İç Anadolu’nun yükselen yıldızı Eskişehir sadece göze değil mideye de fazlasıyla hitap ediyor! Öyle güzel lezzetlere sahip ki karnınız doymuş olsa bile tadına bakmadan geçemiyorsunuz. Eskişehir mutfak kültürü geçmişin izlerini fazlasıyla taşıyor. Özellikle Kafkasya ve Kırım’dan kente göç edenler sayesinde Eskişehir yemekleri bu kültürden etkilenmiş ve zenginleşmiş.
Eskişehir Yeme İçme Rehberi: Eskişehir’de Ne Yenir?
Yazının İçindekiler
Eskişehir’de ne yenir denince ilk akla gelen cevap Çibörek ve Balaban kebap olsa da yöre mutfağı sadece bunlarla sınırlı değil. Toyga çorbası, bamya çorbası, kuzu sorpa, mercimekli mantı, kıygaşa, haşhaşlı gözleme Eskişehir’in yöresel yemekleri arasında. Eskişehir seyahatimde gittiğim mekanları ve denediğim lezzetleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
Eskişehir yeme içme notlarına geçmeden önce: Eskişehir’de nerede ne yenir diye araştırırken kafam fazlasıyla karıştı. Nedeni ise mekanlar ve lezzetler konusunda oldukça fazla fikir ayrılıklarının olmasıydı. Bu nedenle mekan seçimlerinde Eskişehir’de yaşayan arkadaşlarımın önerilerini dikkate aldım. Deneyemediğim mekanlara ise alternatif olması açısından “Diğer Tavsiyeler” olarak yer vermek istedim.
*Eskişehir Yeme-İçme Notları yazımdaki fiyatlar Kasım 2019’a aittir.
Eskişehir gezilecek yerler hakkında bilgi edinmek isterseniz Eskişehir Gezi Rehberi yazımı okuyabilirsiniz.
Eskişehir’de Kahvaltı / Doyuran Kahvaltı Salonu
Eskişehir seyahatimin ilk gününde bavulları otele bırakıp rotamı direkt Doyuran Kahvaltı Salonu’na çevirdim. Burası Eskişehir’in en eski kahvaltı yerlerinden biriymiş. Hem hafta içi hem de saat 9.00 civarı olmasına rağmen gittiğimde bütün masalar doluydu. Birkaç dakika bekledikten sonra boşalan masaya oturdum. İçerisi oldukça salaş ve küçük. Toplam 6 masa var. Dışarıda da oturulabiliyor ama hava epey soğuk olduğu için içeride yer bulduğuma sevindim.
Kaşarlı menemen, bal-kaymak ve çay söyledim. Menemeni fazla beğendiğimi söyleyemem ama bal-kaymak çok lezzetliydi. Kaşarlı menemen 11 TL, bal-kaymak 10 TL, büyük çay 3 TL. Denemek isterseniz pastırmalı yumurtası ve ballı sütü de meşhurmuş. Doyuran Kahvaltı Salonu fiyat olarak bana uygun geldi ama beklentiyi yüksek tutmayın derim. Özellikle hafta sonu sıra beklemek durumunda kalabilirsiniz.
Doyuran Kahvaltı Salonu konum için tıklayın.
Eskişehir’de Diğer Kahvaltı Tavsiyeleri: Gurme Ayten Usta, Arzu’nun Yeri.
Eskişehir’de Çibörek / Kırım Tatar Çibörek Evi
Eskişehir’de çibörek nerede yenir diye internette araştırma yaptığınızda yüzlerce farklı yorum karşısında hangisini seçeceğinize karar veremiyorsunuz. Birine isim yaptığı için şişirilmiş deniyor, öbürüne çok yağlı orada yenmez… Ee haliyle insan hangisini seçeceğini bilemiyor. Bir de çiğbörek mi çibörek mi konusu var ki o tartışmaya hiç girmesem daha iyi 🙂 Tatar Türkçesi’nde “çi” sözcüğü lezzetli anlamına geldiği için çibörek lezzetli börek demekmiş.
Çiğbörek derseniz Eskişehirliler epey bozuluyor, benden söylemesi! Ben Odunpazarı’nı gezerken Kırım Tatar Çibörek Evi’nde karar kıldım. Bir porsiyonda beş tane çibörek geliyor. Çatal bıçak kullanmaya gerek kalmadan peçeteye sarıp öyle yiyorsunuz çünkü baya yumuşak. Ben lezzetini beğendim. Yanında kırmızı acı biber turşusu ikram ediliyor. Et sevmiyorsanız peynirli çibörek de sipariş verebilirsiniz. 1 porsiyon çibörek 16 TL. Tek olumsuz yanı çay ikramı olmaması.
Kırım Tatar Çibörek Evi konum için tıklayın.
Eskişehir’de Diğer Çibörek Tavsiyeleri: Alpu, Papağan, Has Kırım Çibörekçisi, Eskişehir Çibörek Evi.
Eskişehir’de Balaban Kebap / Abdüsselam Balaban Kebap Salonu
Nasıl ki Bursa’nın İskender kebabı meşhur, Eskişehir için de aynı durum balaban kebap için geçerli. Ama bana sorarsanız İskender her daim önde! Balaban aslında tırnak pidenin üzerine domates sosu, yoğurt ve tereyağı ile birlikte servis edilen ızgara köfte.
Balaban ismi de tıpkı çi gibi Tatarca’dan geliyormuş. Anlamı ise “bol” demekmiş. Bir nevi dolu dolu bir kebap yiyorsunuz 🙂 Balaban köfte diğer ızgara köftelere göre daha yumuşak. Dana kaburga etinden hazırlanan köftelerin lezzet sırrı ise servis sırasında üzerine dökülen kemik suyu.
