Ukrayna ile ilk kez 2018 yılbaşında tanıştım. Bir haftamı Lviv’in büyüleyici atmosferinde geçirirken Ukrayna’nın diğer şehirlerini de görmeyi çoktan kafama koymuştum. Son günlerde Dolar 8, Euro 10 TL’ye dayanmışken seyahat planı yapabilmek hiç de kolay değil. Hatta durum öyle bir hal aldı ki ülkemizde bile tatil yapabilmek birçoğumuz için artık lüks olmaya başladı. Özellikle yaz sezonunda yeme-içme ve otel fiyatları Avrupa ile yarışır halde. Hal böyle olunca bütçemizi aşmadan tatil yapabileceğimiz en ideal ülkelerden biri şu an için Ukrayna. Vizesiz seyahat edilen ülkeler listesinde de Ukrayna başı çekiyor. Gönlümce yiyip içip gezeyim ama cebimden de fazla para çıkmasın diyenler için en detaylısından Ukrayna gezi rehberi hazırladım. Ukrayna’ya gitmek istiyor ama kafanızda da soru işaretleri dolaşıyorsa ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgileri bu yazıda derlemeye çalıştım. Yazıyı bitirdikten sonra Ukrayna uçak bileti bakacağınıza eminim:) Hadi, o zaman başlayalım!
Ukrayna gezisi planlarken aşağıdaki yazıları da mutlaka okumanızı öneririm:
- Lviv’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
- Lviv Yeme İçme Rehberi
- Lviv’de Nerede Kalınır?
- Lviv Yılbaşı ve Noel Pazarları
- Ukrayna Tren Bileti Nasıl Alınır?
- Kiev Gezi Rehberi
- Kharkiv Gezi Rehberi
- Odessa Gezi Rehberi
- Çernobil ve Pripyat Turu
1- Ukrayna Gezilecek Yerler Nereler?
Yazının İçindekiler
Ukrayna gezi planı yaparken hangi şehri listenin ilk sırasına koymalıyım diye düşünüyor olabilirsiniz. Bu biraz da seyahatten beklentinize göre değişiyor. Ukrayna gece hayatı mı ilginizi çekiyor, yoksa tarihi ve doğal güzellikleri görmeyi mi tercih ediyorsunuz? Son iki yıldır Ukrayna seyahati yaparak Kiev, Lviv, Odessa, Kharkiv ve Çernobil (Pripyat)’i görme fırsatı buldum. Zamanla Zaporijya, Herson, Rivne gibi diğer Ukrayna şehirlerini de görmek için sabırsızlanıyorum. Ukrayna gezisi yapmayı düşünenler için başlıca şehirler ise şu şekilde:
Kiev
Her bir şehri farklı alternatifler sunan Ukrayna’da görmenizi tavsiye ettiğim ilk şehir kesinlikle Kiev! Açıkçası Kiev seyahatim öncesi beni bu kadar etkileyeceğini düşünmemiştim. Tarihi yapılar, yemyeşil parklar, birbirinden güzel müzeler ve isteyene sınırsız gece hayatı var! Tam bir modern Avrupa şehri görünümünde olan Kiev’de İngilizce bilenlerin sayısı da hayli fazla. Dopdolu Kiev Gezi Rehberi yazımı okumanızı tavsiye ederim.
Lviv
İki-üç gün bulunduğunuz ortamdan uzaklaşmak ve kafa dağıtmak isterseniz Lviv nokta atışı şehirlerden biri. Şehrin bir avantajı da oldukça küçük, yürüyerek gezmesi çok kolay. Ukrayna’nın diğer şehirlerine göre daha ucuz olduğu için düşük bütçeli tatil planınız varsa Lviv’i tercih edebilirsiniz. Dilerseniz Lviv Gezi Rehberi , Lviv’de Yılbaşı ve Noel Pazarları yazılarıma da göz atabilirsiniz.
Kharkov
Alayım kitabımı, yemyeşil parklarda keyif yapayım diyenler hiç düşünmeden Kharkov bileti bakabilir. Kharkov 2-3 günlük bir tatil planlayanlar için yeterli bir şehir, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında giderseniz doğanın tadını daha fazla çıkarabilirsiniz. Şehirde yaygın şekilde Rusça konuşulduğu için Google Translate’e fazlasıyla ihtiyaç duyabilirsiniz. Kharkov Gezi Rehberi yazımı okuyabilir, gezi ve yeme-içme detaylarını öğrenebilirsiniz.
Odessa
Ukrayna’da yaz tatili düşünüyorsanız rotanızı Odessa’ya çevirebilirsiniz. Ancak Odessa sadece deniz-kum-güneş üçlüsünden ve gece hayatından ibaret değil. Şehirde keşfedilmeyi bekleyen harika müzeler var. Üstelik Odessa Avrupa’nın en büyük yeraltı şehirlerinden birine sahip. Günübirlik tura katılarak katalombları ziyaret edebilir, seyahatinize farklı bir deneyim katabilirsiniz. Odessa Gezi Rehberi yazımda şehirle ilgili her türlü detayı bulabilirsiniz.
Odessa Turları
Karadeniz’in incisi olarak anılan Odessa, Ukrayna’nın gözde tatil destinasyonları arasında yer alıyor. Potemkin Merdivenleri, Odessa Dolphinarium Nemo, Odessa Ulusal Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu, Catherine II Anıtı ve Spaso-Preobrazhensky Katedrali gibi sayısız turistik cazibe merkezine sahip olan şehri rehberli turlar eşliğinde doyasıya keşfedebilirsiniz.
