stockholm gezi rehberi

Stockholm’de Gezilecek Yerler: Detaylı Stockholm Rehberi

Son güncelleme:

İskandinavya’nın en büyük şehri Stockholm; binlerce yıl öncesine uzanan tarihi, zarif mimarisi, tertemiz havası ve doğasıyla bizi kendisine hayran bırakan rotalardan biri oldu. Nisan ayındaki Kopenhag gezimizden sonra Stockholm bizim ikinci Nordik deneyimimizdi. Havanın soğukluğu haricinde (Eylül ayında 5 dereceydi:) Stockholm mükemmel bir şehir. 5 gün boyunca dolu dolu gezdik ve sizler için oldukça kapsamlı bir içerik hazırladım. Hazırsanız ulaşımdan konaklamaya, gezilecek yerlerden alışveriş önerilerine kadar aradığınız her şeyi bulacağınız Stockholm’de gezilecek yerler yazıma başlıyorum!

Instagram hesabımda (@seyahatimgeldi) Stockholm gezimizin tüm detaylarını paylaştım, öne çıkan hikayelere ve postlara göz atmayı unutmayın:) 

Stockholm’de ne yenir, her bütçeye uygun Stockholm mekan önerileri için Stockholm Yeme İçme Rehberi yazımı da mutlaka okumanızı öneririm.

İsveç Para Birimi: 

İsveç Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen kendi para birimi olan İsveç Kronu’nu kullanıyor. Bizim seyahat ettiğimiz Eylül 2024’te 1 İsveç Kronu (SEK): 3.3 TL idi. Biz yanımıza euro aldık ama krona çevirmeye ihtiyaç bile duymadık çünkü İsveç dünyada en az nakit para kullanan ülkelerin başında geliyor. Tüm harcamalarımızı kredi kartı ile yaptık. Her yerde kredi kartı geçerli. 

svg%3E

Stockholm Arlanda Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan İsveç’in başkenti Stockholm’e uçak yolculuğu yaklaşık 3.5 saat sürüyor. Stockholm’de dört tane havalimanı bulunsa da İstanbul kalkışlı uçakların iniş yaptığı en işlek ve büyük havalimanı Stockholm Arlanda Havalimanı. Konum olarak şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 40 kilometre. 

Havalimanına indiğinizde şehir merkezine gitmek için farklı ulaşım seçenekleri bulunuyor. İlki Arlanda Express. Bu yüksek hızlı trenle havalimanından Stockholm merkeze ulaşmanız sadece 18 dakika sürüyor. Ama fiyat olarak en pahalı seçenek olduğunu da belirteyim, grup bileti alırsanız indirim yapıyorlar. Arlanda Express ile şehir merkezine gidiş-dönüş bilet ücreti kişi başı 640 SEK.

İkinci seçenek Flygbussarna otobüsleri. Bu otobüsler, Stockholm şehir merkezine yaklaşık 40-50 dakikada ulaşıyor. Biletinizi havalimanındaki kiosklardan ya da otobüste kredi kartıyla satın alabilirsiniz. Online alırsanız bilet ücreti daha uygun oluyor. Flygbussarna ile Stockholm Havalimanı’ndan şehir merkezine gidiş dönüş bilet ücreti kişi başı 209 SEK.

“Stockholm’de havalimanından şehre en ucuz nasıl giderim?” diyorsanız bizim de tercih ettiğimiz Flixbus otobüslerini öneririm. Flixbus ile Arlanda Havalimanı’ndan Stockholm şehir merkezine yolculuk yaklaşık 45 dakika sürüyor. Biz Biletimizi havalimanındaki Flixbus kioskundan satın aldık, ama dilerseniz Flixbus’ın web sitesinden TL olarak da satın alabilirsiniz. Otobüsler terminal 4’ten kalkıyor, Pasaport kontrolü sonrası havalimanı içerisinden 10 dakika yürüyerek Terminal 4’e geçip otobüse binebilirsiniz. Varış noktası şehrin ana tren istasyonu, buradan ister yürüyerek ister metro ile konaklayacağınız yere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Flixbus ile Stockholm Havalimanı’ndan şehir merkezine gidiş dönüş bilet ücreti 148 SEK.

