midilli gezi rehberi

Midilli Adası Gezi Rehberi

Son güncelleme:

Bir Ada tatilinden ne beklersiniz? Kalabalıktan uzak sahiller, tadı damağınızda kalacak lezzetler, doğal dokusu bozulmamış köyler ve bolca huzur… Göz alıcı köyleri, tarihi kiliseleri, balıklarla birlikte yüzeceğiniz pırıl pırıl koyları, salaş tavernaları ile Midilli her zevke hitap etmeyi başarıyor. Bu yaz Midilli Adası’na ilk kez gittik ve bir hafta boyunca adayı doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine gezerek dolu dolu bir tatil geçirdik. Siz de yakın zamanda Midilli gezisi planlıyorsanız merak ettiğiniz tüm bilgileri Midilli Adası gezi rehberi yazımda bulabilirsiniz.

Instagram hesabımda (@seyahatimgeldi) Midilli gezimizin tüm detaylarını paylaştım, öne çıkan hikayelere ve postlara göz atmayı unutmayın:) 

Midilli Adası Nerede?

Ege Denizi’nin doğusunda yer alan Midilli Girit ve Eğriboz’dan sonra Yunanistan’ın en büyük üçüncü adası. Türkiye’den en kolay gidilen Yunan adalarından biri olan Midilli Ayvalık’a oldukça yakın.

svg%3E

Midilli Adası Gezi Rehberi: Midilli Adası’na Nasıl Gidilir?

Midilli Adası ulaşım detaylarına geçmeden önce ada ile ilgili en çok sorulan sorulardan ilki ile başlamak istiyorum; “Midilli’ye Schengen vizesi gerekiyor mu?” Midilli’ye gitmek için öncelikle Schengen vizenizin olması ya da yeşil pasaporta sahip olmanız gerekiyor. Nisan 2024 itibariyle tekrar yürürlüğe giren Yunanistan kapı vizesi ile de Midilli Adası’na gidebiliyorsunuz. Kapı vizesi nedir, kapı vizesine nasıl başvurulur diyenler öncelikle “Yunan Adaları Kapı Vizesi Nasıl Alınır?” yazımı okuyabilir.

Midilli Adası’na en kolay Ayvalık’tan ulaşabilirsiniz. Jalem ve Turyol feribot bileti alabileceğiniz iki acente. Biz Jalem’i tercih ettik, seyahatimizden birkaç hafta öncesinden biletlerimizi online olarak satın aldık. Ayvalık-Midilli feribot bileti ücreti kişi başı 35 euro. (2024) Midilli’ye kendi aracınızla da gidebiliyorsunuz. Araçlı feribot ücreti ise 80 euro. Ayvalık-Midilli arası feribot yolculuğu ortalama 1 saat sürerken araçlı feribot ile yolculuk 1.5 saat sürüyor.

Ayvalık Midilli feribot biletinizi online alsanız bile acenteden check-in yaptırarak biletinizin çıktısını almanız gerekiyor. Bu yüzden feribot saatinden en az 1.5 saat öncesinde acente önünde olmanızı öneririm. 140 TL liman vergisi, 500 TL yurt dışı harcı da feribota binmeden ödemeniz gereken ücretler arasında. Liman vergisini Ayvalık Hudut Kapısı’ndaki gişeden nakit olarak ödeyebiliyorsunuz, kredi kartı geçerli değil.

“Midilli Adası’na Nasıl Gidilir?” yazımda ulaşımla ilgili her şeyi detaylıca anlattım, mutlaka okumanızı öneririm.

Midilli Adası’nda Kaç Gün Kalınır?

Midilli Adası’nı keyfini çıkararak gezmek için en az bir hafta ayırmanız gerekir. Adada onlarca farklı köy ve birbirinden güzel sahiller var. Büyük ve keşfi bol bir ada. Bizim Midilli’ye ilk gidişimiz olduğu için yedi gün kalmamıza rağmen doyamadık:) Yine de güzel bir tatil yapayım derseniz ve sizin de ilk gidişinizse 4-5 gün ideal. Midilli’ye günübirlik gidilir mi derseniz pek önermem, süre çok kısıtlı oluyor. Gitmişken birkaç gece de olsa kalıp ada ruhunu yaşamak muhteşem bir deneyim.

