Mardin yeme icme rehberi

Mardin Yeme İçme Notları

Mardin’e geldiğinizde diyetinize kısa bir ara vermeniz gerekebilir çünkü bu şehirde tadacağınız her şey çok lezzetli! Yüzyıllar boyunca farklı kültür ve inançlara ev sahipliği yapan Mardin’in zenginliği sadece tarihi yapılarına değil mutfağına da yansımış. Türklerin, Kürtlerin, Süryanilerin, Ermenilerin, Ezidilerin yıllarca birlikte yaşadığı Mardin’de bu durum yeme-içme kültüründe fazlasıyla hayat buluyor. Mardin mutfağı Gaziantep veya Antakya gibi ön plana çıkmasa da şehirde keşfedilmeyi bekleyen onlarca lezzet sizi bekliyor. Mardin’de ne yenir diyenler için seyahatim süresince deneyimlediğim mekanları sizlerle paylaşmak istiyorum. *Mardin yeme içme notlarındaki fiyatların Kasım 2018’e ait olduğunu hatırlatmak isterim.

Yazıya geçmeden önce dilerseniz Mardin gezi rehberi yazıma da göz atabilirsiniz.

Mardin’in Meşhur Yemekleri: Mardin’de Ne Yenir?

  • Lebeniye çorbası
  • İkbebet (Mardin içli köftesi)
  • Kibbe
  • Muammara
  • Sembusek
  • Mardin kebabı
  • Dobo (kaburga dolması)
  • Harire tatlısı
  • Kliçe (Mardin çöreği)
svg%3E
Çay içmenin keyfe dönüştüğü mekanlardan biri Seyr-i Merdin

Mardin Restoranları: Seyr-i Merdin  

Mardin restoranları arasında en sevdiklerimden biri Seyr-i Merdin oldu. Seyr-i Merdin’de yeme-içme alternatifleri oldukça fazla olsa da burayı ön plana çıkaran nokta kesinlikle manzarası! Hava güzelse terasına çıkın ve uçsuz bucaksız Mezopotamya manzarasına karşı çayınızı yudumlayın. Hele bir de gün batımına denk gelirseniz karşılaşacağınız manzarayı uzun süre hafızanızdan silemeyebilirsiniz. Menengiç kahvesi, Süryani kahvesi, Mihrimah Sultan kahvesi, mırra ve daha pek çok kahve çeşidini menüde bulabilirsiniz. Burası aynı zamanda restoran ama biz sadece kahve ve çay içmek için burayı tercih ettik. Mardin’de en güzel gün batımı noktalarından biri olan Seyr-i Merdin’i listenize mutlaka ekleyin derim.

Asude-i Merdin

Mezopotamya’ya karşı çay-kahve keyfi yapabileceğiniz mekanlardan bir diğeri ise Asude-i Merdin. Teras katı tıpkı Seyr-i Merdin gibi Ulu Camii ve Mezopotamya ovasına bakıyor. Mihrimah Sultan Kahvesi’ni burada deneme fırsatı buldum ve çok sevdim. Diğer Mardin mekanlarında olduğu gibi burada da kahveler telkâri işlemeli kapaklı fincanlarda servis ediliyor. Kahve fiyatları 7.5 TL, çay 2.5 TL. Menüde yöresel Mardin yemekleri de yer alıyor.

svg%3E
Tabak tabak yenilesi bir lezzet Süryani çöreği

Mardin Süryani Çöreği: Kana Cafe Shop

Mardin seyahatimiz boyunca en keyif aldığımız ve üç kere uğradığımız mekan oluyor kendisi. Neden mi? Zafaran çayı ve Süryani çöreğinin müptelası olduk da ondan:) Zafaran çayını Mardin’in farklı yerlerinde de denedim ama en iyisinin Kana Cafe Shop’da olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Zafaran çayı aslında bir Süryani geleneği. Safran bitkisiyle birlikte bamya çiçeği ve karanfil ile harmanlanıyor. Normal çaylara göre rengi biraz daha açık olsa da aromalı çay içmeyi seviyorsanız denemenizi tavsiye ediyorum.