Stockholm Arlanda Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir? yazımı okuyarak daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. 

svg%3E

Stockholm Şehir İçi Ulaşım

Maaren gölünün Baltık deniziyle buluştuğu Stockholm 14 ada üzerine kurulu, adeta bir yüzen şehir. Adaların her biri köprülerle birbirine bağlı ve güzel haber şu ki Stockholm’de gezilecek yerlerin büyük bir kısmını yürüyerek görmeniz mümkün. Her ne kadar yürüyüş dostu bir şehir olsa da ziyaret edeceğiniz mevsim de bu konuda büyük önem taşıyor. Eğer kış aylarında gidiyorsanız sık sık metroya binme ihtiyacı hissedebilirsiniz.

Stockholm, gelişmiş toplu taşıma ağı ve ulaşım kolaylıklarıyla dikkat çeken bir şehir. Şehir içi ulaşımı büyük ölçüde SL (Storstockholms Lokaltrafik) tarafından işletiliyor. SL, metro, otobüs, tramvay, banliyö trenleri ve feribotları içeren geniş bir ulaşım ağına sahip olsa da turistlerin en çok tercih ettiği iki seçenek var; metro ve feribot.

Stockholm metrosuna aşağıda detaylı şekilde değineceğim çünkü 100’den fazla istasyonuyla “dünyanın en uzun sanat galerisi” olarak biliniyor. Her ne kadar şehri yürüyerek de gezseniz de mutlaka metro turuna da zaman ayırmanızı öneririm. 

Stockholm Toplu Taşıma Bilet Ücreti 2025

Stockholm’de toplu taşıma sistemini kullanmak için metro gişelerinden veya SL mobil uygulama üzerinden bilet alabilirsiniz. Tek kullanımlık biletler, 75 dakika boyunca tüm toplu taşıma araçlarında geçerli. Ayrıca 24 saatlik, 72 saatlik veya 7 günlük seyahat kartları da mevcut. 

  • 75 Dakika Geçerli Bilet Ücreti: 43 SEK
  • 24 Saat Geçerli Bilet Ücreti: 180 SEK
  • 72 Saat Geçerli Bilet Ücreti: 360 SEK
  • 7 Gün Geçerli Bilet Ücreti: 470 SEK

Stockholm Pass Nedir? Nerelerde Geçerli?

Stockholm Pass turistler için tasarlanmış bir şehir kartı. Bu kart, Stockholm’deki birçok turistik mekâna ücretsiz giriş ve belirli turlara katılım gibi avantajlar sunuyor. Özellikle ilk kez Stockholm’e gelecek olanlar için ekonomik ve pratik bir seçenek olduğunu söyleyebilirim.

Stockholm Pass ile Vasa Müzesi, Kraliyet Sarayı, Fotografiska, Nobel Müzesi, Skansen Açık Hava Müzesi gibi popüler noktalara ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Ayrıca Stockholm Kanal Turu, Hop-on Hop-off otobüs ve tekne turları gibi şehir içi ulaşım ve geziler de karta dâhil.

Kartın 1, 2, 3, 4 veya 5 günlük seçenekleri bulunuyor ve satın alındığında belirlenen süre boyunca sınırsız kullanım hakkı sunuyor. Stockholm Pass sayesinde hem giriş ücretlerinden tasarruf edebilir hem de bilet sırası beklemeden hızlıca müzelere ve etkinliklere giriş yapabilirsiniz.

Önemli bir bilgi ise Stockholm Pass toplu taşıma araçlarında geçerli değil. Eğer metro, tramvay veya otobüs kullanmak isterseniz yukarıda bahsettiğim SL Travelcard ya da günlük bilet gibi ayrı bir ulaşım kartı almanız gerekiyor.

Stockholm Pass fiyatlarını buradan inceleyebilir ve online olarak satın alabilirsiniz.

 

Stockholm’de Nerede Kalınır?

Stockholm gezi planı yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri konaklama olabilir. Pek çok Avrupa şehrine göre Stockholm’de konaklama fiyatları maalesef daha yüksek. O yüzden size ilk önerim -eğer mümkünse- konaklamanızı seyahatiniz yaklaşırken planlamayın. Özellikle noel pazarları ya da temmuz, ağustos gibi görece yüksek sezonda gitmeyi düşünüyorsanız en az 3-4 ay öncesinden konaklamanızı ayarlamanızı öneririm.

