Üsküp pandemi başladığından bu yana yurt dışına çıktığım ilk şehir oldu. Yeni yerler keşfetmeyi, farklı bir ülkede bulunma hissini meğer ne kadar özlemişim… Üsküp seyahati aslında planlı bir gezi değildi, uçak biletlerini beş, altı ay önceden almaya alışık biri olarak uzun zaman sonra ilk defa bir hafta sonrasına bilet aldım ve yola çıktım.
3 gün Üsküp, 2 gün Ohrid olmak üzere beş günlük Kuzey Makedonya seyahatimin her anı dolu dolu geçti. Üsküp gezilecek yerler yazımda şehirde görülmesi gereken yerleri detaylıca anlattım. Üsküp seyahati planlayanların işine yarayacak bilgileri de Üsküp Seyahati Öncesinde Bilinmesi Gerekenler yazısı ile paylaşmak istiyorum.
Yurt dışı seyahat planınız var ama internet kullanımı konusunda ne yapacağınızı bilmiyorsanız sizin için harika bir önerim var: Airalo Elektronik Sim Kart uygulaması. Artık yurt dışı seyahatlerinizde sim kart almanıza gerek yok. Airalo’ya kaydolup eSIM paketinizi 3$ indirimli almak için BIRTEN5418 referans kodununu kullanabilirsiniz. Buradan kayıt olabilirsiniz. Ayrıca SEYAHATIMGELDI10 kodu ile sonraki eSIM paket alımlarınızda %10 indirim kazanabilirsiniz.
Kuzey Makedonya Üsküp Hakkında Önemli Bilgiler
Yazının İçindekiler
Üsküp görülmeye değer Balkan şehirleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Siz de yakın zamanda Üsküp gezisi düşünüyorsanız konaklama, bütçe, ulaşım gibi tüm bilgileri detaylarıyla yazımda bulabilirsiniz.
Üsküp Nerede?
Üsküp, Kuzey Makedonya’nın başkenti ve ülkenin en büyük şehri. Balkanlar’da yer alan Üsküp’ün nüfusu 800 bin civarında. Sanırım Üsküp’te en hoşuma giden şeylerden biri sakinliği oldu, İstanbul’un neredeyse bir ilçesi kadar nüfusa sahip kent Kosova ile sınır komşusu.
Üsküp Vizeli mi?
Üsküp’ü seyahat rotanıza eklemeniz için harika bir sebep var; Üsküp vize istemiyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 90 güne kadar Kuzey Makedonya’da vizesiz kalma hakkına sahip. Döviz kurlarının bir hayli yükseldiği son zamanlarda vizesiz yurt dışı seyahati çok daha cazip hale geldi.
Üsküp pasaport istiyor mu? derseniz evet! Üsküp vizesiz ve yanınıza sadece pasaportunuzu alarak hafta sonu tatili için bile gidebileceğiniz yakınlıkta bir şehir.
Makedonya PCR Testi İstiyor mu?
Kuzey Makedonya 1 Eylül 2021 itibariyle ülkeye giriş yapmak isteyenlerden en az iki doz Covid-19 aşısı (bütün aşılar kabul ediliyor) yaptırıldığına dair aşı kartı ibrazı istiyor. Aşı yaptırmayanların Kuzey Makedonya’ya girişten en az 72 saat öncesine kadar alınmış negatif sonuçlu PCR test raporu ya da iyileşmenin üzerinden 45 günden fazla geçmemiş olması kaydıyla Covid-19 hastalığı geçirildiğine dair belge göstermeleri gerekiyor.
Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden kolaylıkla oluşturabileceğiniz aşı kartınızın ekran görüntüsünü hem İstanbul’da check-in işlemleriniz sırasında hem de Üsküp Havalimanı’nda pasaport sırasında görevli memura göstermeniz gerekiyor.
Aşı kartınız yoksa yukarıda istenen belgelerden birini ibraz etmelisiniz. Üsküp’te dikkatimi çeken noktalardan biri de pek çok mekanın girişinde aşı kartı sorulması oldu. Aynı uygulama AVM girişinde de geçerliydi.
