Şirin evleri, bozulmamış yapısı ve sakinliği ile sizi huzura davet eden bir kasaba Szentendre. Galerileri, müzeleri, Barok tarzı mimari yapıları onun sanatçı ruhunu çok iyi anlatıyor. Budapeşte’den 45 dakika uzaklıkta bulunan Szentendre’yi hakkıyla gezebilmek için 1 gününüzü ayırmalısınız.
Szentendre’ye Nasıl Gidilir?
Szentendre’ye ulaşım oldukça kolay. Mor metro hattına (M5) binmeden önce gişeden Szentendre için bilet almanız gerekiyor. Gidiş-dönüş bilet fiyatı 600 HUF (yaklaşık 11 TL). Biletinizi saklayın çünkü yolculuk sırasında görevli biletinizi işaretliyor. Her 20 dakikada bir Szentendre’ye metro var. Dönüş için son tren saat 23.00’te.
Budapeşte’nin şehir dışında yer alan şirin evlerini ve yemyeşil doğasını seyrederken yolculuğun nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz bile. Son durak Szentendre’ye gelmek 45 dakikayı buluyor. Trenden indikten sonra yer altı geçidinden geçip kendinizi sokaklara bırakabilirsiniz. Kasabaya nehir yolu ile de ulaşabilirsiniz. Ancak yolculuk hem daha uzun sürüyor hem de saatlerini gezinize uydurmak kolay olmuyor.
Arnavut kaldırımlı sokakları gezerken kendinizi Ortaçağ kasabasında hissediyorsunuz. Kuş seslerinin eşlik ettiği gezinize girişte bulunan sanat galerilerinden başlayabilirsiniz. Osmanlı saldırılarından kaçan Sırplar 19. yüzyılda buraya yerleşiyorlar fakat bu durum uzun sürmüyor. Sel felaketi nedeniyle Szentendre adeta bir hayalet kasabasına dönüşüyor. 20.yüzyılda ise Macar sanatçılar burayı keşfediyor ve minik bir sanat kasabası haline dönüştürüyor.
Blagovestenska Kilisesi kasabanın girişinde tüm ihtişamı ile sizleri karşılıyor. Yapımı 1752 yılında tamamlanan kilise barok mimarinin özelliklerini taşıyor. Kasabanın ana meydanı Fö Ter 18. ve 19. yüzyıldan kalma mimari yapıları, galerileri ve hediyelik eşya satan dükkanları ile oldukça renkli.
Kasabanın içerilerine doğru deri çanta, mont ve ayakkabı satan mağazalar var. Pazarlık yaparsanız oldukça kaliteli ürünlere uygun fiyatlarla sahip olabilirsiniz. Birbirinden renkli galerilere uğrayabilir, Macar sanatçıların yaptıkları eserleri inceleyebilirsiniz.
Yorulduysanız birbirinden şirin restoran ve cafelere oturabilir, Macar lezzetlerini denerken yanında bir kadeh beyaz şarap içebilirsiniz. Burada fiyatlar Budapeşte’ye göre oldukça uygun. Bir kadeh şarap 300 HUF (5 TL). Tuna Nehri’nin kıyısındaki banklara oturup temiz havayı içinize çekin ve gözlerinizin yeşile doymasına izin verin. Dilerseniz bisiklet de kiralayabilir, nehir kıyısından başlayarak kasabayı bisikletle turlayabilirsiniz.
Eğer 3-4 gününüzü Budapeşte’de geçirecekseniz Szentendre’ye mutlaka uğramalısınız. Sokakları tarih ve sanat kokan bu şirin kasabayı keşfetmeye doyamayacaksınız.
Budapeşte görülmesi gereken yerler hakkında detaylı bilgileri buradan bulabilirsiniz.
*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.
*Yazı veya konuyla ilgili kafanıza takılan bir şey mi var? Düşüncelerinizi yorumlara yazarsanız çok sevinirim:)