Stockholm’de konaklamak için en popüler bölgelerden birkaç öneri verecek olursam:

Gamla Stan (Eski Şehir Merkezi)

Stockholm’ün tarihi merkezi olan Gamla Stan, dar sokakları, renkli binaları ve tarihi atmosferiyle ünlü. Turistik yerlere yakın olmak isteyenler için harika bir seçenek. Gamla Stan bölgesindeki otellerin tamamını buradan inceleyebilirsiniz.

svg%3E

Norrmalm 

Şehrin modern ve hareketli kısmı olan Norrmalm, alışveriş merkezleri, restoranlar ve kültürel etkinlikler açısından oldukça zengin. Biz üç gün boyunca Norrmalm bölgesinde konakladık ve hemen her yere yürüyerek rahatlıkla gittik. Ana tren istasyonu da burada bulunduğu ve havalimanı otobüslerinin kalkış noktası olduğu için ideal konaklama bölgelerinde başı çekiyor. Norrmalm bölgesindeki otellerin tamamını buradan inceleyebilirsiniz.

Södermalm

Daha genç ve bohem bir atmosfere sahip olan Södermalm, kafeler, vintage mağazalar ve gece hayatı ile öne çıkıyor. Daha eğlenceli bir deneyim arayanlar için ideal diyebilirim. Södermalm bölgesindeki otellerin tamamını buradan inceleyebilirsiniz.

Östermalm

Stockholm’ün lüks ve şık semtlerinden biri olan Östermalm, kaliteli restoranlar, yüksek standartlı oteller ve zarif butiklerle şehrin en elit bölgelerinden biri. Daha sakin ve sofistike bir konaklama deneyimi sunan oteller arıyorsanız seçeceğiniz bölge burası. Östermalm bölgesindeki otellerin tamamını buradan inceleyebilirsiniz.

Biz Stockholm seyahatimizde iki ayrı bölgede konakladık. İlk kaldığımız yer şehrin en merkezi bölgelerinden biri olan Norrmalm’daki Generator. Burası aslında hostel ama çift kişilik odaları da var. Konum olarak gezilecek yerlerin birçoğuna yürüyüş mesafesinde. Ayrıca havalimanı otobüslerinin kalktığı merkez tren istasyonuna yürüyerek 10 dakikada gidebiliyorsunuz. Odamız oldukça geniş ve ferahtı, biz kahvaltı tercih etmedik ama ek ücret ödeyerek kahvaltı da almanız mümkün. 

Stockholm’de ikinci konaklamamız tamamen deneyim içindi. Biliyorsunuz kuzey ülkelerinde bot oteller konaklamak için sıkça tercih ediliyor. Biz de Stockholm’e gelmişken bu deneyimi yaşamak istedik ve Rygerfjord bot otelde bir gece konakladık.  Gece yıldızları izleyerek uyumak, sabah denizin üzerinde nefis bir manzarayla güne başlamak harikaydı.

Bizim kaldığımız bot otel konum olarak Södermalm sahilinde bulunuyor, Gamla Stan’a yürüyerek 10 dakikalık mesafede. Kamarada çift kişilik yatak ve banyo var. Konaklamaya kahvaltı dahil değil, dilerseniz ek ücret ödeyerek açık büfe kahvaltı alabilirsiniz. Kamara normal bir otel odasına göre tabii ki çok küçük, bu yüzden 2-3 gün konaklamak yerine bir gece kalmayı tercih ettik. Özellikle birkaç tane bavulunuz varsa hazırlanmak biraz zorlayabilir. Ben en çok sallanır mı diye endişe etmiştim ama hiç sallantı hissetmeden, çok rahat uyuduk. 

Stockholm’e Ne Zaman Gidilir?

Stockholm seyahatinizi planlarken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri gideceğiniz mevsim kesinlikle. Hele ki ilk gidişiniz olacaksa seçeceğiniz mevsim şehirden alacağınız keyfi fazlasıyla etkiliyor. Uçak bileti kampanyaları çoğunlukla kış dönemi için oluyor ve ucuz bilet bulunca bazen mevsimi göz ardı edebiliyoruz. Ama bana sorarsanız Kopenhag, Stockholm gibi kuzeydeki şehirleri özellikle küçük yaşta çocuğunuz da varsa Nisan-Eylül arası dönemde ziyaret etmeniz daha iyi olabilir. 

