urdun gezi rehberi

Ürdün Gezi Rehberi

Uzun yıllardır hayalini kurduğum bir geziydi Ürdün. Daha önce hiç Ortadoğu ülkesine gitmediğim için hem çok heyecanlı hem de tedirgindim. Biletlerimizi bir yıl öncesinden aldık ve yanı başında aylardır devam eden savaş başlamamıştı bile. Acaba Ürdün’e gitmek güvenli mi, ya başımıza bir şey gelirse gibi sorularla çıktık yola. Ama bir haftalık seyahatimiz bittiğinde endişelerimiz yerini hafızamızdan silinmeyecek anılara bıraktı.

İyi ki gitmişim dediğim ve her gününü dolu dolu yaşadığım bir seyahatti Ürdün. Kızıl rengi kumlarında gün doğumunu izlediğim Wadi Rum, baştan sona gezdiğim dünyanın yedi harikasından biri olan Petra, yeryüzünün en alçak noktasında yüzdüğüm Ölü Deniz ve daha nice unutulmaz anı biriktirdim Ürdün’de.

Ürdün’e gitmek istiyor ama kafanızda da soru işaretleri dolaşıyorsa ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgileri bu yazıda derlemeye çalıştım. Yazıyı bitirdikten sonra Ürdün uçak bileti bakacağınıza eminim:) Hadi, o zaman başlayalım!

Instagram hesabımda (@seyahatimgeldi) Ürdün gezimin tüm detaylarını paylaştım, öne çıkan hikayelere ve postlara göz atmayı unutmayın:) 

Ürdün Vize İstiyor mu?

Ürdün ile ilgili en fazla merak edilen konu vize durumu ve çoğunluk Ürdün’ün vizeli olduğunu düşünüyor. Ürdün Türk vatandaşlarından vize istemiyor. En az 6 ay geçerliliği olan pasaportunuzla 90 güne kadar vizesiz Ürdün seyahati yapabiliyorsunuz. 

Ürdün Gezilecek Yerler Nereler?

Ürdün gezi planı yaparken listenizde mutlaka olması gereken iki yer Petra ve Mars yani Wadi Rum. Ama Ürdün’de bundan çok daha fazlası olduğunu bilin. Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan başkent Amman, yanı başındaki tarihi Roma şehri Jerash, yeryüzünün 400 metre aşağısındaki konumuyla dünyanın en alçak noktası olarak bilinen Dead Sea (Lut Gölü), ülkenin Kızıldeniz’e açılan kapısı Akabe, adrenalin tutkunları için kanyon deneyimi sunan Wadi Mujib Ürdün gezilecek yerler arasında. 

Ürdün’e Kaç Gün Ayırmak Gerekir?

Biz Ürdün seyahatimizi 7 gün planladık. Rotamız şu şekildeydi:

  1. Gün: Amman
  2. Gün: Yarım gün Amman, akşam üstü Petra’ya gidiş
  3. Gün: Petra
  4. Gün: Yarım gün Petra, akşama Wadi Rum’a gidiş
  5. Gün: Wadi Rum
  6. Gün: Yarım gün Wadi Rum, akşam üstü Dead Sea’ye gidiş
  7. Gün: Vaftiz bölgesi ve Dead Sea
  8. Gün: Amman’dan dönüş

Biz Amman’da bir gece, Petra-Wadi Rum ve Dead Sea’de ikişer gece konaklamalı şekilde kaldık. Listemizde Jerash şehri de vardı ama yetiştiremediğimiz için oraya gidemedik. 

Ürdün seyahatinizi planlarken ayırabileceğiniz zaman ve bütçe en önemli iki detay. Eğer bizim gibi baştan sona Ürdün gezisi yapmayı düşünürseniz en az 7 güne ihtiyacınız var. Bana hızlı bir Ürdün gezisi yeterli derseniz yarım gün Amman, 1’er gün Petra ve Wadi Rum şeklinde 3 gece 4 günlük plan yapabilirsiniz. Ürdün Gezilecek Yerler yazımı okuyarak Ürdün hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

svg%3E

Ürdün Gezi Rehberi: Ürdün Seyahati Nasıl Planlanır?

