Gaziantep tarihi çarşıları, hanları, bedestenleri, müzeleri ile geçmişe doğru keyifli bir yolculuğa davet ediyor ziyaretçilerini. Bir tarafta kulağınıza çalınan bakır dövme sesleri, bir tarafta buram buram baharat kokuları ile tüm duyularınızı aynı anda harekete geçiren bir şehir Gaziantep. Burada yemeğe de gezmeye de doymak zor! Gelin, hep birlikte Gaziantep gezilecek yerler listesi ile bu güzel şehri daha yakından tanıyalım.
Gaziantep’te Gezilecek Yerler Listesi
Yazının İçindekiler
Bakırcılar Çarşısı
Gaziantep’in sahip olduğu kültürel zenginliği görmek için Bakırcılar Çarşısı iyi bir başlangıç noktası. Bakır dövme seslerinin bir an olsun eksik olmadığı Bakırcılar Çarşısı hanlar bölgesi içerisinde yer alıyor.
500 yılı aşkın geçmişe sahip olan bakır işlemeciliği geleneksel yöntemlerle Bakırcılar Çarşısı’nda devam ettiriliyor.
Hünerli ellerden çıkan bakır tava, tencere, çaydanlık, tepsi gibi ev gereçlerinin yanı sıra sedef kakma, ahşap oymacılığı, yemeni gibi geleneksel el sanatlarının en güzel örneklerini Bakırcılar Çarşısı’nda bulmak mümkün. Hediyelik eşya alışverişi için de burayı tercih edebilirsiniz ama satın almadan önce pazarlık yapmayı unutmayın.
Zincirli Bedesten
Geçmiş yüzyıllarda mücevherlerin, ayakkabıların ve kıymetli kumaşların satıldığı bedestenlerin en güzel örneklerini Gaziantep’te görmeniz mümkün. Tarihte altı bedestene ev sahipliği yapan Gaziantep’te günümüze ulaşan sadece iki bedesten bulunuyor.
18. yüzyıldan günümüze miras kalan Zincirli Bedesten Bakırcılar Çarşısı’na oldukça yakın konumda. Gaziantep’te alışveriş denince akla ilk gelen yerlerden biri olan Zincirli Bedesten’de baharat ve kuruyemişin yanı sıra doğal taşlardan yapılmış aksesuarlar da görülmeye değer.
Gaziantep’te bugüne kadar varlığını sürdürebilmiş bir diğer bedesten ise 11005 yılında inşa edilmiş olan Kemikli Bedesten. Altı mezarlık olduğu için temel kazıları sırasında kemiklerin bulunduğu bedesten halk arasında “Kemikli Bedesten” ismini almış. Burada Antep’e özgü yöresel kıyafetler, çeyizlik eşyalar, havlular, peştemaller satılıyor.
Almacı Pazarı
Gaziantep’in tarihi çarşılarını gezmeye devam ediyoruz. Sıradaki adresimiz baharat kokularının birbirine karıştığı Gaziantep mutfağının yöresel lezzetlerini bir arada sunan kentin en eski çarşısı Almacı Pazarı. 250 yıllık geçmişiyle buram buram tarih kokan pazarda ne ararsanız var.
Kurutulmuş sebzelerden şifalı otlara, yöresel baharatlardan kuruyemişe kadar aradığınız her şeyi en taze haliyle bulabileceğiniz Almacı Pazarı’nda vaktin nasıl geçtiğini anlamak zor. “Alışveriş yapmak istiyorum ama bu kadar ürünü nasıl taşıyacağım” diyenler üzülmesin, pek çok esnaf “alışveriş sizden, kargo bizden” kampanyası başlatmışlar. Belirli miktarda alışveriş yaparsanız kargonuzu istediğiniz adrese gönderiyorlar. Siz de boşuna yük etmemiş oluyorsunuz, gayet mantıklı. 🙂
Gaziantep Kalesi
Gaziantep sokaklarını gezerken tüm ihtişamıyla yıllara meydan okuyan Gaziantep Kalesi’ni göreceksiniz. Kalenin ne zaman inşa edildiğine dair net bir bilgi bulunmasa da Roma döneminde gözetleme kulesi olarak kullanıldığı biliniyor. Gaziantep Kalesi günümüzdeki halini MS 560’lı yıllarda, Bizans İmparatorluğu döneminde almış.