Biz 22 derecelik ılık bir Eylül İstanbul’undan kalkıp 5 derecelik Stockholm’e gidince ilk iki gün havaya asla adapte olamadık ve hastalığın kıyısından döndük. Hava güneşliyse çok iyi, kuzeyde olduğunuz için sıcaklığı daha yüksek hissediyorsunuz ama eğer kapalı ve bir de rüzgarlıysa işte o zaman gezmek hiç keyif vermiyor. 

Eğer ben illa kışın gideceğim diyorsanız içlik, yün kazak, bere, atkı ve botlarla bütünleşip gezeceğiniz birkaç gün sizi bekliyor:) Stockholm’e kışın gitmenin bir diğer dezavantajı havanın erken kararması. Kışın 15.00 civarı hava kararmaya başlıyor. İlkbahar ya da yaz aylarında giderseniz 21-22.00 hatta yazın 23.00’e kadar havanın aydınlık olması sayesinde bir güne çok daha fazla şey sığdırabilirsiniz. 

Stockholm’de Kaç Gün Kalınır?

Stockholm pahalı bir şehir olduğu için uzun bir seyahat planı yapmak bütçenizi zorlayabilir. Eğer müze ve sanat galerisi gezmeyi seviyorsanız, gittiğiniz şehri doya doya geziyorsanız en az 3 gecelik bir konaklama planı yapmanızı önerebilirim. Ben sadece şehri gezsem yeter derseniz başlangıç için 2 gece 3 günlük bir seyahat planlayabilirsiniz.  Biz Stockholm’de 4 gece 5 gün kaldık, hem müzeleri hem de şehri dolu dolu gezdik. 

Stockholm Gezilecek Yerler

Gamla Stan

Stockholm gezimize şehrin en eski ve turistik bölgesiyle başlıyoruz. Gamla Stan Stockholm şehrinin ilk kurulduğu yer ve Ortaçağ’dan günümüze gelen rengarenk tarihi evleriyle burayı gezerken kendinizi zamanda yolculuğuna çıkmış gibi hissedebilirsiniz. 

svg%3E

Stortorget Meydanı

17. yüzyıldan kalma renkli binalarıyla ünlü Stortorget Meydanı Gamla Stan gezinize başlamak için en ideal noktalardan biri. Burada bol bol tarihi evleri fotoğraflayabilir, kafelerde kahvenizi yudumlayabilir, tarih kokan sokakların tadını çıkarabilirsiniz. Stockholm’e noel döneminde gitmeyi planlıyorsanız Stortorget Meydanı şehrin en ünlü noel pazarlarına ev sahipliği yapıyor. 

svg%3E

Nobel Müzesi (Nobel Prize Museum)

Stortorget Meydanı’nda dikkat çeken yapılarından biri eski borsa binasından nobel ödüllerinin sergilendiği müzeye dönüştürülen Nobel Müzesi. Nobel ödülleri ve ödülleri kazanan bilim insanları hakkında bilgi edinebileceğiniz müzeyi Stockholm Pass ile ücretsiz gezebilirsiniz.

Nobel Müzesi Giriş Ücreti

  • Tam Bilet: 150 SEK
  • 0-18 Yaş: Ücretsiz

Nobel Müzesi Ziyaret Saatleri

Pazartesi günleri kapalı. Cuma günleri 11.00-21.00 diğer günler 11.00-17.00 saatleri arası ziyarete açık. Yaz döneminde 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 

Vasterlanggatan hem hediyelik eşya alabileceğiniz hem de bir şeyler yiyip içebileceğiniz Gamla Stan’in alışveriş caddelerinden biri. Bu bölgenin sokakları öyle fotojenik ki bence burayı gezmenin en keyifli yolu sokakların arasında kaybolmak.

Gamla Stan’da mutlaka uğramanız gereken sokaklar:

  • Österlanggatan
  • Köpmangatan
  • Prastgatan
  • Marten Trotzigs

Hemen her şehirde dünyanın en dar sokağı olarak gösterilen bir yer görürsünüz. Stockholm için de Marten Trotzigs bu unvanı taşıyor, sadece 90 cm genişliğinde ve dar merdivenlerle üst sokağa bağlanıyor. Gamla Stan’a gelmişken dünyanın en küçük heykellerinden biri olan Demir Çocuk (Iron Boy) görmek isterseniz Tradgardsgatan sokağındaki avluya yolunuzu düşürmeniz yeterli. 

svg%3E

Stockholm Gezilecek Yerler: Stockholm Kraliyet Sarayı (Kungliga Slottet)

Gamla Stan adasında heybetli yapısıyla dikkat çeken Stockholm Kraliyet Sarayı İsveç kraliyet ailesinin resmi ikametgahlarından biri ve aynı zamanda Avrupa’nın en büyük sarayları arasında yer alıyor. Tarihi yapının belirli bölümleri ziyarete açık, Stockholm Pass ile ücretsiz gezebilirsiniz. Özellikle hazine odasındaki mücevherler oldukça göz kamaştırıcı. 

