vatikan gezi notlari

Vatikan Gezi Notları

Vatikan, Roma’nın ortasında yer alan dünyanın en küçük ülkesi unvanına sahip bir şehir devleti. Vatikan’ın ülke olabileceğine bir türlü inanamasak da 1929 yılında imzalanan Lateran Antlaşması ile Vatikan ülke olarak kabul edilmiş. Ufacık derken sanırım abartmış olmam çünkü neredeyse 0,5 km2 yüz ölçümüyle yeryüzünün en küçük sınırlarına sahip olan, ihtişamlı görüntüsüyle görenleri kendisine hayran bırakan bir ülke Vatikan.

Dünyanın en değerli hazinelerini içerisinde bulunduran Vatikan yıllardır Katolik Mezhebi’nin din merkezi olmasının yanı sıra sanat zenginliği bakımından da birçok ülkeyi geride bırakıyor. Sınırının küçüklüğünün yanı sıra 920 vatandaşıyla (bu sayı çalışanlarla 3000) dünyanın en küçük nüfusuna sahip ülke konumunda. Siz de Vatikan gezisi yapmak istiyorsanız “Vatikan ulaşım, Vatikan’a giriş ücreti, Vatikan gezilecek yerler ve giriş kuralları hakkında detaylı bilgileri yazımda bulabilirsiniz. 

svg%3E
Vatikan’ın dört bir yanı heykellerle dolu

Roma’dan Vatikan’a Nasıl Gidilir?

Vatikan Roma’nın merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta. Vatikan’da tüm gün gezeceğiniz için toplu ulaşımı kullanarak gitmenizi öneririm. 

Metro ile ulaşım 

1) Ottoviano-San Pietro Durağı: Roma metrosu kırmızı hat (Line A) üzerinde bulunan herhangi bir duraktan Batitstini istikametine giden metroya binerek Ottoviano-San Pietro durağından inerseniz Via Ottoviano üzerinde 5 dakikalık bir yürüyüşle Vatikan’a ulaşabilirsiniz.

2) Cipro-Musei Vaticani Durağı: Roma metrosu kırmızı hat (Line A) üzerinde bulunan herhangi bir duraktan Batitstini istikametine giden metroya binerek Cipro-Musei Vaticani durağında inerseniz 2 dakikalık bir yürüyüşle Vatikan’a ulaşabilirsiniz.

Tramvay ile ulaşım

Villa Borghese’den kalkan 19 numaralı tramvay ile ulaşabilirsiniz.

Otobüs ile ulaşım

40 numaralı belediye otobüsü ile ya da Hop on Hop Off otobüslerine binerek ulaşabilirsiniz ancak Roma’daki trafik yoğunluğunu düşünürseniz metro ile ulaşım en iyisi.

Yürüyerek ulaşım

Metro, tramvay ya da otobüs kullanmak istemiyorsanız Trastevere’den dolaşıp nehir kenarından yürüyerek yarım saatte Vatikan’a ulaşabilirsiniz.

Öneri: Vatikan’a metro ile gidip dönüşte yürüyerek Trastevere bölgesini keşfedebilirsiniz.

Vatikan’da Konaklama

Vatikan’da oteller Roma’ya göre daha pahalı ve metro ile kolayca ulaşım imkanı olduğu için burada konaklamanızı gerektirecek bir durum yok. Dini ziyaretler ve ayinler dışında Vatikan’a turistlerin büyük çoğunluğu günübirlik geliyor. Roma konaklama önerileri için  tık tık.

Vatikan’da Alışveriş

Vatikan’da alışveriş yönünden pek bir beklentiniz olmasın. Roma’daki her mağazada bulunan ayakkabı, deri çanta, deri ceket gibi ürünleri burada da bulabilirsiniz ancak fiyatlar biraz daha yüksek. Kıyafetin dışında Vatikan temalı magnetleri de sokaklarda bolca görebilirsiniz.

svg%3E

Vatikan’a Giriş Kuralları

Vatikan gezisi yapmak istiyorsanız öncelikli olarak giriş kurallarına uymanız gerekiyor. Vatikan’a gitmeden önce dikkat etmeniz gereken en önemli konu kıyafet. Özellikle kadınlar için kısa etek, şort, dekolteli bluz, erkekler için de kısa şortla Vatikan’a giriş yasak. Kurallar oldukça sıkı. Eğer sırt çantanız varsa ve büyük ebattaysa girişte ücretsiz olarak vestiyere bırakabilirsiniz. İçeriye tripod ile girişin yasak olduğunu da hatırlatayım. 