Gaziantep Kalesi ücretli ziyaret edilebiliyor. Gaziantep’in kurtuluşunu simgeleyen objelerle çevrili kalenin içerisinde Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi yer alıyor. Antep halkının düşman işgaline karşı direniş öyküsünü gözler önüne seren galeride duygulanmamak elde değil.
Çocuk Kamil’in annesini korurken düşman askerler tarafından şehit edilişi ve daha pek çok trajik olay kronolojik olarak video gösterimi ile ziyaretçilere sunuluyor. Gaziantep Kalesi’nin üst katına çıktığınızda yürüyüş platformunu takip ederek şehir manzarasını panoramik olarak izleyebilirsiniz.
Gaziantep Kalesi Giriş Ücreti:
Gaziantep Kalesi’ne giriş ücreti 10 TL. Öğrenci, öğretmen, sağlık çalışanları, gazi ve şehit yakınları için giriş ücretsiz. Müzekart geçerli değil. Ödeme temassız kredi kartı ile yapılıyor.
Gaziantep Kalesi Ziyaret Saatleri:
08.30-17.30, haftanın her günü açık.
Gaziantep Hanları
Geçmişte ticari zenginliği simgeleyen hanlar misafirlerini keyifli bir zaman yolculuğuna davet ediyor adeta. Yüzlerce yıl öncesine bakıldığında Gaziantep’te 31 adet hanın varlığından söz edilirken bunların bir kısmı yıkılarak yok olmuş, bir kısmı da müze, otel, restoran ve kültürel amaçlı yapılara dönüştürülmüş.
Gaziantep’te günümüzde 13 han bulunuyor. Şirehan, Hışvahan, Gümrük Hanı, Tuz Hanı, Tütün Hanı, Millet Hanı, Bayazhan en çok ziyaret edilen hanlar arasında.
Yaşayan Müze Gümrük Hanı
Eski dönemlerde yol hanı olarak kullanılan Gümrük Hanı günümüzde geleneksel el sanatlarının üretilip satıldığı tarihi bir çarşı. İki katlı Gümrük Hanı’nda yemeniden bakır işlemeciliğine birbirinden orijinal dükkanları gezme şansı bulabilirsiniz.
Antep Sepeti mağazası Gümrük Hanı’nın en özel mağazalarından biri. Meşhur kutnu kumaşından yapılan şallar ve ayakkabılar görülmeye değer. Burada fiyatlar biraz yüksek ama ürünlerin kalitesi muazzam.
Gümrük Hanı’nın giriş katında Kahveci Seddar Bey’e uğrayarak fincanda pişirilen Türkiye’de ilk ve tek çift renk, çift tat Türk kahvesini içmeyi unutmayın. Kahveyi ne kadar içseniz de renkler birbirine asla karışmıyor, oldukça ilginç ve lezzetli bir kahve. 🙂 Gümrük Hanı pazartesi günleri kapalı.
Hışvahan
Gaziantep hanları arasında görülmeye değer yerlerden biri de Hışvahan. 1577 yılında inşa edilen Hışvahan Gaziantep’in en eski hanı. Tarihi dokusunu koruyarak restore edilen Hışvahan günümüzde butik otel ve restoran olarak hizmet veriyor.
Avludan içeri girdiğiniz gibi 500 yıllık han kapısı karşılıyor sizi. Susamhane bölümünde haftanın belli günleri sıra gecesi düzenleniyor, Develik bölümünün tarihi atmosferi ise insanı adeta büyülüyor.