Üsküp’te Hangi Para Birimi Geçerli?
Kuzey Makedonya’nın para birimi Denar. (MKD) Şubat 2022 kuruna göre 1 MKD 0,25 TL. 1 TL 3.96 Denar. Üsküp Avrupa Birliği’nin aday ülkeleri arasında, bu nedenle şehirde Euro ile de ödeme yapmanız mümkün.
Kuzey Makedonya’nın resmi para birimi olan Denar Euro’ya sabitlenmiş. 1 Euro 61 MKD. Yanınıza euro alarak döviz bürosunda Denar’a çevirtebilirsiniz. Üsküp’te kredi kartı yaygın olarak kullanılıyor. Eğer nakit harcamak isteyip de para sıkıntısı yaşarsanız şehrin pek çok yerinde bulunan Halk Bankası ATM’lerini kullanabilirsiniz.
Türkiye’den Üsküp’e Nasıl Gidilir?
Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’e hem Türk Hava Yolları hem de Pegasus haftanın her günü direkt uçuş düzenliyor. İstanbul Üsküp arası uçuş yaklaşık 1 saat 10 dakika sürüyor. Üsküp’ün bu kadar yakın oluşu hafta sonu yurt dışı seyahati yapmak isteyenler için de oldukça avantajlı.
İstanbul Üsküp uçak bileti fiyatı Pegasus Hava Yolları’nda gidiş dönüş ortalama 1000-1500 TL, Türk Hava Yolları’nda 2000-2500 TL civarında. Dövizdeki dalgalanmaların yanı sıra pandeminin getirdiği ekonomik sıkıntılar nedeniyle son birkaç yıl içinde uçak bileti fiyatları oldukça yükseldi. Bu nedenle uygun fiyatlı uçak bileti bulmak için kampanyaları takip etmek gerekiyor.
Pegasus’un kampanya dönemlerinde İstanbul-Üsküp gidiş dönüş uçak bileti 580 TL’ye kadar düşüyor. Tabii bu fiyatın sadece 8 kg kabin bagajı için geçerli olduğunu unutmayın. 20 kg bagaj hakkı almak isterseniz fiyat biraz daha yükseliyor.
Uçak bileti kampanyalarını Instagram hesabımda @seyahatimgeldi paylaşıyorum. Dilerseniz takip edebilirsiniz.
Üsküp Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?
Üsküp Uluslararası Havalimanı şehir merkezine yaklaşık 25 dakikalık mesafede. W Transporter Üsküp Havalimanı ile Üsküp şehir merkezi arasında belirli saatler aralığında yolcu taşıma hizmeti veren bir firma. Otobüsün hareket saatleri uçakların iniş-kalkışına göre düzenleniyor.
Üsküp Havalimanı otobüsünün ücreti tek kişi tek yön 180 Denar. Otobüsün son durağı Makedonya Meydanı. Üsküp Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmek için bir diğer seçenek ise taksi. Havalimanı taksilerinin fix ücreti 20 euro.
Booking.com üzerinden taksi hizmeti ayarlarsanız 15 euro’ya şoförünüz sizi havalimanında karşılıyor ve belirttiğiniz adrese bırakıyor. Ödemeyi kredi kartınızdan rezervasyon sırasında yapacağınız için havalimanında para bozdurmanıza da gerek kalmıyor. Uber Üsküp’te maalesef hizmet vermiyor.
Üsküp’e Ne Zaman Gidilir?
Biz Üsküp’e Kasım ayının başında gittik. Hava sabah erken saatlerde ve akşam güneşin batmasıyla birlikte epey soğuk oluyordu. Öğlenleri ise t-shirt ile gezebildiğimiz, bol güneşli bir hava vardı. Bu yönüyle bizdeki İç Anadolu şehirlerinin iklimi gibi düşünebilirsiniz.
