lvive gitmeden önce bilmeniz gerekenler 1

Lviv’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken 18 Şey

Lviv bu aralar en popüler yurt dışı şehirlerinden biri. Bilmeyenler için baştan hatırlatayım Lviv vize istemiyor. Sadece pasaport ya da çipli kimlikle girilebilmesi ve belki de en önemlisi yeme-içmenin ciddi anlamda “ucuz” olması ile Lviv gönlümüzü fethetmeyi başardı. Ee tabii bir de Lviv’e gece hayatı için gidenler var, ama o ayrı bir mesele:) Lviv seyahatim süresince şehirle ilgili o kadar çok soru geldi ki ben de Lviv gezi rehberi ve yeme içme önerileri yazılarımın yanı sıra Lviv’e gitmeden önce bilmeniz gerekenler başlığı altında Lviv hakkında tüm merak edilenleri deneyimlediklerim kadarıyla soru-cevap şeklinde listeledim. Umarım Lviv gezi planı planlarken işinize yarar.

Pandemi Döneminde Lviv Seyahati Yapacaklara Önemli Notlar

Koronavirüs salgını sonrasında bir süreliğine sınırlarını kapatan Ukrayna seyahat kısıtlamalarını kaldırmaya başladı. 15 Ocak 2021 tarihinden itibaren Güvenli Bölge (Green Zone) adı ile oluşturulan listedeki ülke vatandaşlarından Ukrayna’ya girişte Covid 19 testi ile karantina şartı aranmıyor. Türkiye de güvenli bölge listesindeki ülkeler arasında bulunuyor.

Pandemi döneminde Ukrayna’ya seyahat etmek isteyenler için tek şart Ukrayna’da kayıtlı olan bir sigorta şirketi veya Ukrayna’da temsilciliği bulunan yabancı bir sigorta şirketi tarafından düzenlenmiş olan Covid-19 tedavi masraflarını kapsayan sağlık sigortası. Bu sağlık sigortasının seyahat sürenizi kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini unutmayın. Ukrayna’ya giriş şartlarının tüm detaylarını Kiev Büyükelçiliği’nin resmi sitesinden kontrol edebilirsiniz. Ukrayna’da açık alanlarda maske takmak zorunlu değil ancak kapalı alanlarda ve toplu ulaşım araçlarında maske takmanız gerekiyor.

Kapsamlı Ukrayna seyahati düşünüyorsanız bu yazılarımı da okuyabilirsiniz:

Kiev gezi rehberiKharkiv gezi rehberiOdessa gezi rehberi, Çernobil turu ve Ukrayna gezi rehberi yazılarıma da göz atabilirsiniz.

1- Lviv’e Hangi Havayolları Gidiyor?

Lviv’e İstanbul’dan direkt uçuşla 1.5 saatte ulaşabiliyorsunuz. Türk Hava Yolları ve Pegasus haftanın her günü Lviv’e karşılıklı direkt sefer düzenleyen firmalar. Ukrayna Hava Yolları ise Kiev aktarmalı olarak Lviv’e uçuş yapıyor. Son aylarda Lviv’in iyiden iyiye popülerleşmesi nedeniyle havayolu firmaları bunu fırsata çevirip bilet fiyatlarını yükseltse de kampanyaları çok iyi takip etmenizi öneririm.

Lviv’e uçak biletini Pegasus’tan aldım ve seyahatimiz yılbaşı dönemi olduğu için 1 kişi gidiş-dönüş 425 TL ödedim. (2017 Aralık) Türk Hava Yolları’nın Lviv’e gidiş-dönüş ortalama bilet fiyatı 750-900 TL arasında. Pegasus’un düzenli aralıklarla yaptığı kampanyaları takip ederek Lviv uçak biletinizi ucuza getirebilirsiniz. Ukrayna Hava Yolları da 8-9 ay sonraki seyahatler için ciddi oranda indirimli fiyatlar sunuyor. Biletinizi şimdiden alıp, 9 ay sonra seyahat ederim diyorsanız Ukrayna Hava Yolları’nın sitesine göz atın derim. Instagram hesabımdan (@seyahatimgeldi) uçak bileti kampanyalarını ve ucuz uçak biletlerini sık sık paylaşıyorum. Fırsatlardan haberdar olmak isterseniz takip edebilirsiniz. 

svg%3E
Ukrayna para birimi grivna

2- Lviv Para Birimi Nedir?

