Türkiye ile Ukrayna arasındaki vize serbestisi anlaşması ile Ukrayna’ya pasaportsuz giriş Haziran 2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Buradaki en önemli ayrıntı kimliğinizin çipli olması. Eski kimliğiniz ile yanınızda pasaportunuz yoksa Ukrayna’ya giremiyorsunuz. Bu nedenle eğer kimliğinizi yeni çipli kimlik ile değiştirmediyseniz yanınızda mutlaka pasaportunuzu alın.
Eğer çipli kimliğiniz varsa pasaporta gerek yok, çünkü bütün bilgilerinizi kimliğinizden görüyorlar. Lviv’e gelmeden önce sadece kimlik ile kolay bir şekilde pasaport kontrolünden geçebileceğimizi sanmıştım. Ancak durum pek de yansıtıldığı gibi değilmiş. Ukrayna Lviv sorgu odası için bilmeniz gerekenleri detaylı olarak ele aldım.
Lviv Havalimanı Sorgu Odası
Uçağımız Lviv Danylo Halytskyi Havaalanı’na indiğinde kimliklerimizi hemen hazırlayıp kontrolden hızlıca geçeriz diye düşünüyorduk. Çünkü daha önce okuduğumuz yazılar sorgu odasına kalabalık erkek gruplarının alındığı, kadınların kolayca geçebileceği yönündeydi. Ukraynalı pasaport görevlisine kimliğimizi verdikten sonra sorgu odasını işaret etmesiyle gerçekle yüzleşmiş olduk. Meğerse kadın-erkek fark etmeksizin Ukrayna’ya ilk kez giriş yapan herkes sorgu odasına alınıyormuş.
Ukrayna’ya ilk kez giriş yapanlar için prosedür şu şekilde:
- Kimlik kontrolü
- Sorgu odası
- Kimlik kontrolü
- Ülkeye giriş
Kimlik kontrolü sırasında size küçük bir bilgi kartı veriyorlar. Bu kartta yer alan İngilizce kısımlara adınızı, soyadınızı, nereden geldiğinizi, Lviv’de kalacağınız yerin adresini, hangi uçakla geldiğinizi ve hangi uçakla ne zaman döneceğinize dair bilgileri doldurmanız gerekiyor. Bu nedenle yanınızda kalem getirmenizi öneriyorum. En azından sıradayken bilgileri doldurabilir, bu şekilde vakit kaybı yaşamamış olursunuz.
Biz böyle bir uygulama olduğundan haberimiz olmadığı için yanımıza kalem almamıştık, havalimanında görevli kadın asker bize hızlıca bilgileri doldurmamız için kalem verdi. Uçaktan inip sıraya geçişinize bağlı olarak değişmekle birlikte sorgu odası için sıranın size gelmesi 1 saati buluyor. Eğer önünüzde kalabalık erkek grupları varsa (bizim vardı) süre bir miktar uzayabiliyor.
Lviv’deki sorgu odası gözünüzü korkutmasın. Odadaki görevli askerlerin hepsi kadın ve size soruları Türkçe olarak soruyor:) Artık ne kadar Türk geldiyse Türkçeyi az da olsa öğrenmişler. Size adınızı, soyadınızı, nereden geldiğinizi, ne kadar süre kalacağınızı, yanınıza ne kadar para getirdiğinizi, nerede kalacağınızı, ne iş yaptığınızı soruyorlar.
Burada hatırlatmam gereken önemli bir bilgi daha var. Ukrayna’ya gelmeden önce mutlaka gidiş-dönüş uçak bileti çıktınızı ve nerede kalacağınıza dair bilgilerin çıktısını (otel-hostel-airbnb rezervasyonları) yanınıza alın. Çünkü ilk kez giriş yapıyorsanız bu belgeleri sorgu odasında göstermeniz zorunlu.
