kos adası gezilecek yerler

Kos Adası Gezilecek Yerler

Kos Adası, Bodrum’a en yakın Yunan Adaları’ndan biri. Bodrum’a her gelişimde imrenerek uzaktan selamladığım Kos Adası’nı hazır Schengen vizem varken fırsat bu fırsat deyip keşfe çıktım. Daha önceki yıllarda Rodos, Santorini ve Mikonos’la birlikte Yunan Adaları’nda tatil yapma imkanım olmuşu ancak burnumuzun dibindeki Kos Adası’na bir türlü yolum düşmedi. Kos Adası’na günübirlik gidenler çoğunlukta ancak ben gitmişken iki gece kalmayı tercih ettim. Kos Adası gezilecek yerler, konaklama ve yeme içme önerileri ile Bodrum’un komşusunu gelin hep birlikte yakından tanıyalım.

Kos Adası Haritası
Kos Adası Haritası

Kos Adası Gezi Rehberi

Kos’a adımınızı attığınızda hiç yabancılık hissi duymuyorsunuz. Diğer Yunan Adaları’na göre yeşilliği biraz daha az, belki fazla betonlaşmış olsa da farklı bir havası var. İnsanları sıcak, samimi ve oldukça güler yüzlü. Açıkçası gitmeden önce beklentim fazla yüksek değildi. Ancak geçirdiğim 2 gün sonrasında yazları Bodrum’a gittiğimde mutlaka uğrayacağım bir yere dönüştü. Kos Adası için plan yapıyorsanız öncelikle bilmeniz gereken ada sanılandan daha büyük. O yüzden adanın farklı bölgelerini (Tigaki, Kefalos, Mastichari vb) keşfetmek isterseniz araç ya da motor kiralamanız şart. Biz konaklamamızı merkezde ayarladığımız için araç kiralamadık. İlk gün adanın merkezini ve tarihi yapılarını gezip ikinci gün Kalimnos, Pserimos ve Plati adalarını görmek için tekne turuna katıldık.

svg%3E
Kos Adası

Kos’a Nasıl Gidilir?

İstanköy olarak da bilinen Kos Adası-Bodrum arası mesafe feribotla sadece 45 dakika. Yaz aylarında her gün düzenlenen Kos Adası feribot seferleriyle hem Bodrum merkezden hem de Turgutreis’ten Kos’a kolayca ulaşabilirsiniz. Kos Adası vize konusuna da değinmek istiyorum. Kos Adası’na girebilmeniz için Schengen vizenizin veya yeşil pasaportunuzun olması gerekiyor. Vizeniz yoksa üzülmeyin, Kos Adası için Kapıda Vize uygulamasının 2019 senesinde de devam edileceği açıklandı, dilerseniz bu uygulama ile vizenizi kolayca orada alabilirsiniz. Bodrum’dan Kos Adası’na Nasıl Gidilir? yazımda hem feribotla gidiş bilgilerini hem de Kapıda Vize uygulamasını detaylı bir şekilde anlatım, okumanızı öneririm.

svg%3E
Kos’ta iki gece kaldığımız Catherina Hotel’deki odamızın manzarası

Kos Adası Konaklama Önerisi

Kos Adası için seyahat planı yapıyorsanız mutlaka en az bir gece konaklayacak şekilde gitmenizi öneririm. Çünkü yaz aylarında pasaport kuyruğunda çoğu zaman bir saati aşan kuyruk oluyor. Size de adayı gezmek için sadece 3-4 saat kalıyor. Bizim ilk gidişimiz olduğu için konaklayacağımız oteli liman bölgesinde tercih ettik. Araç kiralamaya gerek duymadan merkezde gayet keyifli vakit geçirdik. Birkaç gün de olsa hava değişikliği için Yunan Adaları iyi geliyor!

Kos Adası’nda otel seçiminde fazla zorlanmadık. İnternette yaptığım araştırmalarla birçok kişinin tercih ettiği Catherina Hotel’de karar kıldık. 2 geceliği kahvaltı dahil iki kişi 60 euro fiyat da gayet makuldü. Otelin limana 5 dakikalık yürüyüş mesafesinde olması en büyük avantaj oldu. Lüks beklentimiz yoktu, günün büyük bir bölümünü dışarıda geçirmeyi planladığınızda otelin konforu çok da önemli olmuyor. Odaları temiz, kahvaltısı da ada şartlarına göre fena değildi. Sahildeki restoranlara ve çarşıya da yürüme mesafesinde olan Catherina Hotel’den memnun kaldım.

