kiev gezi rehberi

Kiev Gezi Rehberi: Mutlaka Görmeniz Gereken 17 Yer

Kiev’i sadece “gece hayatı” ve “kadınlar”dan ibaret sanıyorsanız yanılıyorsunuz! Evet, belki burasıyla ilk tanışmamız beklediğimiz gibi olmadı (nedeni aşağıda) ama geçirdiğimiz dört günün sonunda Kiev’den ayrılmak istemedik. Doğası, tarihi dokusu, etkileyici müzeleri ve lezzetli mutfağı ile Kiev keşfetmesini bilene çok şey vaad ediyor. Pasaportsuz ve vizesiz gidilebilen şehirler arasında yer alan Kiev, Ukrayna turları arasında da fazlasıyla popüler. Siz de Kiev’i daha yakından tanımak ve seyahat planı oluşturmak istiyorsanız dolu dolu Kiev gezi rehberi yazımı okuyabilirsiniz. Yazıda uygun fiyatlı Kiev uçak bileti bulmanın ipuçları, Kiev Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım, Kiev’de konaklama, Kiev gezilecek yerler ve yeme içme notlarına kadar her türlü bilgiyi bulabilirsiniz. Hadi o zaman, başlayalım!

Kapsamlı bir Ukrayna gezisi planlıyorsanız aşağıdaki içeriklere de mutlaka göz atmanızı öneririm:

svg%3E
Kiev Ukrayna’da gördüğüm şehirler arasında en güzeliydi

Kiev Nerede?

Temmuz ayında gerçekleştirdiğimiz 10 günlük Ukrayna seyahatimizin ikinci durağı Kiev’di. Ukrayna’nın başkenti Kiev konum olarak ülkenin kuzeyinde yer alıyor. Lviv ve Kharkiv’in ortasında bulunan Kiev aynı zamanda Ukrayna’nın en büyük şehri. Ukraynaca şehrin ismi Kyiv olarak geçiyor.

svg%3E
Kiev

Kiev’e Nasıl Gidilir? 

Kiev’e Türkiye’den haftanın her günü karşılıklı uçak seferleri yapılıyor. Türk Hava Yolları ve Ukrayna Hava Yolları ile İstanbul’dan Kiev’e direkt uçuş yapabilirsiniz. Pegasus Hava Yolları ise sadece Ankara aktarmalı olarak Kiev’e uçuş düzenliyor. Kiev uçak bileti fiyatları maalesef epey yükseldi. Vizesiz olması ve çipli kimlikle kolayca giriş yapılabilmesi şehre olan talebi artırdı, bu durum fiyatları da etkiledi. Kiev’e gitmek isteyenler için tavsiyem Pegasus’un kampanyalarını takip etmeniz. (her ne kadar eskisi kadar uygun fiyatlı bilet bulamasak da)

Pegasus Avrupa, Balkanlar ve Ukrayna uçuşları için 1 Euro, 6 Euro, 9 Euro + Vergiler kampanyaları yapıyor. Tabii bu kampanyalardan ucuz bilet yakalamanın en önemli yolu hızlı olmak. Çünkü koltuk sayısı sınırlı tutuluyor. Mesela bu kampanyaların birinde Ankara-Kiev gidiş geliş 350 TL’ye bilet bulup Instagram hikayelerimde paylaşmıştım. (Pandemi öncesindeki Şubat ayında) Uygun fiyatlı Kiev uçak bileti bulmak için diğer bir yol ise Ukrayna Hava Yolları’ndan 8-10 ay sonrasına bilet bakmanız. Bu sayede gidiş-geliş ortalama 250-300 TL’ye Kiev uçak bileti bulmanız mümkün.

Instagram hesabımdan (@seyahatimgeldi) uçak bileti kampanyalarını ve ucuz uçak biletlerini  sık sık paylaşıyorum. Seyahat fırsatlarından haberdar olmak isterseniz takip edebilirsiniz:)

Pandemi Döneminde Kiev Gezisi Yapacaklar İçin Güncel Bilgiler

Koronavirüs nedeniyle bir süreliğine sınırlarını kapatan Ukrayna seyahat kısıtlamalarını kaldırmaya başladı. 15 Ocak 2021 tarihinde Ukrayna Türkiye’yi “green zone” adı verilen risksiz ülkeler listesine aldı. Ukrayna’yı ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşları PCR test ibrazı veya karantina uygulamasından muaf tutuluyor. Pandemi döneminde Ukrayna’ya gitmek isteyenler Ukrayna’da kayıtlı olan bir sigorta şirketi veya Ukrayna’da temsilciliği bulunan yabancı bir sigorta şirketi tarafından düzenlenmiş olan Covid-19 tedavi masraflarını kapsayan sağlık sigortası yaptırmak zorunda. Bu sağlık sigortasının seyahat sürenizi kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Ukrayna’ya giriş şartlarının tüm detaylarını Kiev Büyükelçiliği’nin resmi sitesinden kontrol edebilirsiniz. Ukrayna’da açık alanlarda maske takmak zorunlu değil ancak kapalı alanlarda ve toplu ulaşım araçlarında maske takmanız gerekiyor.

Lviv’den Kiev’e Trenle Nasıl Gidilir?

Lviv’den Kiev’e trenle gitmek isterseniz gece treni veya hızlı tren seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Yolculuk süresi seçtiğiniz trene göre değişiklik gösteriyor. Yataklı tren ile yolculuk yapmak isterseniz ortalama 9-10 saatte Kiev’e ulaşabilirsiniz. Hızlı tren seçeneğini tercih ederseniz yolculuğunuz yaklaşık 5-7 saat arası sürüyor. Kiev tren bileti satın almak için Ukrayna demir yollarının resmi sitesini tercih edebileceğiniz gibi Omio sitesinden de satın alabilirsiniz. Ben yurt dışı seyahatlerimde biletlerimi çoğunlukla Omio sitesinden satın alıyorum. Global uçak, otobüs ve tren bileti satın alınabilen Omio’nun en büyük avantajı Türkçe dil seçeceğinin bulunması. İsterseniz uygulamayı cep telefonunuza indirerek birkaç adımda biletinizi satın alabilirsiniz. Biletinizi yolculuğunuzdan en az bir ay önce satın alırsanız çok daha az para ödeyeceğinizi unutmayın. Dilerseniz Ukrayna’da tren yolculuğu ve tren bileti alma yollarını adım adım anlattığım yazımı okuyabilirsiniz.

