İstanbul’un Karadeniz’e açılan kapısını görmeye ne dersiniz? 1855 yılında İstanbul Boğazı’ndan geçen gemilere yol göstermek amacıyla inşa edilen Rumeli Feneri İstanbul ile Karadeniz’in buluşma noktasında yer alıyor. Sarıyer ilçesine bağlı küçük bir balıkçı köyü olan Rumeli Feneri Köyü de ismini buradan alıyor.
Geçtiğimiz hafta sonu İstanbul’un merkezinden biraz uzaklaşmak istedik ve Uskumruköy’den başlayarak Kilyos, Demirciköy, Rumeli Feneri ve Garipçe şeklinde bir rota planlayarak Sarıyer köylerini gezdik.
Rumeli Feneri Gezilecek Yerler
Yazının İçindekiler
Rumeli Feneri Köyü
Rumeli Feneri Köyü İstanbul’un Sarıyer ilçesindeki 8 köyden biri. Garipçe gibi burası da küçük bir balıkçı köyü. Rumeli Feneri Köyü İstanbul Boğazı’na Karadeniz’den ilk giriş noktası olması bakımından önemli bir konuma sahip. Rumeli Feneri Köyü’ne geldiğinizde köy kahvesine uğrayıp tarihi çınar ağacı altında keyifle çayınızı yudumlayabilirsiniz. Neticede Karadeniz köyündesiniz, çayın en tazesini içeceğinizden şüpheniz olmasın.
Bir zamanlar Rumların ve Türklerin bir arada yaşadığı Rumeli Feneri Köyü’nün şimdiki sakinleri Karadeniz’den ve çoğunluğu Rize’den göç edenler. Geçim kaynağı balıkçılık olan köyün limanında küçük bir balıkçı barınağı da bulunuyor.
Rumeli Feneri
Rumeli Feneri, 1855 yılında Kırım Savaşı sırasında Fransızlar tarafından savaş gemilerinin İstanbul Boğazı’ndan rahat bir şekilde geçmelerini sağlayabilmek adına inşa edilmiş. İstanbul’un Karadeniz ile birleştiği en kuzey uçta yer alan Rumeli Feneri 30 metre yüksekliğe sahip.
Beykoz’daki Anadolu Feneri ile karşılıklı bulunan Rumeli Feneri ziyaret edilebiliyor. Fenerin girişinde Saltuk Dede Türbesi karşınıza çıkıyor. Balıkçılar denize açılmadan önce Saltuk Dede Türbesi’nde dua eder, avlarının bol olması için dua ederlermiş.
Rumeli Feneri Kalesi
Rumeli Feneri’nde yüzyıllar öncesinden günümüze miras kalan bir de kale bulunuyor. 17. yüzyılda Rum bir mimar tarafından yapılan Rumeli Feneri Kalesi IV. Murad zamanında yenilenmiş. Cumhuriyet döneminde karakol olarak hizmet veren Rumeli Feneri Topçu Kalesi’nin şimdiki durumu ise iç açıcı değil ne yazık ki!
Bir yanınızda İstanbul, bir yanınızda Karadeniz’in yer aldığı, nefis bir manzaraya sahipsiniz. Böyle bir konumda yüzyıllar önce inşa edilen tarihi bir kaleniz var ama resmen ahır olarak kullanılıyor! Kaleye girdikten sonra gözlerime inanamadım, büyükbaş hayvanlar içeriyi ahır bellemişler. Koku ve pislikten iç kısımda ilerlemek zor maalesef, her yer cam şişeleri ve çöp dolu. Duvarlara yazılan isimlerden bahsetmiyorum bile! Başka ülkede olsa üzerine para verip gezeceğimiz yerleri biz ahır ve çöplük olarak kullanmayı tercih ediyoruz maalesef.
Bu olumsuz durumu bir kenara bırakacak olursak Rumeli Feneri Kalesi müthiş bir manzara izleme noktası. Karadeniz’in meşhur rüzgarı ile birlikte kıyıya vuran dalgaları izlemek ve fotoğraflamak insana keyif verse de temmuz sonunda olmamıza rağmen aşırı rüzgar vardı, burayı ziyaret ederken rüzgarı göz önünde bulundurmak gerek.
Rumeli Feneri Çevresinde Gezilecek Yerler
Rumeli Feneri’ne gelmişken gezinizi sadece burası ile sınırlı bırakmayın. Manzarası ile hayranlık uyandıran Feneryolu Kuş Gözlem Kulesi, Garipçe, Atatürk Arboretumu, Atatürk Kent Ormanı, Belgrad Ormanı Rumeli Feneri’ne yakın konumda.
Rumeli Feneri Nerede?
Rumeli Feneri Sarıyer’e ortalama 13 kilometre mesafede yer alıyor. Anadolu Feneri ile karşılıklı konumda bulunan Rumeli Feneri 1856’dan bu yana İstanbul Boğazı’na Karadeniz’den giriş yapan gemileri selamlıyor.
Rumeli Feneri’ne Nasıl Gidilir?
Rumeli Feneri’ne giden yol yeşillikler içerisinde, oldukça keyif veren bir yol. Sarıyer yoluna girdikten sonra Koç Üniversitesi ve Garipçe’yi geçince karşınıza çıkacak olan Rumeli Feneri’ne toplu ulaşım araçları ile de gitmek mümkün.
Rumeli Feneri’ne otobüsle gelmek isteyenler Yeniköy-Hacıosman metrosuna binerek son durak olan Hacıosman’da inmeli, ardından otobüs duraklarının olduğu çıkışa giderek 150 numaralı Hacıosman Metro-Rumeli Feneri otobüsüne binmeli. Rumeli Feneri Caddesi durağında indiğinizde buraya kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
Rumeli Feneri ile ilgili daha detaylı bilgileri Instagram @seyahatimgeldi hesabımda bulabilir, daha fazla gezi önerisi için beni takip edebilirsiniz.