odessa gezi rehberi

Odessa Gezi Rehberi

10 günlük Ukrayna seyahatimizin son durağı Odessa’ydı. Açıkçası Odessa’ya gitmeden önce hakkında okuduklarım genelde iki konuyu vurguluyordu: “Sınırsız gece hayatı ve plajları”… Odessa’yı sadece bu iki özelliği ile tanımak- tanıtmak- şehre biraz haksızlık olur diye düşünenlerdenim. Odessa birbirinden değerli müzelerin yanı sıra Avrupa’nın en uzun yer altı şehirlerinden birine de ev sahipliği yapıyor. Odessa gece hayatı ve plajları nedeniyle Ukrayna’nın yıldızı olarak adlandırılsa da şehirde biraz zaman geçirdikten sonra kendinizi Alanya ya da Antalya’da gibi hissediyorsunuz. Çünkü her yer Türk 🙂 Tabii Ukrayna’ya kimlikle giriş yapılabiliyor olmasının bunda payı büyük. Odessa’nın bir diğer özelliği de liman kenti olmasından dolayı Ukrayna ekonomisine büyük oranda katkı sağlaması. Gerek turizm, gerekse iş amaçlı her yıl milyonlarca kişiyi ağırlayan Odessa’yı yakından tanımaya ne dersiniz? Hadi o zaman! Çayınız, kahveniz hazırsa Odessa gezi rehberi sizi bekliyor.

Odessa gezi rehberine geçmeden önce Lviv gezi rehberi, Kiev gezi rehberi, Kharkiv gezi rehberi yazılarıma da göz atabilirsiniz. Dilerseniz Ukrayna ile ilgili merak ettiğiniz her türlü bilgiyi bulabileceğiniz Ukrayna gezi rehberi yazımı da okuyabilirsiniz.

Odessa Nerede?

Ukrayna’nın güneyinde yer alan Odessa, Karadeniz’in en büyük limanlarından birine sahip. Ukrayna’nın üçüncü büyük şehri olarak bilinen Odessa başkent Kiev’e 5 saat, Lviv’e ve Kharkiv’e ise 10 saat uzaklıkta bulunuyor. Odessa ile Moldova ise sınır komşusu.

Odessa’ya Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan Odessa’ya diret uçuşlar sadece THY, Ukrayna Hava Yolları ve Onur Air ile yapılıyor. İstanbul-Odessa arası yolculuk 1.5 saat sürüyor. Ukrayna uçak biletlerine baktığınızda içlerinden en pahalısının Odessa olduğunu görebilirsiniz. Bu nedenle mümkün olduğunca kampanyaları takip etmenizi tavsiye ederim. Odessa’ya ulaşım sağlamanın en kolay yolu ise Kiev’den hızlı trene binmek. Biz de seyahatimizi bu şekilde ayarladığımız için Kiev’den sonra ikinci tren yolculuğumuzu Odessa’ya yaptık. Eğer tren yolculuğu düşünüyorsanız biletinizi önceden alıp daha ucuza ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Dilerseniz Ukrayna’da tren yolculuğu ve tren bileti alma yolları konusunda yazdığım kapsamlı yazıyı okuyabilirsiniz.

Instagram hesabımdan (@seyahatimgeldi) uçak bileti kampanyalarını ve ucuz uçak biletlerini  sık sık paylaşıyorum. Seyahat fırsatlarından haberdar olmak isterseniz takip edebilirsiniz:)

