Heybeliada İstanbul’un yanı başında, çam ormanları ile çevrili huzur dolu bir atmosfere sahip. Büyükada’dan sonra Prens Adaları’nın ikinci büyük adası olan Heybeliada’yı keşfetmek için en ideal dönem bahar ve yaz ayları. Biz de hafta sonu tatilini fırsat bilip rotamızı Heybeliada’ya çevirdik. Bir gece konaklayarak adanın her yerini gezme fırsatı bulduk. İki gün de olsa sanki Ege’ye tatile gitmiş gibi hissetmek öyle güzeldi ki… Heybeliada gezi planı olanlar için konaklama ve yeme içme önerileri de dahil tüm detayları paylaşmak istiyorum. Hazırsanız, Heybeliada yolculuğumuz başlasın…
Heybeliada Gezilecek Yerler
Yazının İçindekiler
Heybeliada’nın önceki ismi Rumca bakır anlamına gelen “Halki” imiş. Antik dönemlerde adada bakır madenleri bulunuyormuş. Uzaktan heybeyi andırması nedeniyle Heybeliada ismi sonradan konulmuş.
Yemyeşil doğasının yanı sıra tarihi yapılarıyla da dikkat çeken Heybeliada gezilecek yerler bakımından oldukça zengin. Size tavsiyem rahat bir çift spor ayakkabı giymeniz, çünkü adayı keşfetmenin en güzel yolu bence yürümek. Biz iki günde toplam 22 kilometre yürüyerek adanın çevresini baştan sona dolaştık.
Heybeliada gezilecek yerler listesine geçmeden önce tıpkı Büyükada’da olduğu gibi burada da Büyük Tur Yolu ve Küçük Tur Yolu olarak iki farklı gezi rotası bulunduğunu belirtmek istiyorum. Heybeliada Büyük Tur Yolu’nu takip ederseniz İskele Caddesi’nden başlayarak Değirmenburnu Tabiat Parkı, Heybeliada Ruhban Okulu, Refah Şehitleri Caddesi, Terk-i Dünya Manastırı, Heybeliada Sanatoryumu gibi adanın görülecek yerlerinin tamamını gezmiş oluyorsunuz.
Heybeliada Küçük Tur Yolu İskele Caddesi’nden başlayarak Lozan Zaferi Caddesi, Refah Şehitleri Caddesi, Aşıklar Yolu’nu takip eden bir rota. Fazla zamanı olmayanlar ya da yürümeyi çok sevmeyenler Küçük Tur Yolu’nu tercih edebilir. Dilerseniz bisiklet kiralayarak da Heybeliada’nın güzelliklerini keşfedebilirsiniz ama yokuşlarda bisiklet kullanmak zorlayıcı olabilir.
Heybeliada Gezisi: Refah Şehitleri Caddesi
Heybeliada’nın en güzel caddelerinden biri ile gezinize başlamaya ne dersiniz? Sağlı sollu tarihi köşkler ve evlerle çevrili Refah Şehitleri Caddesi vapur iskelesinden yürüyerek birkaç dakikalık uzaklıkta. Yanınıza fotoğraf makinenizi almayı sakın unutmayın, cadde üzerinde birbirinden güzel yapılar sizleri bekliyor.
İnönü Evi Müzesi
Refah Şehitleri Caddesi üzerinde ziyaret edebileceğiniz İnönü Evi Müzesi İsmet İnönü ve ailesinin Heybeliada’da yaşadığı dönemin izlerini yansıtıyor. Geçirdiği bir rahatsızlık nedeniyle doktorların kendisine istirahat önermesi sonrası Heybeliada’daki Mavromatakis Köşkü kiralanmış, sonrasında satın alınmış. Evin eşyaları ise Atatürk tarafından İnönü ailesine hediye edilmiş. Konağı gezerken görebileceğiniz eşyaların yüzleri yenilenmiş, hepsi 1930’lu yıllardan kalma.
Heybeliada turunuzda kısa bir nostalji yolculuğuna çıkmak isterseniz İnönü Evi Müzesi’ni ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. İnönü Evi Müzesi pazartesi hariç diğer günler 10.00-17.00 saatleri arasında açık.