Lviv para birimi grivna. 2020 Kasım kuruna göre 1 TL 3.65 grivna ediyor. Grivna’nın kısaltması UAH şeklinde. 1 dolar 28 grivna, 1 euro 33 grivna. Siz yine de gideceğiniz döneme göre kur oranlarını kontrol edin. Ben İstanbul’dan dolar alıp Lviv’de grivnaya çevirtmiştim, isterseniz euro da alabilirsiniz. Lviv Havaalanı’ndaki döviz bürosunda TL’den grivna’ya çeviriyorlar. Biraz düşükten alıyor olabilirler ama ihtiyaç halinde aklınızda bulunsun. Özellikle Rynok Meydanı’nda birçok yerde döviz bürosu çıkıyor karşınıza, paranızı bozdurabilirsiniz.

3- Lviv Vize İstiyor mu?

Haziran 2017 itibariyle Ukrayna vizesiz gidilen ülkeler arasında yerini aldı. Eğer kimliğinizi yeni çıkartılan çipli kimlik ile değiştirmediyseniz pasaportunuz ile Lviv’e giriş yapabiliyorsunuz. Çipli kimliğiniz varsa pasaporta ihtiyacınız yok. Ben Lviv’e giderken sadece çipli kimliğimi yanıma aldım. Kısacası Lviv vize istemeyen şehirlerden olduğu için uçak biletinizi alıp yola koyulabilirsiniz:)

Bu gönderiyi Instagram’da gör

Lviv son yılların en popüler yurt dışı rotalarından biri🎈Hem kimlikle girilebiliyor olması hem yakınlığı hem de Avrupa şehirlerine göre nispeten daha ucuz olması ile gönlümüzü fethediyor❤Yılbaşında da pek bi’ güzel oluyor, eğer yeni yılı farklı bir ülkede karşılamak isterseniz Lviv’i gözüm kapalı tavsiye ederim😌 ❄Eğer Ukrayna’ya ilk kez Lviv’den giriş yapacaksanız havaalanında yaklaşık 1.5 saat bekleme ihtimaliniz oldukça yüksek. Vize yok ancak çipli kimlik ya da pasaport fark etmeksizin ilk kez gelenleri sorgu odasına alıyorlar. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ❄Sorgu odasında adınızı, ne iş yaptığınızı, yanınıza ne kadar para getirdiğinizi, nerede kalacağınızı, nerede yaşadığınızı söylemenizi istiyorlar ve bilgileri kamera ile kayıt altına alıyorlar. Sonrasında ülkeye giriş yapabiliyorsunuz. ❄Lviv havaalanından şehir merkezine gelmek için otobüs ve troleybüsler var, fiyatı 4 grivna: 80 kuruş 🚃Taksiler de 280 grivnaya götürüyorlar ancak pazarlık yaparsanız fiyatı biraz daha indirme şansınız var 🚕 ❄UBER havaalanından merkeze ortalama 108 grivnaya götürüyor (20 TL) Biz hava çok soğuk olduğu için UBER tercih ettik, eğer kalabalık gelirseniz kişi başı 3-4 TL’ye merkeze ulaşım sağlayabilirsiniz🚘 ❄Rynok meydanı şehrin adeta kalbi, en popüler mekanlar burada 🎷🥁🎺Konaklayacağınız yeri Rynok’a yakın seçerseniz çok rahat edersiniz👌🏻 ❄Lviv’e kışın gelmeyi düşünüyorsanız yanınıza mutlaka içlik getirin. Sabah saatleri ve özellikle akşamları sıcaklık çok düşük olduğu için kurtarıcı oluyor☃☃ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ❄Geçen sene Lviv’e gittiğimizde fiyatlar çok daha uygundu. Paramızın değer kaybetmesi nedeniyle artık eski ucuzluğu kalmasa da Avrupa’daki gibi altı ile çarpacağınıza beşe bölme fikri çok daha cazip değil mi?🙆🏻‍♀😛

seyahatimgeldi (@seyahatimgeldi)’in paylaştığı bir gönderi ()

4-Ukrayna İçin Harç Pulu Ödeniyor mu?