Midilli Adası Kimlere Göre?

Eğer tatilden beklentiniz nerede akşam orada sabah eğleneceğiniz gece kulüpleri, lüks restoranlar, havalı beach clublarsa rotanızı Midilli’ye değil Mikonos’a çevirin derim. Çünkü Midilli’de her şey doğallık ve sadelik üzerine kurulu. Salaş tavernalar, ücretsiz plajlar, doğallığını koruyan bakir koylar ile Midilli gösterişten uzak yaşamayı sevenlere hitap ediyor.

svg%3E

Midilli Adası’nda Nerede Kalınır?

Midilli Adası çok büyük olduğu için bir iki günlüğüne gelip adanın her yerini gezerim diye düşünmeyin. İyi bir planlama yapmak ve bölgelere ayırarak gezmek en ideali. Midilli seyahatimizi planlarken ilk olarak adanın hangi bölgelerini görmek istediğimize yoğunlaştık ve konaklamak için kendimize üç bölge seçtik: Skala Eressos, Molyvos ve Midilli merkez (Mytilini)

Adanın büyüklüğünden dolayı merkezde konaklayıp her gün farklı bir bölgeye git-gel yapmak zorlayıcı olabilir. Üstelik yollar dar ve virajlı olduğu için adanın doğusundan batısına gitmek araçla en az 1, 1.5 saat sürüyor. Size önerim kalacağınız gün sayısına göre kendinize bölge belirleyip konaklamanızı o şekilde planlayın. Biz Skala Eressos’ta 3 gece, Molyvos’ta 2 gece, Midilli merkezde 2 gece olmak üzere toplam bir hafta kaldık.

Midilli Adası otel ve pansiyon önerileri verdiğim, konaklama hakkında detaylı bilgiler paylaştığım Midilli Adası’nda Nerede Kalınır? yazımı okumanızı öneririm.

Midilli Adası’nda Araç Kiralama

Midilli Adası araçsız gezilir miyim diyenlere cevabım maalesef hayır. Eğer adayı baştan sona gezme planınız varsa, gün sayınız fazlaysa, farklı plajlar ve köyler görmek istiyorum diyorsanız araçsız zorlanırsınız. Adanın yolları oldukça virajlı, araç kullanırken dikkatli olmanızı öneririm.

Midilli’de toplu ulaşım aracı olarak KTEL ismi verilen otobüsler hizmet veriyor. Ama sefer sayıları çok az, günde en fazla 4 sefer var, hafta sonu ise 2 sefere düşüyor. Midilli otobüs seferlerine buradan ulaşabilirsiniz. Otobüs bileti ücreti gideceğiniz güzergaha bağlı olarak değişmekle birlikte (kişi başı 5-7.5 euro) , şoförden nakit olarak temin edebilirsiniz.

Biz Midilli’yi motosiklet kiralayarak gezdik. Hem Molyvos’tan hem Midilli merkezden kiraladığımız motorsiklet için günlük 25 euro ödedik. Molyvos’ta Kozmos’tan Midilli’de IGFA’dan kiraladık. Motor kiralamak için motor ehliyetinizin olması şart, araba ehliyeti ile motor kiralayamıyorsunuz. Midilli’de günlük araç kiralama ücreti 50 euro’dan başlıyor, yoğun dönemde 80-90 Euro’ya kadar çıkıyor. Özellikle hafta sonları araç bulmak zor olabilir bu yüzden araç kiralamayı planlıyorsanız gitmeden önce online olarak aracınızı ayırtmanızı öneririm. Adada çok sayıda benzin istasyonu var, bu konuda sıkıntı yaşamazsınız. Benzinin litre fiyatı 1.8 euro.