Halki Palas
İsmini Heybeliada’nın Bizans dönemindeki adı olan Halki’den alan Halki Palas bir zamanlar adanın en ünlü oteliymiş. Aynı zamanda İstanbul’un en eski otellerinden biri olan Halki Palas 2016 yılında kapatılmış. 1989 yılında inşa edilen ancak yangın nedeniyle 1991 yılında tamamen kül olan Halki Palas yeniden inşa edilmiş ve o dönemin en ihtişamlı oteli olmuş. Günümüzde kapısına kilit vurulsa da Refah Şehitleri Caddesi’nde gezerken dışarıdan fotoğraflayabilirsiniz.
Terk-i Dünya Manastırı
Çam ormanları arasında gizlenen Terk-i Dünya Manastırı dünya ile bağlantısını kesmek isteyen keşişlerin inzivaya çekildikleri yer olarak biliniyor. Dünyadan elini ayağını çeken din adamlarının ibadet yeri olması nedeniyle Terk-i Dünya Manastırı olarak anılıyor.
1860’larda kurulsa da deprem nedeniyle yıkılıp 1950’li yıllarda yeniden restore edilen manastır biz gittiğimizde kapalıydı o nedenle gezemedik. Terk-i Dünya Manastırı’na ulaşmak için Büyük Tur rotasını takip etmeniz gerekiyor. Refah Şehitleri Caddesi’nden ilerleyerek Alman Koyu’nu geçtikten sonra karşınıza çıkacak.
BONUS: Terk-i Dünya Manastırı’nın hemen yanındaki toprak yoldan aşağı inerseniz nefis bir manzara sizleri bekliyor. Yeşillikler arasında soluklanıp deniz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.
Heybeliada Gezilecek Yerler: Çam Limanı
Heybeliada gezilecek yerler listesindeki en özel yerlerden birindeyiz. Adeta Ege’deymiş hissini sonuna kadar yaşayabileceğiniz Çam Limanı yaz aylarında teknelerin uğrak noktalarından biri. Biz Nisan ortasında olmanın avantajı ile koyun en sakin halini yakalama fırsatı bulduk. Ortam öyle huzurluydu ki sanki Datça’ya ışınlanmış gibiydik.
Çam Limanı koyunda küçük bir de işletme var; Sandal Kafe. Burada bir şeyler yiyip içebiliyorsunuz. Alkol da mevcut. Dilerseniz kendi yiyecek içeceğinizi getirip deniz kenarında keyif yapabilirsiniz. Yaz aylarında Çam Limanı’nda denize de girmek mümkün. Adanın güneyinde bulunduğu için daha az rüzgar alıyor dolayısıyla deniz dalgasız.
Çam Limanı Terk-i Dünya Manastırı’nın biraz ilerisinde yer alıyor. İster Büyük Tur rotasını takip ederek isterseniz vapur iskelesinden Deniz Lisesi tarafındaki yolu izleyerek 25-30 dakikalık yürüyüşle ulaşmanız mümkün.
Bildiğiniz gibi Adalar’da toplu ulaşım artık elektrikli araçlarla sağlanıyor. İskele’den elektrikli minibüse binip Çam Limanı’nda inmek isterseniz ücret 27 TL, elektrikli taksi ile 100 TL.
Heybeliada Sanatoryumu
Kelebeğin Rüyası filmini izleyenler Heybeliada Sanatoryumu’nu hatırlayacaktır. Verem başta olmak üzere uzun süreli tedavi gerektiren hastalıklara sahip olanların iyileştirilmesi için kurulan sağlık kurumlarına sanatoryum adı veriliyor.
1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği ile hayata geçilirilen Heybeliada Sanatoryumu ülkemizdeki ilk sanatoryum olma özelliğine sahip. Çam Limanı’nda yer alan Heybeliada Sanatoryumu uzun süredir hizmete ve ziyarete kapalı. Sadece dışarıdan görebiliyorsunuz.
Heybeliada Ruhban Okulu (Aya Triada Manastırı)
Heybeliada gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken yerlerden biri de 51 yıl önce eğitime kapatılan Heybeliada Ruhban Okulu. 9. yüzyılda inşa edilen Aya Triada Manastırı Patrik 4. Germanos tarafından 1844 yılında Heybeliada Ruhban Okulu olarak hizmet vermeye başladı. Ortodokslar için akademi düzeyindeki ilk okul olma özelliğini taşıyan Heybeliada Ruhban Okulu 1971 yılından bu yana eğitime kapalı.