İlginizi çekebilecek en güzel Ukrayna Odessa turları;
- Romanya Bulgaristan Moldova Ukrayna Turu
- Tüm İstanbul ve Ankara çıkışlı Odessa Turları hakkında bilgi sahibi olmak için hemen tıklayın.
2- Ukrayna Gezi Planı Nasıl Yapılır?
Ukrayna seyahatimle ilgili bana en fazla sorulan sorular Ukrayna gezi planı ile ilgili oluyor. Ben de kafanızdaki soru işaretlerini gidermek adına detaylı bir Ukrayna gezisi planı hazırladım. Öncelikle Ukrayna’nın dört ana şehrini işaretlediğim Ukrayna haritası daha kolay plan yapmanıza yardımcı olabilir. Aşağıda da göreceğiniz üzere dört şehir de tamamen farklı bölgelerde yer alıyor. Lviv Ukrayna’nın batısında, Kiev kuzeyinde, Kharkiv doğusunda, Odessa ise güneyde.
Eğer İstanbul’daysanız ve Ukrayna gezisi için Pegasus Hava Yolları’nı tercih edecekseniz seyahatinize Lviv veya Kharkiv‘den başlayabilirsiniz. Çünkü Pegasus Lviv ve Kharkiv’e İstanbul’dan direkt uçuş sağlıyor. İstanbul Kiev aktarmasız uçuş ise sadece Türk Hava Yolları ve Ukrayna Hava Yolları ile mevcut. Pegasus Ankara aktarmalı olarak Kiev’e uçuyor. İstanbul’dan Odessa’ya direkt uçuş için THY ve Ukrayna Hava Yolları‘nı tercih edebilirsiniz.
Gezinize Lviv’den başlarsanız sınırlı vaktiniz yoksa Kiev’i de gezli listenize ekleyebilirsiniz. Lviv Kiev tren yolculuğu son yıllarda fazlasıyla popüler. Üstelik Lviv’den gece treni ile Kiev’e geçtiğinizde konaklama masrafını da azaltma imkanınız bulunuyor. Lviv Kiev tren yolculuğu ortalama 8-9 saat sürüyor. İstanbul’dan Kiev’e ucuz uçak bileti bulmak zor olduğu için Lviv’den trenle geçmek çok daha uyguna geliyor. Lviv Kiev tren bileti fiyatı ortalama 100-150 TL civarında. Gece trende yatacağınız için 1 gecelik konaklama masrafınızı da düşmüş oluyorsunuz. Ukrayna tren bileti alma ve Ukrayna tren yolculuğu hakkında detaylı bilgileri paylaştığım yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.
Yukarıda sizler için örnek bir tren bileti paylaştım. Ukrayna tren bileti almak için Ukrayna demiryollarının resmi sitesini tercih edebilirsiniz. Ben yurt dışı seyahatlerimde biletlerimi çoğunlukla Omio sitesinden satın alıyorum. Global uçak, otobüs ve tren bileti satın alınabilen Omio’nun en büyük avantajı Türkçe dil seçeceğinin bulunması. İsterseniz uygulamayı cep telefonunuza indirerek birkaç adımda biletinizi satın alabilirsiniz.
Gördüğünüz üzere Lviv Kiev arası tren yolculuğu için bilet ücreti 553 UAH. Kasım 2020 kuruna göre yaklaşık 154 TL ediyor. Ukrayna tren bileti fiyatları yaz döneminde yükselse de kış aylarında daha uygun fiyatlara bilet bulabilmek mümkün. Eğer Ukrayna’da tren yolculuğu yapmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli konu tren biletinizi son dakikaya bırakmamanız. Seyahatinize birkaç gün kala bilet bakarsanız yer bulmanız çok zor.
Ukrayna gezisi için başlangıç noktanız Kiev olacaksa Lviv’in yanı sıra Kharkiv ve Odessa’ya da trenle rahat bir şekilde geçebilirsiniz. Kiev Kharkiv tren yolculuğu hızlı trenle 5 saat, yataklı gece treni ile 7-9 saat arası sürüyor. Kiev’den trenle Odessa’ya geçmek isterseniz yolculuk süresi 9-13 saat arasında. Hızlı trenle ise ortalama 6 saatte Odessa’ya ulaşmanız mümkün. Çernobil ve Pripyat gezisi yapmak istiyorsanız turların kalkış noktası Kiev. (bknz: Çernobil gezi rehberi)
Eğer Ukrayna seyahatinize Kharkiv‘den başlayacaksanız en yakın gezi noktanız Kiev olacak. Ülkenin doğusunda yer aldığı için konum olarak uzak bir noktada bulunan Kharkiv’den Odessa’ya gitmek isterseniz tren yolculuğu 11-17 saat arasında değişiyor. Eğer siz de bizim gibi kapsamlı Ukrayna turu yapmak istiyorsanız Kharkiv’den Kiev’e, Kiev’den Odessa’ya trenle geçebilirsiniz. Böylece hem yolculuk süreniz kısa olur hem de tek gidişte üç şehri de görme fırsatı bulmuş olursunuz.
3- Ukrayna Gezi Maliyeti
Ukrayna gezi rehberi hazırlarken en önem verdiğim kısımlardan biri de bütçe konusu. Ukrayna seyahatimle ilgili bana en çok sorulan sorular Ukrayna gezi maliyeti ile ilgiliydi. “3 günlük 100 euro yeterli olur mu, 1 haftada ne kadar harcarım?” gibi sorular Ukrayna gezi planı yapanların kafasını kurcalıyor. Öncelikle Ukrayna’da yaşam genel olarak ucuz. Ancak döviz kurundaki artışlar nedeniyle maalesef paramız gün geçtikçe burada da değer kaybetmeye başlıyor. Ocak 2018’de 1 TL 7.5 UAH iken Ağustos 2018’deki seyahatimizde 1 TL 5.5 UAH idi. Kasım 2020 kuruna baktığımızda ise 1 TL 3.5 Ukrayna Grivnası. Buna rağmen Ukrayna hala gidilebilecek uygun fiyatlı ülkelerden biri.