Evet, Ukrayna’ya vize kalksa da yurt dışına çıktığınız için 50 TL harç pulu ödemek zorundasınız. İstanbul Yeni Havalimanı ya da Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan harç pulu ücretinizi yatırdıktan sonra pasaport kontrolüne girerek görevli memura çipli kimliğinizi (pasaportunuzu) ve harç pulunu göstermeniz yeterli.

svg%3E
Lviv’de her köşe başında sizi farklı şeyler kaşılıyor:)

5-Lviv’de Herkesi Sorgu Odasına Alıyorlar mı?

Eğer ilk kez Ukrayna’ya giriş yapıyorsanız evet, Lviv’de sorgu odasına alınıyorsunuz. Ancak sorgu odası derken gözünüz korkmasın, güvenlik nedeniyle uygulanan bir prosedür bu. Pasaport kontrolüne girişte görevli kişi kimliğinizi kontrol ettikten sonra size doldurmanız için bilgi kartı veriyor ve sorgu odası için sıraya girmenizi istiyor. Bilgi kartında İngilizce olarak adınız, soyadınız, hangi ülkeden geldiğiniz, Lviv’de konaklama adresiniz, geldiğiniz uçak ve döneceğiniz tarihi yazmalısınız. Sonrasında sorgu odası için sıranın size gelmesini bekliyorsunuz. Eğer önünüzde kalabalık erkek grupları varsa bekleme süreniz artabilir.

Lviv’e Gitmek İçin Gerekli Belgeler

Lviv’e gitmeden önce mutlaka kalacağınız yere ait rezervasyon çıktınızı (otel, airbnb, hostes vb) ve gidiş-dönüş uçak bileti çıktınızı yanınıza alın, çünkü sorgu odasında göstermeniz zorunlu. Hatta Türkçe olarak sorgu odasının yanında bu bilgilerin zorunlu olduğu yazısını da görebilirsiniz. 2019’da getirilen yeni bir düzenleme ile Ukrayna’ya girişte kalış sürenize ilave olarak 5 gün daha eklenecek şekilde döviz belgelendirilmesi (dolar) isteniyor. Şöyle ki kişi başı günlük 50 dolar yanınızda bulundurmanız, 5 gün kalacak iseniz 5 günün üzerine 5 gün daha ilave ederek toplam 500 dolar girişte göstermeniz isteniyor. Lviv’e gitmeden önce gerekli belgeler ve son güncelleme notlarını Kiev Büyükelçiliği’nin resmi sitesinden mutlaka kontrol edin.

Sorgu odasına alındığınızda adınızı, soyadınızı, nereden geldiğinizi, ne iş yaptığınızı, nerede yaşadığınızı ve Lviv’de nerede kalacağınızı soruyorlar. (Bize Türkçe sormuşlardı, bunları soracak kadar Türkçe biliyorlardı) Yanınızda ne kadar para getirdiğinizi el kamerasına göstermenizi istiyorlar. En azından iki kız olduğumuz için bize sadece bu kadar soru sorup bıraktılar, erkek gruplara daha farklı sorular yöneltiliyor mu bilemiyorum. Lviv sorgu odasının nedeni ise Polonya ile sınır komşusu olup kaçak geçişlerin engellenmesi. Ukrayna’nın diğer şehirlerinden giriş yaptığınızda sorgu odasına alınmıyorsunuz. 

6- Lviv’de Pasaport Kontrolü Nasıl Yapılıyor?