Kraliyet Sarayı önündeki asker değişim töreni her gün saat 12.00’de düzenleniyor. Biz denk gelemesek de ilginizi çekiyorsa uğrayabilirsiniz. Stockholm’deki ücretsiz aktivitelerden biri olarak listenizde bulunsun:)

Stockholm Kraliyet Sarayı Giriş Ücreti:

Alacağınız bilet Kraliyet Daireleri, Hazine ve Üç Taç Müzesi’ne giriş için geçerlidir. 

  • Tam Bilet: 200 SEK 
  • 7-17 Yaş: 100 SEK

Stockholm Kraliyet Sarayı Ziyaret Saatleri:

Haftanın her günü 10.00-16.00 (yaz döneminde 17.00) saatleri arasında ziyarete açık.

svg%3E

Riddarholmen

Gamla Stan’in yanı başında huzur dolu bir adaya götürüyorum sizi; Riddarholmen. Gamla Stan’den beş dakikada ulaşabileceğiniz ada ismini İsveççe’de “Şövalyeler Adası” anlamına gelen “Riddarholmen” kelimesinden alıyor. Orta Çağ boyunca soylular ve şövalyeler için önemli bir yerleşim yeri olan adanın sahilindeki geniş oturma alanlarında manzaranın keyfini çıkarabilir, harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. 

svg%3E

Djurgarden

Stockholm’de hem doğa ile iç içe vakit geçirebileceğiniz hem de şehrin önde gelen müzelerini bir arada bulabileceğiniz harika bir ada Djurgarden. Hele bir de hava güzelken gittiyseniz burada zaman geçirmeye doyamayacağınıza eminim. Şehrin en yeşil adalarından biri olan Djurgarden aynı zamanda müzeler adası olarak da biliniyor. Stockholm’e geldiğinizde mutlaka ziyaret etmenizi önereceğim, İskandinavya’nın en ünlü müzesi de burada: Vasa Müzesi.

Djurgarden’a Gamla Stan’in sahilindeki Slussen’den hareket eden 82 numaralı feribotla 10 dakikada ulaşmanız mümkün. Ayrıca merkez tren istasyonu (T-Centralen) önünden kalkan 7 numaralı tramvay, 67 ve 69 numaralı otobüslerle de Djurgarden’a gidebilirsiniz. Adanın büyük bir bölümü ormanlık alan, bir bölümü de İsveç kültürünü yansıtan müzelere ev sahipliği yapıyor. 

svg%3E

Stockholm’ün En Ünlü Müzesi: Vasa Müzesi

İskandinavya’nın en fazla ziyaretçi ağırlayan müzesi Vasa, Stockholm gezimizin en etkileyici yerlerinden biriydi. Denizcilik tarihine çok fazla ilgimiz olmasa da geminin heybeti, işleme detayları, tasarımına hayran kaldık. Dünyanın en iyi korunmuş 17. yüzyıl savaş gemisi olan Vasa İsveç Kralı Gustaf II Adolf’un emriyle Baltık Denizi’ne hakimiyet kurması amacıyla yapılmaya başlanmış. 1628 yılında yapımı tamamlanan Vasa denize çıktığı ilk seferinde alabora olarak batmış ve 1961 yılına dek tam 333 yıl boyunca Baltık Denizi’nin sularına batık halde beklemiş. 

1961 yılında özenli bir çalışmanın ardından su altından çıkarılan Vasa başarılı bir restorasyon çalışması sonrası müzede sergilenmeye başlar. Müze oldukça büyük, 4-5 katlı ve her katta gemiyi farklı açıdan görme imkanı sunuyor. Ayrıca geminin yapılış amacı, sefere çıktığında neden battığı da müzede detaylı şekilde anlatılıyor. Stockholm’de tek bir müze gezme imkanınız varsa Vasa Müzesi’ni görmenizi öneririm. 