Eskişehir’de balaban kebap yemek için pek çok adres olsa da tercihimi Abdüsselam’dan yana kullandım. Öncelikle Abdüsselam salaş bir lokanta, öyle lüks beklentiniz olmasın. Öğle ve akşam saatlerinde kapısında sıra beklemeniz de olası. Menüde Balaban Köfte, Balaban Şiş ve Balaban Karışık olarak üç farklı seçenek var.
Yoğurtlu, Tamekli ve Tereyağlı şeklinde ayrı olarak da sipariş verebiliyorsunuz. Bu arada Tamek bildiğimiz salça markası. Ben hem köfte hem et denemek istediğim için Karışık balaban kebap sipariş verdim. Tadı gayet lezzetliydi, ama ev salçası kullanılsa çok daha iyi olmaz mı diye sormadan edemedim.
Fiyatlar ise şu şekilde: Balaban Köfte 25 TL, Balaban Şiş 40 TL, Balaban Karışık 30 TL. Eğer sade Balaban Köfte yemek isterseniz (pide, salça, tereyağı olmadan) 10 TL, sade Balaban Şiş 30 TL, sade Balaban Karışık 25 TL. Cola 4 TL, ayran 3 TL. Ye-kalk konsepti olduğu için çay ikramı bulunmuyor.
Abdüsselam Balaban Kebap Salonu konum için tıklayın.
Eskişehir’de Diğer Balaban Kebap Tavsiyeleri: Fahrettin Usta Balaban Kebap Salonu, Hüsmen Köftecisi.
Eskişehir’de Hamburger / Pino Burger
Aslına bakarsanız Eskişehir’e gelip de hamburger yeme fikri kulağa garip geliyor. Ama Pino’nun hamburgerlerini denemem konusunda çok fazla tavsiye gelince dönüş otobüsüne binmeme birkaç saat kala hızlı bir atıştırma için rotamı buraya çevirdim. Pino Burger Eskişehir’in en eski fast food restoranıymış, dile kolay 1970’ten bu yana Eskişehirlilerin uğrak noktalarından biri.
Mc Donald’s ya da Burger King gibi sektörü ele geçiren markalara inat nostaljik havasını sürdürmeyi başaran Pino Burger’in menüsü de hayli zengin. Ben tercihimi hamburger menüden yana kullandım. Ekmeğin yumuşacık olmasını ve patates kızartmasının tadını çok sevdim. Ayrıca hamburgerin içindeki Rus salatası da beni çocukluğumdaki hamburgerlere götürdü.
Hamburger menünün ücreti 18.50 TL. Biraz daha büyük seçim isterseniz Pino Burger Menü de var. Onun köftesi daha büyük. Ücreti 23.75 TL. Ekstra Burger Menü ise 32 TL. Self servis değil, garson masaya gelip siparişinizi alıyor. Pino Tava ve Pino Pizza mekanın öne çıkan diğer lezzetleri. Ben kaldığım otele yakın olduğu için İki Eylül Caddesi üzerindeki Pino Burger’e gittim ama başta Doktorlar Caddesi olmak üzere birçok yerde şubesi bulunuyor.
Pino Burger konum için tıklayın.
Eskişehir’de Kahve / Hey Joe Coffee
Eskişehir öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı bir kent olmasının verdiği avantajla hızlı bir dönüşüm geçirmiş. Kentte yer alan üçüncü dalga kahvecilerin sayısı her geçen gün artıyor. Ben de içlerinden Hey Joe Coffee’yi deneme fırsatı buldum. Özellikle gezmekten yorgun düştüğüm için bana da cappuccino eşliğinde keyifli bir dinlenme fırsatı oldu. Rahat bir ortamı var, hem çalışmak hem sosyalleşmek için ideal.
Hey Joe Coffee konum için tıklayın.
Eskişehir’de Tatlı / Mazlumlar Muhallebicisi
Haller Gençlik Merkezi içerisinde yer alan Mazlumlar Muhallebicisi en fazla tavsiye edilen mekanlardan bir diğeriydi. Burada tercihim kazandibi oldu, tadına bayıldım! Eskişehir’in en eski tatlıcıları arasında yer alan Mazlumlar Muhallebicisi 1927 yılından bu yana hizmet veriyor. Kazandibi 12.5 TL, su muhallebisi 12 TL.
Mazlumlar Muhallebicisi konum için tıklayın.
Kısa Kısa Eskişehir Yeme-İçme Önerileri
- Eskişehir’e gelmişken meşhur met helvası ve talkan kurabiyesi (leblebi kurabiyesi) denemeden dönmek olmaz. Ben tercihimi Tarihi Odunpazarı Helvacısı’ndan yana kullandım. Tanınmış Helvacı, Balkan Helvacısı ve Laçin Helva da rağbet gören adresler arasında.
- Cevizli haşhaşlı ekmek almak isterseniz Tarihi Odunpazarı Fırını’na uğrayabilirsiniz. Ücreti 9 TL.
- Boza içmeyi seviyorsanız uğramanız gereken adres Kara Kedi Bozacısı. Gerçi Eskişehir’de boza içilmez, yenirmiş 🙂
- Eskişehir’de deneyebileceğiniz tatlardan bir diğeri petifür. Bu küçük lezzet bombası için Süreyya Pastanesi’ni listenize ekleyin.
- Varuna Gezgin ve Travelers Eskişehir’in seyahat temalı kafeleri arasında. İster kahve, ister bira içmek için uğrayabilirsiniz.
*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni @Seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.
balaban kebap tam bir hayal kırıklığı. bildiğin yoğurtlu köfte.
yoğurtlu köfte’yi balaban diye ittiriyorlar!!!