Gaziantep gezilecek yerler listesinin büyük bir bölümünü müzeler oluşturuyor. Zengin tarihi ve kültürel birikimin yansıması olan Gaziantep müzeleri şehre ayrı bir soluk kazandırmış. Daha önce gezdiğim şehirlerin hiçbirinde bu kadar fazla sayıda müze görmemiştim. Gaziantep bu anlamda tam bir müzeler şehri!
Gaziantep müzeleri konum olarak birbirine yakın olduğu için aynı gün içerisinde üç-dört müze görme şansı bulabilirsiniz. Bir tek Zeugma Müzesi eski kent merkezine 10 kilometre uzaklıkta, oraya yarım gün ayıracak şekilde plan yapmanızı öneririm. Gaziantep’te hangi müzeler var diyenler için Gaziantep’in en iyi müzeleri hangileri, listeledim.
Gaziantep Müzeleri
Yazının İçindekiler
Gaziantep müzeleri listesine geçmeden önce iki önemli bilgi vermek istiyorum.
- Gaziantep müzelerine temassız kredi kartı ile giriş yapılıyor. Öğrenci, öğretmen, sağlık çalışanları, şehit yakınları ve gaziler Gaziantep müzelerini ücretsiz ziyaret etme hakkına sahip.
- Gaziantep’e gelmeden önce Müzekart almanızı tavsiye ederim, bu sayede Zeugma Mozaik Müzesi ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi’ni ücretsiz gezebilirsiniz.
Zeugma Mozaik Müzesi
Gaziantep’e kısa süreli geliyorsanız ve tek bir müzeyi görme şansınız varsa, o Zeugma Mozaik Müzesi olmalı. Hatay Arkeoloji Müzesi’nden sonra dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesi unvanına sahip olan Zeugma Mozaik Müzesi ağırlıklı olarak Roma uygarlığından izler taşıyor.
M.Ö. 300 yılında Kommagene uygarlığı tarafından kurulan ve Roma İmparatorluğu hakimiyetine girdikten sonra hızla büyüyen Zeugma dönemin en büyük ve en canlı şehirlerinden biriydi.
Zenginliğin ve gücün simgesi olarak yapılan mozaikler kentin yıkılmasıyla toprak altında kalmış, yaklaşık 2300 yıl sonra başlatılan kazılar sonrası gün yüzüne çıkartılarak bir kısmı Zeugma Mozaik Müzesi’nde ziyaretçilere açılmış.
Çingene Kızı Mozaiği: Zeugma Mozaik Müzesi
Konu ve renk çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir mozaik koleksiyonuna sahip olan Zeugma’nın simgesi gizemli bakışları ile hayranlık uyandıran Çingene Kızı Mozaiği. 1998 yılında yapılan kurtarma çalışmaları sonucunda bulunan mozaik, çingene kızına benzetildiği için bu adla anılmaya başlamış.
Çingene Kızı Mozaiği Zeugma Müzesi’nin ikinci katında, ışıktan zarar görmemesi için karanlık bir odada sergileniyor. Çingene Kızı’nın en ilgi çekici yanı ise Leonardo Da Vinci’nin Mona Lisa eseri gibi gözlerinin kendisine bakanı her yönden takip etmesi.
Türkiye’nin en iyi müzeleri arasında yer alan Zeugma Mozaik Müzesi’ni gezmek için en az iki saatinizi ayırmanızı öneririm. Müzedeki her eser detaylıca incelemeye değer.
Biz Zeugma Müzesi’ne 09.00’da gittik, henüz kimseler yokken rahatça gezdik. 10.00 civarı tur otobüsleri gelmeye başladığı için kalabalık artıyor. Zeugma Mozaik Müzesi’ni gezdikten sonra hediyelik eşya mağazasına da mutlaka uğrayın.
Zeugma Mozaik Müzesi Ulaşım:
Zeugma Mozaik Müzesi şehir merkezinin biraz dışında yer alıyor. En kolay ulaşım alternatifi taksi. 20 TL ödeyerek Zeugma Müzesi’ne on dakikada gidebiliyorsunuz, dönüşte müzenin önündeki taksi butonundan araç çağırabilirsiniz.
Zeugma Mozaik Müzesi Giriş Ücreti & Ziyaret Saatleri
Zeugma Mozaik Müzesi haftanın her günü ziyarete açık.
Ziyaret Saatleri: 08.30-19.00
Giriş Ücreti: 40 TL. Müzekart ile giriş ücretsiz.
Sesli Rehber: 30 TL.
Gaziantep Arkeoloji Müzesi
Gaziantep’in tarihine doğru keyifli bir yolculuğa çıkmak isterseniz Gaziantep Arkeoloji Müzesi’ni listenize ekleyebilirsiniz. Paleolitik çağdan başlayıp Cumhuriyet dönemine uzanan zengin bir koleksiyona sahip müzede fosiller, kayaçlar, kireç taşından yapılmış heykeller, takılar, mühürler, mezar stelleri sergileniyor.