Ukrayna’da ulaşım, alkol, sigara, yemek (özellikle Lviv, Kharkov) müze girişleri bizim ülkemize ve diğer Avrupa ülkelerine göre çok ucuz. Yazıyı yazmaya başladığımda ise 1 TL 4.6 UAH’a kadar düşmüştü. Ortalama bir fiyat tablosu oluşturmak için rakamları 5’e böldüm. Siz fiyatları güncel kurdan kontrol edebilirsiniz.
Örnek vermem gerekirse;
- Havalimanından Uber ile şehir merkezine ulaşım ortalama 100 grivna (20 TL)
- Havalimanından toplu ulaşım ile şehir merkezine ulaşım 2-4 UAH (38-75 Kuruş)
- Tek binişlik metro ücretleri 5-8 UAH (96 Kuruş, 1.5 TL)
- Otel fiyatları gecelik ortalama 200-500 UAH (40-100 TL)
- Airbnb’den ev kiralamak isterseniz gecelik ortalama (400-700 UAH) 80-150 TL
- Hostel fiyatları gecelik ortalama 120-350 UAH (25-70 TL)
- Sandviç-çay ile kahvaltı yapmak isterseniz vereceğiniz ortalama ücret 50 UAH (10 TL)’yi geçmez.
- İki kişi pizza ve bira ile akşam yemeği yemek isterseniz cebinizden ortalama 180 UAH (35 TL) çıkacaktır.
- Mc Donalds’ta Big Mac Menü 87 UAH (17 TL)
- Cheeseburger Menü 78 UAH (15 TL)
- Marketlerde küçük su 9 UAH (1.7 TL)
- Marketlerde biralar 14-30 UAH (2.7 TL- 5.8 TL)
- Marketlerde votkalar 40 UAH (8 TL)
- Müze girişleri yaklaşık 35-70 Grivna (6-13 TL)
Günlük kişi başı en fazla 150-200 TL harcayarak (konaklama hariç) Ukrayna’yı çok rahat gezebilirsiniz. Bu rakamı daha aşağılara çekmek elbette mümkün. Ne kadar para harcayacağınız tamamen alışkanlıklarınıza bağlı.
4- Ukrayna Kaç Günde Gezilir?
Ben Ukrayna’da toplamda 17 gün geçirdim. Ocak ayında Lviv’de 1 hafta kaldım. Temmuz ve Ağustos ayında ise 3 gün Kharkov, 4 gün Kiev, 3 gün de Odessa olacak şekilde 10 günlük bir tatil programı yaptım. Lviv oldukça küçük bir şehir eğer vakit sıkıntınız varsa 2 günde rahatlıkla gezebilirsiniz. Ancak keyfini çıkartayım, her gün farklı bir mekana gideyim derseniz 4 gün idealdir. Kharkov için 2-3 gün gayet yeterliyken Kiev tahminimizden daha büyüktü. 1 günü Çernobil’de geçirmek üzere 4 gün olarak planlamıştık ancak şimdiki aklım olsa Kiev’i en az 5-6 gün olarak planlardım. Ama vaktiniz yoksa hızlı bir turla 3-4 günde gezebilirsiniz. Odessa’ya ise 2-3 gün ayırmanız yeterli.
5- Ukrayna’da Nerede Kalınır?
Ukrayna’da her bütçeye uygun hostel, otel ve daire bulmak mümkün. Lviv seyahatimi yılbaşı dönemi için ayarladığımdan dolayı uygun fiyatlı otellerin hepsi tükenmişti. Tek çare ev veya oda kiralamaktı. Biz de Airbnb‘den 7 gece için iki kişi 600 TL vererek oda kiralamıştık. Evin yeri harikaydı, Rynok Meydanı’nda olduğu için hiç toplu taşıma kullanmadan gezme şansı bulduk. Tek olumsuz yanı ev biraz eskiydi. Ukrayna’daki ikinci ev kiralama deneyimimiz Kiev’deydi. Bu sefer her şey tam istediğimiz gibiydi. Ev Aziz Sofya Katedrali’ne ve Maidan Square’e 5 dakikalık yürüme mesafesindeydi. Evin içi çok güzel ve temizdi. Dört gece için iki kişi yaklaşık 830 TL verdik. Kiev’e gitmeyi düşünüyorsanız bu linkten eve göz atabilir, rezervasyon yaptırabilirsiniz. Kiev konaklama rehberi yazıma göz atarak Kiev’in hangi bölgesinde kalınır, Kiev otel önerileri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Booking.comKharkov ve Odessa’da otelde kaldık. Kharkov’da otel ücretleri oldukça düşük. Geceliği kişi başı 55 TL’ye merkezde konaklayarak 3 gece Kharkov konaklamamıza 334 TL ödedik. Kharkov’da konakladığımız otele göz atmak isterseniz buraya tıklayın. Odessa’daki otelimiz ise beş yıldızlı Avrupa otellerini aratmayacak şekilde çıkarak bizi şaşırttı. Odessa otele geceliği kişi başı 125 TL ödedik. Üstelik kahvaltı konaklama ücretine dahildi. Odessa’da konakladığımız oteli kesinlikle tavsiye ederim. Oteli bu linkten inceleyebilirsiniz. Eğer seyahatlerinizde konaklarken konfor arayışı içerisinde değilseniz hostelleri tercih edebilir ve geceliği 30-40 TL’den başlayan fiyatlarla Ukrayna’da konaklayabilirsiniz.
