Gaziantep’te ne yenir, Gaziantep’in en iyi restoranları hangileri diye merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Coğrafi konumunun getirdiği malzeme zenginliği binlerce yıl öncesine uzanan tarih ve kültürel birikimle birleşince Gaziantep mutfağı hem ülkemizin hem dünyanın sayılı mutfakları arasında ayrıcalıklı bir yer alıyor.
2015 yılında gastronomi dalında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na giren Gaziantep birbirinden özel yemekleriyle damaklarda unutulmaz tatlar bırakıyor.
Gaziantep’te denemeniz gereken o kadar çok lezzet var ki gün içinde devamlı “Ne yiyebiliriz?” değil “Hepsini nasıl yiyebiliriz?” sorusunu kendinize sorarken buluyorsunuz. 🙂 Dört günlük Gaziantep gezimiz boyunca deneyimlediğimiz yemekleri ve mekanları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Yazıyı okurken kendinizi Gaziantep uçak bileti bakarken bulabilirsiniz, benden söylemesi. 🙂 İşte iştah kabartan lezzetleriyle Gaziantep yeme içme rehberi…
*Gaziantep Yeme İçme Rehberi yazımdaki fiyatlar Eylül 2021’e aittir.
Gaziantep’in Meşhur Yemekleri: Gaziantep’te Ne Yenir?
Yazının İçindekiler
Gaziantep yemekleri için liste yapsak sayfalar yetmez. Öyle ki 500’ü aşkın yemek çeşidi bulunan Gaziantep’te 291 tanesi tescil edilmiş. Tüm yemekleri tek bir geziye sığdırabilmek elbette mümkün değil, damak tadınıza en uygun olanları seçerek lezzet şölenine başlayabilirsiniz.
*Yuvalama Çorbası
*Ekşili Köfte
*Kıyma Kebabı
*Simit Kebabı
*Patlıcan Kebabı
*Keme Kebabı
*Ali Nazik
*Küşleme
*İçli Köfte
*Şiveydiz
*Beyran
*Lahmacun
*Ciğer
*Firik Pilavı
*Nohut Dürüm
*Baklava
*Katmer
*Şöbiyet
Gaziantep Restoranları: Çulcuoğlu Et Lokantası
Gaziantep gezimizin başlangıç noktası Çulcuoğlu Et Lokantası oldu. Eşyalarımızı otel odasına bırakıp kebap ziyafeti çekmek için tercih ettiğimiz Çulcuoğlu beklentimizi fazlasıyla karşıladı. İki porsiyon kebap sipariş ve fındık lahmacun siparişi verdik, öncesinde gelen mezelerle hem gözümüz hem midemiz şenlendi.
Yarım ezogelin çorbası, firik pilavı, cacık, ezme, börekten oluşan mezeler sonrası gelen kebaplar da epey lezzetliydi. Akşam saati olmasına rağmen yemek servisi hızlıydı. Yediklerimiz için 121 TL ödedik.
Çulcuoğlu Et Lokantası pazar günleri kapalı, diğer günler 11.30-15.00, 17.00-21.00 saatleri arasında açık. Konum için tıklayın.
Gaziantep Yeme İçme Rehberi: Küşlemeci Halil Usta
Gazintep’e gelince mutlaka küşleme yiyin dediler, biz de soluğu Küşlemeci Halil Usta’da aldık. Üstelik kahvaltı niyetine. 🙂 Küşlemeci Halil Usta Gaziantep’in ünlü et lokantaları arasında yer alıyor.
Konum olarak Zeugma Mozaik Müzesi’ne oldukça yakın, biz de kahvaltı yapmadan müzeyi gezip 11.30 civarı Küşlemeci Halil Usta’ya gittik. Hafta sonları önünde kuyruk eksik olmuyormuş Halil Usta’nın, biz erken gittiğimiz için henüz kimseler yoktu.
Küşleme koyunun sırt kısmında bulunan yağsız ve sinirsiz et parçasıymış. Çok az miktarda bulunduğu için pahalı et çeşitlerinden biri. Küşlemeyi hakkıyla yapan Halil Usta’da 1.5 porsiyon simit kebabı, kuşbaşı et ve küşlemeden oluşan menüyü tercih ettik.
Et yemeyi seven birisiyim ama küşleme başka bir seviyeymiş onu anladım 🙂 O kadar yumuşak ki ağızda dağılıyor adeta lokum gibi bir et küşleme.
