesi günleri kapalı.
Eskişehir Kurtuluş Müzesi
Odunpazarı sokaklarını turlarken karşıma çıkan bir diğer müze Kurtuluş Müzesi oldu. Müze binasının ise ayrı bir önemi var. İsmet İnönü I. ve II. İnönü Savaşları sırasında bu konakta ikamet etmiş ve burayı karargah merkezi olarak kullanmış. Eskişehir Kurtuluş Müzesi yetişkinler ile birlikte çocuklara da hitap etmesiyle benden tam puan aldı. Müzenin giriş katında çocuklara özel minyatürlerle Kurtuluş Savaşı anlatılırken üst katta Gazete, Karikatür ve Video odaları yer alıyor. Kurtuluş Savaşı sırasında kullanılan silahlar da üst katta sergileniyor. Vaktiniz varsa yaklaşık 20 dakika süren video gösterimine katılmanızı tavsiye ederim. Eskişehir Kurtuluş Müzesi interaktif bir müze olması ile çok hoşuma gitti. Atatürk ile fotoğraf çekip mail adresinize gönderebileceğinizi hatırlatayım. Eskişehir Kurtuluş Müzesi giriş ücreti tam 7 TL, indirimli 4 TL. Müzekart geçerli değil.
Eskişehir Kurtuluş Müzesi Ziyaret Saatleri:
10.00-17.00
*Pazartesi günleri kapalı.
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
Odunpazarı adeta bir müzeler bölgesi. O yüzden yazıya başlarken buraya en az bir gününüzü ayırmanız gerektiğini belirtmiştim. Gezip görülmesi gereken harika müzeler var. Onlardan biri de Türkiye’nin ilk cam sanatları müzesi olma özelliğini taşıyan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi. “Acaba gezsem mi” diye başta kararsız kalmıştım ama iyi ki görmüşüm, eserlere bayıldım! Füzyon tekniği, kalıpla şekillendirme, cam üfleme gibi son derece emek isteyen tekniklerle ortaya çıkarılan cam eserler fazlasıyla ilgi çekici. Eserler üç farklı odada sergileniyor, müze binası da oldukça ferah. Çağdaş Cam Sanatları Müzesi giriş ücreti tam 7 TL, indirimli 4 TL.
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi Ziyaret Saatleri:
10.00-17.00
*Pazartesi günleri kapalı.
Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi
Madam Tussaud Müzesi’nin ülkemizdeki ilk örneği olan Balmumu Heykeller Müzesi’nde yerli-yabancı 200’ü aşkın ismin heykeli sergileniyor. Eskişehir gezim okulların ara dönem tatiline denk geldiği için her yerde olduğu gibi Balmumu Heykeller Müzesi önünde de çılgın bir giriş sırası vardı. Gezilecek diğer yerleri yetiştirebilmek için sıra beklemeyi göze alamadım. Müzeyi araştırırken bazı heykellerin fotoğrafını çekmek için ekstra ücret istendiği bilgisini öğrendim, gitmek isterseniz aklınızda bulunsun. Bu seferki ziyaretimde göremedim ama Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi bir dahaki gelişimde listemin ilk sırasında yer alacak. Müze binası Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nin hemen aşağısında. Balmumu Heykeller Müzesi giriş ücreti tam 14 TL, indirimli 7 TL.
Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi Ziyaret Saatleri:
10.00-17.00
*Pazartesi günleri kapalı.
Odunpazarı Modern Müze (OMM)
Ve sıra geldi Eskişehir’in en yeni ve özel yapısını gezmeye. Odunpazarı Modern Müze geçtiğimiz Eylül ayında kapılarını sanatseverlere açarak Eskişehir’e bambaşka bir boyut kazandırdı. Sırf bu müzeyi görmek için Eskişehir’e gelinir mi, bence kesinlikle evet! Odunpazarı gibi tarihi bir bölgeye çağdaş sanat müzesi yapabilmek kolay bir iş değil. Ama OMM’un öyle bir mimarisi var ki bulunduğu bölgeye muhteşem bir hava katmış. Müze binası ünlü Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates imzasını taşıyor. Müzenin dışındaki ahşap yapı sistemi Odunpazarı evlerinin sıvasını kaldırdığınızda birebir aynıymış. Harika değil mi?
Eskişehir gezimi planlarken en fazla merak duyduğum yerdi OMM. Hem sosyal medyada hem de haberlerde sıkça karşıma çıktığı için müzeye olan ilgim de giderek artmıştı. Gezimin ikinci gününde erkenden Odunpazarı’na geldim, henüz sokaklarda tek tük insan vardı. Açılış saati gelmediği için OMM kapalıydı. Hazır kimseler etrafta yokken dışarıdan bol bol fotoğrafını çekme fırsatı yakaladığım için şanslıydım. Gün içerisinde burası öyle kalabalık oluyor ki iyi bir kare yakalamak hayli zor.