6- Ukrayna’ya Ulaşım
Son yıllarda Ukrayna’ya artan seyahat talepleri nedeniyle Ukrayna uçak bileti fiyatları da artmış durumda. Bu nedenle kampanyaları takip etmek ucuz uçak bileti almak isteyenler için olmazsa olmaz yollardan biri. Lviv’e uçak bileti için gidiş dönüş 425 TL ödemiştik. Vizesiz bir seyahat ve yılbaşı dönemi için makul bir ücretti. Yaz dönemindeki seyahatimizde ise İstanbul Kharkov uçak biletimizi Pegasus’un 1+1 kampanyasından almıştık. 1 bilet alana 1 bilet bedava kampanyası ile gidiş biletlerimizi Temmuz ayının 25’i için 325 TL’ye aldık. Kasım-Mart ayında kullanmak üzere 1 bilet de bedavaya gelmiş oldu. Dönüş biletimizi ise Onur Air’den aldık. Odessa-İstanbul direkt uçuş için kişi başı 425 TL ödedik. Son dönemde aldığımız en pahalı uçak bileti bu oldu.
Instagram hesabımdan (@seyahatimgeldi) uçak bileti kampanyalarını ve ucuz uçak biletlerini sık sık paylaşıyorum. Fırsatlardan haberdar olmak isterseniz takip edebilirsiniz.
Ukrayna Türkiye arasında THY, Pegasus ve Ukrayna Havayolları uçuş yapıyor.
- Lviv’e Pegasus-THY direkt İstanbul’dan, Ukrayna Havayolları ise Kiev aktarmalı olarak uçuş yapıyor.
- Kiev’e THY ve Ukrayna Havayolları direkt İstanbul’dan, Pegasus ise Ankara aktarmalı olarak uçuş yapıyor.
- Kharkov’a THY ve Pegasus direkt İstanbul’dan, Ukrayna Havayolları ise Kiev’den aktarmalı olarak uçuş yapıyor.
- Odessa’ya THY ve Ukrayna Havayolları direkt uçuş yapıyor.
- Zaporijya’ya THY ve Pegasus direkt İstanbul’dan uçuş yapıyor.
Türkiye’den Ukrayna’ya tren ile ulaşım maalesef bulunmuyor. Sadece Odessa’ya gemi ile ulaşım imkanı var ancak yolculuk süresi 26 saati buluyor. Bu nedenle Ukrayna’ya ulaşım için en ideal seçenek uçak. Ukrayna’ya gittiğinizde seyahatinizin sadece bir şehirle sınırlı kalmasını istemiyorsanız size tavsiyem şehirler arası uçakla değil trenle ulaşımı seçin. Çünkü Ukrayna içi uçak bileti fiyatları gereksiz pahalı.
7- Ukrayna’da Tren Yolculuğu Nasıl Yapılır?
Son Ukrayna seyahatimde en fazla keyif aldığım noktalardan biri de şehirlerarası tren yolculuğu oldu. Avrupa’nın birçok şehrinde tren yolculuğu yapmıştım ancak Ukrayna’da bu yolculuk nasıl olur, acaba trenler konforlu mu, güvenli mi gibi birçok soru kafamda dolaşıp duruyordu. Denemeden bilemem dedim ve Kharkov-Kiev, Kiev-Odessa arasındaki yolculuklarımı trenle yaptım. Ve bu konuda da fazlasıyla soru aldım. Bu nedenle Ukrayna’da tren yolculuğu konusunu daha kapsamlı bir yazı ile ele almak istedim. Konu ile ilgili tüm merak ettiklerinizi Ukrayna tren bileti nasıl alınır yazımda bulabilirsiniz.
8- Ukrayna’ya Kimlikle Nasıl Giriş Yapılıyor?
Ukrayna’yı bu denli davetkar kılan ucuz olmasının yanı sıra, kimlikle de girilebiliyor olması. Eğer nüfus cüzdanınızı çipli kimlik ile değiştirdiyseniz siz de Ukrayna’ya pasaportunuzu götürmek zorunda değilsiniz. Sadece kimliğinizi göstererek giriş yapabilirsiniz. Eğer kimlikle girmek istemiyorsanız ya da hala çipli kimlik almadıysanız pasaportunuzla da giriş yapabilirsiniz. Eski nüfus cüzdanları maalesef girişte kabul edilmiyor.
Bir diğer önemli nokta ise Ukrayna yurt dışı çıkış harcı konusu. Burada da yanlış anlaşılmalar var. Ukrayna’ya ÇİPLİ KİMLİK ile de girseniz PASAPORT ile de girseniz 50 TL yurt dışı çıkış harcı ÖDEMEK ZORUNDASINIZ. Nasıl olsa kimlikle giriyorum, ödememe gerek yok diye düşünürseniz pasaport kontrol noktasından harç pulu almak üzere geri dönmek zorunda kalırsınız. (Tecrübe ile sabittir) Yurt dışı çıkış harcı bir tek KKTC’ye kimlikle girişte bulunmuyor, onun haricinde gitmek istediğiniz bütün ülkeler için yurt dışı çıkış harcı ödemeniz zorunlu.
9- Ukrayna Sorgu Odası’na Kimler Alınıyor?