Heybeliada Ruhban Okulu Ziyaret Edilebiliyor mu?
En çok merak edilen sorulardan biri de Heybeliada Ruhban Okulu’nun ziyaret bilgileri. Her ne kadar eğitime kapalı olsa da Heybeliada Ruhban Okulu belirli saat aralığında ziyaret edilebiliyor ve giriş ücretsiz.
Girişte isim-soy isimle birlikte TC kimlik numaranızı kapıdaki görevliye yazdırmanız gerekiyor. Ruhban Okulu’nun sadece giriş katındaki derslikleri ziyarete açık. Kütüphane bölümünü gezmek için önceden başrahip’e mail atıp izin alınması gerekiyormuş.
Okulu gezerken binanın güzelliği karşısında büyülenmemek elde değil. Kara tahta ve masaların yer aldığı derslikleri gezerken kendi öğrencilik yıllarıma doğru nostalji yolculuğuna çıktım. Atatürk fotoğrafı ve İstiklal Marşı duvarda hala asılı duruyor.
Heybeliada Ruhban Okulu’nun dersliklerini gezdikten sonra bahçesini de mutlaka turlayın. İtalyan, Fransız, İngiliz ve İspanyol Bahçe tasarımlarına göre düzenlenen yeşil alanlar dikkat çekiyor. Arka kısımda ise kümes hayvanlarının yaşadığı bir bölüm var. Hayatımda ilk kez beyaz tavus kuşunu burada gördüm, üstelik kanatlarını açmış şekildeydi. 🙂
Heybeliada Ruhban Okulu Ümit Tepesi’nde konumlanıyor. İskeleden direkt buraya gelmek isterseniz Refah Şehitleri Caddesi’nden 20 dakikalık yürüyüş sizleri bekliyor. Biraz yokuş tırmanmanız gerektiğini de hatırlatmak isterim.
Heybeliada Ruhban Okulu Ziyaret Bilgileri: Heybeliada Ruhban Okulu’nu pazartesi-cumartesi günleri 09.30-16.00 saatleri arasında pazar günleri ise 09.30-12.00 saatler arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
Aya Nikola Kilisesi
İskele Caddesi’nin arka sokağında yer alan ve kırmızı rengi ile dikkat çeken Aya Nikola Kilisesi denizlerin koruyucusu Aziz Nikola’ya adanmış olan Bizans kilisesinin kalıntıları üzerine 1857 yılında kurulmuş. Pazar sabah erkenden gittiğimizde içeride ayin hazırlıkları vardı o nedenle rahatsızlık vermek istemedik. Zaten girişteki yazıda “Burası müze değil ibadethane” şeklinde bir yazı yer alıyor.
Heybeliada’nın En Fotojenik Sokakları: Lozan Zaferi, Refah Şehitleri, Ümit Sokağı.
Heybeli Sahaf
Kitap kokuları arasında kaybolmak ister misiniz? Adaların ilk ve tek sahafı olan Heybeli Sahaf Lozan Şehitleri Caddesi’nde yer alıyor. İçerisini gezerken zamanın nasıl geçtiğinizi anlamanız zor, öyle güzel kitaplar var ki… Sadece kitap da değil üstelik; dergiler, kartpostallar, plaklar ve eski paralar da Heybeli Sahaf’ta bulabilecekleriniz arasında. Tarihi bir köşkün giriş katında yer alan Heybeli Sahaf’ı gezmeden adadan ayrılmayın derim.
Değirmenburnu Mesire Alanı
Bir yanda yemyeşil ağaçlar, bir yanda alabildiğine Adalar ve deniz manzarası eşliğinde keyifle vakit geçirebileceğiniz Değirmenburnu Heybeliada’da görülmeye değer yerlerden biri.
Biz Pazar günü erkenden kalkarak pastaneden simit ve poğaçamızı aldık, termoslarımıza sıcak sularımızı doldurduk. Sahilden 20 dakikalık yürüyüş sonrası Değirmenburu’na ulaştık. Burası aynı zamanda Ada sakinlerinin en çok tercih ettiği yürüyüş yollarından biri. Sık ormanlarla kaplı olduğu için nefis bir manzarası var.