Midilli Adası Gezilecek Yerler

Midilli’de uğrayacağınız her köyün kendine has bir güzelliği var. Vaktiniz kısıtlıysa nereden başlayacağınızı seçerken zorlanabilirsiniz. Adanın en popüler köyleri kuzey ve batı bölgesinde, en güzel plajları ise güneyde. Hazırsanız Midilli’yi gezmeye başlayabiliriz:)

svg%3E

Mytilini (Midilli Merkez)

Midilli Adası’nın orijinal ismi Lesvos, bu nedenle çoğu yerde Lesvos ismini görürseniz şaşırmayın:) Uzun yıllar Osmanlı hakimiyetinde kalan ada o yıllardan günümüze Midilli ismi ile anılmış. Adanın merkezi, aynı zamanda başkenti olan Mytilini dilimize Midilli olarak geçmiş.

Ayvalık limanından bindiğiniz feribotla ilk olarak adanın merkezine yani Mytilini’ye geliyorsunuz. Mytilini’nin liman bölgesi olması çok sayıda turistin öncelikli olarak bu bölgeyi tercih etmesi demek. Eğer sadece Midilli merkezi görürseniz adayı beğenmeme olasılığınız fazla. Çünkü adanın geri kalanından farklı, biraz daha şehir görünümünde. Bizanslılar döneminde inşa edilerek günümüze gelen Bizans Kalesi, Agios Athanasios Metropol Katedrali, Agios Therapontas Kilisesi Midilli merkezde dikkat çeken tarihi yapılar arasında yer alıyor.

svg%3E

Midilli merkezde alışveriş yapmak için uğrayabileceğiniz nokta atışı adreslerden biri Ermou Caddesi. Birkaç kilometre uzunluğundaki cadde adanın çarşısı, sağlı sollu dükkanlar var ama Yunan Adası’nda olduğunuzu unutup akşam 18.00 gibi giderseniz dükkanların kapalı, sokağın bomboş olmasına şaşırabilirsiniz:) Nedeni ise siesta. Sabah 9.00 civarı açılan dükkanlar 14.00’e kadar hizmet veriyor, 20.00 civarı tekrar açılarak 22.00’de kapanıyor. Pazartesi, perşembe ve cumartesi günleri ise çarşıdaki dükkanlar sadece 14.00e kadar açık. Pazar günü tüm dükkanların hatta çoğu restoranın kapalı olduğunu da hatırlatayım.

Midilli merkez mekan önerilerim: Alley Dog (kahvaltı), Kafeneinon o Ermis (akşam yemeği), Pita Makis. (souvlaki-gyros)

svg%3E

Molyvos

Midilli’nin en popüler ve turistik köyüne hoşgeldiniz:) Molyvos adanın en çok bilinen ve Türklerin en çok tercih ettiği bölgelerin başında geliyor, çarşıda gezerken restoranda otururken Yunancadan çok Türkçe kelimeler duyacaksınız, şaşırmayın:) Burası aynı zamanda Midilli’nin en eski yerleşim yerlerinden biri. Dik bir tepenin yamacından denize uzanan Molyvos dar sokakları, çiçeklerle bezeli Rum evleri, manzaralı restoranları, köyün tepesinde yükselen tarihi kalesiyle bizim de gezmekten en fazla keyif aldığımız yerlerden biri oldu.

Molyvos Midilli merkeze yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta, adanın kuzeybatısında yer alıyor. Araç kiralarsanız ortalama 1 saat 15 dakikada Mytilini limandan Molyvos’a gidebilirsiniz. Otobüsle gitmek isteyenler için Midilli-Molyvos arası hafta içi dört, hafta sonu üç sefer düzenleniyor. Otobüsle yolculuk ortalama 2 saat sürerken bilet ücreti 7.5 euro. Sefer saatlerini buradan kontrol edebilirsiniz.

Molyvos bol yokuşlu bir köy, liman bölgesine ya da köyün girişine aracınızı bırakıp (adadaki tüm otoparkların ücretsiz olduğunu hatırlatayım) çarşı bölgesinde keyifli bir yürüyüşe çıkabilirsiniz. Asma ağaçlarının gölgesinde alışveriş yapabilir, deniz manzarasına karşı buz gibi frappenizi yudumlayarak yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Köyün her köşesi fotoğraf çekmelik, özellikle akşam üzeri gün batımına yakın saatlerde renkler turuncuya çalınca Molyvos size tam bir görsel şölen sunuyor.