Odunpazarı Modern Müze üç kattan oluşuyor, 4500 metrekarelik bir alana sahip. Müzenin hayata geçirilme fikri ise Eskişehirli mimar Erol Tabanca’ya ait. Türk ve dünya sanatından seçkin eserlerin sergilendiği OMM’da en dikkat çekici eser hiç şüphesiz dünyaca ünlü bambu ustası Tanabe Chikuunsai IV’ün mekana özel yerleştirmesi. OMM fotoğraflarında da sıkça rastlayabileceğiniz devasa bambu enstalasyonu giriş katında sergileniyor. OMM için Japonya’nın sadece Kochi bölgesindeki bir dağda yetişen “kaplan bambu” türünü kullanarak bu şahane eseri hazırlayan Tanabe Chikuunsai doğadaki dört elementi tema olarak almış. Bu şahane enstalasyonu 8 Eylül 2020 tarihine kadar ziyaret edebilirsiniz.
Odunpazarı Modern Müze’de gezerken keyif alacağınız bir diğer sergi Erol Tabanca koleksiyonundaki seçkilerle hazırlanmış. Vuslat ismi verilen sergide Erol Akyavaş’tan Nuri İyem’e, Adnan Çoker’den Mehmet Güleryüz’e birbirinden değerli ressamların eserlerini inceleyebilirsiniz. Vuslat sergisi 28 Mart 2020 tarihine kadar görülebilir. Odunpazarı Modern Müze’yi rehberli tur eşliğinde de gezmek mümkün. Böyle bir düşünceniz varsa en az bir gün önceden rezervasyon yaptırmayı unutmayın.
Çağdaş sanat sadece büyük şehirlerimizle sınırlı kalmamalı. Ülkemizin böyle müzelere fazlasıyla ihtiyacı var, tıpkı Bayburt’taki Baksı Müzesi gibi OMM da Eskişehir’e çok yakışmış. Darısı diğer şehirlerimizin başına diyorum. Odunpazarı Modern Müze giriş ücreti tam 20 TL, indirimli 15 TL. (12 yaş üzeri öğrenciler, öğretmenler ve 65 yaş üzeri kişiler) Rehberli turlar minimum 6 kişi ile düzenleniyor. Ücret kişi başı 30 TL.
Odunpazarı Modern Müze Ziyaret Saatleri:
- Salı, Perşembe, Cuma, Cumartesi: 10.00-18.00
- Çarşamba: 10.00-20.00
- Pazar: 11.00-18.00
*Pazartesi günleri kapalı.
Eskişehir’in Disneyland’i: Sazova Parkı
Eskişehir müzelerinde sanata doyduktan ve Odunpazarı’nın tarih kokan sokaklarında kaybolduktan sonra rotayı şehrin en keyifli noktalarından birine çevirdim. Yeşillikler içerisinde huzurlu ama bir o kadar da eğlenceli saatler geçirebileceğiniz Sazova Parkı şehrin cazibe merkezlerinden. Eskişehir fotoğraflarında sıkça karşımıza çıkan Disneyland şatosuna benzer görünümüyle ünlü Masal Şatosu Sazova Parkı’nda yer alıyor. Burası şehir merkezine biraz uzak, tramvay da geçmediği için toplu ulaşımla gelmeyi düşünüyorsanız 11 ya da 17 numaralı otobüslere binebilirsiniz. Merkezden dolmuşlar da buraya ulaşım sağlıyor. Sazova aslında bir parktan çok daha fazlası. Zaten tam ismi de Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı olarak geçiyor. Özellikle çocuğunuz varsa en az yarım gününüzü burada geçirmeye hazır olun çünkü birbirinden eğlenceli aktivitelerle çocuğunuz buraya bayılacak. Sazova Parkı’na giriş ücretsiz ama Masal Şatosu’nun içerisine girmek için ücret ödemeniz gerekiyor. Seanslı gezi alanları ile birlikte seans dışı gezi alanları da mevcut. Tam 5 TL, indirimli 4 TL. Seanslı gezi alanlarının fiyatları da gireceğiniz bölüme göre değişiyor. Masal Şatosu pazartesi günleri kapalı. Diğer günler 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Sazova Parkı içerisindeki Korsan Gemisi de parkın en ilgi çeken noktalarından biri. Geminin içerisini gezmek için de ayrı ücret ödemeniz gerekiyor. Sazova’ya gelmişken Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri’ni de mutlaka görün. Edirne’den Selimiye Camii, Hindistan’dan Tac Mahal, Macaristan’dan Gül Baba Türbesi burada yer alan 32 minyatürden sadece birkaçı. Esminyatürk’e giriş ücreti tam 5 TL, öğrenci 3 TL. Sazova Parkı’nı boydan boya gezmek isterseniz mini trenlere binebilirsiniz.
