Evlilik sonrası soyadı değişikliği nedeniyle biz kadınların bir dizi resmi işleme başvurması gerekiyor. Kimlik kartı başta olmak üzere, pasaport, ehliyet, banka ve kredi kartlarını yenilemek öncelikli işlemler arasında.
Ben de evlendikten hemen sonra tüm bu resmi işlemleri halletmek için harekete geçtim. Bu yazımda evlilik nedeniyle pasaport yenileme işlemleri başta olmak üzere evlenmeden önce alınan uçak bileti ve vize gibi konuların detaylarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
Evlilik Sonrası TC Kimlik Kartı Yenileme
Yazının İçindekiler
Evlendikten sonra yapmanız gereken ilk resmi işlem kimlik kartınızı yenilemek olmalı. Çünkü TC kimlik kartınızı yenilemeden pasaportunuzu değiştiremiyorsunuz. Bu yüzden pasaport konusuna geçmeden önce TC kimlik kartı yenileme işlemlerini adım adım anlatıyorum:
Öncelikli olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesine girip e-Başvurular sekmesine tıklıyorsunuz. Buradan TC Kimlik Kartı Randevusu’na tıkladıktan sonra ister e-Devlet’e yönlendirilerek devam edebilir, isterseniz bu site üzerinden işlemlerinizi yapabilirsiniz.
e-Devlet’te TC kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra Yeni Randevu sekmesine tıklayıp randevu almak istediğiniz il ve ilçe bilgilerini girip cep telefonu numaranızla doğrulama kodu alıyorsunuz. Kimlik değişimi için randevuya gitmeden önce yanınıza eski kimliğinizle birlikte -son altı ay içinde çekilmiş- biyometrik fotoğraf (1 tane yeterli) ve 37.50 TL kimlik yenileme harcı (anlaşmalı bankaların ATM’sinden ödenebiliyor) almayı unutmayın.
Evlenmeden önceki soyadınızı da kimlikte kullanmak istiyorsanız İlçe Nüfus Müdürlüğü’nde randevunuz sırasında belge doldurmanız gerekiyor. O belge ile birlikte başvurduğunuzda çift soyadı kullanabiliyorsunuz.
İlçe Nüfus Müdürlüğü’ndeki kimlik yenileme işleminiz bittikten sonra size TC kimlik kartı yerine kullanabileceğiniz geçici bir belge veriliyor. Basım işlemi çok hızlı olduğu için en geç iki-üç gün içerisinde TC kimlik kartınız vermiş olduğunuz adrese PTT aracılığıyla gönderiliyor.
Evlilik Sonrası Pasaport Yenileme
Kimlik kartımız yenilendikten sonra sıra geldi pasaportlarımızı değiştirmeye! Yukarıdaki işlemlerin aynısını bu sefer Pasaport Başvurusu şeklinde yineliyoruz. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sitesindeki Pasaport Başvurusu sekmesine tıklayıp istediğimiz pasaport türünü seçiyoruz. (Bordo, gri, yeşil) Sonrasında pasaport başvurusunda bulunacağımız il ve ilçeden en erken tarih ve saati belirliyoruz.
Pasaport yenilemek için illa oturduğunuz yerdeki İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne başvurmak zorunda değilsiniz. Örneğin Beşiktaş Nüfus Müdürlüğü çok yoğunsa Maltepe Nüfus Müdürlüğü’nden de işleminizi halletmeniz mümkün.
Pasaport randevusu almadan önce son altı ay öncesinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf, pasaport defter bedelini ödediğinize dair makbuzu ve varsa eski pasaportunuzu hazırlayın.
Eğer 25 yaşını geçmemiş ve öğrenciyseniz harç ücreti ödemeden Öğrenci Pasaportu çıkartabiliyorsunuz. Harçsız Öğrenci Pasaportu Çıkarma İşlemleri yazımı okuyabilirsiniz.