Lviv’de sorgu odasından çıktıktan sonra pasaport kontrolü için tekrar sıraya giriyorsunuz. Görevliye az önce doldurduğunuz bilgi kartı ile çipli kimliğinizi (pasaportunuzu) uzatıyorsunuz. Buradaki önemli bir diğer detay ise bilgi kartının size verilen dönüş kısmını saklamanız. Çünkü Ukrayna’dan çıkış yaparken sizden bu kartı istiyorlar. Ben kartı attığım için Ukraynalı görevliye bayağı bir dil dökmek zorunda kalmıştım, en sonunda kimlik fotokopimi alıp o şekilde çıkışımı verdi:)

svg%3E
Rynok Meydanı

7- Lviv Havaalanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Lviv çok ucuz bir şehir olduğundan ilk defa gönül rahatlığı ile taksi kullanmanızı önerebilirim. Ancak bu noktada dikkat etmeniz gereken şey ise “pazarlık”. Taksiciler turist olduğunuzdan dolayı size ilk önce fiyat olarak genellikle 250-300 grivna diyorlar. Pazarlık ile bu fiyatı aşağılara çekmeniz mümkün. Ukraynalı taksicilerle anlaşmanızı genellikle cep telefonu üzerinden yapıyorsunuz:) Telefon ekranından size rakamı gösteriyor, rakam yüksekse daha azını yazıp taksiciye gösteriyorsunuz. En azından biz şehir merkezinden Lviv Havaalanı’na dönüşte bu şekilde anlaştık:) Taksici bizden 200 grivna istedi 150 grivna’ya indirterek yaklaşık 22 TL’ye havaalanına ulaştık. 130 grivna’da ısrar ettik ama kabul etmedi:)

Lviv Havaalanı’ndan şehir merkezine gitmek içinse Uber kullandık. Taksi pazarlığı ile uğraşmak zorunda kalmamanız ve fiyatı önceden görüyor olmanız büyük bir avantaj. Cep telefonunuza seyahat öncesi Uber uygulamasını girip üye değilseniz üye olduktan sonra Lviv Havaalanı’ndaki Wi-Fi’a bağlanarak Uber çağırabilirsiniz. Biz Uber ile şehir merkezine ulaşmak için 109 grivna verdik. Yaklaşık 14 TL gibi bir fiyata denk geliyor. İki-üç kişiyseniz çok daha ucuza bu şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Kredi kartı seçeneği de var, ancak biz havaalanındaki döviz bürosundan 5 dolar bozdurup ödemeyi nakit olarak yaptık. Siz de o şekilde yapabilirsiniz.

Lviv Havaalanı’ndan toplu ulaşım ile dönmek isterseniz 9 numaralı troleybüs 3 grivna (40 kuruş) 48 numaralı otobüs ise 4 grivna (50 kuruş). 48 numaralı otobüs ile Rynok Meydanı’ndan geçiyor, 9 numaralı troleybüs ise Ivan Franko Üniversitesi’nde bırakıyor. Buradan Rynok Meydanı yürüyerek 10 dakika uzaklıkta. Biletleri şoförden alabiliyorsunuz.

8-Lviv’de Nerede Kalınır?

Lviv ucuz bir şehir olsa da konaklama açısından eğer yoğun talep gören aylara denk gelirseniz aynı ucuzluğu bulamayabilirsiniz. Biz yeni yıl dönemi için Lviv’de otel fiyatlarına baktığımızda bir haftalık 2-3 bin liraları görünce Paris’e mi gidiyoruz diye oldukça şaşırmıştık. Kimlik ile girişin başlaması ile Türkiye’den talep artışının olması Lviv’de konaklama fiyatlarını yükseltmiş olsa da özellikle kış döneminde önceden rezervasyon ile uygun fiyatlar yakalamanız mümkün. Lviv’de konaklama için şehrin kalbi Rynok Meydanı‘na yakın bir yer seçerseniz çok rahat edersiniz. Çünkü çoğu mekan ve gezilecek yerler ya burada ya da buraya yürüme mesafesinde. Svobody (Özgürlük) Meydanı yakınları da konaklama için bakabileceğiniz diğer bir lokasyon. Burası da Rynok’a beş dakikalık yürüyüş mesafesinde. Biz yeni yıl döneminde uygun fiyatlı otel bulamadığımız için Airbnb’den bir haftalığına ev kiraladık. Kişi başı 7 geceliğine 300 TL ödedik. Evin yeri harikaydı ama biraz eskiydi.

Seyahatinizde ev konforunu devam ettirmek için Airbnb tercih etmeyi düşünüyorsanız buradan yeni üyelik oluşturarak ev rezervasyonunuzda 130 TL tutarında indirim kazanabilirsiniz. 