Gaziantep Arkeoloji Müzesi Forum Gaziantep’e oldukça yakın. Merkezden 15 dakikalık keyifli bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Müzekart ile ücretsiz giriş yapabileceğiniz Gaziantep Arkeoloji Müzesi pazartesi günleri kapalı. Diğer günler 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Panorama 25 Aralık Müzesi
Gaziantep’in en yeni müzesi olan Panorama 25 Aralık Müzesi kentin düşman işgali altına kaldığı dönemleri ve Gazi unvanına ne zor şartlarda sahip olduğunu tüm detaylarıyla gözler önüne seriyor.
“Müzede Göreceğiniz Her Şey Belgelere Dayalı Gerçeklerdir” yazısı ile müzeyi gezmeye başlıyorsunuz. Gaziantep’in geçmişten günümüze kronolojik olarak ilerleyen kent kimliğini inceledikten sonra zemin kattaki Harita Alanı’nda zemine döşeli 1920 Antep haritası sizleri bekliyor.
120 metre uzunluğundaki panoramik alan Panorama 25 Aralık Müzesi’nin en dikkat çeken bölümü. Özel tuval üzerine yağlı boya tekniği ile yapılan panoramik alanda Antep harbini sesler eşliğinde adeta yeniden yaşıyorsunuz. Fransızların Antep’i işgalini ve halkın kahramanca mücadelesini ve en önemlisi bir kentin küllerinden doğuşunu gözler önüne seriyor.
Zorlu dönemi yansıtan yağlı boya tabloların yanı sıra pek çok tarihi belge, askeri kıyafetler ve Atatürk’e ait eşyalar da Panorama 25 Aralık Müzesi’nde ziyaretçilerle buluşuyor. Panorama 25 Aralık Müzesi Gaziantep Kalesi’nin alt tarafında, merkeze 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde yer alıyor.
Panorama 25 Aralık Müzesi haftanın her günü 08.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açık. Giriş ücreti 10 TL.
Gaziantep Kalesi Kahramanlık Panorama Müzesi
Gaziantep gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken yerlerden biri de tarihi Gaziantep Kalesi. Şehrin en önemli simgelerinden biri olan Gaziantep Kalesi ayrıca ülkemizde ayakta kalan en eski kalelerden biri.
6000 yıllık geçmişe sahip olduğu düşünülen Gaziantep Kalesi ziyaret edilebiliyor. Kalenin girişinde ise sizleri Kahramanlık Panorama Müzesi karşılıyor. İstiklal Savaşı’ndaki kahramanca mücadeleyi konu alan Kahramanlık Panorama Müzesi rölyefler, heykeller, portreler ve televizyon yayınlarıyla yaşanılanları ziyaretçilere kapsamlı bir şekilde sunuyor.
Gaziantep Kalesi ücretli mi? derseniz evet. Gaziantep Kalesi’ne giriş ücreti tam 10 TL. Öğrenci, öğretmen ve sağlık çalışanlarına giriş ücretsiz. Ödemenizi temassız kredi kartı ile yapabiliyorsunuz. Gaziantep Kalesi haftanın her günü 08.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açık.
Gaziantep Gezilecek Yerler: Emine Göğüş Mutfak Müzesi
Emine Göğüş Mutfak Müzesi Gaziantep’in gastronomi kenti kimliğine yakışır bir müze olmuş. Türkiye’nin ilk mutfak müzesi olan Emine Göğüş Mutfak Müzesi’nde Gaziantep’in geleneksel mutfak kültürünü yakından tanıma şansı bulabilirsiniz.
Bakır tencereler, sahanlar, sefer tasları, çatal-bıçak takımları, servis takımlarının yanı sıra canlandırmalarla Antep yöresinin mutfak kültürü müzede yaşatılmaya devam ediyor.
Emine Göğüş Mutfak Müzesi’ni gezerken duvarda asılı olan notlara da mutlaka göz atın. Antep mutfağının genel özellikleri, meşhur Antep yemekleri ve içecekleri ile birlikte müze şehrin mutfak kültürünü A’dan Z’ye tanıtıyor.
Emine Göğüş Mutfak Müzesi’nin bulunduğu konak 1905 yılında inşa edilen tarihi bir Antep konağı ve aynı zamanda Ali İhsan Göğüş’ün doğduğu ev. 2007 yılında restorasyonu tamamlanarak müzeye dönüştürülen yapı geleneksel Antep konağı görmek isteyenler için de güzel bir örnek.
Emine Göğüş Mutfak Müzesi haftanın her günü 08.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açık. Giriş ücreti 5 TL.