svg%3E
Odessa Havalimanı

Odessa Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Odessa Havalimanı’ndan merkeze ulaşım detaylarına geçmeden önce burasıyla ilgili kısa bir bilgi vermek istiyorum. Odessa Havalimanı bu zamana kadar gördüğüm havalimanları arasındaki en kötüsüydü diyebilirim. Ukrayna’nın iş ve turizm şehri olarak adlandırılan bir yerin havalimanı böyle mi olmalı sorusunu kim olsa sorar. Esenler Otogarı’ndan hallice check-in noktasını geçtim, karnınızı doyurabileceğiniz kafe vb. hiçbir şey yok. Normalde havalimanına gitmeden önce mutlaka yanımıza yiyecek bir şeyler alırdık. Ama Odessa’da dönüş biraz aceleye geldiği için nasıl olsa havalimanında yiyecek bir şeyler buluruz dedik, üzerine bir saat de rötar eklenince resmen aç kaldık 🙂 Mecburen Duty Free’den 5 euro’ya Pringles alıp hayatımızın en pahalı cipsini yeme deneyimini de Odessa’da yaşamış olduk. Siz siz olun, Odessa Havalimanı’ndan dönüşünüz varsa mutlaka yanınıza su ve yiyeceğinizi alın.

Odessa Havalimanı şehir merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Her zaman olduğu gibi Ukrayna’da ulaşım için sizlere önerim Uber veya Uklon kullanmanız. Seyahatinizden önce telefonunuza Uber ve Uklon aplikasyonlarını indirip havalimanında ücretsiz olarak Wi-Fi’a bağlanarak kolaylıkla araç çağırabilirsiniz. Ücret ortalama 100-120 UAH arası. Cebinizden daha fazla para çıkmaması için taksilerden uzak durmanızı tavsiye ederim. Toplu taşıma kullanmayı tercih ederseniz binmeniz gereken otobüsün numarası 117. Bilet ücreti kişi başı 7 UAH, bileti şoförden temin edebilirsiniz. 15 dakikada bir hareket eden otobüslerle şehir merkezine 1 saatte ulaşım sağlayabilirsiniz. 14 numaralı troleybüs ise sizi tren istasyonuna kadar götürüyor. 30 dakikalık yolculuğun ücreti ise sadece 3 UAH.

2019 İçin Güncelleme Notu: 2019 itibari ile Ukrayna’ya giriş prosedürleri artırıldı. Ukrayna’nın herhangi bir şehrine gitmeyi planlıyorsanız öncesinde mutlaka Dışişleri Bakanlığı Kiev Büyükelçiliği tarafından hazırlanmış olan güncel bilgi notunu okuyun. Ülkeye giriş konusunda herkesin karşılaştığı uygulamalar farklı. 

Kimisi hiçbir sorgu olmadan girerken kimisi ilk uçakla geri gönderilebiliyor. Bu durum biraz da denk geldiğiniz pasaport memuru ile ilgili. Siz yine de sorunsuz bir seyahat için istenen belgeleri yanınızda hazır tutun.

Booking.com

 Odessa’da Nerede Kalınır?

Şimdi sizlere Odessa’da gönül rahatlığı ile kalabileceğiniz harika bir otel tavsiye edeceğim: Boutique Hotel Palais Royal. Gerek hizmet, gerek odanın temizliği ve dekorasyonu ile beş yıldızlı otelleri aratmayacak kadar iyiydi, özellikle de Ukrayna’da! Odessa Opera Binası’nın yanı başında yer alan otelden hemen her yere yürüyerek kolaylıkla ulaşabildik. 3 gecelik konaklama ücreti olarak iki kişi 700 TL’ye yakın bir ücret ödedik. Sabah kahvaltısı da fiyata dahildi. Odessa konaklama ücretleri genel olarak pahalı. Özellikle yaz döneminde gitmeyi düşünüyorsanız fiyatlar daha da yükselişe geçiyor. Eğer hostelde kalmak isterseniz merkezdekilerin gecelik ücretleri 100 TL’den başlıyor. Opera binası veya Deribasivska Caddesi’ne yakın konaklarsanız şehri yürüyerek rahatlıkla keşfedebilirsiniz. Bana deniz, kum, güneş lazım derseniz seçiminizi Arcadia bölgesindeki otellerden yana kullanabilirsiniz. Odessa konaklama seçeneklerinin tamamına göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Seyahatinizde ev konforunu devam ettirmek için Airbnb tercih etmeyi düşünüyorsanız buradan yeni üyelik oluşturarak ev rezervasyonunuzda 130 TL tutarında indirim kazanabilirsiniz. 