Biz Kharkiv’den Kiev’e 5 saatlik hızlı tren yolculuğu sonrası ulaştık. Kiev Tren İstasyonu’nda iner inmez kalabalığı hissetmeye başlamıştık. Eğer Lviv veya Kharkiv gibi nispeten daha küçük şehirlerden geliyorsanız Kiev’in kalabalığı sizi bunaltabilir. Yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığı Kiev’de diğer Ukrayna şehirlerinin sakinliğini bulmanız biraz zor olabilir.

Bir tarafta trene yetişmeye çalışan insanlar, diğer tarafta araç trafiği ile birleşince “büyük şehire hoşgeldik” dedik. Daha önceki seyahatlerimizden deneyimli olduğumuz için tren istasyonu önünde bekleyen taksileri değil Uber’i tercih ettik. Yaklaşık 10 dakika bekledikten sonra araca bindiğimizde “çok şükür, kalabalıktan kurtulduk” diye sevinmiştim. Bizi bekleyen mahşeri kalabalıktan henüz habersizdik…

Bu gönderiyi Instagram’da gör

📍Kiev, Ukrayna 🇺🇦 Ukrayna’ya kimlikle giriş başladığı günden beri süreç bir türlü rayına oturamadı.🤷🏻‍♀️ Özellikle son aylarda Ukrayna’ya seyahat edenler arasında saatlerce sorgu odasında bekletilenleri ya da Doğu bölgesinden gelenleri ülkeye almama gibi yaklaşımları sıkça duyar olduk.⛔️Ben de ülkeye ilk girişimi Lviv’den yaptığım için sorgu odasına alınmıştım ama süreç gayet kolaydı, istenen belgeleri ve yanıma aldığım parayı (8 gün için 250 dolar) gösterdikten sonra sorunsuz giriş yapmıştım. Şimdi ise süreç biraz daha detaylandırılmış. Yakın zamanda Ukrayna planınız varsa Kiev Büyükelçiliği tarafından yayımlanan resmi duyuruya mutlaka göz atın.📝 Örneğin artık Ukrayna’ya girişte kişi başı günlük 50 dolar bulundurulması isteniyor. Kalış süresine ilave beş gün daha ekleniyor. Ülkede 5 gün kalacaksanız kişi başı 500 dolar yanınıza almanız isteniyor. 💵💵Kredi kartı ibrazı ise kabul edilmiyor. Gidiş-dönüş uçak bileti ve konaklama çıktısı ise en mühim belgeler arasında, yanınıza almayı sakın unutmayın.🙋🏻‍♀️ . . . . . #seyahatimgeldi #seyahat #ukrayna #kiev #travelingtheworld #stayandwander #worldtrip #gununfotosu #objektifimden #aniyakala #cokgezenlerkulubu #hurriyetseyahat #travel #travelblog #traveldaily #gezilecekyerler #gezginler #beautifuldestinations #speechlessplaces #PassionPassport #instatravel #travelblogger #discoverearth #dametraveler #roamersclub

seyahatimgeldi (@seyahatimgeldi)’in paylaştığı bir gönderi ()

Kiev’e Giriş İçin Güncelleme Notu: Özellikle 2019 itibari ile Ukrayna’ya giriş prosedürleri artırıldı. Ukrayna’nın herhangi bir şehrine gitmeyi planlıyorsanız öncesinde mutlaka Dışişleri Bakanlığı Kiev Büyükelçiliği tarafından hazırlanmış olan güncel bilgi notunu okuyun. Ülkeye giriş konusunda herkesin karşılaştığı uygulamalar farklı. Kimisi hiçbir sorgu olmadan girerken kimisi ilk uçakla geri gönderilebiliyor. 

Bu durum biraz da denk geldiğiniz pasaport memuru ile ilgili. Siz yine de sorunsuz bir seyahat için istenen belgeleri yanınızda hazır tutun.

svg%3E
28 Temmuz Kiev’e gelmek için pek de uygun bir tarih değilmiş:)

Yüzbin Kişinin Katıldığı Haçlı Yürüyüşüne Denk Gelmek (!)

Düşünsenize, Kiev’e ilk kez geliyorsunuz ve sizin geldiğiniz gün Hristiyanlık’ın Ukrayna’da kabul edildiği, Kutsal Haç Yürüyüşü düzenleniyor. Meğerse her yıl 28 Temmuz tarihinde Ukrayna’nın birçok şehrinden Kiev’e akın akın insanlar geliyor ve bu özel gün için toplanıyorlarmış. Tabii dil bilmediğimiz için haliyle bizim bu olayı anlamamız uzun sürdü, Uber şoförüne sorduk ama kendisi İngilizce bilmediği için hiçbir şey anlatamadı. Bizi Aziz Sofya Katedrali’nin önünde bıraktı bırakmasına ama diğer sorun askerlerin dört bir yana barikat kurmasıydı. Neyse ki kiraladığımız ev Aziz Sofya Katedrali’ne oldukça yakındı, bir süre bekledikten sonra askerler geçişimize izin verdi. Mahşer kalabalığının arasına daldık ve ezilmemek için dua ede ede Maps.me’den evin yolunu bulduk. Durum böyle olunca Kiev’e harika bir başlangıç yaptığımızı söyleyemem ama her seyahat farklı bir maceranın kapısını aralıyor. Şimdi düşündüğümde ellerimizde bavullarla sokak ortasında kalışımıza hala gülüyorum:)

Booking.com

Kiev’de Konaklama: Kiev Otelleri

Kiev’de konaklama ücretlerinin ülkenin diğer şehirlerine göre daha pahalı olduğunu söyleyebilirim. Özellikle yaz döneminde şehir merkezindeki otellerin geceliği en az 300 TL’den başlıyordu. Kharkiv’de 3 gece konaklamaya 350 TL verdiğimizi düşündüğümüzde Kiev’de ev kiralamaya karar verdik. Booking.com’dan detaylı araştırma yaptıktan sonra hem çok merkezi hem de konforlu görünen Flat For You’yu seçtik. Maidan’a 10 dakika yürüyüş mesafesinde olması en büyük avantajdı. Ev 1+1 olmasına rağmen oldukça genişti. Mutfağını biz hiç kullanmadık ama yemek yapmak için fırın, mikrodalga, ocak gibi her türlü eşya mevcuttu. 4 gece konaklamak için iki kişi 836 TL verdik. Eğer 3-4 kişi Kiev’e gitmeyi düşünüyorsanız kesinlikle ev kiralamanızı tavsiye ederim, çok daha ucuza gelir.

Kiev’de nerede kalınır diye soranlar için kapsamlı konaklama rehberi hazırladım. Kiev’de bölgelere göre konaklama seçeneklerini sıraladığım yazıma buradan göz atabilirsiniz.