Kış aylarında Balkanlar’ın meşhur soğuklarını iliklerinize kadar hissedebileceğiniz Üsküp yazın ise 40 dereceyi aşan bir sıcaklığa sahipmiş. Üsküp’te konuştuğumuz kişiler sonbaharda gelmekle çok iyi yaptığımızı söylediler ve yazın Üsküp’ün sıcağından dert yandılar. 🙂
Üsküp’e sonbaharda gitmenin en güzel yanlarından biri de sarıdan kırmızıya dönen ağaçların sunduğu renk cümbüşüne şahit olabilmekti. Şehrin dört bir yanında karşınıza çıkan ağaçlar öyle güzel sararmış ki adeta altın kaplı bir yolda yürüyormuş hissine kapılmamanız elde değil.
Üsküp Şehir Parkı, Vodno Dağı ve Matka Kanyonu sonbaharda gidecek olanları görsel şölene davet ediyor. Kısaca Üsküp’e ne zaman gidilir diyenler için ilkbahar ve sonbahar ayları en ideal dönem.
Üsküp’te Hangi Dil Konuşuluyor?
Kuzey Makedonya’nın resmi dili Makedonca. Üsküp’te ise Makedonca ile birlikte Arnavutça ve Türkçe en yaygın konuşulan diller. 600 yıla yakın Osmanlı Devleti’nin hakimiyetinde kalan Makedonya’da Arnavut, Türk ve Boşnakların sayısı hayli yüksek.
Kuzey Makedonya seyahatimiz boyunca hiç dil sorunu yaşamadık, illa ki Türkçe bilen birine rastlıyorsunuz. Zaten Makedonlar İngilizce’ye de oldukça hakim. Yabancı dil konusunda sıkıntı yaşıyorsanız Üsküp en rahat edebileceğiniz yurt dışı rotalarından biri.
Üsküp Seyahat Bütçesi
Üsküp seyahatim boyunca bana en sık sorulan sorular bütçe ile ilgiliydi. Ben de bu yazımda Üsküp’te konaklamaya, yeme-içmeye ne kadar para harcanabileceği, Üsküp seyahati için ortalama ne kadarlık bir bütçe ayırmak gerektiğini detaylı bir şekilde ele almak istedim. Üsküp’e gittiğim tarihte 1 TL 5.58 MKD idi (4 Kasım 2021), aradan yaklaşık üç ay geçmesine rağmen 1 TL 3.96 MKD oldu. Kendi seyahat bütçemden örnek verecek olursam:
- Gidiş-dönüş Üsküp uçak bileti: 850 TL (Pegasus Havayolları kampanyalı bilet)
- Şehir içi ulaşım: (havalimanı gidiş-dönüş, Matka Kanyonu ve Vodno Dağı turu için taksi) 400 TL
- Konaklama ücreti: 3 gecelik 900 TL (Ibis Skopje Center, kahvaltı dahil iki kişilik konaklama)
- Bir hafta geçerli 5 GB internet paketi: 399 MKD
- İki kişi için bir öğün yemek: 680 MKD (10’lu cevapci ve shopska salatası)
- Tatlı: 60 MKD (trileçe)
- Çay: 15 MKD
Üsküp seyahatimde yeme-içme için günde yaklaşık 100-150 TL civarında para harcadım, otel ücretine kahvaltı dahil olduğu için sadece tek öğün dışarıda yedim. Üsküp’te yeme-içme fiyatları İstanbul ortalamasında diyebilirim. Örneğin; orta sınıf bir restoranda köfte yemek isterseniz 70-80 TL ödüyorsunuz.
Üsküp’te lüks restoranlarda yemek fiyatları 120-250 TL aralığında değişiyor. Dışarıda içki içmek isterseniz kadeh şarap yaklaşık 150-180 MKD, 35-45 TL civarında. Marketlerde içkiyi çok daha ucuza almanız mümkün.
Ramstore (Üsküp’ün Migros’u) marketinden fiyatlara örnek verecek olursam:
- 300 gr peynir: 120 MKD
- Ekmek: 15 MKD
- Bira: Küçük boy 28 MKD, büyük boy 40 MKD
- Su: 20 MKD (1.5 LT)
- Şarap: 85 MKD’den başlayan fiyatlarla satılıyor.