svg%3E
Odessa’ya en az iki gününüzü ayırmanızı tavsiye ediyorum

Odessa’da Ulaşım

Üç günlük Odessa gezimizin büyük bir kısmını yürüyerek tamamladık. Çünkü şehir merkezinde gezilecek yerler birbirine yakın mesafede. Sadece plajların yer aldığı Arcadia bölgesine gitmek için Uber tercih ettik. O da yaklaşık 100 UAH civarı tuttu. Odessa’da metro bulunmuyor. Troleybüs, tramvay ve minibüsler toplu ulaşım için tercih edebileceğiniz seçenekler arasında. Troleybüs ve tramvaylarla ulaşım ücreti 3 UAH, minibüsler ile ulaşım ücretiyse 5 UAH. (2018)

Odessa’ya Ne Zaman Gidilir?

Plajları ile ünlü Odessa yaz aylarında deniz tatili yapmak isteyenlerin uğrak noktası konumunda. Lviv’e yılbaşında gidip soğukla epey bir boğuşmuştuk. Ukrayna’ya kışın gitmeye tövbe edip yazın rahatça gezeriz diye düşündük ama bu sefer de aşırı sıcaklar peşimizi bırakmadı 🙂 Eğer bütün gün denizde zaman geçirmeyi düşünüyorsanız yazı tercih edebilirsiniz, ama şehir keşfi için sonbahar ya da ilkbahar ayları en ideali. Kışın şehir aşırı rüzgarlı ve serin oluyormuş, bavulunuza mutlaka kalın giysiler koyun derim.

Odessa’da Kaç Gün Kalmalı?

Eğer hızlı bir Odessa şehir turu yapmayı düşünürseniz iki gece konaklama yeterlidir. Ancak Odessa plajları ve gece hayatını da eklemek isterseniz üç gece dört günlük bir planlama yapabilirsiniz. Ama tavsiyem gezinizi sadece Odessa ile sınırlı bırakmamanız. Özellikle başkent Kiev’i ve Ukrayna’nın son yıllardaki parlayan yıldızı Lviv’i de gezi listenize mutlaka ekleyin.

svg%3E
Odessa

Odessa Gezilecek Yerler

Her geçen gün yükselen döviz kurları nedeniyle Ukrayna da “ucuzluk” tahtını yavaştan kaybetmeye başladı. Ancak hala Avrupa şehirlerine göre çok daha bütçe dostu olduğunu söyleyebilirim. Pasaport ve vize derdiyle uğraşmadan kimliğinizi alıp gidebileceğiniz Odessa, Cuma gününden izin koparıp hafta sonu ile birleştirmek için ideal şehirlerden biri. Uçuş süresinin de bir buçuk saat olması Odessa’yı fazlasıyla cazip kılıyor. Yemyeşil parkları, hayranlık uyandıran mimarisi, gezmeye doyamayacağınız müzeleri ve sabahın ilk ışıklarına kadar süren gece hayatı ile Odessa fazlasıyla davetkar.

Deribasivska Caddesi’nde Turlayın

“Her gittiğimiz şehirde burası da …’nın İstiklal Caddesi” demeden duramıyoruz değil mi 🙂 O halde geleneği bozmuyorum, Deribasivska Caddesi’ni Odessa’nın İstiklal Caddesi olarak düşünebilirsiniz. Özellikle yaz akşamlarında iğne atsanız yere düşmeyecek kadar kalabalık olan Deribasivska Caddesi sağlı sollu mağazaları, restoranları ve tarihi binaları ile şehrin cazibe noktalarından biri. Öğle saatlerinden itibaren kalabalığın arttığı caddenin en güzel yanıysa trafiğe kapalı olması. Bu sayede rahat rahat gezebiliyorsunuz.