Gaziantep gezimiz boyunca üç kere gittik Hışvahan’a. Antep aşı ve pidesi ile damaklarımızda unutulmaz bir tat bırakan serpme kahvaltısı muhteşemdi. Ortamın şıklığı, sunumlar, çalan müzikler bile başka bir Antep’i deneyimlemenizi sağlıyor. Hışvahan ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Gaziantep’in en iyi mekanı: Hışvahan yazımı okumanızı öneririm.
Pişirici Kasteli
Gaziantep’te nereleri gezmeli diyenler için sırada 13. yüzyıldan günümüze miras kalan değerli bir yapı var: Pişirici Kasteli. Bilmeyenler için kastel Gaziantep yöresine özgü suyun yer altında bölümlere ayrıldığı yapı anlamına geliyor.
Anadolu Türk mimarisinde sadece Gaziantep’te bulunan kasteller evlerin su ihtiyacını karşılayabilmek için inşa edilmiş. Su mimarisinin dünyadaki tek örneği olarak bilinen kastellerin en eskisi ise Pişirici Kasteli.
Yüzyıllar öncesinde şehrin altyapısının böylesine mükemmel bir şekilde dizayn edilmesi hayranlık uyandırıyor. Pişirici Kasteli Almacı Pazarı’na beş dakikalık yürüyüş mesafesinde yer alıyor, ücretsiz gezip yansıma fotoğrafları çekebilirsiniz.
Gaziantep’te Nereler Gezilir: Tarihi Bey Mahallesi
Geleneksel Gaziantep konaklarına ev sahipliği yapan Bey Mahallesi rotanıza eklemeniz gereken yerlerin başında geliyor. 20. yüzyıla gelene kadar Müslüman ve Ermenilerin bir arada yaşadıkları Bey Mahallesi günümüzde Gaziantep’in önemli bir cazibe merkezi konumunda. Yapılan restorasyon çalışmaları ile yüzlerce Antep konağı yenilenmiş, bir kısmı kafe ve butik otel olarak hizmete açılmış.
Bey Mahallesi’ne gelmişken ziyaret edebileceğiniz birçok müze bulunuyor. İki katlı tarihi bir konakta yer alan Oyun ve Oyuncak Müzesi, Geleneksel Gaziantep ev yaşamını gözler önüne seren Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Türkiye’nin ilk turizm bakanı Ali İhsan Göğüş’ün kişisel eşyaları ve kütüphanesindeki kitapların sergilendiği Ali İhsan Göğüş Müzesi Bey Mahallesi’nin öne çıkan müzeleri arasında.
Bey Mahallesi aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün nüfusa kayıtlı olduğu yer. Atatürk’ün Gaziantep’in savunmasındaki üstün çabası ve başarısının anısına Bey Mahallesi’nde yer alan tarihi bir konak Atatürk Anı Müzesi’ne dönüştürülmüş.
Bey Mahallesi’nin en güzel sokakları Eski Sinema, Öz Işık Çıkmazı, Hanifioğlu, Noter ve Kıssa. Bu sokakları listenize eklerseniz hem geleneksel Antep konaklarını görebilir hem de güzel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.
Bey Mahallesi’ni gezdikten sonra meşhur Papirus Cafe’ye uğramadan buradan ayrılmayın. Burası 1856 yılında Ermeni sarraf Karanazar Nazeryan tarafından yaptırılan tarihi bir konak. Bir dönem İran Ticari Konsolosluğu olarak kullanılan konağın avlusu günümüzde kafeterya olarak hizmet veriyor.
13 odalı Ermeni konağının içerisini mutlaka gezmenizi öneririm. İşlemeler, heykeller hayranlık uyandırsa da bakımsızlıktan yıkılacak hale gelmesi oldukça üzücü.
Papirus Cafe nişan ve nikah fotoğrafı çekimi için sıkça tercih edilen bir mekan, bu yüzden öğlene kalmadan gelmenizi öneririm. Yoksa konak içerisinde fotoğraf çekmeniz epey zor.