Değirmenburnu Mesire Alanı’na giriş ücreti kişi başı 12 TL. (2022 Nisan) İster bizim gibi yiyecek içeceğinizi yanınıza alıp piknik yapabilir, isterseniz mangal kiralayabilirsiniz. Çocuklar için oyun alanları da bulunuyor. Hemen yan tarafta bir de kır lokantası var. Yaz aylarında denize girmek isterseniz Değirmenburnu Plajı da burada yer alıyor.
Hüseyin Rahmi Gürpınar Evi
Geçmişten günümüze Adalar pek çok yazar ve şaire ilham olmuş. Türk edebiyatının önemli isimlerinden Hüseyin Rahmi Gürpınar da yaşamanın büyük bir bölümünü Heybeliada’daki evinde geçirmiş. 2017 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilen Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın evi müzeye dönüştürüldü. Ancak uzun zamandır restorasyon nedeniyle ziyarete kapalı. Sadece dışarıdan görme imkanınız bulunuyor ancak evin tepede olduğunu hatırlatmak isterim.
Heybeliada’da Nerede Kalınır?
Heybeliada konaklama seçenekleri Büyükada kadar zengin olmasa da her bütçeye uygun bir yer bulmak mümkün. Bundan önceki ziyaretlerimizde hep günübirlik ziyaret ettiğimiz Heybeliada’yı bu sefer bir gece konaklayarak daha detaylı keşfetmek istedik. Böylece adanın hiç bilmediğimiz yerlerini de görme şansı yakaladık.
1 gece konaklayacağımız ve zamanımızın büyük bir bölümünü dışarıda geçireceğimiz için otel yerine pansiyonda kalmak istedik ve Selanikli Pansiyon’u tercih ettik. Konum olarak vapur iskelesine oldukça yakın, balık restoranlarının arka sokağında yer alıyor.
Odamız en üst katta, Heybeliada evlerine ve yemyeşil ağaçlara bakıyordu. İki kişi için yeterli büyüklükte ve temizdi, banyosu yeniydi. Odada televizyon da vardı. Bir tek tavan dikkatimi çekti, boyanmaya ihtiyacı vardı. Selanikli Pansiyon’a iki kişi gecelik 350 TL ödedik. Genel olarak memnun kaldığımı söyleyebilirim, güvenli bir pansiyon.
Eğer lüks ve konfor arayışınız yoksa, bütçenizi de aşmak istemiyorsanız Selanikli Pansiyon’u tercih edebilirsiniz. Heybeliada konaklama seçeneklerini buradan inceleyebilirsiniz.
Heybeliada’ya Nasıl Gidilir?
Heybeliada’ya hem Avrupa yakasından hem Anadolu yakasından Şehir Hatları ve motorlarla ulaşım sağlanıyor. Avrupa yakasından Heybeliada’ya gitmek isterseniz Eminönü, Kabataş ve Beşiktaş‘tan hareket eden vapurlara binebilirsiniz. Anadolu yakasından Heybeliada’ya Kadıköy, Bostancı ve Kartal‘dan vapur seferleri düzenleniyor.
Eminönü Heybeliada arası vapurla 1 saat, Kabataş Heybeliada 1 saat 15 dakika, Beşiktaş Heybeliada arası ise 1.30 saat sürüyor. Kadıköy Heybeliada 1 saat, Bostancı Heybeliada 50 dakika, Kartal Heybeliada ise vapurla 35 dakika sürüyor.
Adalar’a Ulaşım Ücreti 2022
İstanbul’dan Adalar’a gitmek isterseniz Şehir Hatları tek gidiş ücreti tam 21.90 TL, öğrenci 10.95 TL. Şehir Hatları’nda sadece akbil geçerli olup, fiyatlar tek yön bilet ücretidir. Turyol, Dentur, Mavi Marmara, Prens Tur motorlarıyla Adalar’a gidiş ücreti tek yön tam bilet 32 TL, öğrenci 26 TL. Gişeden bilet alarak binebilirsiniz.
Şehir Hatları Kabataş-Adalar vapur saatleri için tıklayın.
Şehir Hatları Bostancı-Adalar vapur saatleri için tıklayın.
Adalar planı yapıyorsanız aşağıdaki yazılarıma da göz atmanızı öneririm:
*Seyahatlerimle ilgili daha fazla fotoğraf için beni @Seyahatimgeldi instagram hesabımdan da takip edebilirsiniz.