Hikayesi altıncı yüzyıla dayanan Kariye müzesi freskleri ve mozaikleri ile Doğu Roma sanatını yansıtan en iyi örneklerden biri. Sizi büyülü bir sanat yolculuğuna çıkartan müzede tarihin izlerini duvarlardan takip edebiliyorsunuz.
Altıncı yüzyılda küçük bir Bizans kilisesi olarak inşa edilen Kariye’de dini merasimler düzenleniyormuş. O dönemde kilise şehrin dışında olduğu için Yunanca ‘’Chora’’ yani taşra anlamına gelen kelimeden türetilmiş. 11. yüzyıldaki deprem sonrası büyük ölçüde tahrip olan yapı yeniden inşa edilmiş. 1453 yılında İstanbul’un fethedilmesinden sonra kilise olarak hizmet vermeye devam etmiş. Ancak sonrasında camiye dönüştürülmüş.
1945 yılından itibarense müze olarak hizmet vermeye başlamış. O sırada Bizans Enstitüsü tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarıyla fresk ve mozaikler ortaya çıkartılmış. Fresk ve mozaikler Osmanlı döneminde badana ve boya ile örtülmüş, bu sayede günümüze kadar korunarak gelmiş.
Müzenin girişinde fresk ve mozaikler kronolojik olarak sıralanıyor. Hz. Meryem’in hayatı, Hz. İsa’nın doğumu ve başından geçen olaylar hayranlık verici şekilde duvarları süslüyor.
Eğer yolunuz Fatih’e düşerse Kariye müzesini haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. Müzenin girişi 30 TL. Ancak müze kartınız varsa müzeye ücretsiz olarak girebilirsiniz.
Adres: Derviş Ali Mahallesi Kariye Cami Sokak No:8 Fatih
Kariye müzesini gezdikten sonra Balat’ta mola vermek isterseniz en keyifli mekanları buradan okuyabilirsiniz.