Vatikan’da Fotoğraf Çekimi 

Sistina Şapeli dışında Vatikan Müzesi’nin tamamında kişisel kullanım için flaşsız fotoğraf çekimi serbest. Profesyonel fotoğraf ekipmanları ile birlikte tripod getirilmesine ise izin verilmiyor. Uzun selfie çubuklarının kullanımı yasaklanmış durumda. Sistina Şapeli ise kuralların en sıkı olduğu bölüm. Burada hiçbir şekilde fotoğraf ve video kaydı alınmasına izin verilmiyor. Çekim yaptığınızı görürlerse sert bir dille uyarıyorlar. 

Vatikan Ziyaret Saatleri

Vatikan Müzeleri pazar günleri hariç her gün saat 09.00-18-00 saatleri arası ziyaretçi kabul ediyorMüze pazar günleri kapalı, her ayın son pazar günü ise giriş ücretsiz. Vatikan müzesinin dönemsel olarak değişen giriş ve çıkış saati sınırlamalarına şu adresten ulaşabilirsiniz. Bizim yaptığımız gibi Vatikan’da güneşi batırıp gece gezmek isterseniz 21 Nisan- 27 Ekim tarihleri arasında her cuma 19.00-23.00 saatlerinde Vatikan Gece Turu‘na katılabilirsiniz. Gündüz sıcakta gezmek yerine akşam saatlerinde gitmek çok daha mantıklı. Vatikan akşam çok daha tenhaydı ve güneş batarken güzel kareler yakalama imkanım da olduğu için çok doğru bir tercih oldu. 17’den önce gelirseniz Vatikan Müzesi’ni gezip devamında 19.00’daki girişe rahatlıkla yetişebilirsiniz.

Ancak ben akşam gidemem diyorsanız günün erken saatleri yerine öğlen gitmeyi tercih edin. Birçok tur sabah saatlerinde erkenden geldiği için 2-3 saat sıra beklemeyi göze almanız gerekebilir.

Vatikan Bileti Nasıl Alınır?

Roma seyahatim öncesi Vatikan hakkında araştırma yaparken Vatikan müzelerinin İtalya’nın en çok ziyaret edilen müzeleri olduğunu, bu nedenle online Vatikan bileti almanın daha avantajlı olduğunu okumuştum. Siz de Vatikan’a girerken kuyrukta beklememek için internet üzerinden şu adresten rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Vatikan müzeleri giriş ücreti tek kişi 17 euro. Giriş ücretine Sistina Şapeli de dahil. 5 euro da internetten ayırttığınız için ilave ücret alınıyor. 6-18 yaş arasındakiler için giriş ücreti 8 euro. Uluslararası öğrenci kimliğine sahip 25 yaşını geçmeyen kişiler de indirimli bilet hakkından yararlanabilirler. Özellikle yaz aylarında gidecekseniz turist yoğunluğunu göz önünde bulundurduğunuzda bileti internetten almak daha avantajlı. Biletinizi online aldıktan sonra çıktısını mutlaka yanınızda bulundurun, girişte görevliler soruyor. (Bilet ücreti Temmuz 2023’te güncellenmiştir)

svg%3E
Vatikan geziniz için 1 gününüzü ayırmalısınız

Vatikan Gezilecek Yerler

Aziz Petrus Meydanı (San Pietro Meydanı) 

Papa’nın binlerce kişiye seslendiği Aziz Petrus meydanının çevresi Bernini tarafından tasarlanmış devasa sütunlarla çevrili. Eğer gün batımında ziyaret ettiyseniz manzara daha da etkileyici olabiliyor!

Aziz Petrus Bazilikası (San Pietro Bazilikası)

Her köşesi ayrı bir sanat harikası olan Aziz Petrus Bazilikası Roma’daki en büyük dört bazilikadan ikincisi. İçeride görmeniz gereken en değerli sanat eseri ise Michelangelo’nun Pieta’sı. Hz. İsa’nın çarmıha gerildikten sonra annesi Meryem’in kucağında yatışını tasvir eden heykel Michelangelo’nun imzasını taşıyan tek eser.

svg%3E
Michelangelo’nun başyapıtı Pieta

Hayranlık uyandıran mimarisi ile öne çıkan Aziz Petrus Bazilikası’nın kubbesinde sizi ayrı bir manzara bekliyor. Bütün Roma’yı ayaklarınızın altına seren bu manzaraya ulaşmaksa biraz efor gerektiriyor. Asansör mevcut ancak o da belli bir yere kadar çıkarıyor. Sonrası ise tabana kuvvet! Aziz Petrus kubbesine çıkış asansör ile 10 euro merdivenle 8 euro. (Asansörle çıkmak isterseniz 320 basamak, bacaklarıma güveniyorum derseniz 871 basamak sizi bekliyor) Saat 18.00’e kadar ziyaret edebilirsiniz.

svg%3E
Aziz Petrus Bazilikası’ndan harika Roma manzarası

Vatikan Müzeleri

svg%3E
Vatikan Müzesi

Yılda altı milyondan fazla ziyaretçi ağırlayan Vatikan Müzeleri aynı zamanda dünyanın en büyük müzeleri arasında yer alıyor. İçeride ise tam 54 galeri sizleri bekliyor! Eğer kısıtlı zamanınız varsa mutlaka önceden detaylı bir araştırma yapıp görmek istediğiniz bölümleri işaretleyin, çünkü hepsini aynı güne sığdırabilmek epey zor. Girişten itibaren her biri birbiriyle bağlantılı kapı ve merdivenlerden geçeceğiniz devasa Vatikan Müzeleri ağzınızı açık bırakacak sanat eserleri ile dolu. Heykellerin, tabloların yanı sıra tavan detaylarıyla nereye bakacağınızı şaşırmanız gayet normal.