Vasa Müzesi Giriş Ücreti:

  • Tam Bilet: 190 SEK
  • 18 Yaş Altı: Ücretsiz
  • Stockholm Pass: Ücretsiz

Vasa Müzesi Ziyaret Saatleri:

Eylül-Mayıs: 10.00-17.00 (Çarşamba günleri 20.00) – Haziran-Ağustos: 08.30-18.00

Djurgarden’da ziyaret edebileceğiniz diğer müzeler;

  • Skansen Açık Hava Müzesi
  • ABBA Müzesi
  • Nordiska Müzesi
  • Viking Müzesi

Stockholm’ün en büyük lunaparkı Gröno Lund Djurgarden’da yer alıyor. Çocuklu aileler için eğlenceli bir seyahat aktivitesi olabilir. Üstelik Stockholm Pass ile ücretsiz giriş yapabileceğinizi de hatırlatmak istiyorum. Doğa ile iç içe vakit geçirip organik tarım ürünleri ile hazırlanan tatlı ve yemekleri deneyebileceğiniz Rosendal Bahçeleri’ndeki Rosendal Tradgard da Djurgarden’daki keyif veren mekanlar arasında. 

svg%3E

Skeppsholmen

Djurgarden’dan birkaç dakikalık feribot yolculuğu ile bir sonraki rotamız olan Skeppsholmen geçiyoruz. Bu sakin ada geçmişte İsveç donanmasına ev sahipliği yaparken günümüzde şehir hayatının yoğunluğundan kaçıp kafa dinleyebileceğiniz huzur dolu bir yer. Tabii Skeppsholmen’de bizi heyecanlandıran bir de müze var; Modern Sanat Müzesi. (Moderna Museet)

Skeppsholmen Skeppsholmsbron köprüsü ile ana karaya bağlı olduğu için ister yürüyerek, isterseniz Djurgarden’dan feribotla geçebilirsiniz. 

svg%3E

Stockholm Müzeleri: Modern Sanat Müzesi (Moderna Museet)

Müze gezmeyi sevenler için Stockholm’de önerebileceğim müzelerden biri de 130 binden fazla eserle Avrupa’nın önde gelen modern sanat müzelerinden biri olarak gösterilen Moderna Museet.  20. ve 21. yüzyıl sanatının en çarpıcı eserlerine ev sahipliği yapan müzede Picasso, Dalí, Matisse, Warhol gibi dünyaca ünlü sanatçıların çalışmalarını yakından inceleme şansı bulabilirsiniz. 

Modern Sanat Müzesi Bilet Ücreti

  • Tam Bilet: 150 SEK
  • İndirimli Bilet: 120 SEK
  • Cuma 18.00-20.00 arası ücretsiz giriş yapabilirsiniz. 

Modern Sanat Müzesi Ziyaret Saatleri:

Pazartesi: Kapalı – Salı-Cuma: 10.00-20.00 – Diğer günler: 10.00-18.00

svg%3E

Norrmalm

Stockholm gezilecek yerler listemize Norrmalm ile devam ediyoruz. Bu bölge Stockholm’ün en canlı ve yoğun bölgelerinden biri. İş ve alışveriş merkezlerinin yanı sıra geniş alışveriş caddeleri ile de öne çıkan Norrmalm bölgesi merkezi konumda konaklamak isteyenlerin de ilk tercihleri arasında. Biz de gezimizin ilk üç günü Norrmalm bölgesinde kaldık. Gerek havalimanı ulaşımının kolay olması, gerek mağaza, restoran, kafe imkanlarının çok olması, gezilecek yerlere yürüyerek gidebiliyor olmanız bakımından Norrmalm bölgesinden fazlasıyla memnun kaldığımızı söyleyebilirim.

Sergels Torg Meydanı

Stockholm’ün Taksim’i olarak adlandırabileceğimiz Sergels Torg Meydanı şehrin en geniş meydanı ve günün neredeyse her saati oldukça hareketli. Buraya özellikle akşam saatlerinde gelmenizi ve meydanın ışıklı halini de mutlaka görmenizi öneririm.  

svg%3E

Stockholm’de Alışveriş: Drottninggatan Caddesi

Alışveriş yapmayı seviyorsanız listenize eklemenizi önereceğim yerlerden ilki Norrmalm bölgesindeki Drottninggatan Caddesi. İsveç markası olan H&M ile birlikte Zara, Monki, Arket ve daha birçok mağazayı bu cadde üzerinde bulabilirsiniz. Kungsgatan ve Hamngatan caddesi de Norrmalm’da alışveriş yapabileceğiniz ünlü caddeler arasında. Mağazalar çoğunlukla 19.00-20.00’ye kadar açık. 