Kos Adası Ulaşım

Kos, Yunan Adaları arasında en büyüklerinden biri olduğu için her yerini yürüyerek keşfetmeniz mümkün değil. Eğer bizim gibi liman bölgesinde kalıp kafa dinleme, Yunan yemeklerini tatma ve tekne turu yapma gibi planlarınız varsa arabaya hiç ihtiyaç duymazsınız. Ama uzak mesafelerdeki yerleri de göreyim derseniz merkezde araba/motor kiralamak için birçok firma bulunuyor.

Kos Adası Alışveriş

Kos Adası’ndan ne alınır derseniz o kadar çok şey sıralayabilirim ki… Para birimleri euro olmasa bavullar dolusu giyecek ve yiyecekle adadan ayrılabilirdim:) Leof. El. Venizelou caddesinde harika butikler görebilirsiniz. Kos alışveriş için inanılmaz uygun bir ada. Hem kıyafet seçenekleri oldukça fazla hem de fiyatlar çok ucuz. 15-20 euro’ya çok şık bir elbise alabilir, 2-3 euro’ya t-shirt bulabilirsiniz. Atina’dan gelen deri çantalara 30 euro’ya sahip olabilirsiniz. Burada pazarlıktan çok hoşlanmıyorlar ancak siz yine de şansınızı bir deneyin derim!

Yol boyunca karşılıklı dükkanlar bulunan Kos’un çarşısı ise her daim canlı. Buralardan sevdiklerinize hediyelik eşya alabilirsiniz. Yiyecek-içecek olarak ne alınır derseniz Yunan kahvesi, büyük şişe zeytinyağı, zeytin, portakal aromalı bal, peynir, domates reçeli ve tabii ki Uzo. Ancak fiyatlar birçok yerde değişiklik gösteriyor. Akti Kountouriotou caddesinde yürüdükten sonra City Market’te her türlü yiyecek ve içeceği bulabilirsiniz. Zeytinyağlar 3 euro, bal 2 euro, küçük boy Uzo 1,5 euro.

Kos Adası’nda Günübirlik Ne Yapılır?

Yukarıda da belirttiğim gibi biz ilk gün adanın merkezini gezdik, ikinci gün ise tekne turu ile yakındaki Yunan Adaları’nı keşfettik. Eğer Kos Adası’nda günübirlik ne yapılır derseniz adanın merkezinde yürüyerek görebileceğiniz önemli noktaları sıralıyorum. Kos Town olarak da bilinen Kos merkezi 2-3 saatte rahatlıkla gezebilir, alışveriş yapabilir, kalan vaktinizi tavernada nefis Yunan yemeklerini tadarak değerlendirebilirsiniz.

svg%3E
Hipokrat Ağacı

Kos Adası Gezilecek Yerler: Hipokrat Ağacı

Kos Adası’nı keşfetmeye Hipokrat ağacından başladık. Limanın ilerisinde korunaklı yapısı ve görkemiyle sizi selamlayan Hipokrat ağacı Avrupa’nın en yaşlı ağaçları arasında bulunuyor. Tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat’ın bu heybetli ağacın gölgesinde öğrencilerine ders anlattığı rivayet ediliyor.

svg%3E
Hasan Paşa Camii

Hasan Paşa Camii

Kos Adası gezilecek yerler arasında Hipokrat ağacının hemen yanında bulunan Hasan Paşa Camii ve şadırvanı yer alıyor. Osmanlılardan günümüze gelen camiinin bakımsız görünüşü açıkçası beni üzdü. Camii ibadete kapalı, altında alışveriş yapabileceğiniz dükkanlar bulunuyor.

Eleftheria Meydanı

Türkçesi Özgürlük meydanı olan Eleftheria’da cami ve kiliseyi yan yana görebilirsiniz. Osmanlı’dan miras kalan Defterdar Camii hizmet veriyor, bu nedenle çok daha bakımlı. Cafeler ve mağazaların birbirini izlediği meydan adanın en canlı yerlerinden biri.

svg%3E
Osmanlı’nın adada bıraktığı izlerden biri olan Defterdar Camii

Asklepion

Merkezden bineceğiniz mini trenle ulaşabileceğiniz Asklepion Hipokrat’ın ölümünden sonra onun adına kurulmuş tarihi bir sağlık merkezi. Apollon Sunağı, Roma hamamı ve tarihi tapınağı görebileceğiniz Asklepion haftanın her günü ziyarete açık. Dünyanın ilk hastanesi olarak da bilinen Asklepion’a giriş ücreti 6 euro.