Şehrin kalbinde olmak istiyorsanız Maidan’a, ben gece hayatı için geliyorum diyorsanız Arena City’e yakın otel veya evleri tercih edebilirsiniz. Şehir merkezine yakın konaklama seçenekleri bütçenizi aşıyorsa merkeze 3-4 kilometre uzaklıktaki yerleri de tercih edebilirsiniz. Sadece kalacağınız yerin metro istasyonuna yakın olmasına dikkat edin, metro ile merkeze kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Mesela Podil semtinde veya Golden Gate bölgesinde geceliği 25-30 TL arasında değişen fiyatlara hostel bulabilirsiniz. Her iki bölgede de metro istasyonu var. (Kolay anlaşılabilir olması için konaklama ücretlerini TL olarak belirttim, Ukrayna’nın para birimi UAH karşılığı için güncel kurla çarpabilirsiniz)

svg%3E
Dinyeper Nehri

Kiev’e Ne Zaman Gidilir? Kiev Hava Durumu

Lviv’de bir haftalık kış seyahatimizden sonra Ukrayna’ya kışın gitmenin pek de mantıklı bir seçim olmadığını söyleyebilirim. Çünkü buzzzz gibi! Dışarıda yürürken bir süre sonra soğuktan ayaklarınızı hissetmemeye başlıyorsunuz. Eğer, Ukrayna’ya kışın gitmeyi düşünüyorsanız bavulunuza en kalın kıyafetlerinizi koyun, özellikle yün ve polar ağırlıklı olsun. Ukrayna’ya ilk kez kış mevsiminde gittiğim için bir de yazını göreyim dedim ama yazın da aşırı sıcaktan gezilmiyor:) Özellikle Kiev Temmuz ayının sonunda gündüzleri 32 dereceyi gördü. Şehrin en güzel tarafı akşam serinlik çıkıyor, daha rahat gezebiliyorsunuz. Kiev’i ziyaret etmek için en ideal dönem Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim ayları. Ama hangi mevsimde giderseniz gidin, yanınıza şemsiye almayı unutmayın. Hava günlük güneşlik olsa da bir anda kapatıp yağmur yağmaya başlayabiliyor.

Kiev Şehir İçi Ulaşım

Sanıyorum bu zamana kadar en fazla Uber’e bindiğimiz seyahatimiz Kiev oldu. Normalde yurt dışı gezilerimizde günde ortalama 20 kilometreden aşağı yürümezken Kiev’de gerek mesafelerin uzak olması gerekse havanın aşırı sıcak olması ve tabii ki Uber’in ucuz olması nedeniyle kendimizi biraz şımarttık. Bizim seyahat ettiğimiz Temmuz 2018’de 1 TL 5.5 UAH’tı. Son günlerdeki döviz artışları nedeniyle bir haftada paramız grivna karşısında da değer kaybettiği için bugün rakam 3.60’a kadar düştü. Şimdi gitsek bu kadar rahat harcama yapabilir miydik, emin değilim.

svg%3E
Kiev’de metro kullanarak şehrin her noktasına ulaşabilirsiniz

Kiev Metrosu

Kiev’de toplu ulaşım metro, tramvay, otobüs, minibüs ve füniküler ile sağlanıyor. Metro şehir içinde ulaşım sağlayabileceğiniz en uygun fiyatlı seçeneklerden biri. Biz de Kiev’de kaldığımız süre boyunca Uber’in yanı sıra metroyu da sıkça kullandık. Mavi, kırmızı ve yeşil hat olmak üzere Kiev’de 3 ana metro hattı bulunuyor.

svg%3E
Kiev metro haritası

Kolaylık olması adına seyahatinizden önce cep telefonunuza “Kiev Metro” uygulamasını ücretsiz indirebilir ve çevrimdışı olarak çalışan Kiev metro haritası ile gideceğiniz yeri kısa sürede bulabilirsiniz. Metroda durak isimleri sadece Kiril alfabesi ile değil, Latin alfabesi ile de yazılmış. 2018 yılı için Kiev’de 1 binişlik jeton 8 UAH (1.89 TL) Jetonu makinelerden alabileceğiniz gibi sıraya girip de alabilirsiniz. Makinelerden jeton almak da çok kolay. Sadece yanınızda 1, 2, 5 ve 10 UAH bulundurmanız yeterli. 10 UAH üzerini makineler kabul etmiyor. Küçük bir hatırlatma daha; diğer Avrupa ülkeleri gibi biletsiz binebilir miyim acaba diye düşünmeyin, her yerde güvenlik var. Kiev metrosu oldukça eski ve özellikle işe gidiş-geliş saatlerine denk gelirseniz oldukça kalabalık. Metro sabah 5.45’te açılıyor, gece yarısında kadar seferler sık aralıklarla devam ediyor. Aktarmaların ücretsiz olduğunu da belirteyim.

svg%3E

Kiev Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım 

Ukrayna’nın başkenti Kiev de İstanbul gibi iki havalimanına sahip. Eğer Kiev’e Pegasus ile Ankara aktarmalı olarak veya Ukrayna Havayolları ile uçuşunuz varsa Zhulhany Havalimanı’na iniş yapıyorsunuz. Zhulhany İstanbul’daki Sabiha Gökçen Havalimanı gibi daha çok low cost havayollarının tercih ettiği bir havalimanı. Şehir merkezine çok daha yakın olduğu için tercih edebileceğiniz Zhulhany Havalimanı’ndan Uber veya Uklon çağırarak ortalama 80-100 UAH’a otelinize ulaşım sağlayabilirsiniz. Toplu taşıma ile havalimanından şehir merkezine gitmek isteyenler bu linkten en uygun ulaşım aracını bulabilirler.

Kiev’in en büyük havalimanı olan Borispol Havalimanı ise şehir merkezine ortalama 30 kilometre uzaklıkta. Borispol Havalimanı’na ülkemizden sadece Türk Hava Yolları ulaşım sağlıyor. İki saatlik yolculuk sonrası İstanbul’dan Kiev’e ulaştıktan sonra ister Uber veya Uklon ile isterseniz Sky Bus ile şehir merkezine geçebilirsiniz. Uber ile yaklaşık 200 UAH ücret öderken Sky Bus servisleri ile gideceğiniz uzaklığa göre 60-100 UAH arası bir ücret ödemeniz gerekiyor. Sky Bus servisleri ve güzergahlarını buradan kontrol edebilirsiniz. Kiev’den araç kiralayarak hem şehri hem çevresini daha detaylı keşfetmek isterseniz araç kiralama seçeneklerine göz atabilirsiniz.

