Prag ulaşım konusunda hiç zorluk çekmeyeceğiniz şehirlerden biri. Şehrin görülmesi gereken yerlerini yürüyerek bir saatte gezebileceğiniz gibi, metro ve tramvay hattı ile de istediğiniz her yere ulaşabilirsiniz. Orta Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri olan Prag’a diğer ülkelerden ulaşım da oldukça kolay. Budapeşte-Prag trenle 7 saat, Viyana-Prag trenle 5 saat, Berlin-Prag da trenle yaklaşık 5 saat sürüyor. Ülkemizden Prag’a Türk Hava Yolları ve Pegasus‘un her gün düzenlenen seferleri ile yaklaşık 3 saatte ulaşabilirsiniz. Sizler için hazırladığım detaylı Prag ulaşım rehberinde Prag’da ulaşım konusunda aradığınız her şeyi bulabilirsiniz.
Prag Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım
Yazının İçindekiler
Prag’a yapılan tüm uçuşlarda Vclav Havel havaalanı kullanılıyor. Prag havaalanı şehir merkezine yaklaşık yarım saat uzaklıkta yer alıyor. Prag havalanından şehir merkezine ulaşım için otobüs kullanabilirsiniz.
Otobüs ile Ulaşım: (05.30-00.30 ) Prag havaalanı şehir merkezine sadece 17 km uzaklıkta ve Prag havaalanından şehir merkezine maalesef metro veya tren seferleri olmadığından sadece otobüs, shuttle ve taksi ile ulaşım sağlanıyor. Ancak otobüs kullanarak şehir merkezine direkt ulaşamıyorsunuz.
Prag havaalanından şehre gitmek istiyorsanız havaalanından 119 numaralı otobüse binip Dejvicka durağındaki metro bağlantısından metroya binerek şehir merkezine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. 32 CZK karşılığında 90 dakika geçerli olan otobüs bileti alırsanız Ruzyne-Dejvicka arası yaklaşık olarak 30 dakika sürdüğünden metroya da o kartla ücretsiz olarak binebilirsiniz. Biletinizi otobüsteki sarı makinaya okutmayı sakın unutmayın.
HATIRLATMA: 10 CZK=1,45 TL (2017)
Bonus bilgi: Ben Metro A‘ya (yeşil hat) binmek istediğim için 119 numaralı otobüse binip Dejvicka durağında indim. Metro B‘ye (sarı hat) binecekler 100 numaralı otobüse binip Zlicin durağında inerek metro ile aktarma yapabilirler.
Gece Otobüsü ile Ulaşım: Prag havaalanına gece 24.00’ten sonra ulaşanlar saat 05.30’ a kadar şehre ulaşmak için 510 numaralı otobüse binerek Divoka Sarka durağında inip saat başı kalkan 51 numaralı gece tramvayına binebilirler. Fiyat 32 CZK.
Shuttle ile Ulaşım: Airport Express (AE) otobüsü ile 60 CZK karşılığında Prag merkez tren istasyonuna rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Prag Airport Express Prag havaalanından 06.30-22.00 saatleri arasında, Prag’dan ise 05.30-21.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz. Airport Express’in yanı sıra Prag havaalanında kişi ve gruba özel shuttle hizmeti veren minibüsler de var. Fiyatlar kişi sayısına göre değişiklik gösteriyor.
Prag havaalanından şehir merkezine taksi ile ulaşım için fiyat sorduğumda 600 CZK cevabını aldım. Kandırmak için gelin indirim yaparım dese de amacım sadece fiyatı öğrenmek olduğu için oradan neredeyse koşarak uzaklaştım:) Prag’da taksi kullanacaksanız üzerinde AAA yazılı olmasına dikkat edin, yoksa dolandırılma ihtimaliniz oldukça yüksek. Taksi bu kadar pahalıyken otobüs ve shuttle seçeneklerini kulanmakta fayda var. Eğer otelde kalıyorsanız onların anlaşmalı olduğu taksileri de güvenle kullanabilirsiniz, biz birkaç yere gitmek için otelin taksisini kullanmıştık. Taksimetre fişinde ne yazılı ise sizden o fiyatı alıyorlar, dolayısı ile kafadan fiyat söyleme ihtimali otel taksileri için söz konusu değil.