Biz Lviv’e kimlik ile giriş yaptık. Lviv ilk Ukrayna seyahatimiz olduğu için meşhur sorgu odası deneyimini biz de yaşadık. Sorgu odasına bir tek erkekler giriyor klişesine inanmayın. Burada da değinmem gereken detay ise Lviv Polonya sınırına yakın olduğundan dolayı sorgu odasına alındığı yönünde. Polonya’dan Schengen bölgesine kaçak geçişleri önlemek adına Lviv Havalimanı’nda giriş kontrollerini sıkı tutuyorlarmış. Sorgu odası deyince korkmanıza gerek yok, gidiş-dönüş uçak biletlerinizi, kalacağınız otel, hostel veya evin rezervasyonlarını mutlaka yanınıza almanız yeterli. Sorgu bir dakikadan az sürüyor, Ukraynalı kadın askerler adınızı, ne iş yaptığınızı, neden geldiğinizi, nereden geldiğinizi sorup kameraya ne kadar para ile geldiğinizi göstermenizi istiyorlar ve tüm bunları kayıt altına alıyorlar. Ve tüm bu soruları Türkçe soruyorlar.
Çipli kimlik ile giriş yaptığınızda size doldurmanız için bir kağıt veriyorlar, o kağıdı pasaport görevlisine gösterdiğinizde oraya bir damga basıyor ve girişinize izin veriyor. Burada önemli nokta ise bu kağıdı dönüşe kadar mutlaka SAKLAYIN. Çünkü Ukrayna’dan çıkışta ve Türkiye’ye girişte görevli memur sizden bu kağıdı göstermenizi istiyor.
Bu yazki seyahatimde Kharkov’dan Ukrayna’ya giriş yaptım ve acaba sorgu odasına tekrar alınacak mıyım diye merak ettim. Ülkeye girmem 1 dakikadan daha kısa sürdü, görevli kişi sadece dönüş biletini görmek istedi. Biz uçak biletleri ve otel rezervasyonlarının çıktısını yanımıza almıştık. Hemen gösterdik ve giriş yaptık. Üstelik sadece ben değil, uçaktaki herkes kolayca girdi. Kiev ve Odessa için de durum bu şekilde sanıyorum. Dönüş biletlerinizin çıktısını yanınıza almayı unutmayın.
Ukrayna’ya Giriş İçin Güncelleme Notu: Özellikle 2019 itibari ile Ukrayna’ya giriş prosedürleri artırıldı. Ukrayna’nın herhangi bir şehrine gitmeyi planlıyorsanız öncesinde mutlaka Dışişleri Bakanlığı Kiev Büyükelçiliği tarafından hazırlanmış olan güncel bilgi notunu okuyun. Ülkeye giriş konusunda kafalar fazlasıyla karışık. Kimisi hiçbir sorgu olmadan kolaylıkla girerken kimisi farklı bahaneler öne sürülerek ilk uçakla geri gönderilebiliyor. Bu durum biraz da denk geldiğiniz pasaport memuru ile ilgili.
Siz yine de sorunsuz bir seyahat için istenen belgeleri yanınızda hazır tutun.
10- Ukrayna Para Birimi ve Para Bozdurma İşlemi
Ukrayna para birimi Grivna. Kısaltması ise UAH şeklinde. Kasım 2020 kuruna göre 1 TL 3.5 Ukrayna Grivnası’na denk geliyor. Döviz kurundaki artış nedeniyle paramız her geçen gün değer kaybetmeye devam ediyor maalesef. Ukrayna gezisi ile ilgili merak edilen bir diğer konu da para bozdurma işlemi. Birçok kişi “Acaba yanımızda TL mi götürsek, orada bozdurabilir miyiz?” şeklinde soru sorunca Ukrayna gezi rehberine bu maddeyi de eklemek şart oldu. Ukrayna’ya gitmeden önce yanınıza dolar almanızı tavsiye ederim. Yanınıza aldığınız dolarları öncelikle taksi veya toplu ulaşımdan yararlanacak şekilde havalimanında bozdurabilirsiniz. Paranızın tamamını burada bozdurmayın, kur farkı nedeniyle zarar edersiniz. Ukrayna havalimanlarının birçoğunda TL de bozdurulabiliyor ancak kur 5.5 iken döviz bürosu sizden parayı 4.5’tan alıyor. Diyelim ki taksi 100 grivna tutuyor, o halde 5 dolar bozdurmanız yeterli.
Merkezi yerlerde döviz büroları sıkça karşınıza çıkıyor. Birçoğu gecenin ilerleyen saatlerine kadar açık. Doları ihtiyacınız kadar Grivna’ya çevirtmenizde fayda var çünkü Ukrayna seyahati sonrası elinizdeki Grivnaları dolara veya havalimanında TL’ye çevirtmek istediğinizde 1, 2, 10 ve 20 Grivnaları çevirmiyorlar. Eğer elinizde 50-60 Grivna kaldıysa harcamaya bakın. Restoran ve kafelerin hemen hepsinde kredi kartı geçse de kimi restoranlar sadece nakit para da isteyebiliyor. Eğer nakit paraya ihtiyaç duyarsanız bankanızın ortak ATM’sinden komisyon ücreti ödemeden para çekebileceğinizi unutmayın. (Örneğin TEB hesabınız varsa Ukrayna’daki UkrSibbank ATM’lerinden ücretsiz para çekebilirsiniz)
11- Ukrayna’ya Ne Zaman Gidilir?
Ukrayna seyahati planlarken en çok zorlandığım konulardan biri de zamanlamaydı. Yılbaşı için Lviv’i tercih ettiğimde bir yandan da soğuğu düşünüyordum. Çok üşüyen biri olarak Ukrayna’nın soğuğuna karşı ne yaparım derken kendimi eksi derecelerde dolaşırken buldum:) Bir hafta boyunca sadece bir gün kar yağdı ama epey soğuktu. Eğer Ukrayna’ya kışın gitmeyi düşünüyorsanız mutlaka içliğinizi, yün çorap, eldiven ve berelerinizi hazırlayın.