Molyvos’u bir de tepeden izleyeyim diyenler Molyvos Kalesi’ni listelerine ekleyebilir. Eğer liman bölgesinden yürüyerek çıkmak isterseniz biraz fazla yokuş tırmanmanız gerektiğini söylemeliyim. Yaz sıcağında sizi zorlayabilir. Aracınız varsa kalenin yanına park ederek gezmek en iyisi. Kaleye giriş ücreti 3 euro, Salı günleri hariç 08.30-15.30 saatleri arasında ziyarete açık. Bir şeyler yiyip içebileceğiniz kafesi de var. Adanın tepesinde sizi karşılayan manzaralar ise şahane.

Molyvos limanının etrafında çok sayıda taverna var, ister deniz kenarında isterseniz çarşı bölgesindeki denizi tepeden gören mekanlarda oturup Yunan mutfağının eşsiz lezzetleri ile unutulmaz bir akşam geçirebilirsiniz. Molyvos harika bir köy ama deniz tatili için gelenleri hayal kırıklığına uğratabilir. Eğer cam gibi bir deniz arıyorsanız adanın güney sahillerini de gezi planınıza eklemenizi öneririm.

Molyvos mekan önerilerim: Bakery (fırın), Molyvos Stars (akşam yemeği), Symposion (kokteyl), Congas Beach Bar. (plaj, bar)

svg%3E

Petra

Midilli’de gün batımına hayran kaldığımız, 80’li yılların sahil kasabalarını andıran, zamanın geçmekte acele etmediği yerlerden biri Petra. Molyvos’a araçla sadece beş dakikalık mesafede olmasına rağmen kendi halinde, salaş bir köy. Molyvos’un bol yokuşlu sokaklarından sonra Petra’nın düzayak olması özellikle çocuklu aileler için daha rahat bir gezi imkanı tanıyor.

Petra Yunanca “kaya” anlamına geliyor. Kasaba ismini ortasında yükselen 35 metrelik kayadan alıyor. Kayanın üzerinde 18. yüzyılda inşa edilen Panagia Glikofilusa kilisesi var. Kiliseyi ücretsiz gezebilirsiniz, tabii 114 basamağı çıkmaya üşenmezseniz:)

svg%3E

Yöresel eşyalar satan hediyelik eşya dükkanları, yemek ziyafeti sunan tavernaları, birbirinden lezzetli hamur işlerini bulabileceğiniz fırınları ile çarşı bölgesi hem göze hem mideye hitap ediyor. Eğer Petra’da konaklamıyorsanız size önerim gün batımına yakın saatte gelmeniz. Köyün tam karşısında battığı için Molyvos’tan çok daha güzel bir gün batımı izleyebilirsiniz.

Petra deniz tatili için tercih edebileceğiniz bölgelerden biri. Geniş bir sahili var, denizi taşlık ama çok temiz. Rüzgar durumuna bağlı olarak dalgalı olabiliyor. Biz gittiğimizde dalga yoktu, su sıcaklığı da idealdi. İster havlunuzu kuma serip girin, isterseniz işletmeleri tercih edin. İşletmelerde giriş ücreti bulunmuyor, sadece yediğinizi içtiğini ödüyorsunuz. Molyvos’ta kalıyorsanız denize girmek için Petra sahilini de tercih edebilirsiniz. Petra’nın az ilerisinde Anaxos köyü var, biz gitmedik ama rotanıza ekleyebilirsiniz. Molyvos, Petra, Anaxos konum olarak birbirine en yakın köyler.

svg%3E

Skala Skamnias

Şimdi sizleri Midilli’nin en sakin ve şirin köylerinden biri olan limandaki beyaz şapeli ile ünlü Skala Skamnias’a götürüyorum. Eğer Molyvos’ta kalıyorsanız ve aracınız da varsa yemyeşil kıvrımlı yollardan yaklaşık 30 dakikalık bir yolculukla Skala Skamnias’a ulaşabilirsiniz. Konum olarak adanın kuzey ucunda, Assos taraflarına bakan küçük bir sahil burası.