Küçük bir aile işletmesi olan Kana’ya girer girmez nefis Süryani çöreğinin kokusu dört bir yanınızı sarıyor. Hurma ve bademle hazırlanan çörek yanında çay ile birlikte tüm yorgunluğunuzu unutturuyor. Kana’da otururken Süryani çöreğinin tek bağımlısının biz olmadığını görüyoruz. Her giren paket paket alıp gidiyor, fırına tepsinin biri giriyor, biri çıkıyor. Biz de hem zafaran çayı hem de Süryani çöreğini almadan buradan ayrılmıyoruz. Zafaran çayının küçük paketi 20, büyük paketi 25 TL. Kıtır kıtır Mardin Süryani çöreğinin ise küçük paketi 10 TL, büyük paketi ise 20 TL. İnternetten de sipariş verilebiliyor. Kana Cafe Shop Birinci Cadde üzerinde Vakıfbank’ın karşısında yer alıyor.

svg%3E
Mide ziyafeti yaşamak isterseniz rotanıza Cercis Murat Konağı’nı ekleyin

Yöresel Mardin Yemekleri: Cercis Murat Konağı 

Mardin’de nerede yemek yenir diyorsanız size önerim: Cercis Murat Konağı. Geleneksel Mardin mutfağını denemek isterseniz şehirdeki en iyi restoranlardan biri. Mardin-yeme içme tavsiyelerinde en çok burası önerildiği için biz de fazlasıyla merak ettik ve bir akşam yemeği burada yemeye karar verdik. Ama üç kere gitmemize rağmen hiçbir akşam yer bulamadık. Meğer akşam ve hafta sonları için rezervasyon günler öncesinden ayarlanıyormuş. Biz de Cercis Murat Konağı’na öğle yemeği için gittik ve şahane bir yemek ziyafeti yaşadık. Mekan fix menü olarak hizmet veriyor. Eğer çorba, başlangıç, ana yemek ve tatlı isterseniz kişi başı 75 TL. Çorba yerine meze tabağı isterseniz kişi başı ücret 100 TL. Çay ve kahve de ikram ediliyor. Buranın olayı mezeleri olduğu için biz meze tabağının dahil olduğu menüyü tercih ettik.

svg%3E
Dobo Mardin’in yöresel tatlarından biri

Başlangıç olarak enginar dolması ve mevsimine göre nar ya da çilekli mevsim salatası geliyor. Ardından Süryani içli köftesi tabağımızı süslüyor. 10 çeşit enfes bir meze tabağı ile masa donatılmaya devam ediyor. Kabak, dereotu ve yoğurtla hazırlanan mutli, sebzeli Derik zeytini, kurutulmuş domates, biber salçası ve cevizle hazırlanan muammara, firik salatası, tebbel tadına doyulmaz mezeler arasında. Biz ana yemek olarak şefin tavsiyesi ile Mardin’in meşhur yemeği doboyu sipariş verdik. Kuzu budundan hazırlanan dobo yanında pilavla servis ediliyor, tadı tek kelime ile muhteşemdi. Yemeğin ardından çayla birlikte irmik helvası geliyor ama yiyecek yerimiz kalmadığı için zar zor bitirebildik. Mardin’de alkollü mekan arıyorsanız Cercis Murat Konağı’nın şarap menüsü de hayli zengin, ev yapımı Süryani şarabı bakraçlarda ikram ediliyor. Lezzetli bir Mardin yemek deneyimi için Cercis Murat Konağı’nı listenize ekleyin derim.

svg%3E

Kebapçı Yusuf Usta

Eski Mardin’deyseniz kebap yiyebileceğiniz iki meşhur adres var. Birisi Kebapçı Yusuf Usta, diğeri ise Kebapçı Rıdo. Biz tercihimizi Yusuf Usta’dan yana kullandık. Mekan olarak fazlasıyla salaş, beklentinizi yüksek tutarsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Yarısı cevizli, yarısı antep fıstıklı Mardin kebabı lezzetli ama yemeseniz de bir şey kaybetmezsiniz. Mardin kebabının fiyatı 21 TL, cevizli-fıstıklı Mardin kebabının fiyatı ise 31 TL. Yanında lavaş ve salata ile servis ediliyor. Açıkçası Mardin kebabı deyince daha farklı bir tat hayal etmiştim, ama normal kebaptan pek bir farkı yok. Kebapçı Yusuf Usta Birinci Cadde’nin sonunda, Atilla Çay Bahçesi’nin yanında yer alıyor.

svg%3E
Urfa Çağ Sofrası Mardin’deki en lezzetli kebapçılar arasında

Urfa Çağ Sofrası

Urfa Çağ Sofrası’nı Mardin’de misafir olduğumuz arkadaşımız Mehmet sayesinde keşfettik ve çok beğendik. Burası Mardin’in yeni şehir kısmında yer alıyor. Hem yemekleri hem de hizmeti oldukça kaliteli. Önden sıcacık lavaşla birlikte salata, ezme ve lebeniye ikram ediliyor. Adana, Urfa, yoğurtlu kebab, külbastı, beytinin yanı sıra pide çeşitleri ve tavuk yemeklerinin yer aldığı mekanın fiyatları Mardin ortalamasının biraz üzerinde. Urfa Kebap 30 TL, beyti sarma 40 TL, karışık pide 26 TL.

svg%3E
Antik Sur’da keyifli bir sıra gecesi yaşadık

Mardin Sıra Gecesi: Antik Sur Restaurant

Mardin’de sıra gecesi izlemek ve sevdiklerinizle keyifli bir akşam geçirmek isterseniz Birinci Cadde üzerinde yer alan Antik Sur Restaurant’ı tavsiye ederim. Sıra gecesi yemekli ve yemeksiz olarak iki şekilde düzenleniyor. Yemekli 120 TL, yemeksiz ise 70 TL, içecekler ise ekstra. Biz yemeksiz olanını tercih ettik. Meyve tabağı, çiğ köfte ve çerezle birlikte sınırsız çay ve kahve servis ediliyor.

