bodrum gezi rehberi 4

Bodrum Gezi Rehberi

‘Nasıl anlatsam, nerden başlasam

Bodrum, Bodrum…’

MFÖ’nün en sevdiğim şarkılarındandır Bodrum Bodrum… Kimi zaman bu şarkıyı açar, gözlerimi kapatır dalarım Bodrum’un hayaline… Bembeyaz evleri saran rengarenk begonvilleri, kaldırım taşlı daracık sokakları, mavinin en güzel tonunu taşıyan denizi ve yemyeşil ağaçları ile Bodrum ihtiyacınız olan huzurun çok daha fazlasını size sunuyor.

Hele bir de baharda yolunuz düşerse kimselerin olmadığı sokaklarda bisiklete binmek, kumsalın sahibi sizmişçesine denize girmek, ağaçlardan topladığınız mandalinaları yemek öyle güzel ki…

svg%3E
Nisan ayında Bodrum Kumbahçe…

Bodrum Gezi Rehberi

Bodrum’a Ne Zaman Gidilir?

Yazın kalabalık konusunda İstanbul ile yarışan Bodrum’u tam anlamıyla keşfetmek için ilkbahar ve sonbahar ayları oldukça ideal. Alın fotoğraf makinenizi yanınıza, Bodrum’un cömertçe sergilediği güzellikleri keşfetmeye başlayın.

Kasım’da denize giremem diye üzülmeyin, Bodrum’un suyu geç ısınıp geç soğur. Bu nedenle haziran ayında girdiğinizden çok daha ılık bir suyun sizi beklediğini unutmayın.

Bodrum’un yerlileri neredeyse yılın on ayı denize girdiklerini ve soğukta denize girmenin ayrı bir keyif olduğunu söylüyorlar:) Yazın 40 dereceyi bulan hava sıcaklığı sonbaharda nispeten yerini 25’li derecelere bırakıyor. İçinizi ferahlatan rüzgarı ise hiçbir zaman eksik olmuyor.

İlkbaharda ise birkaç saat yağmur yağsa bile arkasından güneş hemen yüzünü gösteriyor, gökkuşağı ile birlikte şahane bir görsel şölen sunuyor. Eğer siz de sakinlikten yanaysanız Bodrum’u bir de bahar ayında görün derim, çok daha seveceğinize eminim.

svg%3E
Bodrum’un yerlileri yılın on ayı denize giriyor

Bodrum öyle bir yer ki sabaha kadar eğlenmek isteyeni de mutlu ediyor, bir köşede sessizce kitabını okuyup denize gireni de… Her yaşa ve her keseye hitap etmesindendir bu kadar sevilmesi.

‘Bodrum çok pahalı’ klişesine inanmayın. Kısa sezonun karı deyip 10 liralık yemeği 50 liraya satanları saymıyorum elbette, bu onların işgüzarlığı. Ancak Bodrum’un Türkbükü’nden ibaret zannedilmesi bu cennet beldeye yapılan en büyük haksızlık.

Bodrum’da Ulaşım

Muğla’nın büyükşehir olması ile Bodrum’da ulaşım araçları 2017’den itibaren yenilenmeye başladı. Önceki senelerde minibüsler ile sağlanan toplu ulaşım şimdilerde yerini modern otobüslere bırakmaya başladı. 

Bodrum’da gezilecek yerler o kadar fazla ki herbir koyunu keşfetmeniz için en az bir haftanızı ayırmanız gerekir. Bu nedenle Bodrum’da ulaşım için otobüs yerine araba veya motosikleti tercih etmeniz çok daha rahat gezmenizi sağlar. Çünkü Bodrum’da mesafeler birbirinden uzak ve her istediğiniz yeri otobüsle göremeyebilirsiniz.