Rynok civarında kalınabilecek birçok otel de var, örneğin Hotel 39′da düşük sezonda konaklama fiyatı ortalama olarak 3 gecelik iki kişi 450 TL. Lviv otellerinin tamamını buradan inceleyebilirsiniz. Lviv’de hostellerin de çok ucuz olduğunu duydum. Günlüğü 10-20 TL’ye hosteller varmış, ancak kalıp deneyimlemek gerek. Lviv’de hostelde kalanlar varsa yorum olarak yazabilirlerse çok sevinirim, böylece uygun fiyatlı konaklama arayışı içinde olanlara yardımcı olabiliriz. Daha detaylı bilgileri Lviv’de Nerede Kalınır yazımda bulabilirsiniz. 

9-İngilizcem Çok Az, Lviv’de Sorun Yaşar mıyım?

Lviv’e gitmeden önce açıkçası ben de bu konuda oldukça endişeliydim. Okuduğum birçok yazıda Lviv’de anlaşmanın zorluklarından bahsediliyordu ve Lvivlilerin neredeyse hiçbir şekilde İngilizce konuşamadığı konusunun altı çiziliyordu. Bir haftalık gözlemlerime dayanarak rahatlıkla söyleyebilirim ki içiniz rahat olsun. Havaalanından başlamak gerekirse sorgu odasında bırakın İngilizceyi görevliler soruları Türkçe soruyor:) İngilizce de biliyorlar. Bu nedenle çok rahat anlaşabiliyorsunuz. Taksiciler İngilizce bilmiyor, yukarıda bahsettiğim gibi onlarla rakamı telefon ya da kalem-kağıt üzerinden anlaşıp gideceğiniz yerin varsa Ukraynacasını gösterin derim. Lviv’de 20’nin üzerinde mekan denedim, hepsinde İngilizce menü vardı. Garsonların hepsi İngilizce konuşuyordu. Tabii ki ana dilleri gibi değil. Ama en azından sipariş verebileceğiniz kadar rahatlıkla anlaşabilirsiniz. Sadece bir mekanda yemeğin yanında su istedik ancak kız “water”ı bir türlü anlamadı, onu da internetten fotoğrafını gösterip çözdük:)

Yol tarifi için en az 3-4 Ukraynalıya nasıl gidebileceğimi sordum İngilizce olarak hemen yardım ettiler, hatta birisi beni gideceğim yere kadar götürdü. Eğer yol soracaksanız gençlere sormanızda fayda var çünkü Lviv üniversite şehri olduğu için gençlerin birçoğu İngilizce biliyor. Alışveriş yaparken büyük mağazalarda İngilizce olarak anlaşabildik, bit pazarlarında ise İngilizce bilenler çok azdı. Ancak beğendiğiniz bir şeyin fiyatını “how much” diye sorduğunuzda onlar da cep telefonlarına ya da deftere hemen yazıp size gösteriyorlar. Deneyimlediğim kadarıyla biz anlaşma konusunda hiçbir sorun yaşamadık ama tabii bu biraz şans meselesi. Karşınıza çıkan insanlarla da alakalı. Lviv seyahatiniz öncesinde cep telefonunuza çevrimdışı çalışan sözlüklerden indirmeniz faydalı olabilir.

10-Lviv’de Her şey Kiril Alfabesi ile mi Yazılı?

Moskova’nın aksine Lviv’deki yön tabelalarda Kiril harflerinin yanı sıra İngilizce de yazıyor. Bu nedenle gideceğiniz yeri bulurken zorluk çekmezsiniz. Ama mekan isimlerinin çoğu Kiril harfleri ile yazılı olsa da bazılarının yanında İngilizcesi de yazıyor. Lviv’de yol bulmak için çevrimdışı da kullanılabilen ve yurt dışı seyahatlerimin vazgeçilmezi olan maps.me uygulaması oldukça işime yaradı. Seyahatinizden önce Lviv’in şehir haritasını uygulama üzerinden cep telefonunuza indirip çevrimdışı kullanabilirsiniz. Ben mekanları ve gezilecek yerlerin büyük bir bölümünü maps.me uygulaması ile kolayca buldum. Üniversite yıllarından Kiril alfabesine biraz aşina olduğum için zorluk çekmesem de Ukrayna’da İngilizce’nin birkaç yıl içinde iyice yaygınlaşacağını düşünüyorum.

svg%3E
Lviv’de sınırsız internet hattını aldığımız Kievstar mağazası

11- Lviv’de İnternet İşini Nasıl Çözebilirim?