Papirus Cafe’nin menengiç kahvesi ve zahter çayı meşhur, yeşillikler içerisindeki avlusunda oturup yorgunluğunuzu atabilirsiniz.
Kurtuluş Camii
Bey Mahallesi gezilecek yerler arasında öne çıkan tarihi yapılardan bir diğeri ise Kurtuluş Camii. 1892 yılında St. Mary Kilisesi olarak inşa edilip sonradan camiye dönüştürülen Kurtuluş Camii iyi şekilde korunarak günümüze gelmeyi başarabilmiş.
Gaziantep’in en büyük camilerinden olan Kurtuluş Camii farklı mimarisi ile dikkat çekerken, tarihi yapıyı başka bir açıdan fotoğraflamak isterseniz Oyun ve Oyuncak Müzesi’nin üst katına çıkabilirsiniz.
Gaziantep Gezilecek Yerler: Gaziantep Müzeleri
Gaziantep damak çatlatan lezzetleriyle gastronomi şehri olsa da buraya sadece yeme-içme odaklı gelmek şehre haksızlık olur. Gaziantep’in tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtan tarihi yapıların yanı sıra şehirde çok sayıda müze bulunuyor.
Bana sorarsanız Gaziantep aynı zamanda müzeler şehri. Eğer siz de benim gibi müze gezmeyi seviyorsanız Gaziantep seyahatinizden fazlasıyla keyif alacağınızdan emin olabilirsiniz.
- Gaziantep müzelerine temassız kredi kartı ile giriş yapılıyor. Öğrenci, öğretmen, sağlık çalışanları, şehit yakınları ve gaziler Gaziantep müzelerini ücretsiz ziyaret etme hakkına sahip.
- Gaziantep’e gelmeden önce Müzekart almanızı tavsiye ederim, bu sayede Zeugma Mozaik Müzesi ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi’ni ücretsiz gezebilirsiniz.
Peki, Gaziantep’te hangi müzeleri gezmeliyiz? diye soranlar için önerilerimi sıralamak istiyorum. Çingene Kızı mozaiği ile ünlü Zeugma Müzesi, Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Panorama 25 Aralık Müzesi, Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Hamam Müzesi, Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Atatürk Anı Müzesi.
Biz Gaziantep’te dört gün kalınca yukarıdaki müzelerin tamamını gezme şansı bulduk. Siz de gezi sürenize göre plan yapıp müzelerden dilediğinizi listenize ekleyebilirsiniz. Dilerseniz Gaziantep’in müzeleri hakkında detaylı hazırladığım rehbere göz atabilir, müze giriş ücretleri ve konum bilgisi gibi detayları öğrenebilirsiniz.
Gaziantep Araçsız Gezilir mi?
Gaziantep seyahatiniz boyunca sadece şehir merkezinde olmayı planlıyorsanız araca hiç ihtiyaç duymuyorsunuz. Zaten Gaziantep’te gezilecek yerlerin neredeyse tamamı yürüyüş mesafesinde. Sadece Zeugma Müzesi merkezin biraz dışında kalıyor, oraya gitmek için de taksi ya da otobüse binebilirsiniz.
Gaziantep’e gelmişken çevresini de gezeyim derseniz işte o zaman araç şart. Halfeti, Rumkale, Göbeklitepe, Balıklıgöl Gaziantep’e gelmişken bir günde görülebilecek yakınlıkta. Biz tüm bu yerlere gitmek için araç kiralamak yerine günlük taksi ile anlaştık. Ama uygun fiyata araç kiralamak isteyenler Enuygun gibi güvenilir bir siteden Gaziantep araba kiralama seçeneklerini karşılaştırabilir. Bu gezinin detaylarını ayrı bir yazıda kapsamlı şekilde anlatacağım.
Gaziantep’i Gezmek İçin Kaç Gün Gerekli?