2022 Pasaport Defter Bedeli ve Harç Ücretleri
Pasaport yenileme işlemleri için pasaport defter bedeli ve eğer süresi azalmışsa istediğiniz yıla ait harç ücretini anlaşmalı bankaların gişesinde ödemeniz gerekiyor. Ben PTT gişesinden hallettim, eğer yakınlarınızda PTT varsa daha kolay oluyor. Ödemeyi yaparken kimlik ibrazı isteniyor, bu nedenle yeni kimliğinizin yanınızda olması gerekiyor.
2022 yılı için pasaport defter bedeli ve harç ücretleri tablosu
PASAPORT SÜRESİ | PASAPORT HARCI | DEFTER BEDELİ | TOPLAM |
6 AY | 309.40 TL | 225 TL | 534.40 TL |
1 YIL | 452.30 TL | 225 TL | 677.30 TL |
2 YIL | 738 TL | 225 TL | 963.40TL |
3 YIL | 1049 TL | 225 TL | 1274 TL |
10 YIL | 1478 TL | 225 TL | 1703.30 TL |
Ben 2018 yılında 10 yıllık pasaport aldığım için süresini uzatmadan (6 yıl 9 ay kalmış) sadece defter bedeli ödedim. Eğer eski pasaportunuzun kullanım süresi 2 yıldan azsa hazır başvuru işlemlerini yapıyorken uzatmanızı öneririm. Her yıl hem defter bedeline hem harçlara zam geliyor maalesef.
Pasaport Yenileme Başvurusu
Pasaport yenileme randevusu aldığınız İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne gittiğinizde otomattan TC kimlik numaranızı girip sıra numarası alıyorsunuz. Sıranız geldiğinizde kimlik kartınız ile birlikte fotoğraf, ödeme makbuzu ve eski pasaportunuzu görevli memura veriyorsunuz. Parmak izinizi aldıktan sonra, eski pasaportunuzu delgeç ile delip her sayfasına iptal damgası basarak (vize yoksa) size iade ediyorlar.
Pasaport başvurusu sonrası yeni pasaportunuz vermiş olduğunuz adrese yaklaşık 7-15 gün içerisinde (son zamanlarda yoğunluk olduğu için süre uzayabiliyor) gönderiliyor. Kendiniz teslim alamayacaksanız aynı ev içerisindeki bir kişinin de ismini verebiliyorsunuz. Eğer evde alacak kimse yoksa pasaport başvurusunda bulunduğunuz İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne gönderiliyor pasaportunuz. Buradan kimliğinizle birlikte teslim alabilirsiniz.
Pasaportumu Yeniledikten Sonra Vizelerim Ne Oluyor?
Eğer eski pasaportunuzda süresi dolmamış vizeleriniz varsa korkmayın! Eski pasaportunuzda yer alan vizelerin bulunduğu sayfalara iptal damgası basılmıyor. Dolayısı ile eski pasaportunuzdaki vizeler ile yurt dışına rahatlıkla gidebilirsiniz. Örneğin evlenmeden önceki soyadınızla 2 yıllık Schengen vizeniz var. Yeni pasaportunuzu da yanınıza alarak eski pasaportunuzdaki Schengen vizeniz ile Avrupa’ya seyahat edebilirsiniz.
Yeni Evlendim, Uçak Biletini Nasıl Almalıyım?
Yeni evlendiniz ve balayına gitmek için bilet almak istiyorsunuz. Henüz kimlik kartınızı değiştirmediğiniz için evlenmeden önceki soyadınızla biletinizi alabilirsiniz. Yani burada önemli olan TC kimlik kartınızda yazılı olan isim-soy isim ile biletinizdeki isim-soy isim kısmının aynı olması.
Örneğin, evlendiniz ve ertesi birkaç gün içerisinde yurt dışına balayına gidiyorsunuz. Bileti evlenmeden önceki soyadınızla aldığınız için, pasaportunuzda da evlilik öncesi soyadınız bulunduğundan sıkıntı yaşamazsınız. Ancak yine de evlilik cüzdanınızı mutlaka yanınıza alın, yurt dışı giriş işlemleri sırasında sıkıntı yaşamamış olursunuz.
Evlenmeden Önceki Soyadımla Uçak Bileti Aldım, Nasıl Değiştireceğim?