Prag Şehir İçi Ulaşım
Prag yazının başında da belirttiğim gibi küçük bir şehir, dolayısı ile şehri yürüyerek keşfetmeyi seviyorsanız belki de hiç toplu taşıma kullanma ihtiyacı duymayacaksınız. Prag’da görülmesi gereken yerlerin hepsi yürüme mesafesinde. Gün içinde bolca yürüyeceğiniz için bavulunuza mutlaka rahat spor ayakkabılarınızı koyun.
Prag’da ulaşım için toplu taşıma kullanmak isterseniz ihtiyacınız olan bilgileri tek tek sıraladım.
Otobüs: Prag şehir içi ulaşımda otobüsler önemli bir yere sahip. Prag’da gündüz hizmet veren otobüslerin yerini 24.00’te gece otobüslerinin aldığını ve Prag gece otobüslerinin numaralarının ve gidecekleri yerlerin gündüz otobüslerinden farklı olduğunu sakın unutmayın. Otobüs duraklarındanki panolardan bunu kontrol edebilirsiniz.
Metro: Prag’da yeşil (Hat A), sarı (Hat B) ve kırmızı (Hat C) olmak üzere 3 metro hattı bulunuyor. Prag metrosu sabah 05.30-24.00 arası hizmet veriyor. Prag’da üç metro hattı olduğuna bakmayın, üçü de birbirleriyle belirli noktalarda kesişiyor ve bu noktalarda aktarım yapma imkanınız bulunuyor.
- Hat B’den Hat C’ye Florenc durağında
- Hat B’den Hat A’ya Mustek durağında
- Hat C’den Hat A’ya Muzeum durağında inerek aktarma yapabilirsiniz.
Tramvay: Bana Prag’da ulaşım için neyi tercih ettin diye sorarsanız bol bol yürümenin dışında Prag’da ulaşım için en iyi yol TRAMVAY derim. Çünkü Prag’da gezilecek yerlerin tamamına tramvayla ulaşabiliyorsunuz. Prag’da tramvay 04.30-24.00 arası hizmet veriyor ve gece yarısından sonra gece otobüsleri gibi gece tramvayları da mevcut. Numaraların burada da farklı olduğunu sakın unutmayın. Gece tramvayı kullanacaksanız gideceğiniz noktaya giden tramvayı mutlaka duraklardaki panolardan kontrol edin.
Prag Şehir İçi Ulaşım Bilet Fiyatları
Avrupa’nın birçok şehrinde ulaşım pahalı olsa da Prag’da ulaşım için uygun fiyatlarla karşılaşabilirsiniz. Toplu ulaşımı kullanmak için biletleri gazete büfelerinden, metro istasyonlarından alabileceğiniz gibi otobüs şoförlerinden de satın alabiliyorsunuz.
Standart Bilet: 32 CZK karşılığında 90 dakika boyunca sınırsız olarak otobüs, tramvay ve metrodan faydalanabilirsiniz. Standart bilet 0-6, 70 yaş ve üstü için ücretsizken 6-15 yaş aralığı ve 65-70 yaş aralığı için 16 CZK.
Sınırlı Bilet: 24 CZK karşılığında 30 dakika boyunca geçerli olan sınırlı bilet tramvay ya da otobüsle aktarma yapmanıza izin vermiyor ancak metro içinde aktarma yapabilirsiniz. Sınırlı biletle gece otobüslerini kullanamadığınızı üzülerek söylemek istiyorum. Sınırlı bilet 0-6, 70 yaş ve üstü için ücretsizken 6-15 yaş aralığı ve 65-70 yaş aralığı için 12 CZK.
Günlük Sınırsız Bilet: 110 CZK karşılığında gün boyunca (24 saat) sınırsız ulaşım imkanı sağlayan bu kart ile sınırsız şekilde otobüs, metro ve tramvaydan faydalanabilirsiniz. Günlük sınırsız bilet 0-6, 70 yaş ve üstü için ücretsizken 6-15 yaş ve 65-70 yaş arasındakiler için 55 CZK.