Kebabın yanında bol domates sulu salata, tırnak pide ve ayran ikram ediliyor. 1 porsiyon küşleme 55 TL, 1.5 porsiyon küşlemeli kebap tabağı 68 TL. Porsiyonlar ufak gelebilir ama kişi kişi rahatlıkla doyuyor. Zaten Gaziantep’te doyarak kalkmak yerine az yiyip daha çok mekan denemek en güzeli. 🙂
Küşlemeci Halil Usta pazar günleri kapalı, diğer günler 11.00-05.30 saatleri arasında açık. Konum için tıklayın.
Ciğerci Mustafa
Gaziantepliler için ciğer yemek vazgeçilmez bir gelenek. Sabaha karşı 03.00’te şehri saran dumanlar 07.00’ye kalmadan sönmüş oluyor. Sadece üç-dört saat süren ciğer mesaisini yakalayabilmek uykudan fedakarlık gerektiriyor.
Gaziantep seyahatimizde sokak ciğerini deneme fırsatı bulamasak da ciğer yemeden dönmek istemedik ve Ciğerci Mustafa’ya uğradık. Konum olarak Gaziantep Kalesi’nin hemen altında bulunması sebebiyle her daim kalabalık.
Sipariş verdikten sonra ezme, salata, cacık, çiğ köfte masaya ikram olarak geliyor. Biz 1.5 porsiyon ciğer ve iki ayran sipariş verdik, 85 TL ödedik. Hem dışarıda hem içeride oturma yerleri bulunuyor. Terası da var. Ciğerci Mustafa konum için tıklayın.
Gaziantep’te Sabah Kahvaltısında Ne Yenir?: Metanet Lokantası
Gaziantepliler güne beyran içerek başlarlarmış. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı vücut direncini yüksek tutmak için şifa niyetine sabah beyran yenirmiş. Yemek diyorum çünkü Antepliler beyrana çorba denmesinden hoşlanmıyor. 🙂 Beyranı başlı başına bir yemek olarak görüyorlar. Beyran yemek için tercih edebileceğiniz adreslerden biri Metanet Lokantası.
13-14 saat boyunca pişirilen kuzu etinin bol sarımsak, pirinç ve acı biberle buluştuğu beyran ağır bir yemek olduğu için ben birkaç kaşık sonrası eşime bıraktım. Metanet Lokantası’nda beyran 30 TL, kredi kartı geçmiyor. Pazar günü 05.00-13.00 arası diğer günler 05.00-18.00 saatleri arasında açık. Metanet Lokantası konum için tıklayın.
Gaziantep’te Akşam Yemeği Nerede Yenir?: Hışvahan
1570’li yıllarda Lala Mustafa Paşa’nın inşa ettirdiği Hışvahan Gaziantep’in en eski hanı olarak biliniyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Hışvahan günümüzde butik otel ve restoran olarak hizmet veriyor.
İçeri girer girmez 500 yıllık tarihi han kapısı karşılıyor sizi. Mekanın dekorasyonu, sunumlarda kullanılan tabaklar, çalan müzikler bile başka bir Gaziantep’in kapısını aralıyor.
Hışvahan’ın Gaziantep’in yöresel yemeklerini tadabileceğiniz zengin bir menüsü var. Arkadaşlarınızla Gaziantep’te şık bir akşam yemeği yemek isterseniz Hışvahan’ı tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda Gaziantep’te içki içebileceğiniz ender mekanlardan biri Hışvahan. Özellikle kokteyl içmeyi seviyorsanız 15 farklı kokteyl seçeneği ile dikkat çekiyor. Benim favorim vodka, malibu, martini bianco ile hazırlanan “Hışvahan” oldu.
Ayrıca Gaziantep’te kahvaltı nerede yapılır diyenler için de Hışvahan nokta atışı bir adres. Buradaki kahvaltının en önemli özelliği “Antep usulü” olması. İnce bulgur ve salça ile hazırlanan simit aşı ve bol peynirli Antep pidesi kahvaltının yıldızıydı. Tahinli pide, maş fasulyesi, antep peyniri, pişi, omlet ve yöresel reçellerle mükellef bir kahvaltı yaptık.
Hışvahan’da fiyatlar İstanbul ortalamasında. Kahvaltı kişi başı 90 TL, yöresel yemekler 50-80 TL, ana yemekler 85-105 TL, kebaplar 70 TL, kokteyller 65-75 TL. 500 yıllık tarihi bir handa keyifli vakit geçirmek, Gaziantep’in farklı bir yüzünü deneyimlemek isterseniz Hışvahan’ı listenize ekleyebilirsiniz.
HES kodu sorgulaması ile girdiğimiz tek restaurant burasıydı, altını çizmek isterim. Hışvahan’a gitmeden önce rezervasyon yaptırmanızı öneririm, konum için tıklayın. Hışvahan ile ilgili daha detaylı bilgiler için Gaziantep’in En İyi Mekanı: Hışvahan yazımı okuyabilirsiniz.