Gaziantep çoğunlukla hafta sonu gezisi için tercih edilen bir şehir. Eğer ilk kez Gaziantep’e gelecekseniz en az dört günlük bir gezi planı yapmanızı öneririm. Lezzet duraklarının sayısı o kadar fazla ki hepsini dört-beş günlük gezide denemeniz bile imkansız. Zaten mideniz bir yerden sonra isyan etmeye başlıyor 🙂
Tarihi çarşıların, hanların yanı sıra keşfedilmeye değer müzeler de Antep’te sizleri bekliyor. Eğer bizim gibi gezinizin bir gününü Halfeti-Göbeklitepe-Şanlıurfa’ya ayırmak isterseniz dört günlük bir seyahat planı idealdir. Ama daha önce Gaziantep’i gezdiyseniz, sadece yemek odaklı gelecekseniz iki gün yeterli.
Antep’te 1 Günde Neler Yapılır?
Günübirlik Gaziantep gezisi yapmak isteyenler için 1 günlük Gaziantep gezi planı:
- Bakırcılar Çarşısı, Almacı Pazarı, Zincirli Bedesten, Gümrük Hanı, Gaziantep Kalesi, Tarihi Bey Mahallesi, Zeugma Mozaik Müzesi
Antep’te 2 Günde Neler Yapılır?
Hafta sonu Gaziantep gezisi yapmayı düşünenler için 2 günlük Gaziantep gezi planı:
- 1. Gün: 25 Aralık Panorama Müzesi, Gaziantep Kalesi, Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Hamam Müzesi, Gümrük Hanı, Zincirli Bedesten, Almacı Pazarı, Bakırcılar Çarşısı, Pişirici Kasteli.
- 2. Gün: Zeugma Mozaik Müzesi, Tarihi Bey Mahallesi, Oyun ve Oyuncak Müzesi, Atatürk Anı Müzesi, Kurtuluş Camii
Antep’te 3 Günde Neler Yapılır?
Gaziantep gezisi için üç gününüz varsa 3 günlük Gaziantep gezi planı:
- 1. Gün: 25 Aralık Panorama Müzesi, Gaziantep Kalesi, Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Hamam Müzesi, Gümrük Hanı, Zincirli Bedesten, Almacı Pazarı, Bakırcılar Çarşısı, Pişirici Kasteli
- 2. Gün: Zeugma Mozaik Müzesi, Tarihi Bey Mahallesi, Oyun ve Oyuncak Müzesi, Atatürk Anı Müzesi, Kurtuluş Camii
- 3. Gün: Halfeti-Rumkale, Göbeklitepe, Balıklıgöl, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi
Gaziantep’e Ne Zaman Gidilir?
Gaziantep’e gitmek için en ideal mevsim ilkbahar ve sonbahar. Biz eylül ayının sonunda gitmemize rağmen Gaziantep yaz mevsimini yaşamaya devam ediyordu. Ama bunaltıcı bir sıcak yoktu, akşamları ise hava epey serindi. Haziran-Ağustos aylarında Anteplilerin tabiriyle havadan adeta ateş yağıyormuş. 🙂 Kış aylarında ise fazla soğuk olmuyormuş, yağmur ve sis fazlaymış.
Gaziantepliler 19.00’dan sonra evlerine çekilmeye başlıyor, sokaklar sakinleşiyor. Dükkanların bir çoğu kapanıyor. Gezimizin ilk günü pazar olduğu için biz o günü müzeleri gezmeye ayırmıştık, Bakırcılar Çarşısı ve Almacı Pazarı’ndaki dükkanların büyük bir bölümü kapalıydı. Kimi restoranlar da pazar günü kapalı olabiliyor, eğer geziniz pazar gününe denk geliyorsa gitmek istediğiniz restoranların çalışma gün ve saatlerini kontrol edin mutlaka.
Gaziantep Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?