En karışık ve zorlayıcı olan durum bu maalesef. Uçak bileti alırken isim-soyadı bölümü kimliğinizde yazılan ile aynı olması gerekiyor. En ufak bir harf hatasında bile uçuşunuza izin verilmiyor, bu nedenle pek çok kişi mağdur oluyor. Eğer evlenmeden önceki soyadınızla uçak bileti satın aldıysanız, sonrasında kimliğinizi yenilediyseniz bu durum sıkıntı yaratıyor.
Eski soyadınızla aldığınız uçak bileti için havayolu firmaları farklı prosedürler uygulayabiliyor. Kimisi biletinizi iptal edip yeni bilet almanızı isterken kimisi yeni kimlik ve evlilik cüzdanı ibrazı ile bilette değişiklik yapabiliyor. Bu tamamen biletinizi satın aldığınız havayolu firmasına bağlı bir durum, müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Yeni Evlendim, Eski Pasaportumla Vize Başvurusunda Bulunmaya Devam Edebilir miyim?
Vize başvuruları son yıllarda sıkıntılı bir hal almaya başladı, özellikle pandemi ile birlikte bu süreç daha da zorlaştı. Evleneli birkaç yılı geçmiş ve hala pasaportunu değiştirmeden seyahat edenler olsa da bence bu büyük bir risk. Yarım saatinizi ayırarak pasaport yenileme işlemine başvurmak varken hem vize sürecinde hem de ülkeye girişte stres yaşamak anlamsız bence.
Üstelik Avrupa ülkelerinin büyük bir kısmı Schengen vize başvurularında evlilik nedeniyle soy isim değişikliklerinde pasaportun mutlaka yenilenmesi gerektiğini vurguluyorlar. Kısaca toparlayacak olursam, eğer evlenmeden önce Schengen vizeniz varsa eski ve yeni pasaportunuzu yanınıza alarak seyahat edebiliyorsunuz. Ama yeni bir vize başvurusunda bulunacaksanız kimlik ve pasaportunuzu değiştirip yeni soyadınızla başvurmanız önemli.
Instagram @seyahatimgeldi hesabımda seyahat deneyimlerimi paylaşıyorum, daha fazla gezi önerisi için beni takip edebilirsiniz.
Merhaba,
Evlilik sonrası çıkardığım yeni pasaport ve evlilik öncesinde aldığım, süresi henüz dolmamış Schengen vizesinin bulunduğu geçersiz eski pasaportumla Hollanda’ya giriş yapabilir miyim emin olamıyorum. Sorun çıkmayacağını düşünüyordum ama baktığımda tüm vize hizmeti veren siteler eski pasaportta kalan vizenin geçersiz olduğunu yazmış. Eski pasaporttaki vize + yeni pasaportla Schengen bölgesine girmeyi birebir deneyimlediniz mi ya da yapan var mıdır? Bir kısım sorun olmayacağını söylüyor bir kısım vizenin geçersiz olduğunu söylüyor. Bu işin aslı nedir?
Merhaba,
Evlilik sonrası çıkardığım yeni pasaport ve evlilik öncesinde aldığım, süresi henüz dolmamış Schengen vizesinin bulunduğu geçersiz eski pasaportumla Hollanda’ya giriş yapabilir miyim emin olamıyorum. Sorun çıkmayacağını düşünüyordum ama baktığımda tüm vize hizmeti veren siteler eski pasaportta kalan vizenin geçersiz olduğunu yazmış. Eski pasaporttaki vize + yeni pasaportla Schengen bölgesine girmeyi birebir deneyimlediniz mi ya da yapan var mıdır? Bir kısım sorun olmayacağını söylüyor bir kısım vizenin geçersiz olduğunu söylüyor. Bu işin aslı nedir?
Merhaba, seyahat ettiniz mi?
Merhaba
Kolay gelsin
Almanya’ya gitmek istiyorum ama evlendikten sonra pasaportumu değiştiremedim, sadece Tc kimlik kartı değiştirdim
buna ek olarak eski soyadımla vize aldım.
Bu durumda pasaportum güncellemeden yurtdışına gidebilr miyim?? Tşk ederim