Yurt dışına çıkmak ve farklı ülkeler keşfetmek istiyorsunuz ama henüz pasaportunuz mu yok? Ya da mevcut pasaportunuzun süresi mi doldu? Özellikle ilk kez yurt dışına çıkacak olanlar için pasaport başvuru süreci endişe yaratabiliyor. Sizler için adım adım pasaport çıkartma işlemleri ve 2022 pasaport ücretleri hakkında detaylı bir rehber hazırladım. Hazırsanız, başlayalım.
Pasaport Nedir?
Yazının İçindekiler
Pasaport başvuru işlemlerine girmeden önce pasaport hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Ülkeler arası seyahatlerde kimlik olarak kullanılan pasaport uluslararası geçerliliği olan resmi bir belgedir. Yurt dışında gitmeyi düşündüğünüz şehir için öncelikli olarak pasaportunuzun olması, ardından “isteniyorsa” vize işlemlerine başvuruda bulunmanız gerekiyor. 2022 yılı itibariyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 111 ülkeye vizesiz giriş yapabiliyor. (bordo pasaport ile)
Pasaport Türleri Nelerdir?
Şu an için 5 farklı pasaport türü mevcut. En çok kullanılan bordo pasaport (umuma mahsus) ile birlikte, yeşil pasaport (hususi), gri pasaport (hizmet), siyah pasaport (diplomatik), kırmızı pasaport (geçici). Bordo pasaport başvuruda bulunan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının sahip olabileceği pasaport türüdür.
Adım Adım Pasaport Çıkarma İşlemleri
Çoğunluğa hitap etmesi amacıyla yazının genelinde bordo pasaport başvuru sürecini anlatacağım. Adımları takip ederek siz de en kolay şekilde pasaportunuzu çıkartabilirsiniz.
Pasaport Süresini Belirleme
Pasaport ve pasaport türleri hakkında bilgi edindikten sonra sıra geldi pasaportunuzun süresini belirlemeye. İşlemlere başlamadan önce pasaportunuzu kaç yıllık almak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Pasaportunuzun süresine göre devlete ödemeniz gereken harç ücreti kademeli olarak artıyor. Pasaport defter bedeli ise her zaman sabit kalıyor.
2022 Pasaport Harç ve Cüzdan Ücretleri
PASAPORT SÜRESİ | PASAPORT HARCI | DEFTER BEDELİ | TOPLAM |
6 AY | 309.40 TL | 225 TL | 534.40 TL |
1 YIL | 452.30 TL | 225 TL | 677.30 TL |
2 YIL | 738 TL | 225 TL | 963.40 TL |
3 YIL | 1049 TL | 225 TL | 1274 TL |
10 YIL | 1478.30 TL | 225 TL | 1703.30 TL |
Ülkemizde pasaport çıkarma ücretleri maalesef oldukça yüksek. 10 yıllık pasaport ücreti 1700 TL olunca birçok kişi 2 ya da 3 yıllık pasaport çıkartmayı tercih ediyor. Ancak sizlere tavsiyem başvurmuşken 10 yıllık pasaport çıkartmanız.
Ben de seyahat etmeye yeni başladığım dönemlerde pasaportlarımı hep 2 yıllık almıştım. Ancak iki yılın sonunda pasaporta her yıl yapılan zamla cebinizden daha fazla para çıkmış oluyor. Üstelik vize başvurularında pasaportunuzun en az 6 ay geçerliliğinin bulunması da önemli bir detay.
Pasaport Harcı ve Defter Bedelini Ödeme
Pasaportunuzun süresini belirledikten sonra pasaport defter bedeli ve pasaport harç ücretini ödemeniz gerekiyor. Eğer öğrenciyseniz oldukça şanslısınız! 25 yaşına kadar tüm öğrenciler harçsız öğrenci pasaportu çıkarma hakkına sahipler. Konu hakkındaki detaylı bilgileri Harçsız Öğrenci Pasaportu Nasıl Çıkartılır yazımda bulabilirsiniz.
Pasaport defter bedeli ve pasaport harç ücretini ödeyebileceğiniz anlaşmalı bankalar ise şöyle:
- Akbank
- Aktif Bank
- Albaraka Türk
- Alternatif Bank
- Anadolu Bank
- Arap Türk Bankası
- Burgan Bank
- Citibank
- Denizbank
- Fibabanka
- Finansbank
- HSBC
- ING Bank
- Kuveyt Türk Katılım Bankası
- Odeabank
- Şekerbank
- Ziraat Bankası
- Turkishbank
- Turklandbank
- TEB
- Türkiye Finans Katılım Bankası
- Türkiye Halk Bankası
- Türkiye İş Bankası
- Vakıf Katılım Bankası
- Yapı ve Kredi Bankası
- Ziraat Katılım Bankası
Yukarıdaki bankaların haricinde PTT şubelerinden de pasaport harç ve defter bedelini ödeme imkanınız bulunuyor. Bankaya giderek gişe işlemleri için numara aldıktan sonra başvurmak istediğiniz yıl kadar harç ve defter bedelini ödemeniz gerekiyor.