svg%3E
Odessa Gezi Rehberi-Odessa Passage

Deribasivska Caddesi’nde tarihi Hotel Bolshaya Moskovskaya binasını ve Odessa Passage’ı mutlaka görmenizi tavsiye ederim. 19. yüzyıldan kalma dört katlı tarihi binanın girişinde butikler yer alırken üst katlar ise bir otele ait. Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız heykellerle süslü Odessa Passage’ın içine bayılacaksınız.

svg%3E
Şehir Parkı’ndaki meşhur sandalye 🙂

Deribasivska Caddesi’ndeki Passage’ın karşısında yemyeşil bir park gözünüze çarpacak. Burası Odessa’nın meşhur Şehir Bahçesi. Rengarenk çiçeklerle süslü parkta kısa bir mola verebilir, yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Şehir Bahçesi’nin girişinde uzun bir kuyruk görürseniz şaşırmayın. Kuyruğun nedeniyse aşağıda fotoğrafını gördüğünüz 12 Sandalye Anıtı. Bizim gibi boş zamanını yakalarsanız anı kalması için fotoğraflayabilirsiniz, yoksa beklemeye değecek bir durumu yok.

Deribasivska Caddesi konum için tıklayın.

svg%3E
Odessa Gezi Rehberi-Odessa Opera Binası

Hayranlık Uyandıran Bir Yapı: Odessa Opera Binası

Bu zamana kadar gördüğüm en güzel opera binasının Odessa’da olacağını hiç düşünmezdim. Otelimizin yanında olduğu için hem gündüz hem de akşam ışıklar içindeki halini birçok kez görebildiğim tarihi bina 1810 yılında inşa edilmiş. Tek üzüldüğüm nokta burada bir temsil izleyememek oldu. Yaz dönemine denk geldiğimiz için sahneye ara verilmişti. Eğer fırsatınız olursa Odessa gezinizi opera ile taçlandırmanızı tavsiye ederim. Biz Lviv’de bu deneyimi yaşamıştık, ama buradaki atmosferin çok daha etkileyici olacağına eminim. Kuğu Gölü, Carmen, Madame Butterfly gibi eşsiz gösterileri kaçırmamak için birkaç ay öncesinden biletinizi online olarak satın almanızda fayda var.  Odessa opera bileti satın almak ve programa göz atmak için burayı tıklayın.

Odessa Opera Binası konum için burayı tıklayın.

svg%3E
Potemkin Merdivenleri

Karadeniz’e Bir de Potemkin Merdivenleri’nden Bakın

Roma’nın İspanyol Merdivenleri’ne nispet yaparcasına Odessa gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz diğer bir adres Potemkin Merdivenleri. Karadeniz’i ve Odessa Limanı’nı tepeden gören Potemkin Merdivenleri tam tamına 192 basamaktan oluşuyor. İnmesi kolay, peki o kadar merdiveni nasıl çıkacağız diyenler sol taraftaki füniküler ile zahmetsiz bir şekilde yukarı çıkabilirler. Fünikülere biniş ücreti kişi başı 6 UAH. Potemkin Merdivenleri’nin girişinde Odessa’nın kurucusu Duke de Richelieu’nun heykelini görebilirsiniz.

Potemkin Merdivenleri konum için tıklayın.

svg%3E
Odessa İstanbul Parkı

Şehir Hayatına Kısa Bir Mola: İstanbul Parkı

Potemkin Merdivenleri’nin yanı başında yer alan İstanbul Parkı gezinizin keyif durağı olabilir. İstanbul Odessa’nın kardeş şehri olduğu için 2017 yılında İBB tarafından Odessa’ya bir park açılmış. Özellikle sıcak havalarda dinlenmek ve serinlemek için en ideal noktalardan biri olan İstanbul Parkı’nda sokak sanatçılarının gösterilerini izleyebilir, keyifli anlar geçirebilirsiniz.