3 Günlük Sınırsız Bilet: 310 CZK karşılığında 3 gün boyunca (72 saat) sınırsız ulaşım imkanı sağlayan bu kart ile sınırsız şekilde otobüs, metro ve tramvaydan faydalanabilirsiniz. Günlük sınırsız bilet 0-6 ve 70 yaş ve üstü için ücretsizken 6-15 yaş ve 65-70 yaş aralığı için bu bilet seçeneği bulunmuyor.
DİKKAT: Prag’da ulaşım için aldığınız bileti sarı makinelerde onaylatmayı unutmayın. Prag polisleri ve ulaşım ağındaki görevliler bu konuda çok katı davranıyorlar ve ceza kesmekten hiç çekinmiyorlar. Ben turistim, bir şey olmaz denemeyin, o numaralar maalesef Prag polislerine sökmüyor, 700 CZK ödemek zorunda kalıyorsunuz:) Sarı makineleri otobüs, metro ve tramvaylarda görebilirsiniz.
Prag Kart Almak Avantajlı mı?
2, 3 ve 4 günlük olarak satılan Prag Kart, Prag’daki gezilecek yerleri keşfetmek için sahiplerine büyük fırsatlar sunuyor. Bu fırsatlar;
- Prag kart ile başta Yahudi Müzesi, Prag Kalesi, Petrin Kulesi ve Eski Belediye Sarayı olmak üzere 50 popüler yere ücretsiz girebilirsiniz. Tüm yerler için buraya tıklayın.
- Aldığınız gün sayısı boyunca otobüs, tramvay, metro, füniküler ve feribotları sınırsız kullanım hakkına sahipsiniz.
Prag Kart ile Airport Express’ten ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz.
- 30’dan fazla turistik noktaya girişte indirimlerden faydalanabilirsiniz. Tüm yerleri görmek için buraya tıklayın.
- Tekne turlarında, konserlerde ve restoranlarda %50’ye varan indirimlerden yararlanabilirsiniz.
- 2 saat boyunca Tarihi Prag Turu yapan otobüslerden ücretsiz faydalanabilirsiniz.
- 7 dilde hazırlanmış olan Prag rehberine ücretsiz olarak sahip olabilirsiniz.
Prag Kartı sadece üzerinde yazan isim kullanabilir, görevliler eğer sizin olmadığını anlarlarsa cezai işlem uyguluyorlar. Prag Kart ile dikkat edilmesi gereken en önemli konu ardışık günlerde geçerli olduğu; yani Prag Kart kullanım süresi boyunca ara veremiyorsunuz. 2 günlük geçerli ise ard arda 2 gün kullanmak zorundasınız.
Prag Kart’ı isterseniz havaalanından, metro istasyonlarından ya da şehir merkezindeki turizm ofislerinden alabileceğiniz gibi internet üzerinden satın alabilirsiniz.
Öneri: Eğer Prag’da kaldığım gün sayısı boyunca her yeri gezmek ve her şeyden faydalanmak istiyorum diyorsanız Prag Kartı mutlaka alın. Aksi takdirde ulaşım giderleriniz çok daha fazla olabilir. Prag’da ulaşım ve ziyaret giderlerinizi Prag Kart hesaplama kısmından yapabilirsiniz. Buradan gideceğiniz tüm yerleri seçerek toplam fiyatlandırmayı görebilirsiniz. Ben Prag seyahatim süresinde birçok yere yürüyerek gittim, kalan yerleri ise otobüs ve tramvayla standart bilet alarak gezdim.
Prag Kart Fiyatları:
2, 3 ve 4 günlük Prag Kart fiyatları:
- 2 Günlük Öğrenci/Çocuk 43 Euro
- 2 Günlük Yetişkin 58 Euro
- 3 Günlük Öğrenci/Çocuk 50 Euro
- 3 Günlük Yetişkin 68 Euro
- 4 Günlük Öğrenci/Çocuk 57 Euro
- 4 Günlük Yetişkin 78 Euro
Prag Kart’tan 6-16 yaş aralığındakiler Öğrenci/Çocuk kartından faydalanabileceği gibi ayrıca 26 yaşına kadar öğrenci olanlar da faydalanabiliyor.