Eskişehir’i Bir de Şelale Park’tan İzleyin
Sazova Parkı’nı ziyaret ettikten sonra eğer zamanınız kalırsa Eskişehir manzarasına tepeden hakim olan Şelale Park’ı da gezi listenize ekleyebilirsiniz. Ben sonbaharda gittiğim için yapay şelale çalışmıyordu ancak yaz aylarında ayrı bir görsel güzellik sunduğu kesin. Dilerseniz Şelale Park Restaurant’ta oturup manzaraya karşı bir şeyler içebilirsiniz. Hem açık hem kapalı bölümü bulunuyor. Kahvaltı ve içecekler dış kısımda, ana yemekler kapalı bölümde servis ediliyor. Odunpazarı bölgesinde bulunan Şelale Park’a toplu ulaşımla gelmek isterseniz Atatürk Lisesi’nin önündeki duraklardan hareket eden 1 numaralı otobüse binmeniz yeterli.
*Kentpark, Kanlıkavak, Devrim Arabası yetiştiremediğim Eskişehir gezi durakları arasındaydı. Dilerseniz listenize ekleyebilirsiniz.
Eskişehir’de Ne Yenir?
Eskişehir de tıpkı Bursa gibi hem göze hem mideye hitap eden bir şehir. Yıllar boyunca farklı kültürlerin etkisinde kalması mutfaklarına da yansımış, ortaya şahane lezzetler çıkmış. Eskişehir’in yeme içme rehberini mekan önerileri ile birlikte ayrı bir yazı olarak ele aldım (bknz: Eskişehir Yeme İçme Notları) ama kısaca değinmek gerekirse çibörek, balaban kebabı, met helvası, talkan kurabiyesi, haşhaşlı cevizli ekmek, taş fırın simidi denemeniz gereken lezzetler arasında.
Eskişehir Alışveriş Rehberi
Eskişehir’e gelmişken eliniz boş dönmek olmaz. İlk seçeneğiniz ise lületaşından yapılan ürünler. İster kendinize ister sevdiklerinize Eskişehir hatırası olsun isterseniz kolye, bileklik, yüzük, tespih, pipo gibi farklı seçeneklere göz atabilirsiniz. Bu hediyelik eşyaları Lületaşı Müzesi ve Atlıhan El Sanatları Çarşısı başta olmak üzere Odunpazarı’ndaki birçok dükkanda bulabilirsiniz.
Met helvası ve Talkan kurabiyesi Eskişehir’e özgü lezzetler arasında. Ben her ikisini de Tarihi Odunpazarı Helvacısı’ndan aldım. Met helvası sade, çikolatalı, antep fıstıklı gibi farklı çeşitlerde satılıyor. 340 g. Antep fıstıklı met helvası 14 TL, 600 g. 24 TL. leblebi tozundan yapılan Talkan kurabiyesinin bir kutusu ise 6 TL. Laçin Helva, Tanınmış Helvacı diğer önerilen dükkanlar arasındaydı. Haşhaşlı cevizli ekmek bana en çok tavsiye edilen ürünlerden bir diğeriydi. Onu da Tarihi Odunpazarı Fırını’ndan aldım. Fiyatı 9 TL.
Eskişehir’de alışveriş yapmak için Doktorlar Caddesi, İki Eylül Caddesi, Çarşı, Hamamyolu, Haller Gençlik Merkezi listenize ekleyebileceğiniz adresler arasında. Kanatlı Alışveriş Merkezi ve Espark da kentin en büyük avmleri arasında yer alıyor. Seni çok sevdim Eskişehir! En kısa zamanda tekrar buluşmak için sabırsızlanıyorum…
*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.
*Eskişehir gezi rehberi ile ilgili kafanıza takılan bir şey mi var? Düşüncelerinizi yorumlara yazarsanız çok sevinirim:)
İlk defa sizin sitenize denk geldim ve Mardin ile Eskişehir yazılarınızı okudum beğendim en ince ayrıntısına kadar yazmışsınız . İnşallah hatay – antep gibi gastronomi şehirlerini de yazarsanız iyi olur. Yabancı ülke olarak da Azerbaycan – bosna gibi dil ve din bakımından bize yabancı olmayan yerleri hakkında da bilgi verirseniz süper olur .
Merhaba, çok teşekkürler! Görmek istediğim çok şehir var, ben de rehberlerini hazırlamak için sabırsızlanıyorum 🙂
Sanki bir hikaye, bir roman kitabına başlıyorum sandım. Gün geçtikçe daha iyi rehberler ortaya çıkıyor. İyiki seyahayimgeldi.com!
Çok teşekkür ederim, daha çok gezip daha çok paylaşabilmek dileğiyle 🙂