Etrafı tavernalarla ve dükkanlarla çevrili köyün ana yerleşim yeri ise 3 km uzaklıkta, tepedeki Skamnias. Yeri gelmişken Yunan Adaları’nda sıkça görebileceğiniz bir kelime “skala”. Çoğunlukla yükseklerde kurulan köylerin deniz kenarındaki liman bölgelerine “skala” ismi veriliyor. Yani burası Skamnias köyünün sahili, liman bölgesi anlamına geliyor.

Kayalıkların üzerinde yükselen Panagia Gorgona Kilisesi Skala Skamnias köyünün adeta simgesi. Beyaz badanalı kilisenin içerisini dilerseniz ücretsiz olarak gezebilirsiniz. Hediyelik eşyalar satan küçük dükkanları dolaşabilir, köye ismini veren dut ağaçlarının altındaki tavernalarda Yunan mutfağından lezzetleri tadabilirsiniz. Size önerim limandaki Mouria tou Mirivili isimli mekan. Midilli seyahatimizdeki en lezzetli deniz ürünlerini burada yedik. Midilli yeme içme notları yazımda daha detaylı bahsedeceğim ama Skala Skamnias’a giderseniz bu mekanı mutlaka not edin.

svg%3E

Skala Eressos

Midilli merkezden yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta, adanın güneybatısında en sakin bölgelerinden biri Eressos. Yaklaşık 2500 kişinin yaşadığı köyün birkaç kilometre uzağında sahil bölümü olan Skala Eressos yer alıyor. Midilli gezimizde üç gün boyunca Skala Eressos’taki Aeolian Village Hotelde konakladık ve neredeyse hiç otelden çıkmadan tam anlamıyla dinlendiğimiz, bol bol yüzdüğümüz bir tatil geçirdik.

Skala Eressos üç kilometre uzunluğundaki plajıyla Midilli’de denize girebileceğiniz en güzel bölgelerden biri. Deniz taş ve çakıl karışımı olduğu için yanınıza alacağınız bir çift deniz ayakkabısı daha rahat girmenizi sağlayabilir. Su tertemiz ve sıcaklığı ideal (temmuz sonu). Deniz girişten itibaren hızla derinleşiyor. Tıpkı Gökçeada’nın Aydıncık Plajı gibi Eressos bölgesi de rüzgarıyla meşhur. Bu nedenle su sporlarına meraklıysanız Eressos bölgesinde sup ve kano kiralayabilir, rüzgar sörfü ile hünerlerinizi sergileyebilirsiniz.

Eressos tarihteki ilk kadın şair olarak bilinen Sappho’nun doğum yeri. MÖ 6. yüzyılda doğan Sappho kadınlara yazdığı aşk şiirleri ile biliniyor ve lezbiyenlerin ikonu olarak gösteriliyor. Bu nedenle Eressos aslında bir nevi Midilli’nin özgür bölgesi.

Eressos’a geldiğinizde adanın diğer bölgelerine göre daha kurak ve neredeyse hiç ormanlık alanın olmadığı dikkatinizi çekebilir. Sebebi tam 20 milyon yıl öncesinde saklı. Midilli’de yaşanan yoğun bir volkanik patlama nedeniyle adanın batı bölgesi tamamen volkanik kayaçlarla kaplanmış. Eğer ilginizi çekiyorsa Eressos bölgesine gelmişken Sigri köyünde dünyanın en yaşlı ağaçlarının yer aldığı Taşlaşmış Orman‘ı ziyaret edebilirsiniz.