Taksiyi hiç saymıyorum bile çünkü fiyatlar çok yüksek. En yakın yere gitmek bile yaklaşık 30-40 TL civarı tutuyor. Ancak arabam yok diye üzülmeyin,  Bodrum içi ulaşım eskiye oranla çok daha organize ve kolay hale geldi.

svg%3E
Bodrum Otogarı

Bodrum’a şehirlerarası otobüsler ile geldiğinizde sizi Bodrum Otogar‘a bırakıyor. Bodrum Otogar merkezde yer alıyor. Eğer Bodrum’un içinde kalıyorsanız Yalıkavak, Turgutreis, Bağla, Akyarlar, Gümüşlük, Gümbet, Konacık, Bitez, Gündoğan, Torba, Yalıçiftlik, Mazı, Güvercinlik’e Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

Bodrum İçi Ulaşım Ücretleri

Bodrum içi ulaşımda Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin de uyguladığı Kent Kart kullanımına geçildi. Eğer Bodrum’da toplu ulaşımdan uzun süreli yararlanmayı düşünüyorsanız Bodrum Otogar’da satılan Kent Kart‘ı alabilisiniz, böylece fiyatlarda bir miktar daha indirim uygulanıyor. Bodrum Kent Kart ücreti 15 TL. Kent Kart’ınızı Muğla ve bağlı ilçelerde kullanabilirsiniz. Kent Kart’ınıza yükleme yapabileceğiniz noktalar için buraya tıklayın. Kent Kart’ınız yoksa ödemeyi otobüs şoförüne de yapabiliyorsunuz.

Güncelleme Notu: Koronavirüs tedbirleri kapsamında Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplu taşıma araçlarında nakit ödeme yapılamıyor. Sadece temassız kart ve Kent Kart kullanılabiliyor. Ayrıca kartınıza HES kodu tanımlanmadan toplu ulaşım araçlarından yararlanamadığınızı da hatırlatmak isterim.

  • İndi-bindi ücreti 3.75 TL, kredi kartı 4 TL
  • Bodrum-Turgutreis arası halk otobüsü ulaşım ücreti 6.75 TL, kredi kartı ile 7.10 TL
  • Bodrum-Yalıkavak arası halk otobüsü ulaşım ücreti 6.75 TL, kredi kartı ile 7.10 TL
  • Bodrum-Muğla merkez arası halk otobüsü ulaşım ücreti 28.50 TL, kredi kartı ile 30.20 TL
  • Bodrum-Milas merkez arası halk otobüsü ile ulaşım ücreti 13 TL, kredi kartı 13.60 TL.

Milas Bodrum Havalimanı’ndan merkeze ulaşım konusunda detaylı bilgileri yazımdan okuyabilirsiniz.

svg%3E
Bodrum – Gümüşlük

Bodrum’da Nerede Kalınır?

Bodrum’a ilk kez gelecek olanlar konaklama konusunda tereddüt yaşayabilir. Bodrum hem beş yıldızlı otelleriyle hem de kafa dinlemek isteyenler için deniz kenarındaki pansiyonlarıyla ziyaretçilerine geniş bir konaklama seçeceği sunuyor. Tatilden beklentinize göre seçim size kalmış. Ben de Bodrum’da konaklamak isteyenler için kısa kısa koylardan bahsetmek istiyorum:

svg%3E
Bodrum Haritası
  • Bodrum merkez: Arabasız gelenler için ideal. Eğlence hayatı, yeme&içme alternatifleri bol.
  • Gümbet: Yabancı turistlerin gece hayatı için tercih ettiği bir bölge, Bodrum merkeze araba ile 10 dakikalık mesafede.
  • Bitez: Bodrum merkeze en yakın koylardan biri, konaklama alternatifleri fazla. Çoğunlukla aileler tercih ediyor.
  • Ortakent&Yahşi: Bodrum’da konaklamak için en ideal bölge. Bence yarımadanın en güzel sahili burada. Bütçe dostu pansiyon ve otel seçenekleri de fazla.
  • Turgutreis: Bodrum merkeze 45 dakika uzaklıkta, yarımadada yerleşimin en fazla olduğu bölge. Denizi beklentilerinizi karşılamayabilir!
  • Akyarlar: Merkeze en uzak koylardan biri. Kafa dinlemek için ideal, denizi çok güzel, akşamları Kos manzarasına karşı rakı&balık keyfi yapabilirsiniz!
  • Yalıkavak: Bodrum’un lüks konaklama seçeneklerinin yer aldığı bölgesi. Küdür ve Tilkicik koyu muhteşem. Gece hayatı ve şık restoranlarıyla adeta küçük İstanbul.
  • Gümüşlük: Bodrum’un en şirin koylarından. Gün batımında harika manzaralar sizleri bekliyor ama denizi yosunlu ve dalgalı. Lüks balık restoranlarıyla meşhur.
  • Gündoğan: Maalesef kısa sürede çok fazla betonlaştı, eskiden sık gittiğimiz koylardan biriydi. Denizi güzel, otel seçenekleri fazla.
  • Türkbükü: İsmini duymayan kaldı mı, sanmıyorum 🙂 Üst gelir grubuna hitap eden, plajları ve gece hayatıyla ünlü koy. Konaklamak için tercih edecekseniz kesenin ağzını açmanız gerek :))
  • Göltürkbükü: Türkbükü’ne yakın olmasına rağmen çok daha sakin ve denizi bir o kadar güzel. Özellikle sezon dışı tam kafa dinlemelik.
  • Torba: Yazlıkların yoğun olduğu koylardan biri, merkeze yakın ve hala yemyeşil. Konaklamak için tercih edilebilir.
  • Yalıçiftlik: Tam bir sakinlik ve huzur noktası! Denizi muhteşem ama ulaşım için araba şart. Yeşil ve mavinin buluştuğu Bodrum’un en güzel yeri.
  • Mazı: Bodrum’a 1.5 saat uzaklıkta, sakinlik düşleyenler için tercih edilesi ama emekli hayatı kıvamında bir sakinlikten bahsediyorum:) Etrafta deniz ve ormandan başka hiçbir şey yok çünkü:) 5-6 farklı koy bulunuyor.

Bodrum Kaç Günde Gezilir?

Yarımadanın her bir koyunu keşfetmek isterseniz en az bir haftanızı gününüzü ayırmanız gerekiyor. Bodrum’da yapılacak çok fazla şey var, seyahatinizi hafta sonu ile sınırlamayın ve buraya gelmişken mutlaka 4-5 günden az kalmayın derim.

svg%3E
Bodrum Gezilecek Yerler – Bodrum Merkez

Bodrum’da Gezilecek Yerler

15 senedir geldiğim Bodrum’da deneyimlediklerimi, gezip gördüğüm yerleri derlemeye çalıştım. Daha kolay okuyabilmeniz için merkezden başlayıp koyları tek tek ele alarak ilerledim. İşte kapsamlı Bodrum gezi rehberi

Bodrum Merkez

Turistlerin uğrak noktası, sabahın ilk ışıklarına kadar süren gece hayatının kalbi, eğlenmek ve kafa dağıtmak isteyenlerin ilk durağı burası. Birçok pansiyon ve otelin de bulunduğu Bodrum merkezi eğer denizle aram çok iyi değil, bana gece hayatı olsun yeter diyorsanız tercih edebilirsiniz.

Bodrum merkezde konaklama fiyatları birçok yere göre daha uygun. Ancak özellikle yazın 45 dereceleri bulan sıcaklık akşam da devam ettiği için koyların ferah havasını burada bulamazsınız. Burası çukurda kaldığı için diğer yerlere göre rüzgarı daha azdır.

Şehirler arası otobüslerin ve minibüslerin ana durağı olduğu için buraya ulaşım oldukça kolay ancak bir o kadar da gürültülü bir yer. Merkezden yürümeye başladığınızda sağlı sollu kıyafet, çanta mağazaları, döviz büroları, hediyelik eşya satan dükkanları görebilirsiniz. Bodrum merkez alışveriş için en ideal adreslerden biri. 

bodrum kalesi
Bodrum Kalesi

Bodrum Kalesi

Bodrum’a girişte bembeyaz evler arasında nefis bir görüntüyle karşılıyor sizleri Bodrum Kalesi. Kendisi Bodrum’un simgesi adeta. Bodrum merkeze gelmişken zamanınız da varsa mutlaka kaleyi gezmenizi öneririm.