Lviv’deki mekanların hemen hepsinde Wi-Fi var. Hatta çoğunda şifre bile istemiyor. Bazılarının şifresi ise mekanın duvarlarında yazılı. Ancak hem 1 hafta kalacağımız için hem de biz birçok işimizi internet üzerinden hallettiğimiz için çözümü Ukrayna hattı almakta bulduk ve çok rahat ettik. Life Cell, Vodafone gibi telekominikasyon firmalarında da satılıyormuş ancak biz Rynok’a çok yakın mesafede bulunan Teatralna Bulvarı’ndaki Kievstar‘a girdik ve sınırsız internet olan hat istediğimizi söyledik. Görevli kız İngilizce biliyordu ve hemen telefonumuza hattı taktı. 100 grivna’ya (13 TL) Lviv’de sınırsız internete kavuşmuş olduk. Eğer siz de çoğu işiniz için internete ihtiyaç duyuyor ve Lviv’de uzun süreli kalmayı düşünüyorsanız Ukrayna hattı almanızı tavsiye ederim.

12- Lviv Güvenli mi?

Evet, bence güvenli bir şehir. Şehirdeki ilk günümüzde sırt çantamız ile dolaşırken Ukraynalı bir kadın kendi dilinde bize çantamızı yandan asmamızı, hırsızlık sorunu yaşayabileceğimizi anlatmaya çalıştı:) En azından el-kol hareketlerinden biz öyle anladık:) Bu sorun bütün şehirlerde aynı olduğu için alabileceğiniz en önemli güvenlik önlemi sırt çantası ile gezerken dikkat etmeniz. Onun dışında hiçbir güvenlik sorunu ile karşılaşmadık. Şehrin en kalabalık olduğu yılbaşı gecesinde ablam ile neredeyse bütün gece dışarıdaydık. İki kız olmamıza rağmen ne bir asılma olayı yaşandı, ne bir hırsızlık, ne başka bir şey… Özellikle yeni yıl gösterilerini izlerken binlerce kişiyle bir arada olmamıza rağmen en ufak bir tedirginlik hissetmedim.

Gece sokaklarda dolaştık aynı şekilde hiçbir olayla karşılaşmadık. Şehirde tek tük polis gördük. Sanıyorum Lviv Ukrayna’nın en güvenli şehirlerinden biri. Olayların daha çok Kiev’de yaşandığını duymuştum ama gitmediğim için kıyas yapamıyorum. Pazarda bile alışveriş yaparken parayı gözünüzün önünde tek tek sayıp öyle veriyorlar, hatta bir keresinde fazla para verdiğim için beni uyarıp paranın üstünü bana geri veren teyzeyi çok sevmiştim:) Bu biraz da şans meselesi belki ama Lviv bana oldukça güven verdi. Tabii her zaman tedbirli olmakta fayda var.

13- Lviv Kışın Çok mu Soğuk?

Bu soruyu hayır diye cevaplamak isterdim ama maalesef çok soğuk:) Gerçi bu da kişiden kişiye göre değişen bir durum, ben çok üşüyen biri olduğum için soğuğu daha fazla hissettim. Aralık sonu ve Ocak başında gittiğimizde sıcaklık gündüz 2-4 derece arasında, gece ise -1 ile -3 derece arasındaydı. Sadece yılbaşının ertesi günü gündüz güneş yüzünü gösterdi ve sıcaklık 9 dereceye çıktı, içimin ısındığı tek gündü:) Sabah saatleri ve özellikle geceleri soğuğu daha fazla hissediyorsunuz. Bu nedenle kış aylarında Lviv’e gitmeyi planlıyorsanız termal içlik giymenizi öneririm. Yün ya da termal çorap ve kalın eldiven, bereniz de bavulunuza ilk koyulacaklar arasında yerini alsın. Sıcak tutan bir kaban ve varsa ugg gibi içi tüylü botlar soğuğu hissetmenizi engeller.