Ürdün planı yaparken önemli detaylardan biri de hangi şehirlere uçuş olduğunu bilmek. Öncelikle biz Ürdün uçak biletimizi 2023 Nisan ayında Pegasus’un 1 euro+vergiler kampanyasından almıştık. Bir yıl önce Pegasus’un Ürdün’ün başkenti Amman’a sadece Ankara’dan uçuşu vardı. Biz de uçak biletimizi Ankara-Ürdün-Ankara şeklinde kişi başı 1850 TL’ye aldık. İstanbul’dan Ankara’ya hızlı trenle gidip geldik. 

2024 itibariyle Pegasus İstanbul-Amman uçuşlarına başladı, kampanya dönemlerini takip ederseniz biletinizi daha uygun fiyatlara bulmanız mümkün. Türk Hava Yolları ise İstanbul’dan hem başkent Amman’a hem de Akabe’ye sefer düzenliyor. 

Ürdün seyahati planlarken kuzeyden (Amman’dan) başlayıp Petra ve Wadi Rum rotasıyla güneye (Akabe) inip gezinizi burada bitirmek hem zaman hem bütçe için en ideali ama Akabe’den İstanbul’a sadece THY sefer yaptığı için bilet fiyatları oldukça yüksek. Biz bu yüzden Akabe’ye kadar inip dönüş için tekrar Amman’a gittik ve 7 günde toplamda 1000 km yol yaparak Ürdün gezimizi tamamladık. 

  • Amman-Wadi Musa (Petra) arası araba ile 3 saat
  • Wadi Musa-Wadi Rum arası araba ile 2 saat
  • Wadi Rum-Akabe arası araba ile 1 saat
  • Akabe-Dead Sea arası araba ile 3.5 saat
  • Dead Sea-Akabe arası yolculuk araba ile 1 saat sürüyor.

Navigasyonda gözüken yolculuk süresinin üzerine en az 30 dakika daha ekleyin derim çünkü yollarda hız sınırı ve radar sistemi var, ortalama 80 km hızla gitmeniz gerekiyor aştığınız an 26 jod ceza kesiliyor, aman dikkat edin:)

Ürdün’e Hangi Mevsimde Gitmeli?

Ürdün’e gitmek için en ideal aylar Ekim-Nisan arasındaki dönem. Biz seyahatimizi Şubat ayının sonu için planladık ve havanın soğuk-yağışlı olmasını bekliyorduk. Petra’da askılı elbiseyle gezdik, Dead Sea’de denize ve havuza girdik ve neredeyse bronzlaştık:) Ürdün’de kışlar ılıman ve yağışlı geçiyor. Ama biz bir hafta boyunca kışın yaz mevsimini yaşamanın keyfiyle gezdik Ürdün’de.

Amman kuzeyde olduğu için en serin bölge orası olmasına rağmen 15-18 derece civarında bir hava sıcaklığı vardı. Güneye inmeye başladıkça hava sıcaklığı arttı, Petra öğlenleri 20, Akabe 25 dereceydi. Wadi Rum’da çöl iklimi nedeniyle gün doğumunda ve batımından sonra hava oldukça soğuktu, özellikle geceleri üşümemek için yanınıza mutlaka kalın kıyafetler getirin derim. Aynı şekilde Petra’da da sabah erken saatlerde ve gece hava çok soğuyor. 

Ürdün’e kış döneminde gitmenin en büyük avantajı turist sayısının az olması ve özellikle Petra’yı çılgın kalabalıklar olmadan gezebilmek. Mayıs-Ekim ayları arasında Ürdün gezisi planlamak sizi hem sıcak hem turist kalabalığı nedeniyle zorlayabilir. Biz Şubat ayında gitmemize rağmen öğlen Petra’da ve Wadi Rum’da sıcaktan bunaldık, yaz dönemini düşünemiyorum bile. 

Ürdün’ün Para Birimi Nedir?