1400’lü yıllarda St. Jean Şövalyeleri tarafından inşa edilen Bodrum Kalesi günümüzde Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılıyor. Burada dünyanın en eski batık gemisine ait kalıntıyı görebilir, eşsiz sualtı hazinelerini yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz.

svg%3E
Bodrum Kalesi içinde camiye dönüştürülen tarihi bir şapel

Bodrum Kalesi’ni gezmek için iki saatinizi ayırmanız yeterli. İşkence odaları ve zindanları da gezmeyi unutmayın ancak kalenin merdivenleri oldukça dik ve fazla, bu nedenle mutlaka spor ayakkabı giymenizde fayda var. Kalenin üst kısmında muhteşem bir Bodrum manzarası sizleri bekliyor!

svg%3E
Bodrum Kalesi

Bodrum Kalesi’ni en son 2019 yazında gezdim ama iki yıldır süregelen tadilat nedeniyle kalenin büyük bir kısmı kapalıydı. Kaledeki restorasyon çalışmalarında sona gelinse de hala bazı kısımlar gezilemiyor.

Bodrum Kalesi giriş ücreti 2021 kişi başı 90 TL. Eğer müzekartınız varsa kaleyi ücretsiz gezebilirsiniz. Müzekart 2021 ücreti 60 TL, 18 yaş üstü öğrenciler ve akademik öğretim üyeleri indirimli müzekart satın alabilirler. (30 TL)

Bodrum Kalesi ziyaret saatleri yazın 8.30-18.30, kışın 8.00-18.00 saatleri arası. (Bodrum Kalesi’nin bir kısmı 1 Ekim 2017 itibariyle restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatıldı)

Bodrum Kalesi konum için tıklayın. 

svg%3E
Zeki Müren Sanat Müzesi – Bodrum

Zeki Müren Sanat Müzesi

Malum Bodrum demek Zeki Müren demek. Hayatının en güzel yıllarını burada geçiren Bodrum aşığı Zeki Müren’in evi Mehmetçik Vakfı – Türk Eğitim Vakfı tarafından 2000 yılında Kültür Bakanlığı’na devredilmiş.

Kültür Bakanlığı da 2000 yılında evi Zeki Müren Sanat Müzesi‘ne dönüştürerek ziyarete açmış. Ne de güzel yapmış! Bodrum merkezden Kumbahçe mevkiine doğru ilerlediğinizde yarım saatlik keyifli bir yürüyüş sonrası Zeki Müren’in evine ulaşabilirsiniz.

svg%3E
Zeki Müren Sanat Müzesi – Yatak Odası

Sanat Güneşi’nin evi iki katlı, bembeyaz tipik bir Bodrum evi. Zeki Müren Sanat Müzesi giriş ücreti 2021 12.5 TL. Müzekart geçerli, bu şekilde ücretsiz gezebiliyorsunuz. Öğretmenler, gaziler, engelliler, 65 yaş üstü ve 18 yaş altındakiler de Zeki Müren Sanat Müzesi’ni ücretsiz ziyaret edebiliyor.

Girişte galoş giymeniz isteniyor. Fonda çalan nefis Zeki Müren parçaları eşliğinde evi gezmek öyle keyifli ki!

svg%3E
Zeki Müren Sanat Evi – Oturma Odası

Zeki Müren Sanat Müzesi’nin giriş katında sanatçının oturma odası, yatak odası ve mutfağı bulunuyor. 80’li yılların ruhuna uygun, öyle güzel bir tasarıma sahip ki evi gezerken Zeki Müren’e bir kez daha hayranlık duydum!

Evin her bir noktasında sanatçının fotoğrafları yer alıyor. Yatak odasında sergilenen sabahlıkları, pijamaları ve terlikleri rengarenk. Jimnastik aleti, dikiş makinesi ve daktilo nostalji rüzgarları estiriyor adeta.

svg%3E
Zeki Müren Sanat Müzesi – Kıyafet Odası

Zeki Müren Sanat Müzesi’nin üst katı daha da renkli. Sanat Güneşi’nin sahnede giydiği ışıl ışıl kıyafetler, yüksek platformlu ayakkabılar, takılar, aldığı ödüller, plaklar ve her türlü kişisel eşyaları üst kattaki odalarda sergileniyor. Evi gezdikten sonra bahçede sergilenen 1976 model Buick Regal marka arabasını da görmenizi tavsiye ederim.