Sıra gecesi saat 20.00’de başlıyor, 00.00’a kadar devam ediyor. Herkesin beklentisi farklı tabii ama türküler ve halaylar eşliğinde biz gayet eğlendik. Sıra gecesi için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Mekanın üzeri kapatıldığı için soğuktan etkilenmiyorsunuz, kışın ise sıra gecesi içeride düzenleniyor. Mardin sıra gecesi deneyimi hayli keyifli, tavsiye ederim.

svg%3E
Sadık Künefe’de yarım porsiyon da sipariş verebiliyorsunuz

Sadık Künefe

Hem yeni şehirde hem de Artuklu’da şubesi bulunan Sadık Künefe tatlı seviyorsanız uğramadan dönmemeniz gereken mekanlardan. Biz yeni şehirdeki şubesi gittik, çok ferah bir mekandı. Künefe sipariş ettikten sonra siz dur diyene kadar çay ikram ediyorlar ve çaydan ücret almıyorlar. 1 porsiyon künefe 16 TL, yanında bol antep fıstığı ile birlikte servis ediliyor. Yanında dondurma da isterseniz iki dilim Maraş dondurmasının ücreti 10 TL. Diyeti, sağlıklı beslenmeyi unutun ve künefe ile mide şöleni yaşamaya hazır olun.

svg%3E
Mardin’in en otantik kafesi Izla Art

İzla Art

Sizleri Mardin’de şarap içilecek harika bir yerle tanıştırmak istiyorum. Eski Mardin’in açık ara en iyi mekanı İzla Art. Mekana girer girmez farklı dekorasyonu ile dikkat çeken İzla Art öğlenleri çok daha sakin oluyor. Akşamları ve hafta sonları rezervasyon yaptırarak gitmenizi tavsiye ederim, çünkü yer bulmak neredeyse imkansız. Süryani şarabı ile ünlü mekanda dilerseniz peynir tabağı da sipariş verebilirsiniz. Loş ve bohem ortamı ile keyifli birkaç saat geçirebileceğiniz İzla Art Kültür Sokak’ın arka tarafında yer alıyor. Süryani şarabının kadehi 20 TL, peynir tabağı 10 TL, Süryani kahvesi 7 TL.

svg%3E

Kültür Cafe

Fotoğraflarda görüp de “aaa, burası Mardin mi?” denilen şirin mi şirin Kültür Sokak’ın aynı isimli mekanı burası. Eski bir taş evin dekore edip yenilenmesiyle kafe konseptine dönüştürülen mekanda çay molası verebilir veya meşhur reyhan şerbetini tadabilirsiniz.

svg%3E

Marangozlar Kahvesi

Mardin’de olduğunuzu iliklerinize kadar hissettiren mekanlardan biri de Marangozlar Kahvesi. İsmini de bulunduğu Marangozlar Çarşısı’ndan almış. Sıcakkanlı Mardin esnafıyla oturup çay içip sohbet etmek isterseniz Marangozlar Kahvesi’ni listenize ekleyin. Mekanın dış kısmında nefis bir Mezopotamya manzarası da sizi bekliyor.

svg%3E

Mezopotamya Aile Çay Bahçesi 

Mardin’de Mezopotamya’ya karşı çay içip manzaranın keyfini sürebileceğiniz salaş bir çay bahçesi. Hava güzelse günün her saati tıklım tıklım olan mekanda çay 2 TL.

svg%3E

Kardeşler Ekmek Fırını

Yanından ne zaman geçsek mis gibi kokuların aklımızı başımızdan aldığı Kardeşler Ekmek Fırını tam bir diyet düşmanı:) Tahinli ve mahlepi çörekleri ara öğün için fazlasıyla doyurucu. Mardin’in meşhur kapalı pidesi sembusek de gün içerisinde sık sık fırına verilen bir diğer lezzet. 

svg%3E

Mardin ve Kahve Kültürü

Eğer kahve içmeyi seviyorsanız doğru şehirdesiniz! Mardin’de onlarca farklı çeşitte kahve bulunuyor. Denemek istediğinizde hangisinden başlayacağınıza karar veremiyorsunuz. Farklı kültürlerin etkisinde kalan Mardin’de kahve çeşitleri de yüzyıllar içerisinde gelişerek bugüne kadar gelmiş. Şehirde deneyebileceğiniz farklı kahvelerden biri Süryani kahvesi. Çifte kavrulmuş kahve çekirdeklerinin modern dibeklerde dövülüp kakule ilave edilmesiyle hazırlanan Süryani kahvesi şekersiz pişiriliyor. Türk kahvesini şekersiz içmeme rağmen Süryani kahvesini içerken epey zorlandım.