Ürdün’ün para birimi Ürdün Dinarı (JOD). 2024 Mart kuruyla 1 jod 45 TL civarı. Biz yanımıza dolar getirip Amman’da sadece 100 dolar bozdurduk. Eski kent merkezinde döviz büroları var, paranızı rahatlıkla bozdurabilirsiniz. Biz zarar etmemek için 100 dolar bozdurmayı tercih ettik ve yeterli geldi. Çoğu yerde kredi kartı geçtiği için harcamalarımızı kartla yaptık. Bazı restoranlarda kart geçmeyebiliyor, girmeden önce sorun mutlaka. 

Powered by GetYourGuide

Ürdün Pahalı mı?

Bu soruya hem evet hem hayır olarak cevap verebilirim. Her ne kadar 1 Ürdün Dinarı 45 TL etse de Türkiye’de hayat o kadar pahalı olmaya başladı ki, Ürdün’de yeme-içme fiyatları bizdekinden çok daha uygun. Örneğin mezeler 1.5-3 jod arası, bizdeki dönere benzer meşhur yemekleri shawarma 3 jod, bir dilim künefe 0.75 jod, kahve 0.50 jod. 

Ürdün’de en fazla para harcadığımız şeylerden biri Jordan Pass. Bu da neyin nesi diyenler için Jordan Pass başta Petra Antik Kenti olmak üzere Wadi Rum, Amman Citadel, Jerash gibi Ürdün’de 40’tan fazla yere giriş sağlayabileceğiniz bizdeki müzekart benzeri bir turizm kartı. Ücreti Petra’ya giriş sayısına göre değişiyor:

svg%3E

Petra’ya 1 girişlik Jordan Pass ücreti 70 jod, 2 girişlik Jordan Pass 75 jod, 3 girişlik Jordan Pass 80 jod. Biz Petra’ya iki gün ayırdığımız için iki girişlik Jordan Pass aldık, Hz. İsa’nın vaftiz edildiği bölgeyi de içeren biletle birlikte (normal giriş ücreti 12 jod, Jordan pass ile giriş 8 jod) 84 jod ücret ödedik. Petra’ya tek girişlik bilet ücreti 50 jod, iki girişlik bilet ücreti ise 55 jod. Ürdünlülerin Petra üzerinden ne kadar gelir sağladıklarını siz düşünün. Zaten ülkenin en büyük geliri turizm.

Jordan Pass’i kendi sitesinden satın alabilirsiniz. (Bknz: jordanpass )Satın aldığınız tarihten itibaren 12 ay boyunca geçerli, ancak ilk kez okuttuktan sonra iki hafta içerisinde kullanmış olmanız gerekiyor.

Ürdün’de her bütçeye uygun konaklama imkanı bulunuyor. Beş yıldızlı otellerden bedevi çadırlarına kadar bütçenize uygun seçeneklerle Ürdün gezinizi planlayabilirsiniz. Başkent Amman ile birlikte Akabe ülkenin en uygun fiyatlı iki şehri. Özellikle Akabe vergisiz bölge olduğu için burada yeme-içme fiyatları çok çok uygun. Petra ve Wadi Rum ise turistik bölgeler olduğu için ülkenin geneline göre fiyatlar daha yüksek. Ürdün’de bütçe dostu bir gezi yapmak için en ideali bizim gibi arkadaş grubu ile gitmek. Bu sayede konaklama, araba kiralama ve yemek masraflarını bölüşebilirsiniz. Biz dört kişi gittik ve iki kişi gitmekten çok daha hesaplı oldu.

Ürdün’de Dil Konusunda Sıkıntı Yaşanır mı?

Ürdün’de resmi dil Arapça olsa da İngilizce ikinci resmi dil gibi, hemen herkes rahatlıkla konuşabiliyor. Dil konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadık. İngilizce anlaşamadığımızda google Arapça çeviri imdadımıza yetişti:) Türkçe yazıp Arapça çevirisini göstererek çoğu işimizi hallettik, aklınızda bulunsun sizin de. 

Ürdün’de Nasıl Kıyafetler Giyinmeli?