Zeki Müren Sanat Müzesi konum için tıklayın. 

svg%3E
Bodrum – Kumbahçe

Kumbahçe

Bodrum merkezde vakit geçirmekten en fazla keyif aldığım yerlerden biri Kumbahçe. Özellikle sezon dışı zamanlarda kimsenin olmadığı sokaklarda yürüyüş yapmak, mis gibi deniz havasını içinize çekmek ve bir kafede oturup manzaraya karşı Türk kahvenizi yudumlamak başlı başına mutluluk sebebi olabilir!

Tatilinizi Bodrum merkezde geçirmeyi düşünüyorsanız Kumbahçe’nin denizi çok güzel, hem halk plajı var hem de kafelerin, pansiyonların işlettiği plajlar var. Yaz döneminde akşamları epey canlı.

Bodrum Barlar Sokağı

Bodrum merkezde eğlencenin kalbi Barlar Sokağı’nda atar. Restoranlar, dükkanlar ve barlarla burası yaz aylarında Bodrum merkezin en kalabalık yeri oluyor. Özellikle hafta sonlarında geceleri iğne atsanız yere düşmeyecek bir kalabalıktan söz ediyorum 🙂

Rock müzik seviyorsanız Kule Bar ve Körfez Bar‘a uğrayın derim. Eğer aradığınız daha sakin bir yerse Cafe Delmar’da chill out müzikler eşliğinde içkinizi yudumlayabilir, denize karşı geniş koltuklarda oturarak manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Bodrum’un simgesi Halikarnas gece kulübü ise ne yazık ki kapatıldı. 

svg%3E
Bodrum Merkez

Karnınız acıktıysa Neyzen Tevfik Caddesi’nde yer alan Bodrum’un meşhur pizzacısı Sünger Pizza’nın pizzalarını deneyebilirsiniz. Ancak bence Bodrum’da pizza yiyebileceğiniz en iyi adreslerden biri Arka Pizzeria. Kule Bar’ın arkasında yer alan Arka Pizzeria lezzetiyle sizi bir anda İtalya’ya gönderiyor! Mekanda pizzalar 30 TL’den başlıyor. Arka Pizzeria’nın Yalıkavak‘ta da şubesi bulunuyor.

Gece eğlenmek içinse yine aynı caddede yer alan Marina Yacht Club’ı listenize eklemenizi tavsiye ederim. Birçok ünlünün de müdavimi olduğu mekan kaliteli müzik ve nezih ortamı ile benim favori adreslerimden biri. Bunun dışında Fink, Catamaran, Mavi Bar, Veli Bar gibi mekanlar yaz aylarında dolup taşıyor.

Bu gönderiyi Instagram’da gör

Bodrum’da denize ücretsiz girebileceğimiz plaj sayısı her sene azalıyor. Özellikle sezonda halk plajlarında yer bulmak neredeyse imkansız, hal böyle olunca işletmelerin belediyeden kiraladığı beachler tercih sebebi oluyor. Kişi başı en az 50₺ harcama yapmanız isteniyor, lüks işletmelerde ise bu fiyat 250₺’ye kadar çıkıyor. Havlumu kuma serip denizin tadını çıkarmak istiyorum derseniz hiçbir ücret ödemeden girebileceğiniz bazı plajlar ise şöyle:⠀ ⠀ 📍Yalıçiftliği ⠀ 📍Kumbahçe (Bodrum)⠀ 📍Yahşi (Ortakent)⠀ 📍Küdür (Yalıkavak)⠀ 📍Gümüşlük⠀ 📍Turgutreis⠀ ⠀ #seyahatimgeldi #gezginyaşamlar #bodrum #turkey #gencgezginler #hurriyetseyahat #gezelimgorelim #gezilecekyerler #yolacikyolacik #seyahat #gezen_kadinlar #gezilesiyer #öncetürkiyeyikeşfet #hadiozaman #travelblog #milliyetrota #cokgezenlerkulubu #instatravel #travelphotography #igtravel #roamersclub

seyahatimgeldi (@seyahatimgeldi)’in paylaştığı bir gönderi ()