Vatikan Müzeleri’nde Görülmesi Gereken Başlıca Eserler

svg%3E
Spiral Merdivenler

Momo Guiseppe tarafından 1932 yılında yapılmış olan DNA sarmalına benzer bu merdivenler dizaynıyla dünya sıralamasında ilk sıralarda yer alıyor. Müze çıkışında yer alan bu merdivenlerden inmek ayrı bir keyif! Fotoğrafını çekip Instagram’da paylaşmayı unutmayın:)

Raphael’in “Başkalaşım” Eseri (Transfiguration)

Ünlü İtalyan ressam Raphael’in ölmeden önceki son eseri olan Transfiguration (Başkalaşım) tam bir başyapıt. Pinacoteca odasında görebilirsiniz.

svg%3E
Sfera Con Sfera – Arnoldo Pomodoro

Pinecone Avlusu

Heykellerle çevrili avluda en dikkat çeken eser şüphesiz Arnoldo Pomodoro tarafından yapılmış altın küre. Nam-ı diğer Sfera Con Sfera. İç içe geçmiş iki küreden oluşan eser Vatikan Müzeleri’nin en çok fotoğraflanan eserlerinden biri.

Antik Mısır Koleksiyonu

Mısırlılardan kalma taş yazıtlar, tabutlar, mumyalarla ürkütücü olduğu kadar hayranlık verici bir oda.

Haritalar Odası

1500 yılında yapımına başlanan harita odasının tavanındaki ince detaylar İtalya ve çevresindeki illeri tasvir ediyor. İçlerinde Neptün ve Roma tanrılarını da barındıran şahane detayları da keşfedebilirsiniz.

svg%3E
Atina Sanat Okulu-Raphael

Raphael Odaları

Vatikan gezilecek yerler arasında önemli duraklardan biri de ünlü ressam Raphael’in 1508-1520 yılları arasında ölümüne kadar çalıştığı Raphael Odaları’dır. Raphael öldükten sonra yarım kalan eserler ise öğrencileri tarafından tamamlanmıştır. Constantinus Salonu, Segnatura Salonu, Borgo’da Yangın Salonu ve Heliodorus Salonu burada gezebileceğiniz dört salondur. Segnatura Salonu’nda görebileceğiniz Raphael’in Atina Sanat Okulu ise başlı başına bir şaheserdir. 

Sistina Şapeli 

Müzeleri gezdikten sonra varacağınız son durak Sistina Şapeli. Burası Vatikan’ın belki de en değerli ve önemli bölümü. 1483’te açılan Sistina Şapeli geçmişten bu yana Papa’yı seçmek için kullanılan oda olarak biliniyor. İçeriye adım atar atmaz büyüleyici fresklerin hangisine bakacağınızı şaşırıyorsunuz. Michelangelo’nun ve Boticelli’nin eserleriyle bezenmiş olan kilisenin tavanında Adem’in Yaratılışı ve Son Karar freski mutlaka görülmesi gereken başyapıtlar arasında yer alıyor. Ancak Sistina Şapeli’nde fotoğraf ve video çekmek yasak. Yakaladıkları an çok sert bir dille uyarıyorlar.

Vatikan gezisi için 1 tam gününüzü ayırmalısınız. Aynı güne Kolezyum vb. gibi yorucu keşifleri sığdırmanız halinde ertesi gün yorgun hissetmeniz kaçınılmaz olabilir.

Vatikan Roma’ya göre daha pahalı. Eğer hediyelik eşya almayı düşünürseniz Roma’da çok daha uygun fiyata bulabilirsiniz.

Roma gezilecek yerler hakkında detaylı bilgiler için Roma Gezi Rehberi yazımı okuyabilirsiniz.

*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.

*Yazı veya konuyla ilgili kafanıza takılan bir şey mi var? Düşüncelerinizi yorumlara yazarsanız çok sevinirim:)

0 0 votes
Yazımı nasıl buldunuz?

Zeen Social Icons

Daha Fazla İçerik
assos gezilecek yerler 1
Assos Gezilecek Yerler
7
0
Yazım hakkında merak ettiklerin varsa, hemen yorumla!x