Ukrayna’nın kışını gördüm, bir de yazını göreyim incecik giyinip gezeriz ne de olsa aşırı sıcak olmaz dedim ama böyle bir sıcak yok. Özellikle Kiev’de bi’ ara buharlaşacağız sandım. Ukrayna’nın havası baya dengesiz. Günlük güneşlikken bir anda kapatıp yağmur yağabiliyor. Sonra hiçbir şey olmamış gibi cayır cayır sıcak kendisini gösteriyor. Sıcakta da gezmek hiç kolay olmuyor, özellikle bizim gibi yürüyerek gezmeyi seviyorsanız bir süre sonra kendinizi parklara atıp ağaçların altında serinlerken buluyorsunuz. Akşam ise serinlik çıkıyor. Yaz bavulu da olsa ince bir hırka ve şemsiye mutlaka bulundurun. İlkbahar ve sonbahar ayları Ukrayna’yı seyahat etmek için ideal dönemler.
12- Ukrayna’da Toplu Ulaşım Nasıl?
Ukrayna’da toplu ulaşım tramvay, troleybüs, minibüs, otobüs ve bazı şehirlerde de metro ile sağlanıyor. Ulaşım araçlarının birçoğu Sovyet döneminden kalmış gibi, oldukça eski ancak tabir-i caizse sudan ucuz. Sadece 2 UAH’a (38 kuruş) minibüse binebilir, 5 UAH’a (1 TL) metro ile yolculuk yapabilirsiniz. Kharkov ve Kiev’de birçok kez metro kullanma fırsatım oldu. Kharkov’a yolunuz düşerse adeta birer sanat eseri olan Arkitektora ve Sportvyna metro istasyonlarına uğramanızı tavsiye ederim. Kiev’de ise dünyanın en derin metro istasyonu olan Arsenalna durağına beş dakikalık yolculuk ile inmek farklı bir deneyim. Ukrayna’da metrolar arasında aktarma yapmanın ücretsiz olduğunu da hatırlatmak isterim. Metrolarda internet de çekiyor.
Ukrayna’da toplu ulaşım hayli ucuz ama toplu ulaşıma bir diğer alternatif de UBER veya UKLON. Ülkemizde yasa dışı diye yasaklanan Uber Ukrayna seyahatlerimizin adeta vazgeçilmezi oldu. 7-8 TL’ye istediğiniz yere gidebilir, 20 TL’ye havalimanından kalacağınız otele ulaşabilirsiniz. Özellikle 3-4 arkadaş seyahat ediyorsanız Uber ve Uklon’u kesinlikle tavsiye ederim. Uklon Ukrayna ve Gürcistan’ın BiTaksi’si diyebilirim. Cep telefonunuza aplikasyonu indirdikten sonra gideceğiniz yerin bilgisini ve konumunuzu paylaşıyorsunuz. Ne kadar ücret ödeyeceğinizi görebilmeniz en büyük avantaj. Ücreti kabul ediyorsanız aracı bulunduğunuz yere çağırabilirsiniz. Uber ve Uklon varken normal taksiye binmeyi aklınızdan bile geçirmeyin. Ülkemizdeki taksiciler turistlere hangi gözle bakıyorsa orada da size o gözle baktıklarını unutmayın. Lviv Havalimanı’nda Uber çağırarak 107 Grivna, Kharkov Havalimanı’ndan ise 80 Grivna ödeyerek kalacağımız otele gittik. Havalimanında bekleyen taksiciler ise sizden 200-300 Grivna arası ücret istiyor. Kiev oldukça büyük bir şehir olduğu için metronun yanı sıra Uber’i sıkça kullandık. Yakın mesafelere 50 UAH, uzak mesafeye ise en fazla 80-100 UAH ödedik.
13- Ukrayna’da Dil Sorunu Yaşar mıyım?
Ukrayna’da en sık yaşanan sorunlardan biri de dil problemi. Ülke içindeyse bu durum farklılık gösteriyor. Lviv seyahatimde 20’den fazla mekan denedim, hepsinde de İngilizce menü vardı ve garsonlar anlaşabileceğiniz kadar İngilizce biliyordu. (bknz: Lviv Yeme İçme Rehberi) Alışveriş yaparken bile ne kadar diye sorduğumda fiyatını telefona veya hesap makinesine yazarak gösteriyorlardı. Ama gelin görün ki Ukrayna Lviv’den ibaret değil. Dil konusunda en kapalı olan şehirlerden biri bence Kharkov. Çünkü burası Rusya sınırına yakın olduğu için şehirde Ukraynaca değil Rusça konuşuluyor. İngilizce bilen sayısı da bir hayli az. Hal böyle olunca Google Translate’in görsel tarama özelliği hayat kurtarıcı oldu. Menüde Rusça olan kısımları tarattık ve bu sayede Türkçeye çevirdik. Çeviri çok başarılı değil ama hiç yoktan iyidir.
Kharkov’da kiril harfleri yaygın olsa da metrolarda gideceğiniz yerin İngilizcesi de yazıyor. Bunda en büyük etken ise Kharkov’un Euro 2012’ye ev sahipliği yapan şehirlerden biri olması. Anlaşamadığımız yerlerde Google Translate’in sesi çevirme özelliğini de baya kullandık, onlar Rusça konuştu biz Türkçe’ye çevirttik ve gayet güzel anlaştık. Kiev ve Odessa’da ise İngilizce bilen sayısı çok daha fazla. Mekanların çoğunda İngilizce menü var ve garsonlar az da olsa İngilizce biliyor.