Kiev Tren İstasyonu’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Ukrayna’nın diğer şehirlerinden Kiev’e tren yolu ile gelmeyi düşünüyorsanız Kyiv-Pasazhyrsky tren istasyonu şehir merkezine yakın bir konumda yer alıyor. Dilerseniz 8 UAH vererek bilet alıp terminalin içinden metroya geçebilir ve kalacağınız yere metro ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Kiev Tren İstasyonu’ndaki metro durağının ismi “Vokzalna”. Kırmızı hatta yer alıyor. Eğer bizim gibi Uber kullanmayı tercih ederseniz vereceğiniz rakam 100 UAH’ı geçmemeli.

Kiev’de İnternet Paketi Satın Alma

İnternet artık hayatımızın olmazsa olmazı. Yurt dışında olsak bile işlerimizi takip etmek ya da sosyal medya hesaplarımızdan rahatça paylaşım yapabilmek için devamlı Wi-Fi aramak yorucu olabiliyor. Ben hem Lviv gezimde hem de Kiev, Kharkiv ve Odessa gezimde Ukrayna sim kartı alarak internet konusunda hiç sıkıntı yaşamadım. Ukrayna’da tercih edebileceğiniz başlıca operatörler Vodafone, Kyivstar ve Lifecell. İster havalimanından isterseniz telekominikasyon şirketlerinin merkezdeki şubelerinden sim kart satın alabilirsiniz. Ben 1 aylık sınırsız internet ve 30 dakikalık yurt dışı konuşma hakkı bulunan sim karta 100 UAH ödemiştim. Hem Vodafone hem de Lifecell’i deneyimleme şansı buldum, ikisinin de internete giriş hızı gayet iyiydi. Yoğun bir internet kullanıcısıysanız aklınızda bulunsun.

Kiev’de Kaç Gün Kalınır?

Seyahatlerdeki konaklama süresi her ne kadar göreceli bir kavram olsa da Kiev’i hakkı ile gezmek isteyenlere en az 4-5 gece konaklayacak şekilde plan yapmalarını tavsiye ederim. Çünkü şehir çok büyük, gezilip görülmesi gereken çok güzel yerler var. Kiev için “2 günde gezdim, bitti” diyenler de var. Elbette beklentiye göre değişir, ancak biz dört gece konaklamamıza rağmen görmek istediğimiz bazı yerleri yetiştiremedik. Eğer vakit sıkıntınız yoksa Kiev’in zaman ayırmayı hak eden şehirlerden biri olduğunu söylemeliyim.

svg%3E
Kiev’in en büyük meydanı Maidan Nezalezhnosti

Kiev Gezilecek Yerler

Kiev benim en fazla sevdiğim Ukrayna şehri oldu. Hatta Kiev-Lviv-Odessa-Kharkiv şeklinde bir sıralama yapabilirim. Tarihi dokusunu bu denli muhafaza etmeyi başarabilmiş, dört bir yanı yemyeşil, eğlence dolu bir şehir Kiev. İsteyene sınırsız gece hayatı, isteyene sakinlik ve huzur… Akşamları her köşe başında ayrı bir gösteri, ayrı bir şov var. Belki de yazın geldiğim için bu kadar ısındım şehre. Ve bir kez daha gitmek istediğim şehirlerden biri olarak listeme çoktan ekledim. İşte benim gözümden Kiev gezilecek yerler ve şehirde yapılabilecekler listesi…

Kiev Gezilecek Yerler Haritası

Şehri Keşfetmek İçin En İdeal Başlangıç: Maidan

Maidan Nezalezhnosti nam-ı diğer Bağımsızlık Meydanı Kiev gezinize başlamak için en ideal noktalardan biri. Şehrin kalbi olarak nitelendirebileceğim Maidan her daim kalabalık. Kievlilerin buluşma noktası olan Maidan’da yeme-içme adına birçok alternatif bulabilirsiniz. Yaz akşamları ise Maidan ayrı bir keyifli. Süs havuzlarında ışıklı gösterilere bir de müzik eklenince ortaya görsel bir şölen çıkıyor. Marketten içeceğinizi alıp havuz kenarlarında gösterileri izleyebilir, eğlenceli bir akşam geçirebilirsiniz.

svg%3E
Maidan akşamları fazlasıyla renkli ve eğlenceli

Maidan Kiev’in en büyük meydanı, dolayısıyla her türlü gösteri ve protestolara da ev sahipliğini yapıyor. 2004 yılındaki Turuncu Devrim’in yanı sıra Maidan Olayları’nın üzücü hatıralarını da taşıyan meydan şimdilerde geçmişin izlerini silmeye çalışıyor. Sevgili Zeynep Cansoylu’nun tavsiyesi ile Kiev’e gitmeden önce izlediğim Winter On Fire belgeseli Maidan Olayları’nı tüm ayrıntıları ile ele alıyor. Belgeseli Netflix’te bulabilirsiniz. Eğer konaklayacağınız yer Maidan’a yakınsa şehri daha kolay bir şekilde gezebilirsiniz. Maidan’a ulaşmak için Mavi Hat üzerinde bulunan Maidan Nezalezhnosti durağında inebilirsiniz.

Maidan Nezalezhnosti konum için tıklayın.

svg%3E
Kiev’de alışveriş ve yeme içme bakımından en canlı yer Khreshchatyk

Kiev’in En Ünlü Caddesi: Khreshchatyk

Maidan’ın yanı başında boylu boyunca uzanan Khreshchatyk (Kreşatik) Kiev’de alışveriş yapmak isteyenlerin uğrak noktası. Birçok markanın bir araya geldiği caddede Türk restoranlarının sayısı da azımsanmayacak kadar fazla. Hem gündüz hem de akşamları burada yürüyüş yapmak son derece keyifli. Adım başı dondurma ve kahve dükkanına rastlayacağınız Khreshchatyk Caddesi’ne Kırmızı Hat üzerinde yer alan Khreshchatyk metro durağında inerek ulaşabilirsiniz. Caddeyi bir baştan bir başa yürümek isterseniz bir saatten daha fazla sürebileceğini unutmayın.

Khreshchatyk Caddesi konum için tıklayın.

svg%3E
Altın Kapı

Şehrin Ana Giriş Kapısı Golden Gate’i Görmeye Ne Dersiniz?