Gaziantep Havalimanı Oğuzeli ilçesinde yer alıyor. Küçük bir havalimanı olduğu için uçaktan inip bagajınızı almanız 10 dakika sürüyor. Gaziantep Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmek için Havaş servislerini tercih edebilirsiniz. Ücret kişi başı 16 TL. (2021 Eylül) Gaziantep Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım normalde 20 dakika ama bizim uçağımız akşam üstü olduğu için trafik nedeniyle 40 dakikayı buldu.
Havaş servisleri uçağın iniş-kalkış saatlerine göre hareket ediyor. Servis güzergahını buradan kontrol edebilirsiniz, bizim kalacağımız otele en yakın durak Öğretmen Evi olduğu için orada inip on dakika kadar yürüdük. Dönüşte uçağımız gece yarısı olduğu için otelin ayarladığı araç ile havalimanına gittik, 70 TL ödedik. Taksiler 90 TL’ye götürüyormuş.
Gaziantep’te Nerede Kalınır?
Gaziantep otelleri çoğunlukla geleneksel Antep evlerinin restore edilmesiyle hayata geçirilmiş. Gaziantep seyahatinizi planlarken kalacağınız yeri merkezde seçmenizi öneririm. Böylece hiçbir ulaşım aracına ihtiyaç duymadan rahatlıkla şehri keşfedebilir, gün içinde alışveriş yaparken eşya taşıma derdi yaşamazsınız.
Gaziantep’te her bütçeye uygun konaklama seçeneği bulunuyor. Dört, beş yıldızlı zincir oteller de mevcut ama bana kalırsa gerçek bir Antep deneyimi yaşamak için tarihi konaklar en güzeli.
Biz dört günlük Gaziantep seyahatimizde konaklamak için Anadolu Evleri’ni tercih ettik. Konuyla ilgili daha detaylı bilgiler ve Gaziantep otel önerileri için Gaziantep’te Nerede Kalınır? yazıma göz atabilirsiniz.
Gaziantep Çevresinde Gezilecek Yerler
Gaziantep gezilecek yerler listesini bitirdikten sonra sıra geldi çevresini keşfetmeye. Gaziantep çevresini gezmek istiyorsanız yukarıda da bahsettiğim gibi araç kiralayabilir ya da taksi ile anlaşabilirsiniz. Biz ikincisini tercih ettik.
Gaziantep’e gelmişken Halfeti, Göbeklitepe, Balıklıgöl görülebilir. Zaten taksiler bu üçlünün yer aldığı günübirlik geziler düzenliyor ama fiyatlar epey değişiyor.
Zeugma Müzesi dönüşünde tanıştığımız taksici Mahmut Abi ile Halfeti, Göbeklitepe, Balıklıgöl gezisine gittik. Kendisi Antepli, uzun yıllardır taksicilik yapıyor. Keyifli sohbetiyle, neşesiyle bize çok keyifli bir gün yaşattı. Sabah 9’da başladığımız gezi akşam 21 civarında bitti. Eğer benzer bir gezi düşünüyorsanız bir tam gününüzü ayırmanız gerekiyor.
Gaziantep çevresinde gezilecek yerler arasında M.Ö 900’lü yıllara uzanan tarihiyle Hititler dönemine ait heykellerin yer aldığı Yesemek Açık Hava Müzesi, Dülük Antik Kenti ve Zeugma Antik Kenti’ni listenize ekleyebilirsiniz. Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine bağlı Rumkale de araçla ortalama bir saatlik mesafede.
Gaziantep ile ilgili daha detaylı bilgileri Instagram @seyahatimgeldi hesabımda bulabilir, daha fazla gezi önerisi için beni takip edebilirsiniz.
Gaziantep seyahati planlıyorsanız bu yazılarıma da göz atabilirsiniz:
- Gaziantep Yeme İçme Rehberi
- Gaziantep’ten Ne Alınır?
- Gaziantep’te Baklava Nerede Yenir?
- Şanlıurfa Gezilecek Yerler
- Halfeti Gezilecek Yerler
- Mardin Gezi Rehberi
- Midyat Gezi Notları