Norrmalm’a gelmişken NK (​​Nordiska Kompaniet) ve yine bir İsveç klasiği olan IKEA mağazasını da gezmenizi öneririm. IKEA’nın Hamngatan caddesindeki Gallerian alışveriş merkezi içerisinde küçük bir mağazası yer alıyor. Fiyatlar ülkemize göre biraz daha uygun sayılır. 200 SEK üzeri alışveriş yaparsanız tax free’den yararlanabiliyorsunuz. 

Stockholm Belediye Sarayı (Stadhuset)

Norrmalm bölgesinde gezebileceğiniz şehrin en ikonik yapılardan bir diğeri Stockholm Belediye Sarayı. Her yıl nobel davetine ev sahipliği yapmasıyla bilinen Stockholm Belediye Sarayı’nın içerisini sadece tur rehberi eşliğinde gezebiliyorsunuz. Turlar günün belirli saatlerinde İsveççe ve İngilizce yapılıyor ve yaklaşık 45 dakika sürüyor.

Turumuz ilk olarak Blue Hall’den başlıyor, nobel ödülü alanlara İsveç kraliyet ailesi eşliğinde bu alanda yemek ziyafeti veriliyormuş. Turun en dikkat çeken noktası ise 18 milyon altın mozaikle kaplı Golden Hall yani altın salon. Salonun tüm duvarları İsveç tarihini simgeleyen mozaiklerle süslenmiş. Oldukça etkilendiğimizi söylemeliyim. 

Stockholm Belediye Sarayı’nın içerisini gezmeseniz bile bahçesine ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Heykellerle süslü bahçe fotoğraf tutkunları için de adeta görsel şölen sunuyor. Yolunuz cumartesi günü buraya düşerse gelin-damat çekimlerine denk gelmeniz olası çünkü belediye binasında cumartesi günleri nikah günüymüş:)

svg%3E

Östermalm

Stockholm’ü keşfetmeye devam ediyoruz, sırada şehrin en lüks bölgesi olan Östermalm var. Birbirinden şık butikler ve restoranların yanı sıra bölgedeki tarihi apartmanlar resmen göz banyosu yaptırıyor. Şehrin elit kesiminin tercih ettiği bu bölge, lüks alışveriş, kaliteli restoranlar ve kültürel mekanları ile dikkat çekiyor. Eğer Stockholm’de daha sofistike bir atmosfer arıyorsanız, Östermalm’ı gezi listenize eklemeyi unutmayın. 

Dünyaca ünlü markalara ev sahipliği yapan mağazalarıyla Östermalm alışveriş tutkunlarının da gözdesi. Gece hayatını seviyorsanız bölgede çok sayıda gece kulübünün bulunduğunu da hatırlatayım. Özellikle Stureplan çevresi hem lüks mağazalar hem bar ve gece kulüpleri bakımından oldukça zengin. Güzel bir havada gidiyorsanız sahil boyunca yürüyüş yapıp Baltık Denizi manzarasını izleyebileceğiniz Strandvägen Östermalm’ın en güzel caddelerinden biri. 

svg%3E

Saluhall

Östermalm’a geldiğinizde uğrayabileceğiniz yerlerden biri şehrin ünlü gastronomi durağı olan Saluhall. 1888’den bu yana Stockholm’ün en büyük ve en eski gıda pazarı olan Saluhall’da İsveç lezzetlerini deneyebileceğiniz pek çok dükkan bulunuyor. Yerel balıklar, taze deniz ürünleri, et ve peynir çeşitleriyle birçok farklı ürünü bir arada bulabilirsiniz. İster buradaki restoranlarda yöresel lezzetleri tadabilir, isterseniz ayak üstü lezzet kaçamağı yapabilirsiniz. 

svg%3E

Stockholm Gezi Rehberi: Södermalm

Stockholm’ün bohem ruhunu yansıtan şehrin hippi semti Södermalm’dayız. Sanat galerileri, vintage mağazaları, tasarım butikleriyle dikkat çeken Södermalm eski kent bölgesi Gamla Stan’in güneyinde yer alıyor. Stockholm’de ikinci el kıyafet ve eşya satan mağazalar oldukça revaçta, özellikle Södermalm’da çok sayıda mağaza ve butik bulmanız mümkün. Semtin en popüler caddesi Götgatan ve Sofo olarak adlandırılan bölge moda ve tasarım merkezine dönüşmüş durumda. Södermalm’ı bu yönüyle İstanbul’un Karaköy semtine benzetebilirim. 