Kahveci Seddar Bey
Bugüne kadar içtiğiniz Türk kahvelerini unutun! Gaziantep’te farklı bir kahve deneyimine hazırsanız rotanızı Gümrük Hanı’na çevirin. Kahveci Seddar Bey Tarihi Gümrük Hanı’nın giriş katında fincanda pişen Osmanlı Dibek kahvesi ile ünlü. Altı üstü kahve, ne var bunda demeyin. Seddar Bey’in kahvesi çift renk, çift tat sunuyor.
Türkiye’de ilk ve tek fincanda pişen çift renk ve tada sahip Osmanlı Dibek kahvesi birbirine asla karışmıyor. Bir tarafı açık renk, diğer tarafı koyu renk kahve. Bu kahvenin patentini de almış Seddar Bey.
Gaziantep’e gelirseniz Gümrük Hanı’na uğrayıp Kahveci Seddar Bey’in damakta lezzet bırakan kahvesini mutlaka deneyin. Dibek kahvesinin fiyatı 10 TL. Pazartesi günleri kapalı. Kahveci Seddar Bey konum için tıklayın.
Gaziantep Mekanları: Tahmis Kahvesi
Gaziantep gezimiz boyunca en fazla gittiğimiz yer Tahmis Kahvesi’ydi. Gaziantep’in en eski kahvesi olan Tahmis Kahvesi 1635 yılından günümüze gelen tarihi bir mekan.
Hem kapalı hem açık bölümü bulunuyor, Bakırcılar Çarşısı’na yürüyüş mesafesinde olduğu için kahve molası verilebilecek en güzel yerlerden biri. Menengiç kahvesi ve zahter çayı meşhur olan Tahmis Kahvesi’nde fasıla denk gelirseniz değmeyin keyfinize!
Bir yandan çayınızı, kahvenizi yudumlayıp bir yandan çalgılar eşliğinde tarihi atmosferin tadını çıkarabileceğiniz Tahmis Kahvesi’nin baklavaları da oldukça lezzetli.
Çay 4 TL, havuç dilim baklava 18 TL, menengiç kahvesi 10 TL. Gaziantep’te gece açık mekan bulabilmek epey zor, Tahmis Kahvesi 08.00’den 00.00’a kadar açık. Tahmis Kahvesi konum için tıklayın.
Papirus Cafe
Tarihi Bey Mahallesi birbirinden güzel Antep konakları ile ünlü. Onlardan biri de günümüzde Papirus Cafe ismi ile misafirlerini ağırlayan Kimya Evi. Yüzlerce yıllık Ermeni konağının avlusu kafeye dönüştürülmüş.
13 odalı Ermeni konağı maalesef fazlasıyla yıpranmış, restore edileceği zamanı bekliyor. İçeriyi gezdiğinizde adeta geçmişe doğru zaman yolculuğu başlıyor, tavan işlemeleri, kabartmalar hala güzelliğini koruyor.
Papirus Cafe’nin yeşillikler içerisindeki avlusu insana adeta huzur veriyor. Ben menengiç kahvesini denedim, gayet lezzetliydi. Çay 4 TL, menengiç kahvesi 10 TL. Papirus Cafe nişan ve düğün fotoğraf çekimi için sıkça tercih edilen bir mekan, bu yüzden öğlene kalmayın derin. Papirus Cafe haftanın her günü 08.00-22.00 saatleri arasında açık, konum için tıklayın.
Katmerci Zekeriya Usta
Gaziantep’te katmer nerede yenir diyenlerin listelerine mutlaka eklemeleri gereken adreslerden biri Zekeriya Usta. Burada iki tür katmer var, birincisi simit katmer denilen içinde kaymağın yoğun olduğu katmer. Diğeri büyük kareler şeklinde servis edilen bildiğimiz katmer.
Bir porsiyon iki hatta üç kişinin rahatlıkla doyabileceği büyüklükte. Üzerine serpiştirilen bol antep fıstığı ile lezzet şölenine dönüşen katmer “ben daha önce katmer diye ne yemişim” dedirtecek kadar muhteşemdi.
Katmerin yanında süt içmek isterseniz ekstra olarak sipariş verebilirsiniz, biz çayla birlikte yemeyi tercih ettik. Katmerci Zekeriya Usta küçük bir dükkan, önünde birkaç masa ve iskemle var, günün her saati dolu. 1 porsiyon katmer 40 TL, simit katmer 50 TL, küçük süt 3 TL, çay 2 TL. Haftanın her günü 06.30-19.00 saatleri arasında açık. Katmerci Zekeriya Usta konum için tıklayın.