Kiev’de görülmesi gereken tarihi yapılardan ilki Golden Gate olarak da bilinen Altın Kapı. 11. yüzyılda Konstantinapolis’teki şehir kapısının bir benzeri olarak inşa edilen yapı o dönemde şehrin ana giriş kapısı olarak kullanılmış. Altın Kapı zamanla harap olduğu için 1980’li yıllarda SSCB tarafından aslına uygun olarak tekrar inşa edilmiş. İlginizi çekerse içerisindeki müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Yanı başında soluklanabileceğiniz ve sokak müzisyenlerini dinleyebileceğiniz küçük bir park da bulunuyor. Ukraynaca ismi Zoloti Vorota olan Altın Kapı’ya Khreshchatyk Caddesi’nden 15 dakikalık yürüyüşle ulaşabileceğiniz gibi Yeşil Hat üzerinde yer alan Zoloti Vorota metro istasyonunu da tercih edebilirsiniz.

Zoloti Vorota konum için tıklayın.

Altın Kubbelli Katedraller Arasında Gezinti

Gittiğiniz şehirlerdeki dini yapıları gezmeyi seviyorsanız Kiev’de fazlasıyla alternatifinizin olduğunu söyleyebilirim. Katedraller ve manastırlar şehri Kiev’de gezip görülebilecek başlıca dini yapılar ise şöyle:

svg%3E
Aziz Sofya Katedrali’ne giriş ücretli

Aziz Sofya Katedrali (St. Sophia Cathedral)

Ukrayna’nın yedi harikasından biri olarak gösterilen Aziz Sofya Katedrali adını Ayasofya’dan alıyor. Hatta katedral 11. yüzyılda Ayasofya’ya rakip olarak inşa edilmiş. Barok mimarisi ile dikkat çeken Aziz Sofya Katedrali UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Biz erken saatlerde ziyaret ettiğimiz için içeriye giremedik ancak dilerseniz katedralin içerisini gezebilirsiniz. Giriş ise ücretli. Katedral alanını gezmek isterseniz 20 UAH, katedralin içinde yer alan müzeye girmek isterseniz 80 UAH, saat kulesine çıkıp şehre tepeden bakmak isterseniz 40 UAH ödemeniz gerekiyor. Aziz Sofya Katedrali Maidan’a 10 dakikalık yürüme mesafesinde yer alıyor.

Aziz Sofya Katedrali Ziyaret Saatleri: 10.00-18.00 (Saat Kulesi’ne çıkmak isterseniz 09.00-19.00)

Aziz Sofya Katedrali ulaşım için tıklayın.

svg%3E
Mikail’in Altın Kubbeli Manastırı’nın içerisi de oldukça ihtişamlı

Mikail’in Altın Kubbeli Manastırı (St. Michael’s Golden-Domed Monastery)

Mavi rengi ve altın sarısı kubbeleriyle Kiev’in en göz alıcı yapılarından biri de Mikail’in Altın Kubbeli Manastırı. Sadece dışını görmekle yetinmeyin, zamanınız varsa içerisini de mutlaka gezin. Bizim ziyaret sırasında ayine denk geldik, içerisinin çok farklı bir atmosferi var.

svg%3E
Maidan Olayları’nda öldürülen ilk sivil Sergei Nigoyan’ın muralı manastırın karşısında

Mikail’in Altın Kubbeli Manastırı’nı ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Aziz Sofya Katedrali’nin karşı caddesinde bulunan Manastırı gezdikten sonra rotanızı Podil’e çevirmek isterseniz yanı başındaki fünikülere binerek yemyeşil ağaçların arasında yolculuk yapabilirsiniz.

Mikail’in Altın Kubbeli Manastırı konum için tıklayın. 

svg%3E
Kiev’in en etkileyici dini yapısı Mağaralar Manastırı

Kiev Gezilecek Yerler: Mağaralar Manastırı (Pechersk Lavra)

Kiev’e yolunuz düştüğünde mutlaka görmenizi tavsiye ettiğim yerlerden biri de Mağaralar Manastırı. Ukrayna’nın en eski ibadet merkezi olan manastırda altı tanesi yerin altında olmak üzere toplamda 18 tane kilise bulunuyor. Gördüğüm en etkileyici dini yapılardan biri olan Pechersk Lavra’da yaklaşık iki saate yakın zaman geçirdik. Çünkü geniş bir alana yayıldığı için içerisi oldukça büyük. Eğer yeraltı ibadet merkezlerini gezmeyi düşünüyorsanız mutlaka yarım gününüzü ayıracak şekilde plan yapmanızı öneririm.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Mağaralar Manastırı Ortodokslar tarafından Hac merkezi olarak kabul ediliyor. Manastırın girişi ücretli. Ancak Ukrayna’nın birçok yerinde olduğu gibi her bir kısmı gezmek için ayrı ücret ödemeniz gerekiyor. Komplekse giriş ücreti 70 UAH. Biz öğrenci olduğumuzu söyledik, kimlik göstermemizi bile istemediler.

*Ukrayna’da bu şekilde birçok müzeye giriş yaptık, eğer sizin de üniversite yıllarınızdan kalma öğrenci kimliğiniz duruyorsa yanınıza alın. Çok azı kimlik ibrazı istiyor, kimliği görünce tarihine bakmadan hemen fiyatı indiriyorlar.

svg%3E
Mağaralar Manastırı’nın içerisi

Mağaralar Manastırı’na öğrenci giriş ücreti için 35 UAH verdikten sonra kendimizi bir anda mistik bir atmosferin içerisinde bulduk. Ağaçların arasındaki kiliselerin altın işlemeleri ve motifleri karşınızda hayran kalmamak elde değil. Kiliselerin içerisinde fotoğraf çekimi yasak, görevli yakalarsa sert bir dille uyarıyor. Biz de çaktırmadan da olsa birkaç kare çekmeye çalıştık.

svg%3E
Kiliselerde fotoğraf çekimi yasak olsa da birkaç kare çekmeye çalıştım

Mağaralar Manastırı’na asıl gelme amacımsa dünyanın en ilginç müzelerinden biri olan Mikro Minyatür Müzesi’ni ziyaret edebilmekti. Sadece mikroskop ile görülebilen eserler kulağa fazlasıyla ilginç geliyordu, hazır Kiev’e gelmişken fırsat bu fırsat deyip kiliselerin yan tarafından yer alan müzeye girmek üzere biletimizi aldık. Mikro Minyatür Müzesi’ne giriş ücreti tam 50 UAH, öğrenci 25 UAH. Burada da öğrenci kimliği ile giriş yaptığımız için bilet indiriminden faydalandık.

svg%3E
Bugüne kadar gördüğüm en farklı müze Mikrominyatür Müzesi’ydi

Ukraynalı minyatür sanatçısı Nikolay Syadristıy’in eserleri arasında neler yok ki… Dünyanın en küçük satranç tahtası, kitabı, portresinin yanı sıra bite nal giydirmiş bir sanatçı kendisi! Evet, yanlış duymadınız. Görünce ben de gözlerime inanamadım. Eserlerinin birçoğu çoktan Guiness Rekorlar Kitabı’ndaki yerini almış bile.