Gaziantep’in En İyi Müzeleri: Hamam Müzesi
Antep’in hamamları, yanıyor külhanları şarkısı eşliğinde gezeceğiniz, şehrin konsept müzelerinden bir diğeri Hamam Müzesi. 16. yüzyılda Lala Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilen külliyenin hamam bölümü olan Paşa Hamamı Osmanlı döneminden günümüze gelen değerli bir miras.
2015 yılında restore edilen Paşa Hamamı Gaziantep hamam kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için Hamam Müzesi’ne dönüştürülmüş.
Hamam Müzesi gezmekten en keyif aldığım müzelerden biri oldu. Soğukluk, ılıklık, sıcaklık bölümlerinde hem canlandırmalar hem Osmanlı hamam kültürüne ait nesnelerle adeta o günlere geri dönüyorsunuz.
Damat Hamamı, Gelin Hamamı, Kadın Hamamı gibi pek çok geleneğe dair araç-gerecin bulunduğu Hamam Müzesi’ndeki eski sabunlar ve takunyalar görülmeye değer.
Hamam Müzesi giriş ücreti 5 TL. Haftanın her günü 08.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açık.
Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi
Gaziantep müzeleri listemizde sırada hem çocukların hem büyüklerin fazlasıyla ilgisini çekecek bir müze var. Bey Mahallesi’nde yer alan Oyun ve Oyuncak Müzesi yüzlerce yıl öncesinden kalma oyuncaklarla ziyaretçilerini nostalji yolculuğuna çıkarıyor.
Tarihi bir Antep konağında yer alan Oyun ve Oyuncak Müzesi yazar ve şair Sunay Akın’ın küratörlüğünde hayata geçirilmiş.
1700-1990 yıllarına ait 600’e yakın oyuncağa ev sahipliği yapan Oyun ve Oyuncak Müzesi dokuz ayrı odadan oluşuyor. Japonya, Amerika, Almanya ve Fransa ağırlıklı olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinden bir araya getirilen oyuncakların bir kısmı el yapımı.
Oyun ve Oyuncak Müzesi’ni gezdikten sonra dilerseniz dünya çocuklarının tanıtıldığı mağara galerisine de inebilirsiniz. Bu bölümde 24 farklı ülkenin yöresel kıyafetini giymiş maket çocuklar ve o ülkelerin mimari eserleri sergileniyor.
Oyun ve Oyuncak Müzesi’ne giriş ücreti 5 TL. Haftanın her günü 08.30-17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Müzenin üst katına çıkıp Bey Mahallesi manzarasına karşı bir şeyler içebileceğiniz bir kafe bulunuyor.
Atatürk Anı Müzesi
Tarihi Bey Mahallesi’nde yer alan Adil Sani Konukoğlu’na ait geleneksel Antep konağı Atatürk’ün anısını yaşatmak adına Büyükşehir Belediyesi’ne bağışlanmış. Geniş bir avlusu bulunan üç katlı konak günümüzde Atatürk Anı Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.
Müzede Atatürk’ün Gaziantep’i ziyaretinde kullandığı karyola ve bir takım kişisel eşyaları sergileniyor. 1933 yılında Gaziantep’i ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk dönemin valisi Lütfi Bey ve Belediye Başkanı Hamdi Kutlar’ın teklifiyle Bey Mahallesi nüfusuna kaydedilmiş.
Atatürk Anı Müzesi’nin duvarında Atatürk’ün nüfus cüzdanı örneğini görmek mümkün. Müzenin girişinde Gazi unvanı alan ilk ve tek şehir olan Gaziantep’e 2008 yılında verilen İstiklal Madalyası sergileniyor.
Atatürk Anı Müzesi’ne giriş ücreti 5 TL. Haftanın her günü 08.30-17.30 arasında ziyarete açık.
Gaziantep’te Hangi Müzeler Var?
Gaziantep müzeleri sadece yukarıda saydıklarımla sınırlı değil. Şehirde görülmeye değer daha pek çok müze bulunuyor. İşte ziyaret edebileceğiniz diğer Gaziantep müzeleri:
- Milli Mücadele Müzesi
- Medusa Arkeolojik Cam Eserler Müzesi
- Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi
- Fıstık Müzesi
- Ali İhsan Göğüş Müzesi
- Gaziantep Mevlevihanesi ve Vakıf Müzesi
- Hasan Süzer Etnografya Müzesi ziyaret edebileceğiniz Gaziantep müzeleri arasında yer alıyor.
Gaziantep ile ilgili daha detaylı bilgileri Instagram @seyahatimgeldi hesabımda bulabilir, daha fazla gezi önerisi için beni takip edebilirsiniz.
Gaziantep seyahati planlıyorsanız bu yazılarıma da göz atmanızı tavsiye ederim:
- Gaziantep Gezilecek Yerler
- Gaziantep Yeme İçme Rehberi
- Gaziantep’ten Ne Alınır?
- Gaziantep’te Baklava Nerede Yenir?
- Gaziantep’te Nerede Kalınır?