Ürdün Ortadoğu ülkesi olduğu için özellikle yazın geliyor olsanız bile kısa etek/şort ve dekolte kıyafetler giyerek gezmenizi önermem. Özellikle başkent Amman’da! Bize en tutucu yer Amman’mış gibi geldi. Her ne kadar kapalı kıyafetler tercih etsek de turist olduğumuzu bildikleri için bakışlar farklıydı:) Kötü anlamda değil tabii ama özellikle kadın gördükleri zaman incelemeyi, bakmayı seviyorlar diyeyim:)

Cami gezmek isterseniz başınız açık şekilde kesinlikle giremiyorsunuz, yanınıza baş örtüsü almanız ve kapalı kıyafetler giymeniz gerekiyor. Bu arada bilmeyenler için Ürdün genelinde kadınların başını örtme zorunluluğu yok, İran gibi bir ülke değil ama müslüman bir ülke olduğu için giyim konusunda muhafazakarlar. Petra ve Wadi Rum turistik bölgeler olduğu için giyim konusunda nispeten daha rahat edebileceğiniz yerler. 

Ürdün’de Konaklama: Ürdün’de Nerede Kalınır?

Ürdün seyahatimizde dört farklı otelde konakladık. İlk gün Amman’da Rafi Hotel’de kaldık ama memnun ayrılmadığımız için öneremeyeceğim. İkinci gün Wadi Musa’ya geçtik ve iki gün Petra Mövenpick Hotel’de kaldık. Petra Antik Kenti’ne en yakın otel olmasının yanı sıra (tam karşısında) kusursuz hizmet ve tertemiz odalarıyla da harika bir konaklama deneyimiydi. Oteli buradan detaylı inceleyebilirsiniz. 

Dördüncü günümüzde gezimizin en unutulmaz konaklama deneyimini Wadi Rum’daki Sun City Camp’te yaşadık. İki gün boyunca Mars Çadırı ismi verilen bubble dome’da kaldık. Çölün ortasında gün doğumunu izlemek, gece yıldızların altında oturmak inanılmaz bir deneyimdi. Konaklamamıza kahvaltı ve akşam yemeği de dahildi ve yemekler müthişti, hepsi damak tadımıza uygun ve açık büfe şeklinde servis ediliyordu. Oteli buradan detaylı inceleyebilirsiniz. 

 

Son iki gecemizi hem yorgunluğumuzu atmak hem de kış ortasında tatil yapmanın keyfini yaşamak için Mövenpick Resort&Spa Dead Sea’de geçirdik. Kendine özel plajı sayesinde Ölü Deniz’de rahatça yüzdük ve meşhur çamuru ile kendimize maske yapmayı ihmal etmedik:) Oteli buradan detaylı inceleyebilirsiniz. 

Ürdün Güvenli mi?

Yazının başında da belirttiğim gibi Ürdün seyahatine çıkmadan önce en fazla endişe ettiğim konu güvenlik meselesiydi. Ürdün İsrail ile sınır komşusu, bu nedenle ülke genelinde sıkı güvenlik önlemleri alınmış durumda. 1000 kilometrelik araç yolculuğumuzda en az 6-7 kere polis çevirmesine girdik. Ürdünlüler Türkiye’yi kardeş ülke olarak görüyor ve Türkleri seviyorlar. Polis çevirmesinde de Türk pasaportunu görünce soru sormadan geçin diyorlar:)

İsrail Filistin savaşı nedeniyle ülkede turist sayısı geçtiğimiz yıllara göre oldukça azalmış. Ürdün’de dört farklı şehir gezdik ve hiçbirinde güvenlikle ilgili sorun yaşamadık. Hırsızlık, dolandırıcılık gibi konularda da Ürdün güvenli geldi bize. Hatta fazla para verdiğimiz yerlerde bizi uyarıp hemen paranın üstünü verdiler. Ürdün’ün pek çok Avrupa şehrinden daha güvenli olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. 

Ürdün’de Araç Kiralamak Şart mı?

Ürdün seyahatinizi planlarken önemli konulardan biri de ülkede toplu ulaşımın gelişmiş olmadığını bilmeniz, bu yüzden rahat gezebilmek için araç kiralamanız şart. Türkiye’de kullandığınız ehliyetle Ürdün’de araç kiralayabilirsiniz, yaş sınırı ise 21. Araç kiralarken pasaportunuz mutlaka yanınızda olmalı.