svg%3E
Eserlerin sahibi Nikolay Syadristıy ile fotoğraf çekme şansı da buldum

Müzeyi ziyaret ettiğimizde Nikolay Syadristıy de oradaydı, kendisi ile hatıra fotoğrafı çektirme şansı buldum. Sanatçı ülkemizde de sergi açmış, hatta Avcılar Belediyesi kendisine Atatürk heykeli hediye etmiş, bize onu gösterdi. Fazlasıyla duygulandık… Mağaralar Manastırı’na geldiyseniz Mikro Minyatür Müzesi’ni görmeden ayrılmayın. Müze Salı günleri kapalı. Manastırda Ukrayna sanatı ile ilgili daha pek çok müze yer alıyor. Ama hepsinin girişi ücretli. Dilerseniz 60 UAH ödeyerek Çan Kulesi’ne çıkıp Kiev manzarasını seyredebilirsiniz. Mağaralar Manastırı’nın en ilgi çeken yerlerinden biri de yeraltı ibadet merkezleri. Biz zamanımız kısıtlı olduğu için gezemedik. Mağaralar Manastırı haftanın her günü 09.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık. Buraya en yakın metro durağı Arsenalna olsa da oradan da uzun bir yürüyüş yapmanız gerekiyor. Uber ile zahmetsiz bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Mağaralar Manastırı konum için tıklayın.

svg%3E
Anavatan Heykeli

Ürpertici Güzellik: Anavatan Heykeli

Mağaralar Manastırı’nı ziyaret ettikten sonra yürüyüş mesafesinde yer alan Anavatan Heykeli’ni görmek üzere rotamızı İkinci Dünya Savaşı Müzesi’ne çeviriyoruz. Burası da oldukça geniş komplekslerden biri. Özellikle müzenin bahçesinde savaş yıllarını anlatan heykellerle çevrili.

Müzenin tepe kısmında yer alan Anavatan Heykeli (Rodina Mat) 1981 yılında yapılmış. Tüm heybeti ile Kiev’i selamlayan heykel Sovyet Dönemi’nden kalma. İkinci Dünya Savaşı anısına yapılan heykelin toplam uzunluğu 105 metre. Heykele çıkıp Kiev manzarasını seyredebilirsiniz ancak ücreti bize biraz yüksek geldi, 300 UAH. Eğer orta kısma kadar çıkmak isterseniz ücret 50 UAH.

Anavatan Heykeli’ni gördükten sonra İkinci Dünya Savaşı Müzesi’ni de ziyaret etmek istedik ancak maalesef pazartesi gününe denk geldiğimiz için müze kapalıydı. Müzenin yanı başında savaş sırasında kullanılan tanklar sergileniyor. Müzeyi Çarşamba-Pazar günleri 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücreti 10 UAH, fotoğraf çekmek isterseniz 30 UAH daha ücret ödemeniz gerekiyor.

Anavatan Heykeli ulaşım için tıklayın.

svg%3E
Podil

Kiev’in Bohem Semti Podil’de Turlayın

Kiev gezilecek yerler saymakla bitmiyor. Şırada birbirinden güzel tarihi binalar ve renkli evlerle çevrili, Kiev’in en eski yerleşim yerlerinden biri Podil. İster bizim gibi yürüyerek keşfedin, isterseniz kırmızı tramvaylara binerek bu tarihi semtin tadını doyasıya çıkartın. Podil’e ulaşım da oldukça kolay. Mavi Hat üzerinde yer alan Kontraktova Ploshcha istasyonunda inebileceğiniz gibi füniküleri de tercih edebilirsiniz. Podil’den Andryivski Yokuşu’na gelirken karşınıza renkli renkli evler çıkacak. Mimariye meraklıysanız evler arasında yürüyüş yapabilir, kahve molası verebilirsiniz. Podil’i Kiev gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin.

Podil konum için tıklayın.

svg%3E
Andryivski yokuşu alışveriş severler için en ideal noktalardan biri

Fazlasıyla Davetkar: Andryivski Yokuşu

Kiev gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz en güzel noktalardan biri de Andryivski Yokuşu. Alışveriş severler için adeta bir cennet olan Andryivski Yokuşu’nda magnetten Ukrayna işi elbiselere, matruşkalardan kışlık çorap ve eldivenlere kadar birçok hediyelik eşya bulabilirsiniz. Ancak şimdiden söyleyeyim, fiyatlar cep yakan cinsten. Magnet fiyatları 80-100 UAH, matruşka bebekler 300-500 UAH gibi oldukça yüksek rakamlardan satılıyor.

svg%3E
Andryivski yokuşunun sonunda yer alan Aziz Andreas Kilisesi

Andryivski Yokuşu’nun en sonunda ise sizi Aziz Andreas Kilisesi karşılıyor. Kiev’deki birçok kilise gibi buraya da giriş için ücret ödemeniz gerekiyor. Biz dışarıdan bakmakla yetinip kendimizi Peyzaj Parkı’na attık.

Andryivski Yokuşu konum için tıklayın.

svg%3E
Peyzaj Parkı Kiev’in en renkli yerleri arasında

Kiev Parkları: Yeşil, Yeşil ve Daha Fazla Yeşil

Sadece Kiev’in değil Ukrayna’nın gördüğüm bütün şehirleri için bu tanımlamayı yapabilirim. Nerdeyse her köşe başında yer alan parklar sayesinde şehri gezmekten yorgun düşmüş vücudunuzu dinlendirebilir, temiz havayı içinize çekebilirsiniz. Andryivski Yokuşu’na kadar gelmişken Landscape Alley olarak da bilinen Peyzaj Parkı’nı görmeden dönmeyelim dedik ve parkta sergilenen tasarımlara hayran kaldık!

svg%3E

Burası çocuklu aileler için de en keyifli parklardan biri. Renkli tasarımlara sahip kaydırak, tahterevalli ve salıncaklarla çocuklarınızın eğlenceli vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Peyzaj Parkı oldukça büyük, biz yalnızca bir kısmını gezebildik. Parkın yanında Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi yer alıyor. Dilerseniz burayı da gezi listenize dahil edebilirsiniz.

Kiev’de gözlerinizin yeşile doymasını istiyorsanız Taras Shevchenko Parkı, Mariinskiy Park, Fomin Botanik Bahçesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Peyzaj Parkı konum için tıklayın. 

svg%3E
Arsenalna’dan metroya inmek beş dakikayı buluyor

Dünyanın En Derin Metro İstasyonuna İnmeye Hazır Mısınız?