14- Ukrayna’da İnternet İşini Nasıl Çözebilirim?
İnternet hayatımızın bir parçası adeta, yurt dışında olsanız bile her işinizi internetten halleden biriyseniz gider gitmez yapacağınız ilk iş Ukrayna’da sim kart almak. Ukrayna’da bu işlem çok kolay. Kyivstar, Vodafone, Life Cell Ukrayna’nın en popüler telekominikasyon şirketleri. Lviv seyahatimizde 100 UAH’a Kyivstar almıştık. 1 ay boyunca sınırsız internet ve belirli bir süre konuşma paketi dahildi. Ocak 2018’de Ukrayna henüz 3G kullanıyordu. Ağustos 2018’de gittiğimizde ise 4G’ye geçmişlerdi. Bu seferki seyahatimizde bir de Vodafone’u deneyelim dedim ancak 3-4 saat boyunca hat bir türlü gelmedi, neyseki Vodafone’da çalışan görevli oldukça ilgiliydi ve İngilizce biliyordu. Telefona ayar yaptıktan sonra internet çalışmaya başladı.
Vodafone’da da 1 aylık sınırsız internet, 30 dakikalık yurt dışı konuşma hakkı olan pakete 100 UAH verdik. Kafe ve restoranların hemen hepsinde Wi-Fi bulunuyor, eğer birkaç günlüğüne geldiyseniz internet paketi almasanız da olur. Ancak yoğun şekilde internet kullanıyorsanız ve kalacağınız süre uzunsa hat almak en iyisi.
15- Ukrayna’da Hangi Suları İçelim?
Yurt dışına çıkarken damak tadımıza göre su bulmak kimi zaman çok zor olabiliyor. Ukrayna’da da durum bu şekilde. Kharkov’a gittiğimizde otelimizin lobi bölümünde damacana su görüp “su almamıza gerek yok” diye sevinmiştim, ta ki tadına bakana kadar. Suyu o kadar zor içtim ki anlatamam. Ukrayna’da her suyun tadı iyi değil. Ayrıca diğer Avrupa şehirlerinde olduğu gibi musluktan su içilmesi kesinlikle tavsiye edilmiyor. Marketlerde satılan “Morşinska” marka sular damak tadımıza çok uygun. Bu markanın beyaz kapaklı suları “gazsız”. Ukrayna’da su alırken veya restoranda sipariş verirken gazlı-gazsız ayrımına dikkat edin, yoksa su yerine soda alabilirsiniz. Soda istiyorsanız “With gas” ya da su istiyorsanız “no gas” demeniz yeterli. (Görevlinin İngilizce bildiğini varsayarsak) Bunun yanı sıra Bon Aqua markasının açık mavi kapaklı sularını da alabilirsiniz. Koyu mavi kapaklıları gazlı su.
*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.
*Ukrayna gezi rehberi ile ilgili kafanıza takılan bir şey mi var? Düşüncelerinizi yorumlara yazarsanız çok sevinirim:)
Bilgiler için sağolun çok yararlı kafama takılan yanımızda dolar değilde TL götürsek sorun olurmu ?
Ülkeye giriş sırasında kişi başı 50 dolar (günlük) bulundurmanız isteniyor. TL bozan döviz bürosu bulmak zor olabilir ve daha düşükten hesaplayacakları için zarar edebilirsiniz.
Çok açıklayıcı ve oldukça faydalı bilgiler. Yalnız para bölümüne biraz takıldım. Niye € değilde $ Birde illaki kişi başı gün üzerinden 50 $ olmasımı gerekiyor. Bilgilendirirseniz minnettar olurum. İyi çalışmalar
Kiev Büyükelçiliği’nin sitesinde yazan bilgiler bu yönde demek böyle karar almışlar bilemiyorum:) 50 dolar konusu epey karışık, soran pasaport görevlileri de var, hiçbir belgeye bakmayanlar da. Ama ne olursa olsun istenen belgeler tam şekilde gitmekte fayda var.
Ukrayna konsoloslugunda paylaşılan bilgiye kalan kalacağımız gün + 5 gün daha ekleyerek günlük kişi başı 50 dolardan bir para ibraz etmemiz isteniyor.O kadar para üstümüzde bulunmasa ülkeye girememe gibi bir durumumuz olur mu yani örneğin 2-3 günlüğüne gittiğimiz bir gezide 200 dolar gibi bir bütçe bize yetebilirken illaki 3+5 olarak hesaplayıp 400 dolar mı götürmek zorundayız ?
Evet resmi açıklama bu şekilde, pasaport görevlisinin tutumuna da bağlı ama riske atmayın derim yine de…
muhteşem 🙂
Merhabalar. Ukrayna’ya gidiş için uçak, dönüş ise gemi yolculuğu düşünüyorum. Fakat ülkeye girişte, dönüş biletlerini görmek istediklerini yazmışsınız. Döneceğim gemi, online bilet satışı yapmıyor, gününde limana gidip bilet alıp gemiye geçiliyor. Bu durumda elimde dönüş seyahat belgesi olmayacak. Eğer, thy ile türkçe bir rezervasyon yaptırıp, onu görevli pasaport polisine dönüş bileti olarak göstersem, sizce bu işime yarar mı? teşekkürler.
Merhaba, ülkede kalmayacağınıza dair kesin bir belge istediklerini biliyorum (dönüş bileti) ancak rezervasyon kabul ederler mi, emin değilim.