Antik Çağ'daki üç önemli Asklepion'dan biri de Kos Adası'nda bulunuyor
Antik Çağ’daki üç önemli Asklepion’dan biri de Kos Adası’nda bulunuyor

Kos Çarşısı

Peşi sıra dizilen hediyelik eşya, ayakkabı, çanta dükkanları ile Kos Çarşısı uygun fiyatlı alışveriş yapmak istiyorsanız mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri. Alışverişe dalarken zamanın nasıl geçtiğini fark etmeyebilirsiniz:)

Kos Adası’nda Nerede Denize Girilir?

Kos Adası’na gelmişken masmavi denizin tadını çıkarmadan dönmek olmaz elbette. Kos Adası’nın her merkezinde hem de çevresinde denizin tadını doyasıya çıkarabileceğiniz plajlar bulunuyor.

Kos Merkezdeki Plajlar

Eğer araç kiralamadıysanız ya da adaya günübirlik geldiyseniz tercihinizi Kos merkezdeki plajlardan yana kullanabilirsiniz. Yalnız baştan söylemeliyim burada cam gibi bir deniz hayali kurmayın ama yine de güneşlenmek ve serin sularda ferahlamak, birkaç saat yorgunluğunuzu atmak için Kos plajları ideal. Town Beach olarak da bilinen Kos merkezdeki plajlar hafta sonları oldukça kalabalık olabiliyor. Çoğunlukla otellerin ya da restoranların işlettiği plajda cüzi bir ücret ödeyerek şezlong ve şemsiye kiralayabilir, deniz keyfi yapabilirsiniz.

Liman Bölgesine En Yakın Plajlar

Lambi Beach

Kos merkeze 3 kilometre mesafede yer alan Lambi Beach’te pek çok işletme yer alıyor. Şezlong ve şemsiye kiralamak isterseniz ücret 2.5 euro.

Psalidi Beach

Kos merkeze en yakın plajlardan bir diğeri de Psalidi Beach. Feribot iskelesinin sağ tarafından kalan Psalidi Beach’e araç, taksi ya da motorla beş dakikada ulaşmanız mümkün. Kos’un mavi bayraklı plajlarından olan Psalidi Beach’in biraz ilerisinde Agios Fokas ve Therma Beach‘i de tercih edebilirsiniz.

svg%3E
Kos Adası Plajları – Agios Stefanos Beach

Kos Adası Plajları

Eğer araç kiraladıysanız adanın çevresindeki birbirinden güzel plajlar sizleri bekliyor. En fazla tercih edilen Kos Adası plajları ve uzaklıklarını sıralıyorum:

  • Tigaki Beach: (Kos merkeze 11 km)
  • Marmari Beach: (Kos merkeze 20 km)
  • Mastichari Beach: (Kos merkeze 27 km)
  • Paradise Beach: (Kos merkeze 30 km)
  • Kardamena Beach: (Kos merkeze 30 km)
  • Agios Stefanos Beach: (Kos merkeze 40 km)
svg%3E
Kos Adası

Kos Adası Yeme İçme Önerileri

‘Yunan Adaları’nda yeme içme sudan ucuz’ lafı yıllar yılı arkadaş ortamlarında dile getirilir, üstüne espriler yapılır. Ancak acı gerçek şu ki bu söz Kos için de geçerli:) Kos’un en lezzetli yemekleri kuşkusuz deniz ürünleri. Kos’ta balık yemek için Averof Caddesi’ni tercih edebilirsiniz. Kos’a giden herkesin önerdiği Nick the Fisherman’ı biz de deneyelim dedik ancak rezervasyonsuz alamayacaklarını söylediler. Aklınızda bulunsun eğer buraya gitmek isterseniz birkaç gün öncesinden mutlaka yerinizi ayırtın.

Yunan mutfağının tadına bakmak için en iyi adreslerden biri Caravelle Restaurant balıkçıların yoğun olarak sıralandığı Averof Caddesi’nde. Deniz kıyısında yer alan restaurantın sahibi yıllardır orada yaşayan bir Türk, dolayısıyla sipariş verirken de hiçbir zorluk çekmiyorsunuz. Karides, kalamar, deniz levreği, Yunan salatası ve yanında da bir litrelik ev şarabı ile yeme de yanında yat:) Sıkı durun, iki kişi sadece 40 euro ödedik.

svg%3E
Kos Adası Yeme İçme Önerileri – Caravelle Restaurant

Lezzetli deniz ürünü yemek için bir diğer alternatif mekan da Kos limanının tam karşısında yer alan Mesogios taverna. Tam bir Greek havasının hakim olduğu mekanda Yunan ezgileri eşliğinde yemek oldukça keyifli.