Kiev seyahatinize farklı bir deneyim katmak isterseniz rotanızı Arsenalna metro istasyonuna çevirin. Çünkü burası sadece Kiev’in ya da Avrupa’nın değil dünyanın en derin metro istasyonu! Tamı tamına 105.5 metre derinliğine inilen bir yerden bahsediyorum. İlk başta acaba abartıyorlar mı diye düşünmüştüm ama gerçekten in in bitmiyor.

Arsenalna metro istasyonu iki kademeden oluşuyor. Öncesinde birinci kısımdan iniyorsunuz, sonrasında ikinci yürüyen merdivenlere geçiyorsunuz. Her iki yürüyen merdivende geçirdiğiniz süre 5 dakikayı buluyor. Kulağa fazlasıyla ürkütücü geliyor değil mi? Bu deneyimi ben de yaşamalıyım diyorsanız Sovyet döneminde sığınak olarak inşa edildiği bilinen Arsenalna metro istasyonu Kırmızı Hat üzerinde yer alıyor.

Arsenalna metro istasyonu konum için tıklayın.  

svg%3E
Kiev’in dört bir yanında harika murallar göze çarpıyor

Kiev Mural Turu ile Şehrin Farklı Yüzünü Keşfedin

Soğuk ve gri binalara hayat katan muralların peşine düşüp Kiev’i farklı bir gözle gezmeye ne dersiniz? Eğer zamanınız fazlaysa şehirde keşfedilmeyi bekleyen yüzlerce mural sizi bekliyor. Ukraynalılar bu iş için harika bir çözüm bulmuş, cep telefonunuza “Kyiv Murals” aplikasyonunu ücretsiz indirerek şehirdeki mural haritasını inceleyebilirsiniz. Biz seyahatimiz sırasında bu aplikasyondan fazlasıyla yararlandık ve birbirinden güzel muralları yakından görme şansı bulduk. Konuşan duvarları seviyorsanız aklınızda bulunsun…

svg%3E
Trukhaniv Adası

Kiev Adaları’nda Yorgunluğunuzu Atın

“Kiev’de ne adası” dediğinizi duyar gibiyim. Kievliler deniz olmayınca çareyi Dinyeper Nehri’nin kıyısında kendilerine birer ada inşa etmekte bulmuşlar. Trukhaniv Adası ve Hidropark Kiev’de gezilecek yerleri bitirdikten sonra alternatif adres arayanlar için en ideal adresler arasında. Özellikle siz de bizim gibi şehre yaz aylarında geldiyseniz adalarda keyifle vakit geçirebilirsiniz. Üstelik her iki adaya ulaşım oldukça kolay.

svg%3E
Trukhaniv Adası’na gün batımına yakın gelmenizi öneririm

Trukhaniv Adası Maidan’a sadece onbeş dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunuyor. Trafiğe kapalı bir köprü üzerinden yürüyerek veya bisiklet ile ulaşabileceğiniz Trukhaniv Adası yaz aylarında Kievliler için adeta bir kaçış noktası. Ada nehirde yüzenler, kumsalda güneşlenenler, parklarda spor yapanlarla dolup taşıyor. Trukhaniv sadece gündüz değil akşam da fazlasıyla rağbet görüyor. Barlarda müzik dinleyebilir, marketten içkinizi alıp nehir kenarında yıldızları seyredebilirsiniz.

svg%3E
Trukhaniv Adası’nda bungee jumping deneyimi yaşayabilirsiniz

Trukhaniv Adası’na gitmek için kullanılan köprünün en popüler aktivitesi ise bungee jumping! Atlayanları seyredebileceğiniz gibi bi’ çılgınlık yapıp siz de bu zevkli aktiviteyi deneyebilirsiniz. Biraz adrenalin tatilinize renk katabilir.

svg%3E
Hidropark

Hidropark Kiev’de uğrayabileceğiniz ikinci ada. Ancak burası Trukhaniv’den çok daha kalabalık olduğu için ben pek sevmedim. Oteller, lunaparklar, restoranlarla çevrili Hidropark’a ulaşmak için Kırmızı Hat üzerinde yer alan Hidropark durağında inmeniz yeterli.

Trukhaniv Adası konum için tıklayın.

Hidropark Adası konum için tıklayın. 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

Sadece bu yılın değil hayatımın en unutulmaz seyahatiydi Çernobil. 1986’da zamanın durduğu sessiz ve yalnız şehir Pripyat ile birlikte Çernobil’de kendimi adeta film setinde gibi hissettim. Terk edilmiş evler, harap hale gelmiş okullar, yarım kalmış hayaller, yitirilen canları düşündükçe buranın etkisinden çıkabilmek hiç kolay olmasa da iyi ki gitmişim diyorum.🙌🏻Sizin en çok etkilendiğiniz seyahatiniz hangisi? . ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ . . . . #travel #vacation #instatravel #holiday #traveller #travelphotography #traveling #photo #photogram #travelgram #explore #photooftheday #nature #fun #igtravel #tourism #instago #denemenlazım #cokgezenlerkulubu #gencgezginler #neredekal #yolaçık #chernobyl #çernobil #ukraine #pripyat

seyahatimgeldi (@seyahatimgeldi)’in paylaştığı bir gönderi ()

Zamanın Durduğu Yere Yolculuk: Çernobil Turu

Uzun zamandır görmek istediğim bir yerdi Çernobil. Hazır Kiev’e gitmişken bu fırsat kaçmaz dedik ve internetten aldığımız Çernobil turu ile zamanın adeta durduğu hayalet şehir Pripyat’ı ziyaret etme şansı bulduk. Terk edilmiş ve harap olmuş binaları gördük, nükleer facianın izlerine yakından tanık olduk. Bu farklı deneyimi Çernobil Turu yazımda kapsamlı olarak ele aldım. Eğer Çernobil’e gitmeyi düşünmüyorsanız Kiev’deki Çernobil Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

svg%3E
Kiev’i hakkıyla gezmek için en az 4-5 gün ayırmalısınız

Kiev Gezi Rotasını Nasıl Planladık?

Kiev büyük bir şehir, haliyle yukarıda gördüğünüz gibi gezilip görülmesi gereken birçok yer sizi bekliyor. Bu nedenle iyi bir planlama yapmanız şart. 4 günlük Kiev gezimizi nasıl planladığımızı örnek olarak paylaşıyorum. Eğer “nereden başlasak, hangi gün nereyi gezsek” diyorsanız siz de rotanızı bu şekilde oluşturabilirsiniz.