3 günlük Üsküp seyahati için konaklama, uçak bileti, her şey dahil ortalama 2500 TL civarında bir harcama yaptığımı söyleyebilirim. Tabii iki günlük Ohrid seyahatim bu bütçeye dahil değil, onu da eklediğim zaman 5 günlük Kuzey Makedonya seyahatim için 4500 TL civarında para harcadığımı söyleyebilirim.
Yukarıda söz ettiğim 4000 TL’lik bütçeye Ohrid’den aldığım 25 Euro’luk inci de dahil, göl kenarında yediğimiz yemek de, günübirlik özel taksi ile Matka Kanyonu ve Vodno Dağı gezisi de.
Seyahat bütçesi herkese göre değişiklik gösteren bir şey. Airbnb’den geceliği 100 TL’ye ev tutabilir, ulaşım için otobüs kullanabilir, marketten alışveriş yapıp evde kendi yemeğinizi hazırlayabilirsiniz. Böylece seyahat bütçenizi yarı yarıya düşürmeniz mümkün. Ben iki yıldır yurt dışına çıkmadığım için bu seyahatimde biraz daha esnek davrandım.
Üsküp pahalı bir şehir mi? sorusu da bana sık sorulan sorulardan bir diğeriydi. Üsküp normalde pahalı bir şehir değil, Türk Lirası’nın değer kaybı yüzünden fiyatlar bize yüksek geliyor. Restoranda bir yemeğin ortalama fiyatı 5-6 euro civarında. Yemeğinizin yanında içki içmek isterseniz kadeh şarabın fiyatı 2 euro’dan başlıyor.
Üsküp Çevresinde Nereler Gezilebilir?
Üsküp gezinizi planlarken sadece tek bir şehir odaklı plan yapmayın derim. 25 kilometre uzaklıktaki Matka Kanyonu (bknz: Matka Kanyonu Gezisi) mutlaka listenizde olsun ve buraya yarım gününüzü ayırın. Kalkandelen olarak da bilinen Tetovo Üsküp’e sadece bir saat uzaklıkta bir şehir. Rengarenk görüntüsüyle Osmanlı mirası Alaca Camii Tetovo’nun adeta simgesi konumunda.
180 kilometre mesafedeki Ohrid şehri Kuzey Makedonya gezinizi unutulmaz kılacak kadar güzel. Üsküp’ten Ohrid’e yolculuk 3 saat sürüyor, bu nedenle günübirlik gitmek yerine en az bir gece konaklamalı bir gezi planlamanızı tavsiye ederim. Biz iki gece konaklamamıza rağmen Ohrid’e doyamadık!
Kosova’nın başkenti Priştine Üsküp’e 60 kilometre uzaklıkta. Günün her saati Üsküp otogarından hareket eden otobüslerle Priştine’ye gitmek mümkün. Üsküp’te bir günüm daha olsaydı Priştine’yi de görmeyi isterdim.
Uçak biletinizi Üsküp gidiş Priştine dönüş şeklinde bile alabilirsiniz. Tek seyahatte Priştine ve Osmanlı mirası Prizren şehirlerini de görmüş olursunuz. Kosova Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemiyor, pasaportunuzu yanınıza almanız yeterli.
Üsküp’teki Neden Bu Kadar Çok Heykel Var?
Üsküp’e gitmeden önce şehirle ilgili yaptığım araştırmalarda herkes heykellerin fazlalığına dikkat çekiyordu. Üsküp’ü keşfetmeye başladıkça bunu çok daha iyi anlıyorsunuz, zira şehirde adım başı devasa bir heykelle karşılaşmanız mümkün.
Üsküp dünyada en çok heykele sahip olan şehirler listesinde üst sıralarda yer alırken benim dikkatimi çeken ise brütalist mimariye sahip binalar oldu. Üsküp’te yapıların geçmişi herhangi bir Avrupa şehrinde olduğu gibi yüzyıllar öncesine dayanmıyor.
Osmanlılar’ın Balkanlar’daki hakimiyetinin sona ermesiyle Yugoslavya’nın bir parçası olan Üsküp 1963 yılında şiddetli bir depremle sarsılmış. Adeta yerle bir olan kentte pek çok bina yıkılırken Üsküp’ün yeniden inşa süreci başlamış.