Bu gönderiyi Instagram’da gör

Yakın zamanda Odessa’ya gitme planınız varsa şehrin dört bir köşesinde sizi birbirinden güzel müzelerin beklediğini hatırlatayım.🖼🖼 Açıkçası Odessa’yı görmeden önce böylesine zengin bir müze kültürü olduğunu tahmin etmiyordum. Güzel Sanatlar Müzesi, Batı ve Doğu Sanatları Müzesi, Puşkin Müzesi, Arkeoloji Müzesi listenize ekleyebileceğiniz müzelerden sadece birkaçı.👌🏻Üstelik giriş ücretleri de oldukça uygun, öğrenci kimliğiniz varsa indirimli girişten faydalanabilirsiniz.😊 . . . . . . #seyahatimgeldi #travel #travelgram #instatravel #ukraine #odessa #trip #travelphotography #vacation #igtravel #travelblogger #travelphoto #photooftheday #travelling #traveltheworld #traveller #traveladdict #roamersclub #wanderlust

seyahatimgeldi (@seyahatimgeldi)’in paylaştığı bir gönderi ()

Görmeden Dönmeyin: Odessa Müzeleri

Odessa’yı görmeden önce böylesine zengin bir müze kültürü olduğunu hiç tahmin etmemiştim. Şehrin dört bir köşesinde birbirinden farklı müzeler yer alıyor, üstelik giriş ücretleri de oldukça uygun. Ukrayna’nın diğer şehirlerinde olduğu gibi Odessa müzelerinde de öğrenci kimliğinizi göstererek indirimli girişten yararlanabilirsiniz. Biz yıllar öncesinden kalma öğrenci kimliklerimizle müzeleri uygun fiyatlara gezdik.

svg%3E
Odessa Gezilecek Yerler-Odessa Güzel Sanatlar Müzesi

Odessa Güzel Sanatlar Müzesi

Sadece Odessa’nın değil Ukrayna’nın en zengin sanat eserlerine ev sahipliği yapan müzelerinden biri. Zaten müzenin bahçesine adımınızı atar atmaz görkemli bir bina ile karşılaşıyorsunuz. 1800’lü yıllarda inşa edilen ve Rus mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Naryshkins Sarayı’nın restore edilmesi ile oluşturulan Odessa Güzel Sanatlar Müzesi 1899 yılından bu yana hizmet veriyor. Peki müzede sizleri neler bekliyor? On binden fazla sanat eserinin yer aldığı müzede 19. ve 20. yüzyıldan örnekleri görme şansı bulabilirsiniz. Odessa Güzel Sanatlar Müzesi’ni hakkı ile gezmek isterseniz en az iki saatinizi ayıracak şekilde plan yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü gezilecek bölüm sayısı çok fazla.

Ziyaret Saatleri: Odessa Güzel Sanatlar Müzesi salı günleri kapalı. Pazartesi, Çarşamba-Pazar günleri 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Giriş Ücreti: Tam 70 UAH, Öğrenci 35 UAH.

Odessa Güzel Sanatlar Müzesi konum için tıklayın.

svg%3E
Odessa Gezilecek Yerler-Batı ve Doğu Sanatları Müzesi

Batı ve Doğu Sanatları Müzesi

Odessa’ya hayranlık duymamızı sağlayan şahane bir müze daha: Batı ve Doğu Sanatları Müzesi. Eğer şehirde kısıtlı zamanınız varsa ve sadece bir müzeyi gezebilirim diyorsanız tercihinizi buradan yana kullanmanızı öneririm. İki katlı müzenin giriş katında Doğu Sanatları’ndan örnekler sergilenirken ikinci katta Batı ressamlarının tablo ve heykellerini görebilirsiniz. Müzenin işlemeleri, tavan detayları öyle mükemmel ki fotoğraf makinenizi elinizden ayıramayacağınıza eminim.