Gümbet

Her 10 kişiden 9’unun turist olduğu Gümbet gece hayatı ile ünlü. Birbiri ardına sıralanan barlar çoğunlukla turist ağırlıklı. Sokaklardan gelen uğultulu müzik sesi ve kalabalık bir süre sonra sizi bunaltabilir. Merkeze yakın olsa da özellikle çocuklu ailelerin konaklaması için uygun bir adres olmadığını düşünüyorum. Denizi genellikle yosunlu ve dalgalı. Ben yıllardır Gümbet’e bir türlü ısınamadım:)

Gümbet’in konumu için buraya tıklayın. 

svg%3E

Bitez

Meşhur Çökertme türküsünde sözü edilen Bitez işte burası. Gümbet’in yanı başında yer alan Bitez mandalina bahçeleri ve uzun kumsalı ile ünlü. Rüzgara açık olduğu için denizi dalgalı bu nedenle sörfçülerin uğrak adreslerinden biri.

Bodrum’un popüler beachlerinden biri olan Sarnıç da Bitez’de yer alıyor. Bitez’e girerken sağda yoğun bir kalabalık görüp şaşırabilirsiniz. Meşhur Bitez Dondurmacısı günün her saati aynı dolulukta. Yıllar önce ilk şubesi Bitez’deyken şimdi Bodrum’un farklı koylarında pek çok şubesi bulunuyor. Bodrum mandalinalı, karadutlu, bademli… Seçeneğiniz bol, tatmadan dönmeyin.

Bitez’in konumu için tıklayın.

svg%3E
Camel Beach

Ortakent

Merkeze yakın olmasının yanı sıra bir o kadar sakin ve huzurlu bir yer Ortakent. Yahşi Plajı ve Camel Beach ile ünlü belde Bodrum’un en uzun kumsalına sahip. Camel Beach aynı zamanda Bodrum tekne turlarının da uğrak duraklarından biri. Ortakent’in denizi tertemiz ve birçok beldeye göre suyu daha ılık.

Birbiri ardına sıralanan cafe ve restoranlarda karnınızı doyurabilir, gün boyu cam gibi denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Bodrum konaklama seçenekleri arasında Ortakent’i listenize ekleyebilirsiniz. Denize sıfır pansiyonların fiyatları birçok beldeye göre daha uygun. Çarşamba günleri kurulan Ortakent pazarından taze sebze ve meyve alışverişinizi yapabilir, kıyafetlere göz atabilirsiniz. 

Ortakent’in konumu için tıklayın.

Camel Beach ile ilgili detaylı yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Akyarlar

Bodrum’un en uç noktasında yer alan Akyarlar diğer beldelere göre çok daha sakin, bunda belki de merkeze uzaklığının da etkisi var. Araba ile merkezden 1 saat mesafede yer alıyor. Karaincir plajı buranın en meşhur denizine sahip. (Karaincir plajı hakkında detaylı bilgiyi buradan okuyabilirsiniz)

Akyarlar’ın içinde de denize girebileceğiniz işletmeler mevcut. Denizi temiz ve suyu ılık. Karnınız acıktığında sahildeki Naz Cafe’nin meşhur çiğböreğini tadabilir, Mehtap Restaurant‘ta Kos Adası’na karşı rakı-balık keyfi yapabilirsiniz. Günübirlik turların kalkış yerlerinden biri de burası. Dilerseniz tur fiyatları hakkında bilgi alabilir ve tekne turuna çıkabilirsiniz. Pazarlık yaparsanız fiyatta indirim yapıyorlar.

Söylemeden geçemeyeceğim bir diğer yer de ünlü Samsun Pidecisi Nuri Usta. Bakmayın görünüşünün salaş durduğuna. Kapalı pidesini yedikten sonra bir porsiyon daha istemeniz garanti:)

Akyarlar’ın konumu için tıklayın.

Bodrum gezilecek yerler bu kadarla sınırlı değil elbette 🙂 Bodrum gezilecek yerler yazımın devamını Bodrum gezi rehberi 2. bölümü okuyabilirsiniz.

*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni @Seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.

0 0 votes
Yazımı nasıl buldunuz?

Zeen Social Icons

Daha Fazla İçerik
marsilya gezi rehberi 1
Marsilya Gezi Rehberi
1
0
Yazım hakkında merak ettiklerin varsa, hemen yorumla!x