Ukrayna Seyahati Planlayanlar İçin 2021 Güncelleme Notu
Pandemi nedeniyle Ukrayna’ya giriş için son 72 saat içerisinde yapılmış Negatif Covid-19 test ibrazı zorunluluğu bulunuyor. Test sonucuna ek olarak Ukrayna’ya kayıtlı bir sigorta şirketi veya Ukrayna’da temsilciliği bulunan yabancı bir sigorta şirketi tarafından düzenlenmiş Covid-19 tedavi masraflarını kapsayan ülkede kalış süresi boyunca geçerli sağlık poliçesi isteniyor. Ukrayna’ya giriş için getirilen bir yeni uygulama da döviz ile ilgili. Her gün için kişi başı 50 USD bulundurmanız gerekiyor. Kalış süresine ilave olarak +5 gün daha ekleniyor. Örneğin Ukrayna’da 3 gün kalacaksanız 3+5*50 USD şeklinde hesaplayabilirsiniz. Ukrayna’ya gitmeden önce mutlaka Dışişleri Bakanlığı Kiev Büyükelçiliği tarafından hazırlanmış olan güncel bilgi notunu okuyun.
Bütün belgeleri kamera ile kayıt altına alıyorlar. Zaten sorgu odası sırasında bekleme süresinin uzaması yanlarında bu belgeleri getirmeyenlerden ya da kalacak yer ayarlamadan ülkeye girmek isteyenlerden dolayı oluyor. Bizim sorgu odasına giriş ile çıkışımız iki dakikadan daha az sürdü. Çünkü belgeleri önceden hazırlamıştık.
Lviv Havaalanı’ndaki sorgu odasından çıktıktan sonra pasaport kontrol sırasına tekrar girip doldurmuş olduğunuz kartı görevliye teslim ediyorsunuz. Bilgilerinizi kontrol ediyor ve uygunsa ülkeye giriş iznini veriyor. Buradaki önemli bir detaysa size damga basıp verdiği bu kartı çıkış yapana kadar saklamanız.
Şahsen ben bu detayı bilmiyordum ve girişte kadının verdiği kartı attım:) Dönüş günü ülkeden çıkış yaparken kadın görevli bu kartı istedi ve bu kart olmadan çıkışın yapılamayacağını söyledi. Ama bunu bilmediğimi söyleyip biraz dil dökünce çipli kimliğimin fotokopisini çekip çıkışımı verdi.
Siz siz olun eğer çipli kimliğinizle giriyorsanız girişte size verilen kartı iyice saklayın. Çünkü Türkiye’ye girişte de pasaport kontrol sırasında bu kartı soruyorlar, neyse ki karşımdaki görevli bu sefer Türk olduğu için derdimi kolayca anlattım, beni geçirdi.
Ukrayna’ya pasaportsuz giriş süreci deneyimlerim bu şekilde. En azından ülkeye ilk kez giriş yapanlar için durum bu. Daha önce diğer Ukrayna şehirlerine gidenler kimlikleriyle çok rahat bir şekilde beklemeden geçtiler. Biz yaklaşık 1.5 saatimizi “güvenlik” uygulaması nedeniyle gereksiz yere harcamış olduk. (Güncelleme: 2018 Temmuz ayında Kharkov’a giriş yaptığımda pasaport görevlisi sadece dönüş uçak biletimi ve nerede kalacağıma dair belgeyi görmek istedi. Lviv Polonya sınırına yakın olduğu için Schengen bölgesine kaçış ihtimalinden dolayı denetim daha fazlaymış.)
Lviv Havaalanı şehirdeki diğer yapıların aksine oldukça modern. Havalimanı’ndan çıkarken döviz bürosu var. Yanınıza TL getirdiyseniz buradan Ukrayna para birimi grivna’ya çevirtebilirsiniz. Havalimanlarında parayı diğer döviz bürolarına oranla birazcık düşük kurdan alıyorlar, ancak binlerce grivna almayacağınız için kur farkının çok da bir önemi yok.
En azından taksiyle veya toplu ulaşımla dönecekseniz şoföre verecek kadar grivna’yı buradan alabilirsiniz. Eğer Lviv’e akşam iniş yapıyorsanız döviz bürosu kapalı olabileceği aklınızda bulunsun. Böyle bir durumda havalimanındaki ATM’leri kullanabilirsiniz.
- Lviv Gezi Rehberi
- Lviv Yeme İçme Rehberi
- Lviv Alışveriş Rehberi
- Lviv’de Nerede Kalınır?
- Lviv Yılbaşı ve Noel Pazarı
Kiev gezi rehberi, Kharkiv gezi rehberi, Odessa gezi rehberi, Çernobil turu ve Ukrayna gezi rehberi yazılarıma da göz atabilirsiniz.