svg%3E
Mesogios Taverna – Yunan Salatası

Ana yemekten önce Yunan mutfağının en meşhur lezzetlerinden biri olan Greek Salad yani Yunan Salatası sipariş verdik. Yunan salatasının yapımı o kadar kolay ki irice doğranmış domates, salatalığın üstüne soğan, zeytin ve biber ekliyorsunuz. Ama işin sırrı üstüne konan Feta peyniri ve zeytinyağında. Evde kaç kere denesem de o tadı bir türlü yakalayamadım.

svg%3E
Mesogios’ta yediğimiz yaprak sarma çok lezzetliydi

Haydari benzeri caciki, mücver, yaprak sarması, karides, kalamar, bir litre şarap ve sonrasında tatlı niyetine dondurma eşliğinde yediğimiz enfes menüye iki kişi sadece 45 euro ödedik. Porsiyonların ne kadar büyük olduğunu söylememe gerek yok sanıyorum:)

Greek coffee nam-ı diğer Yunan kahvesi
Greek coffee nam-ı diğer Yunan kahvesi

Kos Adası’nda denemeniz gereken içecekler ise Greek Coffee, nam-ı diğer Yunan kahvesi ve yazın içinizi ferahlatacak buz gibi frappe. Yunan kahvesi, Türk kahvesine çok benziyor. Tek farkı daha hafif içimli olması.

svg%3E
Enfes lezzetteki Apple Pie

Biz kahve keyfi için limanın karşısındaki cafelerden birini tercih ettik. Kos’un en sıcak olduğu öğle saatinde bile püfür püfür esmesiyle bizi kendine çekti. Yunan kahvesi ile birlikte dondurmalı elmalı pie denedik. Tadı damağımızda öyle bir kaldı ki ertesi gün tekrar gidip aynısını yedik:)

svg%3E
Kos Adasına uzun süreli geldiyseniz tekne turu yaparak çevre adaları da keşfedebilirsiniz

Kos Adası Tekne Turu

Kos Adası merkezindeki denizin bizi pek de mutlu etmeyeceğini düşünmüştük ama arabamız da olmadığı için yakın yerlere gidip denize girme imkanımız da yoktu. Bu sırada limandaki tekne turları gözümüze ilişti ve kendimizi bir anda teknede bulduk! Plati, Kalymnos ve Pserimos adalarını gördüğümüz ve harika bir gün geçirdiğimiz Kos Tekne Turu deneyimlerimi yazımdan okuyabilirsiniz. Bence buraya kadar gelmişken daha önce görmediyseniz bu adaları da keşfetmenizi öneririm.

Kos Adası’ndan Freeshop Alışverişi

Kos’tan ayrılmadan önce freeshop’a uğrayıp uygun fiyata peynir, şarap, uzo satın alabilirsiniz. Ancak alkollü içeceklerde kişi başı 2 litre sınır olduğunu unutmayın. Biz iki şişe Yunan şarabı ile birlikte feta peyniri almıştık. Fiyatlar 5-6 euro arası. Ülkemizde 150 liraya satılan ünlü viskileri buradan 10 euro’ya satın alabilirsiniz. Bodrum’a dönüşte bavulları ve aldığınız ürünleri x-ray’den geçiriyorlar. Bu uygulamanın asıl amacı ise içki kaçakçılığının önüne geçmek. İki-üç şişe içki alacaksanız sorun olmuyor ancak ucuz buldum, 7-8 şişe alayım derseniz el koyabilirler, aman dikkat!

svg%3E
Kos Adası Feribot

17.30’da kalkacak olan feribota doğru yola koyulurken harika bir iki gün geçirmenin mutluluğu ile doluyduk. Tek bavul gidip iki bavulla dönerek alışverişin dibine de vurduk, en lezzetli deniz ürünlerini tadarak midemize ziyafet de yaşattık, akvaryum gibi koylarda yüzerek balıkları bile kovaladık. Daha ne olsun! Seni çok sevdik Kos, bir dahaki görüşmemize kadar Kalispera!

Bodrum gezilecek yerler hakkında detaylı bilgiler sunduğum Bodrum gezi rehberi yazımı da okuyabilirsiniz.

*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.

*Yazı veya konuyla ilgili kafanıza takılan bir şey mi var? Düşüncelerinizi yorumlara yazarsanız çok sevinirim:)

0 0 votes
Yazımı nasıl buldunuz?

Zeen Social Icons

Daha Fazla İçerik
alsace şarap yolu rotası
Colmar’dan Strasbourg’a Alsace Şarap Yolu Rotası
0
Yazım hakkında merak ettiklerin varsa, hemen yorumla!x