Katarina Asansörü

Södermalm’a gelmişken size ücretsiz bir aktivite önerim var; Katarina Asansörü. Stockholm manzarasını bir de yukarıdan izlemek isterseniz Södermalm adasının girişindeki asansör her gün 07.00-22.00 arası kullanıma açık. Gün batımına yakın gelirseniz harika fotoğraflar yakalayabilirsiniz. 

svg%3E

Monteliuswagen

Manzara tutkunları için Södermalm’da bir önerim daha var; Monteliuswagen şehir terası. Burası Stockholm’ün en güzel manzaralarından birini sunuyor size. Özellikle bahar ve yaz aylarında gelirseniz manzaraya karşı piknik yapabilir, gün batımını izleyebilirsiniz. Burası Gamla Stan’i panoramik fotoğraflayabileceğiniz en güzel adreslerden biri.

svg%3E

Stockholm’de Ne Yapılır?: Fotografiska

Fotoğrafçılığa meraklı olanlar için harika bir müze daha doğrusu fotoğraf galerisi tavsiyesi veriyorum; Fotografiska. Dünyanın farklı yerlerinden fotoğraf sanatçılarının eserlerinin sergilendiği Fotografiska gezmekten en keyif aldığımız yerlerden biri oldu. Gece 23’e kadar açık olması gezme açısından da avantaj sağlıyor. Dilerseniz en üst katta manzaraya karşı bir şeyler yiyip içebileceğiniz şık bir restoranı da bulunuyor.

Fotografiska Giriş Ücreti:

  • Tam Bilet: 179 SEK
  • İndirimli Bilet: 139 SEK
  • 12 Yaş Altı: Ücretsiz

Biletinizi Fotografiska sitesinden alırsanız giriş ücretleri bu şekilde, eğer müzeden alırsanız tam bilet 219 SEK, indirimli bilet 179 SEK. 

Fotografiska Ziyaret Saatleri: 

Pazartesi-Pazar: 10.00-23.00

svg%3E

Stockholm Metrosu: Dünyanın En Uzun Sanat Galerisini Keşfediyoruz

Stockholm metrosunun dünyanın en uzun sanat galerisi olduğunu biliyor muydunuz? Mozaikler, heykeller, duvar çizimleriyle Stockholm metrosunun durakları adeta bir sanat galerisindeymişsiniz gibi hissettiriyor. Stockholm’da 90’ı aşkın metro istasyonu bulunuyor. Her durakta farklı bir sanat eseriyle karşılaşabilirsiniz. Bu yönüyle Stockholm metrosu bir ulaşım aracından çok daha fazlası.

Biz metro gişesinden 75 dakika geçerli bilet alarak popüler metro istasyonlarından 6 tanesini gezdik. Bilet ücreti 42 SEK. Dilerseniz SL uygulamasından online olarak da biletinizi satın alabilirsiniz. Biz merkeze yakın olanları tercih ettik, daha fazla metro durağı görmek isterseniz tek binişlik değil günlük bilet almanızı öneririm. Stockholm metro turu için plan yaparken yararlanabileceğiniz metro haritasını da buraya bırakıyorum.

En Güzel Stockholm Metro İstasyonları:

  • T-Centralen (Mavi Hat)
  • Kungstradgarden (Mavi Hat)
  • Radhuset (Mavi Hat)
  • Stadion (Kırmızı Hat)
  • Tekniska Hogskolan (Kırmızı Hat)
  • Odenplan (Yeşil Hat)

İşe gidiş ve işten dönüş saatleri metrolar çok kalabalık olabiliyor, fotoğraf çekmekte zorlanabilirsiniz. Size önerim metro turunu akşam 8’den sonraya bırakmanız. Kalabalık azalınca çok daha rahat fotoğraf ve video çekebilirsiniz. 

0 0 votes
Yazımı nasıl buldunuz?

Zeen Social Icons

Daha Fazla İçerik
lviv alisveris rehberi
Lviv Alışveriş Rehberi
0
Yazım hakkında merak ettiklerin varsa, hemen yorumla!x