Gaziantep Mekanları: Yesemek Gaziantep Mutfağı
Gaziantep’in yöresel yemeklerini denemek ve kebap dışında başka lezzetlerle tanışmak isterseniz rotanızı Yesemek Gaziantep Mutfağı’na çevirebilirsiniz. Bakırcılar Çarşısı’nın karşısında yer alan Yesemek Gaziantep Mutfağı’na girer girmez etrafınızı saran kokular iştahınızı kabartmaya yetiyor!
Yesemek Gaziantep Mutfağı’nda iki tür gastronomi tepsisi bulunuyor. Sıcak tepside mıcırık aşı, yoğurtlu patates, ekşili ufak köfte, yuvalama, yoğurtlu köfte vardı.
Soğuk meze tepsisinde ise maş fasulyesi, fellah köftesi, çiğ patlıcan salatası, cevizli havuç, şakşukayı denedik. Özellikle yuvalama çorbası ve ekşili ufak köfte bir porsiyon daha olsa yeriz dedirtecek kadar lezzetliydi. Biz yanına içli köfte de sipariş verdik.
Yesemek Gaziantep Mutfağı’nda sıcak tepsi 40 TL, meze tepsisi 27 TL. İçli köfte ise 9 TL. Dilerseniz yöresel yemekleri porsiyon halinde de sipariş verebilirsiniz. Gönülden tavsiye ederim. Haftanın her günü 07.00-22.30 saatlerinde açık. Yesemek Gaziantep Mutfağı konum için tıklayın.
Gaziantep’te Baklava Nerede Yenir?
Gaziantep yeme içme rehberi hazırlayıp da baklavaya yer vermemek olmaz elbette. Avrupa Birliği’nin ülkemizde tescil ettiği coğrafi işaretli 7 üründen biri Gaziantep baklavası. Gaziantep seyahatimiz boyunca farklı baklava dükkanlarına uğrayıp çıtır çıtır baklavaları deneme şansı bulduk.
İçlerinden seçim yapabilmek oldukça zor olsa da Gaziantep’te baklava turuna çıkmak isteyenlerin iştahını kabartacak bir yazı hazırladım. Gaziantep’te Baklava Nerede Yenir? yazımı okuyarak lezzet şölenine ortak olabilirsiniz.
-Yerlisinden- Gaziantep Mekan Önerileri
Biz dört günlük seyahatimiz boyunca yukarıda sıraladığım mekanları deneyimleme fırsatı bulduk. Gaziantepli arkadaşımız Neslihan’dan çok güzel mekan önerileri aldık, ama gezimizin sonuna geldiğimiz için gidemedik. Bu mekanlardan bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum:
*Akşam Simit Fırını, Kahvaltım Şarküteri: Gaziantep’te kahvaltı için alternatif adresler.
*Bişirici Kebap
*Mutfak Sanatları Merkezi: Yöresel Gaziantep mutfağı için
*Ciğerci Ali Haydar Usta: Ciğere sabah 5’te başlıyor 9 civarı bitiyor.
*Dürümcü Recep Usta (İbrahimli şubesi)
*Ünal Et Lokantası
*Dürümcü Habeş: Gaziantep’in en iyi nohut dürümcülerinden.
Gaziantep Yeme İçme Notları
*Gaziantep’e gitmeden önce mekanların açık olduğu gün ve saatleri mutlaka inceleyin. Kimi mekanlar pazar, pazartesi günleri kapalı olabiliyor. Bayram ve ramazan gibi özel dönemlerde de mekanların bir çoğu kapalı oluyormuş.
*Gaziantep’e geldiğinizde her şeyi yeme isteği duyabilirsiniz, gayet normal. 🙂 Vakit sınırlı, denenmesi gereken lezzet fazla olunca en iyisi porsiyonları aza indirmek. Eşiniz ya da arkadaşınızla porsiyonları bölüşerek farklı yemeklerin de tadına bakmış olursunuz.
*Gaziantep’te mekanların bazılarında kredi kartı geçmiyor, (bknz: Metanet) girmeden önce sormanızda fayda var.
*Gaziantep’te gerçek ciğer deneyimi yaşamak isterseniz sabaha karşı uyanmayı göze almalısınız. Pek çok sokak ciğercisi sadece 03.00-07.00 arası satış yapıyor.
Gaziantep ile ilgili daha detaylı bilgileri Instagram @seyahatimgeldi hesabımda bulabilir, daha fazla gezi önerisi için beni takip edebilirsiniz.
Gaziantep seyahati planlıyorsanız bu yazılarıma da göz atabilirsiniz:
- Gaziantep Gezilecek Yerler
- Gaziantep’ten Ne Alınır?
- Gaziantep’te Nerede Kalınır?
- En İyi Gaziantep Müzeleri