Deprem sonrası Üsküp’ün bazı bölgelerini tasarlamak için Japon mimar Kenzo Tange’nin de aralarında bulunduğu dönemin ünlü mimarlarına teklif götürülmüş. Bugün Üsküp’ü gezdiğinizde brütalist mimariye sahip pek çok yapı görmeniz mümkün. Üsküp Merkez Posta Ofisi, Telekominikasyon Binası, Tren İstasyonu, Opera ve Balo Salonu Üsküp’te fotoğraf çekebileceğiniz brütalist yapılardan birkaçı.
Üsküp’ün “Heykeller Şehri” olarak öne çıkma nedeni ise Üsküp 2014 Projesi. Avrupa kentlerinin ihtişamlı görüntüsünü yakalayabilmek adına 2011 yılında başlatılan proje ile şehir baştan aşağı yenilenmiş. Kent merkezine devasa boyutlarda heykeller dikilmiş, müzeler inşa edilmiş.
Yugoslavya’dan 1991 yılında ayrılarak bağımsızlığını kazanan Kuzey Makedonya hükümeti gelen turistlerin ilgisini çekebilmek, “Demir Perde” kimliğinden az da olsa sıyrılmak için 500 milyon euro’nun üzerinde harcama yapmış. Ülkede işsizlik sayısı rekor kırarken böyle bir harcamanın yapılması büyük bir tepkiye neden olmuş.
Makedonya Neden Kuzey Makedonya Oldu?
1991 tarihinde Yugoslavya topraklarından ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Makedonya’nın bu isimle kurulması Yunanistan’ı son derece rahatsız etti. Çünkü Selanik’in de içinde bulunduğu bölgeyi Yunanlar Makedonya olarak adlandırıyor ve Büyük İskender’in de kendi kültürlerine ait olduğunu savunuyor.
Bu nedenle Yunanistan Yugoslavya’dan ayrıldıktan sonra Makedonya’yı FYROM (Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya) ismiyle adlandırmıştı. Bu mesele her iki ülke arasında uzun yıllar sorun teşkil ederken Avrupa Birliği için ilerleme çalışmaları adına 2017 yılında karşılıklı anlaşmalar imzalandı. 2019 yılından itibaren Makedonya’nın resmi ismi Kuzey Makedonya Cumhuriyeti oldu. ,
Üsküp ile ilgili daha detaylı bilgileri Instagram @seyahatimgeldi hesabımda bulabilir, daha fazla gezi önerisi için beni takip edebilirsiniz.
Üsküp gezisi planlıyorsanız aşağıdaki yazılarıma da göz atmanızı öneririm:
merhaba airalo alsam tüm balkan ülkerinde kullanabilir miyim? gittiğim ülkelerde iki gün falan kalacağım çünkü.
Merhaba, bölgesel e-sim’den gideceğiniz ülkelere bakarak hepsini kapsıyorsa o şekilde paket alabilirsiniz.
merhaba, yazınız çok bilgilendiriciydi ne kadar ihtiyacım varmış size anlatamam. İnternet paketinizi nereden satın aldınız? 1 haftalık bi gezi planımız var ve ne yapacağımı bilmiyorum bu konu hakkında detaylı bilgi verebilmeniz mümkün mü acaba? Şimdiden çok teşekkürler ☺️
Selamlar!
Googledan bir bilgi araştırirken sitesinize yolum dustu, 30 dkdir cikamiyorum. Elinize emeginize sağlık.
Bi ay sonraki uskup seyahatim icin bir kez daha ziyaret edip bu sefer not alarak ilerleyeceğim.
bu nokta bir sorum olacak internette de yazinizda da goremedigim.
kuzey makedonya, uskupte tax free uygulamasi mevcut mu ? Bazi kisilerin paylasimini gorsem de net bir ibare goremedim. Siz tecrube / bilgi edinebildiniz mi?
simdiden tesekkurler
çok güzel bir blog olmuş <3