svg%3E

Plomari

Midilli’de nerede yüzülür diyorsanız ve adaya sadece deniz tatili için gelmek istiyorsanız güneye, Plomari bölgesine uzanalım. Adanın başkenti Mytilini’den sonra en büyük ikinci kasaba olan Plomari sadece deniziyle değil uzosuyla da ünlü. Yunanistan’da tüketilen uzoların (Yunan rakısı) neredeyse yüzde 70’i Plomari bölgesinde üretiliyor. Plomari’de en meşhur ouzo markalarından biri olan Barbayanni’ye ait bir de fabrika bulunuyor, ilginizi çekiyorsa Barbayani Ouzo Müzesi’ni ziyaret edebilir, ouzo üretiminin detaylarını yakından inceleyerek tadım yapabilirsiniz.

svg%3E

Biz Plomari’ye Midilli merkezden günübirlik gittik ama açık söylemem gerekirse Plomari’de konaklamadığım için üzüldüm. Midilli’ye bir sonraki gidişimde kesinlikle birkaç günlüğüne de olsa Plomari’de kalmayı istiyorum. Midilli merkez Plomari arası yaklaşık 40 kilometre, araçla ortalama bir saatte gidiyorsunuz. Biz sabah erken saatte motorumuzla yola çıktık ve önce güneyin en ünlü plajlarından biri olan Tarti Plajı’na gittik.

Adanın batısı her ne kadar volkanik kayaçlarla kaplı olsa da güneyi bambaşka manzaralar sunuyor size. Zeytin ağaçları ile çevrili kıvrımlı yollardan ve renkli evlerle bezeli köylerin içinden geçerek ulaştığımız Tarti küçük bir plaj. Sadece bir taverna, birkaç tane de kafe tarzında işletme yer alıyor. Şezlong ve şemsiyeler ücretsiz, bir şeyler yiyip içerseniz onun ücretini ödüyorsunuz. Biz kahvaltı yapmadan gittiğimiz için Kantina Tarti’de sandviç ve frappe tercih ettik. Sandviçler 5 euro, frappe 3 euro. Erken saatlerde giderseniz kimseler olmadan denizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Plomari’de mutlaka görmeniz gereken bir diğer plaj önerim Agios İsidoros. Tarti’den yaklaşık 30 dakikalık uzaklıkta, Plomari’nin doğusunda yer alan plaj deniz tutkunlarının es geçmemesi gereken yerlerden biri. Biz öğlene kadar Tarti Plajı’nda, öğleden sonra Agios İsidoros Plajı’nda vakit geçirdik. Eğer siz de Midilli merkezde kalıyorsanız, günübirlik yüzme planınızı bu şekilde ayarlayabilirsiniz. Ama tek bir sahili tercih etmeniz gerekiyorsa Agios İsidoros tek kelime ile müthiş.

Agios İsidoros plajı boyunca şezlong ve şemsiyelerin yer aldığı işletmeler bulunuyor. İster havlunuzu kuma serip girin, isterseniz işletmeleri tercih edin. Biz Albatros Beach’e gittik. Şezlong şemsiye kullanımı burada da ücretsiz, 3 euro’ya birer bira içtik ve sanırım Midilli’de en sevdiğim şeylerden biri kimsenin başınıza dikilip zorla sipariş almaya çalışmaması oldu.

Agios İsidoros’un denizi akvaryum gibi. Balıkları görmek için deniz gözlüğüne ihtiyacınız yok, su öyle berrak ki elleriniz buruşana kadar yüzmek istiyorsunuz. Hem Tarti hem Agios İsidoros Plajı küçük taşlardan oluşuyor, kum değil. Zaten Midilli’nin genelinde plajların taşlık olduğunu hatırlatmak isterim.

Midilli gezilecek yerler saymakla bitmez, ada büyük keşfedecek çok fazla yer var. Biz bir haftalık seyahatimizde yukarıda sıraladığım 6 yeri gezdik, siz de tatilden beklentinize göre planınızı oluşturabilirsiniz. Hepinize şimdiden keyifli seyahatler!

0 0 votes
Yazımı nasıl buldunuz?

Zeen Social Icons

Daha Fazla İçerik
anaflo
Floransa’da Nerelerden Alışveriş Yapılır?
0
Yazım hakkında merak ettiklerin varsa, hemen yorumla!x