Ziyaret Saatleri: Batı ve Doğu Sanatları Müzesi’ni Çarşamba günleri hariç diğer günler 10.00-18.00 saatleri arasında gezebilirsiniz.

Giriş Ücreti: Tam 40 UAH, öğrenci 25 UAH.

Batı ve Doğu Sanatları Müzesi’nin konumu için tıklayın.

svg%3E
Odessa Gezilecek Yerler-Puşkin Müzesi

Puşkin Müzesi

Siz de benim gibi edebiyata meraklıysanız Batı ve Doğu Sanatları Müzesi’ne komşu olan Puşkin Müzesi’ni de görülecekler listesine ekleyebilirsiniz. Ünlü Rus şair Puşkin’in Odessa’da kısa süre de olsa kaldığı evi bugün müze haline getirilmiş. Şairin el yazması eserleri, kitapları, notları, tabloları, çalışma masası ile sanki bir an geçmişe doğru yolculuk ediyormuş gibi hissedebilirsiniz.Müzenin tek dezavantajı eserlerin yanındaki açıklamaların kiril harfleri ile yazılmış olması. Küçük bir müze olduğu için yarım saatte kolaylıkla gezebilirsiniz.

Ziyaret Saatleri:Puşkin Müzesi’ni hafta sonu hariç her gün 10.00-17.00 saatleri arasında gezebilirsiniz.

Giriş Ücreti:Tam 40 UAH, öğrenci 25 UAH.

Biz seyahatimize üç müze sığdırabildik ama sizin daha geniş zamanınız varsa Arkeoloji Müzesi, İlginç Bilim Müzesi, Denizcilik Müzesi, Sinema Müzesi, Çikolata Müzesi gibi farklı alternatifleri de değerlendirebilirsiniz.

svg%3E
Lanzheron Plajı

Odessa Plajları

Odessa yaz aylarında deniz tatili yapmak isteyen binlerce kişiyi ağırlıyor. Ama bana Odessa’ya deniz tatili için gidilir mi diye sorarsanız, cevabım hayır olur. Böylesine güzel coğrafyada cam gibi koylara sahipken Odessa’ya deniz tatili için gitmek sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Ege ve Akdeniz gibi eşsiz sahillerimizin yanında Odessa’nın denizi bana iç açıcı gelmedi.

Odessa plajları şehrin doğu bölgesinde yer alıyor. Biz merkeze en yakın olan Lanzheron Plajı’na gittik. Ücretli beach clubların olduğu bölüm de var, havlunuzu serip denize girip güneşlenebileceğiniz bölüm de. Ama bizim gittiğimiz gün hafta içi olmasına rağmen iğne atsanız yere düşmeyecek bir kalabalık vardı. Değil denize girmek, kumda havluyu koyacak yer bile yoktu. Denizin kirliliğini saymıyorum bile. Lanzheron’un genellikle çocuklu ailelerin tercih ettiği bir bölge olduğunu düşünüyorum.

svg%3E
Odessa

Eğer Alaçatı gibi beach partilerin olduğu bir yer arıyorsanız rotanızı Arcadia bölgesine çevirmelisiniz. Arcadia Plajı daha lüks ve turistik bir bölge. Bodrum ve Çeşme’deki gibi beach clubların olduğu Arcadia bölgesinin en ünlü tesisi ise Ibiza Beach Club.  Tesise giriş ücreti bulunmuyor ancak şezlong ve şemsiyeler için ücret ödemeniz gerekiyor. Plajdaki ve havuz başındaki şezlong fiyatları farklılık gösteriyor. Hafta sonu fiyatları hafta içine göre de daha yüksek oluyor.  Güncel fiyatları Ibiza Beach Club’ın sitesinden kontrol edebilirsiniz. Biz hem şezlong ve şemsiye ücreti bize yüksek geldiği için (hafta sonu kişi başı 250 UAH) hem de bu tarz yerlerden hoşlanmadığımız için tercih etmedik. Arcadia plajlarında sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenebileceğiniz disko ve barlar da mevcut. Arcadia’ya gündüz gitmek istiyorsanız 5 numaralı tramvaya binebilirsiniz. Gece ise tek seçeneğiniz Uber veya Uklon.