  • 1. Gün: Maidan-Khreshchatyk-Golden Gate-Mariinskiy Park ve Mariinskiy Sarayı-St. Sophia Katedrali-St. Michael Manastırı
  • 2. Gün: Podil-Andryivski Yokuşu-Landscape Alley- Taras Shevchenko Parkı-Trukhaniv Adası
  • 3. Gün: Arsenalna metro istasyonu-Anavatan Heykeli-İkinci Dünya Savaşı Müzesi- Mağaralar Manastırı-Hydropark
  • 4. Gün: Çernobil Turu

Biz vaktimiz kalmadığı için uğrayamadık ancak dilerseniz merkeze 20 dakikalık uzaklıktaki Pirogovo Açıkhava Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Ukrayna’nın eski köy evlerini gezebilir, bisiklet kiralayarak keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Giriş ücreti 50 UAH, Uber ile ulaşım sağlayabileceğiniz gibi tramvay ile de ucuz bir şekilde gidebilirsiniz.

Kiev’de Ne Yenir?

Kiev yeme-içme bakımından sayısız seçenek sunuyor. Ancak fiyatların Lviv veya Kharkiv’e oranla biraz yüksek olduğunu söyleyebilirim. Dört gün boyunca farklı yerler keşfetmeye çalıştığımız Kiev’de yeme içme önerilerini sizlerle paylaşmak istiyorum.

*Kiev yeme-içme fiyatları Temmuz 2018 dönemine aittir.

svg%3E
Kiev’de lezzetli kahvaltının adresi Milk Bar

Milk Bar

Kiev’de denediğimiz en güzel mekan açık ara Milk Bar oldu. Keyifli bir Pazar kahvaltısı için gittiğimiz Milk Bar’da domates soslu poşe yumurta ve tavuklu omlet ile lezzetli bir başlangıç yaptık. Her ikisinin de tadı nefisti. Özellikle tavuklu omlete ba-yıl-dım! Kahvaltı sonrası keyfi uzatıp oreolu cheesecake ile kendimizi şımarttığımız Milk Bar’ı listenize eklemenizi öneririm. Domates soslu poşe yumurta 129 UAH, tavuklu omlet 129 UAH, filtre kahve 65 UAH, demlik çay 65 UAH, oreolu cheesecake 80 UAH.

İngilizce Menü Var mı?: Evet

Garsonlar İngilizce Biliyor mu?: Evet

Wi-Fi Var mı?: Evet.

Kredi Kartı Var mı?: Evet

Milk Bar konum için tıklayın. 

svg%3E

Wolkonsky 

Kiev’de kahvaltı yapabileceğiniz nezih mekanlardan biri de Volknsy Passage. Maidan’a oldukça yakın bir konumda bulunan Volknsy Passage Horodetskogo Parkı içerisinde yer alıyor. Fiyatlar Kiev standartlarının biraz üzerinde. Kahvaltı tabağı 150 UAH, omlet 110 UAH, bir demlik çay 80 UAH.

Wolkonsky, Chicken Kyiv ve Very Well Cafe‘nin yanında Kiev’in ünlü mekanların bulunduğu Khreshcatyk Caddesi’nin hemen arkasında bulunuyor. Wolkonsky konum için tıklayın.

İngilizce Menü Var mı?: Evet

Garsonlar İngilizce Biliyor mu?: Evet

Wi-Fi Var mı?: Evet.

Kredi Kartı Var mı?: Evet

Freshline

Kharkiv’de olduğu gibi Kiev’de de Çernobil turumuz öncesi hızlı bir kahvaltı için Freshline’ı tercih ettik. Mekanın konsepti Subway ile aynı. Seçeceğiniz malzemelerle kendinize sandviç hazırlatıp ister sabah, ister günün farklı saatlerinde karnınızı doyurmak için tercih edebilirsiniz. Bütün malzemelerin dahil olduğu sandviçin ücreti 100 UAH, dört malzemenin dahil olduğu vejetaryen sandviçin ücreti 39 UAH. Maidan Mc Donalds’ın karşısında yer alan Freshline 7/24 açık.

Freshline konum için tıklayın.

svg%3E
Seksi kızların servis yapması ile ünlü Happy Grill Bar

Happy Grill Bar

Erkek erkeğe yapılan Kiev seyahatlerin vazgeçilmez duraklarından biri olan Happy Grill Bar’ı sırf merakımdan denemek istedim:))) Mekanın özelliğini bilmeyenler için açıklayayım, burada servisi kısa şortlu kızlar yapıyor. Aslına bakacak olursanız fazla bir numarası yok, ama eğlence amaçlı gitmek isterseniz Poshtova Ploshcha metro istasyonuna oldukça yakın. Happy Grill Bar’ın menüsü oldukça zengin. Biz Philadelphia burger ile Happy beer tercih ettik. Hamburger 119 UAH, bira 45 UAH, T-bone’un 100 gram’ı 95 UAH.

İngilizce Menü Var mı?: Evet

Garsonlar İngilizce Biliyor mu?: Evet

Wi-Fi Var mı?: Evet.

Kredi Kartı Var mı?: Evet

Happy Grill Bar konum için tıklayın.

svg%3E

Veterano Pizza

Kiev’de İtalyan mutfağını denemek isterseniz Veterano Pizza’yı tavsiye ederim. Maidan’a oldukça yakın konumda bulunan mekanın arka bahçesi yaz akşamlarında bir hayli keyifli. Kiev’de kaldığımız eve birkaç dakikalık mesafede olduğu için tesadüfen keşfettiğimiz Veterano Pizza’dan fazlasıyla memnun kaldık. Margarita pizza 100 UAH, vejetaryen pizza 120 UAH, bira 40 UAH.

İngilizce Menü Var mı?: Evet

Garsonlar İngilizce Biliyor mu?: Evet

Wi-Fi Var mı?: Evet.

Kredi Kartı Var mı?: Evet

Veterano Pizza konum için tıklayın. 

Kiev’de kahvaltı için Lviv Croissant, kahve keyfi için One Little Coffee Shop, market alışverişi için Billa, çikolata alışverişi için Roshen, sebze meyve alışverişi için Besarabsky Pazarı, alışveriş merkezi için Gulliver’e uğrayabilirsiniz. Gece hayatı müdavimleri için Arena City’de fazlasıyla mekan bulunduğunu da hatırlatmak isterim.

*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.

*Yazı veya konuyla ilgili kafanıza takılan bir şey mi var? Düşüncelerinizi yorumlara yazarsanız çok sevinirim:)

0 0 votes
Yazımı nasıl buldunuz?

Zeen Social Icons

Daha Fazla İçerik
Adsız 2
Floransa İpuçları
27
0
Yazım hakkında merak ettiklerin varsa, hemen yorumla!x