Lviv’de lapa lapa karı sadece yılbaşı günü görebildik. İki üç gün de yağmurlu geçti. Bu nedenle şemsiyenizi de yanınızda bulundurun derim. Soğuktan dolayı elleriniz daha çabuk kuruduğu için iyi bir el kremi ile dudak koruyucusu almayı da ihmal etmeyin. Dışarının soğuğuna karşı mekanlar sıcacık, bu nedenle zamanınızın büyük bir bölümünü mekanlarda geçirmek isteyeceğinizden eminim:) Her şeye rağmen Lviv’i kışın yılbaşında ışıklar içerisinde görmek ayrı bir deneyim oldu ama bir de yazın yeşillikler içerisindeki halini görmeyi çok isterim.

svg%3E
Celentano’nun pizzası oldukça lezzetli

14- Lviv Ucuz mu?

Lviv’in ucuzluğu konusunda farklı görüşler var. Bazıları Lviv’in 2-3 sene öncesine kadar çok daha ucuz olduğunu, şu an fiyatların ortalama düzeye olduğunu söylüyor. Önceki fiyatları bilmiyorum ama kimlikle girişlerin başlaması ile Türkiye’den yoğun talep gören mekanlar bunu fırsata dönüştürüp fiyatlarda biraz artış yapmış olabilir. Ama bu haliyle bile Lviv gerçekten çok ucuz bir şehir. En azından İstanbul mekanları ile kıyaslayınca içkiler 3 katı ucuz, yemekler ise yarıya yarıya denebilecek ucuzlukta. Fiyatları TL üzerinden örnek verecek olursam marketlerde küçük boy votka 4 .5 TL, bira 2 TL, mekanlarda 33’lük bira 4 TL, büyük boy pizza 13 TL, yanında patates kızartması ile birlikte hamburger 10 TL,  açık büfe kahvaltı 18 TL, 1 demlik çay 4 TL, lüks kafede cappuccino 6 TL, kruvasan 2 TL gibi fiyatlara denk geliyor. Lviv’de en pahalı yemeğimiz iki kişilik 700 gr. et 80 TL idi öyle düşünün. İstanbul’da ortalama bir mekanda yemeğe içeceği ile birlikte 30 TL veriyorken Lviv’in fiyatları ortalama demek biraz insafsızlık olur diye düşünüyorum. Basel’de McDonald’s’a iki kişi 19 euro verdikten sonra Lviv’in yeme içme fiyatları bana sudan ucuz geldi:) Sadece kıyafetler pahalıydı. Böyle ucuz bir şehirde 300-500 TL’ye elbise satılması (en ucuzu) garip. Yeme-içme rehberinde çok daha ayrıntılı olarak bahsedeceğim ama Lviv’de kilo almaktan korkmuyorsanız gönlünüzce yiyip içebilirsiniz:) *Fiyat bilgileri 2018 yılına aittir.

15- Lviv’de Ortalama Ne Kadar Para Harcarım?

Bu biraz sizin bütçeniz ile de alakalı. Ben Lviv’de bir hafta kaldığım için ve çoğu mekanı merak edip denemek istediğim için yeme-içmeye günde ortalama 220 grivna (28-30 TL) harcadım diyebilirim. Bu rakam bazı günler yükseldi bazı günler düştü. Sabah kahvaltısı için Lviv Croissants hem lezzetli hem ucuz bir seçenekti. Sade kruvasana 15 grivna, çaya 45 grivna verdik. (8 TL) Çoğu zaman öğlen yemedik. Sabah geç yediğimiz için aralarda ya bisküvi vs atıştırdık ya da gittiğimiz diğer mekanlarda tatlı vs. yedik. Akşam yemeği içinse cebimizden çıkan ortalama para 100-130 grivna arasıydı. (15 TL) Akşam içki içeceğimiz zamanlarda genellikle Beer Theatre’a uğrayıp bir biraya 28 grivna (4 TL) verdik. Bir haftalık süre boyunca Lviv’den aldıklarım da dahil olmak üzere 500 TL‘ye yakın para harcamışım. Uçak biletine 425 TL, kaldığımız eve 300 TL verdiğimi düşünürsek 1200 TL’ye (kişi başı) Avrupa’da her şey dahil bir hafta yılbaşı tatili yapmış oldum.