Yanınızda mutlaka nüfus cüzdanınızı bulundurun, TC kimlik numarası olmadan işlem yapılamıyor. Görevlinin size vereceği tahsil makbuzunda adınızı, soyadınızı, TC kimlik numaranızı ve pasaport sürenizi kontrol etmeyi unutmayın.
Pasaport Evraklarını Hazırlama
2022 yılı itibariyle bordo pasaport başvurusu için istenen evraklar şu şekilde:
- T.C Kimlik kartı, Nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesinin aslı
- 1 adet biyometrik fotoğraf (son 6 ayda çekilmiş)
- Harç ve defter bedelinin ödenmesi. (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiği için makbuz talep edilmiyor.)
- Varsa eski pasaportunuz
Yetişkin olmayanlar veya engelli bireyler için muvafakat belgesi pasaport başvurusu için istenen belgeler arasında yer alıyor. Ayrıca harçsız öğrenci pasaportuna başvuruda bulunmak isteyenlerin öğrenci belgelerini yanında getirmeleri gerekiyor.
Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?
Pasaport harcı ve defter bedelinizi yatırdınız, evraklarınızı eksiksiz tamamladınız, sırada en önemli işlem olan pasaport randevusu alma var. 2018 yılının nisan ayına kadar pasaport başvuruları Emniyet Müdürlükleri’nden yapılıyordu. Ancak emniyetteki oluşan yoğunluk sebebiyle pasaport başvuruları artık Nüfus Müdürlükleri’ne yapılıyor. Tıpkı çipli kimlik kartı ve sürücü belgesinde olduğu gibi pasaport başvurusu için İl ve İlçe Nüfus Müdürlükleri’ne gitmeniz gerekiyor. Öncesinde ise online olarak pasaport randevusu almanız şart.
Pasaport randevusu alırken izlemeniz gereken yolları sırasıyla listeliyorum:
- Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sayfasına girin.
- “Pasaport Randevu Al” sekmesine tıklayın.
- Almak istediğiniz pasaport türünü seçin. (Bordo-Yeşil-Gri)
- Adınız, Soyadınız, TC Kimlik Numaranız ve telefonunuzu hatasız girdikten sonra belirtilen güvenlik kodunu yazarak sonraki sayfaya geçin.
- Başvuruda bulunacağınız il ve ilçeyi seçin.
- Eğer bulunduğunuz İlçe Nüfus Müdürlüğü’nde yakın tarihli randevu yoksa farklı ilçelerden başvuru yapabileceğinizi unutmayın.
- Randevu almak istediğiniz kişiyi seçin. (Kendinize, çocuğunuza veya anne-babanıza)
- Randevu saatini seçin ve onaylayın.
Randevunuza tüm belgelerinizi yanınıza alarak en az yarım saat önceden gidin. Eğer randevu günü gidemeyecek olursanız aynı siteden randevunuzu iptal etmeyi unutmayın. Eğer aynı ay içerisinde iki kereden fazla randevunuzu iptal ederseniz bir ay süre ile pasaport randevusu alamayacağınızı hatırlatmak isterim.
Randevu günü seçmiş olduğunuz İlçe Nüfus Müdürlüğü’nün girişinden TC kimlik numaranızı girerek sıra numarası alın. Seçmiş olduğunuz saat geldiğinde sıra numaranızı alarak pasaport bankosuna gidip başvurunuzu yapabilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz belgeler ile birlikte parmak izi de vermeniz isteniyor. Daha önce sistemde parmak izinizin kayıtlı olup olmadığını görevli memurlar size iletiyor. Eğer kayıtlı değilse yan tarafta elektronik parmak izinizi alıyorlar. Belgeleri ilettikten sonra pasaportunuzun hangi adrese gönderilmesini istediğinizi görevliye belirtiyorsunuz. İşlemlerin tamamı en fazla 10 dakika sürüyor. (Aksi bir durum olmadıkça)
Pasaport Kaç Günde Çıkar?: Pasaport Teslimat Süreci
Başvuru tarihinden sonra pasaportunuz en geç 7-15 iş günü içerisinde belirtmiş olduğunuz adrese gönderiliyor. Ancak çoğu zaman 3 iş günü içerisinde gelmiş oluyor. Eğer resmi tatil veya bayramlara denk gelirseniz sürenin uzaması normal. Pasaport PTT kurye tarafından bizzat size teslim ediliyor. Öncesinde cep telefonunuza mesajla teslimat tarihi ile ilgili bilgi geliyor.
PTT kurye eğer pasaportunuz geldiğinde sizi evde bulamazsa pasaportunuzu en yakın PTT şubesine götürüyor ve orada 10 gün boyunca pasaportunuz saklanıyor. Bu süre geçtiğinde ise pasaportunuz başvuruda bulunduğunuz İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne gönderiliyor. Buradan pasaportunuzu sadece siz teslim alabilirsiniz.
Pasaportunuzu aldığınıza göre artık yeni rotalara doğru seyahat etmenin zamanı geldi! Hepinize şimdiden iyi yolculuklar 🙂
Evlilik Sonrası Pasaport Yenileme ve Vize&Uçak Bileti İşlemleri
*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.