Arcadia bölgesi konum için buraya tıklayın.

svg%3E
Odessa Katakombları

Macera Peşinde Olanlara Özel Bir Tur: Odessa Katakombları

Size en başta Odessa’nın sadece deniz, kum, güneşten ibaret olmadığını belirtmiştim. Seyahatinize biraz adrenalin katmak ve anılarınız arasına unutulmaz bir deneyim eklemek isterseniz -klostrofobiniz yoksa-Odessa’da katakomb turuna katılmanızı tavsiye ederim. Katakomb da neyin nesi diyenler için, bir tür yeraltı şehri ya da labirenti olarak ifade edebilirim. İkinci Dünya Savaşı sırasında partizanlar düşünmesi bile çok zor olan şartlarda burada saklanmak ve hayatlarını idame ettirmek zorunda kaldılar. Yüzde doksanlara varan nem ve rutubetin içerisinde 10 derece sıcaklıkta, hiç güneş yüzü görmeden aylarca yaşayabileceğinizi hayal edebiliyor musunuz?

Odessa Katakombları dünyanın en büyük yeraltı labirenti olarak biliniyor. Uzunluğu yaklaşık  2500 kilometre, derinliği ise 40 metreyi buluyor. Bu özelliği ile Paris ve Roma’da yer alan katakombların neredeyse 50 katı büyüklüğünde. Odessa Katakombları’nın sadece çok az bir kısmı özel turlar eşliğinde gezilebiliyor. Yönünüzü kaybettiğinizde karanlıkta kurtulmanın neredeyse imkansız olduğu bu gizli yeraltı şehrine tek başına girilmesi yasak. Yaklaşık 3-4 saat süren turlara katılarak bu ürpertici deneyimi yaşayabilir, Odessa’nın tarihine daha yakından tanıklık edebilirsiniz. Katakomb turlarının ücreti 25 euro civarında olup, şehrin birçok bölgesinde tur satan firmalar bulabilirsiniz.

Odessa’da Yeme İçme

Odessa yeme-içme konusunda zorlanmayacağınız şehirlerden biri. Her bütçeye uygun mekanın yer aldığı Odessa’da dil konusunda fazla zorlanmıyorsunuz. Hali hazırda turizme açık bir şehir olduğu için mekanların birçoğunda İngilizce menü mevcut. Garsonlar da az çok İngilizceye aşina. Üç günlük Odessa seyahatimizde deneyimlediğimiz mekanlara yer verirken yeme içme fiyatlarının “Ağustos 2018” dönemine ait olduğunu hatırlatmak istiyorum.

svg%3E
Odessa’da kahvaltı için Benedikt en ideal adreslerden biri

Benedikt

Benedikt, dünyanın birçok ülkesinden kahvaltıların servis edildiği şirin bir mekan. Keşke menüde Türk kahvaltısı da olsa dediğimiz mekanda tıpkı Kiev’deki Milk Bar gibi pijamalı garsonlar hizmet ediyor. Fransız, İsveç, İspanyol ya da Amerikan kahvaltısını deneyebileceğiniz gibi Thai veya Sicilya gibi farklı kahvaltı tabaklarını da tadabilirsiniz. Menüde omlet çeşitleri, vegan kahvaltısı, pankek gibi seçenekler de var. Ülke kahvaltıları 150 UAH ile 300 UAH arasında değişiyor. Omlet çeşitleri ise 89 UAH. Mekanın en iyi özelliklerinden biri ise 7/24 açık olması.

İngilizce Menü Var mı?: Evet

Garsonlar İngilizce Biliyor mu?: Evet

Wi-Fi Var mı?: Evet.