Bu gönderiyi Instagram’da gör

İtiraf etmem gerekirse Mardin’e gitmeden önce böylesine etkileneceğimi hiç tahmin etmemiştim. Yaşanan terör olayları nedeniyle yıllarca hak ettiği değeri bir türlü göremeyen Mardin gerek tarihi dokusu gerek misafirperver halkı ile bambaşka bir şehir. Seyahatinizi planlarken en az 3-4 gün ayırmanızı tavsiye ederim. Ben bir haftada bile gezmeye doyamadım. Eski Mardin’de Zinciriye Medresesi, Ulu Cami, Mardin Müzesi, Eski PTT Binası, tarihi çarşılar ve Kasımiye Medresesi mutlaka listenizde olsun. Dara Antik Kenti ve Deyrulzafaran Manastırı gezinize farklı bir deneyim katacak. Bir gününüzü Midyat ile birlikte Mor Gabriel Manastırı’na ayırıp Kafro Köyü’nün meşhur pizzasını denemeyi unutmayın.😊✌🏻 . . . . . . . . #seyahatimgeldi #seyahat #turkey #mardin #onceturkiyeyikesfet #summer #photography #photo #travelingtheworld #stayandwander #worldtrip #gununfotosu #objektifimden #aniyakala #cokgezenlerkulubu #lifestyle #travel #travelblog #iamtb #beautifuldestinations #speechlessplaces #PassionPassport #instatravel #travelblogger #wearetravelgirls #discoverearth #dametraveler #roamersclub

seyahatimgeldi (@seyahatimgeldi)’in paylaştığı bir gönderi ()

Mardin’deki favori kahvem menengiç kahvesi oldu. Menegiç ağacının meyvesinden öğütülüp kavrulan ve süt ile pişirilen menengiç kahvesi oldukça hafif içimli. Satın almak isterseniz Davut Selim’i öneririm. Toz halinde alırsanız su ile kolayca hazırlayabilirsiniz. Mihrimah Sultan kahvesi de süt ile hazırlandığı için sert kahve sevmeyenler için iyi bir seçim olabilir. Kürt kahvesi, dibek kahvesi, çikolatalı Türk kahvesi, yedi karışımlı Mardin kahvesi deneyebileceğiniz ve satın alabileceğiniz diğer kahve çeşitleri arasında.

svg%3E
Mırranın sağlığa da pek çok faydası bulunuyor

Mardin’in kahve kültürünü anlatıp da mırraya yer vermemek olur mu? Bilmeyenler veya henüz denemeyenler için mırra Güneydoğu Anadolu ile birlikte çoğunlukla Arap bölgelerine özgü sert içimli bir kahve çeşidi. Tadı acı olduğu için küçük kulpsuz fincanlarda servis edilen mırrayı denemek için Mardin’in ara sokağında tek göz bir mekanda misafirlerini ağırlayan Mırra Coffee’yi tercih ettik. Ali Usta mırra hazırlamanın inceliklerini bizimle paylaşırken kahveyle aram iyi olmadığı için nasıl içeceğimi düşünmeye başlamıştım. Ama tadını öyle sevdim ki neredeyse ikinci bardağı isteyecektim.

Espresso içmeyi seviyorsanız mırrayı da rahatlıkla içebilirsiniz. Kahve çekirdeklerinin dibekte dövülüp uzun uzun kaynatılmasıyla hazırlanan mırra tamamen ustalık işi. Üstelik mırranın yapılışı kadar içimi de özel. Öncelikle mırranın tek seferde içilmesi gerekiyor. Eğer mırrayı yarım içip bardağı masaya koyarsanız mırrayı yapan kişiyi evlendirmek veya bardağı altınla doldurmak zorundasınız. Bu adet çok eskilerde kalsa da mırra ustaları tarafından hala anlatılıyor.

Gezi rotanıza Midyat’ı da eklemek isterseniz Midyat gezi notları yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.

*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.

*Yazı veya konuyla ilgili kafanıza takılan bir şey mi var? Düşüncelerinizi yorumlara yazarsanız çok sevinirim:)

0 0 votes
Yazımı nasıl buldunuz?

Zeen Social Icons

Daha Fazla İçerik
koln bonn havalimani sehir merkezi ulasim
Köln Bonn Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?
8
0
Yazım hakkında merak ettiklerin varsa, hemen yorumla!x