Merhabalar benimde bir kaç sorum olacak.Ağustos ayında arkadaşım ile gezi planı yapıyoruz.Fakat bu Ukrayna hakkında genel bir algı var bilirsiniz kötü yerler hoş olmayan mekanların çokluğu veya insanlarla ilgili.Bu beni biraz endişelendirdi.Siz ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında hoş olmayan şeylerle karşılaştınız mı? Şimdiden teşekkürler 🙂
Selamlar, Ukrayna’ya iki kez gittim. Toplamda 20 güne yakın süre geçirdim ancak olumsuz hiçbir durumla karşılaşmadım. Bir tek Lviv’de sorgu odası muhabbeti biraz germişti onun dışında kötü bir deneyimim olmadı. Seyahat biraz da şans meselesi tabii, ama endişelenecek bir durum yok. Tedbirli olmanız yeterli:)
Teşekkür ediyorumm:))
Güzel ve net paylaşımlarınız çok işimize yarayacak.
Temmuz ayında arkadaş grubumuzla 5 günlüğüne gidiş ve dönüş Kiev olacak şekilde bilet aldık.Kiev dışında sizce öncelikli olarak hangi şehri görmeliyiz.(Lviv veya Odessa)Şehirler arası ulaşımda otobüs veya araç kiralama alternatifi var mı?Teşekkürler
Merhaba, Kiev’den sonra Lviv’i görmenizi tavsiye ederim. Biz Ukrayna’da şehirlerarası yolculuklarımızı trenle yaptık, otobüs yolculuğu tavsiye edilmiyordu. Araç kiralama konusunda bilgim yok ama tren yolculuğunu denemelisiniz, çok keyifli:)
Gerçekten çok faydalı bilgiler vermişsiniz. Şimdiye kadar o kadar araştırma yaptım, hiç böylesine tam takır ve güncel bilgiyi bir arada görmemiştim. Teşekkür ederiz.
Çok teşekkür ediyorum, sevgiler:)
Slm Gökhan Ukrayna ya gittiniz geldiniz mi .bende gitmek istiyorum sizinle konuşmak istiyorum.
Ukrayna hakkında aradığım tüm sorulara cevap bulduğum muhteşem bir yazı olmuş. Elinize sağlık
Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim 🙂
Elinize sağlık Birten hanım, çok güzel rehber hazırlamışsınız :))
Teşekkürler, umarım işinize yarar ✌
Ocak ayında Lviv-Kiev seyahati düşünüyorum ama soğuktan endişeliyim 🙂 Kararsız kaldım Lviv’i görmüş biri olarak kış aylarında Ukrayna hakkında önerileriniz neler ?
Ocak ayında Lviv’deydik kar yoktu ancak hava çok soğuktu. Eğer siz de benim gibi soğuğa karşı dayanıksızsanız yanınızda mutlaka termal içlik, çorap vb. giyecekleri bulundurmalısınız. Lviv yılbaşı döneminde çok keyifli, bu soğuğa bence değer 🙂
Birten hanım harika bir paylaşım! Bir sorum olacaktı. Flyuia web sitesinden bilet almak isterken zorunlu olarak pasaport seri no istiyor. Türkiye işaretlediğim halde, bu aşamayı geçemiyorum. Ne yapmam gerekir? Pasaport zorunlu değil oysa ki, saygılarımla.
Merhaba İsmet bey öncelikle güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. Ben Ukrayna seyahatlerimi hep Pegasus’tan aldığım biletlerle yaptığım için Flyuia’nın bilet alma koşulları hakkında bilgim yok. Normalde yurtdışı kaynaklı hava yolu firmalarından bilet alırken pasaport numarası zorunlu olabiliyor ama bu Ukrayna’da pasaport zorunluluğu yokken nasıl oluyor açıkçası ben de anlayamadım.
1. sim kartı alırken herhangi bir bilgi/belge (pasaport, kimlik, vs) istediler mi sizden?
2. kiev’de havaalanından şehir merkezine nasıl ulaştınız?
3. kiev ve lviv güvenli bir şehir miydi (genel olarak)?
teşekkürler 🙂
Merhaba, sim kart alırken hiçbir belge talep edilmiyor. Kiev Havalimanı ulaşım konusunu https://www.seyahatimgeldi.com/kiev-gezi-rehberi/ yazımda anlattım. Hem Kiev hem de Lviv ‘de güvenlik konusunda hiç sorun yaşamadık. Özellikle Lviv daha küçük bir şehir olduğu için sorun yaşama ihtimali çok daha az. Yine de tedbirli olmakta fayda var tabii:)
Elinize sağlık ✌✌
Çok teşekkürler ✌
Lviv-Kiev gezimize bir de Kharkiv’i ekleme konusunda endişelerim vardı ama yazınızı okuduktan içi rahatladı. Çok teşekkürler :))
Böyle yorumlar beni çok mutlu ediyor, keyifli seyahatler diliyorum.
Harika bir bilgi paylaşımı. Ukrayna’ya gitmeden önce bu bilgileri edinmek süper oldu. Teşekkürler…
İşinize yaradıysa ne mutlu bana, keyifli seyahatler 🙂
Yazınızdan çok faydalandım, teşekkürler.
Kiev konsolosluğunun web sitesinde girişte kişi başına, kalış günü+5×50 dolar, yani 10 gün kalacak bir kişi için 750 dolar bulundurulması gerektiği yazıyor. Siz giderken de bu uygulama var mıydı?
Merhaba, 2018’de böyle bir kural yoktu son bir yıldır böyle bir uygulama var ama biz gittiğimizde de yanımızda belli bir miktar dolar götürüp sorgu odasına göstermiştik.