Kredi Kartı Var mı?: Evet

Benedikt konum için burayı tıklayın.

svg%3E
Olio Pizza

Olio Pizza

Odessa’daki en beğendiğimiz İtalyan restoranı burası oldu. Öyle ki seyahatimiz boyunca iki kere burada yemek yedik. Gerek dekorasyonu, gerek sempatik garsonları ile kendimi adeta küçük bir İtalya kasabasındaymış gibi hissettik. Mekanın fiyatları da gayet uygun. Margarita pizza 104 UAH, Bolonez soslu spaghetti 125 UAH, iki kişilik ev şarabı 90 UAH. Olio Pizza’nın Odessa’da iki farklı şubesi var. Biz Havanna Sokağı’ndakini tercih ettik.

İngilizce Menü Var mı?: Evet

Garsonlar İngilizce Biliyor mu?: Evet

Wi-Fi Var mı?: Evet.

Kredi Kartı Var mı?: Evet

Olio Pizza konum için burayı tıklayın.

svg%3E
Limoncello

Limoncello

Karnınız acıktığında gönül rahatlığı ile tercih edebileceğiniz İtalyan restoranlarından bir diğeri de Olio Pizza. Burada tercihimizi Olio pizza ve bruschettadan yana kullandık. Pizza 150 UAH, bruschetta 87 UAH, ice tea 90 UAH.

İngilizce Menü Var mı?: Evet

Garsonlar İngilizce Biliyor mu?: Evet

Wi-Fi Var mı?: Evet.

Kredi Kartı Var mı?: Evet

Limoncello konum için burayı tıklayın.

svg%3E
Odessa Yeme İçme-Beer Mood

Beer Mood

Şehri gezmekten yorulduğunuzda bir şeyler içip enerji toplayabileceğiniz mekanda farklı bira çeşitlerini bulabilirsiniz. Biralar ortalama 60 UAH, yanında patates kızartması isterseniz 50 UAH.

İngilizce Menü Var mı?: Evet

Garsonlar İngilizce Biliyor mu?: Evet

Wi-Fi Var mı?: Evet.

Kredi Kartı Var mı?: Evet

Beer Mood konum için burayı tıklayın.

svg%3E
Odessa Yeme İçme-Fankoni Cafe

Fankoni Café

İster kahvaltı, isterseniz akşam yemeği için tercih edebileceğiniz kaliteli mekanlardan biri. Deribasivska Caddesi’ne yakın konumu ile öne çıkan Fankoni Café’de içecekler 49 UAH’tan başlıyor. Kahvaltı yapmak isterseniz hafta içi 14.00, hafta sonu ise 17.00’ye kadar servis bulunuyor. Mekan 24 saat açık.

İngilizce Menü Var mı?: Evet

Garsonlar İngilizce Biliyor mu?: Evet

Wi-Fi Var mı?: Evet.

Kredi Kartı Var mı?: Evet

Fankoni Café konum için burayı tıklayın.

Odessa Gece Hayatı

Odessa’ya gece hayatı için gelmeyi düşünüyorsanız yukarıda söz ettiğim gibi Arcadia bölgesindeki gece kulüplerini tercih edebilirsiniz. Itika ve Ibiza Beach Club Odessa’nın en popüler iki gece kulübü. Mayıs ayından Eylül ayının sonuna kadar açık olan gece kulüplerindeki partilere katılabilir, sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenebilirsiniz. DJ’lerin sahne aldığı partilere giriş ücreti 100 UAH’tan başlıyor.

*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.

*Yazı veya konuyla ilgili kafanıza takılan bir şey mi var? Düşüncelerinizi yorumlara yazarsanız çok sevinirim:)

0 0 votes
Yazımı nasıl buldunuz?

Zeen Social Icons

Daha Fazla İçerik
arnavutluk karadag otobus yolculugu
Arnavutluk’tan Karadağ’a Otobüsle Nasıl Gidilir?
10
0
Yazım hakkında merak ettiklerin varsa, hemen yorumla!x