Biz aracımızı Ürdün’ün en büyük araç kiralama firması olan Monte Carlo Rent a Car’dan kiraladık. Amman Queen Alia Havalimanı’ndan bizi karşıladılar, ofislerine gidip hızlıca kiralama işlemlerini hallettik. Dönüşte de aynı şekilde havalimanına bıraktılar. Dört kişi olduğumuz için Chevrolet Captiva SUV kiraladık, araçla birlikte hepimizin bağlanabileceği wi-fi cihazı da verdiler. Bu sayede Ürdün’de internete para ödemeden her yerde kesintisiz şekilde internete girebildik. 

Ürdün’de araç kiralama ücretleri 40 jod’dan başlıyor, aracın özelliklerine göre günlük 100 jod’a kadar çıkıyor. Biz nolur nolmaz diye tam kapsamlı sigorta da yaptırdık, onun için de bir haftalık toplam 7100 TL (158 jod) ödedik. En ufak çizik olsa bile sorun yaşayabileceğimizden riske girmek istemedik. Ürdün’de araç kiralamak isterseniz Monte Carlo Rent a Car’ı gönül rahatlığıyla tavsiye ederim. Buradan araç fiyatlarını inceleyebilirsiniz.

Ürdün’de Benzin Fiyatları Nasıl?

Ürdün Arabistan’a olan yakınlığı nedeniyle petrol zengini sanılsa da ülkede petrol çıkmıyor. Bu nedenle benzin fiyatları Türkiye ile benzer oranda. Biz bir haftalık gezi boyunca iki depo benzin harcadık, yaklaşık 100 jod (4500 tl) benzine verdik. 95 oktan benzinin litre fiyatı 1.25 jod, 90 oktan benzinin litre fiyatı 0.90 jod. Jo Petrol Ürdün’ün pek çok şehrinde görebileceğiniz benzin istasyonu ama bizde olduğu gibi şehirlerarası yollarda sıra sıra benzin istasyonu yok.

Ürdün Yemekleri Lezzetli mi?

Açıkçası Ürdün’e gitmeden önce yemeklerinin bu kadar lezzetli olabileceğini asla düşünmemiştim. Ürdün mutfağı bizim damak tadımıza fazlasıyla hitap ediyor. Ağırlıklı olarak meze yiyorlar; falafel, humus, babagannuş, müttebel ve Arap salatası olarak bilinen tabule menülerde sıkça karşınıza çıkıyor. Pita ekmeğine benzeyen Arap ekmeğine ise ayrı bir parantez açmam gerekiyor, her restoranda sıcacık servis ediliyor ve ismi khubz olarak geçiyor. 

Bizdeki dürüm dönere benzeyen shawarma hem tavuklu hem dana etli yapılıyor ve Ürdün’ün her yerinde sıkça tüketiliyor. Bademli etli pilavla servis edilen mansaf ve maklube de Ürdün’ün meşhur yemekleri arasında. Tatlı olarak “knafah” künefe yiyor, kahve olarak ise Arap kahvesi “qahwa” içiyorlar. Ürdün’de tadına en alışamadığım şey çay oldu, çayları şekerli ve naneli içiyorlar. Türk olduğumuzu anlayınca nane koymuyorlar ama yine de bizdeki çay gibi değil tadı:) 

Ürdün’de Alkol Yasak mı?

Ürdün’de alkol yasak değil ama sadece otellerde ve belirli restoranlarda servis ediliyor. Biz Akabe’deki tekel bayisinden Petra birası aldık, fiyatı 2 jod idi. Alkol oranı alışık olduğumuz biralardan daha yüksek, yüzde 10-12 arasında. Amman’da alkol satan bir yer hiç görmedik, Petra’daki marketlerde de satılmıyordu. 

0 0 votes
Yazımı nasıl buldunuz?

Zeen Social Icons

Daha Fazla İçerik
atatürk arboretumu gezisi 2
Atatürk Arboretumu Gezisi
0
Yazım hakkında merak ettiklerin varsa, hemen yorumla!x