16- Lviv Kaç Günde Gezilir?

Lviv küçük bir şehir olsa da konsept mekan sayısı çok fazla. Uzun süre kalmamıza rağmen göremediğim birkaç mekan kaldı diye hala üzülüyorum:) Lviv’de gezilecek yerlerden çok mekanlar öne çıkıyor. Birinden çıkıp diğerine geçiyorsunuz, ee bir de ucuz olunca hepsini görmek istiyorsunuz. Bana sorarsanız 4 gece kalmanızı öneririm ama 3 gecelik bir tatil de yeterli olur. Sadece hava değişikliği yaşasam, güzel birkaç mekanda yemek yesem yeterli diyorsanız 3 gece 4 gün gayet yeterli. Böylece tatilinizi çok daha uygun bir bütçe ile tamamlamış olursunuz.

svg%3E
Lviv sokakları

17- Lviv’den Nerelere Gidilir?

Lviv tek bir şehirde en fazla gün geçirdiğim yer oldu. Normalde gittiğim yurt dışı gezilerinde civardaki yerleri araştırır en az 1 günümü oraları keşfetmeye ayırırdım. Ama bu sefer kış mevsimine denk geldiğimizden dolayı olmadı. Lviv Polonya sınırına yaklaşık 70 km. mesafede bulunuyor. Eğer Schengen vizeniz varsa Lviv Tren İstasyonu’ndan Polonya’ya geçebilirsiniz. Polonya’nın yanı sıra Macaristan ve Slovakya’ya da trenle geçilebiliyor. Ayrıca Lviv’den trenle Kiev’e geçmek isterseniz yolculuk 6 saat sürüyor. Ukrayna tren bileti alma konusunda detaylı rehberimi buradan okuyabilirsiniz. Eğer seyahatiniz bahar ve yaz aylarında ise Karpat Dağları turuna katılabilirsiniz.

18-Lviv’den İçki Getirirken Sınır Kaç Litre?

Ukrayna hepimizin bildiği üzere votkanın su fiyatına satıldığı bir ülke. Hal böyle olunca dönüşte eşin dostun en çok sipariş ettiği şey de votka oluyor. Medoff ve Nemiroff Ukrayna’nın en meşhur iki votkası. Marketlerde 0.2 litrelik Medoff votka 35 grivna (4.5 TL), 0,3 litrelik olanlar 60 grivna (8 TL) 0,5 litrelikler ise 75 grivna (10 TL). Süpermarketlerde fiyatlar biraz daha yüksek olabiliyor bu nedenle küçük marketlerden almanızı öneririm, ancak bazı marketlerde kredi kartı bulunmadığı bilgisi aklınızda olsun. Ben iki küçük şişe iki de büyük şişe votka aldım. Ukrayna’dan içki getirmenin sınırı 2 LT. Ukrayna’nın çıkışında x-ray cihazı bulunmuyor ama Türkiye’ye girişte gümrük kontrolüne takılanlar olmuş. Benim getirdiğim içki sınırı aşmadığı için sorun yaşamadım ancak bizimle aynı dönemde Ukrayna’dan dönen bir takipçim mesaj atarak getirdiği 3 LT. içkisine gümrükte el konduğunu söyledi. Durumun biraz şans meselesi olduğunu düşünüyorum. Kalabalık gidiyorsanız içki şişelerini paylaştırmanızda fayda var.

*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.

*Yazı veya konuyla ilgili kafanıza takılan bir şey mi var? Düşüncelerinizi yorumlara yazarsanız çok sevinirim:)

0 0 votes
Yazımı nasıl buldunuz?

Zeen Social Icons

Daha Fazla İçerik
Lvivde yilbasi
Lviv Yılbaşı ve Noel Pazarları
9
0
Yazım hakkında merak ettiklerin varsa, hemen yorumla!x